Wat als je hond voedselovergevoelig blijkt?

Laatste update: 19.04.24

 

Heeft je hond frequent last van jeuk en heb je helemaal geen idee wat daarvan de oorzaak zou kunnen zijn? Heeft je trouwe viervoeter daarnaast regelmatig te kampen met huid- én/ of vachtproblemen die zich manifesteren als rode vlekken en/ of kale plekjes? Of misschien heb je gemerkt dat de ontlasting van je viervoetige vriend niet altijd aan de normen voldoet? Dit alles zou mogelijks in de richting van een voedselovergevoeligheid of voedselallergie kunnen wijzen. Heb je nog maar het minste vermoeden van bovengenoemde zaken? Aarzel dan niet en lees gerust even samen met ons mee.

 

De familie breidt verder uit

De knoop is eindelijk doorgehakt en je besluit een hond in huis te halen. Of je keuze uitgaat naar adoptie – wat overigens altijd aan te raden is – dan wel een nieuwbakken puppy van een ervaren fokker; is uiteraard persoonlijk. Wees jezelf er echter wel van bewust dat een hond – net zoals een kind – verantwoordelijkheden met zich meebrengt en dit gedurende heel wat jaartjes. Kinderen groeien op en worden beetje bij beetje zelfstandig, honden zullen echter altijd een helpende hand nodig hebben. Een goede training/ opvoeding als leidraad is daarbij een belangrijke pijler in zijn en jouw leven.

Maar uiteraard brengt de aanschaf van een hond veel meer met zich mee. Als je zelf al een levenlang honden hebt gehad, dan begrijp je deze verantwoordelijkheden en behoeften als geen ander. Net zoals kinderen kunnen honden ziek worden en/ of te kampen krijgen met bepaalde allergieën, intoleranties en dergelijke meer. Eén van de meest voorkomende problemen bij honden blijkt de overgevoeligheid aan voedsel te zijn. Dat kan zich beperken tot een bepaald ingrediënt maar in sommige gevallen mondt het duidelijk uit in een groter verhaal van allergieën. De moeite waard dus om je tijdig in te lezen in deze materie.

 

Het belang van de juiste voeding

Heel wat studies lijken aan te tonen dat voedselallergieën bij honden vaker voorkomen dan je misschien zou denken. Het is dus aangewezen om – in het belang van je hond én van jezelf  – tijdig en geduldig op zoek te gaan naar de juiste voeding. Echter, durft het huidige uitgebreide assortiment vaak voor heel wat keuzestress te zorgen. Want wat is nu eigenlijk de beste voeding?

Tegenwoordig kan een onderscheid gemaakt worden tussen verschillende categorieën gaande van droge tot natte voeding, trainingskoekjes en kauwstaafjes. Per categorie kunnen vervolgens diverse subcategorieën worden aangemaakt. Zo kan de droge hondenvoeding worden onderverdeeld per smaak, per leeftijd, per ras en/ of per specificatie zoals dieetvoeding of hypoallergeen hondenvoer. Kortom, je moet je hond al door-en-door kennen om met de juiste hondenvoeding aan te komen draven. 

Wanneer je echter een nieuwe hond in huis neemt, ben je jammer genoeg niet altijd op de hoogte van zijn/ haar geschiedenis. In dergelijke gevallen wordt veelal aangeraden om de voeding te selecteren op basis van het ras en/ of de leeftijd. Je kunt natuurlijk ook een ommetje maken naar de dierenarts om een volledige allergietest te ondergaan. Echter, is dit niet alleen behoorlijk duur maar biedt het in vele gevallen niet meteen een uitkomst. Kortom, het komt er op aan om je viervoeter in de gaten te houden, te bestuderen en al doende te leren waar eventuele problemen opduiken.

 

Symptomen van voedselovergevoeligheid

En dan gebeurt het onvermijdelijke; je hond vertoont (de eerste) tekenen van een (beginnende) voedselovergevoeligheid. Echter is dit nog niet meteen een reden tot paniek. Onderzoek en studies tonen aan dat heel wat honden vroeg of laat te kampen krijgen met een bepaalde voedselovergevoeligheid en/ of intolerantie. Wat aantoont dat het een veelvoorkomend probleem blijkt waartegen men in de loop der jaren oplossingen heeft weten te vinden.

Merk je dat je hond regelmatig jeuk heeft – met name ter hoogte van de kop, nek, buik en/ of poten – dan zou dit vaak al kunnen wijzen in de richting van een voedselovergevoeligheid. Let wel dat in dergelijk opzicht parasieten en andere schimmels werden uitgesloten. Deze jeuk kan gepaard gaan met verdere vacht- én/ of huidproblemen zoals rode vlekken en/ of kale plekken die zich hoofdzakelijk lijken te manifesteren ter hoogte van de buik en poten. In iets ernstige gevallen kan de gevoeligheid worden doorgetrokken naar maag- én/ of darmklachten en problemen met de ontlasting. Denk hierbij aan winderigheid en diarree. 

Al deze symptomen kunnen beschouwd worden als duidelijke alarmsignalen in de richting van een voedselovergevoeligheid of allergie. In de meeste gevallen zal deze overgevoeligheid zich baseren op een bepaald specifiek ingrediënt. Zo kunnen sommige honden voer met kip en/ of granen moeilijk verteren terwijl ze weinig tot geen problemen ondervinden met voer op basis van zalm.

 

Oplossing bij voedselovergevoeligheid of allergie

Rijst het vermoeden dat je hond allicht te kampen heeft met een voedselovergevoeligheid of allergie? Dan zullen heel wat dierenartsen en ervaringsdeskundigen aanraden om – indien een uitgebreide test geen uitsluitsel biedt – over te stappen naar hypoallergeen hondenvoer. 

Voedselovergevoeligheid of voedselallergie bij honden wijst in de praktijk op een allergische reactie ten aanzien van bepaalde bestanddelen die in de voeding verwerkt zitten. In de meeste gevallen betreft het een reactie op bepaalde eiwitten of gluten zoals graanproducten waaronder maïs. Bij een hypoallergeen dieet worden dergelijke bestanddelen zoveel mogelijk tot een minimum herleid of zelfs volledig gesupprimeerd. Geef deze hypoallergene hondenvoeding gedurende 6 tot 9 weken waarna het resultaat geleidelijk aan duidelijk zou moeten zijn. Merk je dat de huid- én vachtproblemen stabiliseren alsook de ontlasting en winderigheid minder frequent voorkomen? Dan heb je de oorzaak van het probleem gevonden.

Wat is een hypoallergeen dieet?

In vergelijking met andere soorten hondenvoeding, wordt bij een hypoallergeen dieet specifiek gekozen voor slechts één enkele eiwitbron of vleessoort. Hoewel lamsvlees een frequent voorkomend ingrediënt is van hypoallergeen hondenvoer, lijkt menig dierenarts de voorkeur te geven aan struisvogelvlees, geitenvlees of eendenvlees. Dit om de eenvoudige reden dat het minder tot niet gegeten wordt door honden en er bijgevolg geen/minder kans op eventuele allergische reacties zou kunnen ontstaan.

Daarnaast is menig hypoallergeen dieet eveneens voorzien van gehydrolyseerde eiwitten. Dergelijke eiwitten werden in minuscule stukjes geknipt waardoor de kans op een eventuele allergische reactie aanzienlijk kleiner wordt. Hypoallergeen hondenvoer wordt vervolgens verder aangelengd met één enkele koolhydratenbron onder de vorm van pasta of rijst. Kortom, een hypoallergeen dieet voltrekt zich in de samenstelling van ingrediënten die in natuurlijk hondenvoer zo weinig mogelijk/ niet voorkomen.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu