7 beste aquariums Test van 2024

Laatste update: 18.05.24

 

Beste aquariums – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor het Juwel Rio 125 LED Aquarium, kies je voor een heus staaltje kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Het aquarium wordt geleverd met alles erop en eraan en kent daarbij een totale netto inhoud van maar liefst 125 liter. Zie je het toch allemaal liever wat compacter dan lijkt het Starter Line aquarium misschien een betere optie te zijn. In tegenstelling tot het vorige product, kent dit aquarium een inhoud van zo’n 54 liter. In de tabel hieronder voegen we nog een derde topper aan het rijtje toe, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. We hopen hierdoor de zoektocht voor jou net iets makkelijker en bijgevolg aangenamer te maken.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste aquariums (Reviews) van 2024

 

Het uitgebreide assortiment aan aquariums maakt het tegenwoordig niet alleen mogelijk om te kiezen uit diverse formaten en designs maar ook tal van uitvoeringen en merknamen. Zo kun je onder meer opteren voor een aquarium van Superfish, een Juwel aquarium of een aquarium van JBL. Bedenk of je daarbij op zoek bent naar een klein aquarium of een mini aquarium van 80 cm of mag het toch wel best een tikkeltje groter en geef je de voorkeur aan aquariums vanaf 60 liter? Bekijk alvast de 7 toppertjes hieronder inclusief het nodige advies vermeld in de online reviews. En wie weet zit er wel een leuke aanbieding tussen of ga je naar huis met het populairste en meest laagste geprijsde exemplaar.

 

1. Juwel Rio 125 LED Aquarium – Houtkleur – 125L – 81 x 36 x 50 cm

 

Ben je op zoek naar een kwalitatief groot aquarium tegen een betaalbaar prijskaartje? Dan is dit exemplaar van Juwel misschien wel even het bekijken waard. Zo kent dit Juwel Rio aquarium een totale afmeting van 81 x 36 x 50 cm wat ongeveer overeenkomt met een royale netto inhoud van maar liefst 125 liter water. Ditzelfde aquarium – overigens afgewerkt in een prachtige natuurlijke houtkleur – is bovendien in meerdere formaten én designs te bekomen waardoor er voor elk wat wils is.

Het tijdloze rechthoekige Juwel Rio aquarium is eveneens uitgerust met een bijzonder krachtig intern Bioflow XL filtersysteem bestaande uit maar liefst 5 soorten filtermedium én een geruisloze Ecoflow 1000 circulatiepomp. Dit alles wordt verder aangevuld met een kwalitatieve regelbare verwarming die een ruim vermogen tot wel 300 Watt garandeert.

Kortom, je krijgt wel degelijk waar voor je geld en daar lijken de meeste klanten het duidelijk over eens. Zo beoordelen velen het als veruit het beste aquarium wat resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: dit unieke aquarium van Juwel wordt vrijwel als een complete set aangeboden inclusief verwarmingssysteem, verlichting en filtersysteem.

Budgetvriendelijk: hoewel het prijskaartje op het eerste gezicht behoorlijk duur lijkt, valt dit aquarium onder de goedkope optiemogelijkheden.

Instructievideo: er wordt eveneens een korte instructievideo aangeboden die wat meer informatie verschaft over hoe je het aquarium kunt inrichten.

 

Nadelen:

Geen onderkast: je kunt de Juwel Rio 125 eveneens uitrusten met een onderkast hoewel je deze dan nog apart moet bij kopen. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Starter Line aquarium led 54 Liter met filter en verwarming

 

Net iets goedkoper en bijgevolg ook een pak compacter, lijkt dit unieke aquarium van Tetra. De Starter Line kent daarbij een totale afmeting van 30 x 60 x 30 cm wat resulteert in een relatief royale inhoud van ongeveer 54 liter water. Bij aankoop zul je zien dat het glas maar liefst 4 mm dik blijkt te zijn en wordt aangevuld met een gebogen deksel inclusief praktische voederklep. Inclusief deksel komt de maximale hoogte van het aquarium hierdoor op 35 cm.

Onderaan het deksel werd een krachtige ledlamp ingebouwd die een maximaal vermogen van 6 Watt weet te leveren en op die manier zorgt voor de nodige verlichting in het aquarium. Verder is er eveneens sprake van een binnenfilter én een bijbehorend verwarmingssysteem.

Een blik op de online reviews toont aan dat klanten bijzonder tevreden zijn met hun aankoop en het product een mooie eindbeoordeling van 5 sterren toekennen.

 

Voordelen:

Binnenfilter: bij aankoop van dit unieke aquarium wordt eveneens een Tetra EasyCrystal filterbox meegeleverd. Het betreft hier een bijzonder krachtige binnenfilter die moeiteloos een doorstroomvermogen tot wel 300 liter water per uur garandeert.

Formaat: het aquarium blijkt maar liefst 30 cm lang, 60 cm breed en 30 cm hoog. Echter, inclusief het gebogen deksel komt de hoogte op maximaal 35 cm uit.

Deksel: bij aankoop wordt eveneens een licht gebogen deksel inclusief voederklep aangeboden. Aan de onderkant van het deksel werd een ledlampje geïnstalleerd met een vermogen tot 6 Watt.

 

Nadelen:

Starterset: het betreft een complete starterset waarbij je niet zelf op zoek hoeft te gaan naar alle benodigdheden. Echter zal de ervaren aquarium houder hier op zijn honger blijven zitten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. MonsterShop Aquariums – inclusief Filter Pomp Verwarming Verlichting Decoratie Planten

 

Je kunt natuurlijk ook voor dit unieke aquarium van MonsterShop kiezen dat overigens beschikbaar is in 4 verschillende doch neutrale en tijdloze kleuren en geleverd wordt inclusief een filterpomp, verwarmingssysteem, verlichting en de nodige decoratieplanten die het geheel wat extra cachet geven. 

Het totale aquarium inclusief kast biedt een maximaal formaat van 143,5 x 120,5 x 39 cm wat resulteert in een tank van 70 x 120 x 39 cm en een inhoud garandeert van maar liefst 300 liter. Dit wordt dus aangevuld met een verwarmingsvermogen tot 300 Watt en een filtratiesnelheid van maar liefst 1800 liter per uur. Kortom, het geschikte aquarium voor zoet of zout water en bijgevolg voor diverse fauna en flora.

Hoewel dit niet meteen één van de goedkope aquariums uit het rijtje is, blijken klanten wel overtuigd van hun aankoop wat ook hier resulteert in een mooie 5 sterren.

 

Voordelen:

Formaat: het volledige aquarium blijkt maar liefst 39 cm diep, 120,5 cm breed en ruim 143,5 cm hoog wat overeenkomt met een royale inhoud van 300 liter.

Verpakkingsinhoud: bij aankoop worden eveneens een verwarmingssysteem met een vermogen tot wel 300 Watt én een filterpomp met een filtratiesnelheid tot wel 1800 liter per uur, meegeleverd.

Uitzicht: dankzij de gebogen voorkant en het transparante glas, kun je genieten van een fenomenaal en breed 180 graden uitzicht.

 

Nadelen:

Prijskaartje: het aquarium mag dan wel tot de populairste en beste merken behoren, jammer genoeg is hij niet voorzien van een betaalbaar prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Plastic Aquarium met deksel – 8,3 liter – Boon – Materiaal: Plastic

 

Ben je op zoek naar een compact kwalitatief én betaalbaar aquarium dan loont het de moeite om dit exemplaar van Boon even onder de loep te nemen. Zo kent het aquarium – dat overigens voornamelijk uit stevig plastic vervaardigd blijkt – een maximale lengte van 32 cm aangevuld met een breedte van 21 cm en een hoogte van zo’n 20 cm. Dit alles resulteert in een totale netto inhoud van ongeveer 8,3 liter.

Verder wordt het Penn Plax plastic aquarium van Boon vergezeld van een blauwe – eveneens uit plastic vervaardigde – afdekkap inclusief transparant ingebouwd voerderklepje.

Hoewel één koper niet helemaal overtuigd blijkt van de aangeboden kwaliteit, lijkt de meerderheid tevreden met hun aankoop wat een maximale gemiddelde eindscore van 4,7 sterren garandeert.

 

Voordelen:

Materiaal: voor de productie van dit compacte aquarium heeft men ervoor gekozen om voornamelijk met duurzaam plastic te werken.

Afdekkap: het aquarium wordt geleverd inclusief een stevig uit plastic vervaardigd deksel met ingebouwd voederklepje.

Formaat: het aquarium biedt een maximale inhoud van 8,3 liter en is daardoor behoorlijk compact wat het makkelijker maakt om ergens in de ruimte te installeren.

 

Nadelen:

Te klein: wat voor de ene een voordeel is kan door de andere als een nadeel worden beschouwd. Zo zal het aquarium voor velen misschien toch net iets te compact zijn.

Matige kwaliteit: één koper blijkt jammer genoeg niet helemaal overtuigd van de kwaliteit van de materialen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. SuperFish Aquarium Start 70 Tropical – 58 x 30 x 45 cm – 70 L

 

Met het SuperFish aquarium – afkomstig van het gelijknamige merk SuperFish – kies je voor een exemplaar van 58 x 30 x 45 cm groot wat resulteert in een royale netto inhoud van zo’n 70 liter. Doordat het om een complete set gaat inclusief ledverlichting, binnenfitler én Eco Heater, wordt hij beschouwd als de ideale starterset.

Het aquarium – dat voornamelijk uit duurzaam glas bestaat en werd afgewerkt met een witte omkasting – levert eveneens een degelijke thermometer, een schepnetje, voer voor tropische vissen, een Colombo Aqua Start én een Colombo Bacto Start. Kortom, werkelijk alles wat je nodig hebt om met je aquariumhobby van start te gaan, wordt door SuperFish geleverd.

We stellen dan ook vast dat klanten duidelijk tevreden zijn over het unieke design, de duurzaamheid en de aangeboden kwaliteit van dit unieke SuperFish aquarium

 

Voordelen:

Formaat: het aquarium van SuperFish kent een maximaal formaat van 58 x 30 x 45 cm wat overeenkomt met een maximale inhoud van zo’n 70 liter water.

Eco Heater: er wordt eveneens een Eco Heater – bijpassend verwarmingssysteem – meegeleverd die een ruim vermogen tot wel 100 Watt garandeert.

Binnenfilter: het verwarmingssysteem wordt verder aangevuld met een krachtige Aqua-Flow 200 binnenfilter die een goede waterdoorstroming garandeert.

Verpakkingsinhoud: het geheel wordt verder aangevuld met ingebouwde ledverlichting, een thermometer, een schepnetje, voer voor tropische vissen en een Colombo Bacto én Aqua start.

 

Nadelen:

Prijzig: we durven vermoeden dat het prijskaartje door sommigen alsnog als een struikelblok zal worden beschouwd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Marina – Aquarium Betta Ez Care – 2,5L – 17x17x17cm

 

In vergelijking met het vorige aquarium lijkt dit exemplaar van Marina weliswaar een koopje te zijn. Het budgetvriendelijke Betta Ez Care aquarium kent een relatief compact formaat van 17 x 17 x 17 cm wat resulteert in een gemiddelde inhoud van zo’n 2,5 liter water. Zijn compacte design maakt dat je dit aquarium makkelijker ergens in de ruimte kunt integreren.

Bij de productie van dit aquarium heeft men er overigens voor gekozen om te werken met de materialen kunststof en plastic, wat maakt dat dit aquarium alvast bestand is tegen zout water. Overigens is het ook zelfreinigend wat het een pak onderhoudsvriendelijker maakt in vergelijking met heel wat andere aquaria.

Een blik op de online reviews laat dan ook meteen een mooie gemiddelde eindscore van 4,5 sterren optekenen. Heel wat klanten reageren uitermate positief hoewel een enkeling niet helemaal overtuigd blijkt.

 

Voordelen:

Formaat: het aquarium kent een totale afmeting van 17 x 17 x 17 cm waardoor een inhoud van maximaal 2,5 liter kan worden gegarandeerd.

Materialen: de combinatie van duurzaam plastic en stevig kunststof zorgen ervoor dat dit aquarium alvast bestand is tegen zout water.

Budgetvriendelijk: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien verschijnen van het aanvaardbare prijskaartje.

 

Nadelen:

Geen tropische vissen: voor tropische vissen is dit aquarium misschien niet zo voor de hand liggend.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Flamingo Lollipop Aquariumset – 16L – 26 x 36 x 22 cm, Materiaal: gehard glas

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke Lollipop aquariumset die jou wordt aangeboden door het bekende én overigens bijzonder populaire merk Flamingo. Het aquarium – dat voornamelijk uit duurzaam gehard glas vervaardigd blijkt – kent hierbij een totale afmeting van 26 x 36 x 22 cm wat een royale inhoud van zo’n 16 liter garandeert.

Verder wordt de set aangevuld met een krachtig filtersysteem inclusief regelbare circulatiepomp, gekleurd aquariumgrind én een handig visschepnetje om de vissen in- en uit het aquarium te halen. Het rechthoekige aquarium wordt vervolgens afgewerkt met een stevig zwart deksel waarlangs het makkelijk wordt om de dieren te voederen.

Hoewel heel wat klanten duidelijk overtuigd zijn van hun aankoop, oppert één koper dat het aquarium allesbehalve ideaal zou zijn voor goudvissen.

 

Voordelen:

Formaat: het aquarium kent een maximale afmeting van 26 x 36 x 22 cm en levert daarmee een totale inhoud van 16 liter.

Materiaal: voor de transparante wanden heeft men gekozen voor de positieve eigenschappen van gehard glas.

Verpakkingsinhoud: er worden ook een visschepnetje, een filtersysteem met regelbare circulatiepomp én gekleurd aquariumgrind meegeleverd.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: één klant blijkt jammer genoeg niet overtuigd van de aangeboden kwaliteit en vindt het aquarium niet voldoende geschikt voor goudvissen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Aquariums Koopgids

 

De aanschaf van een degelijk aquarium brengt alvast heel wat vragen met zich mee gaande van het formaat en de toebehoren tot de prijs en de uiteindelijke fauna en flora die je er graag in wilt onderbrengen. Kortom, het komt er dus op neer om weldoordacht aan de zoektocht te beginnen en niet zomaar in het wildeweg het eerste het beste aquarium aan te kopen. Het lijkt ons daarom een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen alvorens je de verschillende aquariums en hun eventuele aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken.

Het formaat in functie van de installatie

Heb je er goed over nagedacht en ben je van plan om te investeren in een degelijk aquarium, dan zul je alvast versteld staan van het uitgebreide assortiment, de verschillende uitvoeringen, formaten designs die er tegenwoordig voorhanden zijn. 

Zo is het in eerste instantie belangrijk om rekening te houden met het formaat. Echter, om het formaat goed te kunnen inschatten, moet je natuurlijk wel weten waar je het aquarium precies wilt installeren. Begin daarom alvast met het opmeten van de beschikbare ruimte zodanig dat je een idee krijgt van de mogelijkheden inzake aquaria. Zo kan de lengte van een aquarium makkelijk variëren van zo’n 0 – 39 cm tot maar liefst 120 cm of meer.

Als we dit zouden uitrekenen in volume – overigens altijd weergegeven in liter – dan betekent dit dat het volume kan variëren van zo’n 15 liter tot maar liefst 200 liter of meer. Op diverse webpagina’s en in tal van fysieke winkels is het zelfs mogelijk om aquaria aan te kopen met een inhoud tot wel 400 liter. Kortom, het formaat is een belangrijke factor om even bij stil te staan.

 

Het type aquarium in functie van de fauna en flora

Echter blijkt niet alleen het formaat en de plaatsing van groot belang; ook het type aquarium dien je op voorhand toch maar even goed te bekijken. Zo wordt het type bepaald op basis van de fauna en/ of flora die je erin kunt huisvesten. Op die manier kunnen we een onderscheid maken tussen de zogenaamde zoutwater, zoetwater en tropische aquaria. Wil je bijvoorbeeld voornamelijk goudvissen aankopen, dan lijkt een tropisch aquarium alvast niet aan de orde.

Kortom, om het type aquarium te kunnen bepalen, dien je jezelf de vraag te stellen hoe het zit met de fauna en flora. Welke vissen wil je graag in het aquarium kunnen onderbrengen? En hoe zit het dan met de plantenbegroeiing? Sommige planten en algen gedijen bijvoorbeeld goed in tropische aquaria en minder goed in zoutwater.

 

Uitvoering en materialen

Dat het aanbod aan aquaria tegenwoordig bijzonder uitgebreid is, hoeft alvast niet te verwonderen. Zo kun je niet alleen kiezen uit diverse formaten en designs maar tevens ook verschillende uitvoeringen gaande van de standaard rechthoekige aquaria tot de ronde, vierkante of zelfs driehoekige modellen. Kortom, voor elk wat wils en dat maakt de keuze soms zo lastig.

Daarnaast is er eveneens een immens onderscheid te noteren op het gebied van de gebruikte materialen. Hoewel de meeste aquaria vervaardigd blijken uit duurzaam transparant glas bestaan er vandaag de dag ook diverse aquaria uit kunststof, plastic, plexiglas, steen en zelfs hout. Het spreekt echter wel voor zich dat de laatste 2 materiaalsoorten voornamelijk gebruikt worden ten behoeve van de omkasting. Echter, wil dat niet meteen zeggen dat elk type aquarium automatisch met een bepaald type omkasting wordt aangeboden.

 

Enkele kenmerken en bijkomende opties

Tijdens de zoektocht zul je overigens ook kunnen vaststellen dat bepaalde aquaria net iets meer mogelijkheden aanbieden in vergelijking met andere exemplaren. Sommige extra’s kunnen bovendien wel een meerwaarde betekenen waardoor het handig is om ze misschien toch even te overwegen. 

Zo kan het – weliswaar als leek – best wel praktisch zijn om in het begin te kiezen voor een complete aquariumset zodanig dat je zelf niet meer op zoek moet naar bijkomende benodigdheden. De meeste aquariumsets – uiteraard afhankelijk van het type – worden geleverd inclusief een krachtige filter, verwarmingssysteem én verlichting. Sommige andere exemplaren vullen de set nog verder aan met een bepaalde hoeveelheid voeding, een schepnetje en een handige instructievideo.

Welk prijskaartje mag je verwachten?

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het mogelijke prijskaartje. Het spreekt voor zich dat de prijs kan variëren naargelang het type, het formaat, de uitvoering en de eventuele extra’s die bij het aquarium worden aangeboden. Op die manier kun je al gauw een basis aquarium aankopen voor slechts enkele tientjes, net zoals de prijs ook bijzonder hard kan oplopen in de richting van 1700 euro of meer. Uiteraard ben je in het laatste geval verzekerd van een bijzonder groot en kwalitatief hoogstaand aquarium met alles erop en eraan. 

Kortom, het komt er dus op voorhand vooral op aan om goede én weldoordachte beslissingen te nemen. Waar ben je naar op zoek? Wat zijn je verwachtingen en mogelijke eisen omtrent de aankoop van een aquarium? En vooral; welk budget wil en kun je er maximaal aan spenderen. Met deze vragen in het achterhoofd heb je binnen de kortste keren het geschikte aquarium gevonden.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Welke vissen kunnen bij elkaar in het aquarium?

Wanneer je besluit een aquarium in huis te plaatsen dan is het uiteraard niet alleen belangrijk om aandachtig te zijn voor de grootte en de uitrusting maar ook rekening te houden met de uiteindelijke fauna en flora die je er wilt in huisvesten. Als je al enige ervaring hebt in het houden van vissen, dan zul je onderhand wel weten dat niet alle vissoorten zomaar willekeurig bij elkaar kunnen worden geplaatst.

Zo kan de goudvis bijvoorbeeld perfect worden gecombineerd met de sluierstaartvis maar niet met tropische vissoorten. Net zoals niet alle tropische vissen ook zomaar in 1 enkel aquarium kunnen worden gedropt. Je dient je dus te verdiepen in de habitat en natuurlijke biotoop van de vissen die je in het aquarium wilt huisvesten. Ga daarvoor ten rade bij diverse experts, (professionele) aquariumhouders en wees aandachtig voor naslagwerken omtrent vissen en aquaria.

Q2: Welke kleur ledverlichting gebruik je het best in een aquarium en hoe lang moet deze branden?

Tegenwoordig bestaat eveneens de mogelijkheid om te kiezen voor een volwaardig aquarium inclusief filter, verwarmingssysteem én ledverlichting. Echter, is het in het geval van ledverlichting wel bijzonder belangrijk om rekening te houden met de kleuren die in het aquarium gebruikt worden. Zo zullen bepaalde kleuren beter zijn voor de planten en/ of algengroei en anderen gewoon dienst doen als sfeerverlichting.

Met het oog op een positieve plantengroei wordt onder meer rood licht aangeraden. Wil je graag de aanwezige algen in het aquarium een boost geven, zorg dan eveneens voor een blauw lichteffect. In de meeste gevallen zullen heel wat aquaria ook een wit ledlicht aanbieden dat voornamelijk gebruikt wordt als sfeerverlichting.

Naast het kleur blijkt ook de verlichtingstijd bijzonder belangrijk. Deze kan – afhankelijk van het type en de grootte van het aquarium – variëren van zo’n 9 tot 12 uren. Daarom wordt aangeraden om in het begin de verlichting in te stellen op zo’n 10 uurtjes per dag en te kijken hoe het aquarium hierop reageert.

 

Q3: Hoe vaak moet je het water van het aquarium verversen?

Net zoals elk ander huisdier, brengt ook het aquarium inclusief zijn fauna en flora heel wat verantwoordelijkheid met zich mee. Op het gebied van onderhoud wordt daarom aangeraden om elke 3 à 4 weken ongeveer 20% van de hoeveelheid water te verversen. Het is daarbij dus van levensbelang dat je niet al het water in 1 keertje gaat vervangen aangezien op die manier de balans té drastisch verstoord wordt.

 

Q4: Hoe vaak moet je de vissen in het aquarium voeren?

Naast het onderhoud van het aquarium blijkt uiteraard ook het voedermoment een belangrijk onderdeel van de taak te zijn. Zo raden heel wat experts aan om de vissen 1 tot ongeveer 2 à 3 keer per dag te gaan voederen. Indien je de voedertijd dus in meerdere keren per dag gaat onderverdelen, dienen de porties ook klein gehouden te worden. In het algemeen is het beter om vissen net iets te weinig dan te veel te voeren.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu