Laatste update: 17.08.22

 

Beste koelmatten voor honden – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Tijdens warme dagen kan het moeilijk en lastig zijn voor je hond om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. Wanneer je trouwe viervoeter er zelf niet in slaagt om zijn temperatuur te controleren kan er sprake zijn van ongemak en in het ergste geval oververhitting. Door de verfrissende werking van de koelmat zal je huisdier zich binnen afzienbare tijd opgekikkerd voelen. Overweeg je om een koelmat voor je hond aan te schaffen dan kun je de top 3 hieronder vast bekijken. Wij namen alvast de koelmatten van het merk C.T. met hun verkoelende en verzachtende werking en de XL koelmat die makkelijk hanteerbare en designvol is, onder de loep.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste koelmatten (Reviews) van 2022

 

Ben je op zoek naar de perfecte koelmat voor je huisdier? Ga je voor een exemplaar dat zichzelf automatisch herstelt? Of kies toch maar liever voor die XXL uitvoering? Wij adviseren jou om de 5 top producten die we voor jou selecteerden even rustig te bekijken. Eventueel kun je ook rekening houden met de online reviews. Kies vervolgens de koelmat uit die het best bij je huisdier past.

 

 

1. Koelmat voor huisdieren 40 x 50 cm verkoelende mat met koelgel voor honden en katten

 

De koelmat van het merk C.T. behoort tot de absolute top en werd uitgeroepen tot de beste koelmat. Deze blauwe koelmat is koel van zichzelf, maar kan extra gekoeld worden wanneer je ze in de koelkast of de vriezer legt. De inwendige, verkoelende gel behoudt zijn werking gedurende drie uur. 

De mat is volledig gebruiksklaar en er hoeft geen water, elektriciteit of koeling aan te pas te komen.              De uit polyester vervaardigde, stevige hoes is vrij van latex en toxische stoffen. Je kan de koelmat overal mee naartoe nemen. Het koeldeken is zowel geschikt voor binnen- als buitengebruik.

Klanten zijn in reviews erg tevreden over deze goedkope en functionele koelmat. Ze waarderen de duurzaamheid en de hoge kwaliteit, gecombineerd met een mooie uitvoering. Als nadeel wordt er aangegeven dat de koelmat handmatig schoongemaakt worden en dat de hoes niet afneembaar is.

 

Voordelen:

Prijskaartje: deze koelmat behoort tot de populairste in zijn soort.  Omwille van de goedkope prijs en de hoge kwaliteit kan C.T. tot het beste merk uitgeroepen worden.

Werking: de koelmat behoudt zijn werking gedurende 3 uur  zonder water of elektriciteit te gebruiken. Wanneer ze niet gebruikt wordt, laadt ze zichzelf na 20 minuten automatisch weer op.

Hanteerbaarheid: de koelmat is handig, licht en makkelijk te verplaatsen of mee te nemen.

 

Nadelen:

Uitvoering en materiaal: de hoes is niet afneembaar, noch waterafstotend en kan enkel met de hand schoongemaakt worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Koelmat voor hond en kat XL 88 x 49 cm

 

Deze extra grote koelmat zorgt er in een mum van tijd voor dat uw viervoeter een verfrissend en koel gevoel krijgt.  Het risico op oververhitting bij je trouwe viervoeter kan bovendien tot een minimum herleid worden.

Deze blauwe koelmat mét print, is gemaakt van polyester, spons en een verkoelende gel. De koelmat functioneert zonder water of elektriciteit en heeft geen bevriezing nodig. De mat meet 88 x 49 cm, is licht en hanteerbaar en dus makkelijk mee te nemen.

Kopers geven in reviews aan dat ze het design mooi vinden en de uitvoering duurzaam. Anderen melden dan weer dat het een lelijke uitvoering is van lage kwaliteit.  Over het nadelige feit dat het product enkel met de hand te wassen is en geen afneembare hoes heeft, is men het unaniem eens.

 

Voordelen:

Prijs: deze koelmat aanbieding is het voordeligst. Zij wordt geleverd tegen de laagste prijs. 

Uitvoering: dit is de enige blauwe koelmat mét print, uitgevoerd in XL-formaat. De polyester hoes is sterk en degelijk.

Functionaliteit en gebruiksgemak: de koelmat is licht, hanteerbaar en makkelijk mee te nemen. Je hebt geen water of elektriciteit nodig om de mat te laten functioneren, ze is gebruiksklaar. Bij extreme hitte kan je de verkoeling versnellen door de mat even in de koelkast of de vriezer te leggen.

 

Nadelen:

Materiaal: de hoes is niet afneembaar en kan enkel met de hand schoongemaakt worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Duvo koelmat voor honden XXL Nylon 120 x 80 cm

 

Om je huisdier onmiddellijk verkoeling te geven kun je gebruik maken van het koeldeken van Duvo. De mat is gebruiksklaar,  er komt geen water of elektriciteit bij te pas en het is niet nodig om de mat in de diepvriezer of  koelkast te leggen. Wanneer de koelmat een paar minuten niet gebruikt wordt, herstelt de gelvulling zich automatisch.

Deze XXL koelmat is eenvoudig hanteerbaar en vervaardigd uit sterk en duurzaam nylon, dat jarenlang mee gaat. De mat is waterafstotend, maar moet met de hand schoongemaakt worden. De koelmat kan zowel binnen als buiten gebruikt worden.

De prijs van deze mat is ongeveer dubbel zo hoog als die van de andere koelmatten.  De fabrikant legt de nadruk op de het feit dat de koelmat gevuld is met een veilige gel. Er is slechts 1 recensie terug te vinden waarin melding gemaakt wordt van de duurzame en hoge kwaliteit en de fijne verkoelende werking van dit product.

 

Voordelen:

Grootte: de koelmat is uitgevoerd in XXL (120 x 80 cm) en is dus ook  geschikt voor grote hondenrassen.

Uitvoering: de koelmat is uitgevoerd in sterke en duurzame, waterafstotende nylon, die jarenlang mee gaat. De koelmat is gevuld met een veilige, zelfkoelende gel. Het product is gebruiksklaar en eenvoudig mee te nemen of te verplaatsen.

 

Nadelen:

Prijskaartje: jammer genoeg zal je merken dat het hier een prijzige koelmat betreft.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Relaxdays Koelmat voor Honden en katten 60 x 100 cm koeldeken verkoelende mat

 

Als uw huisdier langdurig aan de warmte blootgesteld wordt, brengt dit vermoeidheid en ongemak met zich mee. Deze koelmat van het merk Relaxdays zorgt voor verkoeling tijdens warme dagen en beperkt het risico op oververhitting.

De koelmat wordt geactiveerd door de lichaamstemperatuur van je huisdier. Er komt geen water of stroom bij te pas. Bij extreme temperaturen kan je het verkoelingsproces versnellen door de mat in de koelkast te leggen.  Leg de koelmat nooit in de vriezer, want dan is het materiaal onherroepelijk beschadigd. 

Deze blauwkleurige koelmat met polyester hoes is eenvoudig te reinigen is met een vochtige doek. De mat is verkrijgbaar in verschillende afmetingen van S tot XL en het gewicht varieert tussen de 0,6 kg en de 3 kg. Ze is licht hanteerbaar en verplaatsbaar.  Het advies van klanten ontbreekt hier spijtig genoeg.

 

Voordelen:

Functionaliteit: de koelmat wordt geactiveerd door de lichaamstemperatuur van je huisdier, dus je hebt geen water, elektriciteit of een koelkast nodig om deze koelmat te kunnen gebruiken. Bij extreme temperaturen kun je de mat eventueel wel in de koelkast leggen om het koelingsproces te versnellen. 

Afmetingen: je hebt de keuze tussen verschillende afmetingen, S – M – L – XL.  Je kunt de koelmat die, wat de afmetingen betreft, het meest geschikt is voor jouw huisdier uitkiezen.

 

Nadelen:

Prijskaartje: deze koelmat bevindt zich in de hogere prijscategorieën. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. 3 BMT Koelmat Verkoelende dierenmat voor hond en kat gel 90 x 50 cm

 

Wanneer je huisdier het te warm heeft omdat de temperaturen te hoog oplopen, bestaat het risico dat het dier niet meer in staat is om zijn eigen temperatuur te regelen. Met zijn verfrissende en verkoelende werking kan de koelmat van 3 BMT preventief oververhitting voorkomen. Wanneer uw hond of kat op de koelmat gaat liggen komt de verkoelende gel in aanraking met de lichaamswarmte van uw huisdier. De koelmat heeft onmiddellijk een verfrissend en verkoelend effect.

De rechthoekige, blauwe koelmat meet 90 bij 50 cm en is makkelijk hanteerbaar en mee te nemen. Ze kan zowel binnen als buiten gebruikt worden.  De koelmat heeft geen afneembare hoes en mag alleen met de hand gereinigd worden. De koelmat is vervaardigd uit waterafstotend materiaal.                                                                                                   

Het prijskaartje van deze koelmat ligt iets hoger dan die van koelmatten met dezelfde kwaliteit en  dezelfde mogelijkheden. Klanten lieten nog geen beoordelingen of reviews achter betreffende deze koelmat.

 

Voordelen:

Afmetingen en gebruiksgemak: de koelmat is 90 x 50 cm groot en weegt ongeveer 1 kg. Ze is gebruiksklaar en makkelijk te verplaatsen of mee te nemen. De koelmat heeft een verfrissende en verkoelende werking zonder tussenkomst van stroom, koeling of bevriezing.

Materiaal: het materiaal van de hoes is waterafstotend. De koelmat kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. De mat mag met de hand schoongemaakt worden.

 

Nadelen:

Wasvoorschrift: de koelmat is niet machinewasbaar en kan enkel met de hand schoongemaakt worden.

Hoes: de hoes is jammer genoeg niet afneembaar wat het reinigingsproces bemoeilijkt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Koelmatten voor honden – Koopgids 

 

Wij stellen vast dat meer en meer mensen belang hechten aan de gezondheid en het comfort van hun huisdier. Een koelmat kan het welzijn van je huisdier bevorderen tijdens de (te) warme dagen en de risico’s op oververhitting beperken. Wij raden je aan om niet te impulsief te werk te gaan bij de aankoop van een koelmat. Neem je tijd om de aanbiedingen te vergelijken en bedenk  wat je met een koelmat wilt bereiken,  wat de onderhoudsvoorschriften zijn en over welke mogelijkheden een koelmat voor jouw huisdier moet beschikken. De beoordelingen en aanbevelingen van klanten kunnen je bij je zoektocht helpen.

Wat is een koelmat en hoe werkt ze

Een koelmat is gevuld met een verkoelende substantie. Wanneer uw huisdier op de koelmat gaat liggen, absorbeert de verkoelende vulling de lichaamstemperatuur van het dier. Een koelmat verzacht, verkoelt en voorkomt oververhitting. Wanneer uw huisdier op de koelmat neerligt krijgt het een koel en verfrissend gevoel.  

De koelmatten zijn stuk voor stuk gebruiksklaar. Je hoeft ze niet elektrisch op te laden of laten koelen in je koelkast of diepvriezer. Er zijn koelmatten die je extra koel kunt laten worden in de koelkast en/of in de vriezer. Een koelmat is licht en makkelijk hanteerbaar. Je kan ze overal mee naartoe nemen en ze kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. 

Wanneer je naar warmere oorden trekt is het geen moeite om de koelmat mee in je koffer te stoppen, ze neemt weinig plaats in en weegt niet veel. Net als wij heeft je huisdier een paar dagen nodig om zich aan temperatuursveranderingen aan te passen. Een koeldeken kan hierbij een hulp zijn. Het voordeel is dat de koelmat steeds operationeel is en je niet op zoek moet gaan naar een elektriciteitsaansluiting of een koeling. Ideaal voor onderweg of voor  op de camping.

 

Voordelen van een koelmat

Honden en katten raken op een andere manier hun warmte kwijt dan mensen. Honden en katten zweten namelijk alleen via de zweetklieren in hun voetzolen en proberen af te koelen door overmatig te hijgen. Bij oververhitting is de hond of de kat zelf niet meer in staat om zijn lichaamstemperatuur te regelen. Als de lichaamstemperatuur van je hond te hoog oploopt kan het bloed  stroperig worden met een fatale afloop tot gevolg.

 Wanneer een hond of een kat oververhit raakt moet hij zo snel mogelijk afgekoeld worden. De afkoeling moet geleidelijk gebeuren en niet abrupt. Een koelmat kan hier soelaas bieden. In zeer ernstige situaties is het tevens aan te raden een dierenarts te raadplegen.

De koelmat kan natuurlijk ook gewoon gebruikt worden om tijdens de warme zomerdagen voor verkoeling te zorgen. Op die manier voelt uw huisdier zich comfortabeler en minimaliseer je het risico op oververhitting. Vergeet natuurlijk ook nooit een bakje heerlijk fris water te voorzien voor je trouwe viervoeter.

 

Onderhoudsvoorschriften en andere belangrijke kenmerken en opties

Koelmatten zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, van small tot XXLarge. De kleur is universeel blauw, wat geassocieerd kan worden met koude en afkoeling.  Een koelmat is eenvoudig in gebruik en makkelijk mee te nemen. Nagenoeg alle koelmatten zijn gebruiksklaar en hebben geen elektriciteit, water of koeling nodig om te kunnen functioneren.

Bij de meeste koelmatten is de hoes niet afneembaar. Slechts wanneer er een duurzame nylon soort gebruikt wordt, is de koelmat ook waterafstotend. Uiteraard reflecteert dit zich in het prijskaartje.

Er zijn ook koelmatten die je even in de ijskast of vriezer kunt leggen om de afkoeltijd te versnellen. Je kunt ook kiezen voor een koelmat die zichzelf automatisch oplaadt wanneer ze niet gebruikt wordt. Koelmatten kan men zowel binnen- als buitenshuis gebruiken. Koelmatten zijn veilig te gebruiken en je huisdier wordt niet nat als hij op de mat ligt.

Koelmatten kun  je niet in de wasmachine stoppen en moeten bijgevolg met de hand schoongemaakt worden. Je kunt opteren voor een korte handwas of je maakt de koelmat zuiver met een vochtige doek. Het is jammer dat de hoes van een koelmat niet afneembaar is.

Materiaalsoorten en formaat in verhouding met de prijs

De meeste koelmatten hebben een blauwe kleur, met of zonder tekening. Ze zijn functioneel en niet gevoelig voor modetrends. De prijzen variëren naargelang het gebruikte materiaal (nylon of polyester) en de mogelijkheden.

De grootte van je koelmat moet uiteraard afgestemd zijn op de grootte van je huisdier. Om die reden worden er koelmatten aangeboden in verschillende afmetingen. Kies een koelmat die bij het formaat van jouw huisdier past. Het heeft weinig of geen effect wanneer je een te kleine koelmat koopt.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES