5 beste Koelmatten Test van 2024

Laatste update: 18.04.24

 

Beste koelmatten voor honden – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de CoolPets Koelmat 24/7 – 40×30 cm, kies je voor een zelfkoelende koelmat waarbij koelte wordt geactiveerd zodra je huisdier op de mat gaat zitten of liggen. Daartegenover staat de Pet Comfort Koelmat voor de Hond die gekenmerkt wordt door een rechthoekige uitvoering van 50 bij 40 cm en bijgevolg overeenkomt met een standaard maat M. In de onderstaande tabel hebben we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste koelmatten (Reviews) van 2024

 

Ben je op zoek naar de perfecte koelmat voor je huisdier? Ga je voor een exemplaar dat zichzelf automatisch herstelt? Of kies toch maar liever voor die XXL uitvoering? Wij adviseren jou om de 5 top producten die we voor jou selecteerden even rustig te bekijken. Eventueel kun je ook rekening houden met de online reviews. Kies vervolgens de koelmat uit die het best bij je huisdier past.

 

 

1. CoolPets Koelmat 24/7 – 40×30 cm – Blauw – S // Coolpets koelmat honden

 

Is er extreme hitte op komst en heb je al gemerkt dat je huisdier het dan behoorlijk lastig krijgt? Dan is een functionele koelmat alvast geen overbodige luxe. Zo wordt de CoolPets honden koelmat door heel wat klanten beschouwd als veruit de beste koelmat, getuige het positieve advies vermeld in de talrijke online reviews én de mooie bijbehorende score van 4,7 sterren. De moeite waard dus om deze koelmat voor honden – die tevens ook perfect als koelmat voor katten kan dienen – eens even onder de loep te nemen.

De koelmat kent daarbij een rechthoekige uitvoering van 40 bij 30 cm – wat overeenkomt met een maat S – en is daardoor geschikt voor puppy’s, katten en kleine rashonden. Dankzij de zogenaamde “Self cooling” technologie, hoef je de koelmat niet in de koelkast te stoppen maar wordt de koelte geactiveerd door druk. Zodra je hond of kat er dus gaat op liggen, wordt de koelte vrijwel geheel automatisch geactiveerd.

Verder blijkt de rechthoekige koelmat voornamelijk uit polyester te zijn vervaardigd en tevens ook beschikbaar in andere formaten. Kortom, de ideale manier om je huisdier bij te staan tijdens de warme zomerdagen.

 

Voordelen:

Materiaal: de rechthoekige koelmat is voornamelijk uit duurzaam en hoogwaardig polyester vervaardigd.

Formaat: de CoolPets koelmat wordt gekenmerkt door een totale afmeting van 40 bij 30 cm wat overeenkomt met een standaard formaat S maar blijkt daarnaast nog in andere formaten voorhanden.

Self cooling: de mat steunt op het principe van de self cooling technologie en hoeft bijgevolg niet met het stroomnet verbonden te worden noch in de koelkast te worden bewaard.

Doelgroep: de koelmat is niet alleen geschikt voor honden maar kan daarnaast ook perfect door katten worden gebruikt.

 

Nadelen:

Prijskaartje: het hogere prijskaartje verraadt meteen dat de koelmat niet tot de goedkope exemplaren kan gerekend worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Pet Comfort Koelmat voor de Hond – Maat M – 50 x 40 cm // MaxxPro koelmat

 

Nu de klimaatopwarming een feit is en er steeds vaker waarschuwingen wegens hitte zullen worden gemeld, is het misschien wel handig om te investeren in een stevige koelmat voor je hond en/ of kat. Deze MaxxPro pet comfort koelmat kent – net zoals het voorgaande toppertje – een rechthoekige uitvoering van 50 bij 40 cm wat overeenkomt met een standaard maat M.

Daarbij bestaat de mat uit een unieke combinatie van enerzijds PVC materiaal en anderzijds een praktische gel vulling die meteen geactiveerd wordt zodra je huisdier er op gaat liggen/ zitten. Na gebruik kun je de mat overigens makkelijk schoonmaken waardoor het geheel 100% hygiënisch blijft.

Een blik op de online reviews toont dan ook meteen een mooie gemiddelde eindscore van 4,7 sterren aan waarbij heel wat klanten het duidelijk eens zijn over de uitstekende kwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid en het fraaie design. Kortom, voor velen een uitstekende koelmat!

 

Voordelen:

Formaat: de rechthoekige koelmat kent een totale afmeting van 50 bij 40 cm wat overeenkomt met een standaard maat M.

Materiaal: de buitenkant van de koelmat is vervaardigd uit stevige PVC materiaal terwijl de vulling uit gel bestaat.

Onderhoud: je kunt de mat eenvoudig met een vochtige of droge doek schoonwrijven wat het gebruiksgemak alleen maar ten goede komt.

Budgetvriendelijk: in vergelijking met het vorige toppertje, behoort deze koelmat tot de goedkope alternatieven.

 

Nadelen:

Geen grote honden: houd er rekening mee dat de mat mogelijks te klein zal zijn voor grote (ras) honden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Duvo koelmat voor honden XXL Nylon 120 x 80 cm

 

Om je huisdier onmiddellijk verkoeling te geven kun je gebruik maken van het koeldeken van Duvo. De mat is gebruiksklaar,  er komt geen water of elektriciteit bij te pas en het is niet nodig om de mat in de diepvriezer of  koelkast te leggen. Wanneer de koelmat een paar minuten niet gebruikt wordt, herstelt de gelvulling zich automatisch.

Deze XXL koelmat is eenvoudig hanteerbaar en vervaardigd uit sterk en duurzaam nylon, dat jarenlang mee gaat. De mat is waterafstotend, maar moet met de hand schoongemaakt worden. De koelmat kan zowel binnen als buiten gebruikt worden.

De prijs van deze mat is ongeveer dubbel zo hoog als die van de andere koelmatten.  De fabrikant legt de nadruk op de het feit dat de koelmat gevuld is met een veilige gel. Er is slechts 1 recensie terug te vinden waarin melding gemaakt wordt van de duurzame en hoge kwaliteit en de fijne verkoelende werking van dit product.

 

Voordelen:

Grootte: de koelmat is uitgevoerd in XXL (120 x 80 cm) en is dus ook  geschikt voor grote hondenrassen.

Uitvoering: de koelmat is uitgevoerd in sterke en duurzame, waterafstotende nylon, die jarenlang mee gaat. De koelmat is gevuld met een veilige, zelfkoelende gel. Het product is gebruiksklaar en eenvoudig mee te nemen of te verplaatsen.

 

Nadelen:

Prijskaartje: jammer genoeg zal je merken dat het hier een prijzige koelmat betreft.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Relaxdays Koelmat voor Honden en katten 60 x 100 cm koeldeken verkoelende mat

 

Als uw huisdier langdurig aan de warmte blootgesteld wordt, brengt dit vermoeidheid en ongemak met zich mee. Deze koelmat van het merk Relaxdays zorgt voor verkoeling tijdens warme dagen en beperkt het risico op oververhitting.

De koelmat wordt geactiveerd door de lichaamstemperatuur van je huisdier. Er komt geen water of stroom bij te pas. Bij extreme temperaturen kan je het verkoelingsproces versnellen door de mat in de koelkast te leggen.  Leg de koelmat nooit in de vriezer, want dan is het materiaal onherroepelijk beschadigd. 

Deze blauwkleurige koelmat met polyester hoes is eenvoudig te reinigen is met een vochtige doek. De mat is verkrijgbaar in verschillende afmetingen van S tot XL en het gewicht varieert tussen de 0,6 kg en de 3 kg. Ze is licht hanteerbaar en verplaatsbaar.  Het advies van klanten ontbreekt hier spijtig genoeg.

 

Voordelen:

Functionaliteit: de koelmat wordt geactiveerd door de lichaamstemperatuur van je huisdier, dus je hebt geen water, elektriciteit of een koelkast nodig om deze koelmat te kunnen gebruiken. Bij extreme temperaturen kun je de mat eventueel wel in de koelkast leggen om het koelingsproces te versnellen. 

Afmetingen: je hebt de keuze tussen verschillende afmetingen, S – M – L – XL.  Je kunt de koelmat die, wat de afmetingen betreft, het meest geschikt is voor jouw huisdier uitkiezen.

 

Nadelen:

Prijskaartje: deze koelmat bevindt zich in de hogere prijscategorieën. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Koeling mat voor huisdieren – 60 x 80 cm // Pets Collection Maat L

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke koelmat voor huisdieren die – eveneens – gekenmerkt wordt door een rechthoekige uitvoering met een totale afmeting van 60 bij 80 cm en bijgevolg overeenkomt met een standaard maat L. De mat garandeert een unieke zelfkoeling waarbij de koelte wordt geactiveerd zodra je huisdier erop gaat liggen of zitten.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles om over naar huis te schrijven want zo kun je deze koelmat – in tegenstelling tot sommige andere exemplaren – zowel binnen als buitenshuis gebruiken en blijkt de behuizing water- én vuilafstotend te zijn. De mat van Pets Collection bestaat daarbij uit een combinatie van duurzaam PVC materiaal aan de buitenkant en een soort spons met gel vulling aan de binnenkant.

Hoewel de meeste klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid – en het product bijgevolg een mooie score van 4,4 sterren in ontvangst kan nemen – blijkt één koper niet tevreden met de duurzaamheid.

 

Voordelen:

Materiaal: de buitenkant van de mat is vervaardigd uit een combinatie van polyester en polyvinylchloride terwijl de binnenkant uit een spons met gel bestaat.

Handig in gebruik: de mat is 100% zelfkoelend, blijkt daarnaast water- én vuilafstotend en kan zowel binnen als buitenshuis worden gebruikt.

Formaat: de koelmat wordt gekenmerkt door een rechthoekige uitvoering van 60 bij 80 cm en komt overeen met een maat L.

 

Nadelen:

Niet duurzaam: volgens één koper is de koelmat allesbehalve kwalitatief en bijgevolg niet echt duurzaam te noemen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Koelmatten voor honden – Koopgids 

 

Wij stellen vast dat meer en meer mensen belang hechten aan de gezondheid en het comfort van hun huisdier. Een koelmat kan het welzijn van je huisdier bevorderen tijdens de (te) warme dagen en de risico’s op oververhitting beperken. Wij raden je aan om niet te impulsief te werk te gaan bij de aankoop van een koelmat. Neem je tijd om de aanbiedingen te vergelijken en bedenk  wat je met een koelmat wilt bereiken,  wat de onderhoudsvoorschriften zijn en over welke mogelijkheden een koelmat voor jouw huisdier moet beschikken. De beoordelingen en aanbevelingen van klanten kunnen je bij je zoektocht helpen.

Wat is een koelmat en hoe werkt ze

Een koelmat is gevuld met een verkoelende substantie. Wanneer uw huisdier op de koelmat gaat liggen, absorbeert de verkoelende vulling de lichaamstemperatuur van het dier. Een koelmat verzacht, verkoelt en voorkomt oververhitting. Wanneer uw huisdier op de koelmat neerligt krijgt het een koel en verfrissend gevoel.  

De koelmatten zijn stuk voor stuk gebruiksklaar. Je hoeft ze niet elektrisch op te laden of laten koelen in je koelkast of diepvriezer. Er zijn koelmatten die je extra koel kunt laten worden in de koelkast en/of in de vriezer. Een koelmat is licht en makkelijk hanteerbaar. Je kan ze overal mee naartoe nemen en ze kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. 

Wanneer je naar warmere oorden trekt is het geen moeite om de koelmat mee in je koffer te stoppen, ze neemt weinig plaats in en weegt niet veel. Net als wij heeft je huisdier een paar dagen nodig om zich aan temperatuursveranderingen aan te passen. Een koeldeken kan hierbij een hulp zijn. Het voordeel is dat de koelmat steeds operationeel is en je niet op zoek moet gaan naar een elektriciteitsaansluiting of een koeling. Ideaal voor onderweg of voor  op de camping.

 

Voordelen van een koelmat

Honden en katten raken op een andere manier hun warmte kwijt dan mensen. Honden en katten zweten namelijk alleen via de zweetklieren in hun voetzolen en proberen af te koelen door overmatig te hijgen. Bij oververhitting is de hond of de kat zelf niet meer in staat om zijn lichaamstemperatuur te regelen. Als de lichaamstemperatuur van je hond te hoog oploopt kan het bloed  stroperig worden met een fatale afloop tot gevolg.

 Wanneer een hond of een kat oververhit raakt moet hij zo snel mogelijk afgekoeld worden. De afkoeling moet geleidelijk gebeuren en niet abrupt. Een koelmat kan hier soelaas bieden. In zeer ernstige situaties is het tevens aan te raden een dierenarts te raadplegen.

De koelmat kan natuurlijk ook gewoon gebruikt worden om tijdens de warme zomerdagen voor verkoeling te zorgen. Op die manier voelt uw huisdier zich comfortabeler en minimaliseer je het risico op oververhitting. Vergeet natuurlijk ook nooit een bakje heerlijk fris water te voorzien voor je trouwe viervoeter.

 

Onderhoudsvoorschriften en andere belangrijke kenmerken en opties

Koelmatten zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, van small tot XXLarge. De kleur is universeel blauw, wat geassocieerd kan worden met koude en afkoeling.  Een koelmat is eenvoudig in gebruik en makkelijk mee te nemen. Nagenoeg alle koelmatten zijn gebruiksklaar en hebben geen elektriciteit, water of koeling nodig om te kunnen functioneren.

Bij de meeste koelmatten is de hoes niet afneembaar. Slechts wanneer er een duurzame nylon soort gebruikt wordt, is de koelmat ook waterafstotend. Uiteraard reflecteert dit zich in het prijskaartje.

Er zijn ook koelmatten die je even in de ijskast of vriezer kunt leggen om de afkoeltijd te versnellen. Je kunt ook kiezen voor een koelmat die zichzelf automatisch oplaadt wanneer ze niet gebruikt wordt. Koelmatten kan men zowel binnen- als buitenshuis gebruiken. Koelmatten zijn veilig te gebruiken en je huisdier wordt niet nat als hij op de mat ligt.

Koelmatten kun  je niet in de wasmachine stoppen en moeten bijgevolg met de hand schoongemaakt worden. Je kunt opteren voor een korte handwas of je maakt de koelmat zuiver met een vochtige doek. Het is jammer dat de hoes van een koelmat niet afneembaar is.

Materiaalsoorten en formaat in verhouding met de prijs

De meeste koelmatten hebben een blauwe kleur, met of zonder tekening. Ze zijn functioneel en niet gevoelig voor modetrends. De prijzen variëren naargelang het gebruikte materiaal (nylon of polyester) en de mogelijkheden.

De grootte van je koelmat moet uiteraard afgestemd zijn op de grootte van je huisdier. Om die reden worden er koelmatten aangeboden in verschillende afmetingen. Kies een koelmat die bij het formaat van jouw huisdier past. Het heeft weinig of geen effect wanneer je een te kleine koelmat koopt.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu