5 beste Volières Test van 2024

Laatste update: 26.04.24

 

Beste volières – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Vanaf het moment dat je beslist om vogels te houden is het eerste wat op je lijstje staat, de aankoop van een degelijke vogelkooi. Het assortiment is bijzonder uitgebreid en daarom hebben wij voor jou al 3 volières uitgekozen om samen eens de voor- en nadelen te bekijken. Zo zou je kunnen kiezen voor de Ferplast Vogelkooi Voliere Nota die gemaakt is uit kunststof en bovendien een metalen dak heeft waardoor hij heel geschikt is om kanaries en parkieten in te houden. Ook de Voltrega Voliere 420 lijkt heel interessant omdat deze binnenvolière wel 5 deurtjes heeft waardoor je  makkelijk overal bij kunt.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

 5 beste volières (Reviews) van 2024

 

Ben je op zoek naar een mooie vogelvolière om binnen te plaatsen zodat je papegaai zijn eigen plekje heeft? Of geef je de voorkeur aan een buitenvolière eventueel met volière verwarming om je collectie kanaries een veilig onderkomen te geven? We hebben 5 volières geselecteerd aan de hand van de reviews van klanten. Neem gerust even de tijd om alles goed te bestuderen. Vraag eventueel het advies aan leden van een vogelvereniging om daarna de beste volière uit te kiezen voor jouw vogeltjes en misschien is het wel een leuke aanbieding.

 

1. Ferplast Vogelkooi Voliere Nota met accessoires

 

Het Italiaans bedrijf Ferplast behoort tot de topproducenten op het gebied van kwaliteitsvolle en mooie huisdier verblijven. Ferplast wordt vaak beschouwd als het beste merk dat oplossingen biedt voor het welzijn van je huisdieren. De ruime Ferplast volière heeft een afmeting van 76,5 x 57 x 161,5 cm en hij is daardoor geschikt om meerdere kanaries en exotische vogels in onder te brengen.

De kooi is gemaakt uit kunststof in een combinatie van de kleuren zwart en wit en hij heeft bovendien een metalen dak. Daarnaast zijn er ook meerdere deurtjes voorzien zodat je gemakkelijk in de kooi kunt komen om bijvoorbeeld de voederbakjes en de drinkfles te vullen. Door de wieltjes die onder de kooi zijn bevestigd, kun je hem vlot verplaatsen waardoor hij zowel binnen als buiten kan staan.

De uitschuifbare lade zorgt ervoor dat de kooi zonder al te veel moeite kan worden schoongemaakt zonder dat je de vogels moet storen. Deze kooi wordt geleverd met een volière inrichting waaronder zitstokken, een drinkfles en een voederbakje. In de reviews merken we dat de mensen heel tevreden zijn over hun aankoop en ze vinden dit trouwens een prachtige kooi.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: deze kooi kan zowel  voor binnen als voor buiten worden gebruikt.

Verplaatsbaar: doordat er wieltjes onder de volière zijn gemonteerd kun je hem gemakkelijk verplaatsen.

Uitzicht: de Nota volière heeft een mooie afwerking in het wit en zwart met een metalen dak. 

Accessoires: de vogelkooi wordt geleverd met zitstokjes, een drink- en een voederbakje.

 

Nadelen:

Montage: een tweetal klanten had problemen bij het monteren van de kooi.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Voltrega Voliere 420 Vogelkooi 

 

Voltrega is een toonaangevend familiebedrijf voor alles wat te maken heeft met huisdieren. Bovendien is deze Voltrega volière de populairste kooi onder de vogelliefhebbers. Deze vogelkooien zijn heel geliefd bij vogelliefhebbers waardoor ze ook worden geëxporteerd naar verschillende landen. Deze kooi is beschikbaar in de kleuren grijs en donkergroen.

De volières worden gemaakt in Spanje en zijn vervaardigd uit hoogwaardige niet-toxische materialen zoals in dit geval een combinatie van metaal en polypropyleen. De rechthoekige kooi weegt slechts 8 kg en hij meet 65 x 54 x 150 cm waardoor de volière geschikt is om alle soorten vogels in onder te brengen. Dankzij de 5 geïntegreerde deurtjes is deze binnenvolière heel toegankelijk zodat de voederbakjes en dergelijke vrij vlot kunnen worden omgewisseld. Doordat de kooi een heel strak design heeft kan hij gelijk waar in de woning worden geplaatst. 

Daarnaast zijn onderaan de kooi wieltjes geplaatst om hem gemakkelijk te kunnen verplaatsen zodat je ook eronder kunt schoonmaken. Sommige vogels durven wel eens kwistig zijn met hun zaadjes en strooien alles in het rond. De bak onderin de kooi is trouwens eenvoudig te reinigen dankzij een ladesysteem. In de reviews zien we een goede tevredenheid over de prijs-kwaliteitverhouding van dit product.

 

Voordelen:

Montage: de Voltrega volière is snel en  eenvoudig in elkaar te zetten met 2 personen.

Onderhoud: door de ladebak onderin de vogelkooi is hij gemakkelijk en snel schoongemaakt.

Het prijskaartje: deze volière valt in de laagste prijsklasse.

Toegankelijk: door de 5 geïntegreerde deurtjes kun je overal goed bij waardoor je vlot de voederbakjes en de drinkfles kunt vervangen.

 

Nadelen:

Lade: de lade onderin de kooi blijkt te laag te zijn waardoor er steeds zand wordt gemorst.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Volière 3221FL met uitneembaar looprooster en schuiflade

 

Deze volière heeft een goedkope prijs waardoor hij voor iedereen toegankelijk is. Hij kreeg bovendien in de reviews een goede beoordeling met ruim 4 van de 5 sterren. De klanten zijn vooral tevreden over de extra opbergruimte onder de kooi waar je bijvoorbeeld de voorraad voeding kunt op plaatsen of je kunt het wat opleuken met planten. Het onderstel en de kooi zijn bovendien apart te gebruiken want ze zijn niet aan elkaar bevestigd.

De klanten zijn minder tevreden over het feit dat de tralies verticaal lopen waardoor de kooi niet geschikt is voor klimmers en kromsnavels. De binnenvolière meet 81 x 54 x 157 cm en hij is volledig gemaakt uit antraciet grijs metaal. Door zijn sobere kleur en zijn eenvoudig design past hij heel goed in elk interieur. Daarnaast is hij voorzien van zwenkwielen om hem makkelijk te kunnen verplaatsen bijvoorbeeld wanneer je hem wil schoonmaken. 

Dit kan trouwens heel eenvoudig door de uitneembare schuiflade en het uitneembare looprooster onderin de kooi. Deze vogelkooi wordt geleverd met de volière inrichting waaronder verschillende zitstokken, voeder en drinkbakjes, een uitneembaar looprooster, schuiflade en een los onderstel met zwenkwielen. Deze volière heeft aan de voorkant een grote deuropening waardoor hij vrij vlot toegankelijk is.

 

Voordelen:

Design: door zijn sobere zwarte kleur en zijn eenvoudig design past hij in elk interieur.

Gebruiksvriendelijk: deze volière bestaat uit 2 losse delen die eventueel apart kunnen gebruikt worden.

Onderhoud: door het uitneembare looprooster en schuiflade is deze kooi heel gemakkelijk te onderhouden.

Het prijskaartje: deze volière is de goedkoopste in onze lijst met topproducten waardoor hij voor iedereen toegankelijk is.

 

Nadelen:

Verticaal: de kooi bestaat volledig uit verticale tralies waardoor hij niet geschikt is voor klimmers en kromsnavels.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Duvo+ Voliere Asti in hout met metalen schuiflade

 

Deze witte houten volière is van het merk Duvo dat zijn focus legt op kwalitatief hoogstaande producten die de band tussen huisdier en baasje alleen maar versterkt. Duvo beschouwt het als zijn taak om net als jij, elk huisdier te behandelen en te verwennen als een volwaardig lid van de familie. Deze knappe kleine volière is daar het perfecte voorbeeld van.

Door zijn beperkte afmetingen van 82 x 40 x 160 cm is de volière geschikt om kleine vogels in te houden die in de winter graag binnen vertoeven en in de zomer genieten van het zonnetje buiten. Deze vogelkooi heeft een deur aan de zijkant waardoor je makkelijk de voederbak en de drinkfles kunt vervangen. Daarnaast heeft deze volière 2 zitplaatsen die willekeurig in de kooi kunnen worden verplaatst zodat de vogels regelmatig van een ander uitzicht kunnen genieten.

De staande kooi heeft onderin een metalen schuiflade om het schoonmaken gemakkelijker te laten verlopen. Bovendien is deze volière geschikt om verschillende soorten exotische vogels in te houden vooral met name parkieten. In de reviews merken we dat de meeste klanten tevreden zijn over de aankoop van deze mooie vogelkooi.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: de houten volière kan zowel binnen als buiten worden geplaatst.

Vogelsoorten: de kooi is vooral geschikt voor kanaries, parkieten en andere kleine tropische vogelsoorten.

Onderhoud: de vogelkooi heeft een metalen schuiflade om hem gemakkelijker te kunnen schoonmaken.

Design: het hout van deze knappe vogelkooi is in het wit geverfd. Hij ziet er gewoon heel mooi uit met een spits lopend dak.

 

Nadelen:

Bescherming: wanneer je van plan bent om hem buiten te plaatsen geeft een klant de raad om het houtwerk nog te voorzien van 2 lagen houtbeits.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Volière strong 60 de luxe Strong Housten 2 binnenvolière

 

De volière van Strong is een binnenvolière die gemaakt is met een combinatie van hout en metaal die een harde poedercoating kreeg in een antracietgrijze kleur. Hij heeft een strak design waardoor hij mooi past bij elke woninginrichting. Daarnaast heeft hij een afmeting van 60 x 49 x 155 cm en daardoor is hij geschikt voor het houden van een papegaai of verschillende kleinere vogels samen.

Door zijn uitsluitend horizontale tralies die op een afstand geplaatst zijn van 1,3 cm is hij de beste keuze om klimmers in te houden. Bovendien is de vogelkooi voorzien van zwenkbare wielen waardoor hij heel gemakkelijk kan verplaatst worden. Hierdoor kun je hem regelmatig op een ander plaats zetten of je kunt hem zelfs even buiten plaatsen bij mooi weer.

Bovendien heeft deze kooi een hele leuke volière inrichting met houten etages en houten trappen waarmee je dieren zich zeker zullen vermaken. Onderin de kooi ligt een uitneembaar looprooster en ook een uitschuifbare lade om de kooi gemakkelijk te kunnen reinigen. Er zijn voor deze volière nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen:

Verrijdbaar: door de zwenkwielen kan deze kooi bij mooi weer ook even buiten worden geplaatst.

Inrichting: de volière heeft houten etages en houten trappen zodat je huisdier zich zeker zal vermaken.

Design: de eenvoudige en strakke look zorgen ervoor dat hij past in elk interieur.

Tralies: de tralies zijn allemaal horizontaal waardoor hij uitermate geschikt is voor klimmers en kromsnavels.

 

Nadelen: 

Montage: om de kooi in elkaar te zetten moet je toch met 2 personen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Volières Koopgids

 

Een gewone vogelkooi is oké als je maar 1 of 2 vogeltjes hebt. Echter, wanneer je wil uitbreiden en meerdere vogelsoorten houden, dan is een degelijke volière van grote waarde voor het welzijn van je dieren. Het type volière dat je uitkiest is relevant aan het aantal vogels en de vogelsoorten die je wil houden want niet elk type kooi is bijvoorbeeld geschikt voor een papegaai. Daarnaast moet je je afvragen of je een binnenvolière wil of eentje die je enkel buiten kunt plaatsen. Neem de tijd om de verschillende mogelijkheden te vergelijken en vraag eventueel een aanbeveling aan een vogelkweker.

Wat is een volière en waarvoor wordt hij gebruikt

In een volière worden vogels gehouden die eigenlijk in gevangenschap leven. Je kunt volières vinden die net groot genoeg zijn om een 5-tal vogels in te houden maar je hebt ook exemplaren waarin je als mens kunt rondwandelen. Deze vogelkooien vind je veelal terug in dierentuinen maar ook bij grote vogelliefhebbers die genieten van het gezelschap van hun gevederde vrienden. In streken waar het tijdens de wintermaanden heel koud kan worden zul je vaak volières vinden die afgesloten zijn en bovendien ook nog worden verwarmd, afhankelijk van de vogelsoorten die erin worden gehouden.

Andere volières zijn bovenaan open en hebben maar een hoogte van 1 m. Hierin wordt dikwijls pluimvee gehouden dat niet of niet goed kan vliegen. Een volière is meestal volledig gemaakt uit draad of traliewerk alhoewel een vogel meer beschermd is in een kooi met glazen zijwanden. Deze worden echter steeds minder gebruikt omdat sommige vogels zich verwonden door tegen het glas aan te vliegen. Daarnaast kan een volière wanneer die ruim genoeg is, voorzien worden van beplanting om de vogels een goede beschutting te geven en een natuurlijke omgeving te bieden.

 

De verschillende types 

Er zijn diverse soorten volières die elk hun specifieke waardes hebben die je in overweging moet nemen nemen. Zo is er de vogelkooi al dan niet op een staander. Deze modellen zijn vooral geschikt om binnenshuis vogels te houden en in kleine aantallen. Een vogelkooi is meestal maar voorzien om een koppeltje of in sommige grotere varianten 2 koppeltjes te houden. Deze soort kooi kun je ook eventueel aan de muur bevestigen of gewoon op de kast of op de tafel zetten.

Daarnaast heb je de volières die merkelijk veel groter zijn van formaat. Er zijn volières om binnen te plaatsen en er zijn ook buitenvolières die weerbestendig zijn. Ook hier is de keuze van het type volière afhankelijk van de vogelsoort die je wilt houden en de grootte van de vogelcollectie die op je verlanglijstje staat. In een volière kunnen meerdere vogelsoorten bij elkaar geplaatst worden waardoor je een mooie klank- en kleurcombinatie kunt creëren. Bovendien zijn volières ook geschikt om kromsnavels en andere klimmers in te houden op voorwaarde dat de volière stevige en horizontale tralies heeft.

 

Het formaat en de gebruikte materialen

Het formaat van de kooi is een groot en belangrijk aandachtspunt bij het kiezen van de volière. We kunnen stellen dat een volière met veel ruimte altijd beter is. Je moet natuurlijk wel rekening houden met de beschikbare ruimte en welke vogelsoorten je erin wil onderbrengen. Je moet er zeker op letten dat de dieren hun vleugels kunnen spreiden en wanneer de vogels de mogelijkheid hebben om te kunnen vliegen is dit zelfs nog beter. Het is ook belangrijk dat ze zich even in een hoekje kunnen terugtrekken wanneer dit nodig is.

Een volière bestaat uit duurzame materialen, vaak een combinatie van kunststof en metaal. De tralies zijn in metaal en het frame is samengesteld uit een hoogwaardige kwaliteit kunststof. Daarnaast heb je volières die volledig zijn gemaakt uit roestvrij staal dat meestal een poedercoating heeft. Informeer je steeds goed of deze constructies weersbestendig zijn. Tenslotte heb je de volières met een houten frame en een metalen bedrading. Deze zijn dikwijls al behandeld zodat ze zowel binnen als buiten kunnen worden geplaatst.

Het onderhoud en het prijskaartje

De meeste volières zijn eigenlijk vrij gemakkelijk te onderhouden. Vaak zijn ze voorzien van een uitneembaar looprooster dat kan worden afgeborsteld en onder de kraan worden afgespoeld. Daarnaast is de kooi bijna altijd voorzien van een uitneembare schuiflade die je kunt vullen met vogelzand of andere materialen waar vogels graag in scharrelen. Deze lade kun je gewoon uit de volière schuiven om te ledigen en te reinigen.

Tot slot bekijken we nog het gemiddelde budget dat je wellicht aan een volière zal besteden. Het prijskaartje is altijd afhankelijk van het formaat, het soort kooi, waaruit de volière gemaakt is en of er al dan niet een volière inrichting wordt bijgeleverd. Voor een degelijke volière met een gemiddeld formaat zoals we hieronder bespreken zul je moeten rekenen op een bedrag tussen 120 en 180 euro. Misschien kun je ook even kijken bij de aanbiedingen waar je misschien wel de perfecte match zal vinden.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Welke vogels kunnen er in een volière buiten worden gehouden?

Enkele vogelsoorten die buiten kunnen gehouden worden in een niet verwarmd hok met nachtverblijf zijn onder andere zebravinkjes, goudmussen, diamantduifjes, Chinese dwergkwartel, witkopnon, zangkanarie, Japans meeuwtje en de bandvink. Daarnaast zijn er nog de bourke parkiet, valkparkiet, diamantvink, de zang- en kleurkanarie, de elegantparkiet en het oranjekaakje. Tenslotte ook nog het Mozambiquesijsje en de ceres-amadine.

Vogels die je wil buiten houden moeten voldoende geacclimatiseerd zijn en bovendien de mogelijkheid hebben om uit de tocht, droog en vorstvrij te zitten. Vraag steeds advies aan een vogelkweker of vogelvereniging welke vogels goed met elkaar overweg kunnen. 

 

Q2: Welke vogels kunnen er samen in een volière worden gehouden?

Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Elke vogel heeft specifieke karaktertrekjes en verdragen wel of niet bepaalde andere vogelsoorten. Zo is er bijvoorbeeld het Mozambiquesijsje die heel makkelijk te onderhouden is, maar hij zorgt voor problemen als je hem bij edelzangers plaatst. Je vraagt best raad aan de vogelkweker of aan een vogelvereniging welke collectie je kunt samen zetten. 

Daarnaast is de kanarie een sociale vogel die goed gedijt met andere vogels in een gezelschapsvolière. Zorg ervoor dat je volière niet overbevolkt raakt en dat iedere vogel zijn levensruimte heeft.

Q3: Welke planten kunnen er in de volière worden gezet?

Niet elke plant is geschikt om in een volière te plaatsen. Er zijn veel planten die vaak niet giftig zijn voor de inheemse vogels die je terug kunt vinden in je tuin. Echter, volièrevogels die meestal van tropische origine zijn, kunnen er niet tegen. Bovendien lusten alle vogels heel graag jonge scheuten die uit de planten komen, zelfs de kanarie en de zebravink. Jonge boompjes zullen dus heel snel kaalgevreten zijn. Voor kromsnavels is het belangrijk dat de beplanting tegen een stootje kan.

Bomen en struiken worden het best achteraan in de volière geplaatst om rust en beschutting te bieden. Naar voren toe kun je van groot naar klein grassoorten plaatsen zoals varkensgras, Engels raaigras en gewoon straatgras. Daarnaast is vogelmuur, paardenbloem, bosaardbei, viooltjes, goudsbloem en munt een goed idee. Vogels zijn ook gek op trosgierst, onkruidzaad, millet en panis.

 

Q4: Welke spar of den kan in de volière worden geplant?

Wanneer je bomen en struiken in een volière plant, moet je er ook rekening mee houden dat deze regelmatig moeten worden gesnoeid. Een gewone spar zoals de kerstboom en een lariks spar kun je gemakkelijk in een volière planten. Een nordmann spar wordt afgeraden vanwege zijn giftige naalden. Ook de gewone conifeer kan zonder problemen als beschutting in een volière worden geplant.

Andere sparren en dennen die niet giftig zijn voor onze tuinvogels, zullen mogelijks niet geschikt zijn voor de tropische vogelsoorten in de volière. Vraag steeds raad aan ervaringsdeskundigen.

 

Q5: Welke parkieten kunnen samen in een volière worden geplaatst?

Grasparkieten, valkparkieten, bourke of andere neophema-soorten en catharina’s kunnen gemakkelijk bij elkaar in een volière worden gehouden. Helaas passen forpussen daar niet bij. Alle papegaaisoorten die groter zijn dan valkparkieten kun je beter niet samenhouden met grasparkieten. Dan denken we aan de dwergpapegaai en verwanten aan de agapornis familie, die andere soorten heel gemeen kunnen bijten. Het grote probleem bij het samenhouden van verschillende soorten is vaak de ruimte.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu