6 beste kippenvoer Test van 2024

Laatste update: 19.05.24

 

Beste kippenvoer – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Net zoals eender welk andere dier, brengen ook kippen – hoe klein soms ook – heel wat verantwoordelijkheid met zich mee. Zo is het niet alleen belangrijk om te voorzien in hun fysiek en mentaal actief welzijn maar tevens ook op zoek te gaan naar de geschikte voeding. Omdat wij begrijpen dat het ruime aanbod best voor heel wat stress kan zorgen, zijn we zelf reeds op zoek gegaan naar enkele toppertjes binnen dit segment. Zo zou je kunnen kiezen voor de Scharrelmix – Kippenmix – Boerderijmix indien je op zoek bent naar een evenwichtige én volwaardige voeding rijk aan vitaminen, mineralen en eiwitten. Daartegenover staat het Versele-Laga Country’s Best Gra-Mix dat uitermate geschikt is als aanvullend kippenvoer.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste kippenvoer (Reviews) van 2024

 

Koop jij je kippenvoer online of geef je de voorkeur aan één van de vele fysieke verkooppunten? En ga je daarbij meteen voor een kippenvoer voordeelverpakking van 20 of 25 kg of hou je het bij kleinere porties per keer? Wij maakten een selectie van 6 toppers binnen het segment “beste kippenvoer” en hielden daarbij rekening met het advies uit de online reviews. Zo kun je onder meer kiezen voor het Versele-Laga kippenvoer, biologisch kippenvoer, kippenvoer van Kasper (misschien wel het populairste en beste merk), Garvo kippenvoer, of legkorrel kippenvoer.

 

Kippenvoer 20 kg

 

1. Scharrelmix – Kippenmix – Boerderijmix (granen-korrels-grit) 20kg // Grevers Voeders

 

Ben je op zoek naar een geschikt soort kippenvoer boordevol voedingsstoffen, eiwitten en mineralen voor kippen vanaf de leeftijd van ongeveer 5 à 6 maanden? Dan is deze scharrelmix – in de volksmond ook wel omschreven als kippenmix of boerderijmix – alvast een stap in de goede richting. Doordat dit gemengde kippenvoer rijk is aan verschillende ingrediënten, wordt het foerageergedrag (het bij elkaar scharrelen van een heerlijke maaltijd) op natuurlijke wijze gestimuleerd.

Meer specifiek zien we dat dit kippenvoer bestaat uit een combinatie van meerdere granen met schelpengrit én een soort geperste kleine korrel die tal van belangrijke eiwitten, mineralen en vitaminen omvat. Het kippenvoer is afkomstig van het bekende merk Grevers Voeders en wordt jou aangeboden in een stevige zak met een inhoud van 20 kg. In combinatie met het laagste prijskaartje, is dit vast én zeker één van de populairste soorten kippenvoer uit het rijtje.

Klanten reageren alvast bijzonder positief en belonen deze unieke scharrelmix met een mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 5 sterren.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: qua prijs-kwaliteitverhouding zouden we hier wel eens durven spreken over een aanbieding.

Inhoud: de scharrelmix wordt jou aangeboden in een stevige verpakking met een royale inhoud van 20 kg.

Samenstelling: het betreft een unieke scharrelmix bestaande uit diverse granen, korrels en grit die allen rijk zijn aan vitaminen, eiwitten en mineralen.

 

Nadelen:

Niet biologisch: ben je specifiek op zoek naar biologisch kippenvoer, dan is dit product misschien niet de allerbeste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Versele-Laga kippenvoer

 

2. Versele-Laga Country’s Best Gra-Mix pluimveemix met grit – kippenvoer – 20 kg

 

Net zoals het Teurlings kippenvoer, mag ook het kippenvoer van Versele-Laga volgens heel wat klanten tot de populairste en beste merken gerekend worden. Uit de online reviews zien wat dat het kippenvoer moeiteloos beloond wordt met een prachtige gemiddelde eindscore van 4,8 sterren wat het meer dan de moeite waard maakt om de voordelen ervan eens even op een rijtje te plaatsen.

Zo wordt de Country’s Best pluimveemix van Versele-Laga aangeboden in een stevige verpakking met een royale inhoud van zo’n 20 kg waarmee je best wel een tijdje verder kunt. Het betreft een unieke graanmengeling met grit bestaande uit een combinatie van granen, zaden én grof gebroken maïs die voornamelijk bedoeld is voor leghennen, eenden en kalkoenen.

Het geheel werd verder aangevuld met een bepaalde hoeveelheid grit die niet alleen fungeert als zogenaamde calciumbron maar daarnaast eveneens een belangrijk rol speelt in het onderhouden/ stimuleren van een gezonde spijsvertering. 

 

Voordelen:

Stofvrij: in tegenstelling tot heel wat andere soorten kippenvoer, is deze mengeling 100% stofvrij doordat de granen en zaden extra gereinigd werden.

Inhoud: de graanmengeling met bijkomend grit wordt aangeboden in een stevige verpakking die een ruime inhoud van maar liefst 20 kg telt.

Graanmengeling: het betreft een aanvullende graanmengeling bestaande uit een combinatie van granen, zaden en grof gebroken maïs. Dit werd verder aangelengd met een bepaalde hoeveelheid grit.

 

Nadelen:

Aanvullend: houd er rekening mee dat het een aanvullend voeder betreft en deze slechts 10% van het totale aangeboden voedsel mag uitmaken. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kasper kippenvoer

 

3. Kasper Gemengd Graan && Gebroken Maïs – Kippenvoer – 20 kg 

 

Het Kasper Faunafood kippenvoer wordt je aangeboden onder de noemer “multigraan kippenvoer” en bestaat dan ook uit een combinatie van gemengd graan en gebroken maïs. Dit maakt het uitermate geschikt als aanvullend voer voor leghennen, kalkoenen, eenden en andere soorten pluimvee. Let wel; doordat het een aanvullend voeder betreft, wordt geadviseerd om slechts 25% van een volwaardige rantsoen uit graan te laten bestaan.

Het voeder van Kasper wordt jou aangeboden in een stevige verpakking die – net zoals de voorgaande 2 producten – een ruime inhoud kent van maar liefst 20 kg. De vele reacties uit de online reviews leren ons alvast dat je daar makkelijk een hele poos mee verder kunt.

Heel wat klanten zijn dan ook overtuigd van de aangeboden kwaliteit en de samenstelling van dit unieke Kasper Faunafood kippenvoer wat eveneens resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren.

 

Voordelen:

Verpakking: het kippenvoer wordt geleverd in een stevige verpakking die een ruime inhoud van 20 kg telt.

Samenstelling: het Kasper Faunafood kippenvoer wordt gekenmerkt door een combinatie van gemengd graan met voedselrijk gebroken maïs.

Doelgroep: het voer is voornamelijk bedoeld voor leghennen maar kan ook bij eenden en kalkoenen een goede dienst bewijzen.

 

Nadelen:

Aanvullend: zorg ervoor dat dit kippenvoer slechts 25% van het totale dagelijkse rantsoen uitmaakt daar het een aanvullend soort voer betreft.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Biologisch kippenvoer

 

4. Bio Scharrelmix 12,5kg – biologisch kippenvoer // Via Organica – Kippenvoer

 

Ben je specifiek op zoek naar een biologische vorm van kippenvoer? En ben je daarvoor bereid om iets meer budget op tafel te leggen? Dan loont het alvast de moeite om deze bio scharrelmix van het bekende – en misschien voor velen ook wel beste – merk “Via Organica” even rustig onder de loep te nemen.

Met de “Bio Scharrelmix” van Via Organica kies je gelijk voor een biologisch en bijgevolg 100% plantaardig gemengd soort kippenvoer dat niet alleen vrij is van kunstmatige kleurstoffen maar tevens ook vrij blijkt van genetisch gemodificeerde zaden. De middelgrove structuur van de korrels maakt dit voer uitermate geschikt voor krielkippen en andere grote kippenrassen. Bovendien stimuleert zijn unieke samenstelling tevens ook het natuurlijke scharrelgedrag van de kip wat meteen een win-win situatie blijkt.

Hoewel niet alle kippen even dol zijn op dit voer, werd het alsnog beloond met een mooie eindscore van 4,6 sterren. Let wel; het prijskaartje is navenant en dus duurder dan een niet-biologisch product.

 

Voordelen:

Inhoud: de bio scharrelmix wordt jou aangeboden in een stevige verpakking met een inhoud van 12,5 kg.

Biologisch: het betreft een biologisch kippenvoer op geheel plantaardige basis inclusief de nodige zonnebloempitten. Het is daarbij vrij van genetisch gemodificeerde zaden én enige vorm van kunstmatige kleurstoffen.

Scharrelgedrag: door de combinatie van meerdere korrels, gebroken maïs en zaden wordt het natuurlijke scharrelgedrag van de kip gestimuleerd.

 

Nadelen:

Prijskaartje: de hoge prijs zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Garvo kippenvoer

 

5. Garvo Alfamix Kippen – Kippenvoer – 3 x 4 kg // Productgewicht: 12 kg

 

Hoewel het Garvo Alfamix kippenvoer niet meteen tussen de goedkope voeders te bespeuren valt, lijkt een overgrote meerderheid duidelijk overtuigd van de kwaliteit, samenstelling en aangeboden hoeveelheid. Dit maakt het uiteraard meer dan de moeite waard om de kenmerkende eigenschappen ervan alvast even onder de loep te nemen.

Het kippenvoer bestaat uit een unieke graanmengeling inclusief de nodige korrels én bijkomende vlokreeftjes wat het uitermate geschikt maakt voor volwassen kippen, eenden en/ of kalkoenen. Zo kun je onder meer een goede hoeveelheid aan kalksteentjes, maisgrutten, dari rood, tarwe, spinaziezaad en wortelkorrels in de samenstelling onderscheiden die elk op hun beurt rijk zijn aan vitaminen, eiwitten en mineralen.

Het voeder wordt jou aangeboden in 3 stevige zakken die elk een inhoud kennen van zo’n 4 kg wat het totaalpakket op maar liefst 12 kg brengt. Daarnaast kun je het Garvo kippenvoer eveneens in andere hoeveelheden aankopen gaande van 4 tot 12,5 en zelfs 25 kg.

 

Voordelen:

Inhoud: de verpakking telt 3 afzonderlijke zakken Garvo kippenvoer die elk een inhoud aanbieden van 4 kg wat het totale plaatje op zo’n 12 kg brengt.

Samenstelling: het betreft een volwaardige granenmengeling die verder wordt aangevuld met de nodige korrels en vlokreeftjes zoals tarwe, tarwevlokken, spinaziezaad, schelpengrit en maisgrutten.

Doelgroep: het voedsel is voornamelijk bedoeld voor volwassen kippen, kalkoenen en/ of eenden.

 

Nadelen:

Houdbaarheid: volgens één koper zou dit type kippenvoer jammer genoeg niet zo lang houdbaar zijn.

Prijs: de hoge prijs maakt de aanschaf van dit voer niet voor iedereen even evident.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kippenvoer legkorrel

 

6. Via Organica Bio Legkorrels – Kippenvoer – 3 x 4 kg Bio // Productgewicht: 12 kg

 

We sluiten het rijtje af met dit unieke kippenvoer, jou eveneens aangeboden door het bekende merk Via Organica. Het voer wordt geleverd in 3 afzonderlijke verpakkingen die elk op hun beurt een inhoud kennen van 4 kg wat het totaalplaatje op maar liefst 12 kg brengt. Heb je dit voeder al eerder gebruikt en ben je overtuigd van zijn werking en goede samenstelling? Dan kun je eveneens opteren voor een grote voordeelverpakking van maximaal 25 kg.

Het Via Organica kippenvoer werd op een 100% biologische wijze geteeld en blijkt bovendien 100% plantaardig. Dit maakt ze niet alleen vrij van kunstmatige kleurstoffen maar tevens ook van genetisch gemodificeerde zaden. Met andere woorden; dit is het ideale voer voor zij die het welzijn van hun dier voorop stellen én belangrijker vinden dan de productie van eieren.

Het voeder bevat een hoge waarde aan ruwe eiwitten en dito vetten aangevuld met de nodige hoeveelheid calcium, fosfor, natrium, lysine en methionine waardoor de dieren de nodige vitaminen, mineralen en eiwitten zomaar krijgen toegestopt. Hoewel heel wat klanten overtuigd zijn, laat 1 koper weten dat zijn kippen er toch niet zo dol op zijn.

 

Voordelen:

Verpakking: de verpakking telt 3 afzonderlijke zakken die elk op hun beurt een inhoud kennen van 4 kg wat het totaalplaatje op 12 kg brengt.

Biologisch: het voeder werd biologisch geteeld en is bijgevolg 100% plantaardig. Dit maakt het niet alleen vrij van chemische kleurstoffen maar tevens ook van genetisch gemodificeerde zaden.

Doelgroep: het biologische kippenvoer is bedoeld voor krielkippen en andere grote (reeds volwassen) kippenrassen.

 

Nadelen:

Prijskaartje: ook hier durft het prijskaartje wel eens roet in het eten te gooien.

Geen silo: ben je op zoek naar kippenvoer om in silo/ bulk aan te kopen? Dan is dit misschien nog net iets te compact.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kippenvoer Koopgids

 

Heb je kippen of ben je van plan om er binnenkort enkele in huis te halen? Dan is het uiteraard belangrijk om op de hoogte te zijn van alle do’s en don’ts. Net zoals andere huisdieren vragen ook kippen een zekere verantwoordelijkheid; een goed stukje loopterrein met een bijkomende slaapplek en eventuele legplek zijn uiteraard niet voldoende. Kippen hebben daarnaast ook nood aan vers drinkwater en de juiste voeding. In de onderstaande gids gaan we even dieper in op het aspect “kippenvoer”. Een echte aanbeveling indien je voor het eerst kippen in huis haalt en een must om even door te nemen alvorens je de verschillende soorten kippenvoer met elkaar gaat vergelijken.

Het belang van het juiste kippenvoer

Voor zij die reeds kippen gehad hebben of momenteel in huis hebben; hoeft het belang van de juiste voeding in principe niet langer een “struggle” te zijn. Echter, indien je binnenkort voor het eerst enkele kippen in huis neemt, kan het uitgebreide aanbod kippenvoer wel meer dan eens tot keuzestress en paniek leiden. Toch geldt de belangrijkste regel steevast; houd rekening met de diertjes, de soort kippen en hun leeftijd. 

Het spreekt voor zich dat kuikentjes een ander soort kippenvoer zullen verlangen dan reeds volwassen kippen. Kuikens bevinden zich nu eenmaal in de groeifase waarin de nood aan belangrijke voedingsstoffen een echte must blijkt. Reeds volwassen kippen hebben niet langer nood aan de rijke voedingsstoffen die bedoeld zijn voor kuikentjes. 

Daarnaast is ook het type kip en de doelstelling waarmee deze gekweekt worden een belangrijke – zoniet bepalende – factor. Zo zullen legkippen een ander type voeding verlangen dan kippen die bijvoorbeeld puur voor het vertier en de gezelligheid (binnen een gezin) gehouden worden.

 

Met welk prijskaartje hoef je rekening te houden?

Alvorens we hier verder op ingaan, willen we toch even wijzen op het mogelijke prijskaartje dat met de aankoop van het kippenvoer gepaard gaat. Zo kan de prijs makkelijk variëren van enkele eurootjes tot maar liefst 200 à 250 euro. 

Daarbij wordt de prijs – in meer of mindere mate – beïnvloedt door de aangeboden hoeveelheid, het type kippenvoer, de samenstelling en het merk. Zo zullen meelwormen net iets duurder zijn dan granen en zal kippenvoer van de bekende merken Kasper of Versele-Laga een pak duurder zijn dan eender welk gelijkaardig wit product. 

Kies je toch voor een duurder type kippenvoer dan kan het helpen om uit te kijken naar aanbiedingen, voordeelverpakkingen en/ of eventuele aantrekkelijke promoties teneinde alsnog een voordeel te slaan bij de aankoop ervan.

 

Het type kippenvoer in relatie tot het dier

Zoals hierboven reeds min of meer duidelijk werd, bestaan er wel degelijk verschillende soorten kippenvoer. Het is daarom belangrijk om – bij het maken van je keuze – rekening te houden met de kwaliteiten en karaktereigenschappen van de diertjes in kwestie zoals bijvoorbeeld de leeftijd en het ras. Het spreekt voor zich dat kuikens die zich in de groeifase bevinden, andere voedingsstoffen nodig hebben dan volwassen kippen. Kies in dergelijke situaties voor een kippenvoer dat specifiek ontwikkeld werd met het oog op kuikentjes.

Daarnaast bestaat er ook kippenvoer voor legkippen, onderhoudsvoer en gemixt kippenvoer. Algemeen kunnen we een onderscheid maken tussen diverse soorten op basis van hun samenstelling gaande van korrel tot meel, mix of graanvoer.

De samenstelling van kippenvoer

Hoewel er verschillende soorten kippenvoer in de winkelrekken ligt, zullen de meeste vormen bestaan uit een combinatie van wormen en insecten, groenvoer, zaden en granen. 

Bij granen mag je behoorlijk ruim denken gaande van tarwe tot gerst en zelfs sorghum. Dit wordt dan weer aangevuld met tal van eiwitrijke producten die – op basis van hun voedingsstoffen – worden onderverdeeld in plantaardige en dierlijke eiwitten. Denk bij plantaardige eiwitten aan bepaalde pitten en zaden zoals zonnebloempitten en/ of oliezaden. Dierlijke eiwitrijke producten vertalen zich dan weer onder de vorm van vis- én vleesmeel.

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Wat zit er in kippenvoer?

De aanschaf van kippen brengt – net zoals bij eender ander dier – uiteraard een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee. Zo hebben ze nood aan een aanzienlijk stukje terrein waarop ze zich actief kunnen bezighouden, een slaap- én/ of legplaats, een kommetje vers drinkwater en het nodige vaste kippenvoer. 

Tegenwoordig is er een brede waaier aan verschillende soorten kippenvoer voorhanden waarbij de meeste vormen een combinatie lijken aan te bieden van zaden en granen, groenvoer, wormen en insecten. Wanneer we het hebben over granen denk dan specifiek aan tarwe, gerst en sorghum. De eiwitrijke producten zijn dan weer onder te verdelen in de plantaardige – zoals bijvoorbeeld oliezaden en zonnebloempitten – en de dierlijke – zoals in vis- én vleesmeel.

Kies je specifiek voor legkippen dan is de keuze voor bijbehorend legvoer of onderhoudsvoer uiteraard aangewezen. 

Q2: Waar koop je kippenvoer?

In diverse dierenspeciaalzaken is het vandaag de dag mogelijk om – naast heel wat andere benodigdheden – op zoek te gaan naar het geschikte kippenvoer. Daarnaast kun je het gewenste kippenvoer tegenwoordig ook gewoon online bestellen waarna het – afhankelijk van het bedrijf en de specifieke levertermijn – vaak de dag nadien aan huis wordt afgeleverd. Denk maar aan webpagina’s zoals bol.com, Welkoop of SupraBazar.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu