5 beste aquarium ledverlichtingen Test van 2024

Laatste update: 23.07.24

 

Beste aquarium ledverlichtingen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Zee aquariumverlichting van het bekende en behoorlijk populaire merk Donkers Stuff, kies je alvast voor een kwalitatief en betaalbaar product. Bovendien betreft het hier ook een eenvoudig plug & play systeem wat de installatie alvast een pak makkelijker laat verlopen. Daartegenover staat de Helialux LED lichtbalk 28 Watt aquariumverlichting vervaardigd uit kunststof en gekenmerkt door een maximale lengte van 70 cm. In de onderstaande tabel hebben we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan de selectie toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- en nadelen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste aquarium ledverlichtingen (Reviews) van 2024

 

Tegenwoordig is er een ruim assortiment aan ledverlichting voor het aquarium voorhanden wat het niet altijd makkelijk maakt om een geschikte keuze te maken. Kies je daarbij voor aquarium ledverlichting met controller of gaat je voorkeur uit naar een specifieke T5 ledverlichting om in het aquarium te plaatsen? Wij zetten alvast 5 toppertjes op een rijtje, rekening houdend met de online reviews en het vermelde advies. Bekijk de opties even en wie weet kies je wel voor de populairste en beste aquarium ledverlichting? Of kies je voor een echte aanbieding of dat ene product met de laagste prijs.

 

1. Zee aquariumverlichting – Aquariumverlichting – LED verlichting aquarium – Zee aquarium LED verlichting

 

Ben je op zoek naar de geschikte aquariumverlichting om in een aquarium van 30 à 50 cm groot te installeren, dan lijkt dit exemplaar van Donkers Stuff alvast een meer dan degelijke aanbeveling. Het betreft overigens een handig plug & play systeem dat je dient aan te sluiten op de netstroom rekening houdend met een invoerspanning van 100 tot 240 Volt.

Deze unieke zee aquariumverlichting – die overigens vervaardigd werd uit kunststof en werd afgewerkt in een neutraal zwart design – kent een maximale lengte van 22 cm aangevuld met een breedte van 11 cm en een hoogte van amper 3 cm. De lamp – bestaande uit 9 leds – is eenvoudig te installeren en biedt vervolgens per lichtpunt een vermogen van maar liefst 30 Watt aan. Kortom, dé geschikte verlichting voor zeeaquaria.

Een blik op de online reviews laat gelijk een mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 5 sterren zien. Klanten reageren bijzonder tevreden op de aangeboden kwaliteit, design en gebruiksvriendelijkheid van het product.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de plug & play verlichting wordt geleverd inclusief een verstelbare beugel, een complete 24V voedingsadapter en een informatieve handleiding.

Wattage: per lichtpunt wordt een maximaal vermogen van 30 Watt gegarandeerd.

Handig in gebruik: deze unieke aquariumverlichting werd speciaal ontworpen voor gebruik in zeeaquaria met een maximaal formaat van 30 à 50 cm.

 

Nadelen:

Prijskaartje: deze aquariumverlichting behoort jammer genoeg niet tot de goedkope producten en dat zou een minpuntje kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Helialux LED lichtbalk 28 Watt, 70 cm – Juwel – Materiaal: Kunststof

 

Ben je in het bezit van een Juwel aquarium dan zijn deze Helialux ledlichtbalken alvast een meer dan geschikte aanbeveling. De aquarium ledverlichting van Juwel wordt daarbij gekenmerkt door een maximaal formaat van 70 cm en levert moeiteloos een totaal wattage van wel 28 Watt aangevuld met een lichtsterkte van wel 3500 Lumen en een kleurtemperatuur van 7200 Kelvin.

Doordat het bovendien ledverlichting betreft, kun je op jaarbasis makkelijk tot wel 50% aan energiekosten besparen in vergelijking met een gewone conventionele TL lamp. Bovendien wordt deze uit kunststof vervaardigde aquariumverlichting van Juwel eveneens aangeboden in diverse andere formaten en bijbehorende wattages.

Ook hier stellen we vast dat klanten duidelijk tevreden zijn over de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid wat eveneens resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

Materiaal: de Helialux ledlichtbalken kennen een maximaal formaat van 70 cm maar zijn ook in andere afmetingen te bekomen.

Wattage: er wordt moeiteloos een wattage van zo’n 28 Watt geleverd. Dit alles wordt aangevuld met een lichtintensiteit van 3500 Lumen en een kleurentemperatuur van 7200 Kelvin.

Materiaal: deze unieke aquarium ledverlichting van Juwel werd vervaardigd uit duurzaam en kwalitatief stevig kunststof.

Verpakkingsinhoud: de verpakking telt een degelijke lamp en bijbehorende transformator die allen goed werden ingepakt met behulp van piepschuim.

 

Nadelen:

Prijskaartje: jammer genoeg zul je wel iets meer budget hoeven te voorzien bij interesse in deze aquariumverlichting.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Juwel Multilux Led lichtbalk – Aquariumverlichting – 100 cm – 2 x 17W

 

Net zoals het vorige product wordt ook deze aquariumverlichting aangeboden en geleverd door Juwel. Zo kent de Juwel Multilux ledverlichting een maximaal formaat van 100 cm en levert hij probleemloos een wattage van 2 keer 17 Watt. Wat van hem de geschikte verlichting maakt voor het Rio 180 én Trigon 350 aquarium. Indien gewenst kun je hetzelfde formaat ook aankopen in een groter wattage van zo’n 23 Watt.

De ledverlichting werd – net zoals de vorige exemplaren uit deze selectie – eveneens uit duurzaam kunststof vervaardigd en is daardoor niet alleen stevig in gebruik maar ook eenvoudig in onderhoud. En doordat hij gekenmerkt wordt door een praktisch plug & play systeem kun je hem makkelijk zelf installeren.

Met een mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren is dit een echte topper binnen het segment van de duurzame aquaria verlichting. Klanten geven onder meer een goed advies over de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid ervan.

 

Voordelen:

Handleiding: bij aankoop van deze aquariumverlichting wordt eveneens een informatieve Nederlandstalige handleiding meegeleverd.

Materiaal: de aquariumverlichting werd vervaardigd uit duurzaam en makkelijk te onderhouden kunststof.

Formaat: de ledverlichting kent een maximaal formaat van 100 cm en telt maar liefst 2 belangrijke lichtpunten die elk op hun beurt een vermogen van 17 Watt genereren.

Handig in gebruik: de ledverlichting is eenvoudig te installeren en is speciaal ontworpen voor gebruik in combinatie met het Rio en/ of Trigon aquarium. De heldere verlichting zorgt alvast voor een positief effect op de aanwezige fauna en flora en kent een energiebesparing van maar liefst 50%.

 

Nadelen:

Prijskaartje: we durven vermoeden dat het prijskaartje door sommigen als een struikelblok zal worden beschouwd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. LED aquarium lamp 48cm (12 volt) – ABC-Led – Materiaal: Kunststof

 

In vergelijking met het vorige product lijkt deze onderwater ledlamp een echte aanbieding. En dat kunnen de meeste klanten wel degelijk waarderen getuige de mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren.

Deze unieke onderwater ledlamp – 100% vervaardigd uit duurzaam en onderhoudsvriendelijk kunststof –  kent een maximaal formaat van 48 cm en levert moeiteloos een voltage van 12V. Dit alles wordt aangevuld met een mooi frequentiebereik van 50 à 60 Hz. 

Bovendien krijg je er bij de aankoop gelijk 2 zuignappen en een 12 Volt 2 ampere adapter bij waardoor het uiteindelijke prijskaartje echt bijzonder goed meevalt. Kortom, de ideale onderwater verlichting voor relatief compacte aquaria.

 

Voordelen:

Frequentie: de onderwater aquarium verlichting garandeert een frequentie van 50 tot 60 Hz.

Verpakkingsinhoud: de verlichting wordt aangeboden inclusief 2 zuignappen en een 12 Volt 2 ampere adapter waarmee een handig plug & play systeem kan worden gegarandeerd.

Kleur: de ledlamp verzekert een combinatie van helder blauw met wit licht wat resulteert in een positief effect voor de planten en algen in het aquarium.

Budgetvriendelijk: zijn vriendelijke prijskaartje maakt van deze aquarium ledlamp een toegankelijke optie voor een breed publiek.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: hoewel de meeste klanten duidelijk overtuigd zijn van hun aankoop, is één koper van mening dat de zuignapjes beter hadden gekund.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Superfish Retroled Combi 39W – Materiaal: Glas – RetroLED Superfish

 

Is je conventionele T5 of T8 aquarium lamp duidelijk aan vervanging toe, dan zou je eventueel kunnen kiezen voor de duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid van deze unieke ledverlichting van het bekende merk Superfish.

De RetroLED Combi van Superfish garandeert een unieke mengeling van daglicht enerzijds én kleurenled anderzijds wat resulteert in een breed lichtspectrum met een aanzienlijke lichtopbrengst. Hij kent daarbij een maximaal formaat van 85 cm wat een vermogen van 39 Watt én maar liefst 30.000 branduren oplevert. Kortom, een echt paradepaardje tegen een mooi en betaalbaar prijskaartje.

En dat lijkt alleen maar bevestigd te worden door de vele klanten die het product belonen met een mooie gemiddelde score van 4,9 van de 5 sterren. Zo wordt onder meer een positief advies gegeven over de gebruiksvriendelijkheid, de kwaliteit en het design.

 

Voordelen:

Formaat: de Retroled combi van Superfish kent een maximaal formaat van 85 cm en biedt daarbij een vermogen van wel 39 Watt aan.

Installatie: het betreft een handig plug & play systeem wat de installatie een pak makkelijker maakt.

Levensduur: het gebruik van ledlampen levert niet alleen een gunstig energieverbruik op maar biedt tevens ook een lange levensduur van wel 30.000 branduren.

 

Nadelen:

Geen grote aquaria: voor echt grote aquaria is deze lamp misschien net iets te compact.

Geen RGB ledverlichting: ben je op zoek naar RGB ledverlichting om in het aquarium te plaatsen dan lijkt dit product van Superfish misschien niet meteen aan de orde.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Aquarium ledverlichtingen Koopgids

 

De aanschaf van een degelijk aquarium gaat gepaard met heel wat extra’s en toebehoren waarvan de meesten overigens wel noodzakelijk zijn. Zo draagt de juiste aquarium ledverlichting alvast bij aan de groei van bepaalde fauna en flora. Uiteraard is niet alleen de aanwezigheid van aquarium verlichting een belangrijke factor maar ook de kleur én de hoeveelheid ervan. Wij willen jou daarom de aanbeveling meegeven om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen alvorens je de verschillende aquarium ledverlichtingen en eventuele aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken.

Het nut van aquarium belichting

Heb je al heel wat ervaring in het houden van vissen en/ of andere waterdieren, dan besef je als geen ander het belang van de juiste belichting. Echter, als leek kan het in het begin vreemd aanvoelen. Toch dient een aquarium van de juiste belichting te worden voorzien aangezien deze – weliswaar in combinatie met een degelijke waterfilter – zorgt voor een optimale waterkwaliteit en bijgevolg indirect bijdraagt aan de fauna en flora in het aquarium.

Hoewel de meeste aquaria als een volwaardige set worden aangeboden en bijgevolg geleverd worden in combinatie met een geschikte filter en de nodige verlichting, bestaan er ook producten waarbij enkel het aquarium geleverd wordt. Indien je dus – zoals in het laatste geval – zelf nog op zoek moet naar de geschikte aquarium ledverlichting, komt het er vooral op neer om je op voorhand te informeren. Houd daarbij eveneens rekening met de vissen, algen en/ of planten die je in het aquarium wilt gaan onderbrengen.

 

Het type aquarium belichting en de voordelen ervan

Waar de meeste aquaria vroeger voornamelijk werden uitgerust met conventionele (TL) lampen, wordt vandaag de dag eerder de voorkeur gegeven aan ledverlichting. En dat heeft zo onderhand wel zijn redenen. 

Zo lijken ledlampen alvast minder hitte te produceren én blijken ze ook nog eens energie-efficiënter te zijn in tegenstelling tot de eerder genoemde TL lampen. Bovendien zijn ledlampen ook veel duurzamer waardoor ze aanzienlijker langer zullen meegaan. Conventionele TL lampen daarentegen moet je vrijwel jaarlijks een keertje vervangen aangezien de lichtintensiteit toch behoorlijk snel afneemt.

 

Welke kleur ledverlichting is geschikt?

Uiteraard is niet alleen het type aquarium belichting van groot belang maar ook de kleur en de intensiteit ervan waarbij je rekening dient te houden met de aanwezigheid van planten en/ of vissen. Zo wordt voor plantrijke aquaria eerder een koel daglicht van minimum 4000K en maximum zo’n 6000 à 7000K aanbevolen. Aquaria met een normale fauna en flora bezetting komen dan weer het meest tot hun recht met een lichtintensiteit rond zo’n 6500K.

Besef dat er daarnaast ook een uitgebreid aanbod aan verschillende kleuren aquarium ledverlichting te vinden is. Uiteraard zal elke kleur voor- én nadelen met zich meebrengen. Zo blijkt een rode ledverlichting voor een positief effect te zorgen op het gebied van plantengroei terwijl een blauw licht dan weer de groei van algen stimuleert. Indien je beide kleuren nodig hebt, is het wel aangewezen om steeds meer rood dan blauw licht te voorzien.

Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om te kiezen voor wit ledlicht. Hoewel dit weinig tot geen effect zal hebben op de aanwezige fauna en flora, is wit ledlicht een goede factor om sfeer en decoratie te creëren. Met andere woorden; wit licht is voornamelijk bedoeld voor onze ogen en wordt gebruikt als een vorm van sfeerverlichting.

Hoe lang moet de ledverlichting ingeschakeld staan?

Tot slot willen we het toch nog even kort hebben over de duur van de ledverlichting. Want dat de juiste ledverlichting belangrijk is in menig aquaria, is onderhand wel al duidelijk geworden. Echter, gaat dit eveneens gepaard met een bepaalde tijdslimiet.

Zo wordt in theorie een gemiddelde verlichtingstijd aangeraden van ongeveer 8 à 12 uren. Echter willen we erop wijzen dat dit slechts een gemiddelde is en dat de praktijk aardig kan afwijken afhankelijk van de aanwezige fauna en flora. Zo hebben vissen, planten en algen in koude aquaria nood aan een gemiddelde verlichtingstijd van zo’n 8 uren terwijl tropische aquaria eerder gebaat zijn met een gemiddelde van 10 tot 12 uren.

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Hoe lang moet de aquarium ledverlichting aanstaan?

De aanschaf van een kwalitatief aquarium gaat gepaard met heel wat toebehoren en extra’s die elk op hun beurt bijdragen aan de functionaliteit ervan. Zo is het belangrijk om in een degelijke aquarium ledverlichting te voorzien aangezien deze een positief effect blijkt te hebben op de groei van planten, algen en het voortbestaan van de dieren. 

Afhankelijk van het soort planten, algen en vissen én de grootte van het aquarium, wordt een verlichtingstijd aangeraden van zo’n 8 tot maximaal 12 uren. Zo hebben fauna en flora die huisvesten in koud water gemiddeld 8 uren verlichtingstijd nodig en tropische vissen en planten ruim 12 uren. Indien je twijfelt of net een nieuw aquarium hebt aangekocht, is het raadzaam om te starten met 10 uren en dit geleidelijk aan te passen indien nodig.

Q2: Welke kleur ledverlichting is geschikt voor gebruik in het aquarium?

Hoewel heel wat aquariumsets de verlichting reeds in het totaalplaatje aanbieden, moet je er op sommige momenten zelf nog naar op zoek. Indien je de verlichting zelf nog moet aankopen, is het aangewezen om rekening te houden met de fauna en flora die in het aquarium huisvesten. Deze zullen namelijk een belangrijke rol spelen in het type licht, de kleur en de uiteindelijke lichtintensiteit.

Zo wordt voor de meeste soorten plantengroei een rode ledverlichting aangeraden aangevuld met blauwe ledlichten die dan weer instaan voor de algengroei. Houd er wel rekening mee dat er altijd meer rood dan blauw licht aanwezig moet zijn. Het witte ledlicht is dan voornamelijk voor onze ogen en bijgevolg bedoeld als sfeerverlichting en onderdeel van de decoratie.

 

Q3: Hoeveel ledverlichting moet je in het aquarium voorzien?

Net zoals de kleur en de lichtintensiteit is ook de hoeveelheid ledverlichting afhankelijk van verschillende factoren zoals de aanwezige fauna en flora én de grootte van het aquarium. Zo wordt in een biotoop of matig beplant aquarium de voorkeur gegeven aan zo’n 10 tot 20 Lumen per liter. In een gezelschapsaquarium waarin een gemiddelde verlichting wordt vereist, wordt de hoeveelheid ledverlichting op zo’n 20 tot 30 Lumen per liter geschat.

In een gezelschapsaquarium of aquascape met een hoge graad aan verlichting, wordt de voorkeur gegeven aan een minimum van 30 Lumen of meer per liter aangezien in dergelijke situaties een hoge lichtbehoefte noodzakelijk is.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu