5 beste Aquariumfilters Test van 2024

Laatste update: 18.05.24

 

Beste aquariumfilters – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Een degelijk aquariumfilter draagt bij aan de fauna en flora van het aquarium. Het water wordt gezuiverd, nieuwe zuurstof wordt aangevoerd en eventuele afvalstoffen, bacteriën en andere ziekteverwekkers kunnen worden gedood. Toch zorgt het ruime assortiment aan filters bij velen vaak voor keuzestress. Daarom zetten we graag enkele hedendaagse toppertjes in de kijker. Zo blijkt de Eheim buitenfilter eXperience uitermate geschikt voor gebruik in aquaria met een inhoud tot 350 liter. Is je aquarium echter iets compacter inclusief een inhoud van maximaal 100 tot 200 liter, dan kies je beter voor de Aquael unifilter 500. In de onderstaande tabel hebben we nog een derde topproduct toegevoegd dat eveneens de moeite waard is om even te bekijken.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste aquariumfilters (Reviews) van 2024

 

Het regelmatig schoonmaken van het aquariumfilter draagt bij aan de levenskwaliteit van planten en dieren. Echter, moet hij regelmatig eens worden vernieuwd. Ben je daarom op zoek naar een, al dan niet goedkope filter voor het aquarium, dan hopen wij jou op weg te helpen met deze toppertjes. Naast Juwel aquariumfilters kun je ook opteren voor merken zoals Eheim, JBL en Superfish die hun kwaliteit en duurzaamheid al meer dan eens bewezen hebben. Maak voor jezelf uit welk type filter je wilt aanschaffen. Zo bestaan er niet alleen ingebouwde of externe aquariumfilters en biologische aquariumfilters maar ook tal van uv filters voor het aquarium. Bekijk het even, rekening houdend met de online reviews en het advies van experts.

 

1. Eheim buitenfilter eXperience 350 met filtermassa 

 

Ben je op zoek naar een externe buitenfilter voor je aquarium? Dan is deze Eheim aquariumfilter misschien wel wat voor jou? Bovendien wordt de Eheim eXperience buitenfilter geleverd inclusief al de nodige aansluitmaterialen, filtermaterialen én maar liefst 3 jaar garantie. Hij mag dan wel niet voorzien zijn van de laagste prijs, misschien kan hij voor jou wel de beste aquariumfilter uit het rijtje worden.

Ondanks zijn compacte formaat waarbij een hoogte van 37 cm wordt aangevuld met een lengte en breedte van 21 cm, blijkt deze filter met kunststof behuizing bijzonder krachtig te zijn. Zo biedt hij een vermogen van 24 watt aan en een capaciteit van maar liefst 1050 liter per uur. Dit maakt dat deze aquarium filterpomp, inclusief een opvoerhoogte van 2 meter, uitermate geschikt is voor aquaria tot 350 liter inhoud.

Verder moet je rekening houden met een variabele slangmaat waarbij de diameter zich situeert tussen 16 en 22 mm. Een blik op de online reviews toont aan dat werkelijk alle klanten tevreden zijn over hun aankoop en het product dan ook gelijk belonen met een mooie gemiddelde score van 5 sterren.

 

Voordelen:

Materiaal: de behuizing van deze unieke aquarium filter blijkt te zijn vervaardigd uit duurzaam kunststof.

Formaat: ondanks zijn compacte formaat en een overeenkomstige inhoud van ongeveer 4,9 liter, kan deze aquariumfilter een ruim vermogen van 24 Watt garanderen.

Toepassing: hij kan gebruikt worden voor kleine tot middelgrote aquaria met een inhoud van maximaal 350 liter.

 

Nadelen:

Prijzig: dat het geen aanbieding betreft, wordt meteen duidelijk als we een vergelijkende studie doen met de andere aquariumfilters uit het rijtje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Aquael unifilter 500 Aquarium Filter met UV Binnenfilter

 

In tegenstelling tot het vorige product, kies je met de Aquael unifilter 500 voor een krachtige binnenfilter geschikt voor aquaria met een waterinhoud van 100 tot 200 liter. Je zult overigens gelijk zien dat deze unieke aquariumfilter uitgerust is met een antenne die makkelijk boven het wateroppervlak uitsteekt en waarlangs nieuwe verse zuurstof wordt aangezogen. Op die manier is er steeds voldoende zuurstof in het water van je aquarium te vinden, wat de dieren en planten die erin leven alleen maar ten goede komt.

Verder blijkt dit apparaatje eveneens voorzien van een geïntegreerde uv-filter onder het mom van een uv-lamp. Deze zal er nog eens extra voor zorgen dat eventuele bacteriën en ziekteverwekkers volledig worden gedood. Hij biedt verder een stroomverbruik van ongeveer 5 Watt aan aangevuld met een regelbare output van maximaal 500 liter per uur.

Houd er wel rekening mee dat dit type filter geleverd wordt inclusief een grote spons en bijgevolg minder geschikt is voor garnalenaquaria. Echter kun je de spons altijd nog op maat knippen zodanig dat hij ook in dergelijke aquaria perfect functioneert. Desondanks reageren de meeste klanten tot op heden positief.

 

Voordelen:

Formaat: het betreft een compacte binnenfilter die uitermate geschikt is voor gebruik in kleine aquaria met een maximale inhoud van 100 tot 200 liter.

Antenne: de filter is voorzien van een uitschuifbare antenne die tot boven het wateroppervlak komt. Op die manier kan verse lucht en bijgevolg extra zuurstof probleemloos worden aangezogen.

Stroomverbruik: hij garandeert een maximaal stroomverbruik van 5 Watt in combinatie met een regelbare maximale output van ongeveer 500 liter per uur.

 

Nadelen:

Grote spons: de grote spons waarmee deze filter geleverd wordt, is minder geschikt voor garnalenaquaria.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. JBL CristalProfi E1502 Aquariumfilter 1400 L/H

 

Verder behoort ook de JBL aquariumfilter alvast tot de populairste apparaten uit deze selectie. JBL is dan ook een bekend, zoniet veruit het beste merk op het gebied van aquaria benodigdheden en staat garant voor kwaliteit en duurzaamheid. En als we er even de online reacties bij nemen en een mooie gemiddelde score van 4,8 sterren zien verschijnen, dan kunnen we alleen maar besluiten dat ook klanten het daar volop mee eens zijn.

Zo blijk je met de JBL CristalProfi E1502 greenline voor een krachtige buitenfilter te kiezen. Ondanks zijn compacte formaat van 20 x 23 x 48 cm is hij toch in staat om een vermogen van 20 Watt te leveren en hierdoor een maximale pompcapaciteit te garanderen van maar liefst 1400 liter per uur. Dit maakt hem dan ook uitermate geschikt voor aquaria met een inhoud van 200 tot maximaal 700 liter water.

Ondanks de hoge en krachtige pompcapaciteit mag je er zeker van zijn dat deze aquariumfilter rustig en vrijwel geluidloos functioneert, wat uiteindelijk alleen maar ten goede komt van de biologische filter. Bovendien vindt zowel het mechanisch als biologisch filteren plaats ter hoogte van het filterhuis dat dan weer een inhoud van maximaal 12 liter kent. Het apparaat wordt vervolgens aangevuld met een waterstop, een 360° draaibare aansluiting én enkele eenvoudig te verwisselen filtermassa’s.

 

Voordelen:

Vermogen: de aquariumfilter kan een vermogen genereren van maximaal 20 Watt waardoor een pompcapaciteit van wel 1400 liter per uur kan worden geleverd.

Filterhuis: het filterhuis is de plek in de filter waar zowel de mechanische alsook biologische filtering gebeurt en kent een inhoud van ongeveer 12 liter.

Materiaal: net zoals heel wat andere aquariafilters zul je zien dat ook dit exemplaar voornamelijk uit duurzaam kunststof werd vervaardigd.

 

Nadelen:

Filters: volgens één koper zou het niet zo makkelijk zijn om nieuwe filters te vinden en aan te kopen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Superfish AquaFlow XL Biofilter Aquariumfilter 500 L/H

 

Ben je op zoek naar een betaalbare aquariumfilter voor gebruik in een tropische en/ of koudwateraquarium, dan lijkt de Superfish misschien wel wat voor jou te zijn. Ondanks zijn compacte formaat van 10 x 15 x 32 cm levert hij toch een ruim vermogen aan waardoor een maximale pompcapaciteit van 500 liter per uur kan worden bereikt. Dit maakt hem uitermate geschikt voor aquaria met een inhoud van 100 tot 200 liter.

In tegenstelling tot de eerste filter uit dit rijtje, gebeurt de mechanische filtering niet met een sponsje maar wel met behulp van 100% filterschuim. Verder garandeert het apparaat eveneens een filtering met actieve kool zodanig dat chemicaliën, organische vuildeeltjes en eventuele kleurstoffen feilloos kunnen worden verwijderd. Dit geheel wordt nog eens versterkt met het poreuze filtermediam Crystal-Max dat zelfs de allerkleinste afvalstoffen probleemloos aanpakt.

Een blik op de reacties bij deze Aqua-Flow XL filter van SuperFish laat meteen een mooie score van 4,7 sterren zien. Daaruit kunnen we opmaken dat de meeste klanten duidelijk overtuigd zijn van hun aankoop. Echter vindt één koper het jammer dat de filter niet onderhoudsvrij is.

 

Voordelen:

Toepassingsveld: de Aqua-Flow XL filter van het bekende merk SuperFish is bedoeld voor gebruik in tropische en/ of koudwateraquaria met een inhoud van 100 tot 200 liter.

Pompcapaciteit: dankzij het aanzienlijke vermogen kan hij makkelijk een pompcapaciteit van wel 500 liter water per uur garanderen.

Filtersysteem: de filter werkt door 3 stappen te doorlopen. Zo gebeurt de mechanische filtering op basis van filterschuim, is er verder een actieve kool filter en wordt dit alles aangevuld met het krachtige poreuze filtermedium Crystal-Max.

 

Nadelen:

Niet onderhoudsvrij: volgens één gebruiker zou dit type filter toch wel behoorlijk wat onderhoud vragen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Eden 511 Aquariumfilter Buitenfilter 600 L/H

 

We kunnen het rijtje topfilters uiteindelijk afsluiten met deze unieke buitenfilter van Eden. Zo blijkt de Eden 511 aquariumfilter gekenmerkt door een behoorlijk compact formaat van 20 x 12 x 24 cm aangevuld door een relatief laag vermogen van 11 Watt. Ondanks het lage vermogen is deze buitenfilter echter wel in staat om een hoge pompcapaciteit van maximaal 600 liter per uur te garanderen. Dit maakt hem dan ook geschikt voor allerhande aquaria met een inhoud van maximaal 120 liter.

Verder blijkt de filter, die overigens voornamelijk uit kunststof blijkt vervaardigd, voorzien van een slang met een variabele diameter van 12 – 16 mm. De filter is bijzonder makkelijk te installeren, eenvoudig te onderhouden en doet precies wat hij moet doen.

Desondanks nemen we enige verdeeldheid waar in de reacties van klanten. Zo is dit voor sommigen een waar topproduct gebleken terwijl anderen niet overtuigd zijn van de kwaliteit en de duurzaamheid. Toch krijgt hij uiteindelijk een mooie gemiddelde eindscore van 4,6 sterren.

 

Voordelen:

Materiaal: de aquariumfilter wordt gekenmerkt door een stevige kunststof behuizing.

Toepassingsveld: hij kan gebruik worden in combinatie met diverse aquaria zolang een inhoud van 120 liter niet overschreden wordt.

Pompcapaciteit: ondanks het lage vermogen kan deze aquariumfilter zonder problemen een ruime pompcapaciteit van maar liefst 600 liter per uur garanderen.

 

Nadelen:

Niet onderhoudsvrij: ook hier zijn er enkele klanten die vinden dat de filter behoorlijk veel onderhoud vraagt.

Kwetsbaar: volgens één gebruik zou de filter allesbehalve stevig zijn en vrij snel stuk gaan.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Aquariumfilters Koopgids

 

Een aquariumfilter kan worden beschouwd als één van de belangrijkste onderdelen om het aquarium te reinigen én leefbaar te houden. Wil je er toch enkele jaartjes geniet van hebben, dan raden wij aan om te investeren in een kwalitatief apparaat. Bedenk of je hierbij opteert voor een binnen- dan wel buitenfilter en eentje met een mechanische dan wel biologische filterwerking. Ook het debiet kan een bepalende factor zijn tijdens het beslissende keuzemoment. Houd daarom zeker rekening met de aanbevelingen van experts als je de diverse optiemogelijkheden en eventuele aanbiedingen gaat vergelijken.

Waarom is een aquariumfilter zo belangrijk

Aquariumfilters zorgen ervoor dat de balans in het aquarium zoveel mogelijk behouden blijft en streven dan ook naar een optimale waterkwaliteit. Zonder het juiste aquariumfilter betekent dit dat de dieren en planten in het aquarium geen lang leven beschoren zullen zijn. Niet onterecht worden aquariumfilters dan ook beschouwd als, misschien wel het belangrijkste onderdeel van eender welk aquarium groot of klein.

Echter willen we jou er nadrukkelijk op wijzen dat er heel wat verschillende soorten filters, sterkten en formaten bestaan elk met hun voor- én nadelen. Zo blijkt een sponsfilter bijvoorbeeld een goede aanwinst te zijn voor ondiepe aquaria waarin voornamelijk garnalen andere kleine diertjes leven. Daarnaast is het minstens even belangrijk om het filter regelmatig schoon te maken en eventueel om de zoveel tijd even te vervangen. Met deze koopgids proberen wij een duidelijk antwoord te bieden op de meest prangende vragen en op die manier de zoektocht iets makkelijker te maken.

 

De verschillende types filtersystemen

De eerste knoop die moet worden doorgehakt, heeft te maken met het type filter. Algemeen kunnen we een onderscheid maken tussen 5 filtersystemen waaronder de binnenfilter, de externe filter, de sponsfilter, de hang on back en de trickle filter. Heel wat aquariumkits omvatten een binnenfilter waardoor ze allicht tot de populairste filtersystemen kunnen gerekend worden. Echter moet je er wel rekening mee houden dat deze budgetvriendelijke filters vrij veel geluid produceren wat als storend kan overkomen. Toch zijn ze een prima oplossing voor kleine aquaria.

Minder populair voor kleine aquaria maar toch één van de betere opties op het gebied van filtratie, is de externe filter, vaak omschreven als potfilters. Dergelijke filtersystemen worden aan de buitenkant van het aquarium geplaatst en kunnen op die manier eventueel worden weggeborgen in de bijbehorende aquariumkast. Een krachtig filtersysteem waarbij er voldoende ruimte aangeboden wordt voor eventueel biologisch filtermateriaal. Echter, zijn externe filters vaak iets duurder in de aankoop en moeilijker om te installeren.

Hang on back filters, ook wel afgekort tot hang on filtersystemen worden dan weer aan de achterkant van het bassin geïnstalleerd. Ze blijken voornamelijk geschikt voor kleine aquaria vanwege de rustige uitstroom. Houd er wel rekening mee dat dergelijk filtersysteem niet voorzien is van biologisch filtermateriaal en dat ze gekenmerkt worden door een beperkter vermogen.

In het verlengde van de hang on filter zou je eveneens kunnen opteren voor de sponsfilters. Dergelijke filtersystemen worden, in tegenstelling tot de vorige, aangedreven door lucht en zijn daardoor beperkt in hun vermogen. Dit maakt ze geschikt voor kleine specifieke aquaria zoals bijvoorbeeld quarantainebakken, slakkenkweekbakken of garnalenaquaria. Tot slot is er dan nog de trickle filter, ook wel vijverfilter genoemd vanwege zijn gebruik in binnenvijvers en grote aquaria. Dergelijk type filtersysteem wordt onderaan het aquaria geïnstalleerd en is minder prijzig dan de eerstgenoemde externe filtersystemen.

 

Werking van het aquariumfilter en de diverse filtermedia

Zoals onderhand wel duidelijk is geworden, biedt het aquariumfilter een dubbele werking aan die enerzijds mechanisch en anderzijds biologisch is. Zo staat de mechanische filtering in voor het onmiddellijk afvangen van, al dan niet zichtbare, afvalstoffen terwijl de biologische filtering bedoeld is om, door middel van gezonde bacteriën, de uiteindelijke afvalstoffen te gaan afbreken. Deze filterwerking, hetzij mechanisch hetzij biologisch, wordt aangevuld door zogenaamde filtermedia waaronder we verschillende opties kunnen onderscheiden.

Zo zijn sommige filters voorzien van filterschuim dat niet alleen een mechanische maar ook biologische filterwerking aanbiedt. Hierbij kunnen we een onderscheid maken tussen fijn en grof filterschuim waarbij het grove geschikt is om grote vuildeeltjes tegen te houden en het fijne schuim bedoeld is om het water zo efficiënt mogelijk te filteren. In het verlengde hiervan zou je eventueel ook kunnen opteren voor een filter bestaande uit filterwatten. Dergelijk type filtermedia is bovendien ook iets goedkoper om aan te kopen.

Tot slot zijn er nog de filters die zijn uitgerust met koolstofspons, ook wel omschreven als los actief koolstof. Dergelijke filtermedia is in staat om niet alleen de fijne verontreinigen maar ook de zogenaamd giftige verbindingen te gaan vastleggen. Houd er wel rekening mee dat koolstofsponzen zodanig krachtig zijn dat ze zelfs in staat zijn om medicijnresten uit het water te verwijderen. Indien bepaalde vissen een behandeling moeten ondergaan, verwijder je dus maar beter de koolstofsponzen.

Het filterdebiet, extra tips en eventuele accessoires

Let bij aankoop van het aquariumfilter tenslotte ook even op het aangegeven filterdebiet. Daarmee bedoelen we de hoeveelheid water die op 1 uur tijd door het filtersysteem kan worden omgezet, en bovendien steevast wordt uitgedrukt in liter. Hoe krachtiger het apparaat, hoe meer liter per uur kan worden omgezet en bijgevolg hoe beter de filtratie van het aquarium zal zijn. Dit komt niet alleen je plantjes ten goede maar ook de dieren.

Tot slot laten experts weten dat het beter is om meerdere filtersystemen met elkaar te combineren. Overweeg daarnaast om een betrouwbare CO2 reactor op het filtersysteem te installeren met de bedoeling het CO2-systeem van het aquarium te verbeteren. En besteed voldoende aandacht aan het onderhoud van de filters en de vervanging van de sponzen en watten.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe kun je de aquariumfilter schoonmaken en hoe vaak moet dit gebeuren?

Zo nu en dan is het belangrijk om de filter van het aquarium even grondig schoon te maken. Wanneer je dat precies moet doen, is moeilijk te zeggen aangezien dit afhankelijk is van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld maar aan de stabiliteit van het bassin, het soort voer, de temperatuur, het aantal vissen en het type aquariumfilter. Gemiddeld genomen zul je de filter ongeveer 1 keer per maand moeten schoonmaken. Indien het aquarium heel wat afvalstoffen verspreidt dan zal dit zelfs wekelijks moeten gebeuren.

Als je de filter moet schoonmaken is het belangrijk om eerst en vooral de stekker uit het stopcontact te verwijderen. Giet vervolgens het overgebleven aquariumwater in een bakje en spoel er de sponzen even in schoon. Indien de sponzen moeten vervangen worden, dan doe je dit uiteraard. Vervolgens voeg je een bepaalde hoeveelheid filterbacteriën toe alvorens de stekker terug in het stopcontact te pluggen.

Q2: Hoe diep moet de filter in het aquarium worden geplaatst?

Het onderscheid tussen de externe aquariumfilters en de binnenfilters zorgt er uiteraard voor dat enkele de interne filtersystemen in het water zullen worden geplaatst. Indien je dan ook opteert voor een dergelijk binnen filtersysteem, is het belangrijk om te weten hoe diep je deze kunt plaatsen.

Algemeen wordt aangeraden om de binnenfilter ergens in de hoek ter hoogte van de achterwand te plaatsen en dit bij voorkeur enkele centimeters boven de bodem van het aquarium. Op die manier kan de uitstroom zonder problemen het volledige wateroppervlak in beroering gaan houden. Bovendien draagt dit ook bij aan het onderhoudsgemak.

 

Q3: Wat verbruikt een externe filter voor een aquarium?

Jammer genoeg kunnen we geen rechtlijnig antwoord bieden op deze vraag aangezien het verbruik van een externe filter, ook wel potfilter genaamd, afhankelijk blijkt van verschillende factoren. Zo dien je in eerste instantie rekening te houden met het wattage van de aquariumfilter, dat kan verschillen naargelang het type, en meestal vermeld staat op het typeplaatje of de meegeleverde handleiding.

Daarnaast zal ook de tijdspanne waarin de filter ingeschakeld staat, uitgedrukt in aantal uren per dag, en de looptijd berekening een grote invloed uitoefenen op het totaalplaatje. Daar komen dan ook nog eens de energiekosten per kWh bij die afhankelijk blijken te zijn van de energiemaatschappij waar je geregistreerd staat. Op internet zijn er tevens verschillende berekeningsmodules te vinden waarop je al deze gegevens kunt ingeven en ze de berekening automatisch voor jou uitvoeren.

 

Q4: Hoe vaak dien je de filter van het aquarium te vervangen?

Net zoals bij de vraag over het schoonmaken van de filter, is het ook hier bijzonder moeilijk om een eenduidig en rechtlijnig antwoord te bieden. Algemeen wordt gesteld dat, indien de filter correct op het aquarium afgesteld wordt, het mogelijk is om het een maandje uit te houden met dezelfde koolstoffilter. Indien dat niet het geval is dan zul je de aquariumfilter reeds vroeger moeten vervangen.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu