5 beste Aquariumpompen Test van 2024

Laatste update: 14.06.24

 

Beste aquariumpompen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Steeds meer mensen kiezen voor een degelijk aquarium om de woonkamer net dat tikkeltje meer sfeer te geven. Echter, is het onderhoud van datzelfde aquarium minstens even belangrijk om van een prachtige fauna en flora te kunnen blijven genieten. Zo is de keuze voor een kwalitatieve aquariumpomp bijzonder belangrijk aangezien het zorgt voor meer zuurstof in het water. Echter, het uitgebreide aanbod zorgt vaak voor heel wat keuzestress en daarom willen wij jou even op weg helpen. Zo zou je kunnen opteren voor de Juwel Eccoflow 1000 waterpomp die opvalt vanwege zijn geruisloze en energiezuinige karakter. Daarnaast blijkt echter ook de Eheim Luchtpomp een schot in de roos én bovendien regelbaar, wat een echte meerwaarde blijkt.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste aquariumpompen (Reviews) van 2024

 

Een goede filtering van het aquarium draagt bij aan een optimaal onderhoud en is zijn investering dus meer dan waard. Of je daarbij kiest voor een aquariumpomp met verwarming, een externe aquariumpomp dan wel een aquarium filterpomp of aquarium zuurstofpomp, blijft grotendeels afhankelijk van het type aquarium en je eigen persoonlijke voorkeur. Wij selecteerden alvast 5 hedendaagse topproducten waarbij we niet alleen rekening hielden met de kwaliteit maar ook met het klantenadvies vermeld in de online reviews. Bekijk de mogelijkheden even rustig alvorens er de voor jou beste aquariumpomp uit te kiezen.

 

1. Juwel Eccoflow 1000 Aquariumpomp Juwel stromingspompen

 

Ben je op zoek naar een krachtige pomp voor het aquarium dan kan dit apparaat van Juwel misschien wel voor een oplossing zorgen. Houd er wel rekening mee dat hij, in vergelijking met de andere waterpompen uit deze selectie, niet meteen voorzien is van de laagste prijs. Echter, lijken de meeste klanten zich daar niet aan te ergeren wat meteen een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren oplevert.

Deze krachtige Eccoflow waterpomp van Juwel blijkt voorzien van een stevige kunststof behuizing aangevuld met dubbel gelaagde impellers die nauwkeurig werden afgestemd op de motorcapaciteit. Op die manier kan niet alleen een lage stroomopname worden gegarandeerd maar ook een uiterst stille werking wat niet alleen jou maar ook alle faune en flore ten goede komt.

Bovendien kun je dit type waterpomp in diverse capaciteitsklassen aankopen waaronder 300, 500, 600, 1000 en 1500 liter per uur. Neem je daarbij het aanbod van de apart verkrijgbare keramische assen aan, dan kun je hem bovendien ook in zoutwater aquaria perfect gebruiken wat van hem een veelzijdige aquariumpomp maakt.

 

Voordelen:

Nevenstroomprincipe: deze krachtige aquariumpomp wordt gekenmerkt door het nevenstroomprincipe waardoor de rotorkamer continu en geheel automatisch gereinigd wordt.

Veiligheidsstandaard: dit type aquariumpomp is meermaals getest en goedgegkeurd bevonden wat hem uiterst veilig maakt in gebruik. Dit wordt aangetoond met het Tüv/GS certificaat.

Handig in gebruik: hij werkt niet alleen bijzonder stil maar verlangt daarnaast ook weinig stroom waardoor hij tot de energiezuinige aquariumpompen behoort.

 

Nadelen:

Prijzig: ondanks het feit dat het geen aanbieding of goedkope aquariumpomp betreft, kan hij nog steeds tot de populairste pompen uit het rijtje gerekend worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Eheim Luchtpomp Regelbaar 3701 100 L/H met 1 M slang + 1 UIT

 

Je zou natuurlijk ook kunnen opteren voor deze unieke Eheim aquarium pomp die jou wordt aangeboden tegen een vriendelijk en betaalbaar prijskaartje. Eheim staat bekend om zijn jarenlange garantie, uitstekende kwaliteit en duurzaamheid en wordt niet voor niets door velen als veruit het beste merk omschreven. Dit wordt nog maar eens bevestigd wanneer we de mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren zien verschijnen waarbij klanten duidelijk overtuigd zijn van de prijs-kwaliteitverhouding van deze onderhoudsvrije luchtpomp. 

Op het eerste gezicht lijkt deze aquariumpomp vrij klein, maar vergis je niet want hij is wel degelijk in staat om een krachtig vermogen te leveren. Bovendien kun je dit type luchtpomp met kunststof behuizing in maar liefst 3 capaciteitsklassen aankopen waaronder 100, 200 en 400 liter. Elke klasse wordt overigens als een complete set geleverd wat betekent dat hij geleverd wordt inclusief een luchtslang en 1 of meerdere uitstromers.

In tegenstelling tot sommige andere aquariumpompen blijkt bij dit type zowel de capaciteit als de uitstromer 100% regelbaar en geluidloos te werken wat uiteraard een echte meerwaarde betekent. Naast het feit dat hij met wandbevestiging is uitgerust, kun je hem ook op de vibratie remmende rubberen voetjes plaatsen indien je dat wenst.

 

Voordelen:

Installatie: deze unieke luchtpomp kan perfect, met behulp van de meegeleverde wandbevestiging, aan de wand van het aquarium worden bevestigd. Echter kun je hem ook op de vibratie remmende rubberen voetjes installeren.

Uitstromer: afhankelijk van de gekozen capaciteit worden 1 of 2 uitstromers meegeleverd die je zonder problemen eigenhandig kunt regelen. Bovendien functioneert het apparaat zo goed als geruisloos.

Complete set: hij wordt jou aangeboden als complete set waarbij naast de pomp geleverd wordt inclusief een uitstromer en luchtslang.

Budgetvriendelijk: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien verschijnen van het aanvaardbare prijskaartje.

 

Nadelen:

Geen CO2 pomp: ben je op zoek naar een CO2 aquariumpomp dan is dit exemplaar misschien niet meteen een goede aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Superfish Air Flow Mini Aquariumpomp Beluchting 6 x 9 cm

 

Ben je op zoek naar een mini aquariumpomp dan is de Air Flow van Superfish alvast een meer dan goede aanbeveling. Zo wordt deze compacte luchtpomp met kunststof behuizing gekenmerkt door een maximaal formaat van 6 bij 9 cm wat hem uitermate geschikt maakt voor de kleine aquaria. Uiteraard kun je deze Air Flow luchtpomp eveneens aankopen voor gemiddelde en grote aquaria aangezien hij in 4 capaciteitsklassen te verkrijgen is.

Net zoals het vorige apparaat wordt hij eveneens geleverd als een complete set die je gewoon maar in het aquarium dient te installeren. Je krijgt er bij aankoop zelfs een gratis vervangingsmembraan bij waardoor je hij nog net dat tikkeltje langer kan meegaan. Afhankelijk van het formaat en de capaciteitsklassen waarin je hem aankoopt, biedt hij 1 tot 4 uitgangen aan.

Wanneer we de online reacties bekijken dan zien we echter dat de meningen nogal verdeeld zijn. Voor velen is dit duidelijk een topproduct gebleken terwijl anderen niet helemaal overtuigd zijn van de kwaliteit en vinden dat de pomp veel lawaai maakt.

 

Voordelen:

Uitgang: deze mini Air Flow luchtpomp wordt gekenmerkt door slechts 1 uitgang en blijkt dan ook geschikt voor compacte aquaria.

Capaciteitsklassen: aangezien hij in meerdere capaciteitsklassen te verkrijgen is, zal ook het aantal uitgangen verschillen en variëren van 1 tot 4. Hoe meer uitgangen de luchtpomp telt, hoe krachtiger het apparaat en bijgevolg meer geschikt voor grote aquaria of aquaria met heel wat decoratie en planten.

Materiaal: net zoals de vorige apparaten blijkt ook deze luchtpomp voorzien van een slijtvaste kunststof behuizing.

 

Nadelen:

Veel geluid: volgens enkele kopers zou deze luchtpomp toch wel behoorlijk veel lawaai produceren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Tetra APS 400 Luchtpomp 400 L/H 4,5 W Geruisloos en bijzonder krachtig

 

Met de Tetra aquariumpomp kies je, volgens velen, voor een uiterst krachtige doch geruisloze luchtpomp waarbij kwaliteit en betrouwbaarheid hand in hand gaan. Zo blijkt de Tetra APS 400 luchtpomp een ruim vermogen te leveren van maar liefst 400 liter per uur aan een maximaal verbruik van amper 4,5 Watt. Dit maakt deze krachtige luchtpomp uitermate geschikt voor gebruik in aquaria met een inhoud van 250 tot 600 liter.

Bovendien geniet je een constante hoge luchtstroom dankzij de aanwezigheid van het uiterst duurzame membraan. Verder blijkt deze luchtpomp eveneens voorzien van een handige luchtkraan waarmee je de luchtstroom eigenhandig kunt controleren. Dankzij het aanwezige Tüv/GS label mag je er trouwens van uit gaan dat hij 100% veilig is in gebruik.

Ondanks al deze mogelijkheden en pluspunten moeten we ook hier vaststellen dat de meningen toch enigszins verdeeld zijn. Zo zijn velen duidelijk overtuigd van de aangeboden kwaliteit en duurzaamheid maar vindt één koper het toestel niet onderhoudsvriendelijk.

 

Voordelen:

Veiligheid: de luchtpomp blijkt voorzien van een TÜV/GS certificaat dat aantoont dat hij meermaals getest en veilig bevonden werd.

Membraan: het duurzame membraan zorgt voor een constante en geheel automatische hoge luchtstroom.

Luchtkraan: dankzij de aanwezige luchtkraan wordt het mogelijk om de luchtstroom van deze aquariumpomp te controleren.

Handig in gebruik: de pomp wordt gekenmerkt door een uiterst krachtig vermogen van 400 liter per uur aan een verbruik van ongeveer 4,5 Watt. Dit maakt hem geschikt voor middelgrote tot grote aquaria van 250 tot 600 liter.

 

Nadelen:

Niet onderhoudsvrij: volgens één koper zou deze luchtpomp allesbehalve onderhoudsvrij zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Aquarium Filter Pomp Met Actieve Koolstof 600 L/H

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke actieve koolstofhoudende filterpomp die gekenmerkt wordt door een maximaal formaat van 58 x 41 x 167 mm en waterdichte roestvrije omhulsels en askernen. Dit maakt hem dan ook geschikt om volledig in het aquarium onder te dompelen, ongeacht of het een zout- dan wel zoetwater aquarium betreft.

De filterpomp levert een ruim vermogen van maar liefst 600 liter water per uur aan een maximaal verbruik van 8 Watt. Je dient hem hiervoor aan te sluiten om een aansluitspanning van 220 tot 240 Volt rekening houdend met een frequentie van 50 Hz. 

Jammer genoeg blijken er tot op heden nog geen online reacties te zijn geplaatst wat het voor ons bijzonder moeilijk maakt om jou verder advies te geven over de gebruikerservaringen.

 

Voordelen:

Voltage: deze filterpomp met plastic behuizing kan makkelijk aangesloten worden op een voedingsspanning van 220-240 Volt.

Output: eenmaal correct aangesloten kan hij makkelijk 600 liter water per uur filteren aan een verbruik van ongeveer 8 Watt.

Watertype: je kunt deze actieve koolstofhoudende filterpomp zowel in zoet- als zoutwater aquaria plaatsen.

 

Nadelen:

Prijzig: we durven vermoeden dat sommige klanten het prijskaartje misschien toch net iets te duur zullen vinden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Aquariumpompen Koopgids

 

Wil je het water in je aquarium van voldoende zuurstof voorzien én tevens op een correcte manier kunnen laten doorstromen? Dan is de keuze voor een kwalitatieve aquariumpomp alvast snel gemaakt. Besef wel dat er heel wat verschillende types pompen bestaan, elk met hun eigen mogelijkheden en sterktes en bijgevolg geschikt voor een bepaald type aquarium. Het lijkt ons daarom een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids alvast even door te nemen alvorens de verschillende aquariumpompen en eventuele aanbiedingen met elkaar te vergelijken. Wees daarbij eveneens alert voor het advies van klanten en experts omtrent de verschillende pompmogelijkheden.

Waarom kiezen voor een aquariumpomp?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een aquarium, groot of klein, in huis te halen. Het zorgt nu eenmaal voor een bepaalde vorm van rust en gezelligheid die best wel aangenaam kan zijn na een lange vermoeiende werkdag. Echter, vergis je niet! Aan een aquarium heb je minstens evenveel, of misschien zelfs nog meer, werk als met andere diersoorten. 

Zo steunt het principe van de fauna en de flora op de aanwezigheid van een correcte zuurstofbalans in het water. Dat betekent dus dat het water een bepaalde hoeveelheid zuurstof nodig heeft om vissen te laten leven en waterplanten te laten groeien. Op het moment dat er een deficit in deze zuurstofbalans te noteren valt , zullen waterplanten al gauw afsterven en vissen naar het wateroppervlak komen om vervolgens lucht te happen. 

Je zou dit probleem tijdelijk kunnen oplossen door het water regelmatig te verversen, echter is voldoende waterbeweging minstens even belangrijk om het zuurstofgehalte in het water op peil te houden. Kortom, hoe je het draait of keert, een degelijke aquariumpomp is echt wel levensnoodzakelijk.

Echter willen wij er toch even op wijzen dat het niet de bedoeling is om zomaar de eerste de beste waterpomp aan te kopen. Houd rekening met de grootte van je aquarium en de planten en vissen die erin leven. Zo ben je niets met een krachtige aquariumpomp van 600 liter per uur als je aquarium amper een inhoud kent van 100 liter en vice versa. Ook qua plaatsing dien je nauwkeurig te werk te gaan. Zo hebben tropische vissoorten nood aan een uitstekende watercirculatie ter hoogte van het wateroppervlak waardoor je de pomp iets naar boven dient te richten.

 

Is het gebruik van een aquariumpomp verplicht?

In tegenstelling tot wat je misschien dacht, is het gebruik van een aquariumpomp niet meteen verplicht. Echter moeten we daar gelijk een kanttekening bij maken aangezien we het hier vooral hebben over de compacte vissenkommen of kleine aquaria waarin slechts een beperkt aantal visjes en/ of waterplanten aan bod komen. In dergelijke gevallen is er vaak voldoende zuurstof aanwezig om de fauna en flora niet in gevaar te brengen.

Zodra er echter meerdere dieren of planten deel gaan uitmaken van deze biotoop, zou er wel eens snel een zuurstoftekort kunnen ontstaan. In dergelijke gevallen kan een compacte circulatie- of luchtpomp soelaas bieden en ervoor zorgen dat alle vissen en planten het overleven. De waterstroming die dankzij deze pomp ontstaat, zorgt ervoor dat de door de vissen uitgestoten CO2 makkelijker het water kan verlaten. Wat dan weer resulteert in een zuurstofrijke omgeving. 

Daarnaast kan het eventueel handig zijn om deze pompen aan te vullen met bepaalde accessoires. Dat kan gaan van een bepaald filtersysteem tot draaiende wielen of andere decoratiehulpmiddeltjes die de werking van een aquariumpomp alleen maar kunnen verbeteren.

 

Het type aquariumpomp

Zoals reeds eerder vermeld, bestaan er wel degelijk verschillende soorten aquariumpompen. We zouden bijvoorbeeld een onderscheid kunnen maken op basis van de uitvoering, hun sterkte of formaat. Zo bestaan er heel wat aquariumpompen die je in het water moet onderdompelen net zoals er externe exemplaren bestaan die je buiten het aquarium dient te monteren. Welke je hier ook kiest, is niet alleen afhankelijk van je eigen persoonlijke voorkeur maar ook van de grootte van het aquarium en de planten en vissen die er deel van uitmaken.

In de meeste gevallen zal het echter gaan om een krachtige circulatie- of luchtpomp waarmee een bepaalde hoeveelheid lucht in het aquarium wordt geblazen. Op die manier ontstaan een soort van luchtbelletjes die, zodra aan de oppervlakte gekomen, meteen openknappen en zorgen voor meer zuurstof in het water. Daarnaast worden heel wat aquariumpompen eveneens gecombineerd met een bepaald filtersysteem waardoor het water meteen ook gefilterd wordt. Deze zijn misschien iets duurder maar een echte meerwaarde, zeker voor grote aquaria.

Stroomverbruik en capaciteit van de pomp in verhouding tot formaat aquarium

Wanneer je op zoek gaat naar een degelijke aquariumpomp dan is het uiteraard ook belangrijk om even stil te staan bij het stroomverbruik en de capaciteit van de pomp. Dit alles staat in nauw verwantschap met de grootte van het aquarium. Het spreekt voor zich dat een compacter aquarium minder stroomverbruik en vermogen nodig zal hebben dan een aquarium van ruim 600 liter water of meer. Kortom, niet elke aquariumpomp kan zomaar in eender welk aquarium worden geïnstalleerd.

Stel dat je een circulatiepomp aankoopt van 50 liter, dan zal deze niet voor voldoende zuurstof zorgen in een aquarium met een inhoud van 100 liter. Als je een dergelijk lage stroomcapaciteit echter wel zou gebruiken, dan kan het gebeuren dat waterplanten afsterven en vissen naar het wateroppervlak komen om naar lucht te happen. 

Anderzijds mag een pomp ook niet te sterk en krachtig zijn. Zo is een waterpomp van 300 liter voor een aquarium van 100 liter evenmin aan te raden. Een te krachtige pomp zorgt namelijk voor te veel beweging in het water en dit kan dan weer voor onrust onder de vissen zorgen.

 

Plaatsing van de aquariumpomp

Tot slot willen we het nog even kort hebben over de plaatsing van de pomp. Zoals reeds aangehaald bestaan er pompen die je extern/ buiten het aquarium dient te installeren en andere modellen die onder water gedompeld moeten worden. Denk dus goed na waar je de pomp precies hebben wilt en kies bij voorkeur een massief oppervlak aangezien een hol oppervlak vaak voor heel wat geluid en stoorzenders kan zorgen.

Hang de pomp bij voorkeur evenmin aan het aquarium, noch plaats je hem op het deksel. Op die manier kun je extra vibraties en trillingen vermijden zodat de vissen minder stress ervaren.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Waar plaats je de pomp in een aquarium?

De plaatsing van de aquariumpomp is vooral afhankelijk van het type pomp dat je besluit aan te kopen en de grootte van het aquarium zelf. Zo bestaan er heel wat aquariumpompen die je in het water van het aquarium moet onderdompelen, al dan niet naar het wateroppervlak gericht rekening houdend met de vissen en planten die erin leven. 

Andere aquariumpompen worden extern geplaats en bijgevolg dus buiten het aquarium. Let daarbij op dat de pomp niet zomaar aan de wand hangt noch op het deksel geplaatst wordt. Op die manier kun je onnodige vibraties en trillingen vermijden wat dan weer voor minder stress zorgt bij de vissen. Let daarnaast ook op een massief oppervlak in plaats van een hol, om dezelfde reden in verband met de trillingen.

Q2: Welke pomp moet je gebruiken voor een 60 of 200  liter aquarium?

Welke type aquariumpomp je uiteindelijk kiest, is vooral afhankelijk van de grootte van het aquarium. Zo mag een pomp maar beter niet te zwak zijn aangezien er dan niet voldoende zuurstof in het water ontstaat, wat nefast kan zijn voor de aanwezige fauna en flora die er in heerst. Anderzijds mag een aquariumpomp ook niet té krachtig zijn aangezien er dan teveel waterbeweging en trillingen ontstaan die voor heel wat stress kunnen zorgen bij de vissen.

Als je dus op zoek moet naar een aquariumpomp voor een 60 liter aquarium dan zal een pomp tussen 50 en 100 liter ruim ok zijn. Meer of minder zorgt voor teveel trillingen of te weinig zuurstof. Naar analogie kun je voor een aquarium van 200 liter maar beter kiezen voor een 200 of 250 liter aquariumpomp.

 

Q3: Hoe vaak dien je de aquariumpomp schoon te maken of te vervangen?

Het spreekt voor zich dat een aquarium, en bijgevolg ook alle benodigdheden en accessoires heel wat onderhoud vraagt. Zo is het belangrijk om de aquariumpomp regelmatig schoon te maken en van tijd tot tijd te vervangen. Wanneer je dat precies doet is afhankelijk van de grootte van het aquarium en de hoeveelheid planten, decoratie, ornamenten en vissen er in leven.

Een groot aquarium dat bestaat uit verschillende vissoorten en waterplanten dient regelmatig schoongemaakt te worden. Algemeen kunnen we stellen dat de pomp bij voorkeur 2 tot 3 maandelijks wordt schoongemaakt. De meeste aquariumpompen kunnen, bij correct onderhoud, makkelijk een jaartje of 2 meegaan alvorens deze te vervangen.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu