5 beste Aquariumplanten Test van 2024

Laatste update: 23.07.24

 

Beste aquariumplanten – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Aquariumplanten regelen de zuurstof in je water en zorgen voor een natuurlijk en mooi uitzicht. Het is belangrijk om voldoende waterplanten te voorzien in combinatie met andere decoratiestukken zodat je een gezond aquarium kunt creëren. We hebben voor jou 3 verschillende producten uitgezocht om even met elkaar te vergelijken. Zo zie je dat de Superfish Scapers Rock een decoratieve rots is die gemaakt is uit kunststof en waarin je bovendien 3 planten kunt zetten. Daarnaast kun je ook kiezen voor de Aqua Bilzen Verrassingsmix met wel 10 verschillende soorten aquariumplanten.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste aquariumplanten (Reviews) van 2024

 

Bij het installeren van een aquarium denken we niet alleen aan kunstmatige zuurstof en voeding voor de vissen maar ook aan natuurlijke plantjes die zorgen voor de gezonde balans van het water en de decoratie van je bak. We hebben voor jou 5 topproducten geselecteerd aan de hand van de online reviews en met het advies van mensen die gespecialiseerd zijn in alles wat betreft aquariums. Kies er de beste aquariumplanten uit die het dichtst aanleunen bij jouw wensen en de inrichting van jouw onderwaterwereld.

 

1. Superfish Scapers Rock 12 Planty makkelijk in onderhoud

 

De Scapers Rock van Superfish is een artificiële rots die zorgt voor een leuke decoratieve waarde in je aquarium. Deze rots vervaardigd uit kunststof, is heel makkelijk te onderhouden door hem gewoon onder de kraan af te borstelen en na te spoelen. Deze Scapers Rock heeft een goedkope prijs als je minstens 4 stuks aankoopt.  

Het grote pluspunt bij deze decoratieve rots is dat je je waterplantjes meteen met het potje in de rots kunt plaatsen. Als je daarna de planten moet onderhouden hoef je ze niet steeds uit de bodem los te trekken. Bovendien is de voorziene ruimte geschikt om elk plantenmandje er direct in te passen.

Deze mooie rots heeft de afmetingen 24 x 14 x 19 cm en dankzij zijn grijze kleur komt hij zeer natuurgetrouw over. In de reviews zien we uiterst tevreden klanten die dit product sterk aanraden door zijn functionaliteit en de mooie vormgeving.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: door de 3 openingen die voldoende ruimte bieden om elk soort plantenmandje in te plaatsen, is dit een zeer gebruiksvriendelijke toevoeging aan je aquarium.

Onderhoud: de rots die gemaakt is uit kunststof kan eenvoudig onder de kraan afgeborsteld of afgespoeld worden.

Decoratief: deze natuurlijk ogende rots heeft een decoratieve waarde aan je aquariumlandschap.

Het prijskaartje: dit product is een aanbieding bij aankoop van meerdere stuks.

 

Nadelen:

Formaat: we merken op dat deze rotsformatie nogal groot is en hij  dus meer geschikt is voor aquariums met een grotere inhoud.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Aqua Bilzen Verrassingsmix met 10 verschillende soorten levende aquariumplanten

 

De Verrassingsmix die wordt aangeboden door Aqua Bilzen, bestaat uit 10 verschillende aquariumplanten in kleurnuances van groen tot rood. De levende planten zorgen voor een natuurlijk evenwicht in je aquarium. Bovendien zorgen ze niet alleen voor extra zuurstof in het water maar ze dienen ook als schuilplaats voor de vissen.

De plantenmix is een samenstelling van de populairste soorten die een natuurlijke weergave geven van een reële onderwaterwereld. Daarnaast zal deze selectie groeien tot een maximumhoogte van 40 cm waardoor de plantjes geschikt zijn om achteraan te plaatsen. Eens ze het wateroppervlak bereiken, mogen de planten worden teruggesnoeid door ze net boven een vertakking schuin af te snijden.

De plantjes worden geleverd in een speciale verpakking en zijn nog goed vochtig bij aankomst. Bovendien wordt er speciaal aandacht besteed aan de vervoerswijze zodat ze niet geknakt of kapot zijn bij levering. In de reviews zien we een uitstekende tevredenheid van alle klanten die geen enkel minpunt kunnen geven op deze mix.

 

Voordelen:

Verrassing: deze mix is een selectie van populaire aquariumplanten die aangeboden worden als een verrassingspakket.

Kwaliteit: de plantenselectie is van een uitstekende kwaliteit en soms zijn ze al zo groot dat je sommige meteen kunt uitplanten in verschillende bosjes.

Formaat: door hun maximumhoogte van 40 cm zijn ze geschikt om achteraan in het aquarium te plaatsen.

 

Nadelen:

Soorten: er kunnen soorten tussen zitten die jij minder goed vindt om in je aquarium te plaatsen omdat ze bijvoorbeeld snel worden afgegrazen of omdat ze gevoeliger zijn voor algen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Tetra Decoart Plantastics Hygrophila natuurgetrouwe kopie

 

Tetra is voor de meesten onder ons gekend door de gele potjes met vissenvoer Tetramin. Zij waren de eerste fabrikant van vissenvoer in vlokvorm en het label is tegenwoordig uitgegroeid tot een specialist op het gebied van alles wat te maken heeft met aquariums, vijvers en reptielen. Velen beschouwen Tetra als veruit het beste merk wat betreft aquariumtoebehoren zowel voor de beginnende als de ervaren hobbyist.

Deze natuurgetrouwe kopie van de Hygrophila, beter bekend als Belgisch groen, is gemaakt uit kunststof en heeft een hoogte van 36 cm. De waterplant biedt een ideale schuilplaats voor de vissen en wordt ook vaak bezocht tijdens de paaiperiode. Deze kunststof plant is gemaakt met een uitzonderlijk hoge kwaliteit waardoor ze ook heel natuurlijk meebeweegt met de waterstroming in het aquarium.

De plant is verkrijgbaar in de maten small (22 cm), medium (29 cm) en large (36 cm) en is daardoor geschikt om in elk aquarium te plaatsen. We merken in de reviews dat alle klanten zeer tevreden zijn over hun aankoop en de prijs-kwaliteitverhouding van dit product.

 

Voordelen:

Materiaal: deze waterplant in kunststof is een natuurgetrouwe kopie van de Hygrophila.

Onderhoud: de plant is gemakkelijk onder de kraan te reinigen .

Beweging: door de uitstekende kwaliteit kunststof waaruit deze waterplant gemaakt is, volgt hij de beweging van het water in jouw aquarium.

 

Nadelen:

Fragiel: een klant merkt op dat dit een tamelijk kwetsbaar plantje is waardoor je hem voorzichtig moet behandelen als je hem reinigt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Waterworld aquariumplanten mix Levend 3 stuks hoogte tussen 15 à 20 cm

 

De plantenmix van Waterworld zijn 3 verschillende plantjes met een hoogte die varieert tussen 15 cm en 20 cm. De plantjes worden geleverd in terracotta potjes zodat je ze gewoon zo in je aquarium kunt zetten. Je kunt ze natuurlijk ook volgens jouw eigen wensen uit de potjes halen om ze uit te planten in de bodem en zo je eigen onderwaterwereld te creëren.

In deze mix werd gekozen voor 3 verschillende soorten waterplanten zoals de Ludwiga Red, de Ludwiga Green en de Lysimachia. Bovendien zorgt deze combinatie voor een goede balans en zuurstofverhouding in je aquarium. Daarnaast zijn er ook nog pakketten beschikbaar met 5 of 10 verschillende planten. 

Deze plantjes houden van een aantal uren zonlicht om goed te kunnen groeien zodat ze een natuurlijke leefomgeving tot stand kunnen brengen. Een goede lamp is hier dus van belang. Daarnaast zorgen ze voor een goede waterkwaliteit en gezonde vissen in jouw aquarium. In de reviews zien we een gemiddelde tevredenheid over dit product. Voor één klant is de kwaliteit van de geleverde planten ondermaats.

 

Voordelen:

Natuurlijk: deze natuurlijke plantenmix zorgt voor een goede leefomgeving van je vissen en biedt bovendien een goed schuil- en/of paaiplaats.

Materiaal: de plantjes zitten in terracotta potjes die je gewoon op de bodem van je aquarium kunt plaatsen.

Levering: deze planten worden geleverd in een speciale verpakking waarin ze goed vochtig blijven en bovendien niet beschadigd kunnen raken.

 

Nadelen:

Niet geworteld: enkele klanten merken op dat deze planten eigenlijk enkel steeltjes zijn die geen worteltjes hebben.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Superfish mini aquariumplantjes set 5 stuks 5 cm in Nano pluggen

 

Deze set van 5 mini aquariumplantjes van Superfish zitten verankerd in Nano pluggen waardoor je ze gemakkelijk in de bodem van je aquarium kunt duwen in om het even welke grondlaag. Ze zijn gemaakt uit een uitstekende kwaliteit kunststof en bovendien zien ze er vrij realistisch uit zodat ze je aquarium een natuurlijk uitzicht geven. Deze mini set valt in de laagste prijscategorie van ons lijstje met topproducten.

Doordat het vrij kleine waterplantjes zijn met hun afmetingen van 5 x 2 cm kunnen ze her en der tussen andere decoratie worden geplaatst. Door hun kleine formaat  kunnen ze ook goed dienen om in een viskom te zetten om de goudvis een meer natuurlijke omgeving te geven. 

Als je kunststof waterplanten gebruikt als decoratie is het goed om regelmatig de waterwaarden in de gaten te houden. Soms kunnen artificiële planten en/of andere decoratiematerialen een stof afgeven in je aquarium waardoor de waarden van het water niet meer goed zijn en je even moet bijsturen met enkele toevoegingen.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: doordat de plantjes in Nano pluggen zitten, kunnen ze snel en gemakkelijk in de bodem van je aquarium worden geduwd.

Onderhoud: deze aquariumplantjes in kunststof kunnen makkelijk en snel onder de kraan worden gereinigd.

Formaat: door hun kleine formaat kunnen ze goed overal tussen worden geplaatst.

 

Nadelen:

Te klein: een klant merkt op dat deze plantjes eigenlijk meer geschikt zijn om te gebruiken in een viskom, ze zijn gewoon heel klein.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Aquariumplanten Koopgids

 

Enkele planten in je aquarium maken algauw een hemelsbreed verschil. Niet alleen geven ze een natuurlijke look aan je onderwaterwereld, ze zorgen ook voor een goed evenwicht inzake de gezondheid van je vissen en het water. Zo heb je verschillende soorten levende en kunstmatige planten die elk hun eigen onderhoud vragen en nogal kunnen verschillen in prijs. We raden je aan om de verschillende aquariumplanten eens goed te bekijken en te vergelijken. De aanbeveling van ervaren hobbyisten zullen je zeker helpen om de juiste keuze te maken.

Waarom heeft een aquarium planten nodig en hun functies

Net zoals de aarde en de mensen planten nodig hebben om te kunnen leven en overleven, zo heeft ook de onderwaterwereld aquariumplanten nodig. Ze zorgen voor een gezond evenwicht in het water zodat algen niet de bovenhand krijgen en daarnaast zijn ze ook de natuurlijke biotoop voor de bewoners van je aquarium. Er zijn heel veel verschillende soorten aquariumplanten die elk hun eigen nut hebben. Hiervoor plaats je best veel verschillende soorten aquariumplanten samen die goed groeien. 

Er is geen enkel toestel dat de waterplant kan vervangen in zijn fundamentele functies. Ze zorgen voor de aanmaak van verse zuurstof, nemen nitraten op en ontgiften het aquariumwater. Enkele planten geven zelfs antibiotica af aan het water. Daarnaast dienen ze als beschutting voor je vissen, zorgen ze voor een gezond bodemklimaat en bovendien zijn planten de ideale plaats voor de kuit die ze gedurende de paaiperiode achterlaten.

 

De verschillende soorten aquariumplanten 

Als je pas begint met een aquarium is het belangrijk om makkelijke en snelgroeiende planten te kiezen die een goed evenwicht creëren. Denk hierbij aan Waterpest, Cabomba en Belgisch groen omdat deze planten ook meteen het water zullen zuiveren en zuurstof toevoegen. Dit zijn bovendien aquariumplanten die weinig nodig hebben op het gebied van de juiste belichting, de waterkwaliteit en bemesting.

Planten hebben in een aquarium ook een decoratieve waarde en ze zorgen voor een natuurgetrouwe leefomgeving in je onderwaterwereld. Daarom kun je ook kiezen voor artificiële planten die bijzonder weinig onderhoud vragen. Deze planten zijn gemaakt uit een hoge kwaliteit kunststof en zijn soms bijna niet van echte planten te onderscheiden.

 

De juiste aquariumplant kiezen voor het design van jouw aquarium

Eén van de redenen waarom aquariumplanten worden aankocht, is gewoon voor de inrichting van je waterbak. Planten komen in verschillende kleuren, groottes en bladsoorten en bepalen samen welke stijl je wilt hebben voor het uitzicht van je onderwaterwereld. Populaire plantenkleuren zijn bijvoorbeeld lichtgroen of paars en rood. Daarnaast is ook de grootte van de plant van belang en moet je er dus voor zorgen dat je geen te groot exemplaar vooraan gaat plaatsen. Als je hier geen rekening mee houdt, hebben de planten die erachter staan geen enkel visueel nut.

Het is beter om niet zomaar willekeurig aquariumplanten uit te kiezen. Daarom kun je beter eerst eens goed je waterbak bekijken om te zien wat de mogelijkheden zijn. Test eerst je water zodat je weet wat de zuurtegraad is want niet elke plant is geschikt om bijvoorbeeld in zacht water te staan. De hoogte van je aquarium is ook van belang omdat veel planten met gemak tot 50 cm hoog kunnen groeien. Bekijk welke bemesting de planten nodig hebben en welke verlichting er in je aquarium aanwezig is want de ene plant heeft al meer licht nodig dan de andere. 

Het onderhoud van je aquariumplanten en de voeding

Net zoals de bomen en struiken in de tuin moeten ook de aquariumplanten onderhouden worden. Bij snelgroeiende planten is het belangrijk om ze regelmatig te snoeien. Daarvoor neem je best de volledige plant uit je aquarium om vervolgens de takjes die te veel of te lang zijn net boven een vertakking  schuin af te snijden . Dode takken of plantjes verwijder je beter meteen zodat ze niet kunnen rotten. Als je de planten terug in de bodem stopt moet je er goed opletten dat je enkel de worteltjes van de plant in de grond gaat duwen en geen bladeren en takjes.

Planten die slecht groeien, doodgaan of verkleuren zijn vaak een teken dat je aquarium uit balans is en dit kan leiden tot algen, visziektes en andere problemen. Je kunt dit echter snel oplossen door de juiste combinatie van aquariumplanten voeding en vloeibare CO2. Andere belangrijke aandachtspunten voor gezonde planten zijn het aantal uren verlichting die ze nodig hebben en daarnaast moet je ook zorgen dat je de juiste combinatie van plantensoorten bij elkaar plaatst. Gedetailleerde informatie hierover zullen de verkopers je met veel plezier geven. 

 

Het prijskaartje

Als je aquariumplanten gaat kiezen kun je het zo gek maken zoals je zelf wilt. Houd goed de bovenstaande informatie in gedachten om geen nodeloze kosten te maken aan planten die niet kunnen gedijen in jouw type aquarium. Voor levende planten mag je een kostprijs rekenen van om en bij de 4 euro à 7 euro per stuk. Veelal komen die in aanbiedingen van verschillende stuks in een verrassingspakket. Decoratieve planten in kunststof zul je vinden in de prijscategorie van gemiddeld 10 euro.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe plaats je planten in een aquarium?

De beste manier om waterplanten in een aquarium te plaatsen is met de hulp van een plantstokje. Hiermee kun je de planten iets dichter tegen elkaar plaatsen dan wanneer je dit gewoon met de hand zou doen. Het is ook beter voor de vissen omdat je minder diep je hand in het water moet stoppen. Nieuwe planten zijn meestal bij elkaar gebonden met lood of een rekker en net op die plaatsen zijn er kneuzingen die in het water kunnen gaan rotten. Je kort dus beter de stengels wat in voordat je ze elk afzonderlijk gaat planten.

Vervolgens maak je met het plantstokje een kuiltje in de bodem en je duwt de plant erin zonder ze te kwetsen. Afhankelijk van welke soort plant zal die meteen blijven staan of andere zullen ontelbare keren terug naar het oppervlak komen. Je moet ze iedere keer terugplaatsen zodat de wortels zich kunnen verankeren. Plantjes in kunststof plaats je net op dezelfde manier in het aquarium.

Q2: Hoe kun je aquariumplanten onderhouden en hoe vaak moet je ze vervangen?

Net zoals bij planten die in de tuin groeien moeten ook aquariumplanten regelmatig gesnoeid worden. Dit draagt bij aan de gezondheid van de planten maar ook aan die van de vissen. De beste manier om ze te snoeien is om de plant er volledig uit te halen en ze schuin boven een vertakking af te snijden. Als je ze uiteindelijk wilt terugplaatsen, moet je er wel voor zorgen dat je alleen maar de wortels  in de grond duwt en geen bladeren.

Planten die niet gesnoeid worden kunnen door hun snelle groei gaan verstikken. Dode planten en bladeren kunnen bovendien beter onmiddellijk uit het aquarium worden verwijderd en vervangen worden door nieuwe plantjes. Om ze gezond te houden geef je bij voorkeur wekelijks een klein scheutje plantenvoeding.

 

Q3: Hoe plant je waterpest planten in je aquarium?

Eigenlijk moet waterpest niet in de bodem van je aquarium geplant worden. Hij zal uit zichzelf in de bodem wortelen met hele kleine en korte worteltjes want waterpest heeft niet echt een wortelstok. Als je de plant laat drijven dan zullen er hele fijne lange wortels groeien die hun voedingsstoffen gaan zoeken in het water. Waterpest is een snelgroeiende plant die regelmatig moet worden gesnoeid. De minder mooie stukken en de gele blaadjes kun je gewoon weghalen.

 

Q4: Welke lampen gebruik je best voor de planten in een aquarium?

De lampen die je nodig hebt voor je aquarium zijn afhankelijk van welk soort platen je hebt of zult aankopen. Ook het al dan niet toevoegen van kooldioxide en/of kunstmest zijn een belangrijk gegeven om te kiezen voor een bepaald type lamp. Voor het kweken en de goede gezondheid van aquariumplanten heb je de combinatie nodig van koolstofdioxide, kunstmest en een lamp. Deze straalt bij voorkeur licht uit  in een rood en geelachtig kleurengamma. 

Daarnaast hebben planten aan de onderkant van het aquarium ultraviolet licht nodig om fotosynthese te laten plaatsvinden. Kijk dus uit voor een lamp die een zacht niet-agressief ultraviolet licht geeft voor het welzijn van al het leven in je aquarium.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu