6 beste kattengrit Test van 2024

Laatste update: 14.06.24

 

Beste kattengrit  – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Duvo+ Premium Silica Kattenbakvulling, kies je gelijk voor een heuse voordeelverpakking bestaande uit maar liefst 12 zakken van elk 5 liter inhoud. Het geheel wordt verder aangevuld met een gratis Catnip speeltje. Daartegenover staat het Extreme Classic Babypoeder Geur kattengrit dat – vanwege de babypoeder geur – eveneens geschikt is voor gebruik bij jonge kittens. In de onderstaande tabel hebben we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. We hopen hiermee de zoektocht voor jou net iets eenvoudiger te maken. 

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste kattengrit (Reviews) van 2024

 

De aanschaf of adoptie van 1 dan wel meerdere katten vereist natuurlijk een degelijke kattenbak en dito kattengrit. Bepaal zelf op je opteert voor het bekende Catsan kattengrit dan wel de voorkeur geeft aan klontvormend kattengrit, kattengrit met geur, biologisch afbreekbaar kattengrit, houtkorrels kattengrit of het bekende silica kattengrit. Bekijk de 6 toppertjes hieronder alvast even alsook het bijbehorende advies uit de online reviews alvorens er het voor jou beste kattengrit uit te kiezen. En wie weet ga je wel met een leuke aanbieding naar huis.

 

Kattengrit silica

 

1. Duvo+ Premium Silica Kattenbakvulling – Voordeelverpakking – 12x 5L – Incl. Wol muisje met catnip!

 

Heb je meerdere katten in huis rondlopen dan kan het kattengrit soms wel behoorlijk duur oplopen. Kies daarom – indien mogelijk – altijd voor een voordeelverpakking zoals dit setje van het bekende, en voor velen ook wel beste, merk Duvo. Hoewel hij op het eerste zicht niet meteen voorzien lijkt van de laagste prijs, behoort hij wel degelijk tot de goedkope kattenbakvullingen. Zo telt de levering 12 verpakkingen van elk 5 liter wat het totale plaatje op maar liefst 60 liter aan kattenbakvulling brengt.

De Duvo+ Premium kattenbakvulling – overigens geleverd inclusief een gratis muisje met bijbehorende catnip – bestaat uit duurzame én 100% natuurlijke silica korrels die bovendien ook nog eens biologisch afbreekbaar blijken. Verder blijkt dit type kattenbakvulling in staat om de ontlasting goed te absorberen en eventuele vieze geurtjes zoveel mogelijk te neutraliseren.

Een blik op de online reviews lijkt deze positieve tendens alleen maar te bevestigen. Zo zijn heel wat klanten overtuigd van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid wat resulteert in een mooie score van 5 sterren. Zonder twijfel één van de populairste toppertjes uit onze reeks!

 

Voordelen:

Silica: de vulling bestaat uit silica korrels die niet alleen biologisch afbreekbaar zijn maar bovendien ook goed absorberend blijken en eventuele vieze geurtjes makkelijk kunnen neutraliseren.

Geen stof: doordat de silica korrels geen stof veroorzaken bij het krabben, zijn ze een goed alternatief voor katten met mogelijke allergieën.

Voordeelverpakking: de silica korrels worden geleverd per zak van 5 liter. Zo telt de volledige verpakking maar liefst 12 zakken wat de totale inhoud op maar liefst 60 liter brengt.

 

Nadelen:

Geen parfum: houd er rekening mee dat aan deze kattenbakvulling geen extra geur/ parfum werd toegevoegd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kattengrit babypoeder

 

2. Extreme Classic Babypoeder Geur – Kattenbakvulling – 2×14 l // Geschikt voor kittens

 

Kattengrit met de geur van babypoeder om kittens op een eenvoudige manier aan te leren waar ze hun behoeften moeten doen? Jazeker, het bestaat! Neem nu bijvoorbeeld dit product van het bekende en populaire merk Extreme Classic, voorzien van een bijzonder fijne klei-achtige kattenbakvulling en gekenmerkt door de geur van babypoeder. Jou aangeboden onder het mom van een echte voordeelverpakking waarbij maar liefst 2 zakken van 14 liter worden geleverd.

Daarnaast is de vulling niet alleen 99,9% stofvrij – handig voor katten met eventuele allergieën – maar tevens ook in staat om vieze geurtjes te neutraliseren én vocht in grote mate op te nemen. Vooral dit laatste zorgt ervoor dat er klonten ontstaan op plaatsen waar je kat zijn/ haar behoefte heeft gedaan wat het makkelijker maakt om de kattenbak snel te reinigen.

Nemen we even een kijkje naar de online reviews dan zien we ook hier overwegend positieve reacties verschijnen. Slechts één koper laat weten dat het product helemaal geen typische lavendel geur afscheidt zoals werd beloofd.

 

Voordelen:

Prijskaartje: de verpakking telt 2 zakken kattenbakvulling die elk een inhoud kennen van 14 liter wat de totaalbalans op 28 liter brengt.

Stofvrij: de Extreme Classic kattenbakvulling wordt beschouwd als 99,9% stofvrij wat best wel handig is voor katten die te kampen hebben met allergieën.

Handig in gebruik: de korrels nemen een grote mate aan vocht op waardoor je de ontlasting makkelijk uit de kattenbak kunt verwijderen. Bovendien kleeft de vulling niet aan de pootjes waardoor de omgeving rond de kattenbak meteen een stuk schoner blijft.

 

Nadelen:

Geen lavendel: één gebruiker lijkt het toch wel jammer te vinden dat de kattenbakvulling niet getypeerd wordt door een lavendelachtige geur.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Catsan kattengrit

 

3. Catsan Smart Pack Kattenbakvulling – 2 Stuks van 4 liter

 

Is alleen het beste goed genoeg voor je trouwe vriendje en mag het dus allemaal een tikkeltje meer? Dan zou je altijd nog kunnen kiezen voor deze kant-en-klare kattenbakvulling jou aangeboden en geleverd door Catsan én afkomstig uit de bijbehorende Catsan Smartpack serie. Hoewel de verpakking 2 kant-en-klare vullingen telt met elk een inhoud van 4 liter, bestaat eveneens de mogelijkheid om een inhoud van 24 of zelfs 40 liter te bestellen.

Zo bestaat de Catsan Smartpack kattenbakvulling uit allemaal kleine absorberende hygiëne plus korrels die bijdragen een uiterste schone én 100% droge kattenbak. Doordat de vulling in staat is om het vocht te absorberen nog voor er geurtjes ontstaan, zullen je katten zonder problemen hun behoeften in de bak blijven doen.

Verder is dit type vulling eenvoudig te reinigen en na ongeveer 7 à 10 dagen – afhankelijk van het gebruik en het aantal katten – makkelijk in zijn geheel te verwijderen. Houd er wel rekening mee dat de vulling niet klontvormend is.

 

Voordelen:

Verpakking: de verpakking telt 2 afzonderlijke kant-en-klare kattenbakvullingen met elk een inhoud van 4 liter wat het totaal op maar liefst 8 liter brengt.

Absorbeert: de hygiëne plus korrels zijn in staat om alle aanwezige vocht in sneltempo te absorberen nog voor er vieze geurtjes ontstaan.

Reinigen: dankzij de hoge absorptiegraad is het mogelijk om de uitwerpselen makkelijk en snel te verwijderen. Na ongeveer 7 à 10 dagen kun je de kant-en-klare vulling in zijn geheel verwijderen en vervangen.

 

Nadelen:

Niet klontvormend: ben je van plan om deze Catsan Smartpack kattenbakvulling in huis te halen, besef dan wel dat deze niet klontvormend is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kattengrit klontvormend

 

4. Pet-Earth Golden Grey Master – Kattenbakvulling – Perfecte Klontvorming – 2 x 14 kg

 

Ben je echter op zoek naar een klontvormende kattenbakvulling dan is dit product van Pet-Earth precies wat je zoekt. Net zoals de vorige vullingen betreft het ook hier enigszins een voordeelverpakking bestaande uit 2 afzonderlijke zakken kattengrit met elk een inhoud van 14 liter. Dit brengt het totale plaatje op maar liefst 28 liter. Wil je het kattengrit nadien weggooien dan kan dit eenvoudig bij het restafval.

De Pet-Earth Golden Grey Master kattenbakvulling werd vervaardigd op basis van natuurklei uit het verre Canada en biedt – naast een stevige klontvorming – tevens ook een hoog absorptievermogen aan. Daarnaast hoef je niet te vrezen voor eventuele verklevingen aan de kattenbak noch stofontwikkeling wat de vulling eveneens geschikt maakt voor katten met allergieën.

Door toevoeging van silicaatkorreltjes geniet de vulling ook een antibacteriële werking en worden eventuele vieze geurtjes al vrij snel geneutraliseerd. Ideaal ook voor gebruik in een zelfreinigende kattenbak. Slechts één koper is kwalitatief niet helemaal overtuigd van het product.

 

Voordelen:

Verpakking: de verpakking telt maar liefst 2 afzonderlijke zakken kattenbakvulling van 14 liter wat het totaal op maar liefst 28 liter brengt.

Silicaatkorrels: hoewel het overgrote deel van de vulling gemaakt werd op basis van natuurklei uit Canada, werden er ook silicaatkorrels aan toegevoegd. Daardoor geniet je een antibacteriële werking en worden eventuele geurtjes vrij snel gemaskeerd.

Stofvrij: doordat dit type kattenbakvulling 100% stofvrij blijkt, is hij uitermate geschikt voor katten met eventuele allergieën.

 

Nadelen:

Kwaliteit: slechts één klant is niet helemaal tevreden over de aangeboden kwaliteit en laat weten dat de kat de vulling niet als aangenaam ervaart.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kattengrit houtkorrels

 

5. Peewee Houtkorrels Kattenbakvulling – 3 x 9 kg (27 kg, 42l) // PeeWee

 

Net zoals het Intratuin kattengrit behoort ook deze kattenbakvulling van PeeWee tot de populaire producten uit het rijtje. Daarbij wordt jou een verpakking toegestuurd bestaande uit 3 afzonderlijke zakken kattengrit met elk een inhoud van zo’n 14 liter, wat het totaalplaatje op maar liefst 42 liter brengt. Rekening houdend met zijn prijskaartje per liter, kunnen we wel degelijk spreken van een voordeelverpakking.

De vulling bestaat uit een aanzienlijke hoeveelheid houtkorrels afkomstig van het zaagsel van de Zweedse fijnspar, wat ze niet alleen natuurlijk maar bovendien ook 100% biologisch afbreekbaar maakt. Verder zijn de houtkorrels vrij van geurstoffen, chemicaliën en andere vormen van bindmiddelen waardoor ze ook door kittens kunnen worden gebruikt.

Hoewel een enkele koper niet tevreden blijkt, is de overgrote meerderheid dit duidelijk wel wat resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 4,7 sterren.

 

Voordelen:

Verpakking: je krijgt maar liefst 3 zakken kattenbakvulling toegestuurd die elk op hun beurt een inhoud kennen van maar liefst 14 liter.

Materiaal: de vulling werd gemaakt op basis van het zaagsel van de Zweedse fijnspar en blijkt bijgevolg natuurlijk en biologisch afbreekbaar.

Gebruiksvriendelijk: verder zijn de korrels helemaal vrij van bindmiddelen, geurstoffen en eventuele andere chemicaliën. Daarnaast zijn ze in staat om een behoorlijke hoeveelheid vocht te absorberen en vieze geurtjes zoveel mogelijk te neutraliseren.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: één koper meldt dat zijn/ haar huisdier dit type houtkorrels niet als aangenaam heeft ervaren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Bio kattengrit

 

6. Happy Home Natural Bio Odour Control – Kattenbakvulling – 3 x 20 l

 

We sluiten het rijtje af met dit unieke bio kattengrit van Happy Home Natural dat geleverd wordt in een heuse voordeelverpakking van 3 keer 20 liter. Rekening houdend met de prijs per liter – die geschat wordt op amper 0,58 euro – ben je dus verzekerd van een kwalitatieve én betaalbare kattenbakvulling. De moeite waard dus om even verder te lezen.

De Happy Home Natural Bio Odour Control kattenbakvulling bestaat uit een combinatie van enerzijds bijzonder fijngemalen plantenvezels en anderzijds natuurlijk voorkomende materialen. Hij is daarbij in staat om vocht snel en automatisch te absorberen waardoor de typische ammoniakgeur geen enkele kans krijgt zich te ontwikkelen. Verder zijn deze grove kattenbakkorrels milieuvriendelijk én 100% composteerbaar. Besef wel dat de korrels niet klontvormend zijn.

Jammer genoeg werden er tot op heden nog geen reacties geplaatst, wat het voor ons behoorlijk moeilijk maakt om jou verder advies te geven omtrent eventuele gebruikerservaringen.

 

Voordelen:

Verpakking: de Happy Home Natural Bio Odour Control kattenbakvulling wordt jou toegestuurd in een heuse voordeelverpakking bestaande uit 3 zakken van elk 20 liter inhoud.

Materiaal: de grove korrels werden gemaakt op basis van fijngemalen plantenvezels in combinatie met een natuurlijke mineraalsoort.

Absorptievermogen: hij kent daarbij een behoorlijk hoog absorptievermogen waardoor eventuele geurtjes weinig tot geen kans krijgen.

 

Nadelen:

Niet klontvormend: ben je op zoek naar een klontvormende kattenbakvulling dan is dit product niet de allerbeste aanbeveling uit het rijtje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kattengrit Koopgids 

 

Heb je zelf al 1 of meerdere katten in huis rondlopen, dan besef je als geen ander het belang van een kattenbak. Echter is niet alleen het type bak maar ook de gebruikte kattenbakvulling van groot belang. Zo zullen sommige soorten kattenbakgrit een grotere impact hebben op het milieu en bijgevolg een minder goede aanbeveling zijn. Om de keuze voor jou alvast iets makkelijker te maken, bieden wij jou onderstaande koopgids aan waarin we enkele kenmerkende factoren inzake kattenbakvulling nader bespreken. Neem rustig de tijd om de gids even door te nemen alvorens de verschillende kattenbakvullingen en eventuele aanbiedingen met elkaar te vergelijken.

Het nut van kattenbakvulling

Doorwinterde kattenbaasjes kennen natuurlijk al langer dan vandaag het belang van de juiste kattenbak en bijhorende kattenbakvulling. Echter, adopteer je binnenkort voor het eerst 1 of meerdere katten dan kan het uitgebreide assortiment aan kattenbakvullingen wel eens heel beklemmend overkomen. Toch is het belangrijk om met zorg en aandacht op zoek te gaan naar de juiste kattenbakvulling voor je trouwe vriendje(s).

Katten zijn – in tegenstelling tot honden – bijzonder zelfstandige diertjes die van nature uit hun behoeften steevast ondergraven. Indien katten niet naar buiten kunnen, is het belang van de juiste kattenbak en dito vulling dan ook van uiterst groot belang. Katten moeten zich veilig en rustig voelen wanneer ze hun behoeften doen. En een bak met voldoende kattenbakvulling biedt hen de mogelijkheid om deze behoeften – net zoals in de vrije natuur – ook helemaal onder te graven.

Ga echter niet zomaar op zoek naar de eerste de beste kattenbakvulling maar wees alert voor de verschillende soorten. Houd daarnaast ook rekening met je (nieuwe) huisgenootje. Zo kan het bijvoorbeeld wel eens voorvallen dat katten allergisch reageren op bepaalde soorten kattengrit. Andere vullingen kennen dan weer een hoge absorptiewaarde waardoor je de uitwerpselen er makkelijk kunt uitscheppen en de vulling bijgevolg langer meegaat.

 

Het type kattengrit

Om de zoektocht voor jou iets duidelijker te maken, maken we een onderscheid tussen 2 soorten kattengrit. Zo kun je onder meer kiezen voor een kattenbakvulling op basis van hernieuwbare grondstoffen zoals bijvoorbeeld plantenvezels, hout en/ of papier. Dergelijke kattenbakvullingen zijn bijzonder milieuvriendelijk maar kennen jammer genoeg een lagere absorptiewaarde waardoor het niet altijd even eenvoudig is om de uitwerpselen er gewoon uit te scheppen. 

Daartegenover staat het kattengrit vervaardigd uit minerale vullingen zoals onder meer gasbeton, silica gel, bentoniet, sepioliet en attapulgiet. Zoals hierboven reeds vermeld, is het belangrijk om bij het maken van een keuze eveneens rekening te houden met je huisdier. Sommige katten reageren bijvoorbeeld allergisch terwijl andere katten gewoon – gevoelsmatig – een bepaalde voorkeur genieten voor de ene of de andere soort vulling.

 

Klontvormend of absorberend

Bij de keuze voor een bepaald type kattenbakvulling is het eveneens aan te raden om steevast uit te kijken naar een klontvormende of absorberende variant. Zo zal klontvormend kattengrit automatisch samen klonteren zodra het nat wordt waardoor het iets eenvoudiger wordt om de uitwerpselen – plas en/ of poep – weg te scheppen. Op die manier hoef je niet elke keer opnieuw de volledige bak te verschonen. Algemeen geldt dat een fijne kattenbakvulling makkelijker samen klontert én bijgevolg zuiniger zal zijn in gebruik.

De absorberende kattenbakvulling daarentegen zullen niet zomaar samen klonteren zodra deze nat worden, maar zullen de urine en het vocht uit de uitwerpselen gaan absorberen. De bekomen uitgedroogde ontlasting kan vervolgens makkelijk en snel uit de kattenbak worden geschept terwijl de overige niet-klontvormige korreltjes behouden blijven. Eenmaal de overige niet-klontvormende korrels 100% verzadigd zijn; wordt het tijd om de kattenbakvulling helemaal te verschonen. Wanneer de niet-klontvormige vulling verzadigd is, hangt uiteraard af van het uiteindelijke absorptievermogen van de vulling in kwestie.

Enkele bijkomende aandachtspunten 

Tot slot willen we nog even kort de aandacht vestigen op enkele bijkomende factoren die – al dan niet – een meerwaarde kunnen betekenen in de keuze voor een bepaald type kattenbakgrit. Zo is het altijd aangewezen om te kiezen voor een klontvormende dan wel absorberende vulling aangezien dergelijke soorten minder snel in hun geheel moeten vervangen worden en bijgevolg zuiniger zijn in verbruik én kosten. Daarnaast kan het helpen om de uitwerpselen dagelijks uit de kattenbak te verwijderen. Op die manier kun je vermijden dat de kattenbakvulling een slechte – vaak typerende ammoniak – geur gaat verspreiden. Door regelmatig de uitwerpselen weg te scheppen, zal de overige vulling ook langer meegaan.

Indien je na verloop de volledige kattenbakvulling dient te verschonen dan is het aangewezen om deze steevast bij het restafval te gooien. Gebruik dus nooit de GFT bak. Daarnaast bestaat eveneens de mogelijkheid om te kiezen voor kattenbakvulling met of zonder parfum en kun je – afhankelijk van het type en het merk – kiezen voor een grotere inhoud die vaak voordeliger uitkomt.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: In welke container komt het kattengrit terecht?

Indien je regelmatig kattengrit of kattenbakvulling aankoopt, zul je zien dat er op de meeste verpakkingen maar bitter weinig informatie te vinden is over de desbetreffende vulling. Zo kun je opteren voor een volledig composteerbare kattenbakvulling die je dan na gebruik zonder problemen op de composthoop kunt gooien.

Echter, blijken de meeste soorten kattenbakvulling weinig tot niet composteerbaar. Gooi daarom de kattenbakvulling nooit zomaar in de GFT bak maar kies steevast voor het restafval!

Q2: Waaruit bestaat kattengrit?

Kattengrit of kattenbakvulling bestaat in verschillende uitvoeringen, soorten en types. Dat betekent dat ook de samenstelling van het kattengrit aanzienlijk kan verschillen naargelang het type vulling. Zo kun je opteren voor een 100% biologisch afbreekbare kattenbakvulling, een kattenbakvulling bestaande uit houtkorrels, silica en/ of kleine steentjes klei.

 

Q3: Hoe vaak dien je het kattengrit te verschonen?

De frequentie waarmee je het kattengrit dient te verschonen, is afhankelijk van verschillende factoren zoals het aantal katten die er gebruik van maken, het type kattengrit en de samenstelling ervan. Zo zal de vulling sneller moeten verschoond worden indien deze wordt gebruikt door 3 katten dan wanneer slechts 1 kat hier gebruik van maakt.

Daarnaast kunnen ook het type en de kenmerkende eigenschappen van de kattenbakvulling een bepalende rol spelen in de mate van verschoning. Kies je voor een kant-en-klare kattenbakvulling met een hoog absorptievermogen en/ of klontvormend vermogen dan kun je de kattenbakvulling makkelijk 7 à 10 dagen behouden alvorens deze volledig te verversen.

 

Q4: Waarom eet mijn kat kattengrit?

Het gebeurt tegenwoordig wel vaker dat kittens en/ of volwassen (oudere) katten de neiging hebben om van het kattengrit te eten. Tot op heden heeft echter geen enkele wetenschappelijke studie de link tussen het eten van kattengrit en bepaalde nieraandoeningen en/ of bloedarmoede kunnen aantonen waardoor het verschijnsel tot op de dag van vandaag gecatalogiseerd wordt als een “aangeleerd (ongewenst)” gegeven.

Sommige katten hebben er plezier in om van nieuw kattengrit te eten terwijl anderen het gewoon lekker vinden. Toch is het raadzaam om dit gedrag – indien mogelijk – af te leren. Doordat de meeste kattenbakvullingen het vocht absorberen en bijgevolg samenklonteren, kan dit effect zich ook afspelen in de maag wat kan leiden tot het operatief verwijderen van de samengeklonterde bal kattenbakvulling.

 

 

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu