5 beste kippenhokken Test van 2024

Laatste update: 18.04.24

 

Beste kippenhokken – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Indien je kippen of andere dieren in huis wilt halen, is het belangrijk om in hun behoeften te kunnen voorzien. Zo wordt aangeraden om de kippen overdag voldoende beweging te geven waardoor de keuze voor een grote kippenren snel gemaakt is.  Anderzijds moet je er ook voor zorgen dat ze ’s avonds veilig binnen kunnen uit het zicht van eventuele vossen en andere roofdieren. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, hebben we een selectie gemaakt van 3 hedendaagse topproducten. Indien je op zoek bent naar een compact kippenhok dan lijkt het Flamingo Kippenhok Ginger Cottage wel iets voor jou. Echter kun je ook kiezen voor het Duvo Woodland kippenhok dat geleverd wordt inclusief een stevige en handzame legbak.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste kippenhokken (Reviews) van 2024

 

Een kippenhok met ren of zonder ren, dat is vooral een persoonlijke keuze. Het gamma vandaag de dag is bijzonder uitgebreid en de keuze daarom niet altijd even makkelijk. Daarom zijn wij alvast op zoek gegaan naar 5 topproducten. Het is een goed advies om ook de bijbehorende online reviews even grondig te bekijken. Neem rustig de tijd en kies er vervolgens het voor jou beste kippenhok uit. Veel succes!

 

 

1. Flamingo Kippenhok Ginger Cottage – Materiaal: Hout

 

Tussen de relatief betaalbare én kleine kippenhokken zul je vast en zeker dit exemplaar van Flamingo kunnen spotten. Net zoals de bekende kippenhokken van Olivia behoort ook Flamingo tot één van de populaire en wereldwijd gerenommeerde merken op het gebied van dierbenodigdheden wat meteen de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren kan verklaren.

Het kippenhok, dat overigens voornamelijk uit duurzaam hout vervaardigd blijkt, wordt gekenmerkt door een behoorlijke compacte afmeting van 100 x 79 x 64 cm wat het geschikt maakt voor maximaal 3 standaard volwassen kippen. Bovendien is het dak van het hok voorzien van een speciale coating waardoor je het probleemloos buitenshuis kunt plaatsen.

Het kippenhok zonder ren is verder uitgerust met een handig kippendeurtje inclusief een grote deur die kan gebruikt worden tijdens het dagelijkse/ wekelijkse onderhoud. Dit in combinatie met het stevige onderstel dragen alvast bij aan het gebruiksgemak ervan.

 

Voordelen:

Materiaal: bij de productie van dit unieke kippenhok heeft men ervoor gekozen om te werken met natuurlijke houtsoorten in combinatie met een speciale dak coating waardoor het hok perfect kan worden buiten geplaatst.

Gebruiksgemak: het hok is uitgerust met enkele handige pootjes die dienen als onderstel zodanig dat het kippenhok niet rechtstreeks op de ondergrond wordt geplaatst. Dit wordt aangevuld met 2 deurtjes waarvan 1 voor de kippen en het andere om de schoonmaak van het hok te bevorderen.

Formaat: het hok kent een maximaal formaat van 100 x 79 x 64 cm en blijkt daarmee geschikt voor maximaal 3 kippen.

 

Nadelen:

Prijzig: ondanks het feit dat klanten de prijs aanvaarden, durven we vermoeden dat het prijskaartje door anderen als een struikelblok zal worden aanvaard.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Duvo Woodland Kippenhok Met Legbak 136x90x99 cm

 

In vergelijking met het vorige kippenhok, lijkt het hier wel om een aantrekkelijke aanbieding te gaan. Het kippenhok wordt jou aangeboden door het bekende merk Duvo+ en staat garant voor kwaliteit en design. Het hok is volledig uit duurzaam natuurlijk hout vervaardigd en werd vervolgens afgewerkt in een neutrale rustgevende witte kleur.

Met een maximale lengte van maar liefst 136 cm, een hoogte van ruim 99 cm en een breedte van wel 90 cm, is dit kippenhok geschikt voor maximaal 8 volwassen standaard kippen. Doordat het hok veilig op slot kan, kun je de dieren beschermen tegen vossen. De afwerking van het dak maakt het mogelijk om het hok buiten te plaatsen en weerstand te bieden tegen om het even welke weersomstandigheid.

Wanneer we de online reviews bekijken dan stellen we vast dat de meeste klanten duidelijk bijzonder tevreden zijn met hun aankoop. Slechts een enkele koper is jammer genoeg niet helemaal overtuigd van de duurzaamheid van het product.

 

Voordelen:

Prijskaartje: de lage prijs van dit kippenhok doet vermoeden dat het hier wel eens om een leuke promotie of koopje zou kunnen gaan.

Materiaal: dit kippenhok van Duvo, veruit het beste merk, bestaat voornamelijk uit kwalitatief stevig hout.

Formaat: het betreft hier een vrij groot kippenhok waarbij de lengte ruim 136 cm is, de hoogte makkelijk 99 cm haalt en de breedte maar liefst 90 cm blijkt te zijn.

Veiligheid: je hoeft je alvast geen zorgen te maken voor vossen of andere roofdieren daar je het hok ’s nachts veilig op slot kunt doen.

 

Nadelen:

Niet duurzaam: volgens één gebruiker had het hok toch wel wat duurzamer mogen zijn. Voor hem of haar is het dus niet meteen één van de populairste kippenhokken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. WorldPet Kippenhok / Konijnenhok – Materiaal: Hout

 

Ben je op zoek naar een kippenhok met ren en daarvoor bereid om iets meer budget te spenderen? Dan kunnen wij jou alvast dit paradepaardje van het bekende merk WorldPet warm aanbevelen. Het hok, dat zich overigens op 1 en dezelfde verdieping bevindt, kan daarnaast eveneens dienst doen voor het houden van cavia’s, hamsters en konijnen.

Zo bestaat het hok uit 3 grote onderdelen gaande van een nestkast tot een ruime open overkapping die als ren kan worden gebruikt. De ren is daarbij voorzien van een praktische entree aan de voorzijde terwijl de nestkast dan weer via het slaapgedeelte te bereiken is. Beide onderdelen worden van elkaar gescheiden door een gezamenlijke hokruimte. Bovendien is het dak van de gezamenlijke ruimte én de nestkast afgewerkt met een weerbestendige bitumen coating.

Jammer genoeg blijken er nog geen online reacties te zijn geplaatst waardoor het voor ons niet zo vanzelfsprekend is om jou verder advies te geven over de gebruikservaringen.

 

Voordelen:

Formaat: het hok kent een totale lengte van 73,5 cm aangevuld met een breedte van 165 cm en een hoogte van 98 cm. 

Onderverdeling: het hok bestaat uit een open ren aangevuld met een gezamenlijke overdekte ruimte die dan tenslotte uitmondt in een compacte legkast.

Comfort: het dak van de nestkast en de gesloten ruimte is voorzien van een bitumen coating die 100% weerbestendig is. Verder kun je het dak van het nestkastje makkelijk open klappen zodat je eenvoudig aan de eitjes kunt.

 

Nadelen:

Prijzig: het hoge prijskaartje maakt dit kippenhok jammer genoeg minder toegankelijk voor het grote publiek.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. VKT Ren Kippenverblijf Ancona Met lade

 

Je kunt natuurlijk altijd nog kiezen voor dit unieke VKT kippenverblijf dat jou wordt aangeboden door LoRas. In tegenstelling tot heel wat andere kippenhokken valt het hoge prijskaartje hier jammer genoeg meteen op wat mogelijks een verklaring zou kunnen zijn voor het uitblijven van online reacties. Echter kan het ook om een vrij recente uitvoering gaan waardoor klanten nog niet de tijd hebben gevonden om te reageren. Laat je dus niet meteen afschrikken.

Zo zul je zien dat het Ancona kippenhok mét bijbehorende lade gekenmerkt wordt door een lengte van 250 cm, een hoogte van 170 cm en een diepte van 100 cm wat het geschikt maakt voor het houden van meerdere kippen en/ of knaagdieren. Het hok blijkt overigens voornamelijk uit duurzaam geïmpregneerd hout vervaardigd en wordt geleverd inclusief een plexiglas raampje, een legnest, een zitstok én een binnenhok met deurtje.

Let wel op; dit kippenhok met ren én lade wordt geleverd als bouwpakket wat betekent dat je het zelf nog even in elkaar zult moeten monteren. Gelukkig worden alle nodige bevestigingsmaterialen alsook een bijbehorende handleiding op het moment van aankoop gewoon meegeleverd.

 

Voordelen:

Formaat: het hok blijkt maar liefst 170 cm hoog, 250 cm lang en 100 cm diep en bestaat uit een nestkastje, een gesloten gedeelte en een overdekte ren.

Toebehoren: op het moment van aankoop worden een plexiglas raampje, een zitstok met bijbehorend legnest, een binnenhok met deurtje, dakleer en de nodige bevestigingsmaterialen meegeleverd.

Materialen: het grootste gedeelte van het kippenhok is vooral uit stevig en makkelijk te onderhouden hout vervaardigd.

 

Nadelen:

Prijzig: het hoge prijskaartje zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen zijn.

Bouwpakket: houd er rekening mee dat dit kippenhok als bouwpakket geleverd wordt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Petstar Kippenhok Siep – 93 x 197 x 143 cm – Materiaal: Hout

 

We sluiten het rijtje vervolgens af met het Siep kippenhok van Petstar dat overigens beschouwd kan worden als één van de multifunctionele producten binnen dit segment. Zo kan het hok niet alleen gebruikt worden als kippenhok maar evengoed als kruidentuin waardoor je een handig 2-in-1 product aankoopt.

Het hok, dat voornamelijk uit duurzaam hout vervaardigd blijkt, wordt gekenmerkt door een vrij groot formaat van 93 x 197 x 143 cm. Daardoor kunnen we niet alleen het nachthok inclusief mestlade onderscheiden maar ook een bijbehorende uitloopren inclusief kruidentuintje en/ of bloembak. Wat meteen zijn hogere prijskaartje enigszins kan verklaren.

Het zal je dan ook niet verwonderen dat er tot op heden nog geen reacties zijn geplaatst. Dit maakt het voor ons bijzonder moeilijk om jou verder advies te geven over de eventuele gebruikerservaringen.

 

Voordelen:

Multifunctioneel: het kippenhok is onderverdeeld in verschillende compartimenten waardoor het meteen een pak veelzijdiger wordt. Zo onderscheiden we een leuke uitloopren, een nachthok inclusief mestlade én een apart kruidentuintje en/ of bloembakje.

Formaat: het volledige geheel kent een maximale afmeting van 93 x 197 x 143 cm.

Materiaal: net zoals de meeste andere kippenhokken uit deze reeks, blijkt ook dit exemplaar hoofdzakelijk vervaardigd uit duurzaam hout. Het hout werd daarbij voorzien van een basis laklaag.

 

Nadelen:

Laklaag: ondanks het feit dat het hout reeds bewerkt werd met een speciale laklaag die weerbestendig blijkt, wordt aangeraden om dit proces jaarlijks te herhalen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kippenhokken Koopgids

 

Kippenhokken bestaan er in verschillende vormen en formaten. Verder kan ook de inrichting behoorlijk verschillen. We raden jou daarom aan om niet zomaar het eerste het beste kippenhok aan te kopen. Houd rekening met de verschillende mogelijkheden en probeer diverse hokken met elkaar te vergelijken. Wil je liever niet zoveel budget spenderen dan kan het handig zijn om te letten op mogelijke aanbiedingen en promoties. Veel succes!


Het nut van een kippenhok

Zodra je van plan bent om één of meerdere kippen aan te schaffen, is het belangrijk om uit te kijken naar een degelijk en duurzaam kippenhok. Een kippenhok wordt beschouwd als één van de basisbehoeften bij kippen, naast vers water en eten. Bij voorkeur kijk je best uit naar een kippenhok dat voorzien is van een bijbehorende buitenren. Op die manier kun je de kippen overdag lekker laten rondscharrelen in de ren en ’s avonds gewoon weer veilig opsluiten.

Ben je van plan om legkippen te houden, zorg er dan voor dat het kippenhok voorzien is van een unieke legkast. Je kunt tegenwoordig kiezen uit tal van formaten en vormen evenals verschillende soorten materialen. Zo bestaan er heel wat gegalvaniseerde kippenhokken evenals hokken vervaardigd uit duurzaam hout. Het is een goed advies om geen overhaaste beslissing te nemen maar de verschillende mogelijkheden te bekijken.

 

Het formaat van het kippenhok

Met betrekking tot het formaat van een degelijk kippenhok moet je niet alleen rekening houden met het type kip maar ook met het aantal. Zo zal de aanschaf van 5 kippen meer ruimte eisen dan de aanschaf van slechts 2 kippen. Ook het type kip kan een belangrijke factor zijn in de bepaling van het formaat. Kies je voor fijne kleine krielkipjes of ben je eerder op zoek naar een legkip? Daarnaast zijn er ook nog tal van kippensoorten zoals de Jersy Giant, die echt tot de grote kippen behoren en bijgevolg meer ruimte nodig zullen hebben.

In theorie geldt dat een krielkip ongeveer 0,25 m2 ruimte moet hebben in het nachthok en zo’n 0,50 m2 in de ren. Bij een gewone standaard kip mag je hier al gauw het dubbele voor rekenen en dus moet je 0,50 m2 per kip in het nachthok voorzien en 1 m2 in de ren. Uiteraard geldt; hoe groter het kippenhok en de ren hoe beter!

 

De ventilatie en de lichtinval

Het lijkt misschien niet zo voor de hand liggend maar probeer ook even stil te staan bij de lichtinval en de ventilatie. Zo hebben kippen van nature een vrij hoge lichaamstemperatuur die zich situeert rond de 41 graden Celsius. Indien het nachthok niet voorzien is van ventilatie dan kan de temperatuur, en dan met name in de zomerperiode, behoorlijk oplopen. Dit zorgt er onder andere voor dat de ontlasting begint te geuren.

In de winterperiode is de temperatuur weer lager en is er dus sprake van een vrij groot temperatuurverschil met de kans op bevriezing. Zorg daarom voor een goede ventilatie binnen in het nachthok. Zo kan lichtinval in de zomer voor net iets meer warmte zorgen maar in de winterperiode dan weer noodzakelijk zijn. Het komt er dus op aan om het correcte evenwicht te vinden.

Waaruit moet het kippenhok bestaan

Kippenhokken kunnen nogal van elkaar verschillen alhoewel bepaalde elementen helemaal niet mogen ontbreken. Je zou het bijna kunnen omschrijven als een vorm van basisregels. Zo is het belangrijk dat elk kippenhok voorzien is van een stevig nachthok dat je bij voorkeur op slot kunt doen. Zo kun je vermijden dat vossen en andere roofdieren de kippen doden en opeten. Ook de aanwezigheid van legnesten op een donker plekje, is een goede aanbeveling.

Zorg ervoor dat het kippenhok voorzien is van meerdere zitstokken met een lengte van ongeveer 20 tot 30 cm. Het kippenhok wordt bij voorkeur aangevuld met een stevige kippenren waarin de kippen overdag naar hartelust kunnen rondrennen. Ook één of meerdere toegangsdeuren, al dan niet in combinatie met een loopplank kunnen best wel handig zijn. Stroomvoorziening is dan weer geen verplichting maar eerder een meerwaarde! Denk bijvoorbeeld maar aan een drinkbakverwarmer.

 

Het onderhoud

Tot slot lijkt het ons ook belangrijk om even aandacht te besteden aan het onderhoud van het kippenhok. Doordat kippen vooral een zure ontlasting hebben, zul je al snel te kampen hebben met vieze geurtjes. Het is dan ook een aanrader om het kippenhok, indien mogelijk, regelmatig even grondig schoon te maken. Je vermijdt er bovendien niet alleen vieze geurtjes mee maar je kunt ongedierte en bepaalde ziektes zoals bloedluis vermijden.

Zo is het aan te raden om het kippenhok regelmatig even grondig te ontsmetten. Wat betreft de kippenren, raden wij jou aan om de grond regelmatig even om te spitten. Eenmaal per week moet voldoende zijn. Indien je dit vaker kunt doen dan is dat uiteraard een meerwaarde en de diertjes zullen je hiervoor trouwens ook dankbaar zijn!

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe groot moet een kippenhok zijn?

De grootte van het kippenhok is afhankelijk van bepaalde factoren zoals het type kip en het aantal kippen die je wilt aankopen. Wanneer we het hebben over krielkippen dan moet je een oppervlakte van 0,25 m2 voorzien in het nachthok én minstens 0,50 m2 in de kippenren. Ben je van plan om een gewone, al dan niet legkip aan te schaffen dan moet je vrijwel het dubbele reken. Dus ongeveer 0,50 m2 per kip in het nachthok én ruim 1 m2 per kip in de kippenren.

Besef wel dat het hier om gemiddelde formaten en afmetingen gaat. Uiteraard zullen sommige kippen toch nog iets groter zijn en anderen dan weer behoorlijk klein en fijn blijven. Algemeen geldt; hoe groter het kippenhok, hoe beter.

Q2: Hoe maak je een kippenhok?

Je hoeft niet per sé een kippenhok aan te kopen, je kunt er ook gewoon eentje maken. Zo bespaar je heel wat geld en het is nog leuk ook. Alvorens je begint te bouwen, is het belangrijk om te weten waar je de kippen wilt houden en welke materialen je daarvoor wenst te gebruiken. Heel wat kippenhokken zijn vervaardigd uit hout maar je hebt ook exemplaren die uit gegalvaniseerd staal bestaan.

Bij het bouwen van het kippenhok is het alvast belangrijk om een stuk grond van 20 cm diep uit te graven. Dit is bedoeld als een soort van fundering, net hetzelfde principe als wanneer je een huis zou bouwen. Een kippenhok staat beter wat hoger van de grond af, en wordt aangevuld met een loopplankje. Bij voorkeur wordt ook aandachtig gekeken naar een mogelijke kippenren. Dit kun je makkelijk maken door enkele brede palen in de grond te slaan en af te werken met kippengaas.

 

Q3: Waar moet een kippenhok aan voldoen?

Steeds meer mensen kiezen voor kippen. Kippen zijn dan ook makkelijk in onderhoud, eten het restafval zonder problemen op en zorgen dagelijks voor een lekker eitje. Toch is het belangrijk om het kippenhok aan bepaalde normen en waarden te laten voldoen. Zorg er dus voor dat het kippenhok kan onderverdeeld worden in een nachthok en een grote buitenren. Op die manier kunnen de kippen ’s nachts veilig rusten en overdag lekker rond pikken.

Ook de aanwezigheid van meerdere zitstokken en legnesten is alvast een meer dan goede aanbeveling. Zorg dat het kippenhok, eventueel meerdere toegangsdeuren heeft. Dit maakt het makkelijker voor jou om het hok schoon te maken en ook comfortabeler voor de kippen.

 

Q4: Wat kun je doen tegen bloedluis in het kippenhok?

Bloedluis, ook wel bloedmijt genaamd, kan beschouwd worden als één van de meest hardnekkige vormen van ongedierte bij kippen. Ze hoeven niet altijd voor te komen al is de kans wel behoorlijk groot. Om alle ongemakken zoveel mogelijk te vermijden, is het belangrijk om de bloedluis preventief te bestrijden.

Zo zou je kunnen gebruik maken van producten zoals witkalk die het kippenhok niet alleen licht maar ook bijzonder droog maken. Twee factoren waar bloedluizen helemaal niet tegen kunnen. Verder blijken ook tabakstekenof en nestkruiden omwille van hun specifieke indringende geur, een goede werking te bieden.

Q5: Hoe ziet een kippenhok er vanbinnen uit?

De inrichting van het kippenhok is eerder persoonlijk alhoewel het belangrijk is om meerdere zitstokken te voorzien en ervoor te zorgen dat het kippenhok toch wat hoger boven de grond staat. Zorg er ook zeker voor dat er een aparte ruimte aanwezig is voor de zogenaamde legnesten. Het voedsel voor je kippen kun je dan zonder problemen om de bodemplaat van het kippenhok uitstrooien.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu