Laatste update: 21.04.21

 

Beste kippenhokken – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Indien je besluit kippen in huis te halen, dan is het belangrijk om in hun behoeften te kunnen voorzien. Zo wordt aangeraden om de kippen overdag voldoende beweging te geven door te kiezen voor een grote kippenren. ’S avonds is het dan weer beter indien de kippen worden opgesloten en zo veilig zitten voor vossen en andere roofdieren. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, hebben we een selectie gemaakt van 3 hedendaagse topproducten. Zo kun je kiezen voor het Gegalvaniseerde Kippenhok dat gekenmerkt wordt door een maximaal formaat van 131 x 70 x 72 cm. Echter kun je ook kiezen voor het Duvo Woodland kippenhok dat geleverd wordt inclusief een stevige en handzame legbak.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Kippenhokken Koopgids

 

Kippenhokken bestaan er in verschillende vormen en formaten. Verder kan ook de inrichting behoorlijk verschillen. We raden jou daarom aan om niet zomaar het eerste het beste kippenhok aan te kopen. Houd rekening met de verschillende mogelijkheden en probeer diverse hokken met elkaar te vergelijken. Wil je liever niet zoveel budget spenderen dan kan het handig zijn om te letten op mogelijke aanbiedingen en promoties. Veel succes!


Het nut van een kippenhok

Zodra je van plan bent om één of meerdere kippen aan te schaffen, is het belangrijk om uit te kijken naar een degelijk en duurzaam kippenhok. Een kippenhok wordt beschouwd als één van de basisbehoeften bij kippen, naast vers water en eten. Bij voorkeur kijk je best uit naar een kippenhok dat voorzien is van een bijbehorende buitenren. Op die manier kun je de kippen overdag lekker laten rondscharrelen in de ren en ’s avonds gewoon weer veilig opsluiten.

Ben je van plan om legkippen te houden, zorg er dan voor dat het kippenhok voorzien is van een unieke legkast. Je kunt tegenwoordig kiezen uit tal van formaten en vormen evenals verschillende soorten materialen. Zo bestaan er heel wat gegalvaniseerde kippenhokken evenals hokken vervaardigd uit duurzaam hout. Het is een goed advies om geen overhaaste beslissing te nemen maar de verschillende mogelijkheden te bekijken.

 

Het formaat van het kippenhok

Met betrekking tot het formaat van een degelijk kippenhok moet je niet alleen rekening houden met het type kip maar ook met het aantal. Zo zal de aanschaf van 5 kippen meer ruimte eisen dan de aanschaf van slechts 2 kippen. Ook het type kip kan een belangrijke factor zijn in de bepaling van het formaat. Kies je voor fijne kleine krielkipjes of ben je eerder op zoek naar een legkip? Daarnaast zijn er ook nog tal van kippensoorten zoals de Jersy Giant, die echt tot de grote kippen behoren en bijgevolg meer ruimte nodig zullen hebben.

In theorie geldt dat een krielkip ongeveer 0,25 m2 ruimte moet hebben in het nachthok en zo’n 0,50 m2 in de ren. Bij een gewone standaard kip mag je hier al gauw het dubbele voor rekenen en dus moet je 0,50 m2 per kip in het nachthok voorzien en 1 m2 in de ren. Uiteraard geldt; hoe groter het kippenhok en de ren hoe beter!

 

De ventilatie en de lichtinval

Het lijkt misschien niet zo voor de hand liggend maar probeer ook even stil te staan bij de lichtinval en de ventilatie. Zo hebben kippen van nature een vrij hoge lichaamstemperatuur die zich situeert rond de 41 graden Celsius. Indien het nachthok niet voorzien is van ventilatie dan kan de temperatuur, en dan met name in de zomerperiode, behoorlijk oplopen. Dit zorgt er onder andere voor dat de ontlasting begint te geuren.

In de winterperiode is de temperatuur weer lager en is er dus sprake van een vrij groot temperatuurverschil met de kans op bevriezing. Zorg daarom voor een goede ventilatie binnen in het nachthok. Zo kan lichtinval in de zomer voor net iets meer warmte zorgen maar in de winterperiode dan weer noodzakelijk zijn. Het komt er dus op aan om het correcte evenwicht te vinden.

Waaruit moet het kippenhok bestaan

Kippenhokken kunnen nogal van elkaar verschillen alhoewel bepaalde elementen helemaal niet mogen ontbreken. Je zou het bijna kunnen omschrijven als een vorm van basisregels. Zo is het belangrijk dat elk kippenhok voorzien is van een stevig nachthok dat je bij voorkeur op slot kunt doen. Zo kun je vermijden dat vossen en andere roofdieren de kippen doden en opeten. Ook de aanwezigheid van legnesten op een donker plekje, is een goede aanbeveling.

Zorg ervoor dat het kippenhok voorzien is van meerdere zitstokken met een lengte van ongeveer 20 tot 30 cm. Het kippenhok wordt bij voorkeur aangevuld met een stevige kippenren waarin de kippen overdag naar hartelust kunnen rondrennen. Ook één of meerdere toegangsdeuren, al dan niet in combinatie met een loopplank kunnen best wel handig zijn. Stroomvoorziening is dan weer geen verplichting maar eerder een meerwaarde! Denk bijvoorbeeld maar aan een drinkbakverwarmer.

 

Het onderhoud

Tot slot lijkt het ons ook belangrijk om even aandacht te besteden aan het onderhoud van het kippenhok. Doordat kippen vooral een zure ontlasting hebben, zul je al snel te kampen hebben met vieze geurtjes. Het is dan ook een aanrader om het kippenhok, indien mogelijk, regelmatig even grondig schoon te maken. Je vermijdt er bovendien niet alleen vieze geurtjes mee maar je kunt ongedierte en bepaalde ziektes zoals bloedluis vermijden.

Zo is het aan te raden om het kippenhok regelmatig even grondig te ontsmetten. Wat betreft de kippenren, raden wij jou aan om de grond regelmatig even om te spitten. Eenmaal per week moet voldoende zijn. Indien je dit vaker kunt doen dan is dat uiteraard een meerwaarde en de diertjes zullen je hiervoor trouwens ook dankbaar zijn!

 

5 beste kippenhokken (Reviews) van 2021

 

Een kippenhok met ren of zonder ren, dat is vooral een persoonlijke keuze. Het gamma vandaag de dag is bijzonder uitgebreid en de keuze daarom niet altijd even makkelijk. Daarom zijn wij alvast op zoek gegaan naar 5 topproducten. Het is een goed advies om ook de bijbehorende online reviews even grondig te bekijken. Neem rustig de tijd en kies er vervolgens het voor jou beste kippenhok uit. Veel succes!

 

 

1. Gegalvaniseerd Kippenhok 131x70x72 cm One Size

 

Met dit unieke kippenhok, kies je meteen voor kwaliteit en een modern design. Het hok is vervaardigd uit gegalvaniseerd metaal en werd afgewerkt in een donkergroene kleur. Het kippenhok wordt gekenmerkt door een lengte van wel 131 cm, een hoogte van maar liefst 72 cm en een breedte van ruim 70 cm. Dit maakt het hok voldoende groot om meerdere kippen in te laten huisvesten.

Het kippenhok is roestbestendig en kan bijgevolg perfect buiten worden geplaatst. Bovendien is het hok ook voldoende stevig evenals voorzien van meerdere veiligheidssloten, zodanig dat vossen geen kans krijgen. Zowel de lade onderaan het hok alsook het rooster kunnen makkelijk worden verwijderd, wat het reinigen aanzienlijk bevordert. De loopplank met antislip draagt verder alleen maar bij aan het comfort.

Ondanks het feit dat dit kippenhok niet tot de goedkope hokken kan worden gerekend, merken we alleen maar positieve reacties van klanten op. Het product wordt door hen, unaniem, beloond met een maximumscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

Formaat: het kippenhok is ongeveer 131 cm lang, ruim 72 cm hoog en maar liefst 70 cm breed. Geschikt dus om meerdere kippen van normale grootte in onder te brengen.

Materiaal: bij de productie van dit hok heeft men gekozen om gebruik te maken van gegalvaniseerd metaal dat ook nog eens roestbestendig blijkt te zijn.

Handig in gebruik: het hok is voorzien van een stevige loopplank die is afgewerkt met een antislip coating. Daarnaast is het eenvoudig schoon te maken en kun je hem veilig afsluiten met behulp van de diverse veiligheidssloten.

 

Nadelen:

Budget: ben je van plan om dit kippenhok aan te kopen, dan zul je meteen kunnen vaststellen dat het niet meteen het product met de laagste prijs is.

 

 

 

 

2. Duvo Woodland Kippenhok Met Legbak 136x90x99 cm

 

In vergelijking met het vorige kippenhok, lijkt het hier wel om een aantrekkelijke aanbieding te gaan. Het kippenhok wordt jou aangeboden door het bekende merk Duvo+ en staat garant voor kwaliteit en design. Het hok is volledig uit duurzaam natuurlijk hout vervaardigd en werd vervolgens afgewerkt in een neutrale rustgevende witte kleur.

Met een maximale lengte van maar liefst 136 cm, een hoogte van ruim 99 cm en een breedte van wel 90 cm, is dit kippenhok geschikt voor maximaal 8 volwassen standaard kippen. Doordat het hok veilig op slot kan, kun je de dieren beschermen tegen vossen. De afwerking van het dak maakt het mogelijk om het hok buiten te plaatsen en weerstand te bieden tegen om het even welke weersomstandigheid.

Wanneer we de online reviews bekijken dan stellen we vast dat de meeste klanten duidelijk bijzonder tevreden zijn met hun aankoop. Slechts een enkele koper is jammer genoeg niet helemaal overtuigd van de duurzaamheid van het product.

 

Voordelen:

Prijskaartje: de lage prijs van dit kippenhok doet vermoeden dat het hier wel eens om een leuke promotie of koopje zou kunnen gaan.

Materiaal: dit kippenhok van Duvo, veruit het beste merk, bestaat voornamelijk uit kwalitatief stevig hout.

Formaat: het betreft hier een vrij groot kippenhok waarbij de lengte ruim 136 cm is, de hoogte makkelijk 99 cm haalt en de breedte maar liefst 90 cm blijkt te zijn.

Veiligheid: je hoeft je alvast geen zorgen te maken voor vossen of andere roofdieren daar je het hok ’s nachts veilig op slot kunt doen.

 

Nadelen:

Niet duurzaam: volgens één gebruiker had het hok toch wel wat duurzamer mogen zijn. Voor hem of haar is het dus niet meteen één van de populairste kippenhokken.

 

 

 

 

3. Kippenhok Camille 3 tot 5 Kippen 200 cm

 

Ben je op zoek naar een ruim kippenhok dat geschikt is voor zo’n 3 tot 5 legkippen? Dan loont het vast en zeker de moeite om dit Camille kippenhok alvast even onder de loep te nemen. Het kippenhok is onderverdeeld in een praktisch en comfortabel nachthok, een legkast en een vrij grote buitenren. Op die manier kunnen de kippen overdag naar hartelust scharrelen en ’s avonds veilig binnen slapen.

De 4 aanwezige toegangsdeuren maken het niet alleen comfortabel voor de dieren maar ook voor jou. Zo kun jij de diertjes makkelijk van vers water en eten voorzien en het hok proper houden. Net zoals het vorige kippenhok, is ook dit exemplaar voornamelijk uit duurzaam hout vervaardigd. Je geniet hierbij een lengte van maximaal 200 cm, een breedte van ongeveer 86 cm en een hoogte van maar liefst 150 cm.

We stellen vast dat de klant duidelijk op-en-top tevreden is met de aanschaf van dit kippenhok. Echter is het wel belangrijk om te beseffen dat het hier niet meteen om een aanbieding gaat en je dus maar beter iets meer budget voorziet.

 

Voordelen:

Inrichting: het is een groot en degelijk kippenhok bestaande uit een nachthok, een prachtige buitenren en een comfortabele legkast.

Toegangsdeur: het hok is voorzien van maar liefst 4 verschillende toegangsdeuren. Dit maakt het makkelijker om de kippen te voederen, eitjes weg te nemen of het hok schoon te maken.

Materiaal: ook hier heeft men bij de productie van het hok voornamelijk gekozen om gebruik te maken van duurzaam hout.

 

Nadelen:

Prijzig: indien je op zoek bent naar kwaliteit én betaalbaarheid dan is dit hok, vanwege de hoge prijs, niet echt een goed idee.

 

 

 

 

4. Alice’s Garden Chabo 6 kippen, houten kippenren 140 cm

 

Wil je de kippen de kans geven om overdag lekker buiten te rennen en rond te scharrelen? Dat kan ook echt met dit unieke kippenhok van het bekende merk Alice’s Garden. Het hok, dat voornamelijk dienst doet als kippenren, is vervaardigd uit stevig natuurlijk hout en vandaar ook de natuurlijke look ervan.

Het hok is maar liefst 140 cm lang, zo’n 80,6 cm breed en wel 106,3 cm hoog. Dit maakt het hok bijzonder geschikt om maximaal 6 standaard kippen in te plaatsen. Met een gewicht van maximaal 15000 gram, is deze kippenren nog vrij eenvoudig te tillen en te verplaatsen.

Tot op heden heeft er nog maar 1 koper een reactie bij het hok geplaatst. Hierbij wordt niet alleen een positief advies gegeven omtrent het mooie design maar ook vanwege de uitstekende kwaliteit en duurzaamheid. Het lijkt voor deze koper dan ook een topproduct te zijn. Houd er wel rekening mee dat de kippen niet beschermd zijn tegen de verschillende weersomstandigheden.

 

Voordelen:

Materiaal: net zoals sommige andere kippenhokken uit dit lijstje, werd ook hier gebruik gemaakt van duurzaam hout.

Formaat: het hok wordt gekenmerkt door een lengte van 140 cm, een breedte van ongeveer 80,6 cm en een hoogte van ruim 106,3 cm.

Gewicht: doordat het hok/ ren amper 15000 gram weegt, zul je merken dat je hem makkelijk kunt verplaatsen.

 

Nadelen:

Geen bescherming: indien er toch een klein puntje van kritiek mag vermeld worden betreffende dit product, dan heeft dit vooral te maken met het feit dat het vooral als ren gebruikt wordt. ’S nachts genieten de kippen dus geen bescherming.

 

 

 

 

5. Kippenhok Mylene 155.7 x 103 x 91.5 cm Met kippenren

 

Tot slot is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor dit unieke Mylene kippenhok dat voornamelijk uit duurzaam natuurlijk hout werd vervaardigd. Vervolgens werd het afgewerkt in rustieke kleuren waarbij wit en bruin moeiteloos werden gecombineerd.

De maximale lengte van het hok bedraagt maar liefst 156 cm, verder aangevuld met een hoogte van 92 cm en een breedte van ruim 103 cm. Ook dit hok is bij deze geschikt om meerdere standaard kippen in te huisvesten. Het kippenhok is voorzien van een vrij groot kippenren zodanig dat de dieren overdag naar hartelust kunnen rondscharrelen en ’s avonds veilig binnen zitten. Het is mogelijk om het dak van het hok open te stellen zodanig dat er toch wel wat ventilatie kan plaatsvinden.

Het kippenhok is verder uitgerust met gegalvaniseerd gaaswerk inclusief een metalen bodem die je makkelijk kunt verwijderen. Dit maakt het onderhoud een pak eenvoudiger. Ook hier reageren klanten voornamelijk positief alhoewel je rekening moet houden met een hoger prijskaartje.

 

Voordelen:

Materiaal: het zal je misschien niet meteen verwonderen maar ook hier werd voornamelijk gekozen voor de stevigheid van hout.

Formaat: het hok is ongeveer 156 cm lang, zo’n 92 cm hoog en ruim 103 cm breed.

Handig in gebruik: het grote voordeel van dit unieke product is, dat je niet alleen over een nachthok beschikt maar ook over een ren. Hierdoor hebben de kippen overdag de vrijheid om rustig rond te wandelen en kunnen ze ’s nachts weer veilig worden opgesloten.

 

Nadelen:

Prijzig: indien je interesse hebt in dit product dan zul je jammer genoeg wel wat extra budget moeten voorzien vanwege de hoge prijs.

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe groot moet een kippenhok zijn?

De grootte van het kippenhok is afhankelijk van bepaalde factoren zoals het type kip en het aantal kippen die je wilt aankopen. Wanneer we het hebben over krielkippen dan moet je een oppervlakte van 0,25 m2 voorzien in het nachthok én minstens 0,50 m2 in de kippenren. Ben je van plan om een gewone, al dan niet legkip aan te schaffen dan moet je vrijwel het dubbele reken. Dus ongeveer 0,50 m2 per kip in het nachthok én ruim 1 m2 per kip in de kippenren.

Besef wel dat het hier om gemiddelde formaten en afmetingen gaat. Uiteraard zullen sommige kippen toch nog iets groter zijn en anderen dan weer behoorlijk klein en fijn blijven. Algemeen geldt; hoe groter het kippenhok, hoe beter.

Q2: Hoe maak je een kippenhok?

Je hoeft niet per sé een kippenhok aan te kopen, je kunt er ook gewoon eentje maken. Zo bespaar je heel wat geld en het is nog leuk ook. Alvorens je begint te bouwen, is het belangrijk om te weten waar je de kippen wilt houden en welke materialen je daarvoor wenst te gebruiken. Heel wat kippenhokken zijn vervaardigd uit hout maar je hebt ook exemplaren die uit gegalvaniseerd staal bestaan.

Bij het bouwen van het kippenhok is het alvast belangrijk om een stuk grond van 20 cm diep uit te graven. Dit is bedoeld als een soort van fundering, net hetzelfde principe als wanneer je een huis zou bouwen. Een kippenhok staat beter wat hoger van de grond af, en wordt aangevuld met een loopplankje. Bij voorkeur wordt ook aandachtig gekeken naar een mogelijke kippenren. Dit kun je makkelijk maken door enkele brede palen in de grond te slaan en af te werken met kippengaas.

 

Q3: Waar moet een kippenhok aan voldoen?

Steeds meer mensen kiezen voor kippen. Kippen zijn dan ook makkelijk in onderhoud, eten het restafval zonder problemen op en zorgen dagelijks voor een lekker eitje. Toch is het belangrijk om het kippenhok aan bepaalde normen en waarden te laten voldoen. Zorg er dus voor dat het kippenhok kan onderverdeeld worden in een nachthok en een grote buitenren. Op die manier kunnen de kippen ’s nachts veilig rusten en overdag lekker rond pikken.

Ook de aanwezigheid van meerdere zitstokken en legnesten is alvast een meer dan goede aanbeveling. Zorg dat het kippenhok, eventueel meerdere toegangsdeuren heeft. Dit maakt het makkelijker voor jou om het hok schoon te maken en ook comfortabeler voor de kippen.

 

Q4: Wat kun je doen tegen bloedluis in het kippenhok?

Bloedluis, ook wel bloedmijt genaamd, kan beschouwd worden als één van de meest hardnekkige vormen van ongedierte bij kippen. Ze hoeven niet altijd voor te komen al is de kans wel behoorlijk groot. Om alle ongemakken zoveel mogelijk te vermijden, is het belangrijk om de bloedluis preventief te bestrijden.

Zo zou je kunnen gebruik maken van producten zoals witkalk die het kippenhok niet alleen licht maar ook bijzonder droog maken. Twee factoren waar bloedluizen helemaal niet tegen kunnen. Verder blijken ook tabakstekenof en nestkruiden omwille van hun specifieke indringende geur, een goede werking te bieden.

Q5: Hoe ziet een kippenhok er vanbinnen uit?

De inrichting van het kippenhok is eerder persoonlijk alhoewel het belangrijk is om meerdere zitstokken te voorzien en ervoor te zorgen dat het kippenhok toch wat hoger boven de grond staat. Zorg er ook zeker voor dat er een aparte ruimte aanwezig is voor de zogenaamde legnesten. Het voedsel voor je kippen kun je dan zonder problemen om de bodemplaat van het kippenhok uitstrooien.

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties