5 beste ontworming voor katten Test van 2024

Laatste update: 18.04.24

 

Beste ontworming voor katten – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Beaphar Milquestra Kleine kat ontworming kies je voor een duurzaam en efficiënt ontwormingsmiddel voor kittens met een lichaamsgewicht van 0,5 tot maximaal 4 kg. Volwassen katten daarentegen met een leeftijd vanaf 2 jaar tot maximaal 8 jaar, zijn dan weer beter af met het Milpro Ontwormingsmiddel, tevens aangeboden onder de vorm van tabletten. In de onderstaande tabel hebben we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. We hopen de zoektocht hiermee een pak aangenamer en makkelijker te laten verlopen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste ontworming voor katten (Reviews) van 2024

 

Tegenwoordig bestaan er heel wat middeltjes om je kat op een zo efficiënt mogelijke manier te ontwormen. Of je daarbij kiest voor een ontworming voor katten in pipetvorm dan toch de voorkeur geeft aan tabletten of ontwormingspasta, is vooral afhankelijk van het karakter van je huisdier. Daarbij kun je opteren voor de bekende Beaphar ontworming voor katten, de Exil ontworming voor katten of de ontworming voor katten van Milbemax. Bekijk de 5 toppertjes hieronder alvast even, rekening houdend met de online reviews en het bijbehorende advies, alvorens er de beste ontworming voor katten uit te kiezen. En wie weet ga je wel met een aanbieding naar huis of kies je voor het populairste en beste merk.

 

1. Beaphar Milquestra Kleine kat/kitten – 0,5 tot 4 Kg – 2 tabletten

 

Net zoals met puppy’s, is het ook voor kleine kittens belangrijk om de eerste weken regelmatig te worden ontwormd. Uiteraard dient de samenstelling van het ontwormingsmiddel aangepast te worden aan de leeftijd én het lichaamsgewicht en daar lijkt het bekende merk Beaphar alvast op in te spelen. Dit Beaphar Milquestra ontwormingsmiddel is dan ook uitsluitend bedoeld voor kittens met een variërend lichaamsgewicht van 0,5 tot maximaal 4 kg.

Het betreft een ontwormingsmiddel in tabletvorm waarbij de verpakking maar liefst 2 afzonderlijke tabletten bevat. 1 afzonderlijke tablet komt overeen met een lichaamsgewicht van 2 kg wat betekent dat je de pil dient te halveren indien je kitten bijvoorbeeld amper 1 kilogram weegt. Dankzij de sterk aanwezige rundvleessmaak zullen de meeste katten deze tabletten eenvoudig innemen wat bijdraagt aan het uiteindelijke gebruiksgemak.

Een blik op de online reviews toont voorlopig alleen maar tevreden reacties aan waarbij klanten niet alleen positief reageren met betrekking tot de effectiviteit maar ook vanwege het relatief goedkope prijskaartje.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: in vergelijking met de andere 4 toppertjes binnen deze selectie, kunnen we besluiten dat dit ontwormingsmiddel over de laagste prijs beschikt.

Doelgroep: dit Beaphar Milquestra ontwormingsmiddel is bedoeld voor kittens met een lichaamsgewicht van 0,5 tot 4 kg.

Verpakking: de verpakking telt 2 afzonderlijke ontwormingstabletten waarbij elke tablet een gewicht van amper 10 gram kent en overeenkomt met een lichaamsgewicht van 2 kg.

Doeltreffendheid: de tabletten met rundvleessmaak beschermen tegen lintwormen, haakwormen en hartwormziekte.

 

Nadelen:

Geen volwassen katten: dit type ontwormingsmiddel is uitsluitend bedoeld voor jonge kittens en voldoet bijgevolg niet aan de behoeften van volwassen katten.

Geen overdosis: dien geen overdosis ontworming aan je kat toe maar houd rekening met zijn leeftijd én lichaamsgewicht.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Milpro Ontwormingsmiddel – Grote Kat – 4 Tabletten , Ontworming kat Milpro

 

In tegenstelling tot het voorgaande product, kies je met het ontwormingsmiddel voor katten van Milpro voor een efficiënt én doeltreffend middeltje om volwassen katten te beschermen tegen allerlei wormen gaande van spoel- én haakwormen tot lintwormen, zweepwormen en hartwormen.

Dit breedspectrum ontwormingsmiddel voor volwassen katten wordt geleverd in een degelijke verpakking die maar liefst 4 afzonderlijke smaakvolle tabletten telt. Hoewel de tabletten bedoeld zijn voor volwassen katten van 2 tot 8 jaar oud, kunnen ze ook voor kleine hondenrassen efficiënt blijken. Kortom, als echte dierenvriend kun je je trouwe vriendjes maar beter ten volle beschermen.

En daar lijken heel wat kopers het duidelijk mee eens wat bewijst de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren. Zo wordt onder meer een positief advies gegeven over de kwaliteit en de doeltreffendheid van de tabletten.

 

Voordelen:

Verpakking: de verpakking telt maar liefst 4 afzonderlijke filmonmhulde ontwormingstabletten.

Met smaak: het betreft smaakvolle tabletten die de meeste katten dan ook zonder problemen lijken in te nemen.

Doelgroep: de tabletten zijn bedoeld voor volwassen katten met een lichaamsgewicht van meer dan 2 kg en een leeftijd tussen 2 en 8 jaar oud. Binnen deze categorie kunnen de tabletten ook gebruikt worden voor kleine hondenrassen.

 

Nadelen:

Prijs: hoewel de prijs op het eerste gezicht afschrikt, valt hij uiteindelijk wel mee aangezien je er 4 tabletten voor in de plaats krijgt.

Geen kittens: houd er rekening mee dat deze tabletten niet bedoeld zijn voor jonge kittens.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Elanco Milbemax Kat 2 Tot 12kg – Anti wormenmiddel – Rund 4 tab 2 Tot 12 Kg

 

Ben je op zoek naar een efficiënt en doeltreffend ontwormingsmiddel voor volwassen katten met een lichaamsgewicht van 2 tot maximaal 12 kg? Dan lijkt dit product van Milbemax misschien wel aan de verwachtingen te voldoen. 

Net zoals het voorgaande product, levert ook Milbemax een stevige verpakking die maar liefst 4 afzonderlijke filmomhulde tabletten telt. Bovendien werd dit breedspectrum ontwormingsmiddel afgewerkt met een uiterst aanwezige rundvleessmaak waardoor katten het vrijwel meteen zullen accepteren. Kortom, een echte meevaller!

Dankzij zijn unieke samenstelling waarbij 16 mg milbemycin oxime wordt aangevuld met zo’n 40 mg praziquantel, blijkt dit unieke ontwormingsmiddel niet alleen te beschermen tegen verschillende soorten wormen maar ook tegen hun bijbehorende ziektes. Slechts één koper ondervond problemen met de levering en beoordeelt dit product dan ook matig tot slecht.

 

Voordelen:

Verpakking: de Elanco Milbemax verpakking telt maar liefst 4 afzonderlijke filmomhulde ontwormingstabletten.

Doelgroep: de tabletten zijn bedoeld voor volwassen katten met een lichaamsgewicht vanaf 2 kg en tot maximaal 12 kg.

Stoffen: elke afzonderlijke tablet werd voorzien van krachtige werkzame stoffen waaronder 16 mg milbemycin oxime en 40 mg praziquantel. Op die manier worden bescherming geboden tegen diverse soorten wormen en ziektes.

 

Nadelen:

Geen kittens: ook hier is het belangrijk om er rekening mee te houden dat deze ontwormingstabletten niet geschikt blijken voor kittens.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Mansonil All Worm Large Cat Ontworming – Grote Kat – 2 tabletten

 

Voorzien is de basisbehoeften van je kat, betekent niet alleen een grote kom eten en vers drinkwater maar ook de juiste verzorging en medicatie. Zo dienen zelfs volwassen katten regelmatig grondig te worden ontwormd, bij voorkeur 2 tot 4 keer per jaar afhankelijk van de leefomstandigheden. Voor extra grote katten kun je eventueel dit ontwormingsmiddel van Mansonil even onder de loep nemen.

Zo zul je zien dat het geheel geleverd wordt in een stevige verpakking die maar liefst 2 afzonderlijke tabletten telt. Elke tablet komt overeen met een lichaamsgewicht van 6 kg. Weegt je kat dus ongeveer 12 kg dan betekent dit dat je beide tabletten op hetzelfde moment moet toedienen. Gelukkig gaat dit vrijwel als vanzelf dankzij de sterk aanwezige vleessmaak en geur.

Eenmaal de tabletten correct werden toegediend, zullen ze binnen de kortste keren hun effect zichtbaar maken. Indien je huisdier last had van wormen dan zullen deze met de eerstvolgende ontlasting probleemloos worden verwijderd. Bovendien betreft het hier een breedspectrum ontwormingsmiddel dat bescherming biedt tegen allerhande types wormen en ziektes.

Klanten reageren dan ook bijzonder positief en melden dat hun huisdier de tabletten zonder problemen heeft ingenomen. Dit verklaart meteen waarom maar liefst 4,7 van de 5 sterren werden toegekend.

 

Voordelen:

Verpakking: het ontwormingsmiddel wordt geleverd in een stevige goed afgesloten verpakking en telt 2 afzonderlijke tabletten.

Doelgroep: de tabletten zijn bedoeld voor grote volwassen katten vanaf 2 jaar en tot maximaal 8 jaar oud.

Lichaamsgewicht: 1 tablet staat gelijk aan een maximaal lichaamsgewicht van 6 kg waardoor 2 tabletten geschikt zijn voor katten van 12 kg.

 

Nadelen:

Geen kleine katten: dit ontwormingsmiddel is niet geschikt voor kleine kattenrassen noch kittens.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Combi pakket vlooien, teken, wormen, omgeving kat 1-2 kg – Emax

 

We sluiten het rijtje af met dit unieke combi pakket jou aangeboden en geleverd door het bekende merk Emax. Zo telt de stevige en goed afgesloten verpakking niet alleen het befaamde ontwormingsmiddel onder de vorm van een tablet, maar ook een omgevingsspray én een vlooienpipet wat meteen het hogere prijskaartje zou kunnen verklaren. Toch is dit diergeneesmiddel van Emax de moeite waard aangezien het je kat op meerdere vlakken een optimale bescherming aanbiedt.

Houd er wel rekening mee dat dit diergeneesmiddel vooral bedoeld is voor jonge katjes vanaf de leeftijd van 2 maanden en met een bijkomend lichaamsgewicht van 1 á 2 kg. Eenmaal alles correct toegediend, zal je kitten tot wel 3 maanden lang tegen wormen, vlooien en teken worden beschermd.

Hoewel zijn doeltreffendheid al meermaals werd bewezen, werden er nog geen online reacties geplaatst. We durven vermoeden dat zijn hoge prijskaartje heel wat kopers mogelijks afschrikt.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: wil je je trouwe vriend beschermen tegen vlooien, teken en wormen dan is dit combi pakket een stap in de goede richting.

Lichaamsgewicht: dit combi pakket is bedoeld voor jonge katten vanaf de leeftijd van 2 maanden en met een lichaamsgewicht van 1 tot 2 kg.

Verpakking: de ontwormingstablet wordt aangevuld met een vlooienpipet en een omgevingsspray die – weliswaar bij correct gebruik – tot wel 3 maanden bescherming bieden.

 

Nadelen:

Prijskaartje: hoewel het een combi pakket betreft, zou het prijskaartje voor sommigen een doorn in het oog kunnen betekenen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Ontworming voor katten Koopgids

 

Ben je op zoek naar een efficiënt en doeltreffend ontwormingsmiddel voor katten? Dan dien je niet alleen rekening te houden met de leeftijd en het lichaamsgewicht van het dier maar ook met de verschillende types ontwormingsmiddelen die er tegenwoordig voorhanden zijn. Bij twijfel raadpleeg je dan ook altijd best een dierenarts of dierenspeciaalzaak zodanig 100% zeker te zijn dat je huisdier de beste zorgen krijgt toegediend. Toch willen wij jou met de onderstaande koopgids alvast even wegwijs proberen maken in de wondere wereld van de ontwormingsmiddelen.

Waarom katten ontwormen een absolute vereiste is

Wie reeds 1 of meerdere katten – en/ of andere huisdieren – heeft rondlopen, begrijpt alvast het belang van een degelijk ontwormingsmiddel van tijd tot tijd. Indien je echter besloten hebt om voor het eerste een tijgerachtig vriendje in huis te halen, dan is het alvast een goede aanbeveling om even verder te lezen alvorens de verschillende ontwormingsmiddelen en aanbiedingen met elkaar te vergelijken.

Net zoals andere dieren, is het ook voor katten bijzonder belangrijk om regelmatig even grondig te worden ontwormd. Uiteraard spelen ook andere factoren daarin een belangrijke rol zoals de leefomstandigheden van de kat, de leeftijd en het lichaamsgewicht. Leeft je kat voornamelijk buiten dan is een efficiënt en 100% doeltreffend ontwormingsmiddel misschien nog net dat tikkeltje belangrijker. Op die manier wordt je huisdier beschermd tegen allerlei soorten wormen gaande van hartwormen tot spoel- én haakwormen, zweepwormen, lintwormen en bepaalde daaruit voortkomende ziektes. 

 

Het type en de smaak

Hoewel in de meeste gevallen steevast – vaak door de dierenarts – gekozen wordt voor een ontwormingsmiddel in tabletvorm; is het zeker bij katten niet altijd een evidentie om deze makkelijk toe te dienen. In tegenstelling tot honden, blijken katten minder meegaand te zijn wat enigszins kan verklaard worden door hun zelfstandige karakter en biotoop. Juist om die reden worden heel wat ontwormingsmiddeltjes in tabletvorm aangeboden met een sterke en kruidige rundvleessmaak waardoor het voor katten gewoon een snoepje lijkt.

Wil ook dat maar niet lukken, dan kun je altijd nog overgaan tot een ontwormingsmiddel in de vorm van een pasta die je dan even makkelijk onder wat natte vleesvoeding kunt mengen. Ook vloeibare ontwormingsmiddelen en/ of ontworming in de vorm van een pipet behoren tot de vele mogelijkheden. 

 

Wanneer en hoe vaak moet je katten ontwormen

Uiteraard is het ook belangrijk om rekening te houden met de frequentie en de wijze waarop het middeltje mag/ kan worden toegediend. Zo zullen heel wat baasjes er in de meeste gevallen voor kiezen om het ontwormingsmiddel door een erkend dierenarts te laten toedienen. Daarnaast bestaat eveneens de mogelijkheid om het helemaal zelf aan je huisdier toe te dienen in een rustige setting bij jou thuis op een moment dat de kat het niet echt verwacht. Indien je uit ervaring weet dat je kat hier niet makkelijk op reageert, kun je het middeltje altijd toedienen met wat natte voeding zoals hierboven reeds vermeld.

Probeer daarnaast ook op de hoogte te zijn van de frequentie waarmee het desbetreffende ontwormingsmiddel moet worden toegediend. Uiteraard dienen bepaalde factoren hier mee in beraad te worden genomen zoals de leeftijd, het lichaamsgewicht en de leefomstandigheden. Zo zullen katten die voornamelijk buiten vertoeven maar beter 4 keer per jaar worden ontwormd teneinde wormen en eventuele ziektes te voorkomen. Bij echte huiskatten geniet je echter iets meer speling en is een tweejaarlijkse ontworming de ultieme maatstaf. Houd er wel rekening mee dat deze gemiddelden betrekking hebben op volwassen katten vanaf de leeftijd van 6 maanden en ouder.

Bij jonge katten en/ of kittens onder 6 maanden, dient de eerste levensweken regelmatig een ontwormingsmiddel te worden toegediend. Eenmaal de leeftijd van 6 maanden bereikt, mag je het stramien van een jongvolwassen kat volgen weliswaar rekening houdend met het lichaamsgewicht van het diertje. Zo zal op de verpakking duidelijk het lichaamsgewicht per tablet worden vermeld.

Het prijskaartje

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het uiteindelijke prijskaartje dat je enigszins zou mogen/ kunnen verwachten. Het spreekt voor zich dat de prijs afhankelijk blijkt van het type ontworming, de leeftijd en het lichaamsgewicht van de kat en de instantie die het middel aanbiedt. Zo zal een ontwormingsmiddel aangeboden bij de dierenarts vaak iets duurder te betalen zijn dan eentje die je gaat halen in de plaatselijke dierenspeciaalzaak. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de dierenarts – naast de aankoopprijs van het ontwormingsmiddel – ook de prijs van de consultatie zal aanrekenen.

Algemeen kun je dus te maken hebben met een prijskaartje dat varieert van zo’n 10 à 15 euro tot maar liefst 30 à 50 euro of misschien wel meer. Kies daarom bij voorkeur voor een voordeelverpakking teneinde de uiteindelijke kosten iets of wat te kunnen drukken.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe snel werkt een ontworming bij katten?

Heb je 1 of meerdere katten in huis rondlopen, dan is het belang van een degelijke ontwormingskuur zo onderhand wel duidelijk. Afhankelijk van verschillende (externe) factoren kun je daarbij kiezen voor het innemen van tabletten, het gebruik van een pipet of de inname van een specifieke pasta. 

Eenmaal de ontworming bij je kat is toegediend, doet deze binnen het half uur zijn werk. Indien je kat wormen had, dan zullen deze gedood worden en kort daarna via de eerstvolgende ontlasting worden afgevoerd. Echter, is het wel belangrijk om er rekening mee te houden dat de ontwormingskuur opnieuw dient te worden opgestart zodra je kat daarna in aanraking komt met besmette ontlasting en/ of zieke muizen.

Q2: Hoe gaat een ontworming bij katten in zijn werk?

Het toedienen van een ontwormingskuur bij katten kan op verschillende manieren doorlopen worden, rekening houdend met de mogelijkheden en de karaktereigenschappen van je huisdier. Zo wordt in de meeste situaties gekozen voor de inname van tabletten die je – jij kent je huisdier het best van al – eventueel kunt toedienen in combinatie met natte kattenvoeding.

Indien katten de inname van tabletten niet tolereren, dan zou je eventueel kunnen overgaan tot een smakelijke pasta. Dergelijke pasta garandeert dezelfde werking én betrouwbaarheid van de vooropgestelde tabletten maar is vaker iets makkelijker om toe te dienen. En indien dit alles nog net iets teveel problemen mocht opleveren, zou je eventueel ook kunnen kiezen voor de ontwormingskuur in pipetvorm.

 

Q3: Hoe moet je de ontwormingspil aan je kat geven?

Zoals in het antwoord op de vorige vraag reeds min of meer duidelijk werd, is het toedienen van een ontwormingskuur bij katten niet altijd vanzelfsprekend. Zo blijkt niet elke kat even flexibel waardoor het vaak een hele uitdaging is om je kat grondig en 100% te ontwormen.

Kies je voor een ontwormingskuur in tabletvorm dan zou je de tablet eventueel tot kleine stukjes kunnen breken om deze vervolgens in een lekker hapje te verstoppen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan natte kattenvoeding. Daarnaast bestaat ook de optie van de smakelijke ontwormingspasta die – uit ervaring – door heel wat katten aanvaard wordt. In het slechtste geval kun je altijd nog overgaan tot het gebruik van een ontwormingskuur in pipetvorm.

 

Q4: Hoe vaak moet je de kat ontwormen?

Of je kat hoofdzakelijk binnen- dan wel buitenshuis leeft; het is en blijft belangrijk om je huisdier zijn/ haar hele leven lang te ontwormen. Echter de frequentie waarmee dit moet gebeuren, is wel degelijk afhankelijk van de leeftijd en bepaalde externe factoren. 

Zo worden kittens bij voorkeur op de leeftijd van 3, 5 én 7 weken alvast even ontwormd. Vervolgens dien je over te gaan op een maandelijkse ontwormingskuur tot de leeftijd van ongeveer 5 à 6 maanden werkt bereikt. Is je kitten 6 maanden of ouderen, dan volstaat een 4-jaarlijkse ontwormingskuur.

Ook volwassen katten die regelmatig naar buiten gaan, worden bij voorkeur 4 tot 5 keer per jaar ontwormd. Wanneer je huisdier voornamelijk binnenshuis vertoeft, mag je de ontwormingskuur beperken tot ongeveer 2 keer per jaar.

 

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu