5 beste Hondenfietsmanden Test van 2024

Laatste update: 19.05.24

 

Beste hondenfietsmanden – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Met de Fietstas voor bagagedrager merk Duvi, kies je voor een unieke hondenfietsmand die je makkelijk achterop de fiets kunt installeren. Wil je de fietsmand toch liever voorop de fiets kunnen plaatsen, dan lijkt de Basil Pluto Hondenfietsmand misschien wel een betere optie te zijn. In tegenstelling tot het vorige product zou deze mand wel degelijk geschikt zijn voor middelmatige tot iets grotere hondenrassen. In de tabel hieronder hebben we nog een derde toppertje toegevoegd eveneens aangevuld met de bijbehorende voor- én nadelen. Veel succes!

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste hondenfietsmanden (Reviews) van 2024

 

Het assortiment hondenfietsmanden kent een uitgebreide keuze gaande van compacte fietsmanden voor honden tot 10 kg tot iets grotere fietsmanden voor honden tot 15 kg. En ook al bestaan er zelfs fietsmanden voor honden tot 20 kg, toch wordt vaker het advies gegeven om voor grote viervoeters over te schakelen op een aparte fietskar. Om het voor jou wat makkelijker te maken, zetten we hieronder de 5 beste hondenfietsmanden even op een rijtje. Bekijk ze even en misschien ga je achteraf wel naar huis met de populairste mand of degene met de laagste prijs. Negeer evenmin de online reviews aangezien klanten vaak extra info kunnen geven over leuke toppertjes en aanbiedingen binnen het segment van hondenmanden voor op de fiets.

 

1. Fietstas voor bagagedrager Duvo, Uitneembaar kussen

 

Ben je op zoek naar een degelijke fietsmand voor je hond die je makkelijk achterop de fiets kunt plaatsen? Dan is dit exemplaar van Duvo, overigens één van de bekende en misschien voor sommigen ook veruit het beste merk, vast en zeker een schot in de roos.

Deze hondenfietsmand voor achterop, die voornamelijk uit duurzaam polyester vervaardigd blijkt, kent een maximaal formaat van 36 x 28 x 30 cm wat hem vooral geschikt maakt voor kleine hondjes met een maximaal lichaamsgewicht van 5 kg. Bovendien kan de hondenfietsmand evengoed als fietstas gebruikt worden wat van hem een bijzonder veelzijdige en bijgevolg een echte duurkoop maakt.

De tas is voornamelijk afgewerkt in een zwarte kleur inclusief reflecterend accent en wordt verder aangevuld met een ruim ventilatie/kijkgat en een handige ritssluiting. Klanten reageren bijzonder positief op de mogelijkheden die deze tas te bieden heeft, wat gelijk resulteert in 5 sterren.

 

Voordelen:

Ontwerp: deze unieke hondenmand voor op de fiets zou evengoed dienst kunnen doen als standaard fietstas om boodschappen mee te doen.

Comfort: de tas is voorzien van een handige ventilatie/ kijkgat waardoor je trouwe viervoeter voldoende frisse lucht krijgt en alsnog naar buiten kan kijken. Verder kun je de tas veilig openen en sluiten met behulp van de ritssluiting.

Materiaal: de tas met stevige bodemplaat blijkt voornamelijk uit duurzaam polyester te zijn vervaardigd. 

Kussen: het geheel wordt geleverd inclusief een uitneembaar kussen dat bijdraagt aan het zitcomfort. Bovendien kan het kussen zonder problemen gewassen worden.

 

Nadelen:

Geen stuur: ben je op zoek naar een hondenfietsmand om op het stuur van je fiets te monteren, dan is dit exemplaar niet de best mogelijke aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Basil Pluto Hondenfietsmand, Inclusief Bevestigingssysteem, Naturel afgelakt

 

Indien je op zoek bent naar een hondenfietsmand om voorop de fiets te plaatsen, dan kan dit exemplaar van Basil, afkomstig uit de Basil Pluto reeks, misschien wel wat voor jou betekenen. De Basil hondenfietsmand wordt geleverd inclusief al het nodige bevestigingssysteem en een bijbehorende handleiding boordevol instructies waardoor hij in een mum van tijd helemaal gebruiksklaar zou moeten zijn.

De Basil Pluto Edo Overs is een bijzonder stijlvolle rieten fietsmand die bedoeld is om voorop een dames/ herenfiets te installeren. Hij kent hierbij een ruim formaat met een breedte tot wel 37 cm en een inhoud van maar liefst 37 liter wat de draagkracht op ongeveer 20 kg brengt. Toch willen wij daar even een kleine kanttekening bij maken aangezien het niet echt aangeraden is om een hond met een lichaamsgewicht tot 20 kg voorop de fiets te plaatsen vanwege de stabiliteit en het evenwicht.

Desondanks reageren klanten bijzonder tevreden over de aangeboden kwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid en het unieke design. Kortom, een toppertje maar misschien niet meteen één van de goedkopere opties uit de selectie.

 

Voordelen:

Formaat: vanwege zijn formaat, zijn inhoud van 37 liter en maximale belastbaarheid tot 20 kg; is dit de ideale fietsmand voor honden tot maximaal 20 kg.

Plaatsing: de fietsmand is bedoeld om voorop een heren en/ of damesfiets te installeren. 

Toebehoren: hij wordt geleverd inclusief het nodige bevestigingsmateriaal, een duidelijke informatieve handleiding, een zacht kussentje en een in lengte verstelbare draagbeugel.

 

Nadelen:

Geen stalen koepel: de stalen koepel zoals je op de afbeelding ziet staan, wordt jammer genoeg niet standaard meegeleverd en dien je bijgevolg nog apart aan te kopen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Basil Buddy Hondenfietsmand MIK – Achterop – Hygiënisch PP-Plastic – Inclusief Bevestigingssysteem

 

Wil je je trouwe viervoeter werkelijk overal mee naartoe kunnen nemen dan is deze Buddy hondenfietsmand van Basil misschien wel een goede investering. De fietsmand voor honden – die overigens meteen in het oog springt vanwege zijn trendy blauw/grijze design – blijkt daarbij hoofdzakelijk uit duurzaam kunststof te zijn gemaakt en kent een totale afmeting van 45 x 32 x 22 cm wat resulteert in een inhoud van ongeveer 32 liter. Dit maakt deze hondenfietsmand voor achterop hoofdzakelijk geschikt voor kleine hondjes.

Maar er is natuurlijk nog heel wat meer om over naar huis te schrijven. Zo wordt deze honden fietsmand geleverd inclusief het bekende MIK-systeem; een gebruiksvriendelijk bevestigingssysteem waarmee je de fietsmand voor honden makkelijk op de bagagedrager van je fiets kunt installeren. Houd er wel rekening mee dat de breedte van de bagagedrager niet kleiner/ groter dan 10 – 17 cm is.

Een blik op de online reviews toont aan dat heel wat klanten duidelijk overtuigd zijn van de geleverde kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Toch zijn er enkele klanten die vinden dat de afbeeldingen niet waarheidsgetrouw overkomen aangezien het traliewerk niet meegeleverd wordt.

 

Voordelen:

Formaat: de hondenfietsmand kent een totale afmeting van 45 x 32 x 22 cm en is daarmee hoofdzakelijk geschikt om kleine hondjes te vervoeren.

Bevestigingssysteem: de fietsmand wordt geleverd inclusief het bekende MIK-systeem; een volwaardig bevestigingssysteem waarmee het mogelijk wordt om de mand op de bagagedrager van je (elektrische) fiets te installeren.

Materiaal: de fietsmand is hoofdzakelijk vervaardigd uit hygiënisch en 100% veilig kunststof en is makkelijk te reinigen.

Toebehoren: bij aankoop van deze hondenfietsmand worden tevens ook een kussentje en riempje aangeboden wat de prijs enigszins lijkt te rechtvaardigen.

 

Nadelen:

Niet voorop: ben je specifiek op zoek naar een hondenfietsmand voorop dan is dit model van – misschien wel het beste merk – Basil, niet meteen de beste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Flamingo Hondenfietsmand Stuur Linea 43, Inclusief bijbehorende kap

 

Met de Flamingo hondenfietsmand kies je gelijk voor een exemplaar dat bedoeld is om op het fietsstuur te monteren. Hij kent hierbij een maximale afmeting van 43,5 x 36 x 45 cm wat hem vooral geschikt maakt voor kleine hondjes met een maximaal lichaamsgewicht tot 5 kg.

De rieten onderkant wordt verder aangevuld met een stevige koepel die ervoor zorgt dat je hondje tijdens de rit niet zomaar uit het mandje kan springen. Op die manier verbeter je niet alleen zijn maar ook jouw eigen veiligheid tijdens het rijden. Verder zorgt het zwarte design voor de perfecte klassevolle uitstraling.

Wanneer we even een kijkje nemen naar de online reviews, dan stellen we vast dat klanten tot op heden positief hebben gereageerd op de kwaliteit en het gebruiksgemak. Dit doet alvast vermoeden dat het om een topproduct gaat waarbij kwaliteit, prijs en design perfect met elkaar gecombineerd worden.

 

Voordelen:

Formaat: de hondenfietsmand wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 43,5 x 36 x 45 cm waardoor hij vooral geschikt is voor gebruik met kleine honden.

Veiligheid: de rieten onderkant wordt aangevuld met een stevige overkoepeling die verhindert dat je hondje uit de mand kan springen.

Plaatsing: in tegenstelling tot de vorige exemplaren is deze hondenfietsmand bedoeld om op het fietsstuur te installeren.

 

Nadelen:

Geen grote honden: ook hier moet je er jammer genoeg rekening mee houden dat de fietsmand niet meteen bedoeld is voor gebruik door grote honden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Trixie Fietsmand Achterop Zwart Met Kussen En Kap – 29X42X48 CM

 

We sluiten het rijtje af met de bekende Trixie hondenfietsmand die – net zoals heel wat andere modellen binnen deze reeks – bedoeld is om op de bagagedrager van je (elektrische) fiets te installeren. De fietsmand kent daarbij een totale afmeting van 29 x 42 x 48 cm en wordt aangevuld met een maximale draagkracht van 6 kg wat de fietsmand hoofdzakelijk geschikt maakt voor kleine honden.

De Trixie fietsmand werd daarbij vervaardigd uit duurzaam en 100% vormvast EVA materiaal en kan – met behulp van de nodige klittenbanden – eenvoudig aan het metalen frame worden bevestigd alvorens het geheel op de bagagedrager van je fiets te installeren. Op die manier kun je dit model niet alleen als fietsmand maar evengoed als standaard klassieke transporttas gebruiken, wat het gebruiksgemak alleen maar ten goede komt.

Deze multifunctionele uitvoering wordt verder aangevuld met een unieke gaasafdekking die instaat voor een optimale veiligheid en luchtcirculatie. Kortom, een degelijke hondenfietsmand tegen een aannemelijk prijskaartje. Ondanks de vele positieve kenmerken is één koper niet helemaal overtuigd van de veiligheid van de mand.

 

Voordelen:

Formaat: de hondenfietsmand kent een relatief compacte uitvoering van 29 x 42 x 48 cm en een bijbehorend draaggewicht van 6 kg waardoor hij vooral geschikt is voor kleine honden.

Materiaal: de mand is vervaardigd uit hoogwaardig vormvast EVA materiaal en kan – met behulp van klittenband – eenvoudig in het metalen frame worden bevestigd.

Gaas: de gaasafdekking verhindert dat je viervoeter uit de mand springt en zorgt tegelijk ook voor een optimale luchtcirculatie.

Kussen: bij aankoop van deze fietsmand achterop wordt eveneens een zacht en comfortabel kussentje aangeboden.

 

Nadelen:

Niet veilig: een enkele koper is niet helemaal overtuigd van de geleverde veiligheid van deze mand.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Hondenfietsmanden Koopgids

 

Heb je zelf 1 of meerdere honden en ben je op zoek naar een degelijke hondenfietsmand? Dan kunnen wij jou met onderstaande koopgids vast en zeker op weg helpen. Zo bespreken we onder andere de veiligheid, het nut, de draagkracht en de plaatsing ervan. Alvorens je dus de verschillende soorten hondenfietsmanden gaat bekijken en vergelijken, lijkt het ons alvast een meer dan goede aanbeveling om de gids hieronder even door te nemen en als leidraad te gebruiken. En wie weet kun je op die manier nog wel enkele leuke aanbiedingen of promoties spotten.

Wat is een hondenfietsmand en het nut ervan

Een hondenfietsmand is een mand of tas die je aan de fiets, voor of achterop, kunt bevestigen en de mogelijkheid aanbiedt om je hondje mee te nemen tijdens de rit. Logischerwijze wordt een dergelijk object vooral gebruikt in combinatie met kleine hondenrassen zoals de Maltezer of de Chihuahua. Echter zijn er tegenwoordig ook heel wat exemplaren ontwikkeld met het oog op iets grotere honden(rassen) wat het aanbod alleen maar uitgebreider maakt.

Waar fietsmanden door sommigen als nutteloos beschouwd worden, zijn ze dat echter allesbehalve. Zo biedt een degelijke hondenfietsmand je de mogelijkheid om je oudere immobiele hondje alsnog een blokje om te gunnen of zorgt het er gewoonweg voor dat je je trouwe viervoeter overal mee naartoe kunt nemen zodat hij/ zij niet alleen thuis hoeft te zitten. Kortom, heel wat mogelijkheden die zowel voor het baasje als voor de hond een wereld van verschil kunnen betekenen.

 

Veilig of niet?

Uiteraard dien je ook wel rekening te houden met de veiligheid die voor een groot stuk ook in eigen handen ligt. Zo moet durven inzien of je een goede dan wel matige tot slechte fietser bent. Indien je moeite hebt om je evenwicht te behouden dan is het misschien niet zo verstandig om je hondje, groot of klein, tijdens de rit mee te nemen. Daarnaast dien je ook aandachtig te zijn voor de grootte en het gewicht van je hond. Er is nu eenmaal een verschil tussen een verplaatsing van een hondje van 2 kg tegenover een exemplaar van 20 kg of meer.

Zorg er tegelijk voor dat je hondje niet zomaar uit de fietsmand kan springen tijdens het rijden aangezien dat heel wat onaangename gevolgen met zich meebrengt voor dier én mens. Opteer daarom voor een speciaal harnasje of tuigje waarmee je je hond aan de beide zijkanten van de fietsmand kunt vastklikken en kies, bij voorkeur, voor een hondenfietsmand die je kunt dichtklikken. Weliswaar een exemplaar met voldoende ventilatie zodat het ook voor jouw hond een aangename ervaring blijft.

 

Formaat en draagkracht

Beslis je de stap naar een degelijke hondenfietsmand uiteindelijk toch te maken, dan raden wij jou aan om aandachtig te zijn voor het formaat en de eventuele draagkracht.

Om het formaat van de mand te kunnen bepalen dien je, hoe kan het ook anders, rekening te houden met de grootte en het lichaamsgewicht van je hond. Het spreekt voor zich dat een volwassen hond een ander formaat en lichaamsgewicht kent ten opzichte van een puppy. Net zoals er ook een groot verschil waarneembaar is tussen de verschillende rassen gaande van Chihuahua’s tot Labradors en Duitse Herders. Kortom, een kleine hond heeft nood aan een kleine fietsmand terwijl je bij een grote hond op zoek moet naar een grote(re) fietsmand.

In samenspraak met het formaat van de fietsmand dien je uiteraard ook op de hoogte te zijn van de maximale belastbaarheid of draagkracht. Hoeveel gewicht kan de fietsmand maximaal aan? Deze draagkracht zal eveneens de plaatsing van de mand bepalen. Zo zullen hondenfietsmanden voor iets grotere honden met een maximale draagkracht tot 15 kg maar beter achterop de fiets worden geplaatst en kies je voor nog grotere honden maar beter voor een eventuele hondenfietskar.

 

De gebruikte materialen

Hondenfietsmanden kun je niet alleen in tal van formaten en designs bekomen maar ook in diverse materialen. Zo kun je opteren voor een prachtige rieten hondenfietsmand die zowel voorop als achterop de fiets kan worden geplaatst. Houd er wel rekening mee dat de plaatsing van een rieten fietsmand achterop een grotere draagkracht met zich meebrengt. 

Daarnaast zou je eventueel ook kunnen kiezen voor een degelijke mand vervaardigd uit stof. Dergelijke exemplaren kun je het beste vergelijken met zogenaamde reistassen voor honden. Je kunt ze bijgevolg makkelijk van het frame losmaken en evengoed in de hand dragen. Tot slot zijn er ook nog de fietsmanden uit kunststof die bekend staan omwille van hun vormvastheid en stevigheid. Kies bij voorkeur wel voor veilig kunststof zodat je niet hoeft te panikeren indien je hondje even aan de mand frunnikt. 

Plaatsing en bevestiging van de hondenfietsmand

Tot slot willen we het nog even kort hebben over de plaatsing en de bevestiging van de mand. Zo zijn de meeste hondenfietsmanden bedoeld om voorop of achterop de fiets te plaatsen waarbij altijd rekening wordt gehouden met het gewicht en de grootte van de hond. Kleine lichtgewichtjes worden bij voorkeur voorop de fiets geplaatst en iets grotere honden tot 15 kg eerder achterop. Weegt je hond meer dan 15 kg dan is een fietsmand echter niet zo een goede aanbeveling en kijk je beter uit naar een hondenfietskar.

Afhankelijk van het type hondenfietsmand je uiteindelijk besluit aan te kopen, zullen er modellen zijn die je door middel van haken over het stuur heen kunt bevestigen. Andere manden worden dan weer geleverd inclusief speciale bevestigingsstukken waarmee je ze voor- of achterop kunt installeren.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu