5 beste Hondenluiken Test van 2024

Laatste update: 18.04.24

 

Beste hondenluiken – Vergelijkingstest & Koopgids

 

We weten wel allemaal wat een kattenluikje is, maar wist je dat een dergelijk product ook voor honden gebruikt wordt? Uiteraard is het assortiment aan hondenluikjes net iets uitgebreider vanwege de verschillende mogelijke formaten, vormen, opties en designs. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zetten we graag 3 hedendaagse toppertjes even in de kijker. Zo zou je kunnen kiezen voor het Petsafe 660 Hondenluik dat bedoeld is voor grote tot zeer grote hondenrassen. Indien je op zoek bent naar een iets kleiner formaat dan lijkt het Staywell 620 Hondenluik weer een betere aanbeveling te zijn.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste hondenluiken (Reviews) van 2024

 

Niet alleen katten maar ook honden hebben baat bij de aanwezigheid van een luikje. Zo kunnen ze makkelijk even hun pootjes strekken in de tuin of snel een plasje doen wanneer jij nog aan het werk bent. Of je kiest voor een klein of groot hondenluik; een hondenluik met sensor dan wel een hondenluik met chip blijft vooral een persoonlijke keuze. Net zoals de keuze voor het merk. Sommigen zweren bij Ferplast hondenluiken terwijl anderen opteren voor een Staywell hondenluik of Petsafe als veruit het beste merk beschouwen. Bekijk de 5 toppertjes hieronder alvast even alvorens je er het voor jou beste hondenluik uit kiest. Wees aandachtig voor de online reviews en het advies van experts.

 

1. Petsafe 660 Hondenluik Tot 100 kg Aluminium

 

Het is misschien niet meteen het hondenluik met de laagste prijs maar toch zul je hem vast en zeker tussen de goedkope producten kunnen spotten. Zo wordt dit betaalbare Petsafe hondenluik alvast een pak toegankelijker bij het grote publiek.

Het hondenluik wordt gekenmerkt door een totale afmeting van 69,26 bij 41,71 cm waarvan de uit te snijden grootte herleid wordt naar 64,2 bij 36,6 cm. Dit maakt hem uitermate geschikt voor grote honden met een maximaal lichaamsgewicht van 100 kg. We denken hierbij meteen aan Duitse doggen, Newfoundlanders, Mastiffs, Rottweilers en andere grote hondenrassen.

Het frame van het XXL hondenluik blijkt overigens voornamelijk uit kwalitatief aluminium te zijn vervaardigd in combinatie met een transparante flap in het midden uit plastic, wat gelijk bijdraagt aan het comfort en gebruiksgemak. Gelukkig zijn de meeste klanten het daar overduidelijk mee eens.

 

Voordelen:

Formaat: de buitenomtrek van het hondenluik kent een totale afmeting van 69,26 bij 41,71 cm. De uit te snijden grootte wordt dan weer geschat op 64,2 bij 36,6 cm.

Doelgroep: het luik kan zowel door kleine, middelgrote als grote honden worden gebruikt met een leidraad van 100 kg als maximum.

Afsluitpaneel: het hondenluik wordt geleverd inclusief een afsluitpaneel dat je eenvoudig kunt bevestigen op momenten dat het luik niet wordt gebruikt.

Materiaal: terwijl het frame voornamelijk uit aluminium vervaardigd werd, heeft men voor de doorzichtige flap gekozen om te werken met plastic.

 

Nadelen:

Niet elektronisch: mocht je op zoek zijn naar een elektronisch hondenluik, dan is dit exemplaar van Petsafe niet de best mogelijke aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Staywell 620 Hondenluik Aluminium Brilliant Pet

 

Heb je 1 of meerdere middelgrote honden in huis waarvan het lichaamsgewicht niet meer dan 18 kg bedraagt, dan hoef je uiteraard geen XL hondenluik aan te kopen maar volstaat een M formaat zoals dit exemplaar van Brilliant Pet. Zo blijkt het Staywell 620 hondenluik gekenmerkt door een totale framegrootte van 40 bij 27,5 cm wat hem geschikt maakt voor honden met een maximale schouderbreedte en lichaamslengte van respectievelijk 20,9 en 31,1 cm.

Net zoals het vorige product, blijkt ook dit luik voorzien van een robuust aluminium frame dat eenvoudig op houten, bakstenen of PVC deuren kan worden bevestigd. Hij wordt hierbij afgewerkt met een flexibele doorzichtige flap in het midden en een afsluitpaneel indien het luik niet gebruikt wordt.

Een blik op de online reviews toont aan dat de meeste klanten duidelijk overtuigd zijn van hun aankoop en het product gelijk aanbevelen. Slechts één koper maakt melding van een matige tot lage kwaliteit.

 

Voordelen:

Ontwerp: het hondenluik is voorzien van een stevig aluminium frame in combinatie met een slijtvaste transparante flap die overigens UV-zonbescherming biedt. 

Sluitingspaneel: bij aankoop van het luik wordt meteen een sluitingspaneel meegeleverd dat je eenvoudig kunt installeren voor de momenten waarop het luik niet wordt gebruikt.

Formaat: het luik kent een totale afmeting van 40 bij 27,5 cm wat hem uitermate geschikt maakt voor katten en kleine tot middelgrote honden met een maximaal lichaamsgewicht van 18 kg.

 

Nadelen:

Lage kwaliteit: jammer genoeg heeft de kwaliteit van dit hondenluik 1 koper niet helemaal weten te overtuigen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Trixie 2-weg Hondenluik Kunststof M-XL

 

In tegenstelling tot de vorige 2 hondenluiken lijkt het hier wel gelijk om een aanbieding te gaan. Echter moeten we er wel meteen bij vermelden dat het hondenluik iets compacter is en bijgevolg meer geschikt voor kleine tot middelgrote hondenrassen en/ of katten. Uit de online reviews blijkt alvast een algemene tevredenheid wat eveneens resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 4,5 sterren en mogelijks één van de populairste luiken uit de selectie.

Zo wordt het hondenluik gekenmerkt door een totale framegrootte van maar liefst 39 bij 45 cm wat overeenkomt met een standaard formaat tussen M en XL. Je moet hierbij rekening houden met een inbouwdiepte van 19 tot 32 mm én een uit te snijden grootte van 33 bij 40 cm aangezien de flap een afmeting kent van 30,8 bij 38 cm.

In tegenstelling tot het kunststof frame, blijkt de transparante flap voornamelijk uit plastic te zijn vervaardigd inclusief een vormvaste metalen strook helemaal onderaan. Dit alles wordt jou aangeboden en geleverd door het bekende merk Trixie.

 

Voordelen:

Ontwerp: net zoals de voorgaande hondenluikjes bestaat ook dit exemplaar op het eerste zicht uit een stevige frame met transparante klep. Verder wordt hij geleverd inclusief een handig tunnelelement.

Materiaal: het frame blijkt voornamelijk uit kunststof vervaardigd terwijl de flap uit plastic bestaat en de strook onderaan de flap uit metaal is gemaakt.

Formaat: je zult moeten rekening houden met een maximale framegrootte van 39 bij 45 cm.

 

Nadelen:

Geen grote honden: voor mensen met grote honden is dit hondenluikje jammer genoeg geen goede oplossing.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Tomsgates Beethoven Houten Hondenluik voor Zeer Grote Honden

 

Indien budget geen enkel probleem is en je op zoek bent naar een stevig hondenluik dat bedoeld is voor grote hondenrassen, dan lijkt dit exemplaar van Tomsgates misschien wel wat voor jou. Zo kent dit luik een productafmeting van 59,3 x 46 x 17 cm en blijkt het geschikt om te installeren in deuren tot maximaal 5,5 cm dik. Bij voorkeur plaats je hem ongeveer 25 cm boven de grond zodanig dat grote honden met een lichaamslengte tot 70 eveneens probleemloos binnen- en buiten kunnen lopen.

Het luik werd vervaardigd uit tropisch natuurlijk hout en afgewerkt met een winddichte rubberen klep inclusief stevige isolerende houten lamellen. Dankzij de rubber-op-rubber sluitingen functioneert de klep tijdens het open- en dichtgaan volledig geruisloos wat het aangenaam maakt voor jou als eigenaar.

Daarnaast blijkt het hondenluik eveneens veilig en eenvoudig om zelf te installeren. Kortom, alles wat je nodig hebt om je viervoeters de vrijheid te gunnen die ze verdienen.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: dit unieke hondenluik blijkt niet alleen geruisloos te zijn maar bovendien ook wind- én waterdicht wat bijdraagt aan het comfort en gebruiksgemak.

Veiligheid: de binnenzijde van het hondenluik werd voorzien van een 2 cm dikke afsluitdeur inclusief stalen sloten wat het geheel een pak veiliger maakt.

Installatie: je kunt dit hondenluik perfect zelfstandig installeren of beroep doen op een erkend installateur.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: mocht je van plan zijn om dit hondenluik aan te kopen, dan zul je jammer genoeg wel rekening dienen te houden met het hoge prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Ferplast Katten En Hondenluik Microchip Transparant

 

We kunnen het rijtje afsluiten met dit unieke katten- én hondenluik jou aangeboden en geleverd door het bekende merk Ferplast. In tegenstelling tot de voorgaande exemplaren, werkt dit systeem geheel elektronisch op basis van de geïntegreerde microchip van je huisdier, wat hem meteen ook veilig maakt in gebruik.

Zo kent het luik een maximale lengte van 26,5 cm aangevuld door een breedte van 16,2 cm en een hoogte van 31,5 cm. Kortom, ideaal voor katten en kleine hondenrassen. Het frame blijkt hierbij vervaardigd uit duurzaam kunststof in combinatie met een transparante plastic klep. 

Ondanks de vele mogelijkheden en pluspunten blijken er nog geen online reviews te zijn geplaatst. We durven vermoeden dat het hogere prijskaartje hier voor iets tussen zit waardoor kopers misschien op voorhand worden afgeschrikt.

 

Voordelen:

Veilig: dit elektronische hondenluik functioneert in combinatie met de microchip die in het lichaam van je trouwe viervoeter werd ingepland.

Doelgroep: het compacte formaat maakt dat hij voornamelijk bedoeld is voor gebruik met katten en/ of kleine hondenrassen.

Materiaal: terwijl het frame uit kunststof bestaat, werd voor de doorzichtige klep gekozen om met plastic te werken.

 

Nadelen:

Prijzig: het hogere prijskaartje zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Hondenluiken Koopgids

 

Wil je dat je hond ook in de tuin kan zelfs wanneer je niet thuis bent, dan is een degelijk hondenluik alvast een goede aanbeveling. Toch raden wij aan om rekening te houden met enkele factoren alvorens je de verschillende luikjes en eventuele aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken. Zo kan het handig zijn om het ras en de grootte van je hond in rekening te brengen wanneer je op zoek gaat naar het geschikte formaat. Besef dat er overigens ook diverse types hondenluiken bestaan waarbij het ene al wat meer mogelijkheden zal aanbieden in tegenstelling tot het andere.

Wat is het nut van een degelijk hondenluik?

De meesten hebben al wel eens gehoord van kattenluikjes, maar wist je dat er een soortgelijk systeem voor honden bestaat? Het principe is uiteraard hetzelfde en laat je trouwe viervoeter de keuze om al dan niet even naar buiten te gaan. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn indien je een lange werkdag voor de boeg hebt en tussendoor niet even snel de mogelijkheid hebt om naar huis te komen en je hond uit te laten. Op die manier kan je trouwe viervoeter even zelfstandig naar buiten om een plasje te doen en eventueel de poten even te strekken.

Toch willen wij jou aanraden om niet zomaar het eerste het beste hondenluikje aan te kopen. Het ruime assortiment toont gelijk aan dat er heel wat mogelijkheden zijn op basis van het formaat, de functies en het type. Bedenk waar jij naar op zoek bent, wat je verwachtingen zoal zijn en hoeveel budget je er maximaal wilt aan spenderen. Heb je bijvoorbeeld meerdere honden, en misschien ook katten, dan kijk je best uit naar een hondenluikje dat helemaal gericht is op de grootste hond binnen het huishouden. 

Kortom, heel wat elementen waar je rekening mee zult moeten houden en bijgevolg verschillende knopen om door te hakken.

 

Handmatig of elektronisch

In eerste instantie zul je een keuze moeten maken op basis van het type. Daarbij onderscheiden we de handmatige hondenluiken enerzijds en de elektronische of automatische modellen anderzijds, elk met hun eigen voor- én nadelen. 

Zo stellen we vast dat de meeste klanten nog steeds lijken te opteren voor het handmatige of manuele hondenluik. Dergelijke systemen, vaak vervaardigd uit duurzaam kunststof al dan niet in combinatie met een aluminium frame, zijn relatief eenvoudig op de muur of de deur te monteren. Verder worden ze gekenmerkt door de aanwezigheid van 1, 2 of in sommige gevallen 3 getinte dan wel heldere kleppen uit plastic of vinyl.

De elektronische of automatische hondenluiken daarentegen verlangen iets meer budget en tijd maar lijken echter aan een zichtbare opmars bezig te zijn. Dergelijke systemen worden, hoe kan het ook anders, gekenmerkt door een vernuftige geïntegreerde automatisering en leren je hond wanneer hij buiten kan en terug naar binnen moet komen. Dit maakt het voor jou als baasje een pak eenvoudiger aangezien je niet meer continu attent moet zijn op wat je hond uitspookt.

 

Werking van een automatisch hondenluik

Het principe van het elektronisch hondenluik is te vergelijken met dat van de automatische garagedeur waarbij in de meeste gevallen gesteund wordt op 3 belangrijke componenten. 

Zo is er meestal sprake van een sensor op de draagconstructie in combinatie met een sensor die in de halsband van je trouwe viervoeter verwerkt zit. Dit wordt aangevuld met een openings- én vergrendelingsmechanisme ter hoogte van de deur. 

Op die manier kun je gebruik maken van de in het lichaam van je viervoeter geïmplanteerde microchip. Extra handig aangezien je dan geen halsband of batterijen moet voorzien, enkel het luikje zelf dient voldoende stroom te ontvangen. Verder bestaat de mogelijkheid om te werken met magnetische sensoren, ultrasone sensoren, RFID (Radio Frequency Identification) signalen of Radiofrequency Chip sensoren.

 

Formaat van het luik in verhouding tot de grootte van de hond

Naast het type blijkt ook het formaat een belangrijke factor te zijn in de aankoop van een degelijk hondenluikje. Daarbij kun je opteren tussen diverse kleine, middelgrote, grote en supergrote hondenluikjes waarbij je rekening dient te houden met de grootte van je trouwe viervoeter wanneer hij hij volledig volgroeid is. Indien er meerdere honden en/ of katten in huis rondlopen, dan is het aangewezen om de keuze voor een hondenluik te baseren op de grootste hond binnen het gezin. 

Je zult dus aandachtig moeten zijn voor de hoogte, breedte, dikte en railhoogte van het product. Waarbij de hoogte en breedte refereren naar de hoogte en breedte van je viervoeter en waarbij een marge van 2 tot 3 cm wordt aanbevolen. De dikte van de wand wordt dan weer bepaald door het maximum gewicht dat zich baseert op het gewicht van je hond. Zo is een licht hondenluik met dunne wand geschikt voor lichtgewicht hondjes maar minder ideaal voor Duitse Herders, Labradors of andere grote rassen.

Installatieprocedure, veiligheid en andere belangrijke kenmerken

Tot slot willen we het nog even kort hebben over bepaalde belangrijke eigenschappen. Kies bij voorkeur voor een hondenluik inclusief meegeleverde DIY kit en de nodige instructies. Bedenk eveneens waar je het luik wilt monteren en uit welke materialen de desbetreffende muur of deur bestaat. 

Wees daarnaast zeker van de veiligheid van het luik zodanig dat je hond niet in de problemen komt. Bedenk bijvoorbeeld uit welke materialen het luik inclusief frame bestaat en of er eventuele giftige stoffen aan te passen kwamen tijdens het productieproces.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu