6 beste Vogelvoer Test van 2024

Laatste update: 23.07.24

 

Beste vogelvoer – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Vogelvoer is voor heel wat vogels het belangrijkste onderdeel van hun dag. Het juiste voer zorgt voor een aangenaam vetlaagje waardoor ze probleemloos de winter kunnen overbruggen of draagt bij aan een hoger energieniveau zodanig dat ze eitjes kunnen leggen en hun jongen kunnen verzorgen in de lente. Wij zetten in de tabel hieronder graag 3 hedendaagse toppertjes binnen dit segment in de kijker. Zo kun je enerzijds opteren voor het bekende Versele-laga Classic vogelvoer dat met name geschikt is voor grote parkieten. Wil je graag de buitenvogels en vogels in de tuin van extra voedingsstoffen voorzien, dan is het Allbirds&Co Pindanetje een betere aanbeveling.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste vogelvoer (Reviews) van 2024

 

Het beste vogelvoer is het voer dat 100% tegemoet komt aan de noden en behoeften van het dier. Echter is het gamma vogelvoer vandaag de dag behoorlijk uitgebreid wat het niet altijd makkelijk maakt om een keuze te maken. Moet je nu voor pellets vogelvoer kiezen of toch beter voor een vogelvoer krans of vogelvoer standaard? En hoe zit het dan met de merken? Zo kun je bijvoorbeeld opteren voor het bekende Versele Laga vogelvoer of kwalitatieve Vivara vogelvoer. Wij selecteerden alvast 6 topproducten rekening houdend met de online reviews en het advies van experts. Bekijk het even en misschien zit er wel een leuke aanbieding tussen!

 

1. Versele-laga Classic Grote Parkieten Basis zadenmengeling Inhoud: 20 kg

 

Net zoals andere huisdieren hebben ook vogels nood aan een juist en evenwichtig voer dat hen voorziet van alle nodige stoffen en voedselbestanddelen. Neem nu bijvoorbeeld dit vogelvoer van Versele-Laga uit de bekende Versele-Laga Classic serie waarbij een basis zadenmengeling aangeboden wordt, geschikt voor (grote) parkieten. Bovendien telt de verpakking maar liefst 20 kg waardoor het prijskaartje er al meteen een pak gunstiger uitziet.

Zo omvat de mengeling een bepaalde hoeveelheid tarwe, kempzaad, gele millet en kanariezaad dat wordt aangevuld met gepelde haver, paddy rijst, witte millet, nigerzaad, boekweit, lijnzaad, milo, cardy en rode millet. Houd er wel rekening mee dat het vogelvoer niet voldoende mineralen en vitaminen bevat en je deze best nog zelf toevoegt onder de vorm van fruit en/ of groenten.

Een blik op de online reviews laat meteen een mooie gemiddeld eindscore van 5 sterren zien waardoor we kunnen besluit dat dit vogelvoer tot de populairste uit het rijtje behoort. Klanten reageren duidelijk positief over de aangeboden kwaliteit in combinatie met zijn relatief goedkope prijskaartje.

 

Voordelen:

Verpakking: het vogelvoer wordt geleverd in een stevige verpakking met een inhoud van maar liefst 20 kg.

Samenstelling: dit volledig diervoeder omvat een basis zadenmengeling bestaande uit gele millet, witte millet, rode millet, boekweit, tarwe, milo, paddy rijst, nigerzaad, lijnzaad, gepelde haver, kanariezaad, kempzaad en cardy.

Budgetvriendelijk: in tegenstelling tot wat je eerst zou verwacht hebben, lijkt het prijskaartje uiteindelijk best wel mee te vallen.

Vogels: dit unieke diervoeder is voornamelijk bedoeld voor de zogenaamde grote parkietachtigen.

 

Nadelen:

Geen mineralen: zaden alleen is jammer genoeg niet voldoende en dus zul je zelf nog wat extra mineralen en vitaminen moeten voorzien door de dieren fruit en groenten te geven.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Allbirds&Co Pindanetje Buitenvogelvoer 4 x 200 g Aanvullend diervoeder

 

Ben je op zoek naar het geschikte vogelvoer voor tuinvogels? Dan kan dit product van Allbirds & Co misschien wel wat voor jou betekenen. Dit buitenvogelvoer, bestaande uit pindanetjes, wordt geleverd in verpakkingen van telkens 4 keer 200 gram. Dit betekent dus dat elk afzonderlijk pindanetje een inhoud telt van 200 gram pinda’s en voldoende is om enkele vogels van een maaltijd te voorzien.

Daar pinda’s heel wat energie bevatten en daarnaast nog eens makkelijk te verteren zijn, zijn ze meteen het ideale vogelvoer voor in de winter. Bovendien kun je de netjes makkelijk en snel ergens in de boom bevestigen en, aangezien ze per 4 geleverd worden ook nog eens verspreiden over meerdere bomen/ struiken.

Houd er wel rekening mee dat dit geen volwaardig vogelvoer voor buitenvogels is en dat er altijd nog wat mineralen en/ of vitaminen zullen ontbreken. Desondanks blijven ze een goede aanbeveling omdat ze de dieren in de winter van en vetlaagje helpen voorzien. En daar lijken ook alle klanten het tot op heden mee eens te zijn.

 

Voordelen:

Verpakking: de verpakking telt maar liefst 4 afzonderlijke pindanetjes van elk 200 gram en biedt een bijgevolg een totaalpakket van 0,8 gram aan.

Pinda’s: de netjes zijn voornamelijk voorzien van pinda’s die niet alleen rijk zijn aan energie maar bovendien ook makkelijk te verteren zijn.

Bevestiging: je kunt ze, vanwege het netje, makkelijk en snel in de bomen ophangen.

Duurzaam: deze pindanetjes kun je een hele poos bewaren en dat beschouwen ook heel wat klanten als een pluspunt.

 

Nadelen:

Aanvullend diervoeder: echter is het geen volwaardig vogelvoer en zullen er altijd nog de nodige vitaminen en mineralen ontbreken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Gevriesdroogde Meelwormen Buitenvogelvoer 5 l Ideaal wintervoer

 

Met deze gevriesdroogde meelwormen kies je misschien wel voor het smakelijkste buitenvogelvoer met de laagste prijs? Uit de vele positieve online reviews en de mooie bijbehorende gemiddelde eindscore van 4,9 sterren, kunnen we stellen dat heel wat klanten er net hetzelfde over lijken te denken.

Deze vorm van aanvullend diervoeder bevat, net zoals de pinda’s, heel wat energie en blijkt daarnaast rijk aan eiwitten. Dat maakt deze gedroogde meelwormen werkelijk ideaal om vogels en egels tijdens de koude wintermaanden van voedsel te voorzien. Daarnaast kun je ze ook makkelijk blijven doorgeven aan het begin van het seizoen wanneer de diertjes uit hun winterslaap komen.

De meelwormen worden geleverd in een stevige hersluitbare zak met een totale inhoud van maar liefst 5 kg. Kortom, voldoende voedsel om meerdere diertjes van een goede vetlaag te voorzien. En zelfs kippen kunnen meegenieten van deze gezonde snack!

 

Voordelen:

Verpakking: je krijgt een stevige hersluitbare verpakking toegestuurd met een maximale inhoud van ongeveer 5 kg.

Meelwormen: de verpakking omvat een heleboel gedroogde meelwormen die niet alleen rijk zijn aan eiwitten maar tevens ook bijdragen aan energie.

Toepassing: het voer is bedoeld om niet allen vogels maar ook egeltjes tijdens de winter van voldoende voedingsstoffen te voorzien. Ook wanneer de egeltjes na hun winterslaap weer wakker worden, is dit een uitgelezen voedingsbron.

 

Nadelen:

Aanvullend: ook hier moeten we er wel even op wijzen dat het om een aanvullend soort diervoeder gaat en bijgevolg bepaalde vitaminen en mineralen zullen ontbreken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Strooivoer Buitenvogelvoer 5 kg Strooivoer voor de buitenvogels

 

Uiteraard moeten we niet alleen extra attent zijn tijdens de koude wintermaanden maar bij voorkeur het hele jaar door. Zo wenden vogels hun verkregen energie in de winter bijvoorbeeld aan om hun lichaam op temperatuur te houden en in het voorjaar om eitjes te leggen en jongen groot te brengen. Dit strooivoer is dan ook de perfecte combinatie om buitenvogels van de belangrijkste voedingsstoffen te voorzien.

Het voer wordt geleverd in een stevige verpakking die een totale inhoud van maar liefst 5 kg kent en voornamelijk bestaat uit een heleboel granen, zaden en peulvruchten. Uiteraard moet je jezelf er wel bewust van zijn dat het ook hier om een aanvullend diervoeder gaat.

Desondanks reageren klanten duidelijk positief en belonen ze het strooivoer met een mooie eindscore van 4,8 van de 5 sterren. Slechts één koper, die het strooivoer voornamelijk voor zijn eigen huisdieren gebruikt, vermeldt dat zijn dieren het voeder helemaal niet lekker vinden.

 

Voordelen:

Verpakking: het strooivoer wordt jou aangeboden en thuis geleverd in een stevige verpakking met een maximale inhoud van maar liefst 5 kg.

Samenstelling: het vogelvoer omvat een mengeling van zaden, peulvruchten en granen.

Handig in gebruik: dit strooivoer is makkelijk en snel over het gazon of vogelhuisje uit te strooien. Bovendien is het voer geschikt om het hele jaar door te geven.

Budgetvriendelijk: het is één van de meest budgetvriendelijke soorten vogelvoer uit deze top 6 selectie.

 

Nadelen:

Slechte smaak: één klant maakt jammer genoeg melding van een slechte smaak en matige kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Vivara Vetbollen in emmer 30 x 95 g De beste kwaliteit vetbollen

 

Ben je echter bewust op zoek naar vetbollen om in de bomen en vogelhuisjes te bevestigen, dan is dit product gelijk waar jij naar op zoek bent. De vetbollen worden geleverd door het bekende, en misschien door velen eveneens beschouwd als het beste, merk Vivara en staan garant voor kwaliteit en duurzaamheid.

De vetbollen worden per 30 stuks geleverd in een stevige plastic emmer met bijbehorend hersluitbaar deksel. Elke afzonderlijke vetbol kent een gewicht van ongeveer 95 gram en is nog eens extra omgeven door een groen netje, wat het makkelijker maakt om ze in de bomen te hangen. Hun specifieke samenstelling zorgt overigens voor een rijk caloriegehalte wat hen geschikt maakt als vogelvoer voor in de winter.

De meeste kopers zijn dan ook 100% overtuigd van hun aankoop en raden het product aan. Slechts enkele klanten hebben toch zo hun bedenkingen. Zo is er één koper die vindt dat er te weinig vetbollen geleverd werden en een andere klant vindt dan weer de netjes maar niets.

 

Voordelen:

Verpakking: de vetbollen worden geleverd in een stevige grote plastic emmer met een bijbehorende deksel. Op die manier kun je de verpakking steeds weer hermetisch afsluiten.

Samenstelling: de vetbollen bestaan voornamelijk uit een mengeling van zaden en pitten en bieden een hoog caloriegehalte aan.

Inhoud: de emmer telt maar liefst 30 vetbollen met elk afzonderlijk een gewicht van 95 gram.

 

Nadelen:

Te weinig: ondanks het feit dat er toch wel al 30 bollen worden geleverd, vindt één gebruiker dat het er toch wel wat meer hadden mogen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Voederkrans met pindanet en decoratie Ø 28 cm. Cadeautip! Krans voor buitenvogels

 

We kunnen het rijtje vogelvoer uiteindelijk afsluiten met dit unieke vogelkransje geleverd en aangeboden door Gebr. De Boon. Deze voederkrans met bijbehorende decoratie en pindanet kent een maximale doorsnede van maar liefst 28 cm en blijkt uitermate geschikt als vogelvoer voor buitenvogels.

De voederkrans, die overigens een inhoud van ongeveer 750 gram aanbiedt, is voorzien van diverse snacks en lekkernijen om tuinvogels van (extra) energie te voorzien. Zo herken je er onder andere vast en zeker walnoten, appel, zonnebloempitten, kardizaad, tarwe, boekweit, haver en gepelde pinda’s in. Ondanks het feit dat dit unieke gemengde pakket heel wat verschillende lekkernijen aanbiedt, blijft het een aanvullend diervoeder waarbij sommige mineralen en vitaminen zullen ontbreken.

Jammer genoeg kunnen wij jou geen verder advies geven over de gebruikerservaringen aangezien er tot op heden nog geen enkele koper een reactie heeft geplaatst. Het hoge prijskaartje zou hier misschien wel een verklaring voor kunnen zijn.

 

Voordelen:

Formaat: de voederkrans kent een doorsnede van maximaal 28 cm en weegt ongeveer 750 gram.

Samenstelling: de krans is voorzien van allerlei lekkernijen en snacks zoals bijvoorbeeld boekweit, tarwe, gepelde pinda’s, haver, appel, walnoten en diverse soorten zonnebloempitten.

Handig in gebruik: de voederkrans werd afgewerkt met enkele leuke decoratietjes en wordt jou aangeboden met een handige pindanetje waardoor je de krans makkelijk in de boom kunt hangen.

 

Nadelen:

Prijzig: het is niet meteen één van de goedkope producten uit onze selectie en bijgevolg misschien net iets minder toegankelijk.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Vogelvoer Koopgids

 

Of je nu zelf meerdere vogels hebt of als grote vogelliefhebber regelmatig wat vogelvoer te grabbel legt in de tuin, het is belangrijk om rekening te houden met de juiste voedingsstoffen. Zo zijn niet alle bestanddelen even veilig en bestaan er diverse soorten vogelvoer afhankelijk van het ras, de leeftijd en de ruiperiode. Het is daarom een goed idee om deze vogelvoer koopgids even door te nemen alvorens je verschillende opties met elkaar gaat vergelijken. Houd daarbij rekening met de aanbevelingen van experts en andere klanten die jou mogelijks ook op enkele leuke aanbiedingen en promoties kunnen wijzen.

Wat is vogelvoer en welke voedingsstoffen bevat het

Net zoals andere dieren hebben ook vogels nood aan de juiste voedingsstoffen die bevorderlijk zijn voor én bijdragen aan een goede gezondheid. Het hedendaagse uitgebreide assortiment maakt het jammer genoeg niet altijd even makkelijk om een keuze te maken. Zo bestaan sommige soorten vogelvoer uit een combinatie van allerlei zaden, peulvruchten en pitten en worden andere soorten voer dan weer aangevuld met bepaalde fruitsoorten, groenten en andere belangrijke voedingsmiddelen.

Indien je op zoek bent naar een bepaald type vogelvoer dat in staat is om een gezond en evenwichtig voedingspatroon te ondersteunen, dan moet het voer standaard uit 4 pijlers bestaan: zaden, groenten, noten en vers fruit. Deze combinatie zal vast en zeker voor een uitgebalanceerd en overheerlijk menu zorgen. En uiteindelijk eten wij mensen ook niet alleen maar fruit of vlees maar is ons gemiddeld eetpatroon een combinatie van verschillende voedingsstoffen.

 

Wat zijn mogelijk giftige voedingsstoffen

Toch willen wij nog even wijzen op de gevaren van verkeerde voedingsstoffen. Zo gaan velen er onterecht van uit dat vogels eender welke soort groente, fruit of noten kunnen eten want de duiven op straat eten het ook. Dat is jammer genoeg niet waar en zorgt ervoor dat heel wat vogels vroeg of laat bij de dierenarts belanden.

Net zoals bij honden vermijd je dus ook bij vogels maar beter chocolade aangezien ze kunnen leiden tot overgeven en diarree. Daarnaast wordt ook het geven van zout, suiker en avocado afgeraden. Zelfs de pitten van appelen en peren kunnen al voldoende zijn om allerlei gezondheidsproblemen te veroorzaken. Avocado ligt bijvoorbeeld vaak aan de basis van allerlei nier- én hartproblemen. Kortom, als dierenvriend is het belangrijk om aan de gezondheid van je huisgenoten te denken.

 

De verschillende soorten vogelvoer in verhouding tot de leeftijd, het ras en de ruiperiode

Zoals reeds aangegeven bestaan er wel degelijk verschillende soorten vogelvoer. Echter lijkt de samenstelling ervan in de meeste gevallen de 4 pijlers te ondersteunen waarbij zaden, noten, vers fruit en groente elkaar goed aanvullen. Toch is het belangrijk om niet alleen rekening te houden met de samenstelling van het vogelvoer maar eveneens aandachtig te zijn voor enkele externe factoren. Zo is elke vogel anders en zal elk dier zijn unieke eigenheid hebben op het gebied van voedingsinname.

Naast het unieke karakter van elk dier zal ook het ras, de leeftijd en de ruiperiode een bepalende factor zijn om te kiezen voor een bepaald soort vogelvoer. Het spreekt voor zich dat een jong dier net iets meer vetten en andere belangrijke voedingsstoffen nodig heeft dan een volwassen vogel en de behoeften hier dus duidelijk verschillend zijn. Daarnaast is de snavel van jonge vogeltjes vaak nog niet voldoende ontwikkeld om harde peulvruchten en fruit probleemloos aan te kunnen.

Hoe vaak dien je vogelvoer aan te vullen/ geven

In vergelijking met sommige andere dieren, zijn vogels wel degelijk in staat om te weten wat ze moeten eten en in welke mate. Er zijn dan ook maar weinig vogels die zich overmatig zullen volproppen waardoor de kans op overgewicht bij deze dieren miniem tot vrijwel onbestaande is. Jij moet er alleen maar voor zorgen dat ze een voldoende gevarieerd dieet aangeboden krijgen én dat hun voeder- en drinkbakje, bij voorkeur dagelijks wordt schoongemaakt.

In de meeste gevallen volstaat het dus om elke ochtend het voederbakje op te vullen met de nodige voedingsstoffen. De dieren zullen dan zelf wel bepalen hoeveel ze precies moeten eten om de dag door te komen. Uiteraard zijn er bepaalde vogelsoorten die een grotere hoeveelheid voedingsstoffen nodig hebben en dus geneigd zijn om iets meer en vaker te eten. Denk bijvoorbeeld maar aan ara’s of andere papegaaisoorten waarbij het belangrijk is om het voederbakje meermaals per dag even aan te vullen.

 

Enkele bijkomende tips

Tot slot willen we deze koopgids afsluiten met enkele nuttige tips die misschien wel van pas kunnen komen bij de zoektocht naar het juiste vogelvoer. Zo is en blijft het uitermate belangrijk om rekening te houden met je dier. Vermijd daarom eventuele abrupte veranderingen in het dieet.

Wil je echter dat jouw vogel aan meerdere soorten voer gewend raakt, probeer dan om diverse soorten vogelvoer met elkaar af te wisselen. Doe dit echter geleidelijk aan en houd rekening met de grenzen die door het dier worden aangegeven. Zo kun je bijvoorbeeld geleidelijk aan eens een stukje fruit of groente aan het dieet toevoegen indien jouw vogel voornamelijk zaden, peulvruchten en pitten verorbert.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe maak je vogelvoer?

Het is wel degelijk mogelijk om zelf vogelvoer te maken. Zo leert een korte zoektocht ons dat het internet tal van recepten aanbiedt om vetbollen en vogelkransjes te maken. Vetbollen zijn misschien wel het makkelijkst en snelst klaar te maken doordat je enkel frituurvet en zadenmengsel nodig hebt. Kies bij voorkeur geen kippenvoer aangezien dergelijke zaden net iets te groot zijn en te hard aanvoelen.

Zo moet je het frituurvet allereerst in een pan smelten om er vervolgens, eenmaal het vet warm aanvoelt, het zadenmengsel beetje bij beetje aan toe te voegen. Je kunt, indien gewenst, het mengsel aanvullen met enkele meelwormen en/ of rozijnen. Eenmaal alles goed is doorgeroerd, dien je het warme goedje in één of ander vormpje te gieten. Laat even afkoelen alvorens je de vetbol eruit haalt.

Q2: Wat zit er in vogelvoer?

Het uitgebreide assortiment aan vogelvoer zorgt dat er een onderscheid kan gemaakt worden op basis van de leeftijd, het ras, de ruiperiode en de samenstelling. Toch is het belangrijk om er op toe te zien dat het vogelvoer gekenmerkt wordt door 4 belangrijke voedingsstoffen namelijk zaden, noten, groenten en vers fruit.

Vogels, vrij dan wel in gevangenschap, zullen voornamelijk op zoek gaan naar noten en zaden om zich vervolgens tegoed te doen aan water. Toch is het minstens even belangrijk dat hun voedingspatroon wordt aangevuld met peulvruchten, groenten en andere soorten fruit, die optimaal zijn om de vertering in gang te zetten, en om op die manier van een uitgebalanceerd menu te kunnen genieten.

 

Q3: Waar en wanneer kun je vogelvoer ophangen?

Wanneer je van plan bent om vogelvoer op te hangen dan is het in eerste instantie belangrijk om op zoek te gaan naar een rustig eetplekje waar de volgens niet gestoord kunnen worden. Bij voorkeur is dat ook nog eens dichtbij een boom of ergens aan een struik zodat, indien het nodig mocht zijn, ze daar meteen in kunnen wegvluchten.

Echter is niet alleen de plek maar ook het moment waarop je het vogelvoer zult ophangen belangrijk om weten. In principe is het mogelijk om het hele jaar door vogelvoer op te hangen maar toch net dat tikkeltje meer tijdens de koude winterperiode. Zorg er overigens voor dat je niet alle vogelvoer tegelijk op het plankje legt maar verdeel het over 2 porties in de ochtend en naar het einde van de middag toe.

 

Q4: Waarom kun je vogelvoer niet eten?

Uiteraard is het niet verboden om even te proeven van het vogelvoer van je trouwe huisdier. Uiteindelijk zullen heel wat personen dit wel al eens geprobeerd hebben, al dan niet voor een weddenschap.

Vogelvoer op zich kan dan ook weinig kwaad aangezien het vaak uit een mengeling van zaden bestaat zoals haver, tarwe, boekweit, zonnebloempitten en noem maar op. Uiteraard kunnen sommige zaden, afhankelijk van persoon tot persoon een bepaalde allergische reactie uitwerken.

Daarnaast bestaan er ook heel wat andere soorten vogelvoer zoals vetbollen en gedroogde meelwormen die minder uitnodigend zijn om zomaar even uit te proberen.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu