Beste broedmachines – Vergelijkingstest & Koopgids
Met de Broedmachine HQ-GL 56 kies je voor een krachtig en volautomatisch apparaat waarbij je de mogelijkheid hebt om maar liefst 56 eitjes per keer te gaan uitbroeden. Net zoals het vorige apparaat blijkt ook de Broedmachine met geïntegreerde schouwlamp jou die mogelijkheid aan te bieden. Maar door de aanwezigheid van de geïntegreerde schouwlampen kun je het proces net iets veiliger en comfortabeler laten verlopen. In de tabel hieronder hebben we ook nog een derde broedmachine toegevoegd aangevuld met de voor- en nadelen. Bekijk de verschillende mogelijkheden even en we hopen jou hiermee verder op weg te helpen in je zoektocht.
Vergelijkingstabel
Onze eerste keuze
Het betreft een volautomatische broedmachine waarbij dus alle belangrijke parameters zoals de temperatuur en de luchtvochtigheid op voorhand correct en nauwkeurig worden ingesteld. Echter kun je die parameters zelf nog aanpassen en/ of bijsturen indien dat nodig mocht zijn.
Ondanks het feit dat het prijskaartje best wel meevalt in vergelijking met sommige andere broedmachines, blijft het natuurlijk een grote hap uit het budget. We vermoeden dan ook dat sommige klanten dit nog steeds als een minpunt zullen beschouwen.
Desondanks mag je zeker zijn van een topproduct waarmee je 56 eitjes tegelijk kunt laten uitbroeden. Bovendien kun je de luchtvochtigheid en temperatuur aanpassen en perfect aflezen op het duidelijk leesbare digitale display. Dankzij het transparante deksel kun je het hele proces in de gaten houden.
De tweede keuze
De broedmachine blijkt te zijn uitgerust met een handig snoer dat je eenvoudigweg met het lichtnet moet verbinden. Je houdt hierbij rekening met een maximale aansluitspanning van 220 Volt en vervolgens kan een piekvermogen van wel 80 Watt worden gegarandeerd.
Indien je interesse mocht hebben om deze broedmachine aan te kopen dan is het wel fijn indien je van tevoren af aan weet dat het apparaat lastig schoon te maken is. Voor sommige kopers zou dit wel eens een domper op de feestvreugde kunnen zijn.
Het apparaat maakt gebruik van een automatisch draaisysteem en wordt verder aangevuld met een meegeleverde hygrometer, een krachtige ingebouwde schouwlamp en een geheel automatische temperatuurregeling. Kortom, je hoeft je vrijwel weinig tot geen zorgen te maken tijdens het hele broedproces.
Overweeg ook
De machine biedt een maximaal formaat van 46 x 48 x 20 cm en blijkt niet alleen geschikt om 56 kippeneitjes uit te broeden maar kan ook gebruikt worden voor de eieren van kwartels, eenden of zelfs reptielen. Dit maakt dat het één van de meest veelzijdige apparaten uit het rijtje is.
Het zal je allicht niet verwonderen dat het prijskaartje hier wel een pak hoger ligt dan je misschien oorspronkelijk zou denken. De hoge prijs maakt deze broedmachine dan ook minder toegankelijk voor mensen met beperkte financiële middelen.
Je zult zien dat de temperatuur perfect kan worden ingesteld tussen 30 en 39,5 graden Celsius en de luchtvochtigheid tussen 20 en 70%. Deze gegevens alsook de incubatietijd en het automatische keerproces worden overigens duidelijk weergegeven op het digitale display, wat het net iets comfortabeler maakt.
5 beste broedmachines (Reviews) van 2024
Een broedmachine is een goed advies indien de hen niet voldoende broeds is of het broedproces niet volhoudt. Of je hierbij dan kiest voor een grote dan wel een kleine broedmachine of een mini broedmachine, blijft vooral een persoonlijke keuze. Bedenk dat er automatische broedmachines en volautomatische broedmachines bestaan. Echter blijft het basisprincipe min of meer hetzelfde. Zo dien je de eieren in de broedmachine te leggen en afhankelijk van het type apparaat wordt de temperatuur in de broedmachine en de luchtvochtigheid in de broedmachine eigenhandig dan wel automatisch geregeld. Bekijk alvast de 5 toppertjes hieronder even alvorens je er de beste broedmachine uitkiest.
1. Broedmachine HQ-GL 56 Nieuwe krachtige keermotor
In vergelijking met heel wat andere broedmachines uit dit lijstje, blijkt dit exemplaar uiteindelijk toch tot de goedkope machines te behoren. Of het een aanbieding is, dat valt nog even af te wachten. Toch zien we momenteel alleen maar positieve reviews verschijnen waarin heel wat kopers aangeven enthousiast en tevreden te zijn met hun aankoop.
Met dit apparaat kies je dan ook voor één van de meeste recente broedmachines van HQ, gekenmerkt door een automatisch geïntegreerd keersysteem, een volledig automatische temperatuurregeling én de mogelijkheid om maar liefst 56 eitjes te plaatsen. Bovendien worden alle parameters vooraf ingesteld alhoewel je altijd nog de mogelijkheid hebt om aanpassingen te doen via het digitale aanraakscherm.
Verder blijkt de broedmachine vervaardigd uit gerecycleerde materialen en werd hij aan de buitenkant extra geïsoleerd met behulp van piepschuim. Dankzij het doorzichtige deksel waarmee de machine is afgewerkt, kun je het volledige broedproces nauwlettend in de gaten houden. Tot slot is hij voorzien van een duurzaam raster waar de kuikens rustig kunnen uitkomen en is hij na afloop makkelijk weer schoon te maken.
Voordelen:
Display: de broedmachine maakt gebruik van een digitaal aanraakscherm waarop je alle parameters kunt instellen en/ of kunt bijsturen.
Piepschuim: het piepschuim aan de buitenkant is bedoeld om extra isolatie te voorzien.
Gebruiksgemak: het transparante deksel, het eenvoudige onderhoud en het efficiënte rooster dragen niet alleen bij aan jouw eigen comfort maar ook aan dat van de kuikens.
Handig in gebruik: de broedmachine biedt je de mogelijkheid om maar liefst 56 eitjes te plaatsen. Hij wordt hierbij aangevuld met een automatisch geïntegreerd keersysteem en een automatische temperatuurregelaar.
Nadelen:
Prijzig: ondanks het relatief lage prijskaartje in vergelijking met heel wat andere apparaten, blijft het voor sommige klanten toch nog steeds een struikelblok.
2. Broedmachine voor 56 eieren met geïntegreerde schouwlamp Dieko Staphorst
Net zoals het vorige product blijkt ook deze broedmachine van Dieko Staphorst een XL apparaat met de mogelijkheid om maar liefst 56 eitjes correct te plaatsen. Toch zul je er iets meer budget voor opzij moeten zetten en dat heeft vooral te maken met de geïntegreerde schouwlamp waarover deze broedmachine beschikt. Desondanks blijken de meeste klanten zich hier niet meteen iets van aan te trekken wat resulteert in een mooie eindscore. Slechts één koper had misschien toch iets meer kwaliteit en duurzaamheid verwacht.
De broedmachine is eenvoudig op het stroomnet aan te sluiten, rekening houdend met een aansluitspanning van 220 Volt. Eenmaal vervolgens correct ingeschakeld, is hij in staat om een piekvermogen van 80 Watt te genereren. Daarnaast blijkt de broedmachine, die overigens uit stevige kwaliteitsvolle materialen is opgebouwd, voorzien van een volautomatisch draaisysteem alsook een automatische temperatuurregeling.
Bovendien wordt de machine geleverd inclusief een hygrometer zodat je ten alle tijde de vochtigheidsgraad nauwlettend in de gaten kunt houden. Via het digitale display kun je dan vervolgens alle belangrijke gegevens zoals temperatuur, draaien, incubatie en vochtigheid aflezen en/ of bijstellen. Kortom, een handig apparaatje maar wel eentje dat lastig te reinigen is.
Voordelen:
Voeding: de broedmachine kan zonder problemen op het lichtnet worden aangesloten waarbij een aansluitspanning van 220 Volt wordt getolereerd.
Handig in gebruik: naast het automatische draaisysteem geniet je ook een automatische temperatuurregeling, een geïntegreerde schouwlamp én een meegeleverde hygrometer.
Display: je zult zien dat de broedmachine is uitgerust met een display waarop alle belangrijke gegevens en data feilloos worden weergegeven en eventueel kunnen worden aangepast.
Nadelen:
Onderhoud: het mag dan wel voor velen het beste merk zijn, toch is deze broedmachine niet makkelijk schoon te maken.
3. Broedmachine 56 eieren (met hygrometer) Model-AC 56S+
Met de Model-AC 56S+ broedmachine van Animalcare Holland kies je voor een degelijk apparaat met een maximale afmeting van 46 x 48 x 20 cm en bijgevolg de mogelijkheid om tot wel 56 eieren te plaatsen. Bovendien maakt het type ei helemaal niet uit en kan het dus om eieren van kippen, kwartels, eenden of reptielen gaan.
Dankzij het 1 meter lange snoer kun je de broedmachine probleemloos op het lichtnet aansluiten en vervolgens correct inschakelen. Je zult zien dat hij bovendien gekenmerkt wordt door maar liefst 56 geïntegreerde led schouwlampjes, een automatisch draaisysteem en een handig digitaal display. Op het display worden naast e temperatuur en de luchtvochtigheid overigens ook het keerproces en de incubatietijd weergegeven en de mogelijkheid aangeboden om de parameters eventueel bij te stellen.
Daarnaast is de machine evenzeer voorzien van een ingebouwde ventilator die een optimale luchtcirculatie moet garanderen en kan het meegeleverde piepschuim dienen ter extra isolatie. Jammer genoeg zijn er tot op heden nog geen reacties geplaatst en we vermoeden dat het hoge prijskaartje hier vast en zeker voor iets tussen kan zitten.
Voordelen:
Formaat: met een maximale afmeting van 46 x 48 x 20 cm, is deze broedmachine geschikt om tot wel 56 eieren correct te plaatsen. Ongeacht het feit of het kippeneitjes, kwarteleitjes, eendeneitjes of reptieleneitjes zijn.
Temperatuur: de temperatuur kan perfect en nauwkeurig worden ingesteld tussen 30 en 39,5 graden Celsius.
Display: het display biedt informatie over de incubatietijd, de temperatuur, de luchtvochtigheid en het automatische keerproces en geeft daarnaast de mogelijkheid om de parameters, indien nodig, bij te stellen.
Handig in gebruik: de waterbak is bedoeld om de vochtigheidsregeling op peil te houden terwijl de ingebouwde ventilator dan weer zorgt voor een optimale circulatie van de lucht.
Nadelen:
Niet budgetvriendelijk: ben je op zoek naar de broedmachine met de laagste prijs, dan zal dit apparaat alvast niet tot de populairste machines behoren.
4. R-Com Broedmachine Insect Max 140 voor insecten, larven en bijenkoninginnen
In tegenstelling tot de vorige broedmachines, is dit exemplaar van R-Com voornamelijk bedoeld om de eitjes van insecten, larven en bijenkoninginnen uit te broeden. Zo zul je zien dat de R-Com broedmachine gekenmerkt wordt door een maximaal formaat van 63 x 52 x 17 cm en bijgevolg geschikt is om heel wat insecteneitjes op een veilige en comfortabele manier uit te broeden.
Bovendien betreft het hier een volautomatische broedmachine waarbij dus weinig tot geen interventie nodig is tijdens het volledige broedproces. Naast de temperatuur wordt dus ook de luchtvochtigheid constant gehouden alhoewel er altijd de mogelijkheid bestaat om te interfereren indien dat nodig mocht zijn. Zo is er een pomp voorzien om, indien het vochtgehalte te drastisch daalt, water van buitenaf de machine binnen te brengen.
Verder is de machine voorzien van een transparant deksel waardoor je het volledige broedproces nauwlettend in de gaten kunt houden. De machine is overigens makkelijk aan te sluiten op het stroomnet, rekening houdend met een aansluitspanning van 220-240 Volt. Kortom, een handig en veilig apparaatje dat precies doet wat hij moet doen.
Voordelen:
Voeding: met behulp van het snoer kun je de broedmachine op het lichtnet aansluiten met een stroomvoorziening van 220 tot 240 Volt. Vervolgens kan een vermogen van 25 tot 48 Watt worden gegenereerd.
Temperatuurbereik: het temperatuurbereik schommelt tussen 20 en 42 graden Celsius en wordt automatisch ingegeven.
Luchtvochtigheid: de luchtvochtigheid binnenin de machine schommelt tussen 20 en 70% en wordt, net zoals de temperatuur, automatisch geregeld. Bij een te laag vochtgehalte schakelt de pomp in werking.
Nadelen:
Prijzig: ben je van plan om deze broedmachine in het winkelkarretje te plaatsen dan zul je er jammer genoeg wel wat budget voor opzij moeten zetten.
5. Olba brinsea Mini ECO broedmachine 12 eieren
We kunnen het rijtje van de 5 topproducten afsluiten met deze unieke broedmachine van Brinsea die gekenmerkt wordt door een maximaal formaat van 24 x 23 x 19 cm en bijgevolg de mogelijkheid biedt om 12 eieren per keer uit te broeden. Bovendien is de Brinsea broedmachine voorzien van een transparant deksel waardoor je het broedproces ten allen tijde nauwlettend in de gaten kunt houden.
Tevens blijkt het om een elektronische thermostaat broedmachine te gaan waarmee we bedoelen dat hij voorzien is van een instelbare en makkelijk regelbare thermostaat. Door middel van de geïntegreerde glasthermometer kun je dan makkelijk de temperatuur aflezen. Indien er toch een klein puntje van kritiek mag worden vermeld, dan heeft dit vooral te maken het met gebrek aan een automatisch keerproces.
Desondanks reageren klanten tot op heden positief en kent deze broedmachine een mooie eindscore van maar liefst 5 sterren. Dit maakt het één van de meest populaire compacte broedmachines uit dit lijstje.
Voordelen:
12 Volt adapter: je zult zien dat de thermostaat van deze unieke machine een 12 Volt adapter kent die niet alleen bijdraagt aan het comfort maar ook aan de veiligheid.
Formaat: met een totaal formaat van 24 x 23 x 19 cm blijkt deze broedmachine voldoende groot om maar liefst 12 eitjes tegelijk uit te broeden.
Thermostaat: je geniet een elektronische thermostaat die makkelijk af te lezen is en een eenvoudig kan worden afgesteld. De meetresultaten zijn bovendien bijzonder nauwkeurig.
Nadelen:
Geen automatisch keerproces: indien je besluit om deze broedmachine aan te kopen, besef dan wel dat je eigenhandig de eitjes zult moeten omkeren.
Broedmachines Koopgids
De aanschaf van een broedmachine moet weloverwogen en niet overhaast gebeuren, rekening houdend met het type, de luchtvochtigheid, de temperatuur en het keerproces. In de koopgids hieronder trachten we dan ook enkele factoren wat verder uit te diepen. Op die manier hopen we dat het voor jou makkelijker wordt om de verschillende broedmachines met elkaar te vergelijken en een keuze te maken. Aandachtig zijn voor aanbiedingen en/ of leuke promoties, is minstens een even goede aanbeveling daar de prijskaartjes nogal eens kunnen oplopen.
Het nut van een degelijke broedmachine
Een broedmachine is een handig apparaatje waarmee het mogelijk wordt om eieren, zonder tussenkomst van een broedse hen, uit te broeden. De machine, die gekenmerkt wordt door een afgesloten ruimte waarin de eieren worden geplaatst, creëert vervolgens niet alleen de ideale temperatuur maar tevens ook luchtvochtigheid. Afhankelijk van het type broedmachine dat je aankoopt, bestaat al dan niet de mogelijkheid om bepaalde factoren eigenhandig te gaan instellen.
De aanschaf van een broedmachine is dan ook een goede investering indien de kippen niet broeds worden of het uitbreiden van de eieren geen 21 dagen lang volhouden. Ook wanneer het aantal uit te broeden eieren te hoog is, kan een broedmachine handig van pas komen. Algemeen gegeven kunnen we stellen dat het uitbroeden van een kippenei ongeveer 21 dagen in beslag neemt en dat een broedse hen maximaal zo’n 16 eitjes tegelijk kan uitbroeden. Daarnaast is het gebruik van een kwalitatieve broedmachine ook veilig daar de kans op overdracht van ziektes en/ of parasieten minimiem wordt.
De verschillende types broedmachines
Jammer genoeg is de aankoop van een broedmachine niet zo voor de hand liggend aangezien er heel wat types bestaan. Zo kunnen we een onderscheid maken tussen verschillende machines waaronder de zogenaamde vlakbroeders, de motorbroeders of de contactbroeders, elk met hun eigen voor- en nadelen.
De eerste commerciële broedmachines die op de markt verschenen waren de vlakbroeders. Daarin worden de eitjes op één niveau gelegd en wordt de ruimte vervolgens met stilstaande lucht verwarmd. Het gebrek aan een ventilator maakt dat de broedmachine een pak schoner zal blijven op het moment dat de kuikentjes uit het ei komen. Een minpunt van dergelijk type broedmachines is dat de temperatuur minder stabiel blijft en vaak durft schommelen. Doordat ze tot de oudere machines behoren zijn hun mogelijkheden dus beperkter ten opzichte van de andere 2 types.
Aangezien de vlakbroeders weinig tot niet meer verkocht worden, is de keuze voor een motorbroeder voor de hand liggend. Een motorbroeder maakt gebruik van een ventilator waardoor de warme lucht op een mooie en gelijkmatige manier over de volledige broedmachine wordt verdeeld. Dit maakt dat er eveneens op meerdere lagen kan worden gebroed en de temperatuur stabieler blijft. Echter moet je er wel rekening mee houden dat het gebruik van een ventilator voor heel wat schoonmaakwerk zal zorgen op het moment dat de kuikentjes uitkomen.
Mag het echt allemaal nog ietsje meer zijn en ben je op zoek naar een uiterst geavanceerde broedmachine, dan kun je opteren voor een contactbroeder. Dergelijk type broedmachine imiteert een vogel door middel van een verwarmde zak die op de eieren wordt geplaatst. Voor standaard kippeneieren is een dergelijk type broedmachine vaak niet nodig alhoewel ze een goede investering kunnen zijn. Let wel dat het prijskaartje eveneens een pak hoger ligt.
Plaatsing van het apparaat
De aanschaf van een broedmachine vereist natuurlijk een goed overzicht op het gebied van plaatsing. Zo is het belangrijk om de broedmachine zoveel mogelijk waterpas te plaatsen en dit bij voorkeur in een ruimte waar de temperatuur en luchtvochtigheid constant zijn. Bij voorkeur is de ondergrond eveneens trillingsvrij, schijnt er geen direct zonlicht op en is de ruimte vrij van enige vorm van toch. Op die manier zou je een broedmachine eventueel in de kelder, garage of bijkeuken kunnen plaatsen.
Temperatuur en luchtvochtigheid
Zoals reeds vermeld is het belangrijk dat de temperatuur en de luchtvochtigheid zoveel mogelijk stabiel blijven. Sommige broedmachines bieden je de mogelijkheid om dit allemaal zelf te regelen en in te stellen alhoewel heel wat recente apparaten dit allemaal automatisch voor jou zullen regelen.
Wanneer je dus kippeneieren wilt uitbroeden en je gekozen hebt voor een motorbroeder, dan wordt de ideale temperatuur op ongeveer 37,5 graden Celsius geschat. Bij een vlakbroeder ligt deze iets hoger op 37,7 graden Celsius en bij de contactbroeder wordt dit automatisch voor jou geregeld. Houd er rekening mee dat de temperatuur in een vlakbroeder en motorbroeder steeds een heel klein beetje kan afwijken. Daarom wordt aangeraden om tijdens de laatste week van het uitbroedproces de temperatuur iets lager te gaan instellen.
Naast de temperatuur blijkt ook de luchtvochtigheid een belangrijke factor en bepalend bij het uitkomen van het kuikentje. Tijdens het uitbroeden ademt het ei waardoor het ook een bepaalde hoeveelheid vocht zal verliezen. Dat is echter een noodzakelijk proces aangezien er op die manier een ruimte kan gecreëerd worden voor de luchtkamer. Zodra het kuikentje uit het ei begint te komen, heeft het die luchtkamer nodig om de longen te activeren. Een te kleine luchtkamer maakt dit uitbroedproces moeilijk tot zelfs onmogelijk. Dit maakt dat de meest recente broedmachines voorzien zijn van een ingebouwde hygrometer.
Het keerproces
Tot slot willen we nog even wijzen op het keerproces. Zodra je besluit om eieren te gaan uitbroeden, is het belangrijk om deze regelmatig even te keren. De meest recente broedmachines zijn voorzien van een automatisch keersysteem waardoor dit proces echter geheel automatisch wordt uitgevoerd en jij je verder geen zorgen hoeft te maken. Is dit niet het geval dan wordt aangeraden om de eieren zelf minstens 2 keer per dag te gaan keren zodanig dat de dooier/ het embryo niet aan de binnenkant van de eierschaal kan blijven kleven.
Veelgestelde vragen
Q1: Hoe werkt een broedmachine?
Met behulp van een broedmachine is het mogelijk om eieren uit te broeden. Dit kan handig zijn indien er teveel eitjes om uit te broeden of wanneer de broedse hen de broedperiode niet volhoudt of wanneer de hen niet voldoende broeds is. In de meeste gevallen wordt een broedmachine kant en klaar geleverd. Je plaatst hierbij de eieren horizontaal op de, al dan niet verschillende niveaus en klaar is Kees! Vervolgens regelt de machine het keerproces, de temperatuur en de luchtvochtigheid.
Indien het geen volledig automatische broedmachine betreft, zul je zelf de temperatuur en de luchtvochtigheid alsook het keerproces in de gaten moeten houden. Zo wordt aangeraden om de eitjes minstens 2 maal dagelijks te keren.
Q2: Hoe leg ik eieren in de broedmachine?
Zoals hierboven reeds aangegeven worden de eitjes bij voorkeur horizontaal/ vlak op de verschillende niveaus of rollen gelegd. Hierbij is het belangrijk om zoveel mogelijk te vermijden dat de eieren op elkaar terecht komen. Dit zou er namelijk voor kunnen zorgen dat het ei tijdens het keerproces gaat breken.
Daarnaast willen we er nog even kort op wijzen dat je de eieren ongewassen in de broedmachine dient te leggen. Eieren die dus wat vuil zijn, zijn namelijk voorzien van een natuurlijk beschermlaagje waardoor bacteriën en andere mogelijke parasieten geen kans krijgen.
Q3: Hoe lang moet een ei in de broedmachine?
Jammer genoeg kunnen we geen eenduidig antwoord bieden op deze vraag aangezien het afhankelijk is van het type ei en de grootte ervan. In de veronderstelling dat we te maken hebben met standaard kippeneieren, wordt rekening gehouden met een broedperiode van 21 dagen. Hierbij zijn de eerste 18 dagen gericht op de ontwikkeling van het ei en de laatste 3 dagen voornamelijk op het uitkomen van de eitjes.
Heb je te maken met het uitbroeden van ganzen- en/of eenden eieren dan kan de broedperiode iets meer tijd in beslag nemen. In het laatste geval zul je soms rekening moeten houden met een broedperiode van 30 dagen of meer. Alles blijkt dus afhankelijk van het type ei, het dier en de grootte.
Q4: Hoe lang kunnen kuikens in de broedmachine blijven?
Gedurende de laatste 3 dagen van het uitbroedproces, komen de kuikentjes geleidelijk aan uit het ei gekropen. Eenmaal de kuikentjes uit het ei zijn, mogen ze maximaal 24 uurtjes in de desbetreffende broedmachine verblijven. Daarna worden ze overgeplaatst naar een zogenaamde kunstmoeder, wat in de meeste gevallen een krachtige warmtelamp is.
Q5: Hoe vaak moet je de eieren draaien in de broedmachine?
Tot slot is het uiterst belangrijk om rekening te houden met het keerproces. Indien de eieren niet gedraaid worden, blijft de dooier en dus het embryo aan één zijde van de schaal kleven met een uiteindelijk fatale afloop tot gevolg. Door het ei regelmatig te keren, verhinder je dat de dooier aan de eierschaal blijft kleven waardoor het kuikentje zich zonder problemen kan ontwikkelen.
De meest recente broedmachines zijn uitgerust met een automatisch keerproces waardoor je je helemaal geen zorgen meer hoeft te maken. Indien dat echter niet het geval is, dan wordt weliswaar aangeraden om de eieren minstens 2 keer per dag even te draaien.
Lasa un comentariu
0 Comentariu