Deze spullen mogen niet ontbreken in jouw katten inventaris 

Laatste update: 18.04.24

 

Het is eindelijk zover; binnenkort komt een kitten – of misschien zelfs volwassen kat – jouw gezin vervoegen. Dat het gezellig wordt, kunnen we jou alvast verklappen. En dat de komst van je nieuwe vriendje misschien ook wel gepaard gaat met een gezonde portie zenuwen en/ of stress, zullen we niet onder stoelen of banken schuiven. Bereid D-day daarom zo goed mogelijk voor door op voorhand reeds in bepaalde behoeften te voorzien. Weet je niet meteen waar te beginnen? Geen paniek want wij helpen jou graag op weg!

 

Een nieuw begin!

Dat de komst van een huisdier altijd voor wat – gezonde – stress en een goede portie zenuwen zorgt, kunnen we maar al te goed geloven. Je hebt er zo lang op moeten wachten en eindelijk is D-day in zicht. Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn, is het daarom aangewezen om reeds op voorhand in bepaalde zaken te voorzien. Kortom, neem de tijd om een weldoordachte en goed voorbereide katten inventaris aan te leggen, want net zoals kindjes hebben ook dieren behoeften die moeten worden vervuld.

Waar we meteen aan denken bij de aanschaf van een kitten of kat is de zoektocht naar voedend en kwalitatief hoogwaardig kattenvoer in combinatie met het juiste kattengrind. Maar naast deze zogenaamde basisbehoeften, mogen ook tal van andere factoren niet vergeten worden. Om zowel het mentale als fysieke welzijn van je huisdier te bevorderen, is het dus aangewezen om eveneens te investeren in een degelijke krabpaal en enkele bijbehorende speeltjes zodoende je kat af te leren niet aan de meubels te krabben.

 

Het juiste kattenvoer

Maar laat ons misschien even van bij het begin beginnen, want het juiste kattenvoer is uiteraard een belangrijke factor zodra je een kat adopteert of aankoopt. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten voer op de markt gebracht waardoor het niet altijd vanzelfsprekend is om een geschikte keuze te maken. 

Het kan alvast helpen door te focussen op bepaalde factoren gaande van de leeftijd tot het ras, de grootte, de fysieke activiteit en/ of de gezondheidsstatus van het dier. Zo zullen kittens een ander voedingspatroon verlangen dan bijvoorbeeld gezonde volwassen katten en zullen katten met maag/ darmklachten een speciale voeding nodig hebben die makkelijker te verteren is. Kortom, het is belangrijk om rekening te houden met je dier!

Menig expert lijkt daarom alvast te zweren bij het bekende Royal Canin kattenvoer waarbinnen een ruim assortiment van verschillende soorten voer ter beschikking wordt gesteld. Zo kun je in eerste instantie een onderscheid maken tussen droog en natvoer waarbij een combinatie van de beide het meest aanbevolen is. Katten zijn dieren die van nature wel eens durven vergeten om te drinken. Door natte voeding aan hun voedingspatroon toe te voegen, kun je het tekort aan vloeistof enigszins compenseren. Uiteraard is het belangrijk om binnen de keuze van het droog én/ of natvoer eveneens rekening te houden met de bovenstaande factoren als zijnde leeftijd, fysieke activiteit en gezondheid die we eerder vermeld hebben.

Kattenbak en vulling

Heb je een keuze gemaakt wat betreft het voer, dan is het tijd om over te stappen naar een volgende belangrijke basisbehoefte; die van de kattenbakvulling. Katten die buiten kunnen, zullen vaker de neiging hebben om hun behoefte ergens in de tuin of in het zand te begraven. Besluit je om je kat – om wat voor reden dan ook – niet buiten te laten, dan is het verstandig om 1 of meerdere kattenbakken in huis te positioneren waar je kat zijn/ haar behoefte in kan doen.

Qua vulling kun je daarbij kiezen uit diverse soorten gaande van de klontvormende tot de niet-klontvormende vullingen en fijne tot grove korrels. Welk type vulling je kiest; ook hier is het belangrijk om rekening te houden met je huisdier wat betekent dat het type/ merk kattengrit misschien wel eens kan veranderen naargelang de tijd verstrijkt. Belangrijk om weten is dat katten houden van een schoon toilet wat betekent dat je de kattenbak regelmatig zult moeten schoonmaken. Door te kiezen voor een klontvormende kattenbakvulling, kun je het schoonmaakproces aanzienlijk vereenvoudigen daar de uitwerpselen snel en moeiteloos kunnen worden weggeschept.  

Houd daarnaast ook goed in het achterhoofd dat katten hun behoefte van nature begraven en dus een aanzienlijke hoeveelheid kattengrit – houd rekening met een laag van minstens 5 cm – duidelijk aangewezen is. Wanneer je de kattenbak volledig gaat verversen en schoonmaken, dien je het gebruikte kattengrit bij het zogenaamde restafval te gooien. Let wel; composteerbare kattenbakvulling of kattenbakvulling vervaardigd uit biologisch materiaal mag en kan ook in de GFT bak worden gegooid.

 

Bijkomende tips & tricks

Maar daar blijft het uiteraard niet bij want naast deze basisbehoeften, zul je bij de aanschaf van een kitten of volwassen kat eveneens rekening moeten houden met bepaalde extra’s zodoende het mentale én fysieke welzijn van je huisdier te vrijwaren. Zo is fysieke interactie bijzonder belangrijk voor katten. Heeft je kat de mogelijkheid om regelmatig naar buiten te gaan, dan is de aanschaf van extra speeltjes misschien net iets minder noodzakelijk. Maar vooral voor katten die – om wat voor reden dan ook – vooral binnenshuis vertoeven, is het aangewezen om te investeren in enkele speeltjes. Dit kan gaan van balletjes en pluimpjes tot een laserpointer en noem maar op.

Investeer eveneens in een stevige krabpaal zodoende je huisdier aan te leren meubels te vermijden. Katten die regelmatig buiten kunnen, zullen hun toevlucht zoeken tot bomen en struiken maar binnenhuiskatten hebben deze mogelijkheid niet, wat het belang van een degelijke krabpaal nog maar eens bevestigd. Bovendien kan een krabpaal eveneens benut worden om even tot rust te komen en te schuilen van de drukke omgeving. 

Kortom, je hoort het al. Net zoals bij kinderen, mag ook de aanschaf van een huisdier niet over 1 nacht ijs gebeuren. Neem de tijd om de voor- én nadelen grondig uit te schrijven en bedenk waar jij het meeste belang aan hecht. Dat ze zorgen voor heel wat liefde en gezelligheid zullen we niet ontkennen, maar dieren vragen nu eenmaal ook verantwoordelijkheid en dit gedurende meerdere jaren! Ook wel iets om rekening mee te gaan houden dus!

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu