Alles wat je moet weten over Maine Coon

Laatste update: 24.04.24

 

Ben je er bewust over aan het nadenken om een Maine Coon kat in huis te halen? Dan is het verstandig om op de hoogte te zijn van de achtergrond van dit unieke en immens populaire kattenras gaande van zijn karakter tot de meest typische uiterlijke kenmerken. Benieuwd wat deze langharig kat zoal in petto heeft? Aarzel dan niet en ga samen met ons op ontdekking!

 

Land van oorsprong

De Maine Coon – ook wel omschreven als “main coon” of maincoon” verwijzend naar zijn mogelijke afkomst – wordt vandaag beschouwd als één van de meest populaire kattenrassen in Nederland. In vergelijking met heel wat andere soorten katten en katachtigen, onderscheidt de Maine Coon zich voornamelijk op basis van zijn speelse en lieflijke karakter verstopt in een XL of XXL verpakking. Niet verwonderlijk dus dat dit prachtige kattenras – ook wel de zogenaamde Maine Coon Noorse boskat genaamd – tot de populairste aller tijden behoort. 

Om zijn bestaan te kunnen omvatten, dienen we even een sprong in de geschiedenis te wagen. Want van waar komt deze langharige – oranje? – kat precies en waarom kreeg hij de unieke – ietwat vreemde – naam “Maine Coon aangereikt? 

Zo wordt de Maine Coon beschouwd als één van de oudste natuurlijk voorkomende kat soorten van het gehele Noord-Amerikaanse continent. Desondanks doen er heel wat mythen en theorieën de ronde over het ontstaan van dit prachtige kattenras. Zo geloven heel wat fokkers dat de Maine Coon kat ontstaan is uit paringen tussen langharige en kortharige straatkatten uit Europa terwijl anderen dan weer overtuigd zijn dat het een unieke mix is van een wilde kat met een wasbeer; wat meteen zijn specifieke naam “Maine Coon” lijkt te verklaren. “Coon” is namelijk de verkorte versie van “raccoon” wat zoveel als “wasbeer” betekent terwijl “Maine” verwijst naar een Amerikaans stadje waarin de eerste Maine Coon kat zou zijn opgedoken.

Uiterlijke verschijning van de Maine Coon

Dat de Maine Coon kat niet alleen tot de populairste behoort maar tevens ook één van de meest unieke kattenrassen in en buiten Nederland blijkt te zijn, hoeft alvast niet langer te verwonderen. Dit prachtige kattenras valt in eerste instantie vooral op vanwege de typische uiterlijke kenmerken die – op zijn zachtst gezegd – heel wat “afwijkingen” lijken te vertonen in vergelijking met de gewone Nederlandse huiskatten. 

De gemiddelde Maine Coon grootte wordt dan ook geschat op maar liefst 1 meter gerekend van de kop tot de staart wat meteen verklaart waarom heel wat advertenties en fokkers het steevast hebben over Maine Coon XL of Maine Coon XXL. Hoewel de standaard size van de Maine Coon groter is dan eender welke andere Nederlandse huiskat, bestaan er in sommige gevallen ook kleinere varianten. 

Zijn unieke formaat kan moeiteloos gecombineerd worden met eender welke vacht- of oogkleur waarbij je bijvoorbeeld een zwarte Maine Coon met groen tot groen-oranje/ blauwe ogen kunt spotten of een prachtige rode Maine Coon met eveneens groen-oranje oogkleur. Hoewel de Maine Coon kleuren tegenwoordig niet gebonden zijn aan regeltjes, lijken ze toch voornamelijk voor te komen in standaard kleuren gaande van browntabby tot crème, chocolate of cinnamon in combinatie met een patroon variërend van gestreept tot gemarmerd of natuurlijk effen. De oogkleur kan dan weer variëren van groen tot het bekende groen-oranje, blauw of een ongelijke combinatie waarbij 2 oogkleuren worden gecombineerd. (Bijvoorbeeld een blauw en oranje oog bij tweekleurige Maine Coon katten.)

Naast hun unieke kleurenpalet spreekt ook de vorm van de vacht tot de verbeelding. Zo blijkt de vacht van de Maine Coon niet alleen dicht en waterafstotend te zijn maar tegelijk ook een optimale bescherming te bieden tegen koude temperaturen zoals vocht en sneeuw, wat hun afkomst uit het Noorden nog maar eens lijkt te bevestigen. Het plaatje is helemaal compleet dankzij de lange borstelige staart, de aan de binnenkant zwaar behaarde oren en de kenmerkende lynx-pluimpjes aan de uiteinden ervan.

Zijn unieke bouw gaat natuurlijk ook gepaard met een bepaalde gewichtcategorie waarbij het gewicht van de Maine Coon makkelijk kan variëren van zo’n 4,5 tot maar liefst 10 kilogram. Daarbij wordt het gemiddelde gewicht van de vrouwelijke Maine Coon geschat op zo’n 4,5 tot 6 kilogram terwijl het gewicht van de Maine Coon kater makkelijk zo’n 6 tot 9 à 10 kilogram kan bedragen. 

Maar welk effect hebben al deze uiterlijke kenmerken dan op de leeftijd van deze katachtige? Kortom; hoe oud wordt een Maine Coon kat en is daar enig verschil te bespeuren met de standaard Nederlandse huiskat? Zo leren we dat Maine Coon katten zich – in tegenstelling tot huis- en straatkatten – minder snel ontwikkelen waardoor ze slechts op 4-jarige leeftijd als 100% volwassen kunnen beschouwd worden. De uiteindelijke Maine Coon leeftijd wordt daarbij geschat op zo’n 12 à 15 jaar, eventuele uitzonderingen buiten beschouwing gelaten.

Karakter van de Maine Coon 

Hoewel hun grote – ietwat wild uitziende – bouw een volledige andere karakteromschrijving doet vermoeden, zijn de meeste Maine Coon katten bijzonder zacht- én goedaardige karaktertjes. Gekenmerkt door hun zachte nogal piepende stem – die overigens allesbehalve bij de bouw van hun lichaam past – typeert het karakter van de Maine Coon zich hoofdzakelijk als een jeugdige clown en dit zelfs tot op hoge leeftijd. Dit kattenras houdt ervan om kleine voorwerpen spelenderwijs te achtervolgen, is dol op interactieve spelletjes met mensen en is dan ook bijzonder mensgericht. Heel wat Maine Coon katten kunnen zelfs worden “omgevormd” naar echte schootkatten wat maakt dat het Maine Coon karakter bijzonder toegankelijk blijkt voor een breed publiek.

 

Voeding en verzorging

Maar genoeg nu inzake uiterlijke kenmerken en karaktereigenschappen, ook qua voeding en verzorging steken Maine Coon katten er met kop en schouders boven uit. Hoewel het in de praktijk behoorlijk goed lijkt mee te vallen, blijken Maine Coon katten – in vergelijking met standaard huiskatten – gevoelig te zijn aan heupdysplasie, milde hartritmestoornissen en/ of ernstige hartproblemen. Daar professionele en erkende fokkers hiervan op de hoogte zijn, proberen zij daar tijdens het fokken rekening mee te houden door dergelijke “slechte” genen zo weinig mogelijk te selecteren.

Algemeen luidt het advies van menig expert op het vakgebied van Maine Coon katten dan ook om te investeren in een uitgebalanceerd dieet inclusief optimale verzorging. Investeer daarom in de jaarlijks verplichte inentingen, neem de tijd om de vacht van je Maine Coon kat regelmatig (bij voorkeur dagelijks) even te kammen en kies voor een volwaardige voeding. Royal Canin Maine Coon of Royal Canin Maine Coon kitten is daarbij misschien wel één van de meeste bekende voedingswaren die rekening houden met de noden van deze unieke raskat. 

Krabpaal en andere benodigdheden

Heb je eindelijk de knoop doorgehakt en besluit je een Maine Coon kitten in huis te halen, dan is het uiteraard belangrijk om er zeker van te zijn dat deze van een erkend Maine Coon fokker afstamt. Eenmaal de kitten in huis, is het belangrijk om in de noden van je trouwe viervoeter te voorzien. Naast een uitgebalanceerd dieet en dagelijks vers water – bij voorkeur een drinkfontein voor katten – kunnen ook speeltjes, een kattenbak en meerdere slaapplekken niet op het toneel ontbreken. 

Kies bijvoorbeeld voor een degelijke Maine Coon krabpaal – bij voorkeur een groot formaat – zodanig dat je vriendje regelmatig zijn nagels kan bijvijlen en zich eventueel wat kan afzonderen om uit te rusten. Vul dit eventueel aan met 1 of meerdere krabplanken, een stevige kattenbak, 1 of meerdere kattenmanden en eventueel enkele kattensnoepjes om je vriendje te kunnen belonen wanneer hij/ zij iets goed doet!

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu