Alles wat je moet weten over de Noorse boskat

Laatste update: 26.04.24

 

Dat de Noorse boskat steeds populairder wordt in Nederland én België, hoeft alvast niet langer te verwonderen. Hij behoort – met rede – tot één van de meest prachtige hedendaagse poezenrassen en typeert zich als bijzonder vriendelijk, rustig én tolerant en dit zowel naar mensen alsook naar andere dieren toe. Benieuwd naar meer? Wij nemen jou graag mee in de wereld van de Noorse boskat en zoeken samen met jou uit of het misschien wel een vriendje voor het leven kan worden.

 

Afkomst van de Noorse boskat

Maar alvorens we verder ingaan op het karakter, is het misschien niet verkeerd om ons even te verdiepen in de afkomst en origine aangezien deze factoren vaak een verklaring kunnen geven voor het de uiteindelijke uiterlijke kenmerken en het bijbehorende karakter. Zo vindt de Noorse boskat – hoe kan het ook anders – zijn oorsprong in Scandinavië waar hij geleidelijk aan is verder geëvolueerd door natuurlijke selectie. Desondanks komt dit ras in bepaalde gebieden in Zweden en Noorwegen nog steeds in het wild voor, wat zijn bijnaam van kat-lynxen meteen lijkt te verklaren. 

De Noorse kat heeft zich dan ook al vrij snel weten aan te passen aan de unieke ietwat barre klimatologische omstandigheden waarbij hete droge zomers moeiteloos worden afgewisseld met ijzige winters. Doordat ze vroeger voornamelijk als muizenjagers op fjordenboerderijen werden ingezet, kwamen ze al vrij vroeg in contact met mensen. Niet verwonderlijk dus dat deze voorheen wilde boskat, steeds vaker in menig huiskamer te vinden is. Hoewel zijn stoere uiterlijk anders doet vermoeden, is de Noorse boskat eerder een evenwichtige en rustige kat die perfect samengaat met andere dieren en kleine kinderen.

 

Karakter; een lieve speelvogel

“Binnenkat gezocht?!”; dan is de Noorse boskat vast en zeker het overwegen waard. Hoewel hij er bijzonder stoer en imposant uitziet, is het eigenlijk een relatief rustige kat die vriendelijk én tolerant reageert op mensen én dieren. Kortom, het ideale maatje om de familie mee uit te breiden. Houd er wel rekening mee dat het een vrij actief en speels kattenras is waardoor het aangewezen is om een stevige krabpaal en voldoende speeltjes en afleidingen te voorzien. Ondanks het feit dat je de Noorse boskat perfect als huiskat kunt introduceren, zijn het ook diertjes die zo nu en dan wel eens graag buiten op ontdekkingstocht gaan. 

Maar dat is natuurlijk nog niet alles want verder heeft deze vriendelijke, nieuwsgierige én leergierige reus ook heel wat te vertellen. Zo houdt de Noorse boskat ervan om met zijn baasjes te “kletsen”, te knuffelen en te spelen wat hem bijzonder geschikt maakt voor gezinnen met jonge kinderen. Let wel; zorg er goed voor dat de kat vanaf de kittentijd voldoende én correct gesocialiseerd werd. 

 

Gewicht en uiterlijke kenmerken

Het mag onderhand wel al duidelijk zijn dat Noorse boskatten met recht en rede mogen beschouwd worden als flinke huistijgers en dan voornamelijk in het geval van de katers. Het gemiddelde gewicht van deze kat wordt geschat op zo’n 3,5 à 8 kilogram maar sommige katers kunnen zelfs een gewicht laten noteren van maar liefst 5 tot 8 kilogram. Dit wordt aangevuld met een langwerpig en gestroomlijnd lichaam waarbij de achterpoten net iets langer zijn dan de voorpoten wat verklaart waarom de Noorse boskat een uitstekende springer is. In vergelijking met de huiskatten die wij tot op heden kennen, is de Noorse boskat vrij groot en ziet de groeicurve van kittens binnen dit ras er dus net iets anders uit. Zo is de Noorse boskat pas volledig volgroeid tussen het derde én vijfde levensjaar wat ze een pak langzamer maakt op het gebied van groeisnelheid dan hun traditionele vriendjes.

Wat betreft de vacht, geniet de Noorse boskat – weliswaar zoals we deze vandaag de dag kennen – prachtige halflange haren die in diverse tonaliteiten en kleuren aan bod komen. Dat betekent dat werkelijk alle bekende kleuren van de traditionele huiskat ook effectief zijn toegestaan; bij voorkeur in combinatie met wit. Zo kun je perfect een zwarte Noorse boskat met witte kraag of pootjes tegenkomen alsook een Noorse boskat met roodtinten en tal van bruine boskatten. Dit kan worden aangevuld met een effen, getijgerde, gestreepte, gevlekte of tortie-achtige print wat hem juist zo uniek maakt.  Zijn fantastische look wordt afgewerkt met een stevige pluizige staart en dito pootjes wat hem net zo toegankelijk en vriendelijk laat ogen. 

 

Verzorging en gezondheid

Ben je voor het idee gewonnen en besluit je een Noorse boskat kitten in huis te halen of opteer je voor een – iets oudere – Noorse boskat uit het asiel, dan is het uiteraard belangrijk om op de hoogte te zijn van de verzorging en de gezondheid van dergelijk ras. Qua verzorging volstaat het bijvoorbeeld om de Noorse boskat wekelijks aan een grondige kambeurt te onderwerpen zodoende kans op klitten te voorkomen en de prachtige halflange vacht in topconditie te houden. Je kunt het verzorgingsritueel verder aanvullen met het wekelijks schoonmaken van de oren en ogen en het poetsen van de tanden. 

Wanneer je een kitten van de Noorse boskat gaat kopen, is het dus aangewezen om zo vroeg mogelijk met deze verzorgingsrituelen te starten zodanig dat het diertje alles gewoon kan worden en probleemloos toelaat. Bovendien betekent dit eveneens een meerwaarde tijdens de bezoekjes aan de dierenarts. Merk je dat je kat er in het begin toch wel wat weigerachtig tegenover staat, beloon hem/ haar dan eventueel met een lekker snoepje na het kammen van de vacht, het schoonmaken van de ogen/ oren, het poetsen van de tanden of het knippen van de nagels.

Daarnaast willen we toch ook graag even een inkijk bieden in de ziektes die mogelijks kunnen voorkomen bij dit unieke ras. Let wel; dit hoeft echt niet het geval te zijn maar de kans in vergelijking met de traditionele huiskatten is net een tikkeltje groter. Zo komt de (zeldzame) ziekte GSD IV enkel en alleen voor bij Noorse boskatten. Het is een ziekte waar geen behandeling tegenover staat en die ervoor zorgt dat kittens dood geboren worden of jonge katten geen lang leven beschoren is. 

Daarnaast is ook (gedeeltelijke) doofheid een belangrijke factor die voornamelijk lijkt voor te komen bij geheel witte Noorse boskatten. Wil je dus een witte Noorse boskat bij een erkend fokkers kopen, dan is het belangrijk om op voorhand een kwaliteitsvolle gehoortest uit te voeren. Het lijstje kan verder worden aangevuld met onder meer heupdysplasie, een patella luxatie of polycystic kidney disease. Deze laatste 3 ziektebeelden kunnen overigens ook bij tal van andere kattenrassen voorkomen.

Maar zoals eerder vermeld; deze ziektebeelden hoeven niet per sé te verschijnen. Zo zijn Noorse boskatten over het algemeen behoorlijk sterk en kennen ze een aanzienlijke levensverwachting van zo’n 12 jaar. Sommigen worden zelfs ouder dan 12 jaar. Het spreekt voor zich dat dit eveneens afhankelijk is van het leefpatroon en de verzorging.

 

Extra tips & tricks

Kortom, ben je overtuigd en besluit je een Noorse boskat te kopen bedenk dan in eerste instantie of je opteert voor een Noorse boskat kitten dan wel een Noorse boskat uit het asiel een tweede leven wilt schenken. Beide opties hebben voor- én nadelen. Zo zal de boskat uit het asiel vaak al een rugzakje met zich meedragen wat tot uiting kan komen in bepaalde karaktereigenschappen. Anderzijd schenk je hem/ haar een nieuw gouden mandje waarin hij zonder zorgen van zijn oude dag kan genieten. 

Kies je voor Noorse boskat kittens – weliswaar afkomstig van een erkend fokker – dan weet je meteen hoe de stamboom in elkaar zit en wie de ouders zijn. Dit biedt je tevens ook een betere inkijk of het ziektebeeld, verzorgingspatroon en de meer uitgesproken karaktertrekken. Bedenk op voorhand of je opteert voor een mannetje of vrouwtje en ga misschien al even op zoek naar bijpassende Noorse namen. Zo zijn er heel wat prachtige zeldzame Scandinavische namen te vinden die perfect bij dit unieke en fiere ras passen. Zorg tevens ook voor voldoende speeltjes, 1 of meerdere stevige krabpalen in combinatie met 1 of meerdere kattenbakken zodoende in het onderhoud van je nieuwe vriendje te voorzien.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu