Alles wat je moet weten over de Amerikaanse Stafford

Laatste update: 18.04.24

 

De Amerikaanse Stafford – ook wel omschreven als “American Stafford”, “Staffordshire” of kortweg “Stafford”. Niet meteen een hondenras dat positief in de aanbieding komt te staan, maar is dat wel terecht? Hoe zit het karakter van deze viervoeter eruit en welke uiterlijke kenmerken kunnen we toeschrijven aan de Stafford hond? Hoe zit het op het gebied van verzorging en gezondheid en wat als je er echt van overtuigd bent een Amerikaanse Staffordshireterriër in huis te halen? Wij zoeken het graag voor jou uit!

 

Afkomst en oorsprong

Maar laat ons bij het begin beginnen en even teruggaan in de tijd; waar ligt de oorsprong van de Amerikaanse Stafford echt en wat verraadt zijn afkomst op het gebied van karakter en uiterlijke kenmerken? 

Hoewel de naam anders doet vermoeden, komt de Amerikaanse Stafford – voluit erkend onder de naam “Amerikaanse Staffordshire Terriër” – oorspronkelijk uit Engeland. Meer bepaald in het stadje “Staffordshire” werden toentertijd zowel Bulldogs alsook Terriërs gefokt en het is de combinatie van deze 2 rassen die aan de basis lag voor het ontstaan van de al even bekende “Staffordshire Bull Terriër”. Toen de burgeroorlog in de VS geleidelijk aan op zijn einde liep, besloten heel wat Engelsen om te verhuizen en hun kans te wagen in Amerika. Op die manier kwamen deze typische Engelse hondenrassen – Bulldogs, Terriërs en de gekruiste Staffordshire Bull Terriër – in contact met onder meer de Ierse Terriër en de befaamde Airedale waarmee ze na verloop van tijd ook werden gekruist. Op die manier is vervolgens de Amerikaanse Stafford – ook wel “American Staffordshire Terriër” – ontstaan. 

Hoewel het ras pas sinds 1972 officieel erkend werd, bestond het dus toch al enkele jaren eerder hetzij onder een andere naam gaande van Pitbullterriërs en Pitbull Staffords tot Yankee Terriërs, Stafford Terriër en Amerikaanse Stepherd/ Terriër. Voor sommigen was het dus duidelijk een ras dat deel uitmaakte van de verschillende soorten terriërs terwijl anderen toch meer neigden naar de kwalificatie van Pitbull. Nu het ras sinds enige tijd officieel erkend is, is er geen twijfel meer mogelijk en weten de meesten onder ons wel wat bedoeld wordt met een Amerikaanse Stafford of Staffordshire. Jammer genoeg heeft dit hondenras geen al te positieve connotatie doordat hij in sommige landen voornamelijk wordt ingezet tijdens gevechten en daardoor – misschien mede onterecht – bestempeld wordt als “agressief” en “gevaarlijk”

 

Uiterlijke kenmerken

Nu in de introductie reeds min of meer duidelijk is geworden dat het ras ontstaan is door verschillende andere hondenrassen met elkaar te kruisen; is het misschien wel interessant om ons even te werpen op de uiterlijke kenmerken. 

Zo kent de American Staffordshire Terriër een relatief lage schofthoogte die – afhankelijk van het geslacht en de leeftijd – kan variëren van zo’n 43 tot maximaal 48 cm én wordt aangevuld met een gemiddeld gewicht van zo’n 18 tot 30 kg. Hoewel hij dus op papier vrij klein en fragiel oogt, is niets minder waar. In “real life” wordt al snel duidelijk dat de American Staffordshire Terriër bijzonder gespierd is voor zijn grootte en daarbij gekenmerkt wordt door een vrij korte rug in combinatie met een behoorlijk diepe borst, een breed wigvormig hoofd met korte rechtopstaande oren én een bijzonder sterk gebit. Ondanks dergelijk postuur, blijkt de Amerikaanse Stafford bijzonder wendbaar én behendig te zijn.

Maar dat is natuurlijk niet alles want verder kenmerkt deze – van oorsprong – jacht/ herdershond zich eveneens door een vrij korte glanzende vacht waarbij nagenoeg elke kleur alsook elke combinatie of elk mengsel is toegestaan. Let wel; de kleur mag daarbij niet meer dan 80% van het volledige lichaam gaan bedekken. In je zoektocht naar de voor jou meest geschikte Amerikaanse Stafford pup kun je zelf bepalen of je voorkeur uitgaat naar een blauw getinte Amerikaanse Stafford – ook wel omschreven als “American Stafford blue” – of je toch opteert voor een grijze/ bruine Amerikaanse Stafford. Let wel; weet waaraan je begint want de Stafford kan makkelijk 10 tot 12 jaar oud worden, kent een vrij hoge bewegingsdrang en vraagt dus best wel wat van je tijd en energie!

 

Karakter 

Doordat de Amerikaanse Stafford of Staffordshire Terriër in sommige landen nog steeds gebruikt wordt tijdens (straat)gevechten, zijn heel wat mensen ervan overtuigd dat het een agressief en gevaarlijk ras betreft. Maar is dat wel echt het geval? Is het karakter van deze gekruiste Bull Terriër effectief zo gevaarlijk als iedereen – waaronder media – doet uitschijnen? Ben je benieuwd? Aarzel dan niet en lees alvast even verder!

Zo hebben onderzoek en diverse studies al meermaals aangetoond dat de Amerikaanse Staffordshire Terriër allesbehalve gevaarlijk en agressief is – weliswaar wanneer deze ook correct wordt opgevoed. Indien je deze rashond reeds vanaf jongs af aan correct weet op te voeden door consequent te zijn en duidelijk signalen te geven, dan kan zelfs de Amerikaanse Stafford probleemloos uitgroeien tot een lieve, sociale én bijzonder betrouwbare hond.

Maar laat ons eerlijk zijn; het is geen hond die zomaar bij iedereen kan worden geplaatst. De Amerikaanse Stafford kent een bijzonder hoge bewegingsdrang, is enorm leergierig en heel intelligent waardoor het aangewezen is om hem zowel fysiek als mentaal uit te dagen. Het is daarnaast ook een ras dat zich van nature bijzonder toespitst op de baas en indien het een gezin betreft, ook het voltallige gezin als baas zal gaan beschouwen. 

In vergelijking met andere hondenrassen, is de Amerikaanse Stafford ook een hond die van nature een bijzonder groot waakgevoel ontwikkelt en er bijgevolg alles zal aan doen om zijn baasje(s) 100% te beschermen. Hoewel deze beschermingsdrang zich op verschillende manieren kan uiten, zal de Amerikaanse Stafford er in de meeste gevallen voor kiezen om voor zijn baasje te gaan staan en eventueel te blaffen dan wel grommen. In het geval van een correcte én welopgevoede hond, is van bijten absoluut geen sprake!

 

Opvoeding, verzorging en gezondheid

Nu het onderhand duidelijk is geworden dat de American Staffordshire Terriër een echt werkpaard is dat graag actief in beweging blijft, is het belangrijk om hier rekening mee te houden in de opvoeding. Kies je voor een Amerikaanse Stafford puppy zorg er dan voor dat deze al van jongs af aan in contact komt met andere honden ongeacht leeftijd, geslacht of ras. Een goed gesocialiseerde hond zal andere soortgenoten ook bij het ouder worden makkelijker aanvaarden. 

Daarnaast is het uiteraard belangrijk om deze drang naar beweging en fysieke/ mentale activiteit te ondersteunen met de juiste voeding. Zo zijn er vandaag de dag heel wat hondenvoer merken die gericht zijn op verschillende rassen, leeftijden en bewegingsgroepen gaande van zeer actieve tot minder actieve honden. Je kunt daarbij besluiten om droogvoer met nat hondenvoer te combineren alsook bepaalde hondensnoepjes aan te kopen die dan weer dienst kunnen doen tijdens de trainingen en speelmomentjes. 

Vul de juiste voeding verder aan met een correcte en op het ras gerichte verzorging. Eerder in de tekst werd al duidelijk dat de Amerikaanse Staffordshire Terriër een korte glanzende vacht kent die relatief weinig onderhoud vereist. Hoewel de vacht van deze rashond bijna zelfreinigend te noemen is, is het niet verkeerd om de hond te laten wennen aan het gebruiken van borstels, nagelknippers en dergelijke meer.

Eindbeoordeling

Ben je na het lezen van deze tekst helemaal overtuigd en besluit je op zoek te gaan naar een Stafford pup om het gezin te vervoegen, dan is het uiteraard belangrijk om op voorhand de pro’s en contra’s op een rijtje te plaatsen. Hoewel de Amerikaanse Stafford als gevaarlijk en agressief omschreven wordt, is hij dat allesbehalve op voorwaarde dat hij correct en met duidelijke hand wordt opgevoed. 

In het geval van Amerikaanse Stafford pups is het dus aangewezen om in een vroeg stadium te beginnen met socialisatie zodoende de pup gewoon te laten worden aan soortgenoten ongeacht de leeftijd, het ras of de grootte. Het zijn honden die bijzonder intelligent zijn, een grote drang naar beweging en activiteit kennen en op zoek gaan naar de zwakheden bij hun baasjes. Toon aan je hond dat jij in staat bent om de leiding te nemen zodat hij jou ten volle gaat vertrouwen. Een goede en welopgevoede Amerikaanse Stafford zal niet zomaar overgaan tot bijten!

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu