Alles wat je moet weten over Cane Corso honden

Laatste update: 18.04.24

 

Heb je nooit een leven zonder honden gekend en ben je op zoek naar een grote loebas met een krachtig, ietwat eigenzinnig en behoorlijk waaks karakter? Dan is de Cane Corso hond precies waar jij naar op zoek moet! Maar vergis je niet want het is geen “katje” om zonder handschoenen aan te pakken waardoor hij bij voorkeur niet bij beginners wordt geplaatst. Benieuwd naar meer? Ga samen met ons op ontdekking alvorens een Cane Corso pup aan te schaffen.

 

Oorsprong en geschiedenis

Maar laat ons even van bij het begin beginnen en op zoek gaan naar de oorsprong van deze grote loebas. Oorspronkelijk komt de Cane Corso uit het zuiden van Italië wat meteen verklaart waarom hij regelmatig beschreven wordt als de Cane Corso Italiano en daarnaast tevens bekend staat onder de naam “Italian Mastiff” of “Italiaanse Molosser hond”. 

Hoewel deze Italiaanse hond tot de huidige populaire Italiaanse hondenrassen lijkt te behoren, is hij niet meteen één van de makkelijkste om op te voeden. Waardoor je toch maar beter eerst eens 2 keer nadenkt alvorens een Cane Corso pup te kopen. Ben je echter consequent en kordaat in de opvoeding dan is de kans groot dat je een evenwichtige Cane Corso hond bekomt die over het algemeen soeverein en gelaten overkomt.

 

Een imposante verschijning

Dat je met Cane Corso – oftewel “King Corso” – voor een imposante verschijning kiest, hoeft alvast niet langer te verwonderen. Het is een krachtig gebouwd hondenras met een typerende brede snuit waarbij de schofthoogte van de hond makkelijk tot 68 cm kan bedragen aangevuld met een totaal gewicht van maar liefst 50 kilogram of meer. Het spreekt voor zich dat de groeicurves inzake schofthoogte van de hond variëren naargelang de leeftijd en het geslacht waarbij een Cane Corso teef vaak minder groot zal zijn en minder zal wegen dan een volgroeide Cane Corso reu. 

Hun unieke bouw wordt daarbij steevast gecombineerd met een uitgebreid kleurenpalet waarbij diverse Cane Corso kleuren alomtegenwoordig zijn. Hoewel de typische zwarte Cane Corso of de befaamde Cane Corso als grijze jachthond kenmerkend zijn voor dit ras, komen ze vandaag de dag ook voor in loodgrijs, leisteen grijs, lichtrood, donkerrood, donker geelbruin en/ of reebruin. In sommige gevallen kan de grijze hondenvacht zelfs een blauwe schijn met zich meebrengen waardoor me in de volksmond al gauw spreekt van een blauwe Cane Corso. 

Zijn prachtige kleurenpalet wordt aangevuld met een gestroomd of gestreept patroon. In het geval van een gestroomd patroon worden de uiterlijke kenmerken verder aangevuld met een zwart of grijs typerend masker eventueel in combinatie met kleinere witte vlekken ter hoogte van de borst, de pootpunten en al dan niet op de neusbrug. Let wel; de vlekken mogen niet te overheersend zijn om van een pure rashond te kunnen spreken.

Karakter

Het karakter van de Cane Corso komt min of meer overeen met zijn imposante verschijning, wat meteen aantoont dat het geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken. Maar om de Cane Corso nu gevaarlijk te noemen, is misschien wel wat kort door te bocht. Daarom is het verstandig om het karakter van de Cane Corso rashond eens even onder de loep te nemen. 

Zo wordt de Cane Corso hond – weliswaar onder normale omstandigheden – beschouwd als een leergierige, speelse, loyale én zelfs kindvriendelijke rashond. Ze zijn tevens ook optimale waakhonden wat betekent dat ze geen onbekenden (lees “mens of dier”) in hun territorium dulden. Dat verklaart waarom ze wel eens terughoudend kunnen reageren zodra er vreemden over de vloer komen. 

De Cane Corso hond beschouwt zijn gezin/ familie dan ook als het hoogste goed en zal bijgevolg – in geval van nood – in de verdediging schieten. Echter zal hij nooit zonder enige reden agressief gaan reageren. Toch staat dit imposante zelfstandige hondenras juist vanwege zijn sterke beschermingsinstinct in heel wat landen op de bekende lijst van zogeheten “gevaarlijke hondenrassen”. Dat betekent dat er in bepaalde landen effectief toestemming nodig is om een Cane Corso in huis te halen en dat je hiervoor dan ook aan bepaalde eisen moet voldoen.

 

Voeding en verzorging

Ben je toch van plan om een Cane Corso hond aan te schaffen dan dien je eveneens op de hoogte te zijn inzake voeding en verzorging. Net zoals eender welk ander gezelschapsdier verlangt ook deze Italiaanse rashond een optimaal onderhoud waarbij aandacht werd besteed aan een uitgebalanceerd dieet, voldoende fysieke en mentale activiteit en een geschikt plekje om even helemaal tot rust te komen.

Qua voeding zijn er dan ook heel wat hondenvoer merken die in aanmerking lijken te komen. Daarbij kun je meestal een onderscheid maken tussen droog- én natvoer of het bekende BARF (Bones And Raw Food). Let bij de keuze voor een bepaald type voeding of merk vooral op de leeftijd van je hond en de fysieke activiteit. Zo zal een Cane Corso pup andere voedingsstoffen nodig hebben dan een volwassen hond of een Cane Corso senior van 7 à 8 jaar oud. De juiste voeding vermindert bovendien de kans op skeletproblemen en/ of maag- én darmproblemen.

Je kunt deze standaard voeding eventueel verder aanvullen met snoepjes die dan weer een pluspunt betekenen tijdens trainingen of spellen. Let wel; indien er snoepjes geïntroduceerd worden dien je de dagelijkse hoeveelheid droog/ natvoer uiteraard ook aan te passen teneinde overgewicht te voorkomen. Daarnaast wordt dierenvoeding met graan zoveel mogelijk afgeraden daar ze regelmatig leiden tot allergische reacties.

Dit uitgebalanceerde dieet wordt het best aangevuld met het regelmatig borstelen van de vacht – bij voorkeur om de paar dagen – in combinatie met het gebruik van een milde shampoo indien hardnekkig vuil dient verwijderd te worden. Het regelmatig douchen van dergelijke honden is niet echt nodig noch aangewezen.

Gezondheid 

Op vlak van gezondheid verschilt de Cane Corso op zich niet veel van andere grote hondenrassen. Net zoals bijvoorbeeld de Duitse Herder en Labrador, heeft ook de Cane Corso een bijzonder aanleg tot heup- en/ of elleboogdysplasie. Hoewel erkende fokkers dit probleem zoveel mogelijk proberen uit te sluiten, zijn er jammer genoeg nog heel wat wanpraktijken zoals broodfok die hier weinig tot niet rekening mee houden. Zorg er dus voor dat je steeds op zoek gaat naar een gerenommeerd professioneel fokker en zodra je de Cane Corso in huis hebt, is het aangewezen om zo weinig mogelijk trappen met je trouwe viervoeter te lopen.

Daarnaast lijken sommige vertegenwoordigers van dit imposante ras eveneens aanleg te hebben voor artrose – al dan niet als gevolg van heup/ elleboogdysplasie -, voorste kruisbandlaesie of osteosarcoom. Ook bepaalde hartziekten en/ of hartritmestoornissen – gekenmerkt door vermoeidheid, hoesten en/ of kortademigheid – kunnen aan het lijstje van veel voorkomende gezondheidsproblemen bij de Cane Corso worden toegevoegd. Tot slot hebben de meeste Cane Corso honden eveneens te kampen met slechte gevoelige ogen waardoor het aangewezen is om ventilatoren, tocht en airco te vermijden.

 

Opvoeding

Ben je voor het idee gewonnen en besluit je te investeren in een prachtige Cane Corso (waak)hond, dan is het eveneens belangrijk om rekening te houden met een bepaalde opvoedingsmethodologie. Cane Corso honden hoeven niet gevaarlijk te zijn maar dienen daarvoor wel correct en evenwichtig te worden opgevoed, waardoor hij minder geschikt is als eerste hond voor beginners.

De meest aanbevolen opvoeding inzake Cane Corso honden uit zich dan ook in een consequente én duidelijke leidinggevende aanpak. De leider van de roedel – in dit geval jij als baasje – dient daarbij ook een zeker inlevingsvermogen aan de dag te kunnen leggen. Spendeer daarom in eerste instantie behoorlijk wat tijd aan een correcte socialisatie naar andere honden én mensen toe en zoek daarbij – bij voorkeur – hulp van een expert en/ of hondenschool. Wees er jezelf ervan bewust dat de Cane Corso niet meteen een schoothondje is dat uren per dag stil kan zitten. Het is een hond die fysiek heel wat activiteit verlangt maar ook mentaal correct moet worden aangestuurd.

Conclusie; geen hond voor beginners!

Dat brengt ons dus meteen tot de – misschien wel de belangrijkste – vraag; “Is de Cane Corso iets voor mij?”. Zoals onderhand wel al duidelijk werd, hoeft de Cane Corso geen gevaarlijke rashond te zijn. Echter, is het een hond die nood heeft aan consequentie, duidelijkheid én verantwoordelijkheid. Heb je nog nooit een hond gehad en mis je dus een zekere vorm van ervaring én leidinggevende functie, dan is de Cane Corso niet de geschikte hond voor jou! Zodra deze Italiaanse waakhond begrijpt dat jij hem niet onder controle kunt houden, zullen zijn grote mate van beschermingsinstinct in combinatie met zijn imposante bouw, de bovenhand nemen waardoor hij bijna niet meer te controleren is.

Juist deze typische Cane Corso problemen hebben ertoe geleid dat hij tot de verboden hondenrassen van Nederland behoort. Het is geen makkelijke hond voor beginners en al zeker geen waakhond voor beginners in het vak. Ben je toch overtuigd van je keuze, detecteer dan eventuele broodfokkers op de zwarte lijst en wees er bijgevolg zeker van dat je met een erkend fokker te maken hebt. Roep vervolgens de hulp in van een hondenschool of individueel hondentrainer en neem je verantwoordelijkheid op zodat jouw Cane Corso pup zonder problemen tot een evenwichtige rashond kan uitgroeien!

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu