Laatste update: 25.07.21

 

Beste terrariums – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Tegenwoordig zijn er heel wat verschillende terrariums op de markt te vinden waardoor het niet altijd makkelijk is een keuze te maken. Houd alvast goed rekening met de natuurlijke habitat van het reptiel of amfibie dat je besluit aan te kopen. Om jou alvast een handje op weg te helpen, maken we een overzicht van de 3 best beoordeelde hedendaagse terrariums. Zo zou je kunnen kiezen voor de Savic Faunabox S vanwege de kwaliteit en de betaalbaarheid ervan. Echter blijkt ook de Ciano Tartarium 10 een schot in de roos te zijn. Bij de productie van dit terrarium heeft men vooral gekozen voor kwalitatief glas.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Terrariums Koopgids

 

Tegenwoordig zijn er heel wat terrariums die de moeite waard zijn gebleken. Echter is het wel belangrijk om niet gelijk het eerste het beste terrarium aan te kopen. Houd rekening met de gebruikte materialen, het formaat, de inrichting en de onderverdeling maar ook de eventuele extra kenmerken. Maar vooral, wees aandachtig voor het type reptiel, insect of amfibie dat je van plan bent te kopen. Het is een aanbeveling zoveel mogelijk terrariums te vergelijken alvorens over te gaan tot een aankoop. Let daarbij op eventuele aanbiedingen.

Wat is een terrarium en het gebruiksgemak

Een terrarium is een soort afgesloten verblijfplaats die speciaal ontworpen is om exotische diersoorten in te kunnen huisvesten. Denk hierbij maar aan reptielen maar ook insecten en amfibieën behoren tot deze categorie. Dergelijke exotische diersoorten hebben nood aan typische tropische leefomstandigheden. Dat wil dus zeggen; een hoge temperatuur gecombineerd met een hoog vochtgehalte.

Dergelijke combinatie kun je niet in een eender welk “hok” bekomen en daarom heeft men de zogenaamde terraria ontworpen. Echter is het wel belangrijk dat je een goed weloverwogen beslissing maakt alvorens een terrarium aan te kopen. Zo hebben slangen andere noden en behoeften dan bijvoorbeeld wandelende takken of kleine schildpadjes. Neem daarom de tijd om deze koopgids even grondig te bestuderen alvorens je een aankoop overweegt.

 

Gebruikte materiaalsoorten en formaat

Bij de aanschaf van een degelijk terrarium is het natuurlijk belangrijk om rekening te houden met de gebruikte materialen en het aangeboden formaat. Zo bestaan er heel wat terrariums vervaardigd uit natuurlijke stevige soorten hout. Echter is dat niet aangewezen voor eender welk exotisch dier. Daarom zijn er ook heel wat terraria die vervaardigd zijn uit een combinatie van stevig transparant glas in combinatie met plastic of kunststof.

Glas is een echte aanrader doordat het de mogelijkheid biedt om een hoge temperatuur en hoog vochtgehalte te vrijwaren. Daarnaast zul je merken dat een glazen terrarium ook veel makkelijker schoon te maken en dus te onderhouden is. Aan jou de keuze dus! Verder is het formaat minstens even belangrijk. Zorg ervoor dat de dieren voldoende ruimte hebben om te bewegen en dat er mogelijkheid is om eventuele belangrijke accessoires zoals planten en water, toe te voegen. Kortom, hoe groter het terrarium hoe beter!

 

Onderverdeling en mogelijke inrichting

Je hebt verschillende terraria op het oog, dan lijkt het handig om even te focussen op de onderverdeling ervan. Met de onderverdeling bedoelen we voornamelijk de manier waarop het terrarium is ingericht of ingericht zou kunnen worden. De inrichting of de onderverdeling zal verschillen naargelang de exotische diersoort die je besluit aan te kopen. Een schildpad zal bijvoorbeeld andere behoeften hebben dan wanneer je van plan bent een vogelspin of slang aan te kopen.

De inrichting of onderverdeling van het terrarium is niet alleen belangrijk voor de diersoort maar ook voor jezelf. Bedenk of het terrarium makkelijk schoon te maken is. Indien je heel wat moeite moet doen om alle hoeken en kantjes te onderhouden, dan is dat alleen maar een groter karwei voor jezelf. Bedenk of het terrarium voldoende is afgesloten? Het is niet de bedoeling dat de dieren erin slagen om uit hun terrarium te ontsnappen. Zorg dus voor voldoende ventilatie zonder dat er een mogelijkheid is om te ontsnappen.

Extra kenmerken en of functies

Tot slot is het belangrijk om nog even stil te staan bij bepaalde kenmerken en/ of functies die het voor jou en je dier makkelijker en aangenamer zouden kunnen maken. Zorg dat het terrarium voldoende groot is, makkelijk afsluitbaar maar tevens eenvoudig voor jou om te kunnen onderhouden. Bovendien is het ook altijd leuk indien je bij de aankoop van het terrarium enkele benodigdheden meegeleverd krijgt. Denk maar aan steentjes, plantjes en zoveel meer.

 

Design en kostenplaatje

Tot slot willen we nog even stilstaan bij het mogelijke prijskaartje. Gemiddeld zul je rekening moeten houden met een prijskaartje van zo’n 75 euro. Uiteraard is het mogelijk om een koopje op de kop te tikken en een terrarium te spotten van amper 40 euro. Echter is dat vaker de uitzondering dan de regel. In de meeste gevallen, wil je een zeker zijn van een degelijk en prachtig terrarium, zul je moeten rekenen op een budget van 90 euro of meer.

Uiteraard zijn er bepaalde factoren die het prijskaartje, in meer of mindere mate, kunnen beïnvloeden. Zo kunnen de gebruikte materialen en het formaat een invloed hebben op de prijs net zoals ook het design de prijs kan bepalen. Bedenk daarom waar je naar op zoek bent en wat zoal je verwachtingen zijn. Wat is het budget dat je maximaal wilt maar vooral ook kunt spenderen hieraan? Indien je mocht twijfelen tussen meerdere terraria, kunnen de bijbehorende online reviews misschien wel soelaas bieden.

 

5 beste terrariums (Reviews) van 2021

 

Het beste terrarium is niet noodzakelijkerwijs ook het duurste exemplaar uit het lijstje. Zo zijn er heel wat goedkope terrariums en/ of aanbiedingen die meer dan de moeite waard zijn. Zo zijn we alvast op zoek gegaan naar 5 topproducten die we hieronder graag even kort samenvatten. Bedenk wat het leukste terrarium zou kunnen zijn voor je gekko, kameleon, schildpad of slang en bekijk alvast even de online reviews bij het product. Het positieve of negatieve advies van klanten kan je vast verder op weg helpen.

 

 

1. Savic Faunabox S Reptiel 20 x 14 x 14 cm 3 L

 

Ben je op zoek naar een uniek en kwalitatief stevig terrarium maar wil je er liever niet teveel geld aan spenderen? Dan raden wij jou aan om even stil te staan bij dit exemplaar dat jou wordt aangeboden door Savic. Het terrarium is voorzien van een transparant design met een groen deksel. Het dubbele handvat bovenaan het deksel biedt net dat tikkeltje meer comfort aan.

Het terrarium wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 20 x 14 x 14 cm wat ongeveer overeenkomt met een totaal volume van 3 liter. Het is dus eerder compact van formaat en daardoor geschikt voor kleine reptielen. Bij de productie van dit unieke terrarium heeft men voornamelijk gebruik gemaakt van de positieve eigenschappen van kunststof.

Een blik op de online reviews toont voorlopig alleen maar positieve reacties van klanten aan. Zo wordt niet alleen positief gereageerd op het design van het terrarium maar ook op het gebruiksgemak en de duurzaamheid. Het product werd bovendien unaniem beloond met een maximumscore van maar liefst 5 sterren.

Dit unieke terrarium, afkomstig van misschien wel het beste merk Savic, meet ongeveer 20 x 14 x 14 cm en is geschikt om kleine reptielen of amfibieën in te laten huizen. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, gingen we alvast op zoek naar de belangrijkste kenmerkende eigenschappen.

 

Voordelen

Kostenplaatje: het prijskaartje van dit stevige terrarium valt bijzonder goed mee. Bovendien zou het wel eens het product met de laagste prijs uit deze lijst kunnen zijn.

Materiaal: het is een stevig en duurzaam terrarium dat best wel tegen een stootje kan en vooral vervaardigd is uit hoogwaardig kunststof.

Formaat: met een inhoud van slechts 3 liter gaat het hier om een vrij compact terrarium dat je makkelijk kunt verplaatsen. Ideaal indien je bijvoorbeeld moet verhuizen.

 

Nadelen

Te klein: uiteraard is dit handzame terrarium veel te klein om grote reptielen zoals een boa constrictor in te plaatsen.

Koop bij bol.com (€13.55)

 

 

 

 

2. Ciano Tartarium 40 Terrarium 40 x 25 x 20 cm Glas

 

Wil je een goed onderkomen aan je schildpadjes kunnen bieden? Dan kan dit terrarium van Ciamo vast en zeker een schot in de roos zijn. Het terrarium meet maar liefst 40 x 25 x 20 cm en is voornamelijk uit duurzaam en stevig glas vervaardig. Dit maakt het terrarium ook makkelijk om te onderhouden en schoon te maken.

Het terrarium is bovendien voorzien van een soort natuurlijke helling waar de schildpadden makkelijk en probleemloos kunnen op klimmen. Op die manier kan je schildpad zowel in het water vertoeven alsook aan “land”. Je hoeft je, dankzij de aanwezigheid van de glazen afdekplaat, alvast geen zorgen te maken. Deze unieke beschermrand zorgt ervoor dat ontsnappen zo goed als onmogelijk wordt.

Wanneer we de online reacties op het product bekijken dan stellen we alleen maar tevreden klanten vast die duidelijk overtuigd zijn van hun aankoop. Het product is niet alleen handig in gebruik maar bovenal voorzien van een uniek en fraai design. Dat wordt ook duidelijk in de beoordeling waarbij unaniem een score van 5 sterren werd toegekend.

Ook het bekende merk Ciamo mag alvast niet in het lijstje van de beste terrariums ontbreken. Dit unieke terrarium is voor het grootste gedeelte uit hoogwaardig en kwalitatief glas gemaakt. Ben je benieuwd of dit het terrarium is waar jij naar op zoek bent? Bekijk de populairste voor- en nadelen hieronder maar even.

 

Voordelen

Formaat: in vergelijking met het vorige product, zul je merken dat dit terrarium met een formaat van 40 x 25 x 20 cm net iets groter is.

Ontwerp: de combinatie van het transparante glas, het eilandje en het water; zorgt ervoor dat dit terrarium werkelijk ideaal is om de perfecte habitat voor schildpadjes te creëren.

Onderhoud: je hoeft je alvast geen zorgen te maken over het onderhoud daar het terrarium makkelijk schoon te maken is.

 

Nadelen

Te klein: ondanks het grotere formaat durven we vermoeden dat dit terrarium volgens sommige klanten nog steeds te klein is.

Koop bij bol.com (€48.75)

 

 

 

 

3. Komodo Terrarium Top Opening 40x30x35 cm

 

Met dit unieke terrarium van het bekende merk Komodo kies je alvast voor kwaliteit, duurzaamheid en design. Het terrarium wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van maar liefst 40 x 30 x 35 cm en is geschikt voor verschillende soorten kleine reptielen.

Bij de productie van dit prachtige terrarium heeft men gekozen om te werken met materialen zoals glas en plastic. Dit maakt het makkelijker om het terrarium te onderhouden en regelmatig schoon te maken. Het gebruik van glas laat toe om de ideale vochtige omstandigheden zo goed mogelijk na te bootsen wat het dier alleen maar ten goede komt. Ook de temperatuur blijft dankzij het glas op punt!

Ondanks het feit dat het sluiten van het deksel volgens één koper toch wel wat lastiger lijkt te gaan, wordt het product toch beoordeeld met een maximumscore van 5 sterren. Zo wordt niet alleen een positief advies gegeven over het prachtige design maar ook het unieke en veilige ontwerp en de gebruiksvriendelijkheid van het product.

Het Komodo terrarium is maar liefst 40 x 30 x 35 cm groot en dus geschikt voor heel wat soorten reptielen of amfibieën. Het grote pluspunt van dit product is dat je het terrarium makkelijk en snel kunt schoonmaken. Toch is het altijd handig om de positieve en negatieve eigenschappen even tegenover elkaar te plaatsen.

 

Voordelen

Materialen: op het moment dat dit terrarium werd gecreëerd, heeft men vooral gebruik gemaakt van de positieve eigenschappen van enerzijds glas en anderzijds plastic.

Handig in gebruik: het glas maakt het mogelijk om de perfecte leefomstandigheden voor het dier te creëren; een vochtigheidsgraad tussen 40 en 60% in combinatie met een aangename warme temperatuur.

Design: een blik op de online reviews toont duidelijk aan dat heel wat klanten het unieke en prachtige design wel weten te waarderen.

 

Nadelen

Deksel: slechts één klant maakt melding van het feit dat het deksel van het terrarium niet altijd even goed afsluit.

Koop bij bol.com (€89.99)

 

 

 

 

4. Exo Terra Terrarium Transparant 90 x 45 x 60 cm

 

Heb je niet bepaald een budget voorzien en mag het dus allemaal iets meer zijn? Dan raden wij jou aan om het terrarium van het bekende en alom geprezen merk Exo Terra even te bekijken. Het terrarium is een pak groter in vergelijking met de vorige producten die we besproken hebben en wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 90 x 45 x 60 cm.

Het terrarium is vervaardigd uit een combinatie van duurzame en stevige materialen zoals staalglas en kunststof. Beide materialen zijn ook makkelijk te onderhouden en schoon te maken. Het glas zorgt er bovendien voor dat het makkelijker wordt om de temperatuur en ideale vochtige omstandigheden te vrijwaren. Ideaal voor allerhande soorten kleine reptielen.

Aan de achterkant van het product zijn maar liefst 5 afsluitbare ingangen voorzien waardoor het mogelijk wordt om diverse accessoires aan te sluiten. Denk maar aan een waterval of rotsen die warmte afgeven. Jammer genoeg blijken er nog geen online reviews bij het product geplaatst te zijn. We durven vermoeden dat de hoge prijs misschien wel als een mogelijke verklaring zou kunnen worden beschouwd.

Je zou altijd nog kunnen kiezen voor dit prachtige terrarium van het alom bekende merk Exo Terra. Exo Terra staat volgens velen bekend vanwege de uitstekende kwaliteit, makkelijke onderhoud en prachtige design. De moeite waard dus om eens op zoek te gaan naar de positieve kanten en de eventuele minpuntjes.

 

Voordelen

Formaat: in tegenstelling tot de vorige terrariums die we besproken hebben, zul je merken dat dit product iets groter is. Zo meet het terrarium 90 x 45 x 60 cm.

Materiaal: het is een stevig terrarium geworden dat best wel tegen een stootje kan dankzij de unieke combinatie van enerzijds staalglas en anderzijds kunststof.

Handig in gebruik: de aanwezigheid van het glas maakt het ook gewoon makkelijker om en warme temperatuur en hoge vochtigheidsgraad te kunnen vrijwaren.

 

Nadelen

Prijskaartje: jammer genoeg is het niet meteen het terrarium met de laagste prijs. Probeer hier zeker rekening mee te houden.

Koop bij bol.com (€237.95)

 

 

 

 

5. Exo Terra Terrarium Van Glas Medium Laag 60 x 45 x 30 cm

 

Net zoals het vorige product, wordt ook dit unieke terrarium jou aangeboden en geleverd door Exo Terra. In tegenstelling tot het vorige terrarium is de prijs wel een pak lager, alhoewel het nog altijd hoger is ten opzichte van de andere terrariums die we in dit lijstje besproken hebben. Het prijskaartje zou dan ook een verklaring kunnen bieden voor het, voorlopig, uitblijven van online reviews.

Het terrarium wordt gekenmerkt door een vrij compact formaat van 60 x 45 x 30 cm en is voornamelijk uit stevig staalglas vervaardigd. Dit maakt het terrarium geschikt voor allerhande kleine soorten reptielen en amfibieën. Denk maar aan salamanders, kameleons of gekko’s. Dankzij de speciale sluiting hoef je alvast niet te vrezen dat één van de diertjes de wijde wereld in trekt.

Dankzij het staalglas kan makkelijk infrarood en UVB worden doorgelaten waardoor de temperatuur makkelijk op peil kan worden gehouden. Daarnaast biedt glas de ideale factor om ook het vochtgehalte te vrijwaren. Het loont dan ook de moeite om dit unieke terrarium alvast even van naderbij onder de loep te nemen!

We eindigen met een prachtig en kwalitatief sterk terrarium dat jou opnieuw wordt aangeboden door Exo Terra. Het mag ondertussen geen twijfel meer leiden dat het vast en zeker één van de betere merken is. Een overzicht van de voor- en nadelen kun je hieronder raadplegen.

 

Voordelen

Formaat: het terrarium meet maar liefst 60 x 45 x 30 cm en is daarmee geschikt voor verschillende soorten kleine reptielen of amfibieën.

Materiaal: bij de productie heeft men vooral gekozen voor de positieve eigenschappen van hoogwaardig staalglas.

 

Nadelen

Prijzig: ondanks de aannemelijke prijs voor een terrarium van Exo Terra, blijft het prijskaartje voor sommigen nog net iets te duur.

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een terrarium?

Een terrarium zou je kunnen omschrijven als een soort van kunstmatige leefomgeving speciaal ontworpen voor het kunnen houden van bepaalde diersoorten zoals reptielen, amfibieën en bepaalde insectensoorten. Een terrarium is, in de meeste gevallen, dan ook volledig afgesloten van de omgeving. Dit om de eenvoudige reden dat een bepaalde temperatuur en vochtigheidsgraad moet worden nagestreefd.

Je hebt bovendien zelf de mogelijkheid om het terrarium aan te vullen met planten, water en zoveel meer. Uiteraard rekening houdend met de natuurlijke habitat van het dier. Zo heeft een waterschildpadje niet dezelfde behoefte als bijvoorbeeld een boa constrictor.

Q2: Hoe maak je een terrarium?

Het aanbod aan terrariums is bijzonder groot en je hebt dus heel wat mogelijkheden wanneer je er één wenst aan te kopen. Echter is het ook mogelijk om eigenhandig een terrarium in elkaar te knutselen. Zo moet je er alleen voor zorgen dat het terrarium goed afsluitbaar is zodanig dat een warm klimaat en hoog vochtgehalte kan worden bereikt.

Indien je zelf een eigen terrarium in elkaar wenst te knutselen dan kun je daarvoor zo goed als alle materialen gebruiken. Denk maar aan grote of kleine flessen net zoals potten en vazen. Alles volstaat, zolang het mogelijk is om alles goed af te sluiten. Zorg er tevens voor dat er een voldoende grote opening voorzien is, voor de aanbreng van planten en andere toebehoren.

 

Q3: Hoe duur is een terrarium?

De aanschaf van een degelijk terrarium hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Zo is het mogelijk een duurzaam terrarium aan te kopen vanaf een prijskaartje van ongeveer 20 euro. Uiteraard bestaan er ook heel wat exemplaren die je duurder zult betalen. Terrariums met een prijskaartje van 400 euro of meer zijn al lang de uitzondering niet meer.

De prijs is niet alleen afhankelijk van het formaat van het terrarium, maar ook van het aantal toebehoren. Je beslist zelf hoeveel planten, steentjes en andere toebehoren je erbij wilt nemen. Reken een gemiddeld prijskaartje van zo’n 30 euro per extra opzetstuk of accessoire. Een terrarium dat je zelf maakt, zal uiteraard minder duur zijn.

 

Q4: Welke planten kun je in een terrarium plaatsen?

Je zult maar heel weinig terrariums zonder planten zien. De meeste exemplaren zijn voorzien van enkele plantensoorten zodanig de natuurlijke habitat van het reptiel, amfibie of insect te kunnen nabootsen. Zo zijn er toch enkele planten die een echte aanrader zijn om te gebruiken in een terrarium. Houd echter wel rekening met het dier waarvoor je de planten en het terrarium aankoopt.

Denk bijvoorbeeld maar de Fittonia planten, de bladbegonia of fluweelplant. Maar evengoed verschillende soorten vleesetende plantjes, varens, venushaar en graslelie behoren tot de vele optiemogelijkheden. Dergelijke planten gedijen uitermate goed in een warmer, eventueel vochtiger klimaat en zijn dus geschikt voor gebruik in terrariums.

Q5: Hoe houd je je terrarium vochtig?

We hebben het reeds vermeld dat het belangrijk is om een terrarium goed afgesloten te kunnen houden. Zo wordt het mogelijk om een warm en vochtig klimaat te creëren. Echter is het belangrijk om het vochtgehalte regelmatig te controleren en indien nodig verder op peil te brengen.

Dit kun je doen door te kiezen voor een dichte beplanting. Een dichte beplanting is een natuurlijke oplossing om het vochtgehalte in het terrarium zo hoog mogelijk te houden. Daarnaast is ventileren minstens even belangrijk. Het ventileren kun je doen door gebruik van een sproeier of eventueel een bepaald type drukpomp. Zorg er wel voor dat je met het ventileren ook niet gaat overdrijven. Een vochtgehalte van 70 à 80% is werkelijk het meest ideaal.

 

 

Laatste update: 25.07.21

 

Beste Paludaria – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Een paludarium is een combinatie van een aquarium en een terrarium en is bijgevolg speciaal ontwikkeld voor dieren die zowel een land- als watergedeelte nodig hebben om te overleven. Denk maar aan bepaalde reptielsoorten zoals hagedissen en kleine slangen, sommige vissoorten en amfibieën zoals kikkers. Toch is het niet altijd makkelijk om een keuze te maken en daarom hebben we alvast enkele toppertjes op een rijtje geplaatst. Zo blijkt het Exo Terra Paludarium alvast een goede aanbeveling en zodanig ontwikkeld om reptielen zoals kleine hagedissen en salamanders te huisvesten. Daarnaast zou je ook kunnen opteren voor het Exo Terra Rainforest, een terrarium dat makkelijk om te bouwen is naar paludarium door toevoeging van een watergedeelte.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Paludaria Koopgids

 

Wat is een paludarium en welke mogelijkheden biedt het zoal? Welke dieren en planten kun je erin kwijt en in welk opzicht moet je rekening houden met het formaat en de inrichting? Je hoort het al, er steken heel wat vragen de kop op. Met deze koopgids proberen we hierop dan ook een antwoord te bieden. Neem de tijd om hem even rustig door te nemen alvorens je de verschillende paludaria en eventuele aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken. We zijn er van overtuigd dat de zoektocht aanzienlijk makkelijker zal worden en wensen je alvast veel succes!

Wat is een paludarium en waarvoor wordt het gebruikt

Wanneer we het hebben over een paludarium dan hebben we het eigenlijk over een eenvoudige “moerasbak” waarbij een biotoop gecreëerd wordt met een water- én landgedeelte. Denk maar aan de typische bakken waarbij poeltjes en kleine watervallen overgroeid worden door compacte bossages en eventuele overhangende planten, bloemen en takken. Kortom, een paludarium is een samensmelting van een standaard aquarium met een ouderwets terrarium.

Bepaalde diersoorten én planten hebben nu eenmaal nood aan een warme en vochtige omgeving. Denk bijvoorbeeld maar aan kleine reptielsoorten zoals bepaalde slangen en hagedissen. Maar ook tal van amfibieën zoals kikkers en én zelfs bepaalde vissoorten en insecten zweren bij een biotoop waarin een water- en landgedeelte hand in hand gaan.

Indien je nog maar een beetje handig bent en creatief uit de hoek kunt komen, kun je een paludarium makkelijk zelf bouwen. Ben je echter niet zeker van je stuk, dan lijkt het aangeraden om op zoek te gaan naar een degelijk paludarium. Het is daarbij een aanbeveling om niet meteen het eerste het beste paludarium aan te kopen maar rekening te houden met bepaalde factoren. Welke dieren en planten wil je er graag in onderbrengen en hoeveel budget kun er maximaal aan spenderen?

 

Is de aanschaf van een paludarium budgetvriendelijk?

Alvorens we ons verder verdiepen in de inrichting en de mogelijkheden die een paludarium te bieden heeft, willen we het toch even kort hebben over het mogelijke prijskaartje. Indien je een standaard paludarium van degelijke kwaliteit wilt aankopen, zul je toch rekening moeten houden met een gemiddeld prijskaartje van ongeveer 200 euro. Dit kan makkelijk oplopen in de richting van 450 euro of meer, afhankelijk van het formaat, de inrichting en de begroeiing.

Uiteraard zijn er ook budgetvriendelijke alternatieven te vinden voor amper 100 euro. En wil je graag zo goedkoop mogelijk gaan, dan is er altijd nog de mogelijkheid om het paludarium eigenhandig in elkaar te steken.

 

Het formaat en de inrichting

In eerste instantie is het belangrijk om aandachtig te zijn voor het formaat en de inrichting van het paludarium. Om deze beide factoren te kunnen bepalen, moet je niet alleen rekening houden met de diersoort die je erin wilt huisvesten maar ook met de beschikbare ruimte en uiteraard je te spenderen budget. Een groot paludarium zal al snel meer budget verlangen dan een compact exemplaar dat je makkelijk ergens op de kast kunt zetten.

Bedenk daarom waar je het paludarium wilt plaatsen en welke ruimte je bijgevolg ter beschikking hebt. Houd daarbij ook de bepaalde diersoort in rekening. Zo zullen krokodillen logischerwijze een groter en ruimer paludarium nodig hebben dan kikkers, padden en bepaalde hagedissoorten. Op die manier kun je een onderscheid maken tussen vrijstaande of ingebouwde paludaria en verticaal om horizontaal gebouwde paludaria.

Eenmaal je de grootte hebt bepaald, dien je je te focussen op de inrichting ervan. Elk paludaria bestaat uiteraard uit een land- én watergedeelte maar de verhoudingen kunnen afwijken naargelang de noden van de bepaalde diersoort. Zo zal het water- en landgedeelte bij krokodillen vaak recht evenredig zijn terwijl longvissen meer water dan land nodig hebben en hagedissen of slangen meer land dan water.

 

Welke planten behoren tot de mogelijkheden

Wanneer je van plan bent om een paludarium in de winkel aan te kopen, dan is de keuze voor een bepaalde plantenbegroeiing reeds voor jou gemaakt. Ben je toch wel handig en wil je het paludarium liever eigenhandig en geheel naar eigen wens in elkaar steken, dan kun je ook zelf kiezen welke planten, bloemen en boompjes of takken je erin opneemt. Echter, raden verschillende experts aan om heel klein te beginnen met enkele eenvoudige plantensoorten.

Over het algemeen kun je opteren voor dezelfde plantenbegroeiing die je eveneens in tal van aquaria terugvindt. Denk bijvoorbeeld maar aan diverse moerasplanten zoals de Javavaren en Anubias planten. Qua vorm en kleur lijken dergelijke planten vooral familie van de aronskelkachtigen.

Verder kun je het paludarium aanvullen met de Braziliaanse waternavel, ook wel bekend onder de naam “Hydrocolyle leucocephala”. Deze plant groeit vanuit het water zomaar het landgedeelte op en zorgt op die manier mede voor een vochtige omgeving. Qua landplanten denken we bijvoorbeeld aan de Vriessia soorten en Tillandsia planten. Al deze plantensoorten kun je overigens in tal van tuincentra bekomen of zijn verkrijgbaar bij de plaatselijke bloemist.

Voor welke diersoorten is het paludarium geschikt?

Een paludarium wordt uiteraard alleen maar aangeraden voor die organismen die zowel het water als het land nodig hebben om te kunnen overleven. Denk hierbij bijvoorbeeld maar aan verschillende soorten kikkers, kleine slangetjes, padden en diverse soorten schildpadden. Zelfs sommige hagedissen zoals de anolissen, de wateragames en basilisken zijn dol op de verhouding tussen water én land. Daarnaast zijn er ook tal van insecten en sommige vissoorten zoals longvissen, die de voorkeur geven aan een combinatie van een land- én watergedeelte.

Echter, is het minstens even belangrijk om goed rekening te houden met de natuurlijke habitat van de bepaalde diersoorten. Zo zullen de verhoudingen tussen het land- én watergedeelte niet bij iedere diersoort even gelijklopend zijn. Het spreekt bijvoorbeeld voor zich dat longvissen een groter watergedeelte en kleiner landgedeelte nodig zullen hebben in tegenstelling tot bepaalde slangen en/ of hagedissen. Houd dus rekening met deze noodzakelijke minimale oppervlaktes wanneer je een diersoort en bijbehorend paludarium uitkiest.

 

5 beste paludaria (Reviews) van 2021

 

Vind je het zelf veel te veel moeite om een paludarium te bouwen en ben je bijgevolg op zoek naar een compleet paludarium? Dan zul je zien dat het assortiment tegenwoordig bijzonder uitgebreid is, wat vaak heel wat keuzestress met zich meebrengt. Daarom hebben we alvast een selectie gemaakt van 5 toppertjes, rekening houdend met de online reviews en het advies van experts. Bekijk de mogelijkheden even en wees daarbij aandachtig voor de mogelijke paludarium planten en paludarium dieren die je erin kunt onderbrengen. Zo zul je vast en zeker met het voor jou beste paludarium huiswaarts keren en wie weet is het wel een leuke aanbieding.

 

1. Exo Terra paludarium Reptiel 90x45x90cm

 

Door te kiezen voor een paludarium kies je eigenlijk voor een onderkomen waarbij de mogelijkheden van het aquarium en terrarium worden gecombineerd. Een degelijke paludarium zal dus een land- én watergedeelte aanbieden voor specifieke diersoorten zoals reptielen die zowel op het land als in het water leven. Je kunt dit perfect zelf bouwen en eigenhandig het paludarium inrichten, echter kiezen velen toch voor de aankoop van een afgewerkt exemplaar.

Zo zou je kunnen opteren voor dit unieke paludarium dat gekenmerkt wordt door een maximaal formaat van 90 x 45 x 90 cm. Op basis van de afmetingen en de bijbehorende afbeelding, kunnen we stellen dat het hier om een verticaal paludarium gaat voorzien van een beperkte hoeveelheid water en tal van exotische planten. Dit maakt hem uitermate geschikt voor het houden van kleine reptielen of bepaalde amfibieën zoals kleine kikkersoorten.

De binnenwand van het paludarium is afgewerkt uit stevig piepschuim en voorzien van boomschors en hars die de natuurlijke habitat zoveel mogelijk benaderen. De transparante glazen buitenwanden zijn eenvoudig open te schuiven wat het onderhoud alleen maar makkelijker maakt. Jammer genoeg zijn er tot op heden nog geen reacties geplaatst.

 

Voordelen:

Formaat: het paludarium van Exo Terra is voorzien van een 90 x 45 x 90 cm formaat en bijgevolg handig en makkelijk om te plaatsen.

Onderhoud: je kunt de wanden van het paludarium makkelijk open schuiven en op die manier het water snel en probleemloos verversen/ vervangen.

Diersoort: dit type paludarium is geschikt voor het houden van bepaalde kleine reptielen en amfibieën.

 

Nadelen:

Prijzig: ben je op zoek naar het paludarium met de laagste prijs, dan zul je met dit exemplaar jammer genoeg bedrogen uitkomen.

 

 

 

 

2. Exo Terra Rainforest Terrarium S X-Tal Paludarium

 

Net zoals het vorige exemplaar wordt ook dit paludarium jou aangeboden door het bekende, en misschien wel veruit het beste, merk Exo Terra. Hij wordt gekenmerkt door een lengte van 45 cm, een breedte van 45 cm en een hoogte van 90 cm. Ook hier betreft het dus een paludarium dat in de hoogte werd opgebouwd en voorzien is van voldoende plantenbegroeiing en een beperkte hoeveelheid water.

Dit maakt dit unieke paludarium voornamelijk geschikt om kleine reptielen te houden zoals bepaalde hagedissoorten. Ook hier blijken de wanden hoofdzakelijk uit stevig transparant glas te zijn vervaardigd die je overigens makkelijk kunt openschuiven. Handig als je het paludarium wilt schoonmaken en onderhouden.

Een blik op de online reviews toont voorlopig nog geen reacties van klanten aan. Het is mogelijk dat het om een vrij recent paludarium gaat dat nog niet zo lang in de verkoop staat. Laat je alvast niet afschrikken en bekijk de mogelijkheden rustig.

 

Voordelen:

Formaat: het paludarium kent een hoogte van maximaal 90 cm aangevuld met een lengte van 45 cm en een breedte van 45 cm.

Comfort: het compacte formaat inclusief het beperkte gewicht van ongeveer 10 kg maken dat je dit paludarium eenvoudig kunt tillen en verplaatsen.

Onderhoud: de glazen buitenwanden kun je zonder problemen openschuiven waardoor het onderhoud van het paludarium een fluitje van een cent wordt.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: we durven vermoeden dat het niet zo goedkope prijskaartje ook hier een struikelblok zou kunnen zijn voor sommige klanten.

 

 

 

 

3. Exo Terra paludarium Reptiel 30x30x60cm

 

In vergelijking met de vorige 2 paludaria kunnen we gelijk vaststellen dat het prijskaartje hier een pak lager ligt wat hem meteen toegankelijker maakt bij het grote publiek. Ondanks zijn budgetvriendelijke prijskaartje lijken er ook hier nog geen reacties te zijn geplaatst. Toch durven we stellen dat hij, vanwege de combinatie tussen kwaliteit, betaalbaarheid en duurzaamheid, mogelijks één van de populairste paludaria uit de selectie kan worden.

Het betreft hier opnieuw een paludarium dat voornamelijk in de hoogte werd gebouwd en gekenmerkt wordt door een maximale afmeting van 30 x 30 x 60 cm. Iets compacter dus en voornamelijk bedoeld voor kleine reptielen of visjes die zowel land- als water nodig hebben. Hij blijkt voorzien van verschillende exotische planten, voldoende boomstammetjes, kiezelsteentjes en een aanzienlijke hoeveelheid water.

Wat het onderhoud betreft, hoef je je evenmin zorgen te maken. Zo kunnen de glazen wanden vanaf een bepaalde hoogte makkelijk worden geopend waardoor het onderhoud een stuk eenvoudiger en sneller zal verlopen.

 

Voordelen:

Prijskaartje: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien verschijnen van het vriendelijke en betaalbare prijskaartje.

Afmeting: het is een iets compacter paludarium met een totaal formaat van 30 x 30 x 60 cm.

Diersoort: de specifieke plantenbegroeiing en de aanzienlijke hoeveelheid water maken hem geschikt voor bepaalde kleine reptielsoorten en vissoorten.

 

Nadelen:

Geen hagedissen: voor hagedissen zou dit paludarium enigszins te compact kunnen zijn.

 

 

 

 

4. Exo Terra paludarium Reptiel Exo Terra

 

Het zal je allicht niet verwonderen maar opnieuw hebben we een paludarium van Exo Terra in de aanbieding. Op het gebied van aquaria, paludaria en terraria is het merk Exo Terra een vaste waarde geworden die garant staat voor kwaliteit, duurzaamheid en design.

Dit unieke paludarium, dat overigens ook in de hoogte werd gebouwd, wordt gekenmerkt door een relatief compact formaat van 45 x 45 x 60 cm. Aangekleed met diverse plantensoorten, boomschors en een vochtige omgeving blijkt hij voornamelijk geschikt voor het houden van bepaalde reptielsoorten. Denk bijvoorbeeld aan kleine salamanders en hagedissen.

De transparante glazen wand maakt het niet alleen voor jou aangenaam om naar de diertjes te kijken maar draagt ook bij aan het onderhoud. Zo kun je de wand vanop een bepaalde hoogte probleemloos openen. Jammer genoeg kunnen wij jou geen verder advies geven omtrent de gebruikerservaringen aangezien er nog geen reviews werden geplaatst.

 

Voordelen:

Formaat: het paludarium biedt een maximale afmeting van 45 x 45 x 60 cm aan.

Diersoort: hij wordt aangeraden voor het houden van bepaalde kleine reptielsoorten zoals hagedissen en salamanders.

Onderhoud: ook hier kun je de glazen wand vanaf een bepaalde hoogte in elkaar schuiven wat het onderhoud alleen maar makkelijker en sneller doet verlopen.

 

Nadelen:

Budget: je zult opnieuw iets meer budget hoeven te voorzien wanneer je dit paludarium in het winkelmandje plaatst.

 

 

 

 

5. Exo Terra Terrarium Paludarium Glas

 

We kunnen het rijtje van de 5 top paludaria afsluiten met dit unieke verticaal gebouwde paludarium van Exo Terra. Hij wordt geleverd in 1 stuk en gekenmerkt door een lengte van 60 cm, een breedte van 45 cm en een hoogte van 90 cm wat hem dan weer makkelijk te plaatsen maakt. Zijn hoge prijskaartje zou evenwel een verklaring kunnen bieden voor het uitblijven van online reviews. Echter krijg je wel degelijk waar voor je geld.

Zo zul je zien dat het Exo Terra glaspaludarium vooral bedoeld is voor het houden van bepaalde amfibieën en reptielen zoals kikkers en slangen. De deuren vooraan kunnen overigens probleemloos worden geopend zodat je het paludarium makkelijk kunt onderhouden en de dieren eenvoudig kunt voeren. De bovenzijde is verder afgewerkt met staalgaas zodanig dat UVB en infrarood kunnen worden doorgelaten zodat de natuurlijke habitat van deze dieren zoveel mogelijk benaderd kan worden.

De achterzijde van het ontwerp is dan weer voorzien van maar liefst 5 afsluitbare ingangen waarlangs snoeren en/ of buizen kunnen worden geplaatst. Extra handig indien je dus een waterval, warmterotsten of dergelijke meer aan het geheel wilt toevoegen.

 

Voordelen:

Ingangen: je zult zien dat beide achterzijden van het draadrooster uitgerust zijn met 5 afzonderlijke uitgangen die eveneens kunnen worden afgesloten. Handig indien je een waterval, warmterots of andere sensoren aan het totaalplaatje wenst toe te voegen.

Voorruit: de hoge voorruit biedt tal van mogelijkheden gaande van een dikke bodembedekking voor gravende diersoorten, een watergedeelte of een combinatie van beide.

Formaat: het paludarium blijkt maar liefst 60 cm lang, 45 cm breed en maar liefst 90 cm hoog te zijn.

 

Nadelen:

Prijzig: dit unieke paludarium dat ontworpen werd door Europese herpetologen kent jammer genoeg een iets hoger prijskaartje.

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een paludarium?

In principe kun je een paludarium vergelijken met een uitgebreide moerasbak waarin een specifieke kunstmatige leefomgeving wordt gecreëerd die gekenmerkt wordt door een land- én watergedeelte. Afhankelijk van de diersoorten die erin worden ondergebracht, zal een bepaalde oppervlakteverhouding worden gehanteerd. Zo hebben sommige diersoorten meer nood aan een watergedeelte terwijl andere diersoorten dan weer om een groter landgedeelte vragen.

In de basis zouden we dus kunnen stellen dat een paludarium een samensmelting is van een klassiek aquarium en traditioneel terrarium waarbij het ideale van beide werelden wordt gecombineerd.

Q2: Welke dieren kunnen in een paludarium worden ondergebracht?

Aangezien een paludarium gekenmerkt wordt door zowel een land- als watergedeelte, is het niet meer dan logisch dat enkel de organismen die in beide leefwerelden kunnen overleven, in de moerasbak worden opgenomen. Denk hierbij meteen aan bepaalde soorten kikkers, paddens, krokodillen en diverse schildpaddensoorten. Daarnaast zijn er ook heel wat, vaak kleine, hagedissen die in beide leefwerelden perfect kunnen gedijen. Neem nu bijvoorbeeld de bekende wateragame hagedissen of de anolissen en basilisken.

Er zijn zelfs bepaalde insecten én vissoorten, zoals de longvisjes, die helemaal in hun sas zijn wanneer ze zowel over een land- als watergedeelte beschikken.

 

Q3: Hoe vaak moet je het water van het paludarium verversen?

Net zoals een aquarium en terrarium, dient ook het paludarium goed onderhouden te worden. Een goed onderhoud draagt namelijk bij aan een uitstekende biotoop voor de fauna en flora die erin leven.

Zo vraagt bij een paludarium voornamelijk het watergedeelte wel wat onderhoud. Daarbij raden verschillende experts en ervaringsrijke klanten aan om telkens zo’n 20% van het water te verversen en dit ongeveer elke 3 tot maximaal 4 weken. Op die manier kun je eventuele vervuiling tegengaan en kun je er eveneens voor zorgen dat het water steeds voldoende zuurstof bevat en bijgevolg gezond blijft. Indien je je nauwkeurig aan deze onderhoudsbeurten houdt, zal een grote schoonmaakbeurt minder frequent moeten plaatsvinden.

 

Q4: Hoe kun je zelf een paludarium maken en welk piepschuim is hiervoor geschikt?

Het is niet alleen mogelijk om een afgewerkt paludarium aan te kopen, je kunt er ook gewoon zelf eentje in elkaar knutselen. Zo kun je starten met een standaard terrarium waar je vervolgens een bak gevuld met water, in plaatst. Echter beginnen de meesten bij het principe van het aquarium en kiezen bijgevolg voor een grote/kleine glazen bak mét afgekitte glasplaten. Aan deze bak wordt vervolgens een landgedeelte toegevoegd waarvan de oppervlakte afhankelijk zal zijn van de diersoort die erin terecht komt.

Voor het maken van de (aflopende) bodem en bepaalde decoraties en wanden, kun je gebruik maken van piepschuim. Je kunt hierbij kiezen voor tempex en/of het bekende PUR schuim maar zelfs het meest standaard piepschuim is ruim voldoende. Pas helemaal op het einde komen tenslotte de begroeiing, het water, de eventuele watervallen, sensoren en diertjes erbij.