5 beste Snuffelmatten Test van 2024

Laatste update: 23.07.24

 

Beste snuffelmatten – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Snuffelmat Hond met Gratis Rubberen Massage Bal kies je alvast voor kwaliteit, degelijkheid én betaalbaarheid. Bovendien wordt de snuffelmat, zoals de titel doet vermoeden, geleverd inclusief een rubberen massagebal die uitermate geschikt is om het gebit van je viervoeter te onderhouden. Daarnaast hoeft de Doxie Honden Snuffelmat alvast niet onder te doen. Zo is deze voorzien van een handige antislipcoating en kun je de mat na veelvuldig gebruik gewoon in de wasmachine stoppen. In de onderstaande tabel voegen we, voor de volledigheid, nog een derde toppertje toe, eveneens voorzien van voor- en nadelen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste snuffelmatten (Reviews) van 2024

 

Ben je op zoek naar een originele en kwalitatieve snuffelmat voor honden? Maak dan voor jezelf de keuze of je voor een DIY-exemplaar dan wel een kant-en-klare snuffelmat gaat. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zetten we alvast 5 topproducten op een rijtje. Neem daarbij ook de online reviews en het advies van klanten en professionals ter harte alvorens je er de voor jou beste snuffelmat uitkiest. En met een beetje geluk ga je wel met één van de populairste snuffelmatten voor honden of een leuke aanbieding naar huis!

 

1. Snuffelmat Hond met Gratis Rubberen Massage Bal voor het Gebit

 

Ben je op zoek naar een snuffelmat XL of L dan zou dit product van Pet Patrol misschien wel eens aan de verwachtingen kunnen voldoen. Pet Patrol is bovendien een gevestigde waarde op het gebied van dierbenodigdheden en staat garant voor kwaliteit, duurzaamheid en gebruiksgemak. Niet onlogisch dus dat vele baasjes Pet Patrol als veruit het beste merk beschouwen. De moeite waard om deze snuffelmat even van naderbij te bekijken.

Zo zul je zien dat de snuffelmat gekenmerkt wordt door een maximale afmeting van 70 bij 70 cm en voornamelijk uit zacht en comfortabel fleece blijkt te bestaan. Dit wordt aangevuld met een uniek design waarbij felle kleurtjes zoals roze, geel en blauw moeiteloos met elkaar worden gecombineerd. Door enkele hondensnoepjes en/ of brokjes in de snuffelmat te verstoppen, kun je je hond mentaal stimuleren en/ of het schrokken tijdens de maaltijd aanzienlijk verminderen.

Na gebruik kun je de mat zonder problemen dichtvouwen wat het makkelijker maakt om hem ergens veilig op te bergen. Bovendien wordt dit product jou aangeboden inclusief een gratis rubberen massagebal waardoor zijn prijskaartje uiteindelijk best wel meevalt.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: het is misschien niet meteen de snuffelmat met de laagste prijs maar toch kan hij tot de goedkope producten gerekend worden. Zo wordt hij namelijk geleverd inclusief een rubberen massagebal twv 14,99 euro.

Handig in gebruik: met behulp van deze snuffelmat stimuleer je niet alleen het intelligentievermogen van je hond maar zorg je tevens ook voor een mentale uitdaging. Verder vermindert het tandplak, voorkomt het schrokken en verbetert de mat het reukvermogen.

Formaat: wanneer je de mat volledig uitvouwt dan geniet je een totale afmeting van 70 bij 70 cm.

 

Nadelen:

Geen speeltje: deze snuffelmat is, bij voorkeur, niet meteen bedoeld als speeltje en dient na elk (kort) gebruik weer veilig te worden opgeborgen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Doxie Honden Snuffelmat Trainingsmat Antislip Wasbaar ø53 cm

 

Tussen de goedkope en populairste snuffelmatten zul je trouwens ook dit exemplaar van Doxie kunnen spotten. Een blik op de online reviews laat meteen een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren zien waarbij klanten niet alleen overtuigd zijn van de uitstekende kwaliteit maar ook van het design en het gebruiksgemak.

In tegenstelling tot het vorige product blijkt deze snuffelmat met een maximale diameter van 53 cm, net iets compacter wat hem vooral geschikt maakt voor kleine tot middelgrote hondenrassen en/ of katten. Doordat hij voornamelijk uit zachte fleece vervaardigd werd, zou hij ook perfect als comfortabel vloerkleed voor je trouwe viervoeter kunnen dienen. Echter wordt aangeraden om de mat na elk kort dagelijks gebruik weer veilig op te bergen.

De mat is bedoeld om het reuk- en mentale vermogen van je hond te stimuleren maar kan ook goed van pas komen om het schrokken tijdens de maaltijden tegen te gaan. Dankzij de combinatie van de antislipbodem en het bevestigingstouw wordt verhinderd dat de mat gaat schuiven. Na elk gebruik kun je de mat opbergen of wassen, wat van hem een echt toppertje maakt.

 

Voordelen:

Onderhoud: in tegenstelling tot heel wat andere snuffelmatten blijkt dit exemplaar 100% wasbaar te zijn. 

Comfort: de combinatie van de unieke antislipbodem en het intelligente bevestigingstouw zorgt ervoor dat deze snuffelmat steeds mooi op zijn plekje blijft liggen.

Formaat: de snuffelmat wordt gekenmerkt door een doorsnede van maximaal 53 cm.

 

Nadelen:

Geen grote honden: voor grote tot extreem grote hondenrassen zou deze snuffelmat mogelijks wel eens te klein kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Snuffelmat Honden Speelgoed Intelligentie Inclusief Trektouw

 

Binnen dezelfde prijsklasse kun je eventueel ook opteren voor deze unieke snuffelmat die jou wordt aangeboden door Qualisce. Bovendien krijg je er bij aankoop meteen ook een stevig trektouw bij wat de snuffelmat zowel voor jou als voor je vriendje een pak aantrekkelijker maakt.

Meer specifiek wordt de mat gekenmerkt door een totale afmeting van 65 bij 65 cm wat hem geschikt maakt voor kleine, middelgrote en grotere hondenrassen. In tegenstelling tot de vorige 2 producten blijkt men hier toch gekozen te hebben voor de positieve eigenschappen van polyester. Zo voelt polyester niet alleen comfortabel aan maar blijkt het eveneens wasbaar te zijn, wat een belangrijke meerwaarde is.

Verder is de mat afgewerkt in neutrale blauwe met witte kleurtjes en een degelijke antslipcoating aan de onderkant. Op die manier kun je verhinderen dat de snuffelmat gaat schuiven. Aan de mooie score van 5 sterren te zien, zijn heel wat klanten duidelijk overtuigd van hun aankoop.

 

Voordelen:

Formaat: deze unieke snuffelmat uit 100% polyester wordt gekenmerkt door een ruim formaat van 65 bij 65 cm.

Antislipcoating: dankzij de stevige antislipcoating zal de mat niet verschuiven wat het voor je trouwe viervoeter aangenamer maakt.

Wasbaar: net zoals de vorige snuffelmat blijkt ook dit exemplaar wasmachinebestendig te zijn.

Handig in gebruik: de verschillende kleurrijke flappen, verstopplekken en stroken zorgen voor een stimulans van het reuk- en denkvermogen en kunnen eventueel schrokken tijdens de maaltijd tegengaan.

 

Nadelen:

Geen knaagdier: het spreekt voor zich dat deze snuffelmat niet meteen bedoeld is voor gebruik door knaagdieren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Doglemi Snuffelmat Snuffelkom Anti schrok Trainingsmat

 

Is niets jou teveel wanneer het gaat over je trouwe viervoeter en heb je dus niet meteen een budget voor ogen bij de zoektocht naar een geschikte snuffelmat? Dan kun je altijd deze trainingsmat van Doglemi even van naderbij bekijken. Ondanks zijn hogere prijskaartje blijken klanten wel degelijk overtuigd van zijn efficiëntie en kwaliteit wat gelijk resulteert in een mooie eindscore van 5 sterren.

Zo valt de mat van Doglemi meteen op vanwege zijn unieke ontwerp in de vorm van een hondenpootje. Het felle kleurendesign bestaande uit diverse stroken, flappen en verstopplekken zorgt niet alleen voor een stimulans in het reuk- en denkvermogen maar vermindert ook de kans op eventueel schrokgedrag. Kortom, een degelijke trainingsmat voor je trouwe viervoeter.

Verder blijkt deze prachtige snuffelmat voornamelijk vervaardigd uit duurzaam viltmateriaal in combinatie met een degelijke antislipcoating aan de onderkant. Na veelvuldig gebruik kun je deze mat dan ook perfect in de wasmachine aan een grondige reinigingsbeurt onderwerpen.

 

Voordelen:

Onderhoud: net zoals heel wat andere producten uit deze selectie, blijkt ook deze prachtige snuffelmat 100% wasbaar te zijn.

Materiaal: hij blijkt voornamelijk te zijn vervaardigd uit duurzaam vilt in combinatie met hier en daar enkele fleece onderdelen.

Antislip: het grote pluspunt van deze snuffelmat blijkt misschien wel de antislipcoating te zijn die verhindert dat de mat gaat schuiven.

 

Nadelen:

Prijzig: in vergelijking met de andere snuffelmatten uit onze selectie, lijkt het prijskaartje hier toch wel een pak hoger te zijn dan gemiddeld.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Filo Design Snuffelmat Egel Honden Speelgoed Puppy Speelgoed

 

We kunnen het rijtje van deze topproducten afsluiten met de snuffelmat van Filo die meteen opvalt vanwege zijn unieke design in de vorm van een egeltje. Zo kun je meteen zien dat het lijfje van de egel bestaat uit een verzameling van goed vastgemaakte polyester strips waartussen je hondenbrokjes of koekjes kunt verstoppen. Op die manier wordt het reuk- en denkvermogen van je hond getraind alsook eventueel schrokgedrag tijdens het eten afgeleerd.

Naast de opvallende gele polyester strips kun je ook hier en daar enkele losse snuffelpockets waarnemen, vervaardigd uit zacht vilt en voorzien van ritsel- en piepmateriaal. Ideaal om je hond nog net dat tikkeltje meer uit te dagen. Verder blijkt de mat voorzien van een maximaal formaat van 60 x 29 x 5 cm inclusief een gewicht van amper 370 gram wat hem bijzonder comfortabel en handzaam maakt. 

Klanten reageren dan ook positief op de aangeboden kwaliteit en belonen het product met een mooie eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

Formaat: deze prachtige snuffelmat levert een afmeting van maximaal 60 x 29 x 5 cm.

Materiaal: terwijl de gele stroken vervaardigd blijken uit duurzaam polyester, zijn de snuffelpockets gemaakt uit zacht vilt.

Handig in gebruik: deze unieke snuffelmat ziet er niet alleen fraai uit maar is kwalitatief ook heel erg sterk. Verder is de mat eenvoudig in gebruik en handig om nadien weer op te bergen. 

 

Nadelen:

Geen antislipcoating: jammer genoeg blijkt deze snuffelmat niet meteen voorzien van een degelijke antislipcoating.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Snuffelmatten Koopgids

 

Vind jij het belangrijk dat je hond niet alleen fysiek maar ook mentaal wordt uitgedaagd? Dan is de snuffelmat misschien wel het bekijken waard. Maar wat is dat nu precies en welke mogelijkheden biedt zo een snuffelmat nu eigenlijk? En hoe zit het dan met de gebruikte materialen, het design en het formaat ervan? In de onderstaande koopgids gaan we samen kort op onderzoek uit zodanig dat het makkelijker wordt om de verschillende snuffelmatten en eventuele aanbiedingen nadien te vergelijken. 

Wat is een snuffelmat en welke mogelijkheden biedt het?

Zodra je één of meerdere honden in huis haalt, dan dien je als baasje natuurlijk in zijn algemene dagdagelijkse behoeften te voorzien. Echter is de combinatie van de juiste hondenbrokken en voldoende vers water alleen jammer genoeg niet voldoende. Zo dient de hond eveneens fysiek én mentaal te worden uitgedaagd. Een lange wandeling of dagelijks enkele minuutjes achter een bal aanrennen, kunnen deze fysieke behoeften alvast vervullen. Maar hoe zit het dan met het mentale aspect dat, jammer genoeg, door vele baasjes wel eens durft vergeten worden.

Zo raden heel wat hondentherapeuten en trainers aan om het intelligentie- én reukvermogen van je hond te trainen en onder controle te houden. En dat is waarom de, ondertussen zo bekende, snuffelmatten in het leven geroepen zijn. Een dergelijke mat is vaak voorzien van een combinatie van fleece of polyester stroken met vilt en/ of fleece poppetjes en figuurtjes. Het is als baasje de bedoeling enkele lekkere hondenbrokjes en/ of snoepjes tussen deze stroken stof te verstoppen, en je hond vervolgens op onderzoek uit te sturen. 

Op die manier wordt niet alleen het reukvermogen maar ook het intelligentievermogen van je hond aangesproken en gestimuleerd wat zowel jou als jouw dier ten goede komt. Echter, maken verschillende experts toch even een kleine kanttekening. Zo is het niet de bedoeling om de snuffelmat als een speeltje te beschouwen maar eerder als een onderdeel van een grotere training. Men geeft dan ook de aanbeveling om de mat dagelijks slechts enkele minuutjes te gebruiken om ze vervolgens weer veilig op te bergen. Daarbij zou het in sommige gevallen ook een meerwaarde kunnen betekenen om het schrokken tijdens de maaltijden tegen te gaan en/ of af te leren.

 

De gebruikte materialen

Wanneer je uiteindelijk besluit om een snuffelmat aan te kopen, raden wij jou aan om in eerste instantie rekening te houden met de gebruikte materialen. Kies je voor een snuffelmat die vervaardigd blijkt uit 1 enkele materiaalsoort of toch liever een exemplaar waarbij diverse materialen met elkaar worden gecombineerd? Houd bij de finale beslissing niet alleen rekening met jezelf en de leden van het gezin maar ook met je trouwe viervoeter.

Is je hond bijvoorbeeld allergisch aan bepaalde stoffen of pluisjes dan is het bijvoorbeeld niet verstandig om te kiezen voor een snuffelmat uit fleece. Fleece is een dik en zacht materiaal dat vrij redelijk geprijsd staat maar wel de neiging heeft om te pluizen. Verder bestaan er ook snuffelmatten uit rubber, plastic, schuim, polyestervezel en/ of vilt waarbij elke materiaalsoort voor- en nadelen aanbiedt. Zo is rubber makkelijk schoon te maken en is plastic misschien net iets kwetsbaarder dan vilt.

 

Het formaat van de snuffelmat in relatie tot de grootte van je hond

In het verlengde van de gebruikte materiaalsoorten willen we trouwens ook even focussen op het formaat. Laat het formaat van de snuffelmat vooral afhangen van de grootte van je hond en de hoeveelheid honden. Zo zal een Duitse Herder een ander type snuffelmat verlangen dan een Chihuahua hondje en zullen 3 viervoeters een grotere mat vragen dan wanneer je slechts 1 hond in je bezit hebt.

Design en ontwerp in verhouding tot de prijs

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het mogelijke prijskaartje ervan. Zo hoeft een kwalitatieve snuffelmat helemaal niet zo duur te zijn als je misschien op het eerste gezicht zou denken. Denk bijvoorbeeld maar aan de fleece exemplaren die je vaak slechts voor enkele tientjes op de kop kunt tikken. Uiteraard bestaan er ook dure snuffelmatten waarvan het prijskaartje in de richting van 50 euro of meer gaat.

Het spreekt dan ook voor zich dat bepaalde factoren de uiteindelijke prijs net iets meer/ minder zullen beïnvloeden. We denken hierbij niet alleen spontaan aan de gebruikte materialen en het formaat maar ook het design en de eventuele extra kenmerken. Zo is een wasbare én oprolbare snuffelmat altijd een pluspunt tegenover een snuffelmat die je niet kunt onderhouden en zal een platte standaard snuffelmat in een effen kleur goedkoper uitkomen dan een leuk pluche figuurtje in tal van vrolijke kleurtjes.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe maak je een snuffelmat?

Het gemakkelijkste is natuurlijk een kant-en-klare snuffelmat aan te kopen zodanig dat deze helemaal klaar is voor gebruik zodra je hem uit de verpakking haalt. Echter bestaan er tegenwoordig ook heel wat doe-het-zelf knutselpakketjes om een degelijke snuffelmat eigenhandig in elkaar te steken.

En ben je echt een creatieve duizendpoot en vind je een doe-het-zelf pakket nog steeds te eenvoudig, dan kun je ook helemaal zelf aan het werk gaan. Ga daarvoor op zoek naar een, bij voorkeur, rubberen gootsteenmat, een grote haaknaald en 1 of meerdere fleecedekens waaruit je eigenhandig gelijkaardige stroken van 45 bij 5 cm knipt. Vervolgens kun je via YouTube en op tal van andere webpagina’s het stappenplan volgen.

Q2: Wat kost een snuffelmat?

Een degelijke en efficiënte snuffelmat hoeft helemaal niet zo duur in de aankoop te zijn. Zo kun je reeds enkele leuke exemplaren spotten voor amper 10 tot 15 euro. Mag het echter toch wat gewaagder zijn voor je trouwe viervoeter en ben je bereid hiervoor wat meer budget te spenderen, dan kunnen de prijskaartjes oplopen tot 50 à 60 euro. 

Uiteraard kun je, zoals duidelijk werd in de vorige vraag, ook zelf de handen uit de mouwen steken en een unieke snuffelmat in elkaar knutselen. Uiteraard zal het prijskaartje hier een pak lager zijn aangezien je enkel de aankoop van de materialen hebt en vervolgens zelf de mat maakt.

 

Q3: Wat is een snuffelmat?

Een snuffelmat is, in de meeste gevallen, een geraamte van soepel en comfortabel materiaal waarin vervolgens een heleboel fleecerepen werden geknoopt. Het is dan ook de bedoeling om tussen deze wirwar van fleecerepen enkele koekjes of snoepjes te verstoppen waar je hond dan vervolgens naar op zoek moet. 

In eerste instantie is de snuffelmat dan ook voornamelijk bedoeld als hersenspelletje en niet zozeer als speeltje. Heel wat professionele hondentrainers raden dan ook aan om de mat na gebruik weer veilig weg te bergen en er geen vaste routine van te maken. Echter, lijkt het gebruik van een snuffelmat eveneens een goed idee tijdens de verschillende eetmomenten van de hond. Op die manier lijkt het alsof je hond op zoek moet gaan naar zijn/ haar eten net zoals in het in de vrije natuur/ in het wild ook gebeurt.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu