8 beste Konijnenhokken Test van 2024

Laatste update: 14.06.24

 

Beste konijnenhokken – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Wanneer je besluit om konijntjes te adopteren of te kopen, zorg dan in eerste instantie voor een duurzaam en degelijk konijnenhok. Zorg ervoor dat de gebruikte materialen stevig en veilig zijn en dat het konijntje voldoende leefruimte geniet. In onze koopgids proberen we een aantal belangrijke factoren te bespreken die jou verder op weg kunnen helpen. Echter kun je ook gelijk verder scrollen naar onze top 3. Zo zul je merken dat je met de aankoop van het Ferplast Grand Lodge alvast voor een topproduct kiest. Dergelijk hok is voldoende groot om meerdere konijnen en/of andere knaagdieren in te plaatsen. Je kunt ook kiezen voor het Tommy Paradise . Zoals de naam doet vermoeden, is dit hok voorzien van 2 verdiepingen. De diertjes kunnen zich makkelijk tussen de 2 verdiepen begeven door gebruik te maken van de ladder.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

8 beste konijnenhokken (Reviews) van 2024

 

Het beste konijnenhok hoeft niet altijd het duurste hok te zijn. Er zijn ook heel wat goedkope konijnenhokken die meer dan de moeite waard zijn. Daarom willen wij het advies geven om de volgende 5 topproducten eens even rustig te bekijken. En misschien zit er wel een leuke aanbieding tussen of een hok dat helemaal aan jouw wensen kan beantwoorden. Zo kun je kiezen voor een hok van Ferplast of toch liever een ander merk? Ben je op zoek naar een groot konijnenhok met ren of toch liever een dubbel exemplaar? Werkelijk alles is mogelijk.

 

 

1. Ferplast Grand Lodge Konijnenhok  XL 120 x 73 x 110 cm

 

Ben je op zoek naar een XL konijnenhok? Dan kunnen wij jou alvast dit product van Ferplast aanbevelen. Dit unieke Ferplast Grand Lodge konijnenhok wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van maar liefst 120 x 73 x 110 cm. Ideaal om meerdere dwergkonijntjes of andere kleine soorten knaagdieren in te huisvesten.

Het grootste gedeelte van dit unieke konijnenhok is vervaardigd uit duurzaam en makkelijk te onderhouden plastic. De afwerking is vervolgens gebeurd in een witte met grijze kleur en oogt daardoor heel neutraal. Dit maakt het dan weer makkelijk om te combineren met het reeds bestaande interieur van je woning. De levering omvat verder ook een handig drinkflesje, een stevig voerbakje, een hooiruif, een laddertje en een schroevenset om het hok te kunnen monteren. Je kunt de instructies eenvoudig volgen in de meegeleverde handleiding.

De online reviews liegen er dan ook niet om. De overgrote meerderheid reageert bijzonder positief op de kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid van dit product. Slechts één enkele koper zou het prijskaartje van dit konijnenhok toch liever wat goedkoper willen zien.

Het is niet altijd makkelijk om een keuze te maken tussen de verschillende konijnenhokken. Wat we wel met zekerheid kunnen vermelden, is dat heel wat klanten Ferplast als veruit het beste merk beschouwen op gebied van dierenspullen. De moeite waard om de populairste kenmerken even aan te halen.

 

Voordelen

Formaat: het is een vrij groot konijnenhok dat gekenmerkt wordt door een totale afmeting van ongeveer 120 x 73 x 110 cm.

Materiaal: bij de productie van het hok heeft men voornamelijk gebruik gemaakt van duurzaam plastic dat ook makkelijk te onderhouden is.

Toebehoren: de aankoop omvat tevens ook een drinkflesje en voederbakje net zoals een hooiruif, een schroevenset en een stevige ladder.

 

Nadelen

Prijzig: jammer genoeg is het konijnenhok niet meteen voorzien van de laagste prijs en dat zou nadelig kunnen zijn voor sommigen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Konijnenhok Tommy Paradise 140 x 65 x 100 cm Hout 2 verdiepingen

 

Wil je toch liever niet gelijk heel wat geld spenderen aan een degelijk konijnenhok? Dan kun je ook altijd dit unieke Tommy Paradise even bekijken. Het zal je meteen opvallen dat het hok bestaat uit 2 verdiepingen die met elkaar verbonden zijn door middel van een ladder. De bovenste verdieping kan als veilig schuilplaats gebruikt worden waar je konijntje even tot rust kan komen. Het onderste gedeelte is een echte ren waar je konijntje naar hartelust kan spelen.

Het hok is vervaardigd uit duurzaam hout en is dan ook geschikt om buitenshuis te plaatsen. Met een lengte van maar liefst 140 cm, een breedte van 65 cm en een hoogte van ruim 100 cm, is dit dan ook een vrij groot hok. Ideaal voor meerdere konijntjes dus.

Een blik op de online reviews toont aan dat de meeste klanten duidelijk overtuigd zijn van hun aankoop en het product meteen ook aanbevelen. Zo wordt niet alleen een positief advies gegeven over de kwaliteit maar ook over het design en de gebruiksvriendelijkheid. Eén klant blijkt niet tevreden met de aangeboden kwaliteit.

Door te kiezen voor het Tommy Paradise konijnenhok kies je voor een hok waarbij kwaliteit en duurzaamheid probleemloos worden gecombineerd. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Aarzel dan niet en lees vooral even verder.

 

Voordelen

Formaat: het gaat hier opnieuw om een vrij groot hok, bestaande uit 2 verdiepingen en met een totaal formaat van 140 x 65 x 100 cm.

Materiaal: in tegenstelling tot het vorige product, zul je merken dat dit hok gemaakt is op basis van kwalitatief hout.

Inrichting: de beide verdiepingen staan met elkaar in verbinding door gebruik te maken van een handig laddertje.

 

Nadelen

Matige kwaliteit: slechts één enkele koper blijkt toch wel wat twijfels te hebben over de geleverde kwaliteit van het product.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Trixie knaagdierhuis met 2 ingangen Compact 70x45x43 cm

 

In vergelijking met sommige andere konijnenhokken uit dit lijstje, lijkt het hier wel om een aanbieding te gaan. Het konijnenhok wordt jou aangeboden door het bekende merk Trixie en wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 70 x 45 x 43 cm. Het is bijgevolg iets compacter en dus vooral bedoeld voor kleine konijnensoorten of andere kleine knaagdieren.

Het hok is volledig vervaardigd uit duurzaam en stevig gebeitst vurenhout en vervolgens afgewerkt in een prachtige neutrale witte met grijze kleur. Het dak bestaat dan weer uit bitumen en is vochtbestendig. Bovendien geniet je maar liefst 2 ingangen wat het bovendien voor jou, als eigenaar, ook eenvoudiger maakt om het hok regelmatig schoon te maken. Uiteraard is het mogelijk om 1 van de deuren af te sluiten indien je dat zou wensen.

Tot op heden kunnen we dan ook alleen maar positieve reacties van klanten op het product waarnemen. Daardoor durven wij vermoeden dat het hier misschien wel eens om een topproduct gaat. De moeite waard om het toch maar eens even grondig te bekijken.

Ben je eerder op zoek naar een compact konijnenhok, dan loont het de moeite om dit product even grondig te bekijken. Het konijnenhok wordt jou aangeboden en geleverd door het ondertussen sterk gewaardeerde merk Trixie. We zetten dan ook graag de voor- en nadelen even op een rijtje.

 

Voordelen

Formaat: het hok heeft een totale afmeting van 70 x 45 x 43 cm en is bijgevolg vrij compact. Dit maakt het handig om te tillen en te verplaatsen.

Kostenplaatje: wil je toch niet gelijk heel wat geld spenderen maar tegelijk zeker zijn van een optimale kwaliteit? Dan is dit konijnenhok precies wat jij zoekt.

Materiaal: men heeft gebruik gemaakt van een combinatie van gebeitst vurenhout en bitumen voor het dak.

Handig in gebruik: het hok bestaat uit maar liefst 2 ingangen die je bovendien ook beide kunt afsluiten. Het dak is vochtbestendig waardoor je het hok ook buitenshuis kunt plaatsen.

 

Nadelen

Te klein: houd er wel rekening mee dat dergelijk hok voor grote raskonijnen zoals de Vlaamse Reus veel te klein zal zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Petstar Konijnenhok Sofia 155 x 53 x 70 cm met nachtverblijf

 

Ben je op zoek naar een konijnenhok specifiek om buitenshuis te plaatsen? Dan zou je dit product van Petstar alvast even moeten bekijken. Het hok is vervaardigd uit duurzaam hout en heeft een maximaal formaat van 155 x 53 x 70 cm. Het hok is niet alleen voorzien van verschillende deurtjes maar is ook uitgerust met een nachtverblijf. Zo hebben de konijntjes een plekje waar ze even tot rust kunnen komen.

Het onderste gedeelte is ideaal om even te rennen en actief bezig te zijn. Beide verdiepingen staan in contact met elkaar door middel van een ladder, die wordt meegeleverd. Het nachtverblijf is zelfs voorzien van een handige mestlade waardoor het onderhoud makkelijk en snel verloopt. Verder is het mogelijk om, indien je het wenst, het dak open te klappen. Ideaal indien je de konijntjes wilt aaien, eten geven of het hok wilt schoonmaken.

We merken vooral positieve reacties van klanten op het product op. Kopers zijn tevreden over de kwaliteit en de prijs en beschouwen het hok als veilig. Echter blijkt één klant toch niet helemaal overtuigd te zijn en het product zelfs kwetsbaar te vinden.

Je zou altijd nog kunnen kiezen voor dit unieke konijnenhok van Petstar. Om te weten te komen of dit product al dan niet iets voor jou is, is het handig om de kenmerkende eigenschappen ervan even te bekijken. Om het voor jou wat makkelijker te maken, zetten we die alvast even op een rijtje.

 

Voordelen

Ontwerp: het konijnenhok is voorzien van maar liefst 2 verdiepingen die met elkaar worden verbonden dankzij een ladder. Zo heeft je huisdier een plekje om te schuilen en om te ravotten.

Onderhoud: je hoeft je geen zorgen te maken over het onderheid dankzij de voorziene mestlade, die je bovendien makkelijk kunt verwijderen.

Formaat: het hok meet 155 x 53 x 70 cm en is bijgevolg behoorlijk groot. Ideaal voor meerdere kleine knaagdieren zoals cavia’s of dwergkonijnen.

 

Nadelen

Kwetsbaar: slechts één koper is van mening dat sommige onderdelen van het hok toch wel vrij kwetsbaar zijn en bijgevolg sneller stuk.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Dubbel konijnen/cavia hok mestlade en roofing dakbedekking

 

Tot slot is er altijd nog de mogelijkheid om voor dit dubbel konijnenhok te kiezen. Het hok is maar liefst 122 cm breed, zo’n 57 cm diep en ongeveer 104 cm hoog. Dit maakt het product werkelijk ideaal om meerdere dwergkonijntjes of andere kleine knaagdieren in te huisvesten.

Het grootste gedeelte van het hok is vervaardigd uit duurzaam gebeitst hout en voorzien van een roofing dakbedekking. Dit maakt het hok vochtbestendig en bijgevolg ook geschikt om buitenshuis te plaatsen. Het traliewerk bestaat uit metaal en is voorzien van een duurzame poedercoating. Het grote voordeel is dat het hok op pootjes staat en daardoor niet rechtstreeks in contact komt met de ondergrond. Verder is het dak voorzien van tal van scharnieren en eenvoudig te installeren.

De koper geeft een positief advies en beloond dit product met een maximumscore van 5 sterren. Toch durven we vermoeden dat de hoge prijs mogelijks een minpunt zou kunnen zijn voor sommigen net zoals het feit dat het hok als bouwpakket geleverd wordt.

We kunnen het rijtje van de 5 topproducten afsluiten met dit unieke konijnenhok. Het gaat hier bovendien om een dubbel hok dat evengoed kan gebruikt worden voor andere kleine knaagdieren zoals cavia’s of hamsters. De moeite waard om de voor- en nadelen even grondig af te wegen.

 

Voordelen

Onderstel: in tegenstelling tot sommige andere konijnenhokken, zul je merken dat dit exemplaar voorzien is van een stevig onderstel.

Dakbedekking: de roofing dakbedekking blijkt niet alleen vochtbestendig te zijn maar bijgevolg ook bestand tegen diverse weersinvloeden.

Materiaal: het grootste gedeelte van het hok bestaat voornamelijk uit kwalitatief gebeitst hout terwijl de tralie uit gepoedercoated metaal bestaat.

 

Nadelen

Prijskaartje: indien je interesse hebt dan zul je echter wel rekening moeten houden met een hoger prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Dierenverblijf Gerlos

 

Indien je zelf meerdere konijnen of andere knaagdieren hebt dan kan dit grote konijnenhok misschien wel iets voor jou zijn. Het hok meet 122 x 62 x 93 cm en zou zomaar eens een echte konijnenhok aanbieding kunnen zijn zodra je de lage prijs ziet.

Net zoals het eerste model is ook dit konijnenhok helemaal gemaakt uit bijzonder stevig en duurzaam hout. Het hok is voorzien van een bijzonder groot nachtverblijf waarvan je de lade er gemakkelijk kunt uitnemen. Zo kun jij het hok eenvoudig schoonmaken. Verder is er een handige toegangsdeur voorzien net zoals ook een degelijke ren die voor voldoende bewegingsvrijheid zorgt.

De kopers zijn helemaal tevreden over de uitstekende kwaliteit en de stevigheid die dit hok te bieden heeft. Verder is dit voor hen een topproduct en raden ze het dan ook iedereen aan.

Mag het best wel wat meer zijn en ben je dan ook op zoek naar een iets groter hok? Dan kunnen wij jou aanraden om dit product, jou aangeboden door Gerlos, alvast even grondig te bekijken. Het konijnenhok wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van maar liefst 122 x 62 x 93 cm en is dus geschikt voor meerdere knaagdieren.

 

Voordelen

Materiaal: bij de productie van dit konijnenhok heeft men voornamelijk gebruik gemaakt van stevig natuurlijk hout.

Kostenplaatje: ben je op zoek naar een konijnenhok dat prijs toegankelijk is? Dan is dit product misschien wel wat jij zoekt.

Onderhoud: doordat het mogelijk is om de lade te verwijderen, zul je merken dat het hok makkelijk schoon te maken is.

 

Nadelen

Te klein: we merken dat een enkele koper het hok toch nog steeds iets te compact blijft vinden en dat is jammer.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Duvo Woodland Cotton

 

Indien je op zoek bent naar een leuk en degelijk konijnenhok maar er liefst niet zoveel geld wenst aan te spenderen dan loont het de moeite om dit model van Duvo eens grondig te bekijken. Het hok meet 111 x 45 x 78 cm en heeft een mooie natuurlijk beige kleur.

Het hok is helemaal gemaakt uit bijzonder duurzaam en degelijk hout en is voorzien van een uitneembare schuiflade. Op die manier zul je merken dat je het hok op een eenvoudige en snelle manier kunt schoonmaken.

We merken op dat de meningen bij dit product eerder verdeeld zijn. Zo kunnen we vaststellen dat sommige kopers toch zo hun twijfels hebben terwijl anderen dan weer helemaal overtuigd blijken te zijn van de kwaliteit. Laat je hierdoor echter niet teveel afschrikken en oordeel gewoon vooral zelf.

Je zou altijd nog kunnen kiezen voor het konijnenhok van Duvo. Dit hokje wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van wel 111 x 45 x 78 cm en is daardoor geschikt voor dwergkonijntjes of andere kleine knaagdieren. Hieronder alvast een overzicht van de mogelijkheden.

 

Voordelen

Materiaal: ook dit konijnenhok is vervaardigd uit stevig natuurlijk hout. Vandaar ook de prachtige beige kleur.

Schuiflade: doordat het mogelijk is om de schuiflade te verwijderen, zul je merken dat het helemaal geen moeite kost om het hok schoon te maken.

Kostenplaatje: net zoals het vorige hok zul je merken dat het prijskaartje ook hier beduidend lager ligt.

 

Nadelen

Matige kwaliteit: een kleine minderheid van de klanten is jammer genoeg niet helemaal overtuigd van de aangeboden kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Konijnenhok KP5-A Taupe

 

Voor dit leuke houten konijnenhok voorzie je maar beter iets meer budget. Het is namelijk niet meteen het goedkoopste model uit onze top 5. Het hok meet 116 x 63 x 105 cm en is dan ook voldoende groot om meerdere knaagdieren in te plaatsen.

Het is een vrij groot hok dat voorzien is van een dubbele lade die je er gemakkelijk kunt uitschuiven. Dit maakt het ook een pak eenvoudiger om het hok regelmatig eens schoon te maken. Doordat het benedenhok helemaal gesloten is, kun je het konijnenhok op gelijk welke ondergrond probleemloos plaatsen.

Op dit moment is er nog maar één enkele review geplaatst waarin de koper een positief advies geeft over de kwaliteit en de degelijkheid. Haast je dus naar de winkel en oordeel dan vooral zelf.

We kunnen het rijtje van de 5 topproducten afsluiten met dit unieke konijnenhok. In vergelijking met sommige andere hokken zul je merken dat dit exemplaar misschien iets groter is en gekenmerkt wordt door een maximale lengte van 116 cm.

 

Voordelen

Formaat: het maximale formaat van het hok bedraagt 116 x 63 x 105 cm.

Materiaal: de bruine kleur van het hok is te wijten aan de gebruikte materiaalsoort; namelijk stevig en duurzaam hout.

Onderhoud: de dubbele lade kun je makkelijk en zonder problemen uit het hok verwijderen wat dan weer bijdraagt aan het onderhoud.

 

Nadelen

Prijzig: jammer genoeg zul je merken dat de prijs van dit hok net iets boven het gemiddelde ligt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Konijnenhokken Koopgids

 

Haal je binnenkort één of meerdere konijntjes in huis? Dan is het alvast een goede aanbeveling om in hun onderhoud te voorzien. Dat houdt in eerste instantie een duurzaam konijnenhok in. Het aanbod van konijnenhokken vandaag de dag is bijzonder groot en de keuze daardoor niet altijd even makkelijk. Probeer daarom rekening te houden met verschillende factoren zoals het formaat van het hok, de inrichting, de bodembedekking en de gebruikte materialen. Als je de konijnenhokken gaat vergelijken, is het een must om ook eventuele aanbiedingen te bekijken. Een koopje kunnen doen, is altijd leuk!

Het nut van een degelijke konijnenhok

De aankoop van één of meerdere konijnen of misschien een ander knaagdier vraagt, net zoals bij andere dieren, toch wel wat voorbereiding. Het is dan ook belangrijk om gelijk op zoek te gaan naar een degelijk konijnenhok. Wil je het hok buitenshuis in de tuin of op het terras plaatsen of komen de diertjes binnen te staan? Dit zal een verschil in materialen met zich meebrengen. Zo kan een konijnenhok uit kunststof of plastic perfect binnen geplaatst worden, maar is het dergelijk hok minder ideaal om buiten te plaatsen.

Een degelijk konijnenhok is belangrijk. Voor je huisdier is het namelijk meteen zijn of haar nieuwe thuis. Het is dan ook belangrijk dat je huisdier een plekje heeft om tot rust te komen maar evengoed een plekje om wat te rennen en zijn of haar behoefte te doen. Neem daarom rustig de tijd om een duurzaam konijnenhok uit te kiezen en zorg ervoor dat je huisdier voldoende ruimte heeft. Dit draagt bij aan het welzijn van je huisdier.

 

Het type en de mogelijke afmetingen

Vervolgens rijst de vraag of je op zoek moet naar een groot of klein konijnenhok? De grootte van het konijnenhok moet in eerste instantie berekend worden op basis van het aantal konijnen en het type. Ben je van plan om een dwergkonijntje aan te schaffen of toch eerder een Vlaamse Reus. De laatste soort is namelijk een heel pak groter en zal bijgevolg behoefte hebben aan een grotere leefplek. Verder is ook het aantal belangrijk. Zo is het niet hetzelfde indien je 1 konijntje in huis neemt of wanneer je er meerdere aankoopt.

De algemene regel geldt dat je toch minstens 2 vierkante meter per konijn moet voorzien. En dan hebben we het over dwergkonijntjes. De standaard konijnen of de echte grote rassen, zullen nog net iets meer ruimte verlangen. Stel dat je bijvoorbeeld 2 dwergkonijnen in huis wilt halen, dan moet je minstens 4 vierkante meter voorzien voor de konijntjes. Dat lijkt misschien best veel maar besef goed dat dit het absolute minimum is. Bij het bepalen van het formaat van het konijnenhok, bedenk op voorhand waar je het wilt plaatsen. En houd hier uiteraard ook rekening mee.

 

Gebruikte materiaalsoorten

Net zoals er diverse mogelijkheden zijn inzake het formaat, zul je merken dat er ook heel wat mogelijkheden zijn op het gebied van gebruikte materiaalsoorten. Zo zou je kunnen kiezen voor een konijnenhok dat volledig vervaardigd is uit duurzaam kunststof of plastic in combinatie met een metalen traliewerk. Echter bestaan er tegenwoordig ook glazen konijnenhokken en tal van houten varianten.

Het komt er dus vooral op neer om rekening te houden met de plaatsing. Wil je het konijnenhok binnenshuis plaatsen of toch liever op het terras of ergens in de tuin. In het laatste geval kun je maar beter kiezen voor bewerkte houtsoorten die bovendien weerbestendig zijn. Kortom, heel wat mogelijkheden en bijgevolg ook heel wat knopen om door te hakken.

Inrichting, toebehoren en extra kenmerken

We raden jou aan om ook even stil te staan bij de mogelijke inrichting en eventuele toebehoren. Zo is het belangrijk om het konijnenhok volgens een bepaald patroon te gaan inrichten. Leg het hooi bijvoorbeeld altijd op dezelfde plek neer, net zoals het voerbakje en het drinkbakje. Op die manier kunnen de konijnen beslissen om hun behoefte steevast op een zelfde plekje te doen.

Bovendien is het ook altijd handig indien het voer- en drinkbakje bij de aankoop worden meegeleverd, wat meestal gebeurt. Vaak omvat de levering van het konijnenhok ook wat praktisch speelgoed en handig knaagmateriaal. Zorg ervoor dat je konijntjes een plekje hebben waar ze ook even kunnen schuilen en tot rust kunnen komen. Door met dit alles rekening te houden, zul je bijdragen in het welzijn van je huisdier.

 

Wat met de bodembedekking

We raden jou aan om ook aandachtig te zijn wat betreft de bodembedekking. Tegenwoordig heb je de mogelijkheid om uit tal van bodembedekkers te kiezen. Welke bodembedekking je uiteindelijk moet kiezen is vaak een persoonlijke keuze. Toch kan het ook afhankelijk zijn van de konijnensoort en de plaatsing van het hok; hetzij buiten of binnen.

In de meeste gevallen zal men gebruik maken van kwalitatief en duurzaam zaagsel. Echter is zaagsel vaak heel erg stoffig en zorgt het dus voor heel wat vuil in huis. Bovendien is het ook niet altijd de beste keuze op vlak van gezondheid voor de diertjes daar zaagsel wel eens geurstoffen kan bevatten die schadelijk kunnen zijn. Kies daarom voor hennepvezel of maïsgranulaat of geef de voorkeur aan supreme supasoft bedding.

 

Met welk prijskaartje hoef je rekening te houden

Tenslotte is het altijd handig om ook even na te denken over de prijs. Zo zijn er heel wat goedkope konijnenhokken op de markt net zoals je voor sommige varianten dan weer iets meer zult moeten betalen. Bedenk daarom op voorhand waar je precies naar op zoek bent en wat zoal je verwachtingen zijn. Welk bedrag kun en wil je maximaal spenderen aan een degelijke konijnenhok.

Het prijskaartje kan uiteraard bepaald worden door bepaalde factoren zoals het gebruik van materialen. Plastic en kunststof zullen vaak goedkoper zijn dan houtsoorten zoals bamboe. Ook het formaat net zoals de extra kenmerken en toebehoren, kunnen de prijs in meer of mindere mate beïnvloeden. Neem daarom rustig de tijd om diverse hokken te bekijken alvorens je een keuze maakt. Veel succes!

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe groot moet een konijnenhok zijn?

Eigenlijk moet je rekening houden met ongeveer 1 à 2 vierkante meter leefruimte en dit per konijn. En dat is dan echt wel het absolute minimum. Indien je dus van plan bent om bijvoorbeeld 2 dwergkonijntjes in huis te halen, dan moet het hok minstens 4 vierkante meter groot zijn. Met andere woorden 2 vierkante meter per dwergkonijntje.

Uiteraard is het afhankelijk van het ras en de grootte van het konijn. Zo hebben grote rassen, zoals de Vlaamse Reus toch wel nood aan wat meer vierkante meter leefruimte om in hun welzijn te kunne voorzien. Indien je twijfelt tussen verschillende formaten, kies dan steevast voor het grootste konijnenhok.

Q2: Hoe vaak moet je het konijnenhok schoonmaken?

Wanneer we het hebben over een grondige schoonmaak van het volledige konijnenhok dan moet je rekening houden met minimaal 1 keer per week. Deze wekelijkse schoonmaakbeurt houdt dus in dat je de bodembedekking vervangt en ook alle speeltjes en dergelijke grondig met product gaat schoonmaken.

Naast de wekelijkse schoonmaakbeurt, wordt aangeraden om dagelijks de konijnentoiletten even even schoon te maken. Een zindelijk konijn zal zijn of haar behoefte steeds in hetzelfde hoekje doen. Bij konijnen die nog niet zindelijk zijn, wordt aangeraden om het hok en bijkomende attributen en toebehoren, wekelijks tweemaal grondig schoon te maken.

 

Q3: Hoe maak je een konijnenhok?

Een konijnenhok hoef je niet per sé aan te kopen, je kunt er ook zelf eentje maken. Indien je van plan bent om het zelf aan te maken, kies dan bij voorkeur voor duurzame houtsoorten die bovendien ook weersbestendig zijn. Indien je het hok buiten plaatst, kun je het dak bedekken met bitumen dat vochtbestendig is. Voor het traliewerk kun je beroep doen op metaal of kippengaas.

Zorg ervoor dat je de planken goed op maat hebt gesneden, en schroef de verschillende onderdelen stevig aan elkaar. Je kunt hierbij ook gebruik maken van scharnieren, bij voorkeur op het dak en bij de deurtjes. Het is ook aangeraden om het hok mooi te schuren zodanig dat alle scherpe hoeken en kantjes verwijdert worden. Vervolgens kun je het hok insmeren met een speciale poedercoating waardoor het duurzaam blijft.

 

Q4: Wat moet er in een konijnenhok?

Of je nu een konijnenhok aankoopt of zelf maakt, je zult rekening moeten houden met een aantal verplichte items. Zo is het belangrijk om een ruimte te voorzien waar het konijn kan schuilen en even tot rust kan komen. Net zoals het belangrijk is om je konijntje voldoende activiteit te gunnen. Denk bijvoorbeeld aan een ren of tal van leuke speeltjes die het konijn actief houden en afleiding gunnen.

Daarnaast mogen ook een voederbakje en drinkflesje alvast niet ontbreken. Net zoals een hooiruif, en eventueel een laddertje wanneer het hok uit meer dan 1 verdieping bestaat. Zorg tevens ook voor een goede laag bodembedekking. Dat kan zaagsel zijn maar even goed hennepvezels. Aan jou de keuze.


Q5: Welk hout gebruik je het best voor een konijnenhok?

Ben je van plan om zelf een konijnenhok te maken en ben je van plan om gebruik te maken van hout dan zul je merken dat er heel wat mogelijkheden bestaan. Het is belangrijk om niet meteen de eerste de beste houtsoort uit te kiezen. Kies daarom zorgvuldig je materialen uit alvorens je het hok gaat maken. Zo kun je kiezen voor hardhout, beuk, berk, kastanjehout of zelfs betonplex. Dergelijke houtsoorten zijn stevig, duurzaam en bovendien bestand tegen diverse weersinvloeden.

Je zult merken dat er ook heel vaak gebruik gemaakt wordt van vurenhout maar dat is minder aan te raden. Vurenhout kan namelijk schadelijk zijn indien je konijntje er teveel aan knaagt. Het bevat bepaalde stoffen die niet gezond zijn voor de longen en de luchtwegen. Houd hier rekening mee. Hetzelfde geldt voor het gebruik van grenenhout dat ook beter vermeden wordt.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu