10 beste kattenvoer Test van 2024

Laatste update: 14.06.24

 

Kattenvoer – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Heb jij één of meerdere kittens of volwassen poezen rondlopen dan is het belangrijk om hen de juiste voeding aan te reiken. Kittens hebben nu eenmaal andere voedingsstoffen nodig dan volwassen katten. Soms is het niet altijd eenvoudig om op zoek te gaan naar de juiste voeding en daarom helpen wij jou graag even op weg. We hebben een analyse gemaakt van verschillende soorten kattenvoer door rekening te houden met belangrijke zaken zoals de voedingsstoffen. We hebben daaruit duidelijk kunnen opmerken dat de Prins VitalCare Kitten echt de meeste ideale voeding is voor kittens. Dit komt doordat het alle belangrijke bestanddelen zoals eiwitten en mineralen bevat. Als je één of meerdere volwassen katten hebt dan kun je natuurlijk ook altijd de keuze maken om het FELIX Mix Selectie in Gelei kattenvoer aan te kopen. De verpakking bevat ruim 4 verschillende smaken aan kattenvoer.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

10 Beste Kattenvoer (Reviews) van 2024

 

In het groeiproces van jouw kitten is het erg belangrijk dat het alle nodige voedingsstoffen in zijn of haar voeding meekrijgt, om op zo een manier gezond te groeien. Ook voor de volwassen kat is compleet uitgebalanceerd kattenvoer met alle belangrijke voedingsstoffen van belang. Kies het beste kattenvoer uit de opties hieronder voor jouw lieve kat.

 

1. Prins VitalCare Kitten Gevogelte Kattenvoer 1.5 kg

 

Met de Prins VitalCare Kitten ben je ervan verzekerd dat jouw kitten goede en gezonde voeding naar binnen krijgt. Dit product is van hoogwaardig kwaliteit en het zorgt ervoor dat jouw kitten alle voedingsstoffen en energie meekrijgen in de voeding die heel erg belangrijk zijn. Het voornoemde zorgt voor een gezonde groei, waarbij er sprake is van stevige spieren en botten en ook een sterke weerstand. Dit product kan gebruikt worden voor een kitten vanaf 4 weken oud tot het een leeftijd van 10-12 maanden bereikt heeft. Het heeft een inhoud van 5 kg en heeft als smaak ‘gevogelte’.

Volgens de personen die dit kattenvoer gebruiken, is dit een top product, want de poezen houden ervan en ze worden er mooi sterk van. Het zorgt ook voor een mooie en glanzende huid, doordat dit voer minder zout bevat. Daarnaast heeft het ook een goede prijs.

Indien je zelf ook huisdieren hebt dan is het belangrijk om hen goed te verzorgen. Een correcte en kwalitatieve voeding hoort daar zeker bij. Bovendien biedt dit kattenvoer niet alleen kwaliteit aan maar heeft het ook nog eens de laagste prijs in vergelijking met de andere 4 producten uit onze lijst. En dit is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

 

Voordelen:

Kostenplaatje: dit kattenvoer zul je zeker en vast terugvinden bij de goedkope brokken omwille van de lagere prijs. Ideaal als je dus een iets beperkter budget hebt.

Inhoud: de verpakking van dit kattenvoer heeft een inhoud van maar liefst 1,5 kg. Je hebt ook de mogelijkheid om te kiezen voor 3 of 5 kg maar dan zal dit wel een tikkeltje duurder worden.

Leeftijd: dit kattenvoer bevat alle belangrijke voedingsstoffen die een kitten nodig heeft in de eerste levensmaanden.

 

Nadelen:

We merken dat alle kopers helemaal tevreden zijn over dit kattenvoer. Daardoor durven wij ook stellen dat het misschien wel eens het populairste product uit onze lijst zou kunnen zijn. Doordat er voor de kopers geen minpunten zijn, is het voor ons ook bijzonder moeilijk om eventuele nadelen te ontdekken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Felix Mix Selectie In Gelei Kattenvoer 44 x 100 g

 

Heb je één of meerdere katten thuis rondlopen dan is een degelijke en evenwichtige voeding uiteraard bijzonder belangrijk. Je zou bijvoorbeeld dit kattenvoer van het bekende merk Felix even kunnen bekijken. Sommige klanten vinden dit persoonlijk wel duur maar toch zijn de reacties vooral heel positief.

De verpakking bevat maar liefst 44 kleinere zakjes die overeenkomen met een standaard portie voor volwassen katten. Hierbij heb je de keuze uit meerdere smaken zoals bijvoorbeeld zalm, tonijn, rund of kip. Zo kun jij je kat niet alleen de nodige voedingsstoffen aanbieden maar er bovenal ook voor zorgen dat je huisdier verschillende smaken kan uitproberen.

Momenteel kunnen we alleen maar vaststellen dat de kopers duidelijk volledig positief reageren op dit product. Zo geven de meeste gebruikers niet alleen een positief advies over de uitstekende kwaliteit maar ook over de lange houdbaarheid. Het voedsel blijft namelijk gedurende een lange periode houdbaar en vers.

Wij willen jou natuurlijk helpen om op zoek te gaan naar het beste kattenvoer dat geschikt is voor jouw trouwe vriend. Daarom willen wij graag eventjes samen met jou de voordelen en de nadelen van dit kattenvoer bekijken. Zo krijg je een beter idee van de kenmerken en de eigenschappen ervan.

 

Voordelen:

Leeftijd: dit kattenvoer van Felix wordt vooral aangeraden voor volwassen katten.

Houdbaarheid: je hoeft je helemaal geen zorgen te maken over de houdbaarheid van het product. Dit wordt duidelijk bevestigd door verschillende kopers die duidelijk laten weten dat het kattenvoer lang vers blijft.

Verpakking: de verpakking van het Felix kattenvoer telt maar liefst 44 standaard maaltijd porties. Daarbij kun je kiezen of je een keertje kip neemt, dan weer rund, tonijn of zalm.

 

Nadelen:

Momenteel kunnen we alleen maar vaststellen dat er geen negatieve online reacties gegeven zijn. Dit is uiteraard bijzonder positief maar daardoor wordt het voor ons wel moeilijk om jou op tijd te adviseren over de eventuele nadelen ervan.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Royal Canin Fit 32 Kattenvoer 2 kg

 

Je kunt natuurlijk ook altijd kiezen om het kattenvoer van Royal Canin aan te kopen. Royal Canin is een bijzonder bekend en sterk gewaardeerd merk. Dat kun je ook duidelijk zien aan de vele positieve online reviews die klanten bij het product hebben geplaatst.

De verpakking van dit kattenvoer heeft een inhoud van ruim 2 kg. Het is natuurlijk altijd mogelijk om het kattenvoer is een grotere hoeveelheid aan te kopen maar dan zal het prijskaartje ook wel lichtjes kunnen veranderen. Dit kattenvoer is vooral aangeraden voor volwassen katten die regelmatig en graag eventjes buiten lopen. Op die manier wordt de weerstand beter.

Volgens een enkele koper kun je de verpakking niet voldoende afsluiten zodat er geen lucht bij komt. Dit wil dus zeggen dat het voedsel niet zo lang vers kan blijven. Toch zijn de meeste kopers duidelijk wel tevreden met dit product en raden ze het andere kopers zelfs meteen aan. Kortom het is de moeite waard om dit kattenvoer eventjes grondig te bestuderen.

Wanneer jij één of meerdere volwassen katten in huis hebt dan is een gezonde voeding uiteraard even belangrijk als een bakje melk of een degelijke kattenmand. Dit kattenvoer van het bekende merk Royal Canin biedt dan ook heel wat voordelen. Laten we daar samen eventjes naar kijken.

 

Voordelen:

Verpakking: je zult merken dat de Royal Canin verpakking een inhoud van ruim 2 kg bevat. Het is ook mogelijk om een grotere verpakking aan te kopen indien je dit wenst.

Weerstand: het kattenvoer is vooral geschikt voor volwassen katten die graag en veel buiten lopen. Op die manier wordt hun natuurlijke weerstand nog iets beter en meer ondersteund.

 

Nadelen:

Niet luchtledig: eenmaal je de verpakking geopend hebt, dan is het volgens één enkele koper niet zo eenvoudig om dit product voldoende af te sluiten zodat er geen lucht bij komt.

Prijskaartje: de kopers die gereageerd hebben, lijken zich hier niet aan te ergeren maar toch is het mogelijk dat sommige andere potentiële klanten het prijskaartje te hoog zullen vinden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Whiskas 1+ Adult Katten Droogvoer – Tonijn – 3,8 kg // Kattenvoer met natuurlijke ingrediënten

 

Net zoals het bekende Felix kattenvoer, het populaire kattenvoer van Iams of het unieke Prins en Sheba kattenvoer, behoort ook dit product van Whiskas tot de absolute top. Gebaseerd op natuurlijke ingrediënten en rijk aan essentiële mineralen en voedingsstoffen, kies je met Whiskas volgens heel wat kattenbaasjes voor een correct uitgebalanceerd voer. Dat lijkt alvast te worden bevestigd door het positieve advies in de talrijke reviews en de mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren. Maar waarom is dit het beste kattenvoer en waarom beschouwen velen Whiskas als het beste merk? Wij zoeken het graag voor jou uit!

Zo wordt het kattenvoer van Whiskas alvast geleverd in een stevige verpakking met bijbehorende ritssluiting waarmee het voer steeds opnieuw hermetisch kan worden afgesloten. Hoewel de verpakking een netto inhoud registreert van 3,8 kg kun je dit droogvoer tevens ook in tal van andere volumes aankopen, wat het net iets gebruiksvriendelijker maakt.

De droge brokjes kattenvoer zijn extra aanlokkelijk dankzij hun sterke tonijnsmaak en dragen onder meer bij aan een optimale gebitsverzorging, goede werking van de urinewegen, een glanzende vacht en huid en verbeterd gezichtsvermogen. Houd er wel rekening mee dat de brokjes vooral bedoeld zijn voor katten ouder dan 1 jaar.

 

Voordelen:

Inhoud: het Whiskas kattenvoer wordt geleverd in een stevige verpakking en kent een netto inhoud van 3,8 kg maar blijkt daarnaast nog in tal van andere volumes voorhanden.

Smaak: de kattenbrokjes worden gekenmerkt door een unieke en behoorlijk sterke tonijnsmaak.

Handig in gebruik: de brokjes zijn niet alleen geschikt om het gezichtsvermogen te ondersteunen maar dragen daarnaast ook bij aan een optimale gebitsverzorging, een perfecte werking van de urinewegen en een stralende vacht en huid.

Samenstelling: de graanvrije brokjes zijn gemaakt op basis van natuurlijke ingrediënten en zijn bijgevolg rijk aan essentiële voedingsstoffen.

 

Nadelen:

Geen aanbieding: hoewel de prijs duidelijk in verhouding staat tot de geleverde kwaliteit, kunnen we hier niet meteen spreken over een kattenvoer aanbieding.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Orijen Cat & Kitten Kattenvoer 5,4 kg

 

Het Orijen cat & kitten kattenvoer is vooral handig om te gebruiken voor personen die kittens en volwassen katten in huis hebben. Je hoeft dan niet twee verschillende soorten voer te gaan kopen, want dit product kun je voor beide gebruiken.

De katten zullen dol zijn op dit product, want het bevat voor 90% dierlijke producten zoals kip, vis en ei. Hierdoor heeft dit product een lekkere smaak en eten katten het graag. Daarnaast is dit product ook een goede stimulans voor een gezonde groei vanwege alle voedingsstoffen dat het heeft. Het is graanvrij en het heeft een inhoud van 5,4 kg.

Als je op zoek bent naar goedkoop kattenvoer, dan is dit product misschien niet voor jou bestemd. De prijs van dit product ligt een beetje aan de hoge kant vergeleken met de overige producten en het heeft waarschijnlijk daarom nog geen beoordeling.

In het lijstje van bekende merken inzake dierenvoeding hoort Orijen daar ook zeker en vast bij. Net zoals het voorgaande product van Acana zul je ook hier iets meer budget hoeven te voorzien. De verpakking heeft een inhoud van 5,4 kg. Het is altijd een goed idee om de sterke punten even kort af te wegen ten opzichte van de eventuele zwakke punten.

 

Voordelen:

Leeftijd: dit kattenvoer is geschikt voor jonge katjes tot de leeftijd van 12 maanden. Het bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen en is bovendien ook nog eens graanvrij.

Verpakking: de verpakking heeft een totale inhoud van 5,4 kg en dus zou je in principe toch wel een poosje verder moeten kunnen.

 

Nadelen:

Prijskaartje: we merken dat ook hier alle gebruikers helemaal overtuigd zijn van het product. Toch is het mogelijk dat bepaalde gebruikers de prijs misschien toch een tikkeltje te hoog zullen vinden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Royal Canin Kitten Kattenvoer 10 kg

 

Kattenvoer van het bekende merk Royal Canin mag alvast niet in het lijstje van topproducten ontbreken. Houd er wel rekening mee dat dit voer niet alleen bekend staat omwille van z’n kwaliteit en duurzaamheid maar jammer genoeg ook vanwege het hogere prijskaartje. Ondanks de hoge prijs, zien we voornamelijk alleen maar tevreden klanten verschijnen die dit kattenvoer gelijk aanbevelen.

Dit kattenvoer komt specifiek uit de Royal Canin Feline Health Nutrition serie, en is speciaal ontwikkeld voor kittens vanaf 4 maanden oud tot en met de leeftijd van 1 jaar oud. Jonge katjes hebben nu eenmaal andere bouwstoffen nodig dan volwassen katten, en het is belangrijk om hen die met de juiste voeding door te geven. De verpakking telt een inhoud van maar liefst 10 kg, maar je kunt ook altijd kiezen voor een kleinere of juist nog grotere verpakking.

Je zult zien dat de brokjes behoorlijk fijn en klein zijn, waardoor het makkelijker wordt voor de kitten om deze te eten. Houd er wel rekening mee dat dit product helemaal niet graanvrij is, wat bij sommige katten misschien wel voor problemen zou kunnen zorgen.

Je kunt natuurlijk altijd nog kiezen voor het kattenvoer dat jou aanbevolen wordt door Royal Canin. Ben je benieuwd of dit product al dan niet iets voor jou en je trouwe vriend is? Dan loont het de moeite om de voor- en nadelen hieronder alvast even te bekijken.

 

Voordelen:

Leeftijd: heb je thuis een katje jonger dan 1 jaar oud? Dan is dit speciale kattenvoer van Royal Canin precies waar je naar op zoek moet.

Inhoud: het kattenvoer wordt geleverd in een inhoud van ruim 10 kg. Echter heb je de mogelijkheid tussen kleine of grote verpakkingen.

Comfort: de brokjes zijn klein en fijn van structuur wat het voor de kitten een pak aangenamer maakt.

 

Nadelen:

Prijzig: jammer genoeg is het niet meteen het kattenvoer met de laagste prijs.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Whiskas 1+ Adult Voordeelpak Maaltijdzakjes Vis in Gelei Kattenvoer 40 x 100 g

 

Door te kiezen voor het kattenvoer van Whiskas kies je niet alleen voor kwaliteit maar ook voor betaalbaarheid. Net zoals het eerste product, bestaat de verpakking uit maar liefst 40 pakjes kattenvoer, elk met een maximale inhoud van zo’n 100 gram.

Het verwerkte vlees, voelt wat aan zoals gelei, is geschikt voor junior katten met een leeftijd tussen 1 en 3 jaar oud, en volwassen katten tot en met 8 jaar oud. Het kattenvoer is jammer genoeg niet geschikt voor kittens die jonger zijn dan 1 jaar, doordat het niet alle nodige bouwstoffen bevat voor de ontwikkeling en groei.

Dit type kattenvoer draagt niet alleen bij aan de verzorging van de huid en de vacht maar zorgt er ook voor dat de urinewegen gezond zijn en blijven. Het voer bevat verschillende soorten vitaminen en mineralen die daartoe bijdragen. Het kattenvoer smaakt naar koolvis en bevat helemaal geen conserveermiddelen. Klanten reageren bijzonder positief en raden het product gelijk aan.

Zijn jij en je kat een grote fan van Whiskas? Dan lijkt dit kattenvoer een goede aanbeveling te zijn. Het kattenvoer wordt in een vrij grote verpakking aangeboden en dus lijkt het prijskaartje best wel mee te vallen. We zetten toch maar eventjes de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje.

 

Voordelen:

Comfort: het betreft hier verwerkt vlees dat makkelijk te eten is en aangenaam aanvoelt in de mond.

Verpakking: de verpakking telt ongeveer 40 pakjes van 100 gram kattenvoer.

Leeftijdscategorie: dit speciale kattenvoer is voornamelijk geschikt voor katten vanaf de minimale leeftijd van 1 jaar oud.

 

Nadelen:

Geen kittens: voor jonge katjes jonger dan 1 jaar oud, is dit kattenvoer jammer genoeg niet meteen de beste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Carocroc Kat lam 7 kg Adult kat (2-8 jaar)

 

Heb je één of meerdere volwassen katten in huis, dan kan dit kattenvoer van Carocroc misschien wel de oplossing zijn. De verpakking telt een inhoud van maar liefst 7 kg, tegen een aanvaardbaar prijskaartje in vergelijking met sommige andere soorten kattenvoer. Echter heb je ook de mogelijkheid om een compactere of grotere verpakking aan te kopen.

Het Carocroc kattenvoer staat bekend als een complete voeding speciaal ontwikkeld voor volwassen katten die vaak last hebben van hun spijsvertering. Dit verklaart meteen de keuze van lamsvlees in combinatie met rijst. Uiteraard bevat deze licht verteerbare voeding ook nog tal van andere belangrijke bestanddelen zoals bietenpulp, zalmolie en tal van plantaardige vezels, vitaminen en mineralen.

We stellen vast dat de meeste klanten helemaal in de ban zijn van dit uitzonderlijke kattenvoer. Zo zijn er heel wat klanten die een positief advies geven over de smaak, de kwaliteit en de houdbaarheid van het kattenvoer. Als er al eens een negatieve review komt, dan heeft dit vooral te maken met de smaak die niet goede aarde valt bij de kat.

Indien je kat of katten de minimale leeftijd van 2 jaar oud hebben bereikt en/ of niet ouder zijn dan 8, is het een optie om te kiezen voor de Carocroc kattenvoeding. De voeding wordt jou aangeboden in een vrij grote verpakking met een inhoud van wel 7 kg. Echter is er een optie om te kiezen voor een nog grotere verpakking of juist eentje met een kleiner formaat.

 

Voordelen:

Spijsvertering: heb je al gemerkt dat je kat/ katten regelmatig te kampen hebben met spijverteringsproblemen? Dan is dit kattenvoer een schot in de roos.

Samenstelling: het betreft hier een uiterst licht verteerbaar kattenvoer dat voornamelijk bestaat uit mager lamsvlees gecombineerd met een kleine portie rijst.

 

Nadelen:

Smaak: volgens sommige klanten lijken niet alle katten even dol te zijn op de speciale smaak van het voer.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

9. Prins Vitalcare Cat Hypo Allergeen Vis&Gevogelte&Rund Kattenvoer 2 x 1.5 kg

 

Ben je specifiek op zoek naar hypoallergeen kattenvoer? Dan kan dit product van Prins misschien wel iets voor jou en je trouwe huisdier zijn. De verpakking telt maar liefst 2 zakken van 1,5 kg, wat het totaal op 3 kg kattenvoer brengt. De basis van het voer bestaat voornamelijk uit een correcte combinatie van enerzijds vis en anderzijds gevogelte en rund.

Katten die te kampen hebben met een bepaalde voedselallergie en/ of voedselintolerantie, kunnen erg gebaat zijn bij dit kattenvoer. Bovendien is het geschikt voor eendere welke levensfase alhoewel de hoeveelheid per leeftijd zal verschillen. Zo zal een volwassen kat een andere dagelijkse hoeveelheid moeten krijgen ten opzichte van een kitten.

Het voer bevat niet alleen eiwitten, ruwe vet en vocht maar ook heel wat andere belangrijke bestanddelen zoals mineralen en vitaminen. Houd er wel rekening mee dat het voer niet graanvrij is. Ook hier moeten we enige vorm van gebruikersinformatie verschuldigd blijven aangezien er nog geen online reacties zijn geplaatst.

Tegenwoordig bestaat er ook de mogelijkheid om te kiezen voor hypoallergeen kattenvoer. Dit type kattenvoer wordt jou aangeboden door het bekende en sterk gewaardeerde merk Prins. Om het allemaal wat makkelijker te laten verlopen, kun je hieronder de voor- en nadelen raadplegen.

 

Voordelen:

Verpakking: op het moment van levering zul je merken dat de aankoop 2 zakken van anderhalve kilogram telt.

Samenstelling: het kattenvoer wordt gekenmerkt door een bepaalde hoeveelheid vis gecombineerd met gevogelte en rund.

Leeftijd: het voer is geschikt voor jonge, volwassen en oudere katten.

Handig in gebruik: dit hypoallergene kattenvoer is een echte aanrader indien je huisdier last heeft van bepaalde allergieën of misschien te kampen heeft met voedselintolerantie.

 

Nadelen:

Niet graanvrij: besef wel dat dit kattenvoer een bepaalde hoeveelheid granen bevat.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

10. Royal Canin Fhn Sterilised 37 – Kattenvoer – 12 x 400 g // Royal Canin kattenvoer

 

Hoewel de meningen in het straatbeeld eerder verdeeld lijken, zijn de reacties bij dit Royal Canin kattenvoer – net zoals bij het bekende Hills kattenvoer – meer dan positief te noemen. Dit lijkt alvast te worden ondersteund door de vele positieve online reviews en de mooie bijbehorende gemiddelde score van 4,8 op 5 sterren. Kortom, de moeite waard om ook dit kattenvoer maar eens even onder de loep te nemen.

Zo telt deze verpakking maar liefst 12 kleinere verpakkingen van elk 400 gram wat de totale netto inhoud op 4800 gram of 4,8 kg brengt. Het handige aan deze aparte verpakkingen is dat het voer geen tijd heeft om werkelijk uit te drogen en slecht te worden, wat het gebruiksgemak alleen maar ten goede komt. Toch liever een groter netto volume in aanschaf, dan is ook dat helemaal geen probleem. Let wel; het prijskaartje zal hier ook navenant zijn.

Het Royal Canin Fhn Sterilised kattenvoer wordt beschouwd als een vorm van dieetvoer en is bedoeld voor de volwassen kat binnen een leeftijdscategorie van 3 tot 8 jaar. Deze dieetvoeding steunt daarbij niet alleen op het op gewicht houden van je dier maar tevens ook op het behoud én de ontwikkeling van de spiermassa en een optimale werking van de urinewegen.

 

Voordelen:

Inhoud: de verpakking telt 12 kleinere verpakkingen van elk 400 gram wat het totaalgewicht op ruim 4,8 kg brengt.

Dieetvoeding: het betreft een uitgebalanceerde dieetvoeding met aandacht voor het behoud en de ontwikkeling van de spiermassa en een optimale werking van de urinewegen.

Leeftijd: het droogvoer is voornamelijk bedoeld voor de volwassen gecastreerde/ gesteriliseerde kat binnen een leeftijdscategorie van 3 tot 8 jaar.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: dat het Royal Canin kattenvoer niet meteen tussen de goedkope artikelen zal te vinden zijn, hoeft onderhand niet meer te verbazen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kattenvoer koopgids

 

Als je graag katten houdt dan weet je dat het kattenvoer heel belangrijk is. Een kat heeft natuurlijk voer nodig om te overleven maar je kunt ook kiezen voor voer van goede kwaliteit zodat je kat de nodige vitamines consumeert. Bij het kopen van kattenvoer zijn er bepaalde kenmerken waar je moet op letten zoals het soort voer, de levensfase van je kat, het ras van je kat en de speciale soorten voer.

Soorten kattenvoer

Er zijn drie verschillende soorten voer die je aan je kat kunt geven: droogvoer, natvoer of vers vlees. Droogvoer bestaat meestal uit brokken die weinig water bevatten en daardoor kun je dit voer voor een langere tijd bewaren. Toch is het een aanbeveling om het droogvoer zo vlug mogelijk te gebruiken na het openen van de zak want na enkele maanden kan het toch slecht worden.

Let op de eiwitten die in het voedsel zitten om de kwaliteit af te leden. Vooral de dierlijke eiwitten zijn belangrijk, goedkopere producten bevatten meestal plantaardige eiwitten die voor sommige katten tot problemen kan leiden.

Natvoer bevat een hoog percentage water, meestal tussen 70% en 90%. De meeste katten verkiezen natvoer omdat het een sterke geur afgeeft. Het is aanbevolen om een combinatie van natvoer en droogvoer aan je kat te geven. Het natvoer zorgt ervoor dat je kat genoeg vocht binnenkrijgt en het droogvoer zorgt voor gezonde tanden.

Tenslotte kun je ook vers vlees geven aan je kat. Let erop dat het enkel vlees bevat als je dit koopt en zorg ervoor dat je kat ook ander voer eet zodat het diertje genoeg vitaminen binnenkrijgt.

 

Levensfase van je kat

Op de verpakking van kattenvoer staat er aangeduid of het voer geschikt is voor grote of kleine en oude of jonge katten. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drie levensfases van een kat: een kitten die maximaal 1 jaar oud is, een volwassen kat van 1 tot 6 jaar en een senior kat die 7 jaar of ouder is.

Een kitten wordt gedurende de eerste 8 weken gevoed door de moeder. Na die 8 weken kan de kitten zelfstandig eten maar ze hebben veel meer energie nodig dan een volwassen kat. Dit komt omdat kittens nog moeten groeien. Koop kattenvoer die geschikt is voor kittens en geef je kitten 5 tot 6 keer per dag eten. Je kunt dit eventueel nog aanpassen als je kitten alles vlug opeet.

Het voer van een volwassen kat bevat minder calorieën omdat ze niet meer moeten groeien. Een volwassen kat heeft nood aan andere voedingsstoffen dan een kitten. Daarom is het belangrijk om de juiste voeding te kopen voor een volwassen kat.

Een oudere of senior kat heeft minder energie en heeft daarom nood aan voeding met minder calorieën. Daarnaast bevat het voer voor een senior kat speciale toevoegingen om de spieren en gewrichten van de kat te versterken.

 

Soorten rassen

Een Perzische kat heeft een dikke vacht en korte poten. Deze rustige katten zijn perfect voor binnenshuis en vanwege de lage activiteit is het ook beter om voer te kopen met minder calorieën. Omdat een Perzische kat zelf de vacht verzorgt kunnen er haarballen ontstaan.

Een Maine Coon kat is groot en stevig en kan een gewicht bereiken van 4 tot 9 kilo. Deze kat is heel sociaal en beschikt over lange haren. De meeste soorten voeding zijn geschikt voor deze kat maar je kunt toch beter kiezen voor kattenvoer speciaal voor grote katten.

Een Britse Korthaar is elegant en heeft een zachte vacht. Deze katten zijn zeer rustig en vooral geschikt voor binnenshuis. Voor deze katten is het aangeraden om een voeding te kopen specifiek voor het ras.

De sphynx kat heeft een haarloze vacht en is redelijk gespierd. Deze katten zijn redelijk sociaal maar hebben wel een goede verzorging van de huid nodig, vooral in de zomer. Ook voor deze kat koop je beter rasspecifiek kattenvoer.

Een Ragdoll kat kan tot wel 10 kg wegen en is een speelse kat. Deze katten zijn altijd actief dus het is belangrijk om daar rekening mee te houden bij de aankoop van het kattenvoer.

Speciaal voer

Hoewel katten carnivoren zijn, bevat het meeste voer ook andere ingrediënten zoals granen. Je kunt graanvrij voer kopen die een andere bron van koolhydraten bevat zoals rijst.

Een andere optie is om veterinary kattenvoer te kopen. Dit voer is geschikt voor katten die last hebben van verschillende aandoeningen zoals overgewicht, nierproblemen of allergieën. Dit voer mag je echter enkel op advies van de dierenarts voorschotelen.

Vele katten heb af en toe last van blaasstenen. Om dit te behandelen kun je een aangepast dieet samenstellen voor je huisdier of je kunt urinary kattenvoer kopen. Dit kattenvoer kan stenen laten verdwijnen of in andere gevallen preventief werken. Gebruik dit voer enkel op aanraden van de dierenarts.

Verder kun je nog biologisch kattenvoer kopen met natuurlijke ingrediënten of hypoallergeen kattenvoer voor katten met huidproblemen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat zit er in kattenvoer?

Katten zijn dieren die uit zichzelf wel eens durven vergeten om te drinken. Daarom bevatten heel wat soorten kattenvoer reeds een bepaalde hoeveelheid vocht. Denk bijvoorbeeld maar aan natvoer waarbij 60 tot 70% uit vocht bestaat. Naast vocht blijken ook kwalitatief hoge eiwitten een belangrijke factor te zijn, evenals vetten.

Uiteraard zijn ook bepaalde mineralen en vitamines levensnoodzakelijk. Denk maar aan vitamine A, vitamine E, zink, fosfor en calcium. Sommige soorten kattenvoer bevatten ook een bepaalde hoeveelheid granen en/ of groenen maar dat kan eigenlijk als overbodig worden beschouwd.

Q2: Hoe lang is kattenvoer houdbaar?

De houdbaarheid van kattenvoer is uiteraard afhankelijk van het type kattenvoer. Zo kunnen we een onderscheid maken tussen natvoer, droogvoer en onbewerkt vlees. Als je de voorkeur geeft aan natvoer, dan is de houdbaarheidsdatum uiteraard veel beperkter dan droogvoer. Nat voer kun je wel een weekje of 2 bewaren tenzij het pakje al open is.

Aangezien er bij droogvoer weinig of geen water en vocht aan te pas komt, ligt de houdbaarheidsdatum uiteraard een pak hoger. Zo kun je droogvoer makkelijk enkele weken of maanden bijhouden, maar bij voorkeur niet langer dan 1 jaar. Onbewerkt vlees is dan weer een beetje hetzelfde principe als bij natvoer.

 

Q3: Welk kattenvoer voor kittens?

Wanneer je van plan bent om een kitten in huis te nemen, dan moet je beseffen dat het heel belangrijk is om op zoek te gaan naar de juiste voeding. De leeftijd van je kitten is hierbij van groot belang. Betreft het een heel jonge kitten van slechts enkele dagen, misschien weken oud, dan kies je voor speciale kittenmelk. Koemelk is hierbij helemaal niet aan de orde daar die teveel lactose bevat, wat voor kittens gevaarlijk kan zijn.

Kan de kitten duidelijk al wat vastere voeding en brokjes eten? Kies dan steevast voor een speciale kattenvoeding. Dergelijke brokjes zijn veel kleiner en fijner qua structuur en bevatten ook specifieke bouwstoffen die nodig zijn voor de groei en de lichaamsontwikkeling.

 

Q4: Geen kattenvoer in huis wat nu?

Bij gebrek aan kattenvoer, is helemaal niet erg om je kat te laten proeven van het typische “mensen eten”. Denk hierbij vooral aan onbewerkt vlees zoals een stukje magere kip, varkensvlees, rund of vis. Houd er wel rekening mee dat het vlees of de vis minstens gekookt moet worden om eventuele gezondheidsklachten te kunnen vermijden.

Ook bepaalde stukjes groenten zoals courgette, wortel en biet kunnen een aanbeveling zijn. Evenals bepaalde soorten fruit. Denk hierbij maar aan peren, appelen of perziken. Kortom, niet getreurd indien er door bepaalde omstandigheden, is geen kattenvoer in huis voorradig mocht zijn.

Q5: Waarom graanvrij kattenvoer?

Net zoals ook honden te kampen kunnen hebben van bepaalde allergieën, is dat bij katten helemaal niet anders. Zo zijn er heel veel katten die last hebben van een, al dan niet, chronische voedselallergie. In veel gevallen betreft het hier dan een allergie met betrekking tot granen.

In dergelijke gevallen is het uiteraard belangrijk om specifiek op zoek te gaan naar kattenvoer dat volledig graanvrij is. Het is mogelijk dat graanvrij kattenvoer iets duurder is qua prijs, maar je bent er dan wel 100% zeker van dat je kat er helemaal geen last van zal hebben.Meestal staat het reeds duidelijk vermeld op de voorkant van de verpakking.

 

 

 

Bibliografie

1) Supporting Cat Health with Information and Health Studies

2) Royal Canin kattenvoer

3) Drfoxmag – Best dry cat food

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu