5 beste kattenluiken Test van 2024

Laatste update: 14.06.24

 

Beste kattenluiken – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Als de kat van huis is….
Wij hebben voor jou weer 5 topproducten geselecteerd die we gaan bestuderen en ditmaal zijn het kattenluiken. Of beter gezegd: “Huisdierenluik”, want je hondje kan er uiteraard ook doorheen. Maar als je kat van huis is, dan willen we natuurlijk niet dat de muizen op tafel dansen. Een luikje dat stevig dicht zit is dan wel erg handig, wat bij de SureFlap zeker het geval is. De overige producten zoals bijvoorbeeld de Petsafe 600 die reageert op de chip van je viervoeter, zijn ook zeker het lezen waard.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste kattenluiken (Reviews) van 2024

 

Je kunt natuurlijk kiezen voor een luikje zonder al te veel poespas, maar mocht je een wat luxere variant willen, dan zijn er diverse topproducten te krijgen. Ons advies is dan ook om de verschillende producten met elkaar te vergelijken, want je wilt toch het beste kattenluik aanschaffen!

 

 

1. SureFlap Microchip Basismodel Kattenluik 14 x 12 cm

 

Heb je een kat of hond met chip? Met dit kattenluik van 14 x 12 cm geef je je huisdier als het ware een eigen elektronische huissleutel. In combinatie met zijn of haar eigen chip opent het luikje om naar binnen en buiten te gaan. Op die manier krijgt hij vrijheid om te gaan en staan waar en wanneer hij dat wil. Tevens heb je geen ongewenste katten of andere dieren in huis, want hij opent alleen in combinatie met de chip van je viervoeter. Op dit luikje kun je tot maximaal 32 dieren registreren.

Het luikje is gemaakt uit plastic met 4 sluitingsmogelijkheden. Ook is het makkelijk te bevestigen op een houten deur. 

Het artikel wordt geleverd met 3 jaar garantie en werkt op batterijen met een levensduur van minimaal 6 maanden. Met de instructievideo op de website kun je dit product, volgens de reviews is de SureFlap zeer makkelijk zelf monteren in alle deuren of muren. 

 

Voordelen:

Werking: je kat of hond hoeft geen halsband meer om, want dit product werkt in combinatie met je huisdier zijn chip 

Installatie: volgens de reviews is dit product zeer makkelijk te installeren in alle deuren en muren.

Uitbreiding: dit is het basismodel, maar je kunt dit product verder uitbreiden met bijvoorbeeld een optie tot tijd instelmogelijkheden of om hem aan te sluiten op je telefoon. 

 

Nadelen:

Geluid: volgens een aantal gebruikers maakt het luikje een stevig geluid als je huisdier er doorheen loopt. 

Reiniging: om de werking te garanderen is het aan te raden de sensoren regelmatig te reinigen met een vochtig doekje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Petsafe 600 Kattenluik Aluminium

 

Dit Petsafe huisdierenluik is volgens velen het populairste en beste merk dat er op de markt te verkrijgen is. Doordat het product in verschillende afmetingen te bestellen is, kun je het ook gebruiken voor bijvoorbeeld een grote hond. Heb je een kat of kleine hond dan schaf je een aan voor een huisdier tot maximaal 7 kg, maar schaf je een groter model aan dan kun je ook je hond van maximaal 100 kg hier doorheen laten lopen.

Met een aluminium geraamte haal je een robuust en duurzaam product in huis wat gemakkelijk te onderhouden en te reinigen is. Met een slijtvaste flexibele flap met UV-bescherming kan je huisdier hier dus gemakkelijk doorheen kruipen. 

Sluiten gebeurt middels een magnetische strook aan de onderkant van de flap en mocht je het luikje niet willen gebruiken dan kun je het gemakkelijk sluiten met het afsluitpaneel. Doordat er aan de zijkant borsteltjes zitten, is het product in gebruik of bij harde wind vrijwel geluidloos. 

 

Voordelen:

Fraai design: de reviews maken duidelijk dat de kopers erg tevreden zijn over het mooie aluminium design.

Vrijwel geluidloos: doordat er aan de zijkanten borsteltjes zitten maakt het luikje weinig geluid bij het openen en sluiten. Ook bij harde wind hoor je geen geklepper.

Met afsluitpaneel: wil je het luikje bijvoorbeeld ´s avonds afsluiten? Met het afsluitpaneel is dit zeer gemakkelijk te realiseren. 

 

Nadelen:

Afmeting luikje: de afmeting van dit luikje is iets groter dan de standaard luikjes. Mocht je een al bestaand luikje hebben, dan dien je het gat daarvan waarschijnlijk iets te vergroten. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Cat Mate Kattenluik 234 met Tweewegsluiting 19,2 x 20cm

 

Met dit product heb je één van de goedkope kattenluikjes in huis, maar de laagste prijs betekent niet perse dat het geen degelijk product is. De reviews zijn toch zeker positief. 

Met dit product kan je kat of kleine hond geheel zelfstandig naar binnen of buiten lopen. Als je liever hebt dat je huisdier binnen blijft, dan kun je hem gemakkelijk afsluiten. Volgens diverse gebruikers is de montage zeer makkelijk en kun je het luikje in deuren of muren tot een dikte van 50mm monteren. Verkrijgbaar in de kleuren wit en bruin. 

Doordat het “deurtje” licht getint is zie je krassen of andere vlekjes vrijwel niet. Bij het heen en weer lopen van je huisdier en bij bijvoorbeeld harde wind is het deurtje van dit product vrijwel geluidloos en het bekende “geklepper” heb je met dit luikje ook niet, want het sluit door middel van een sterke magneet. 

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: het luikje is gemaakt van krasbestendig materiaal en is licht getint zodat pootafdrukken en andere vlekjes minder snel te zien zijn. 

Montage: volgens diverse gebruikers is het monteren erg makkelijk en de schroefjes zijn mooi afgedekt.

Water- en winddicht: je huisdier is waarschijnlijk een wiebelkont en loopt graag naar binnen of buiten. Volgens de reviews is dit product vrijwel geluidloos. Ook tegen harde wind of regen is dit product goed bestand. 

 

Nadelen:

Design: een enkele gebruiker geeft aan dat het design van het product niet naar wens is. Dit is natuurlijk ook een kwestie van smaak. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Staywell 730 Kattenluik S 23,6 x 19,8 cm

 

Het merk Staywell biedt huisdierluiken aan in 3 verschillende afmetingen voor dieren van verschillende groottes. Zo is de kleinste variant voor huisdieren tot 7 kg en de grootste variant is voor dieren tot 45 kg. Tevens zijn er verschillende kleuren te verkrijgen zoals bruin, wit en zilver, zodat je het kunt matchen met kozijnen of deuren. Het luikje zelf is half doorzichtig om “inkijken” te voorkomen. 

Als we naar de prijs kijken zien we dat dit product tot de goedkope luiken behoort, maar het kan ook zeer zeker zijn dat het hier om een aanbieding gaat. Hoe dan ook moet je voor deze prijs geen technische hoogstandjes verwachten. Het is een kattenluik en daaraan voldoet het zeker volgens de gebruikers. 

Na het lezen van de gebruiksaanwijzing kun je overgaan tot de installatie in de meeste deuren of muren, en heeft je huisdier de vrijheid om naar binnen en buiten te lopen wanneer hij dat wil.

 

 

Voordelen:

Installatie: diverse gebruikers melden dat ze de installatie als zeer makkelijk hebben ervaren. Wel is enig technisch inzicht nodig. 

Openen en sluiten: het open en dichtgaan van het klepje als je huisdier er doorheen wandelt, werkt naar behoren en klemt niet. Door middel van een magneetsluiting blijft het klepje dicht. Mocht je je huisdier binnen willen houden, dan met het afsluitingspaneel het luikje op slot doen. 

Formaat: niet iedere kat of hond is even groot en daarom biedt dit merk luikjes in verschillende afmetingen aan. 

 

Nadelen: 

Geluid: uitgaande van de diverse reviews is het luikje niet geluidloos. Bij het sluiten van het klepje zorgt het magneetsysteem ervoor de er een klik systeem ontstaat wat als vervelend kan worden ervaren. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Ferplast Swing Microchip Kattenluik 22,5 x 16,2 x 25,2 cm

 

Het luikje van Ferplast is er eentje in de wat hogere prijsklasse, maar gebruikers zijn zeer tevreden met het product. Met een speciale antenne wordt de chip van uw huisdier gemakkelijk gedetecteerd zodra hij of zij dichterbij het luikje komt. Erg handig natuurlijk, want zo hou je de dieren van de buren op afstand. Het vastleggen van de microchip van uw dier is eenvoudig en snel. Mocht uw viervoeter geen chip hebben, dan kun je gebruik maken van de gratis bijgeleverde halsband. 

Dit huisdierenluik beschikt over het speciale 4-weg openingssysteem. Uw dier kan naar buiten en naar binnen, maar u kunt ook instellen dat het luikje automatisch op slot gaat als je hij of zij weer binnen is. Volledig op slot en open is uiteraard ook mogelijk. 

Ook kunt u door middel van een klein plastic vlaggetje bij het luik zien of uw dier zich binnen of buiten bevindt wat erg handig is als u naar hem op zoek bent. Het luikje is gemaakt uit kunststof en met een totale afmeting van 22,5 x 16,2 x 25,2 dus geschikt voor katten met een normale grootte. 

 

Voordelen:

Installatie: naast de gebruikelijk inbouw methodes in deuren of muren is het bij deze ook mogelijk om in glas te worden ingebouwd. Het advies van de verkoper is hierbij wel om voor de montage een glashandelaar te contacteren. 

Vastleggen microchip: je hoeft alleen uw dier te benaderen en op de geschikte geheugentoets te drukken om de chip op te slaan. Je kunt dit proces herhalen voor maximaal 32 chips. Dit proces werkt op batterijen, maar geen zorgen, mocht de batterij leeg zijn dan blijven de chips in het geheugen staan. 

 

Nadelen:

Installatie op metaal: let er op dat het elektronische systeem niet werkt op een metalen deur of in de buurt van metaal. Wilt u het wel installeren, isoleer dan in en rondom het luikje met bijvoorbeeld hout of ander materiaal. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kattenluiken Koopgids

 

Bij de aanschaf van een kattenluik is het van belang dat je bedenkt wat je ervoor uit wilt geven, maar niet minder belangrijk is wat je voor je geld krijgt. Bij het kijken naar een wat lagere prijsklasse zul je zien dat je een product zult krijgen waar niet al teveel poespas bij zit. Een degelijk product wat doet waar het voor gemaakt is. Bij de wat hogere prijsklasse krijg je te maken met luikjes waar bijvoorbeeld elektronica in is verwerkt voor meer gebruiksgemak. Lees gerust verder om meer te weten te komen!

Het gebruiksgemak van een kattenluik

Bij het nemen van een huisdier wil je natuurlijk dat je beestje zich heerlijk vrij kan bewegen. Mocht je een ruime tuin hebben, dan is het misschien fijn dat je hond naar buiten kan wanneer hij daar behoefte aan heeft. Voor een kat geldt hetzelfde. Een kat is in het algemeen vrij op zichzelf en doet waar hij zin in heeft. Je kunt een kat prima binnen houden, maar sommige katten willen toch wel erg graag naar buiten. Een kattenluikje is dan een goede uitkomst, want zo kan je viervoeter er zelf voor kiezen wanneer hij naar binnen en buiten wandelt. 

De montage is wellicht even een werkje, maar daarna heeft je huisdier veel vrijheid en staat hij niet continue aan de deur te krabben omdat hij naar binnen wil om vervolgens na 10 minuten weer naar buiten te willen. Met dit product geef je hem als het ware zijn eigen huissleutel en jij hoeft niet continue naar de deur te wandelen om deze open of dicht te doen.

Als we het hebben over gebruiksgemak dan kun je dat ook weer onderverdelen in verschillende categorieën en daar zullen we hieronder nog wat dieper op ingaan.  

 

Hoeveel geld wil je uitgeven aan een kattenluik

Wanneer je naar kattenluiken gaat kijken en je gaat ze met elkaar vergelijken dan zie je dat er vele prijsklassen zijn. Onze aanbeveling is dan ook om goed te kijken naar wat je eigen wensen zijn en natuurlijk te letten op de eventuele aanbiedingen. 

Een kattenluik heb je al vanaf ongeveer 14 euro en ze kunnen oplopen tot wel 275€. Mocht je de installatie zelf niet kunnen uitvoeren dan dien je ook rekening te houden met installatiekosten die tussen de 80€ en 350€ kunnen liggen. 

Bij een kattenluik van 14€ hebben we het wel over een basismodel en deze is bijvoorbeeld niet uitgerust met elektronica om de chip van je viervoeter te herkennen waardoor andere dieren evengoed naar binnen kunnen wandelen. Ga je in een wat hogere prijsklasse zitten van bijvoorbeeld 65€ dan praat je over een variant die je kat identificeert aan de hand van zijn chip of halsband en daarmee voorkom je dat andere katten de kattenbrokjes van jouw kat oppeuzelen. 

Bij de elektronische variant kun je meestal tot wel 32 chips registreren bij desbetreffende luik. Ook heb je in die prijsklasse vaak een wat robuustere uitvoering en wellicht wat meer design in handen. Als we in de wat hogere prijsklasse blijven, dan kun je het luikje elektronisch afsluiten wanneer je bijvoorbeeld niet wilt dat je kat na een bepaalde tijd aan de wandel gaat. Bij een luikje van bijvoorbeeld 14€ dien je dit handmatig te doen.

 

Wat voor soorten kattenluiken zijn er 

Voor ieder wat wils zeggen we dan. Er zijn luiken met of zonder chip herkenning. De meeste luikjes zijn in vrijwel alle deuren of muren te monteren, maar ze zijn er ook om in bijvoorbeeld een glazen deur te monteren. Neem daarvoor wel contact op met de glashandelaar. 

Verder is het belangrijk te letten op de grootte van je luik in combinatie met je viervoeter, want je wilt natuurlijk niet dat je kat klem komt te zitten. Er zijn luikjes voor katten tot 7 kg, maar heb je een grotere kat dan kun je wellicht beter één aanschaffen tot 10 kg. Ook kun je een extra grote variant aanschaffen waar een huisdier van maximaal 100 kg doorheen kan. 

Als je kijkt naar de sluiting van het luik kun je het beste gaan voor een die met een magneetstrip sluit nadat je kat er doorheen is gegaan. Een bijkomend voordeel van de magneetstrip is dat het ook minder tocht in huis. Let er ook op dat je een model kiest die niet al teveel lawaai maakt bij het openen en het sluiten, want dat is toch wel een punt waar veel gebruikers opmerkingen over hebben. 

Extra kenmerken en optiemogelijkheden

Een kattenluik is er in diverse kleuren te vinden. Houd je van strak dan is een aluminium variant wellicht iets voor jou. Misschien is je deur en kozijn wel bruin, dan is het toch wel mooi als je daar een bijpassend luikje bij hebt.

Mocht je huisdier niet over een chip bezitten dan zijn er ook luikjes te koop die op infrarood werken. Je doet je kat de bijgeleverde halsband om en dan gaat het luikje dus alleen open als jouw eigen kat ervoor staat. 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een kattenluik met chip

Een kattenluik met chip werkt in combinatie met de chip die ingebracht is bij je viervoeter door de dierenarts. De chip van je huisdier kun je vervolgens zelf heel makkelijk programmeren. Aan de hand van die registratie gaat het luik alleen open als je kat met zijn eigen chip voor het luikje staat. Vaak kunnen wel tot 32 chips geregistreerd worden. 

Q2: Hoe maak je een kattenluik in de deur

Met een beetje technisch inzicht kun je de meeste luikjes wel zelf monteren. Let bij aanschaf van het luik natuurlijk op de afmeting van je kat en of hij er doorheen past. Bij de luikjes zit wel een gebruiksaanwijzing en sommige fabrikanten hebben online wel een video handleiding staan.

Meestal wordt er wel een sjabloon meegeleverd. Bepaal de plaats op deur of muur en plak het sjabloon en markeer de boorgaatjes. Boor de gaatjes en vervolgens kun je met een decoupeerzaag rondom het gat uitzagen. Monteer vervolgens het kattenluik en schroef vast. 

 

Q3: Hoe krijg ik mijn kat door het kattenluik

Mocht je kat het niet gewend zijn door een luikje te lopen dan kan het in het begin wat onwennig voor hem zijn. Waarschijnlijk snapt hij niet wat hij moet doen. Je kunt het beste het luikje in het begin open laten staan. Mocht je kat er niet doorheen lopen dan kun je aan de andere kant iets lekkers leggen waar hij waarschijnlijk wel naar toe zal willen. Mocht hij dit een aantal keren gedaan hebben, dan kun je het luikje sluiten met iets lekkers erachter en dan is het meestal een kwestie van geduld tot je kat snapt dat hij er tegenaan moet duwen. 

Als je kat echt naar buiten wil dan zal het vanzelf gaan komen, maar het is belangrijk om rustig af te wachten, want de meeste katten zijn eigenzinnig en bepalen hun eigen tempo. 

 

Q4: Hoe groot moet een kattenluik zijn

De grootte van een kattenluik hangt af van hoe groot je viervoeter is. De kleinere luikjes zijn er voor katten of kleine hondjes tot 7 kg. Ook zijn er luiken van 10 kg mocht je een wat grotere kat hebben. Tevens zijn er luiken verkrijgbaar tot 100 kg. 

Je kunt je kat het beste wegen en aan de hand daarvan bepalen welke maat je nodig bent. Mocht je twijfelen of ligt het gewicht van je kat ongeveer in het midden van een kleine of grotere variant kun je het beste voor de grotere variant gaan, want je wilt natuurlijk dat je kat er zonder problemen doorheen kan kruipen.

Q5: Waar kan ik een kattenluik plaatsen

Vrijwel alle kattenluikjes zijn te plaatsen in de meeste deuren en muren. Let bij aanschaf wel op de afmeting (diepte) van het product en hoe diep je deur of muur is. Mocht je een glazen deur hebben, dan kun je hiervoor het beste contact opnemen met een glashandelaar voor de installatie. Let er bij de koop dan wel op dat het geschikt is voor installatie in glas.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu