6 beste hamsterkooien Test van 2024

Laatste update: 18.04.24

 

Beste hamsterkooien – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je op zoek naar een degelijke hamsterkooi? Dan zul je wel degelijk versteld staan van de vele keuzemogelijkheden die er vandaag de dag zijn. Kies je voor een neutrale kooi of toch eentje met wat meer kleur? En wat met de extra accessoires en toebehoren? Geen nood, wij zijn alvast op zoek gegaan naar de 3 best beoordeelde hedendaagse hamsterkooien. Zo hebben we gemerkt dat de Ferplast Krolik 140 Plus  alvast een schot in de roos is. De kooi is ideaal om meerdere kleine hamstertjes een veilige thuishaven te bieden. Echter blijkt ook de Beeztees Pinky een topproduct te zijn. Een kooi met een vrij compact formaat en licht gewicht die je bijgevolg ook makkelijk kunt tillen en van de ene ruimte naar de andere kunt verplaatsen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste hamsterkooien (Reviews) van 2024

 

Heb je besloten om 1 of meerdere hamstertjes in huis te halen? Kies dan voor een degelijke en duurzame hamsterkooi. Dat kan een exemplaar zijn vervaardigd uit glas, plastic of misschien wel kunststof. De beste hamsterkooi is bovendien niet noodzakelijkerwijs ook de duurste. Er zijn heel wat goedkope kooien die meer dan de moeite waard zijn. Daarom hebben wij alvast 5 topproducten geselecteerd, rekening houdende met de online reviews en het advies van klanten. Misschien kun je wel een leuke aanbieding spotten.

 

 

1. Ferplast Krolik 140 Plus Knaagdierkooi Hout 142 x 60 x 50 cm

 

Met deze unieke Ferplast kooi mag je alvast zeker zijn van een uitstekende kwaliteit en duurzaamheid. Met een totale afmeting van maar liefst 142 x 60 x 50 cm, kun je dit bovendien beschouwen als één van de grote hamsterkooien uit het rijtje.

De kooi is vervaardigd uit duurzaam plastic in combinatie met kwalitatief traliewerk en is afgewerkt in een ietwat rood achtige kleur. Ideaal voor mensen die dol zijn op kleuren zoals rood en roze. Vanwege de gebruikte materialen, is deze hamsterkooi vooral geschikt om deze binnenshuis te plaatsen. Bovendien telt de levering niet alleen het hok maar tevens ook een flesje, voerbakje, nachthok, klemmen en hooiruif.

Met behulp van de meegeleverde handleiding zul je merken dat het helemaal geen moeite kost om de hamsterkooi te monteren. De kooi is makkelijk te onderhouden en ideaal voor meerdere hamstertjes. Een blik op de online reacties toont aan dat klanten duidelijk tevreden zijn over de duurzaamheid en de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Echter blijkt de kooi volgens één koper behoorlijk onhandig te zijn.

Ferplast is niet alleen een bekend merk op het gebied van dierenbenodigdheden, maar wordt door velen ook effectief als veruit het beste merk beschouwd. Om te weten te komen of deze hamsterkooi al dan niet iets voor jou is, zetten we de populairste kenmerken alvast even op een rijtje.

 

Voordelen

Formaat: je zult vrijwel meteen opmerken dat de hamsterkooi vrij groot is en een totaal formaat aanbiedt van wel 142 x 60 x 50 cm.

Materiaal: deze unieke kooi heeft men vervaardigd uit een combinatie van verschillende materiaalsoorten waaronder plastic met traliewerk.

Verpakking: de verpakking telt uiteraard een degelijke hamsterkooi maar verder worden ook een voerbakje, flesje, hooiruif, klemmen en zelfs een nachthok zomaar meegeleverd. Een handleiding krijg je er ook bij.

 

Nadelen

Niet handig: wanneer we de reacties bekijken dan stellen we vast dat de kooi volgens één klant toch niet zo heel erg handig in gebruik blijkt te zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Beeztees Pinky3 Knaagdierkooi 50 x 33 x 45 cm

 

Door te kiezen voor de hamsterkooi van Savic kies je, in vergelijking met het vorige product, voor een vrij compacte hamsterkooi. De maximale afmeting bedraagt 50 x 33 x 45 cm en is geschikt voor 1 of 2 kleine hamstertjes. Het compacte formaat in combinatie met het beperkte gewicht maakt deze kooi heel makkelijk te verplaatsen.

De kooi is voor het grootste gedeelte vervaardigd uit duurzaam PVC materiaal en afgewerkt in een neutrale ecru kleur. Dit maakt het mogelijk om de hamsterkooi in eender welk interieur te plaatsen. Doordat je de onderkant makkelijk van het traliewerk kunt scheiden, zul je helemaal geen moeite ondervinden wat betreft het onderhoud.

De levering van deze prachtige hamsterkooi omvat bovendien tal van handige accessoires en opzetstukken zodat het de diertjes aan niets ontbreekt. Klanten reageren dan ook positief en hebben tot op heden het product unaniem met een maximumscore van 5 sterren beloond. Kortom, zeker de moeite waard indien je op zoek bent naar een topproduct.

Kies je echter voor deze prachtige hamsterkooi, jou aangeboden en geleverd door Savic, dan kies je niet alleen voor kwaliteit maar ook voor duurzaamheid. De kooi is voorzien van een totaal formaat dat geschat wordt op 50 x 33 x 45 cm. Ideaal indien je dus enkele kleine hamstertjes wilt aankopen of adopteren.

 

Voordelen

Materiaal: bij de productie van deze prachtige hamsterkooi heeft men voornamelijk gebruik gemaakt van de voordelen van PVC.

Design: de kooi is voorzien van een prachtig rustgevende ecru tint die zorgt voor een heel landelijke uitstraling.

Onderhoud: je zult merken dat het helemaal geen moeite kost om de onderste bak los te koppelen van het traliewerk. Dit draagt dan weer bij in het onderhoud van de hamsterkooi.

 

Nadelen

Een blik op de online reviews toont aan dat alle kopers tot op heden alleen maar positieve reacties hebben gegeven. Het blijkt hier dan ook om een topproduct te gaan.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Savic Hamsterkooi Bristol met afgerond dak en unieke bodembak

 

Met de Savic hamsterkooi, kies je voor een compacte hamsterkooi met een totaal formaat van wel 59 x 36 x 37 cm. Dit maakt de kooi uitermate geschikt voor 1 tot 2 kleine hamstertjes. Bij de productie van deze unieke hamsterkooi heeft men voornamelijk gebruik gemaakt van duurzame materialen zoals metaal in combinatie met kunststof. Vervolgens werd de kooi afgewerkt in een prachtige grijs met blauwe kleur.

Je zult meteen kunnen vaststellen dat de levering ook nog enkele handige accessoires en toebehoren bevat. Zo kun je beroep doen op een slaaphuisje, een looprad, een voerbak, een ladder, een platform en zelfs een waterfles. De Ideale hamsterkooi om bovendien binnenshuis te plaatsen.

Een blik op de online reviews toont aan dat klanten niet alleen tevreden zijn over de uitstekende kwaliteit maar ook het fraaie design weten te appreciëren. Daarnaast blijkt het ook voor kindjes een leuke en originele hamsterkooi te zijn. Dit resulteert in een maximumscore van opnieuw 5 sterren. Houd er wel rekening mee dat de kooi voor andere grote knaagdieren zoals konijnen uiteraard niet ideaal is.

Net zoals één van de andere hamsterkooien wordt ook dit exemplaar jou aangeboden door Savic. Ben je benieuwd en wil je te weten komen of deze hamsterkooi aan jouw verwachtingen kan voldoen? Dan raden wij jou aan om alvast even verder te lezen.

 

Voordelen

Formaat: de kooi heeft een totale afmeting die geschat wordt op 59 x 36 x 37 cm en bijgevolg vrij compact is. Het compacte formaat leent zich ertoe de kooi makkelijk op te tillen, te verplaatsen en eventueel mee te nemen.

Materiaal: het is een stevige en duurzame hamsterkooi die vervaardigd werd uit enerzijds metaal en anderzijds kunststof.

Accessoires en toebehoren: naast de hamsterkooi omvat de levering nog tal van nuttige accessoires, opzetstukken en praktische toebehoren. Denk maar aan een waterflesje, een voerbak, een looprad, een slaaphuisje en stevig platform.

 

Nadelen

Te klein: het compacte formaat kan door sommige klanten ook juist als een struikelblok worden beschouwd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Ferplast hamsterkooi karat 59,5 x 39 x 52,5 cm

 

Net zoals het eerste product blijkt ook deze hamsterkooi te worden geleverd door het bekende, en bijzonder gewaardeerde merk Ferplast. De kooi wordt gekenmerkt door een totale afmeting van 59,5 x 39 x 52,5 cm en een uniek strak design. Ideaal om in eender welk type interieur, landelijk of strak, te plaatsen.

De hamsterkooi is voor het grootste gedeelte vervaardigd uit duurzaam glas en wordt gecombineerd met een stevig traliewerk. Het is mogelijk om de onderkant los te klikken van het traliewerk, wat het dan weer een pak makkelijker maakt om de hamsterkooi te reinigen. De kooi is bijzonder handig in gebruik en is geschikt voor enkele kleine hamstersoorten.

We merken dat de meeste klanten duidelijk overtuigd zijn van het prachtige design en het uitstekende formaat. Echter blijkt een kleine minderheid van de kopers wel niet helemaal tevreden te zijn over de aangeboden kwaliteit. Zo blijkt het kunststof vrij kwetsbaar en makkelijk kapot te krijgen. En dat is uiteraard niet de bedoeling.

Hecht je niet alleen belang aan de kwaliteit maar ook duurzaamheid en design? Dan loont het alvast de moeite om deze unieke hamsterkooi even grondig onder de loep te nemen. De kooi wordt geleverd door Ferplast en is maar liefst 59,5 x 39 x 52,5 cm groot. Of het ook van de laagste prijs voorzien is dat valt nog even af te wachten.

 

Voordelen

Materiaal: bij de productie van deze unieke hamsterkooi heeft men vooral gewerkt met de positieve eigenschappen van stevig glas aangevuld met traliewerk.

Onderhoud: wil je de kooi graag wekelijks reinigen, dan is dat geen enkel probleem daar je de onderkant makkelijk van het traliewerk kunt verwijderen.

 

Nadelen

Kwetsbaar: een blik op de online reviews toont jammer genoeg aan dat een beperkt aantal klanten ervan overtuigd is dat bepaalde onderdelen vrij kwetsbaar en bijgevolg niet zo duurzaam zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. VT hamsterkooi met buis en stickers 51,5 x 31 x 60 cm

 

Ben je specifiek op zoek naar een hamsterkooi met buizen? Dan loont het de moeite om dit product van de Boon alvast even van naderbij te bekijken. De kooi wordt gekenmerkt door een totale afmeting van 51,5 x 31 x 60 cm en is daardoor geschikt voor meerdere kleine hamstertjes.

De kooi is voorzien van een stevige onderbak in combinatie met handig traliewerk dat je makkelijk van elkaar kunt scheiden. Dit maakt het onderhoud van de kooi meteen een pak aangenamer. Bovendien heeft men bij de productie voornamelijk gebruik gemaakt van duurzaam plastic waardoor het de ideale kooi is om binnenshuis te plaatsen.

De kooi wordt geleverd inclusief tal van handige accessoires en toebehoren zodanig dat je huisdiertjes zich niet hoeven te vervelen. Echter kunnen wij jou jammer genoeg geen verder advies geven omtrent de mogelijke gebruikers ervaringen, daar er tot op heden nog geen reacties werden geplaatst. Laat je hierdoor evenwel niet afschrikken.

Indien je uiteindelijk besloten hebt om hamstertjes in huis te halen dan is het belangrijk om ook in hun beweging en activiteit te voorzien. Deze kooi houdt daar alvast heel wat rekening mee. Om het voor jou allemaal net een tikkeltje eenvoudiger te maken, worden de voor- en nadelen even tegenover elkaar afgewogen.

 

Voordelen

Ontwerp: de onderbak is bijzonder stevig en makkelijk te onderhouden en wordt vastgeklikt met een duurzaam traliewerk.

Onderhoud: doordat je de beide onderdelen, onderbak en tralie, makkelijk kunt scheiden van elkaar, draagt dit bij aan het onderhoud.

Formaat: het formaat van deze kooi wordt geschat op 51,5 x 31 x 60 cm en is ideaal voor 2 tot 3 kleine hamstertjes.

 

Nadelen

Design: het toch wel opvallende design zou door sommige klanten evenwel als een struikelblok kunnen worden beschouwd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Zolux Neo Panas

 

Deze handige hamsterkooi van Zolux meet ongeveer 51,5 x 29 x 40 en is dus behoorlijk groot. De onderkant van de kooi is helemaal gemaakt uit glas en is dus bijzonder gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken.

Dankzij de 3 verdiepingen kunnen de hamsters of andere kleine knaagdieren zich naar hartelust gaan uitleven. De benedenverdieping is bovendien zodanig ontworpen dat er helemaal geen vuil of vulling uit deze handige hamsterkooi zal kunnen vallen.

Doordat er momenteel nog geen reviews geplaatst werden, is het voor ons moeilijk om jou verder advies te geven over dit product. Laat je hierdoor echter niet van de wijs brengen want het is altijd mogelijk dat het nog om een vrij recent product gaat.

We kunnen het rijtje van 5 topproducten zonder problemen afsluiten met de Zolux hamsterkooi. Dit exemplaar wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 51,5 x 29 x 40 cm en is daardoor geschikt om enkele kleinere knaagdieren in te plaatsen.

 

Voordelen

Materiaal: het onderstel van deze unieke hamsterkooi bestaat hoofdzakelijk uit stevig glas. Het bovenste gedeelte bestaat uit traliewerk.

Onderhoud: wat het onderhoud betreft, hoef je je alvast geen zorgen te maken. Je klikt het traliewerk er makkelijk af om de glazen bak te kunnen schoonmaken.

 

Nadelen

Prijzig: heb je interesse in deze unieke hamsterkooi dan zul je echter wel rekening moeten houden met een prijskaartje dat iets boven het gemiddelde ligt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Hamsterkooien Koopgids

 

Welke mogelijkheden zijn er op het gebied van hamsterkooien? Is er een onderscheid op gebied van formaat, vorm en materialen? En wat dan met de zogenaamde bodembedekking en het onderhoud van de kooi? Het is alvast een goede aanbeveling om de koopgids hieronder grondig door te nemen. Wanneer je de verschillende hamsterkooien dan uiteindelijk met elkaar gaat vergelijken, lijkt het raadzaam open te staan voor mogelijke promoties en/ of aanbiedingen.


Het nut van een hamsterkooi

Een duurzame stevige hamsterkooi is wel degelijke één van de basisbehoeften zodra je besluit enkele hamstertjes aan te kopen. Bovendien is het belangrijk om goed rekening te houden met het karakter van de diertjes. Zo zullen de meeste hamstertjes wel heel actief zijn en graag rondrennen en wroeten, maar er zijn ook momenten van rust en veel slaap. Houd dit in gedachten wanneer je besluit op zoek te gaan naar de perfecte hamsterkooi.

Daarnaast is het ook belangrijk om uit te maken hoeveel hamstertjes je wilt aanschaffen en welke rassoorten. Zo zullen sommige hamstertjes, zoals bijvoorbeeld de dwerghamster, veel kleiner zijn van formaat dan bijvoorbeeld de zogenaamde Goudhamster. Dan zijn er ook rassen die je bijvoorbeeld nooit kunt samen zetten omdat ze het gewoon niet zo goed met elkaar kunnen vinden. Houd hier heel hard rekening mee, want ook het aantal hamsters en het ras zullen een invloed hebben op het gebied van de ideale hamsterkooi.

 

Het type hamsterkooi

Je kunt het misschien wel al raden maar er bestaan wel degelijk verschillende hamsterkooien waardoor het niet altijd makkelijk is een keuze te maken. Zoals we reeds vermeld hebben, moet je bij de keuze van de hamsterkooi niet alleen rekening houden met je eigen wensen maar vooral ook met het dier. Let op de persoonlijkheid en het gedrag van de hamster, welk ras is het en is betreft het mannetjes, vrouwtjes of een combinatie van beide?

Zo zou je kunnen opteren voor een hamsterkooi die vooral uit staaldraad vervaardigd blijkt te zijn. Dergelijke hamsterkooien zorgen alvast voor een uitstekende ventilatie en zijn makkelijk en snel te reinigen. Echter is het makkelijk voor de diertjes om de ontsnappen en is de kooi misschien niet altijd even veilig voor kleine kindjes. Kies je voor een glazen hamsterkooi dan kies je alvast voor een stevige omheining die de kans op ontsnappen verkleint. Echter kan de ventilatie dan weer een pak beter.

De hybride hamsterkooi herken je aan de uitstekende ventilatie en beveiliging. Zeg maar een combinatie van de vorige 2 kooien, de glazen en de staaldraad kooi. Houd er wel rekening mee dat het prijskaartje hier iets hoger zal liggen. Tot slot zijn er nog de modulaire hamsterkooien die voorzien zijn van stevige en duurzame wanden waardoor ontsnappen zo goed als onmogelijk wordt. Deze kooien kun je makkelijk uitbreiden met accessoires maar ventileren niet echt optimaal.

 

Formaat, vorm en gebruikte materialen

De meeste hamsterkooien worden gekenmerkt door een standaard rechthoekige vorm, handig om te plaatsen, te tillen en schoon te maken. Echter is het vooral belangrijk rekening te houden met het formaat. Het formaat of de grootte van de kooi kun je bepalen op basis van diverse factoren. Denk maar aan de plaatsing, waar wil je de kooi hebben, je eigen wensen en voorkeuren maar natuurlijk ook het aantal hamsters en het gedrag en de persoonlijkheid.

Zoals gezegd lopen sommige hamsters bijzonder graag rond en rennen ze een groot deel van de dag. Zorg er dus voor dat de kooi voldoende groot is en in die behoefte kan voorzien. Vele hamsters wroeten zich ook graag in de bodembedekking, trekken zich graag terug in een huisje of kunnen ervan genieten door buizen te lopen en op het looprad even lekker te rennen. Met andere woorden, een grotere kooi is altijd een betere optie voor de dieren.

 

Het onderhoud van de hamsterkooi

Dat brengt ons meteen tot het onderhoud van de hamsterkooi. Algemeen wordt aangeraden om de hamsterkooi minstens éénmaal per week grondig te gaan reinigen. Dat houdt in dat je alle bodembedekking verwijdert en ververst, alle speeltjes en toebehoren reinigt met schoonmaakmiddelen net zoals de hamsterkooi zelf. Indien je over meerdere hamstertjes beschikt en de kooi bij jou op de kamer of in de woonkamer staat, dan wordt een grondige schoonmaakbeurt vaker aangeraden. Dit om eventuele nare geurtjes te vermijden.

Daarnaast zul je zien dat de meeste hamstertjes ook hele nette diertjes zijn en hun behoeften, net zoals vele andere knaagdieren, steeds in hetzelfde hoekje doen. Je kunt de uitwerpselen en plasjes dan maar beter dagelijks even verwijderen en dat bespaart je ook al heel wat nare geurtjes.

Het type bodembedekking

Net zoals bij andere knaagdieren is ook voor hamsters de bodembedekking heel belangrijk. Vandaag de dag zijn er dan ook heel wat mogelijkheden op het gebied van bodembedekkingen en/ of vullingen. Indien je kiest voor de bekende houtsnippers of houtpulver zorg er dan voor dat het ongeparfumeerde snippers en pulver betreft. De gearomatiseerde snippers zijn namelijk schadelijk voor de gezondheid van de diertjes.

Verder zijn er ook heel wat natuurlijke vullingen mogelijk. Denk maar aan gegranuleerde maïs dat steeds veel vocht zal absorberen. Dit zorgt ervoor dat de bovenlaag van de bedekking zo goed als droog blijft. je zou ook kunnen kiezen voor gerecycleerd papier dat niet alleen zacht en comfortabel aanvoelt maar bovendien ook biologisch afbreekbaar blijkt te zijn. En tot slot is er nog altijd de optie tot tarwestro. Dergelijke vulling is eetbaar en kan bovendien als een positief aanvullende voedingsbron voor het dier beschouwd worden.

 

Accessoires en extra kenmerken

Tenslotte raden we aan om even stil te staan bij de eventuele kenmerken en/ of accessoires. Zo is het altijd leuk indien de hamsterkooi geleverd wordt inclusief accessoires. Vaak is dat ook een meerwaarde voor de dieren. Denk maar aan een voederbakje en drinkfles, een hooiruif, looprad en enkele buizen waar de diertjes kunnen door lopen. Ook een handige slaaphuisje of een ladder en meerdere verdiepingen kunnen alvast een pluspunt zijn.

Daarnaast is het altijd handig indien je de kooi makkelijk uit elkaar kunt halen om deze schoon te maken. Indien je kiest voor een kooi met traliewerk zorg er dan voor dat het traliewerk stevig genoeg is. Je zou niet willen dat de diertjes kunnen ontsnappen. Kortom, heel wat factoren waarmee je rekening zou kunnen houden.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe vaak moet je een hamsterkooi verschonen?

Hoe vaker je de hamsterkooi kunt verschonen, hoe beter natuurlijk. Echter zijn er toch wel enkele belangrijke richtlijnen om in acht te houden. In de meeste gevallen zullen hamsters vrijwel op één en dezelfde plek hun behoefte doen. Uiteraard is het belangrijk dat de kooi daarom voldoende groot is zodanig dat ze genoeg ruimte hebben om te rusten en spelen, en een andere ruimte kunnen gebruiken om hun behoefte te doen.

Je zou daarom de uitwerpselen minstens éénmaal per dag uit de hamsterkooi kunnen verwijderen. Een grondige schoonmaakbeurt waarbij je dus alle bodembedekking verwijdert en de kooi met producten reinigt, wordt 1 keer per week aangeraden.


Q2: Hoe groot moet een hamsterkooi zijn?

Op het gebied van formaat zul je merken dat er zowel grote alsook kleine hamsterkooien op de markt gebracht zijn. Het formaat van de hamsterkooi is vooral afhankelijk van verschillende factoren. Hoeveel hamstertjes wil je aankopen? Hoe meer hamsters je wilt aankopen of adopteren, hoe groter de kooi moet zijn.

Hamsters behoren daarnaast tot de actieve knaagdieren wat wil zeggen dat ze voldoende beweging en activiteit nodig hebben. Denk maar aan een looprad, een laddertje en dergelijke. Zorg dus voor een kooi die voldoende groot is zodanig dat je huisdier ruimte heeft om te bewegen en een ruimte heeft om tot rust te komen.

 

Q3: Hoe maak je zelf een hamsterkooi?

De aankoop van een degelijke hamsterkooi is natuurlijk het eenvoudigste. Indien je echter een handige doe-het-zelver bent dan kun je uiteindelijk ook zelf een degelijke hamsterkooi in elkaar knutselen. Zorg daarom voor goede stevige materialen zoals metalen of stalen traliewerk in combinatie met glas, kunststof of plastic om de onderkant van de kooi te maken.

Bij de aanschaf van de materialen, houd rekening met de plaatsing van de kooi. Plaats je de kooi op het terras of balkon, kies dan voor weerbestendige materialen. Plaats het traliewerk op de onderbak en maak gebruik van handige klikbevestigingen om beide onderdelen stevig vast te kunnen zetten.

Q4: Wat moet er allemaal in een hamsterkooi?

Het spreekt voor zich dat je in de basisbehoeften van je huisdier moet voorzien. Ben je dus van plan om 1 of meerdere hamsters aan te kopen, zorg dan gelijk voor een stevig voederbakje inclusief een degelijke waterfles. Voeding en water zijn namelijk levensnoodzakelijke behoeften, ook voor dieren.

Verder hebben we reeds vermeld, dat hamsters actieve diertjes zijn. Zorg er dus ook voor dat ze actief kunnen bezig zijn en voldoende beweging hebben. Kies daarom voor een looprad en eventueel een kooi met dubbele verdieping die verbonden wordt met een laddertje. De aankoop van een extra huisje waar ze tot rust kunnen kopen inclusief hooiruif, is alvast een belangrijke meerwaarde.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu