6 beste caviakooien Test van 2024

Laatste update: 18.04.24

 

Beste caviakooien – Vergelijkingstest & Koopgids

 

De aanschaf van een 1 of meerdere cavia’s verlangt – net zoals bij de aanschaf van gelijk welk andere dier – enige zin voor verantwoordelijkheid. Het is daarom belangrijk om de komst van de diertjes zo goed mogelijk voor te bereiden door op voorhand op zoek te gaan naar een geschikte caviakooi, degelijk voer en enkele leuke bijkomende accessoires. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de bekende Flamingo Eppo Konijnenkooi die vervaardigd blijkt uit een duurzame combinatie van metaal en kunststof. Daartegenover staat de Ferplast Krolik Extra Large Knaagdierkooi die meteen opvalt vanwege zijn iets grotere formaat van 120 x 60 x 50 cm.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste caviakooien (Reviews) van 2024

 

De aankoop van 1 of meerdere cavia’s verlangt een degelijke caviakooi met accessoires. Of je daarbij kiest voor een kleine caviakooi van 80 cm dan wel een standaard caviakooi van 100 of 120 cm of een grote caviakooi van 160 cm; blijft een persoonlijke keuze. Net zoals de keuze voor een dichte caviakooi, een dubbele caviakooi of een caviakooi op poten. Rekening houdend met het advies uit de online reviews, selecteerden wij 6 toppertjes. Bekijk de opties even alvorens er de voor jou beste caviakooi uit te kiezen en bedenk of je voorkeur uitgaat naar één van de populairste en beste merken dan wel een aanbieding of de kooi met de laagste prijs.

 

Caviakooi 100 cm

 

1. Flamingo Eppo Konijnenkooi – 100 x 54 x 41 cm – Metaal – Kunststof – Voor binnen

 

Niet alleen het inrichten van de caviakooi is belangrijk, ook het formaat en de gebruikte materiaalsoorten spelen een belangrijke rol. Zo kent deze Flamingo Eppo caviakooi voor binnen een totale afmeting van 100 x 54 x 41 cm wat hem geschikt maakt voor 1 tot maximaal 2 kleine cavia’s. De kooi werd hierbij gemaakt uit een combinatie van duurzame materialen zoals metaal en kunststof die op hun beurt bijdragen aan het gebruiksgemak en de stevigheid.

Doordat de kooi over meerdere ingangen én deurtjes beschikt, kun je hem makkelijk uit elkaar halen. Dit maakt het net iets eenvoudiger op momenten dat de volledige caviakooi grondig dient gereinigd te worden.

Hoewel deze caviakooi niet meteen tot de goedkope modellen kan worden gerekend, lijken de meeste klanten wel degelijk overtuigd van de aangeboden kwaliteit, de duurzaamheid, het fraaie design en het fraaie design. Dat verklaart meteen de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

Formaat: de Eppo konijnen- én caviakooi van Flamingo wordt gekenmerkt door een formaat van maximaal 100 x 54 x 41 cm.

Materiaal: de kooi bestaat uit 2 belangrijke onderdelen gaande van een makkelijk te onderhouden kunststof bak tot een stevig metalen traliewerk.

Handig in gebruik: hoewel de kooi oorspronkelijk wordt aangeprezen als duurzame konijnenkooi kan hij uiteraard ook andere knaagdieren zoals cavia’s en hamsters een dienst bewijzen. 

Opvouwbaar: de kooi is opvouwbaar en voorzien van meerdere deurtjes en ingangen.

 

Nadelen:

Te klein: hoewel deze kooi al een behoorlijke afmeting kent, is hij naar veiligheid toe nog net iets te klein om 2 cavia’s in onder te brengen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Caviakooi 120 cm

 

2. Ferplast Krolik Extra Large Knaagdierkooi – 120 x 60 x 50 cm // Maat: XL

 

Wil je minstens 2 cavia’s kunnen onderbrengen, dan is het beter om een iets grotere knaagdierkooi te voorzien. En daar lijkt het bekende en immens populaire merk Ferplast met het ontwerp van deze Krolik XL kooi alvast handig op in te spelen. Zo kent de Krolik Ferplast knaagdierkooi een totale afmeting van 120 x 60 x 50 cm en werd hij voorzien van maar liefst 2 stevige deurtjes en eenvoudig afklikbare zijkanten; wat het onderhoud aanzienlijk makkelijker maakt.

Bij aankoop zul je zien dat deze rechthoekige caviakooi geleverd wordt inclusief enkele praktische accessoires gaande van een plastic huisje, een flesje, een voederbak, een hooiruif, een afzonderlijk plateau met trappen, de nodige bevestigingsklemmen en een instructieve montagehandleiding. 

Klanten reageren alvast enthousiast op hun aankoop en geven onder meer een positief advies op basis van de kwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid en het fraaie design. Net zoals bij het eerste product, levert dit ook hier de maximale score van 5 sterren op.

 

Voordelen:

Formaat: de knaagdierkooi kent een XL formaat dat uitmondt in een totale afmeting van 120 x 60 x 50 cm. Goed om 2 cavia’s probleemloos in onder te brengen.

Toebehoren: de kooi wordt geleverd inclusief enkele broodnodige accessoires zoals een flesje, voerbakje, plateau, bevestigingsklemmen, hooiruif en een handige montagehandleiding.

Materiaal: de knaagdierkooi blijkt voornamelijk uit duurzaam en stevig plastic te zijn vervaardigd.

Onderhoud: de kooi is voorzien van 2 handige deurtjes én de mogelijkheid om het traliewerk er – via de zijkanten – eenvoudig af te klikken.

 

Nadelen:

Prijskaartje: ben je van plan om deze knaagdierkooi in het winkelmandje te plaatsen, besef dan wel dat zijn prijskaartje iets hoger ligt dan gemiddeld.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Dubbele caviakooi

 

3. Ferplast Barn 100 Dubbel, Maat: One Size – 2 Ladders + Hooiruif

 

Net zoals het vorige product, wordt ook deze caviakooi aangeboden door het bekende merk Ferplast en gekenmerkt door een mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 5 sterren. 

Het betreft hier een dubbele caviakooi bestaande uit 2 op verschillende plateaus die met elkaar in verbinding staan door middel van de meegeleverde ladders. Op die manier wordt een dubbele leefruimte gecreëerd die in principe voldoende is om 2 knaagdieren in onder te brengen.

De kooi kent hierbij een totale afmeting van 96 x 57 x 121 cm en blijkt vervaardigd uit een combinatie van duurzame materialen zoals metaal en kunststof. De one size knaagdierkooi waarvan het dak langs één zijde te openen is, wordt geleverd inclusief 2 afzonderlijke ladders, een extra plateau, een schuilhokje, een voerbak, een drinkfles en een hooiruif.

 

Voordelen:

Toebehoren: deze unieke knaagdierkooi wordt geleverd inclusief een voerbak en drinkfles, een hooiruif, een schuilhokje, 2 afzonderlijke ladders en een bijkomend plateau.

Uitvoering: het betreft een dubbele caviakooi bestaande uit 2 afzonderlijke plateaus die met elkaar in verbinding staan door middel van ladders. Op die manier wordt een optimale leefruimte voor de diertjes gecreëerd.

Formaat: deze dubbele caviakooi kent een totaal formaat van 96 x 57 x 121 cm.

Materiaal: de kooi werd vervaardigd uit duurzaam kunststof in combinatie met een stevig metalen traliewerk. 

 

Nadelen:

Prijskaartje: we durven stellen dat de hoge prijs misschien wel een doorn in het oog van heel wat klanten betekent.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Caviakooi 80 cm

 

4. MPS Caviakooi Sonny – Kerbl, Incl. hooiruif – 80 x 45 x 42

 

Je zou natuurlijk ook altijd nog kunnen kiezen voor deze rechthoekige MPS caviakooi van Kerbl die – vervaardigd uit een combinatie van stevig metaal en duurzaam kunststof – geschikt is voor gebruik door knaagdieren. De kooi is daarbij voorzien van de nodige ingangen en deurtjes en kan – dankzij de los te klikken zijkanten – makkelijk worden onderhouden.

Daarbij kent deze MPS caviakooi een totale afmeting van 80 x 45 x 42 cm wat – althans voor het houden van 2 konijnen of cavia’s – toch eerder aan de kleine kant blijkt te zijn. Echter zou de kooi dan weer wel geschikt blijken om als transportmiddel te fungeren aangezien de diertjes er dan slechts in beperkte mate gebruik van maken.

Desondanks reageren heel wat klanten positief op de aangeboden kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en het fraaie design wat opnieuw een mooie score van 5 sterren oplevert.

 

Voordelen:

Formaat: de kooi kent een lengte van 80 cm en wordt aangevuld met een breedte van 40 cm en een hoogte van 41 cm.

Materiaal: het metalen traliewerk wordt gecombineerd met een onderbak vervaardigd uit stevig kunststof.

Hooiruif: bij aankoop van deze unieke MPS caviakooi van Kerbl wordt gelijk een bijpassende hooiruif aangeboden.

 

Nadelen:

Te klein: cavia’s zijn actieve diertjes die steeds in groep leven. Dit maakt deze kooi misschien toch net iets te klein om minstens 2 cavia’s in onder te brengen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Ferplast caviakooi

 

5. Ferplast Casita 100 – 96 x 57 x 56 cm, Maat: L – Kunststof Onderkant

 

De Ferplast Casita caviakooi kent een totale afmeting van 96 x 57 x 56 cm en springt meteen in het oog vanwege zijn uniek gebogen dak waardoor de leefruimte binnenin meteen een pak groter aanvoelt. Daarbij werd de onderkant uit duurzaam en makkelijk te onderhouden kunststof vervaardigd terwijl het witte traliewerk uit stevig – moeilijk door te bijten – metaal bestaat.

Verder is het traliewerk voorzien van een handige schuifdeur en is het mogelijk om de bovenkant er volledig af te nemen. Best wel handig indien de Ferplast caviakooi aan een wekelijks onderhoud toe is. Het plaatje wordt nog extra aangedikt door de verschillende accessoires die je er op het moment van aankoop bij krijgt. Denk maar aan een voerbakje, waterflesje en degelijke hooiruif.

Hoewel één koper van mening is dat de kooi behoorlijk kwetsbaar is en snel kapot gaat; lijkt de overgrote meerderheid duidelijk tevreden. Zo wordt onder meer positief gereageerd op de gebruiksvriendelijkheid en het fraaie design van de kooi.

 

Voordelen:

Formaat: de Ferplast Casita 100 kent een totaal formaat van 96 x 57 x 56 cm en is geschikt om maximaal 2 kleine cavia’s in onder te brengen.

Toebehoren: de kooi is voorzien van een handig plateau dat tevens ook als huisje dient en wordt verder aangeboden inclusief een waterfles, voerbakje en hooiruif.

Onderhoud: doordat de bovenkant 100% afneembaar is, is het onderhoud van de kooi een fluitje van een cent.

 

Nadelen:

Lage kwaliteit: één klant is van mening dat de kooi vrij kwetsbaar is en de kwaliteit bijgevolg een pak beter kan.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Caviakooi op poten

 

6. Konijnenkooi voor binnen – ALBY – 120 x 64,5 x 72 cm // Beeztees 

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke konijnenkooi op poten die uitsluitend bedoeld is voor gebruik binnen en daarnaast ook geschikt blijkt om cavia’s of andere knaagdieren in onder te brengen. De kooi wordt jou aangeboden en geleverd door het populaire merk Beeztees en kent een maat X die overeenkomt met een afmeting van 120 x 64,5 x 72 cm. Kortom, de grootste kooi in onze selectie van 6 topproducten.

Deze prachtige staande knaagdierkooi werd voornamelijk vervaardigd uit duurzaam hout en afgewerkt in een neutrale doch stijlvolle witte kleur waardoor hij in eender welk interieur perfect tot zijn recht komt. Ter hoogte van het traliewerk is een deurtje voorzien waarlangs je de diertjes eenvoudig kunt voederen. Wil je de kooi graag volledig reinigen en verversen dan kun je de onderbak er zonder problemen uitnemen.

Wanneer we de online reacties bekijken, dan stellen we vast dat heel wat klanten overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Slechts één koper vindt dat er aan deze prijs best wel wat meer accessoires mochten meegeleverd worden.

 

Voordelen:

Formaat: de kooi wordt gekenmerkt door een behoorlijke afmeting van 120 x 64,5 x 72 cm.

Materiaal: de knaagdierkooi op poten werd uit duurzaam hout vervaardigd in combinatie met stevig – moeilijk door te bijten – metalen traliewerk.

Handig in gebruik: het is mogelijk om de kunststof onderbak veilig uit de kooi te verwijderen wat het onderhoud een pak makkelijker maakt. Daarnaast geniet je ook een handig deurtje waarlangs je de diertjes kunt aaien, vastnemen en voederen.

 

Nadelen:

Prijskaartje: de hoge prijs maakt deze kooi minder toegankelijk voor het grote publiek.

Weinig toebehoren: één koper had liever wat meer toebehoren en accessoires gezien voor deze prijs.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Caviakooien Koopgids

 

De aanschaf voor een kwalitatieve caviakooi gaat gepaard met heel wat wikken en wegen. Zo dien je onder meer rekening te houden met het formaat, de gebruikte materialen, de indeling, het onderhoud en het eventuele prijskaartje. Het lijkt ons daarom een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen alvorens de verschillende caviakooien met elkaar te vergelijken. Let daarbij eveneens op eventuele aanbiedingen en/ of leuke promoties aangezien sommige kooien best wel eens prijzig kunnen zijn.

Het belang van een degelijke caviakooi

In de categorie knaagdieren zijn cavia’s – naast konijnen en hamsters – misschien wel één van de populairste huisdiertjes aller tijden. Toch is het belangrijk om bij een eventuele aanschaf rekening te houden met hun karakter, habitat en behoeften.

Zo zijn cavia’s best wel heel actieve diertjes die hoofdzakelijk ‘s nachts tot leven komen – overigens net zoals de meeste andere knaagdieren. Dat betekent dat het belangrijk is om te investeren in een goede slaapruimte waar ze overdag tot rust kunnen komen én enkele speeltjes waarmee ze hun energie ‘s nachts zoveel mogelijk kunnen kwijtraken. 

Daarnaast zijn het ook groepsdieren wat betekent dat de aanschaf van minstens 2 cavia’s dient te worden gerespecteerd. Een cavia alleen kwijnt in de meeste gevallen weg, wat zich uit in depressies met eventueel de dood tot gevolg. Kies bijgevolg voor een grote kooi die voldoende ruimte garandeert voor de beide cavia’s. Kooien met een lengte van 120 cm worden beschouwd als het echte minimum, hoewel er ook heel wat kleiner bestaat.

 

Het formaat

Ben je voor het idee gewonnen en heb je ondertussen besloten om 2 of meerdere cavia’s in huis te nemen, dan is het aangewezen om hun komst zo goed mogelijk voor te bereiden. Zoals hiervoor reeds duidelijk werd, zijn cavia’s hele actieve diertjes die veelal in groep leven. Dat betekent niet alleen dat je minstens 2 cavia’s dient aan te kopen, maar tevens ook rekening moet houden met een kooi die voldoende ruimte biedt om dergelijke energie te kunnen kanaliseren.

Daarbij is de lengte vaak belangrijker dan de hoogte. Tamme cavia’s zullen niet meteen de neiging hebben om te klimmen of klauteren waardoor een kooi met een hoogte van amper 50 cm gerechtvaardigd is. Dit dient dan weer wel gecombineerd te worden met een minimum lengte van 120 á 150 cm. Op die manier biedt je de diertjes voldoende speelruimte om ‘s nachts hun energie probleemloos kwijt te raken.

Jammer genoeg blijken in de praktijk niet alle caviakooien aan een dergelijke standaard te voldoen. Dat heeft vaak te maken met het feit dat het allround kooien betreft die eveneens geschikt zijn voor andere knaagdieren zoals hamsters, muizen of konijnen. Een compacte kooi kan bijvoorbeeld wel gebruikt worden als transportbox aangezien het in dergelijke omstandigheden om een korte gebruiksperiode gaat.

 

De gebruikte materialen 

Naast het formaat raden wij aan om eveneens aandachtig te zijn voor de gebruikte materiaalsoorten. Uiteraard bestaan er heel wat kooien uit hout. Echter worden cavia’s – net als konijnen, hamsters en muizen – beschouwd als knaagdieren wat betekent dat een houten kooi niet altijd een lang leven beschoren is.

Met het oog op duurzaamheid is het aangewezen om te kiezen voor een stevige kunststof onderbak in combinatie met een stalen/ metalen traliewerk. Op die manier kunnen de diertjes zich geen weg door de tralies heen bijten en genieten ze voldoende zicht en ventilatie.

Indeling, onderhoud en andere bijkomende kenmerken

Tot slot willen we nog even kort de aandacht vestigen op de uiteindelijke indeling van de caviakooi alsook het onderhoud en eventuele bijkomende kenmerken. Zo is het aangewezen om de caviakooi – afhankelijk van het aantal cavia’s – 2 keer per week grondig schoon te maken. Kies daarom voor een kooi met meerdere deurtjes/ ingangen en waarvan je de zijkanten makkelijk kunt open klikken.

Houd daarnaast ook rekening met de uiteindelijke indeling. Hoewel er heel wat dubbele caviakooien voorhanden zijn, zijn tamme cavia’s minder geneigd om te klauteren en springen. De lengte van de kooi is bijgevolg belangrijker dan de hoogte. Kies daarom voor een ruime caviakooi met voldoende ruimte om even lekker te rennen. Vul dit aan met een apart plateau waar de diertjes onder kunnen liggen om tot rust te komen, een voerbakje, een drinkfles, een hooiruif en eventueel enkele bijkomende accessoires en speeltjes die het mentale en actieve bewustzijn van de diertjes intact houdt.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe groot moet een caviakooi zijn?

Doordat cavia’s – overigens net zoals konijnen en hamsters – groepsdieren zijn, moet je (bij een eventuele aankoop) altijd rekening houden met minstens 2 diertjes. Dit in acht zijnde betekent dit dus dat de minimale grootte van een degelijke caviakooi geschat wordt op zo’n 120 á 150 bij 50 cm. 

Zoals je uit de standaardmaten kunt opmaken, blijkt de lengte duidelijk belangrijker dan de grootte. Dat heeft vooral te maken met de aard en het karakter van dergelijke knaagdiertjes. Hoewel cavia’s in het wild behoorlijk goed kunnen klimmen én springen, zullen tamme cavia’s daar minder toe geneigd zijn. 

Indien de caviakooi toch iets te klein mocht zijn, kun je overigens altijd nog besluiten om de kooi van een aparte ren te voorzien zodanig dat de diertjes zich toch regelmatig even kunnen uitleven.

Q2: Wat moet er allemaal in een caviakooi?

Ben je voor het idee gewonnen en heb je ondertussen besloten om 2 of meerdere cavia’s in huis te halen, dan is een degelijke caviakooi in eerste instantie de meest belangrijke bekommernis. Kies voor een kooi die voldoende groot is, rekening houdend met het aantal cavia’s die er moeten huisvesten. Daarbij is het belangrijk om vooral in ruimte te voorzien aangezien cavia’s van nature vrij energie en actieve diertjes zijn die best wel graag even rennen.

Daarnaast zul je eveneens moeten investeren in enkele basisbehoeften die bijdragen aan de fysieke gezondheid en het mentale welzijn van de diertjes. Denk onder meer aan een voerbakje, een drinkfles, een hooiruifje, een apart huisje, een degelijke bodembedekking, hooi, evenwichtig caviavoer, snacks, knaagspeeltjes en een handige vervoersbox indien de diertjes naar de dierenarts moeten.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu