Alles wat je moet weten over de Russische dwerghamster

Laatste update: 27.12.24

 

De Russische dwerghamster – ook wel omschreven als Siberische dwerghamster – weegt misschien amper 45 tot 65 gram maar is van alle hamsters, misschien wel het makkelijkste tam te maken. Overweeg je om een dergelijke hamster in huis te halen, houd dan niet alleen rekening met zijn lichamelijke kenmerken en karakter maar tevens ook met zijn noden en behoeften. Benieuwd? Lees dan zeker even verder!

 

Afkomst en oorsprong

Alvorens verder in te gaan op de noden en behoeften van de Russische dwerghamster is het misschien handig om even terug te gaan naar zijn afkomst. Zo komt de Russische dwerghamster – ook wel Phodopus Sungorus – oorspronkelijk uit Oost-Kazachstan en het zuidwesten van Siberië wat meteen verklaart waarom velen hem eveneens kennen onder de noemer “Dzjoengaarse of Siberische dwerghamster”. 

Het zijn behoorlijk kleine diertjes waarvan de kop-romplengte geschat wordt op maximaal 13 cm in combinatie met een gemiddeld lichaamsgewicht van 45 à 65 gram afhankelijk van het geslacht en de lichaamslengte. De gemiddelde leeftijd van de Russische dwerghamster wordt daarbij op anderhalf tot maximaal 2 á 3  jaar geschat wat – in vergelijking met andere huisdieren – misschien wel behoorlijk kort is. Toch is de Russische dwerghamster het overwegen meer dan waard aangezien het één van de makkelijkste en aangenaamste diertjes binnen de hamster familie is, om tam te maken.

Daarbij moet je uiteraard rekening houden met het feit dat ze schemer actief zijn wat betekent dat ze voornamelijk in de avond en vroege ochtend tot leven lijken te komen. Echter, in tegenstelling tot andere knaagdieren, slaapt de Russische dwerghamster cyclisch waarbij enkele uurtjes van diepe slaap worden afgewisseld met enkele uurtjes wakker zijn waardoor je er ook overdag geniet van kunt en zult hebben.

 

Lichamelijke kenmerken

Zoals in het introducerende stukje reeds min of meer duidelijk werd, is de Russische dwerghamster vrij klein en licht van gewicht. Zo wordt zijn lichaamslengte – berekend van kop tot romp – op maximaal 13 cm geschat afhankelijk van het geslacht en de leeftijd, aangevuld met een gemiddeld gewicht van 45 à 65 gram. Hij kenmerkt zich vooral door het mooi getekende ronde hoofd met een stel grote zwarte ogen en een relatief korte strakke vacht.

Wat betreft de vachtkleuren van de Russische dwerghamster mag je niet teveel verwachten. Zo worden de diertjes gekenmerkt door een grijsbruine kleur in combinatie met een witgekleurde buik. Dit wordt aangevuld met een dunne zwarte lijn ter hoogte van de rug gaande van het hoofd tot het puntje van de staart. Maar dat is nog lang niet alles want het contrast wordt nog net iets meer versterkt door de “drieweglijn”; een duidelijke zwarte lijn tussen enerzijds de boven- en anderzijds onderkant die perfect in 3 bogen uitloopt. De vacht is daarbij erg kort en strak doch behoorlijk donzig en loopt zelfs door tot op de kleine fijne pootjes. Net zoals vele andere dieren, krijgen ook deze dwerghamstertjes een natuurlijke wintervacht die vaak sneeuwwit is van kleur.

Kortom, het is vrij eenvoudig om een Russische dwerghamster op het zicht te herkennen en de kans om een grijze Russische dwerghamster dan wel zwarte hamster te spotten is vrij klein. 

Karakter van de Russische dwerghamster

Nu we weten hoe je ze kunt herkennen, is het niet onbelangrijk om ook op de hoogte te zijn van het karakter van deze schattig uitziende mini hamstertjes. Zo wordt de Russische hamster – al dan niet ten onrechte – gezien als een heel toegankelijk diertje aangezien het, en in tegenstelling tot heel wat andere knaagdieren, ook overdag regelmatig wakker is. Daardoor lijken vooral gezinnen met (jonge) kinderen geneigd om hun kroost een dergelijk huisdiertje cadeau te doen. Maar vergis je niet want de Russische dwerghamster komt – net zoals eender welke andere diersoort – met een duidelijke handleiding.

Zo wordt de Russische dwerghamster beschouwd als een vrij rustig diertje waardoor hij relatief makkelijk en snel tam te maken is, en dit zelfs op iets oudere leeftijd. Anderzijds is het geen diersoort die ervan houdt om continu geaaid of geknuffeld te worden; althans niet in het begin. Doordat deze diertjes geen diepte kunnen zien, kunnen ze – indien ze zich in het nauw gedreven voelen en schrik krijgen – zomaar van je hand afspringen en wegrennen. 

Ben je dus van plan om een Russische dwerghamster in huis te halen, laat hem dan de eerste dagen even rustig bekomen en wennen aan zijn nieuwe omgeving en medebewoners. Wees je ervan bewust dat ze in het begin wat schuw of gereserveerd kunnen overkomen. Echter, eenmaal ze zich 100% veilig voelen in hun nieuwe onderkomen, zul je merken dat deze hamsters makkelijk tam te maken zijn. Geef hem daarbij telkens wat lekkers uit je hand zodoende een vertrouwensband te kweken en – in het geval van jonge kinderen – is supervisie van een ouder altijd aangewezen.

 

Geen winterslaap, wel torpor

Uit de bovengaande informatie is het misschien al vrij duidelijk dat de Russische dwerghamster – in vergelijking met diverse andere knaagdieren – vrij actief is. Zijn cyclische levensritme, waarbij enkele uurtjes van diepe slaap worden afgewisseld met enkele uurtjes (actief) wakker zijn, zorgen ervoor dat deze diertjes ook overdag regelmatig eens tevoorschijn komen. En, eveneens in tegenstelling tot heel wat andere dieren, houdt de Russische dwerghamster geen winterslaap.

In plaats van de typische traditionele winterslaap, is de Russische dwerghamster wel in staat om een toestand te bereiken waarin hij zijn lichaamstemperatuur laat vallen en bijgevolg moeilijkere wakker te krijgen is. Deze toestand wordt ook wel “torpor” genoemd en ziet er een beetje uit alsof de diertjes volledig verlamd en dood zijn. In tegenstelling tot de kenmerkende winterslaap, wordt deze “torpor” toestand niet aangewakkerd door de koude temperaturen maar wel degelijk door het korter worden van de dagen. In sommige gevallen kan deze toestand zelfs in werking treden wanneer er een eventueel voedseltekort dreigt/ is. 

Indien je dus merkt dat je Russische dwerghamster schijnbaar verlamd/ dood is, probeer zijn lichaamstemperatuur dan even op te warmen om te zien of hij reageert. Bij een eventuele reactie weet je meteen dat je diertje zijn lichaam in de torpor toestand heeft gebracht en er dus geen reden tot paniek nodig is. Let wel; in dergelijke toestand kunnen de diertjes als een logisch gevolg wel wat lichaamsgewicht verliezen. Laat je ook hier dus niet meteen door afschrikken.

Hamsterkooi en inrichting

Ben je – de bovenstaande informatie in acht genomen – nog steeds geïnteresseerd om 1 of meerdere Russische dwerghamsters in huis te halen? Bereid zijn komst dan zo goed mogelijk voor. Dat betekent dat je op voorhand op zoek moet gaan naar een degelijke dwerghamsterkooi die geschikt is voor een dergelijk type hamster. Hoewel het relatief kleine diertjes zijn, wordt aangeraden om voldoende ruimte te voorzien en bij voorkeur een hamsterkooi aan te kopen met een oppervlakte van op z’n minst 1 vierkante meter. Een kooi met een standaard formaat van 80 bij 40 cm zou dus bijvoorbeeld al perfect kunnen dienen.

Dat de hamsterkooi groot moet zijn is dus één van de vele vereisten, anderzijds dien je de kooi best ook al op voorhand in te richten. Aangezien hamsters geneigd zijn om in een ergens in een holletje te slapen – en dit overigens ook makkelijk en graag op verschillende plekjes doen – is het aangewezen om de kooi van verschillende huisjes te voorzien. Je mag daarbij zo inventief te werk gaan als je zelf wilt. We denken hierbij onder meer aan een uitgeholde kokosnoot of misschien zelfs een oud schaaltje waarin de Russische dwerghamster makkelijk enkele uurtjes kan uitrusten. Vul deze slaapplekjes verder aan met voldoende speelgoed zodanig dat je diertjes ook actief en mentaal aan hun noden kunnen voldoen. Je hoort het al; er komt heel wat bij kijken bij het verzorgen van dwerghamstertjes. 

 

Bodembedekking, zandbad en knaagmateriaal

Dat een degelijke hamsterkooi alsook de inrichting van levensnoodzakelijk belang is om aan de behoeften van het diertje te voldoen; hoeft onderhand niet langer in twijfel te worden getrokken. Naast de ruimte, de aanwezigheid van voldoende slaapplekken en het bijbehorende speelgoed, is het eveneens belangrijk om op de hoogte te zijn van de juiste bodembedekking, de aanwezigheid van een zandbad en/ of knaagmateriaal.

Qua bodembedekking is het voor de Russische dwerghamster bijzonder belangrijk om op zoek te gaan naar een bodem die goed graafbaar is en waar er bijgevolg diverse gangetjes en/ of holletjes in kunnen worden gemaakt. Je kunt daarvoor specifiek op zoek gaan naar een graafbare bodembedekking of ervoor opteren om verschillende soorten bodembedekkingen met elkaar te mixen. We denken bijvoorbeeld aan de “Humus en het Holenzand” of de “Katoen & Katoen” graafbare bodembedekking. Kies je voor een gemixte bedekking denk dan bijvoorbeeld aan “katoen & hennepvezel”, “katoen & houtvezel” of een mengsel van houtvezel, hennepvezel én hooi. 

Daarnaast zullen de diertjes het enorm weten te appreciëren indien er ook een (klein) zandbad aanwezig is. Zand werkt voor de Russische dwerghamster niet alleen ontvettend maar ook bijzonder verkoelend. Let wel; zand zorgt ook voor een uitdrogend effect wat nefast kan zijn indien de Russische dwerghamster te kampen heeft met bepaalde huidproblemen. Houd het gedrag van het diertje daarom steeds zo goed mogelijk in de gaten zodoende te weten te komen wat hij/ zij nodig heeft.

Tot slot is het minstens even belangrijk om op zoek te gaan naar kwalitatief en functioneel knaagmateriaal zoals knaaghout. Doordat de tanden van knaagdieren – en dus ook van de Russische dwerghamster – steeds blijven verder groeien, hebben ze het knaagmateriaal nodig om hun tanden te slijpen/ vijlen.

Voortplanting en gezondheid

Wat betreft de gezondheid zijn Russische dwerghamsters over het algemeen gezonde diertjes. De meest voorkomende gezondheidsproblemen waar zij mee te maken kunnen hebben zijn tandproblemen, oogproblemen, Parkinson of diabetes. Vooral in het geval van tand- en oogproblemen raden we jou aan om deze regelmatig even door een dierenarts te laten controleren zodoende er tijdig bij te zijn indien er toch iets mocht voorvallen.

Wil je graag Russische dwerghamsters kweken, dan is het uiteraard belangrijk om dit met een gezond stel vrouwtjes en mannetjes hamsters te doen. Kenmerkend aan de Russische dwerghamster is dat het semi-solitaire diertjes zijn wat betekent dat ze in het wild als koppel leven en hun jongen dan ook samen gaan verzorgen tot deze voldoende oud zijn om het nest te kunnen verlaten. 

In tegenstelling tot heel wat andere dieren, zijn de Russische dwerghamsters reeds geslachtsrijp vanaf de leeftijd van 4 weken waarbij de vrouwtjes fokrijp worden vanaf ongeveer 12 weken. Daarbij zijn de vrouwtjes om de 4 dagen willig bronstig en bijgevolg paringsbereid en dit steeds gedurende maximaal 12 uren. In het geval van een succesvolle paring en bijgevolg een zwangere hamster, worden de jongen na zo’n 19 à 21 dagen geboren. Per worp kunnen er zo’n 7 tot 10 Russische dwerghamster baby’tjes geboren worden. Rekening houdend met een worpaantal van zo’n 3 à 4 keer per jaar betekenen dit dus heel wat kleintjes als ervaren fokker.

 

Extra weetjes

Tot slot willen we nog even kort de aandacht vestigen op enkele interessante en leuke hamster weetjes. Zo is het aangewezen om de Russische dwerghamster – zodra deze seksueel volwassen is na ongeveer 40 à 45 dagen – zoveel mogelijk gescheiden te houden van elkaar. Het zijn diertjes die nogal geneigd zijn om met elkaar in gevecht te gaan en dat willen we absoluut vermijden. Een solitair leven is bijgevolg een absolute aanbeveling indien je niet wilt fokken met de Russische dwerghamster.

Verder blijkt de Russische dwerghamster bijzonder sterk in oriënteren en weet hij zich eveneens goed te communiceren door middel van geuren en geluiden. Zo zijn ze zelfs in staat om ultrasone geluiden te horen én ze ook te maken tijdens het paren en/ of in situaties waarin ze zich wensen te verdedigen.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu