Laatste update: 23.10.20

 

Beste volières – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Vanaf het moment dat je beslist om vogels te houden is het eerste wat op je lijstje staat, de aankoop van een degelijke vogelkooi. Het assortiment is bijzonder uitgebreid en daarom hebben wij voor jou al 3 volières uitgekozen om samen eens de voor- en nadelen te bekijken. Zo zou je kunnen kiezen voor de Ferplast Vogelkooi Voliere Nota die gemaakt is uit kunststof en bovendien een metalen dak heeft waardoor hij heel geschikt is om kanaries en parkieten in te houden. Ook de Voltrega Voliere 420 lijkt heel interessant omdat deze binnenvolière wel 5 deurtjes heeft waardoor je  makkelijk overal bij kunt.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Volières Koopgids

 

Een gewone vogelkooi is oké als je maar 1 of 2 vogeltjes hebt. Echter, wanneer je wil uitbreiden en meerdere vogelsoorten houden, dan is een degelijke volière van grote waarde voor het welzijn van je dieren. Het type volière dat je uitkiest is relevant aan het aantal vogels en de vogelsoorten die je wil houden want niet elk type kooi is bijvoorbeeld geschikt voor een papegaai. Daarnaast moet je je afvragen of je een binnenvolière wil of eentje die je enkel buiten kunt plaatsen. Neem de tijd om de verschillende mogelijkheden te vergelijken en vraag eventueel een aanbeveling aan een vogelkweker.

Wat is een volière en waarvoor wordt hij gebruikt

In een volière worden vogels gehouden die eigenlijk in gevangenschap leven. Je kunt volières vinden die net groot genoeg zijn om een 5-tal vogels in te houden maar je hebt ook exemplaren waarin je als mens kunt rondwandelen. Deze vogelkooien vind je veelal terug in dierentuinen maar ook bij grote vogelliefhebbers die genieten van het gezelschap van hun gevederde vrienden. In streken waar het tijdens de wintermaanden heel koud kan worden zul je vaak volières vinden die afgesloten zijn en bovendien ook nog worden verwarmd, afhankelijk van de vogelsoorten die erin worden gehouden.

Andere volières zijn bovenaan open en hebben maar een hoogte van 1 m. Hierin wordt dikwijls pluimvee gehouden dat niet of niet goed kan vliegen. Een volière is meestal volledig gemaakt uit draad of traliewerk alhoewel een vogel meer beschermd is in een kooi met glazen zijwanden. Deze worden echter steeds minder gebruikt omdat sommige vogels zich verwonden door tegen het glas aan te vliegen. Daarnaast kan een volière wanneer die ruim genoeg is, voorzien worden van beplanting om de vogels een goede beschutting te geven en een natuurlijke omgeving te bieden.

 

De verschillende types 

Er zijn diverse soorten volières die elk hun specifieke waardes hebben die je in overweging moet nemen nemen. Zo is er de vogelkooi al dan niet op een staander. Deze modellen zijn vooral geschikt om binnenshuis vogels te houden en in kleine aantallen. Een vogelkooi is meestal maar voorzien om een koppeltje of in sommige grotere varianten 2 koppeltjes te houden. Deze soort kooi kun je ook eventueel aan de muur bevestigen of gewoon op de kast of op de tafel zetten.

Daarnaast heb je de volières die merkelijk veel groter zijn van formaat. Er zijn volières om binnen te plaatsen en er zijn ook buitenvolières die weerbestendig zijn. Ook hier is de keuze van het type volière afhankelijk van de vogelsoort die je wilt houden en de grootte van de vogelcollectie die op je verlanglijstje staat. In een volière kunnen meerdere vogelsoorten bij elkaar geplaatst worden waardoor je een mooie klank- en kleurcombinatie kunt creëren. Bovendien zijn volières ook geschikt om kromsnavels en andere klimmers in te houden op voorwaarde dat de volière stevige en horizontale tralies heeft.

 

Het formaat en de gebruikte materialen

Het formaat van de kooi is een groot en belangrijk aandachtspunt bij het kiezen van de volière. We kunnen stellen dat een volière met veel ruimte altijd beter is. Je moet natuurlijk wel rekening houden met de beschikbare ruimte en welke vogelsoorten je erin wil onderbrengen. Je moet er zeker op letten dat de dieren hun vleugels kunnen spreiden en wanneer de vogels de mogelijkheid hebben om te kunnen vliegen is dit zelfs nog beter. Het is ook belangrijk dat ze zich even in een hoekje kunnen terugtrekken wanneer dit nodig is.

Een volière bestaat uit duurzame materialen, vaak een combinatie van kunststof en metaal. De tralies zijn in metaal en het frame is samengesteld uit een hoogwaardige kwaliteit kunststof. Daarnaast heb je volières die volledig zijn gemaakt uit roestvrij staal dat meestal een poedercoating heeft. Informeer je steeds goed of deze constructies weersbestendig zijn. Tenslotte heb je de volières met een houten frame en een metalen bedrading. Deze zijn dikwijls al behandeld zodat ze zowel binnen als buiten kunnen worden geplaatst.

Het onderhoud en het prijskaartje

De meeste volières zijn eigenlijk vrij gemakkelijk te onderhouden. Vaak zijn ze voorzien van een uitneembaar looprooster dat kan worden afgeborsteld en onder de kraan worden afgespoeld. Daarnaast is de kooi bijna altijd voorzien van een uitneembare schuiflade die je kunt vullen met vogelzand of andere materialen waar vogels graag in scharrelen. Deze lade kun je gewoon uit de volière schuiven om te ledigen en te reinigen.

Tot slot bekijken we nog het gemiddelde budget dat je wellicht aan een volière zal besteden. Het prijskaartje is altijd afhankelijk van het formaat, het soort kooi, waaruit de volière gemaakt is en of er al dan niet een volière inrichting wordt bijgeleverd. Voor een degelijke volière met een gemiddeld formaat zoals we hieronder bespreken zul je moeten rekenen op een bedrag tussen 120 en 180 euro. Misschien kun je ook even kijken bij de aanbiedingen waar je misschien wel de perfecte match zal vinden.

 

 5 beste volières (Reviews) van 2020

 

Ben je op zoek naar een mooie vogelvolière om binnen te plaatsen zodat je papegaai zijn eigen plekje heeft? Of geef je de voorkeur aan een buitenvolière eventueel met volière verwarming om je collectie kanaries een veilig onderkomen te geven? We hebben 5 volières geselecteerd aan de hand van de reviews van klanten. Neem gerust even de tijd om alles goed te bestuderen. Vraag eventueel het advies aan leden van een vogelvereniging om daarna de beste volière uit te kiezen voor jouw vogeltjes en misschien is het wel een leuke aanbieding.

 

1. Ferplast Vogelkooi Voliere Nota met accessoires

 

Het Italiaans bedrijf Ferplast behoort tot de topproducenten op het gebied van kwaliteitsvolle en mooie huisdier verblijven. Ferplast wordt vaak beschouwd als het beste merk dat oplossingen biedt voor het welzijn van je huisdieren. De ruime Ferplast volière heeft een afmeting van 76,5 x 57 x 161,5 cm en hij is daardoor geschikt om meerdere kanaries en exotische vogels in onder te brengen.

De kooi is gemaakt uit kunststof in een combinatie van de kleuren zwart en wit en hij heeft bovendien een metalen dak. Daarnaast zijn er ook meerdere deurtjes voorzien zodat je gemakkelijk in de kooi kunt komen om bijvoorbeeld de voederbakjes en de drinkfles te vullen. Door de wieltjes die onder de kooi zijn bevestigd, kun je hem vlot verplaatsen waardoor hij zowel binnen als buiten kan staan.

De uitschuifbare lade zorgt ervoor dat de kooi zonder al te veel moeite kan worden schoongemaakt zonder dat je de vogels moet storen. Deze kooi wordt geleverd met een volière inrichting waaronder zitstokken, een drinkfles en een voederbakje. In de reviews merken we dat de mensen heel tevreden zijn over hun aankoop en ze vinden dit trouwens een prachtige kooi.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: deze kooi kan zowel  voor binnen als voor buiten worden gebruikt.

Verplaatsbaar: doordat er wieltjes onder de volière zijn gemonteerd kun je hem gemakkelijk verplaatsen.

Uitzicht: de Nota volière heeft een mooie afwerking in het wit en zwart met een metalen dak. 

Accessoires: de vogelkooi wordt geleverd met zitstokjes, een drink- en een voederbakje.

 

Nadelen:

Montage: een tweetal klanten had problemen bij het monteren van de kooi.

Koop bij bol.com (€119)

 

 

 

 

2. Voltrega Voliere 420 Vogelkooi 

 

Voltrega is een toonaangevend familiebedrijf voor alles wat te maken heeft met huisdieren. Bovendien is deze Voltrega volière de populairste kooi onder de vogelliefhebbers. Deze vogelkooien zijn heel geliefd bij vogelliefhebbers waardoor ze ook worden geëxporteerd naar verschillende landen. Deze kooi is beschikbaar in de kleuren grijs en donkergroen.

De volières worden gemaakt in Spanje en zijn vervaardigd uit hoogwaardige niet-toxische materialen zoals in dit geval een combinatie van metaal en polypropyleen. De rechthoekige kooi weegt slechts 8 kg en hij meet 65 x 54 x 150 cm waardoor de volière geschikt is om alle soorten vogels in onder te brengen. Dankzij de 5 geïntegreerde deurtjes is deze binnenvolière heel toegankelijk zodat de voederbakjes en dergelijke vrij vlot kunnen worden omgewisseld. Doordat de kooi een heel strak design heeft kan hij gelijk waar in de woning worden geplaatst. 

Daarnaast zijn onderaan de kooi wieltjes geplaatst om hem gemakkelijk te kunnen verplaatsen zodat je ook eronder kunt schoonmaken. Sommige vogels durven wel eens kwistig zijn met hun zaadjes en strooien alles in het rond. De bak onderin de kooi is trouwens eenvoudig te reinigen dankzij een ladesysteem. In de reviews zien we een goede tevredenheid over de prijs-kwaliteitverhouding van dit product.

 

Voordelen:

Montage: de Voltrega volière is snel en  eenvoudig in elkaar te zetten met 2 personen.

Onderhoud: door de ladebak onderin de vogelkooi is hij gemakkelijk en snel schoongemaakt.

Het prijskaartje: deze volière valt in de laagste prijsklasse.

Toegankelijk: door de 5 geïntegreerde deurtjes kun je overal goed bij waardoor je vlot de voederbakjes en de drinkfles kunt vervangen.

 

Nadelen:

Lade: de lade onderin de kooi blijkt te laag te zijn waardoor er steeds zand wordt gemorst.

Koop bij bol.com (€119.9)

 

 

 

 

3. Volière 3221FL met uitneembaar looprooster en schuiflade

 

Deze volière heeft een goedkope prijs waardoor hij voor iedereen toegankelijk is. Hij kreeg bovendien in de reviews een goede beoordeling met ruim 4 van de 5 sterren. De klanten zijn vooral tevreden over de extra opbergruimte onder de kooi waar je bijvoorbeeld de voorraad voeding kunt op plaatsen of je kunt het wat opleuken met planten. Het onderstel en de kooi zijn bovendien apart te gebruiken want ze zijn niet aan elkaar bevestigd.

De klanten zijn minder tevreden over het feit dat de tralies verticaal lopen waardoor de kooi niet geschikt is voor klimmers en kromsnavels. De binnenvolière meet 81 x 54 x 157 cm en hij is volledig gemaakt uit antraciet grijs metaal. Door zijn sobere kleur en zijn eenvoudig design past hij heel goed in elk interieur. Daarnaast is hij voorzien van zwenkwielen om hem makkelijk te kunnen verplaatsen bijvoorbeeld wanneer je hem wil schoonmaken. 

Dit kan trouwens heel eenvoudig door de uitneembare schuiflade en het uitneembare looprooster onderin de kooi. Deze vogelkooi wordt geleverd met de volière inrichting waaronder verschillende zitstokken, voeder en drinkbakjes, een uitneembaar looprooster, schuiflade en een los onderstel met zwenkwielen. Deze volière heeft aan de voorkant een grote deuropening waardoor hij vrij vlot toegankelijk is.

 

Voordelen:

Design: door zijn sobere zwarte kleur en zijn eenvoudig design past hij in elk interieur.

Gebruiksvriendelijk: deze volière bestaat uit 2 losse delen die eventueel apart kunnen gebruikt worden.

Onderhoud: door het uitneembare looprooster en schuiflade is deze kooi heel gemakkelijk te onderhouden.

Het prijskaartje: deze volière is de goedkoopste in onze lijst met topproducten waardoor hij voor iedereen toegankelijk is.

 

Nadelen:

Verticaal: de kooi bestaat volledig uit verticale tralies waardoor hij niet geschikt is voor klimmers en kromsnavels.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Duvo+ Voliere Asti in hout met metalen schuiflade

 

Deze witte houten volière is van het merk Duvo dat zijn focus legt op kwalitatief hoogstaande producten die de band tussen huisdier en baasje alleen maar versterkt. Duvo beschouwt het als zijn taak om net als jij, elk huisdier te behandelen en te verwennen als een volwaardig lid van de familie. Deze knappe kleine volière is daar het perfecte voorbeeld van.

Door zijn beperkte afmetingen van 82 x 40 x 160 cm is de volière geschikt om kleine vogels in te houden die in de winter graag binnen vertoeven en in de zomer genieten van het zonnetje buiten. Deze vogelkooi heeft een deur aan de zijkant waardoor je makkelijk de voederbak en de drinkfles kunt vervangen. Daarnaast heeft deze volière 2 zitplaatsen die willekeurig in de kooi kunnen worden verplaatst zodat de vogels regelmatig van een ander uitzicht kunnen genieten.

De staande kooi heeft onderin een metalen schuiflade om het schoonmaken gemakkelijker te laten verlopen. Bovendien is deze volière geschikt om verschillende soorten exotische vogels in te houden vooral met name parkieten. In de reviews merken we dat de meeste klanten tevreden zijn over de aankoop van deze mooie vogelkooi.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: de houten volière kan zowel binnen als buiten worden geplaatst.

Vogelsoorten: de kooi is vooral geschikt voor kanaries, parkieten en andere kleine tropische vogelsoorten.

Onderhoud: de vogelkooi heeft een metalen schuiflade om hem gemakkelijker te kunnen schoonmaken.

Design: het hout van deze knappe vogelkooi is in het wit geverfd. Hij ziet er gewoon heel mooi uit met een spits lopend dak.

 

Nadelen:

Bescherming: wanneer je van plan bent om hem buiten te plaatsen geeft een klant de raad om het houtwerk nog te voorzien van 2 lagen houtbeits.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Volière strong 60 de luxe Strong Housten 2 binnenvolière

 

De volière van Strong is een binnenvolière die gemaakt is met een combinatie van hout en metaal die een harde poedercoating kreeg in een antracietgrijze kleur. Hij heeft een strak design waardoor hij mooi past bij elke woninginrichting. Daarnaast heeft hij een afmeting van 60 x 49 x 155 cm en daardoor is hij geschikt voor het houden van een papegaai of verschillende kleinere vogels samen.

Door zijn uitsluitend horizontale tralies die op een afstand geplaatst zijn van 1,3 cm is hij de beste keuze om klimmers in te houden. Bovendien is de vogelkooi voorzien van zwenkbare wielen waardoor hij heel gemakkelijk kan verplaatst worden. Hierdoor kun je hem regelmatig op een ander plaats zetten of je kunt hem zelfs even buiten plaatsen bij mooi weer.

Bovendien heeft deze kooi een hele leuke volière inrichting met houten etages en houten trappen waarmee je dieren zich zeker zullen vermaken. Onderin de kooi ligt een uitneembaar looprooster en ook een uitschuifbare lade om de kooi gemakkelijk te kunnen reinigen. Er zijn voor deze volière nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen:

Verrijdbaar: door de zwenkwielen kan deze kooi bij mooi weer ook even buiten worden geplaatst.

Inrichting: de volière heeft houten etages en houten trappen zodat je huisdier zich zeker zal vermaken.

Design: de eenvoudige en strakke look zorgen ervoor dat hij past in elk interieur.

Tralies: de tralies zijn allemaal horizontaal waardoor hij uitermate geschikt is voor klimmers en kromsnavels.

 

Nadelen: 

Montage: om de kooi in elkaar te zetten moet je toch met 2 personen zijn.

Koop bij bol.com (€171.71)

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Welke vogels kunnen er in een volière buiten worden gehouden?

Enkele vogelsoorten die buiten kunnen gehouden worden in een niet verwarmd hok met nachtverblijf zijn onder andere zebravinkjes, goudmussen, diamantduifjes, Chinese dwergkwartel, witkopnon, zangkanarie, Japans meeuwtje en de bandvink. Daarnaast zijn er nog de bourke parkiet, valkparkiet, diamantvink, de zang- en kleurkanarie, de elegantparkiet en het oranjekaakje. Tenslotte ook nog het Mozambiquesijsje en de ceres-amadine.

Vogels die je wil buiten houden moeten voldoende geacclimatiseerd zijn en bovendien de mogelijkheid hebben om uit de tocht, droog en vorstvrij te zitten. Vraag steeds advies aan een vogelkweker of vogelvereniging welke vogels goed met elkaar overweg kunnen. 

 

Q2: Welke vogels kunnen er samen in een volière worden gehouden?

Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Elke vogel heeft specifieke karaktertrekjes en verdragen wel of niet bepaalde andere vogelsoorten. Zo is er bijvoorbeeld het Mozambiquesijsje die heel makkelijk te onderhouden is, maar hij zorgt voor problemen als je hem bij edelzangers plaatst. Je vraagt best raad aan de vogelkweker of aan een vogelvereniging welke collectie je kunt samen zetten. 

Daarnaast is de kanarie een sociale vogel die goed gedijt met andere vogels in een gezelschapsvolière. Zorg ervoor dat je volière niet overbevolkt raakt en dat iedere vogel zijn levensruimte heeft.

Q3: Welke planten kunnen er in de volière worden gezet?

Niet elke plant is geschikt om in een volière te plaatsen. Er zijn veel planten die vaak niet giftig zijn voor de inheemse vogels die je terug kunt vinden in je tuin. Echter, volièrevogels die meestal van tropische origine zijn, kunnen er niet tegen. Bovendien lusten alle vogels heel graag jonge scheuten die uit de planten komen, zelfs de kanarie en de zebravink. Jonge boompjes zullen dus heel snel kaalgevreten zijn. Voor kromsnavels is het belangrijk dat de beplanting tegen een stootje kan.

Bomen en struiken worden het best achteraan in de volière geplaatst om rust en beschutting te bieden. Naar voren toe kun je van groot naar klein grassoorten plaatsen zoals varkensgras, Engels raaigras en gewoon straatgras. Daarnaast is vogelmuur, paardenbloem, bosaardbei, viooltjes, goudsbloem en munt een goed idee. Vogels zijn ook gek op trosgierst, onkruidzaad, millet en panis.

 

Q4: Welke spar of den kan in de volière worden geplant?

Wanneer je bomen en struiken in een volière plant, moet je er ook rekening mee houden dat deze regelmatig moeten worden gesnoeid. Een gewone spar zoals de kerstboom en een lariks spar kun je gemakkelijk in een volière planten. Een nordmann spar wordt afgeraden vanwege zijn giftige naalden. Ook de gewone conifeer kan zonder problemen als beschutting in een volière worden geplant.

Andere sparren en dennen die niet giftig zijn voor onze tuinvogels, zullen mogelijks niet geschikt zijn voor de tropische vogelsoorten in de volière. Vraag steeds raad aan ervaringsdeskundigen.

 

Q5: Welke parkieten kunnen samen in een volière worden geplaatst?

Grasparkieten, valkparkieten, bourke of andere neophema-soorten en catharina’s kunnen gemakkelijk bij elkaar in een volière worden gehouden. Helaas passen forpussen daar niet bij. Alle papegaaisoorten die groter zijn dan valkparkieten kun je beter niet samenhouden met grasparkieten. Dan denken we aan de dwergpapegaai en verwanten aan de agapornis familie, die andere soorten heel gemeen kunnen bijten. Het grote probleem bij het samenhouden van verschillende soorten is vaak de ruimte.

 

 

Laatste update: 23.10.20

 

Beste vogelkooien – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Zodra je dieren in huis haalt dan weet je dat je daarvoor zult moeten zorgen. Kies je voor vogels dan hoef je niet alleen op zoek naar een degelijke bodembedekking en duurzaam voer maar ook naar een stevige vogelkooi. Het assortiment vogelkooien is vandaag de dag bijzonder uitgebreid en daarom willen wij jou helpen met het beste product naar huis te gaan. Zo zou je kunnen kiezen voor de Beeztees Iza 3 voor binnen indien je van plan bent om kleine vogelsoorten aan te kopen. Denk bijvoorbeeld maar aan huisparkieten. Ook de Duvo+ Iza III  zitstok meegeleverd is geschikt voor parkietjes. De kooi is bovendien bijzonder stevig daar deze uit metaal vervaardigd blijkt.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Vogelkooien Koopgids

 

Het is niet altijd makkelijk een keuze te moeten maken tussen de diverse soorten vogelkooien. Kies je voor een vogelkooi met of zonder staander? En wat met het formaat en de gebruikte materiaalsoorten? En welke onderverdeling wens je te gebruiken? Kortom, het lijkt ons een goede aanbeveling om deze koopgids grondig door te nemen alvorens je de verschillende vogelkooien gaat vergelijken. Ga eventuele promoties en/ of leuke aanbiedingen alvast niet langer uit de weg.

Wat is een vogelkooi en het gebruiksgemak

Een vogelkooi, door sommigen ook wel eens volière genoemd, is stevig en duurzaam onderkomen indien je besluit vogels aan te kopen of te adopteren. Toch is het niet de bedoeling om zomaar de eerste de beste kooi aan te schaffen. Houd rekening met de vogels die je adopteert of koopt en hun basisbehoeften en benodigdheden. Zo zullen de behoeften van een papegaai er misschien net iets anders uitzien dan die van een parkiet.

De zoektocht zal aantonen dat er wel degelijk een grote verscheidenheid te bespeuren valt tussen de verschillende kooien. Ook op het gebied van formaat en gebruikte materialen zul je heel wat knopen moeten doorhakken. Wil je de kooi ergens binnenshuis een plekje geven of toch liever buitenshuis? Zorg er in dat laatste geval voor dat de materialen gelijk weersbestendig zijn. Wees tevens aandachtig voor de behoeften van de dieren. Zorg dat ze hun vleugels kunnen uitslaan en dat er voldoende speelgelegenheid voorzien is.

 

Het type kooi

We hebben het al min of meer even aangegeven maar er bestaan wel degelijke diverse soorten vogelkooien. Zo kun je kiezen voor een vogelkooi die voorzien is van een staander. Dergelijke exemplaren zijn niet alleen bijzonder stevig maar ook heel erg duurzaam. Bovendien behoort de vogelkooi met staander tot de meest populaire mogelijkheden. Houd er wel rekening mee dat je wel iets meer ruimte zult moeten voorzien en dat het prijskaartje misschien een tikkeltje hoger zal liggen.

Echter bestaat ook de mogelijkheid om te kiezen voor een vogelkooi zonder staander. Zo heb je heel wat compacte vogelkooien die je makkelijk op de vloer, de tafel of een ander meubelstuk kunt plaatsen. Verder kun je altijd nog kiezen voor een hangende vogelkooi of een combinatie tussen een staande en hangende vogelkooi. In dat laatste geval kies je voor een vogelkooi die je zowel vrijstaand zou kunnen plaatsen alsook aan de muur kunt bevestigen.

 

Het formaat

Het is daarnaast ook belangrijk om even stil te staan bij het formaat van de vogelkooi. Algemeen kun je stellen dat een grotere vogelkooi altijd beter is; hoe groter hoe beter dus! Echter kun je bij het bepalen van het formaat van de kooi wel degelijk rekening houden met enkele belangrijke factoren. In eerste instantie moet je letten op de vogelsoort die je in de vogelkooi wilt onderbrengen. Zoals reeds aangehaald is een papegaai veel groter dan bijvoorbeeld een parkiet.

Zorg ervoor dat de kooi voldoende groot is voor de diertjes om hun vleugels regelmatig even uit te slaan. Indien ze ook nog eventjes kunnen vliegen dan is dat zelfs nóg beter. Kies bij voorkeur voor een rechthoekige vogelkooi en niet voor een ovalen of gebogen variant. Een rechthoekige kooi is namelijk makkelijker voor de dieren om de begrenzing te kunnen inschatten.

 

De gebruikte materiaalsoorten

Je hebt eindelijk het formaat van de kooi bepaalt, dan zul je vaststellen dat er ook heel wat mogelijkheden zijn op het gebied van de gebruikte materiaalsoorten. Een groot deel van de vogelkooien is vervaardigd uit een duurzame combinatie van enerzijds plastic en anderzijds metaal. Echter kan de combinatie kunststof en metaal ook vaker voorkomen dan je denkt. Hierbij wordt het metaal gebruikt om het traliewerk te vervaardigen, terwijl plastic of kunststof gebruikt worden voor de onderbak. Echter blijken ook kooien uit hout geen uitzondering meer.

De onderverdeling van de vogelkooi, kenmerken en eventuele accessoires

Naast het formaat en de gebruikte materiaalsoorten, raden wij aan om ook even te letten op de onderverdeling van de vogelkooi. Al dan niet inclusief accessoires. We kunnen het niet genoeg herhalen, maar hoe groter de kooi hoe beter. Het is belangrijk dat vogels regelmatig eens hun vleugels kunnen uitslaan.

Zorg daarnaast voor voldoende zitstokken, enkele speeltjes en een degelijke voederbak en drinkbak. Heel veel vogels wassen zich graag en vaak, dus is het een aanbeveling om op zoek te gaan naar een apart bad. Zo kun je bijdragen aan de basisbehoeften van deze diersoort.

 

Budget

Tot slot willen wij nog even de aandacht vestigen op het mogelijke prijskaartje van een degelijke vogelkooi. Gemiddeld zul je moeten rekening houden met een prijskaartje van ongeveer 55 euro. Echter bestaan er ook heel wat vogelkooien die een pak goedkoper of misschien juist iets duurder zijn.

Het prijskaartje kan beïnvloed worden door verschillende factoren zoals bijvoorbeeld het formaat, het type en de gebruikte materialen. Zo zal een grote vogelkooi met staander vaak iets duurder zijn dan een exemplaar dat je aan de wand kunt bevestigen. Bedenk waar je naar op zoek bent en stel op voorhand een budget samen.

 

5 beste vogelkooien (Reviews) van 2020

 

De beste vogelkooi hoeft niet per sé de duurste te zijn. Er zijn ook heel veel goedkope vogelkooien die meer dan de moeite waard zijn. Of je nu kiest voor een houten kooi, een kooi met standaard of eentje in een robuuste zwarte kleur; heeft vooral te maken met je persoonlijke smaak. We hebben alvast 5 topproducten geselecteerd. Neem rustig de tijd om de opties te bekijken en bestudeer ook even het advies van klanten, vermeld in de talrijke online reviews.

 

 

1. Beeztees Iza 3 Open Vogelkooi 59 x 38 x 65 cm Staand voor binnen

 

Er zijn tegenwoordig heel wat verschillende soorten vogelkooien op de markt gebracht. Ben je op zoek naar een staand exemplaar in een stoere zwarte kleur? Dan loont het de moeite om dit exemplaar van het bekende merk Beeztees alvast even van naderbij te bekijken.

De kooi is voor het grootste gedeelte vervaardigd uit duurzaam metaal en kan dan ook best wel tegen een stootje. Met een maximale lengte van ongeveer 59 cm, een breedte van ruim 38 cm en een hoogte van maar liefst 65 cm, is deze vogelkooi voornamelijk geschikt om parkieten in te huisvesten. Wat het onderhoud betreft, hoef je je alvast geen zorgen te maken daar het mogelijk is de opvangbak te verwijderen en schoon te maken.

Op zoek naar een vogelkooi om binnenshuis te plaatsen, bekijk dan zonder twijfel dit exemplaar. De kooi heeft een gemiddelde score van maar liefst 4,9 op 5 sterren gekregen en scoort daarmee behoorlijk hoog in de top 5. Deze unieke kooi wordt aanbevolen vanwege het prachtige design, snelle onderhoud en correcte prijs-kwaliteitverhouding.

Met de Beeztees vogelkooi kies je niet alleen voor kwaliteit maar ook voor comfort en gebruiksvriendelijkheid. Het is een duurzame vogelkooi die perfect dienst doet indien je van plan bent om 1 of 2 parkieten te adopteren of aan te kopen. Hieronder een overzicht van de populairste kenmerken.

 

Voordelen

Materiaal: bij de productie van de kooi heeft men voornamelijk gebruik gemaakt van duurzaam en kwalitatief metaal.

Formaat: je zult merken dat de kooi ruim 59 cm lang is, 38 cm breed en ongeveer 65 cm hoog.

Onderhoud: het is mogelijk om de opvangbak zonder problemen van het traliewerk te verwijderen en deze vervolgens te reinigen.

 

Nadelen

Niet buitenshuis: het is aan te raden om deze kooi bij voorkeur niet buitenshuis te plaatsen.

Koop bij bol.com (€57.97)

 

 

 

 

2. Duvo+ Vogelkooi Iza III Met badhuisje 59 x 38 x 65 cm zitstok meegeleverd

 

Wil je niet gelijk heel wat geld spenderen maar tegelijk zeker zijn van een degelijke vogelkooi? Dan lijkt dit exemplaar van Duvo alvast een schot in de roos te zijn. De lage prijs doet vermoeden dat het hier wel eens om een mogelijke aanbieding zou kunnen gaan.

Zowel de onderbak alsook het traliewerk van de kooi zijn vervaardigd uit duurzaam, makkelijk te onderhouden metaal. Zo is het mogelijk om het traliewerk van de onderbak te klikken en de kooi regelmatig schoon te maken. Vervolgens werd de kooi afgewerkt in een prachtige zwarte kleur maar heb je ook de mogelijkheid om te kiezen voor een kooi in antraciet of grijs.

Het product is maar liefst 54 cm lang, 38 cm breed en ongeveer 65 cm hoog. De ideale vogelkooi dus voor kleine vogelsoorten zoals de parkiet. Het product wordt geleverd inclusief voerbakje, waterbakje, badhuisje, drinkfontein en zitstok. Klanten reageren dan ook voornamelijk positief alhoewel er een enkele koper van mening is dat de vogelkooi niet zo duurzaam is als verwacht.

Deze vogelkooi van het bekende, en misschien ook wel meteen het beste merk Duvo, mocht alvast niet in het rijtje ontbreken. Of de kooi daarnaast voorzien is van de laagste prijs dat valt natuurlijk nog even af te wachten. Hieronder alvast een opsomming van de voor- en nadelen:

 

Voordelen

Prijskaartje: je zult meteen versteld staan bij het zien van de vriendelijke betaalbare prijs van deze vogelkooi.

Materiaal: ook hier heeft men voornamelijk gekozen om te werken met duurzaam en bijzonder stevig metaal.

Onderhoud: het traliewerk is makkelijk te verwijderen van de onderbak waardoor het onderhoud gelijk een pak makkelijker verloopt.

 

Nadelen

Geen papegaaien: grote vogelsoorten zoals de papegaai zijn jammer genoeg niet geschikt om in deze kooi onder te brengen wegens te compact.

Koop bij bol.com (€43.99)

 

 

 

 

3. Ferplast Giulietta 6 Vogelkooi 81 x 41 x 64 cm Robuust hout

 

Ferplast is een bekend en sterk gewaardeerd merk op het gebied van dierenbenodigdheden. Ben je op zoek naar een krabpaal, vogelkooi of eender wat voor je huisdier, dan zul je dit merk vaker zien verschijnen dan je beseft. Echter hangt er ook een bepaald prijskaartje aan waardoor deze vogelkooi jammer genoeg ook iets duurder is in vergelijking met de vorige 2 producten.

De vogelkooi is hoofdzakelijk vervaardigd uit duurzaam robuust hout en vandaar ook de prachtige typische bruine kleur. Met een totale afmeting van 81 cm lang, 41 cm breed en 64 cm hoog zul je toch best wel wat plaats moeten vrijmaken voor deze staande vogelkooi. Geschikt voor kleine vogelsoorten zoals bijvoorbeeld de bekende huisparkieten.

De ideale vogelkooi die bovendien geleverd wordt inclusief tal van handige spulletjes en toebehoren. Denk maar aan voerbakjes, drinkbakjes, een leuke schommel en enkele flexibele zitstokken. Ondanks de hoge prijs reageren klanten voornamelijk positief en zijn er ook heel wat kopers die het product gelijk aanbevelen.

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn dan kun je altijd nog kiezen voor deze unieke vogelkooi die jou wordt aangeboden en geleverd door Ferplast. Ferplast is een vaste waarde in de dierenwereld en garandeert niet alleen kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid maar ook een fraai design.

 

Voordelen

Materiaal: in tegenstelling tot de vorige 2 vogelkooien zul je merken dat dit exemplaar voornamelijk uit stevig natuurlijk hout vervaardigd blijkt.

Formaat: de kooi wordt gekenmerkt door een lengte van 81 cm, een breedte van ruim 41 cm en een hoogte van maar liefst 64 cm.

Toebehoren: op het moment van aankoop, krijg je er meteen heel wat spulletjes en accessoires bij zoals bijvoorbeeld een drinkbakje en een voerbakje maar ook enkele zitstokken en een schommel.

 

Nadelen

Prijzig: jammer genoeg is deze prachtige staande vogelkooi niet voorzien van de laagste prijs.

Koop bij bol.com (€93.95)

 

 

 

 

4. Ferplast Vogelkooi Voliere Nota 58 x 82 x 166 cm Met Accessoires

 

Net zoals het vorige product wordt ook deze vogelkooi jou aangeboden door het bekende merk Ferplast. Voor deze prachtige vogelkooi op wieltjes inclusief tal van praktische hulpstukken en accessoires zul je uiteraard heel wat budget moeten voorzien. Het is dus niet gelijk één van de goedkope producten uit deze top 5.

De kooi is voornamelijk vervaardigd uit duurzaam kunststof en afgewerkt in een prachtige zwart met witte kleur. Het is mogelijk om de onderbak probleemloos van het traliewerk te verwijderen zodanig dat het makkelijker wordt om de vogelkooi te reinigen. De lengte van de kooi wordt geschat op 58 cm, de breedte op ruim 82 cm en de hoogte maar liefst 166 cm.

Deze unieke staande vogelkooi om binnenshuis te plaatsen, is daarmee voldoende groot om meerdere vogelsoorten in te huisvesten. Denk maar aan parkieten of kleine papegaai soorten. Klanten zijn niet alleen overtuigd van het fraaie design maar geven daarnaast ook een positief advies over de duurzaamheid en het makkelijke onderhoud.

En opnieuw hebben we te maken met een vogelkooi afkomstig van het bekende merk Ferplast. Dit doet vermoeden dat Ferplast wel eens één van de populairste merken op het gebied van vogelkooien zou kunnen zijn. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Aarzel dan niet en lees vooral verder.

 

Voordelen

Materiaal: bij de productie van deze uitzonderlijk prachtige vogelkooi heeft men voornamelijk gewerkt met de positieve eigenschappen van kunststof.

Onderhoud: het is mogelijk om de opvangbak snel en probleemloos van het traliewerk af te klikken wat bijdraagt aan het onderhoud.

Formaat: deze unieke vogelkooi is ongeveer 58 cm lang, 82 cm breed en ruim 166 cm hoog.

 

Nadelen

Prijskaartje: ook hier zul je merken dat het prijskaartje toch wel iets boven het gemiddelde uitsteekt en dat is jammer.

Koop bij bol.com (€119)

 

 

 

 

5. MPS Daisy Vogelkooi Met standaard 56,6 x 36,3 x 127 cm

 

Tot slot is er nog altijd de mogelijkheid om te kiezen voor deze prachtige vogelkooi van MPS inclusief standaard. In tegenstelling tot het vorige product lijkt het hier wel gelijk om een koopje te gaan. De moeite waard dus om de kooi toch maar even onder de loep te nemen.

De kooi inclusief standaard wordt gekenmerkt door een totaal formaat van maar liefst 56,5 x 36,3 x 127 cm en is daarbij behoorlijk groot. De aanwezigheid van de schuiflade die zich in de onderbak van de kooi bevindt, maakt het mogelijk om de vogelkooi makkelijk en snel te reinigen.

De levering van deze prachtige kooi omvat tevens ook heel wat hulpstukken en accessoires. Denk maar aan voerbakjes, waterbakjes en enkele flexibele zitstokken. Die maken de vogelkooi gelijk gebruiksklaar. Een blik op de online reviews toont aan dat het hier wel degelijk om een topproduct gaat. Werkelijk alle klanten hebben unaniem een maximumscore van 5 sterren uitgereikt. Echter is het mogelijk dat het opvallende design niet voor iedereen een schot in de roos zal zijn.

Tenslotte kun je altijd nog opteren om te kiezen voor deze unieke vogelkooi die jou wordt aangeboden door het, al dan niet bekende merk MPS. Ben je benieuwd of deze kooi al dan niet aan jouw verwachtingen kan voldoen? Bekijk dan zeker het overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen:

 

Voordelen

Formaat: het maximale formaat van de kooi wordt geschat op ruim 56,5 x 36,5 x 127 cm.

Schuiflade: deze vogelkooi is uitgerust met een makkelijk te verwijderen schuiflade die bovendien bijdraagt aan het onderhoud van de vogelkooi.

Prijskaartje: indien je niet gelijk heel wat geld wilt spenderen aan een degelijke vogelkooi dan lijkt dit exemplaar alvast een schot in de roos.

 

Nadelen

Design: het design en de gebruikte kleuren zijn echter wel bijzonder opvallend en daardoor misschien niet voor iedereen geschikt.

Koop bij bol.com (€68.99)

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe kun je de vogelkooi schoonmaken en hoe vaak?

Ben je van plan om vogels te kopen of te adopteren dan hoort daarbij een degelijke vogelkooi. Daarnaast is het belangrijk om de vogelkooi regelmatig schoon te maken en zo goed mogelijk te onderhouden. Het aantal keer dat je de vogelkooi moet verschonen is afhankelijk van verschillende elementen. Staat de vogelkooi binnen in huis of buiten in de open lucht? Heb je slechts 1 vogeltje of zijn het er minstens 10 of meer?

Algemeen wordt aangeraden om het voeder- en drinkbakje van de diertjes dagelijks, bij voorkeur tweemaal per dag, te verschonen. Voorzie de dieren van vers voedsel en drinkwater. Daarnaast ververs je de bodembedekking bij voorkeur tweemaal per week en maak je alle speeltjes en zitstokken met een sponsje en vochtig doekje schoon.

Q2: Waar moet een vogelkooi aan voldoen bij een putter?

Je besluit op zoek te gaan naar een degelijke vogelkooi. Dan zijn er standaard toch wel enkele dingen waarmee je rekening zou moeten houden. Het is nu eenmaal belangrijk om de diertjes zo goed mogelijk te onderhouden en in hun dagelijkse behoeften te voorzien. Kies daarom bij voorkeur voor een kooi die voldoende groot is. Hoe groter hoe liever. Kies, indien mogelijk voor een rechthoekige vogelkooi zodat de diertjes goed de begrenzingen van de kooi kunnen inschatten.

Als bodembedekking lijkt de beste optie schelpenzand te zijn. Kies voor een duurzaam voer waarin alle essentiële voedingsstoffen aanwezig zijn en ververs het drinkwater meermaals per dag. Zorg voor enkele zitstokken, speeltjes en een aparte ruimte waar de vogels hun bad in kunnen nemen.

 

Q3: Welke verf gebruik je het beste bij een vogelkooi?

Ben je niet van plan om een vogelkooi aan te kopen maar wil je er graag zelf eentje maken? Dan kan dat natuurlijk ook. Kies daarom steevast voor duurzame materialen. Indien je de vogelkooi na afloop graag in een nieuw kleurtje wilt steken, dan zul je bijgevolg op zoek moeten gaan naar de perfecte verf.

Om te bepalen welke verf het meest geschikt is om de vogelkooi te schilderen, is het belangrijk om rekening te houden met de gebruikte materialen. Zo zul je heel wat meer mogelijkheden hebben wanneer de vogelkooi uit hout vervaardigd is dan wanneer die uit staal of metaal gemaakt is. Kies bij voorkeur voor een waterachtige verf die diervriendelijk en bijgevolg niet giftig blijkt te zijn.

Q4: Hoe groot moet een vogelkooi zijn voor 2 parkieten?

We hebben het al even vermeld maar hoe groter de vogelkooi hoe beter. Uiteraard zijn er altijd minimale afmetingen waarmee je rekening zou kunnen houden. Zo is een papegaai niet hetzelfde als een duif of parkieten. Ben je dus van plan om 2 parkietjes aan te kopen dan zul je op zoek moeten naar een kooi van minstens 40 bij 35 cm en met een hoogte van minimaal 55 cm.

Het is belangrijk dat de vogelkooi voldoende groot is zodanig dat de diertjes van tijd tot tijd hun vleugels eens kunnen uitslaan. Indien dat niet mogelijk is dan is de vogelkooi jammer genoeg veel te klein. Zorg er daarnaast ook voor dat je kiest voor een rechthoekig exemplaar zodat de dieren in staat zijn om de begrenzingen duidelijk in te stellen.