Laatste update: 04.12.22

 

Beste vogelkooien – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Zodra je dieren in huis haalt dan weet je dat je daarvoor zult moeten zorgen. Kies je voor vogels dan hoef je niet alleen op zoek naar een degelijke bodembedekking en duurzaam voer maar ook naar een stevige vogelkooi. Het assortiment vogelkooien is vandaag de dag bijzonder uitgebreid en daarom willen wij jou helpen met het beste product naar huis te gaan. Zo zou je kunnen kiezen voor de Beeztees Iza 3 voor binnen indien je van plan bent om kleine vogelsoorten aan te kopen. Denk bijvoorbeeld maar aan huisparkieten. Ook de Duvo+ Iza III  zitstok meegeleverd is geschikt voor parkietjes. De kooi is bovendien bijzonder stevig daar deze uit metaal vervaardigd blijkt.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste vogelkooien (Reviews) van 2022

 

De beste vogelkooi hoeft niet per sé de duurste te zijn. Er zijn ook heel veel goedkope vogelkooien die meer dan de moeite waard zijn. Of je nu kiest voor een houten kooi, een kooi met standaard of eentje in een robuuste zwarte kleur; heeft vooral te maken met je persoonlijke smaak. We hebben alvast 5 topproducten geselecteerd. Neem rustig de tijd om de opties te bekijken en bestudeer ook even het advies van klanten, vermeld in de talrijke online reviews.

 

 

1. Beeztees Iza 3 Open Vogelkooi 59 x 38 x 65 cm Staand voor binnen

 

Er zijn tegenwoordig heel wat verschillende soorten vogelkooien op de markt gebracht. Ben je op zoek naar een staand exemplaar in een stoere zwarte kleur? Dan loont het de moeite om dit exemplaar van het bekende merk Beeztees alvast even van naderbij te bekijken.

De kooi is voor het grootste gedeelte vervaardigd uit duurzaam metaal en kan dan ook best wel tegen een stootje. Met een maximale lengte van ongeveer 59 cm, een breedte van ruim 38 cm en een hoogte van maar liefst 65 cm, is deze vogelkooi voornamelijk geschikt om parkieten in te huisvesten. Wat het onderhoud betreft, hoef je je alvast geen zorgen te maken daar het mogelijk is de opvangbak te verwijderen en schoon te maken.

Op zoek naar een vogelkooi om binnenshuis te plaatsen, bekijk dan zonder twijfel dit exemplaar. De kooi heeft een gemiddelde score van maar liefst 4,9 op 5 sterren gekregen en scoort daarmee behoorlijk hoog in de top 5. Deze unieke kooi wordt aanbevolen vanwege het prachtige design, snelle onderhoud en correcte prijs-kwaliteitverhouding.

Met de Beeztees vogelkooi kies je niet alleen voor kwaliteit maar ook voor comfort en gebruiksvriendelijkheid. Het is een duurzame vogelkooi die perfect dienst doet indien je van plan bent om 1 of 2 parkieten te adopteren of aan te kopen. Hieronder een overzicht van de populairste kenmerken.

 

Voordelen

Materiaal: bij de productie van de kooi heeft men voornamelijk gebruik gemaakt van duurzaam en kwalitatief metaal.

Formaat: je zult merken dat de kooi ruim 59 cm lang is, 38 cm breed en ongeveer 65 cm hoog.

Onderhoud: het is mogelijk om de opvangbak zonder problemen van het traliewerk te verwijderen en deze vervolgens te reinigen.

 

Nadelen

Niet buitenshuis: het is aan te raden om deze kooi bij voorkeur niet buitenshuis te plaatsen.

Koop bij bol.com (€75.99)

 

 

 

 

2. Duvo+ Vogelkooi Iza III Met badhuisje 59 x 38 x 65 cm zitstok meegeleverd

 

Wil je niet gelijk heel wat geld spenderen maar tegelijk zeker zijn van een degelijke vogelkooi? Dan lijkt dit exemplaar van Duvo alvast een schot in de roos te zijn. De lage prijs doet vermoeden dat het hier wel eens om een mogelijke aanbieding zou kunnen gaan.

Zowel de onderbak alsook het traliewerk van de kooi zijn vervaardigd uit duurzaam, makkelijk te onderhouden metaal. Zo is het mogelijk om het traliewerk van de onderbak te klikken en de kooi regelmatig schoon te maken. Vervolgens werd de kooi afgewerkt in een prachtige zwarte kleur maar heb je ook de mogelijkheid om te kiezen voor een kooi in antraciet of grijs.

Het product is maar liefst 54 cm lang, 38 cm breed en ongeveer 65 cm hoog. De ideale vogelkooi dus voor kleine vogelsoorten zoals de parkiet. Het product wordt geleverd inclusief voerbakje, waterbakje, badhuisje, drinkfontein en zitstok. Klanten reageren dan ook voornamelijk positief alhoewel er een enkele koper van mening is dat de vogelkooi niet zo duurzaam is als verwacht.

Deze vogelkooi van het bekende, en misschien ook wel meteen het beste merk Duvo, mocht alvast niet in het rijtje ontbreken. Of de kooi daarnaast voorzien is van de laagste prijs dat valt natuurlijk nog even af te wachten. Hieronder alvast een opsomming van de voor- en nadelen:

 

Voordelen

Prijskaartje: je zult meteen versteld staan bij het zien van de vriendelijke betaalbare prijs van deze vogelkooi.

Materiaal: ook hier heeft men voornamelijk gekozen om te werken met duurzaam en bijzonder stevig metaal.

Onderhoud: het traliewerk is makkelijk te verwijderen van de onderbak waardoor het onderhoud gelijk een pak makkelijker verloopt.

 

Nadelen

Geen papegaaien: grote vogelsoorten zoals de papegaai zijn jammer genoeg niet geschikt om in deze kooi onder te brengen wegens te compact.

Koop bij bol.com (€78)

 

 

 

 

3. Ferplast Giulietta 6 Vogelkooi 81 x 41 x 64 cm Robuust hout

 

Ferplast is een bekend en sterk gewaardeerd merk op het gebied van dierenbenodigdheden. Ben je op zoek naar een krabpaal, vogelkooi of eender wat voor je huisdier, dan zul je dit merk vaker zien verschijnen dan je beseft. Echter hangt er ook een bepaald prijskaartje aan waardoor deze vogelkooi jammer genoeg ook iets duurder is in vergelijking met de vorige 2 producten.

De vogelkooi is hoofdzakelijk vervaardigd uit duurzaam robuust hout en vandaar ook de prachtige typische bruine kleur. Met een totale afmeting van 81 cm lang, 41 cm breed en 64 cm hoog zul je toch best wel wat plaats moeten vrijmaken voor deze staande vogelkooi. Geschikt voor kleine vogelsoorten zoals bijvoorbeeld de bekende huisparkieten.

De ideale vogelkooi die bovendien geleverd wordt inclusief tal van handige spulletjes en toebehoren. Denk maar aan voerbakjes, drinkbakjes, een leuke schommel en enkele flexibele zitstokken. Ondanks de hoge prijs reageren klanten voornamelijk positief en zijn er ook heel wat kopers die het product gelijk aanbevelen.

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn dan kun je altijd nog kiezen voor deze unieke vogelkooi die jou wordt aangeboden en geleverd door Ferplast. Ferplast is een vaste waarde in de dierenwereld en garandeert niet alleen kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid maar ook een fraai design.

 

Voordelen

Materiaal: in tegenstelling tot de vorige 2 vogelkooien zul je merken dat dit exemplaar voornamelijk uit stevig natuurlijk hout vervaardigd blijkt.

Formaat: de kooi wordt gekenmerkt door een lengte van 81 cm, een breedte van ruim 41 cm en een hoogte van maar liefst 64 cm.

Toebehoren: op het moment van aankoop, krijg je er meteen heel wat spulletjes en accessoires bij zoals bijvoorbeeld een drinkbakje en een voerbakje maar ook enkele zitstokken en een schommel.

 

Nadelen

Prijzig: jammer genoeg is deze prachtige staande vogelkooi niet voorzien van de laagste prijs.

Koop bij bol.com (€119.95)

 

 

 

 

4. Ferplast Vogelkooi Voliere Nota 58 x 82 x 166 cm Met Accessoires

 

Net zoals het vorige product wordt ook deze vogelkooi jou aangeboden door het bekende merk Ferplast. Voor deze prachtige vogelkooi op wieltjes inclusief tal van praktische hulpstukken en accessoires zul je uiteraard heel wat budget moeten voorzien. Het is dus niet gelijk één van de goedkope producten uit deze top 5.

De kooi is voornamelijk vervaardigd uit duurzaam kunststof en afgewerkt in een prachtige zwart met witte kleur. Het is mogelijk om de onderbak probleemloos van het traliewerk te verwijderen zodanig dat het makkelijker wordt om de vogelkooi te reinigen. De lengte van de kooi wordt geschat op 58 cm, de breedte op ruim 82 cm en de hoogte maar liefst 166 cm.

Deze unieke staande vogelkooi om binnenshuis te plaatsen, is daarmee voldoende groot om meerdere vogelsoorten in te huisvesten. Denk maar aan parkieten of kleine papegaai soorten. Klanten zijn niet alleen overtuigd van het fraaie design maar geven daarnaast ook een positief advies over de duurzaamheid en het makkelijke onderhoud.

En opnieuw hebben we te maken met een vogelkooi afkomstig van het bekende merk Ferplast. Dit doet vermoeden dat Ferplast wel eens één van de populairste merken op het gebied van vogelkooien zou kunnen zijn. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Aarzel dan niet en lees vooral verder.

 

Voordelen

Materiaal: bij de productie van deze uitzonderlijk prachtige vogelkooi heeft men voornamelijk gewerkt met de positieve eigenschappen van kunststof.

Onderhoud: het is mogelijk om de opvangbak snel en probleemloos van het traliewerk af te klikken wat bijdraagt aan het onderhoud.

Formaat: deze unieke vogelkooi is ongeveer 58 cm lang, 82 cm breed en ruim 166 cm hoog.

 

Nadelen

Prijskaartje: ook hier zul je merken dat het prijskaartje toch wel iets boven het gemiddelde uitsteekt en dat is jammer.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. MPS Daisy Vogelkooi Met standaard 56,6 x 36,3 x 127 cm

 

Tot slot is er nog altijd de mogelijkheid om te kiezen voor deze prachtige vogelkooi van MPS inclusief standaard. In tegenstelling tot het vorige product lijkt het hier wel gelijk om een koopje te gaan. De moeite waard dus om de kooi toch maar even onder de loep te nemen.

De kooi inclusief standaard wordt gekenmerkt door een totaal formaat van maar liefst 56,5 x 36,3 x 127 cm en is daarbij behoorlijk groot. De aanwezigheid van de schuiflade die zich in de onderbak van de kooi bevindt, maakt het mogelijk om de vogelkooi makkelijk en snel te reinigen.

De levering van deze prachtige kooi omvat tevens ook heel wat hulpstukken en accessoires. Denk maar aan voerbakjes, waterbakjes en enkele flexibele zitstokken. Die maken de vogelkooi gelijk gebruiksklaar. Een blik op de online reviews toont aan dat het hier wel degelijk om een topproduct gaat. Werkelijk alle klanten hebben unaniem een maximumscore van 5 sterren uitgereikt. Echter is het mogelijk dat het opvallende design niet voor iedereen een schot in de roos zal zijn.

Tenslotte kun je altijd nog opteren om te kiezen voor deze unieke vogelkooi die jou wordt aangeboden door het, al dan niet bekende merk MPS. Ben je benieuwd of deze kooi al dan niet aan jouw verwachtingen kan voldoen? Bekijk dan zeker het overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen:

 

Voordelen

Formaat: het maximale formaat van de kooi wordt geschat op ruim 56,5 x 36,5 x 127 cm.

Schuiflade: deze vogelkooi is uitgerust met een makkelijk te verwijderen schuiflade die bovendien bijdraagt aan het onderhoud van de vogelkooi.

Prijskaartje: indien je niet gelijk heel wat geld wilt spenderen aan een degelijke vogelkooi dan lijkt dit exemplaar alvast een schot in de roos.

 

Nadelen

Design: het design en de gebruikte kleuren zijn echter wel bijzonder opvallend en daardoor misschien niet voor iedereen geschikt.

Koop bij bol.com (€109)

 

 

 

 

6. Wildlife Garden Rood

 

Deze houten vogelkooi is eigenlijk ook een soort voederhuisje. Het is gemaakt uit hout en je kunt kiezen uit maar liefst 10 verschillende kleuren. Zo kies jij het huisje dat je het mooiste vindt.

Het huisje is echt wel geschikt om het in de tuin een leuk plaatsje te geven. Zo kun jij het als voederhuisje gebruiken in de winterperiode of als nestkastje zodra de lente begint. Het is ideaal voor kleine vogelsoorten zoals musjes en roodborstjes.

Werkelijk alle kopers zijn helemaal tevreden over dit product. Ze geven dan ook een positief advies over de goede prijs-kwaliteitverhouding ervan. Daarnaast vindt de meerderheid dat het een duurzaam product is dat ook nog eens heel handig te gebruiken is.

Je kunt natuurlijk ook altijd nog kiezen voor deze unieke vogelkooi. Eigenlijk zouden we het ook kunnen omschrijven als een soort vogelhuisje dat speciaal ontworpen is om buitenshuis te plaatsen. Extra handig in de winter zodanig dat vogeltjes even kunnen schuilen en uitrusten.

 

Voordelen

Materiaal: het vogelhuisje is volledig vervaardigd uit bijzonder degelijk en natuurlijk hout.

Design: het is eigenlijk meer een prachtig voederhuisje dat bovendien te verkrijgen is in meerdere vrolijke en elegante kleuren.

Gebruiksgemak: het vogelhuisje is bijzonder eenvoudig om te installeren en biedt vooral kleine vogeltjes zoals roodborstjes en dergelijke, een praktisch onderkomen in de winter.

 

Nadelen

Prijskaartje: tot op heden zijn er alleen nog maar positieve reacties bij het product geplaatst. Echter is het mogelijk dat de prijs misschien voor sommigen een struikelblok blijkt.

Koop bij bol.com (€56.95)

 

 

 

 

7. Ferplast Regina Assorti

 

Deze Ferplast vogelkooi zou zeker deel kunnen uitmaken van de goedkope vogelkooien als je de prijs bekijkt. Deze witte kooi is gemaakt uit een combinatie van metaal met kunststof en ziet er heel stijlvol uit.

Het is een ronde, eerder kleine kooi die echt geschikt is om kleine vogelsoorten zoals parkieten in te plaatsen. Er is een uitneembare schuiflade voorzien waardoor je de kooi gemakkelijk kunt schoonmaken. Het is ook mogelijk om de kooi in een blauwe kleur te bestellen. Je kunt dus zelf kiezen wat je het mooiste vindt.

Op dit moment zijn er nog maar 3 reacties bij dit product geschreven. Toch vinden de meeste kopers het een handig product dat ook nog eens heel duurzaam is. De kooi beschikt ook over een goede kwaliteit. Dit alles in combinatie met het fraaie design doet ons vermoeden dat dit wel eens een vogelkooi aanbieding zou kunnen zijn.

Tenslotte is er dan nog de optie om te kiezen voor de vogelkooi van het bekende merk Ferplast. Om te weten te komen of dit product al dan niet iets voor jou is, kan het handig zijn om de voor- en nadelen even grondig te bekijken. Wij hebben die voor jou al even op een rijtje geplaatst.

 

Voordelen

Kostenplaatje: indien je liever niet zoveel geld wenst te spenderen aan een degelijke vogelkooi of wanneer je over een beperkt budget beschikt, dan is dit product werkelijk ideaal.

Materiaal: de combinatie van verschillende materiaalsoorten zoals kunststof en stevig metaal zorgen voor een duurzame en prachtige vogelkooi.

Onderhoud: het is mogelijk om de schuiflade er zonder problemen uit te nemen en deze makkelijk en snel schoon te maken.

Formaat: de vogelkooi is veeleer compact en daardoor makkelijk te verplaatsen en op te tillen.

 

Nadelen

Geen papegaaien: indien je graag één of meer papegaaien aankoopt dan is deze vogelkooi jammer genoeg net iets te klein.

Koop bij bol.com (€28.95)

 

 

 

 

Vogelkooien Koopgids

 

Het is niet altijd makkelijk een keuze te moeten maken tussen de diverse soorten vogelkooien. Kies je voor een vogelkooi met of zonder staander? En wat met het formaat en de gebruikte materiaalsoorten? En welke onderverdeling wens je te gebruiken? Kortom, het lijkt ons een goede aanbeveling om deze koopgids grondig door te nemen alvorens je de verschillende vogelkooien gaat vergelijken. Ga eventuele promoties en/ of leuke aanbiedingen alvast niet langer uit de weg.

Wat is een vogelkooi en het gebruiksgemak

Een vogelkooi, door sommigen ook wel eens volière genoemd, is stevig en duurzaam onderkomen indien je besluit vogels aan te kopen of te adopteren. Toch is het niet de bedoeling om zomaar de eerste de beste kooi aan te schaffen. Houd rekening met de vogels die je adopteert of koopt en hun basisbehoeften en benodigdheden. Zo zullen de behoeften van een papegaai er misschien net iets anders uitzien dan die van een parkiet.

De zoektocht zal aantonen dat er wel degelijk een grote verscheidenheid te bespeuren valt tussen de verschillende kooien. Ook op het gebied van formaat en gebruikte materialen zul je heel wat knopen moeten doorhakken. Wil je de kooi ergens binnenshuis een plekje geven of toch liever buitenshuis? Zorg er in dat laatste geval voor dat de materialen gelijk weersbestendig zijn. Wees tevens aandachtig voor de behoeften van de dieren. Zorg dat ze hun vleugels kunnen uitslaan en dat er voldoende speelgelegenheid voorzien is.

 

Het type kooi

We hebben het al min of meer even aangegeven maar er bestaan wel degelijke diverse soorten vogelkooien. Zo kun je kiezen voor een vogelkooi die voorzien is van een staander. Dergelijke exemplaren zijn niet alleen bijzonder stevig maar ook heel erg duurzaam. Bovendien behoort de vogelkooi met staander tot de meest populaire mogelijkheden. Houd er wel rekening mee dat je wel iets meer ruimte zult moeten voorzien en dat het prijskaartje misschien een tikkeltje hoger zal liggen.

Echter bestaat ook de mogelijkheid om te kiezen voor een vogelkooi zonder staander. Zo heb je heel wat compacte vogelkooien die je makkelijk op de vloer, de tafel of een ander meubelstuk kunt plaatsen. Verder kun je altijd nog kiezen voor een hangende vogelkooi of een combinatie tussen een staande en hangende vogelkooi. In dat laatste geval kies je voor een vogelkooi die je zowel vrijstaand zou kunnen plaatsen alsook aan de muur kunt bevestigen.

 

Het formaat

Het is daarnaast ook belangrijk om even stil te staan bij het formaat van de vogelkooi. Algemeen kun je stellen dat een grotere vogelkooi altijd beter is; hoe groter hoe beter dus! Echter kun je bij het bepalen van het formaat van de kooi wel degelijk rekening houden met enkele belangrijke factoren. In eerste instantie moet je letten op de vogelsoort die je in de vogelkooi wilt onderbrengen. Zoals reeds aangehaald is een papegaai veel groter dan bijvoorbeeld een parkiet.

Zorg ervoor dat de kooi voldoende groot is voor de diertjes om hun vleugels regelmatig even uit te slaan. Indien ze ook nog eventjes kunnen vliegen dan is dat zelfs nóg beter. Kies bij voorkeur voor een rechthoekige vogelkooi en niet voor een ovalen of gebogen variant. Een rechthoekige kooi is namelijk makkelijker voor de dieren om de begrenzing te kunnen inschatten.

 

De gebruikte materiaalsoorten

Je hebt eindelijk het formaat van de kooi bepaalt, dan zul je vaststellen dat er ook heel wat mogelijkheden zijn op het gebied van de gebruikte materiaalsoorten. Een groot deel van de vogelkooien is vervaardigd uit een duurzame combinatie van enerzijds plastic en anderzijds metaal. Echter kan de combinatie kunststof en metaal ook vaker voorkomen dan je denkt. Hierbij wordt het metaal gebruikt om het traliewerk te vervaardigen, terwijl plastic of kunststof gebruikt worden voor de onderbak. Echter blijken ook kooien uit hout geen uitzondering meer.

De onderverdeling van de vogelkooi, kenmerken en eventuele accessoires

Naast het formaat en de gebruikte materiaalsoorten, raden wij aan om ook even te letten op de onderverdeling van de vogelkooi. Al dan niet inclusief accessoires. We kunnen het niet genoeg herhalen, maar hoe groter de kooi hoe beter. Het is belangrijk dat vogels regelmatig eens hun vleugels kunnen uitslaan.

Zorg daarnaast voor voldoende zitstokken, enkele speeltjes en een degelijke voederbak en drinkbak. Heel veel vogels wassen zich graag en vaak, dus is het een aanbeveling om op zoek te gaan naar een apart bad. Zo kun je bijdragen aan de basisbehoeften van deze diersoort.

 

Budget

Tot slot willen wij nog even de aandacht vestigen op het mogelijke prijskaartje van een degelijke vogelkooi. Gemiddeld zul je moeten rekening houden met een prijskaartje van ongeveer 55 euro. Echter bestaan er ook heel wat vogelkooien die een pak goedkoper of misschien juist iets duurder zijn.

Het prijskaartje kan beïnvloed worden door verschillende factoren zoals bijvoorbeeld het formaat, het type en de gebruikte materialen. Zo zal een grote vogelkooi met staander vaak iets duurder zijn dan een exemplaar dat je aan de wand kunt bevestigen. Bedenk waar je naar op zoek bent en stel op voorhand een budget samen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe kun je de vogelkooi schoonmaken en hoe vaak?

Ben je van plan om vogels te kopen of te adopteren dan hoort daarbij een degelijke vogelkooi. Daarnaast is het belangrijk om de vogelkooi regelmatig schoon te maken en zo goed mogelijk te onderhouden. Het aantal keer dat je de vogelkooi moet verschonen is afhankelijk van verschillende elementen. Staat de vogelkooi binnen in huis of buiten in de open lucht? Heb je slechts 1 vogeltje of zijn het er minstens 10 of meer?

Algemeen wordt aangeraden om het voeder- en drinkbakje van de diertjes dagelijks, bij voorkeur tweemaal per dag, te verschonen. Voorzie de dieren van vers voedsel en drinkwater. Daarnaast ververs je de bodembedekking bij voorkeur tweemaal per week en maak je alle speeltjes en zitstokken met een sponsje en vochtig doekje schoon.

Q2: Waar moet een vogelkooi aan voldoen bij een putter?

Je besluit op zoek te gaan naar een degelijke vogelkooi. Dan zijn er standaard toch wel enkele dingen waarmee je rekening zou moeten houden. Het is nu eenmaal belangrijk om de diertjes zo goed mogelijk te onderhouden en in hun dagelijkse behoeften te voorzien. Kies daarom bij voorkeur voor een kooi die voldoende groot is. Hoe groter hoe liever. Kies, indien mogelijk voor een rechthoekige vogelkooi zodat de diertjes goed de begrenzingen van de kooi kunnen inschatten.

Als bodembedekking lijkt de beste optie schelpenzand te zijn. Kies voor een duurzaam voer waarin alle essentiële voedingsstoffen aanwezig zijn en ververs het drinkwater meermaals per dag. Zorg voor enkele zitstokken, speeltjes en een aparte ruimte waar de vogels hun bad in kunnen nemen.

 

Q3: Welke verf gebruik je het beste bij een vogelkooi?

Ben je niet van plan om een vogelkooi aan te kopen maar wil je er graag zelf eentje maken? Dan kan dat natuurlijk ook. Kies daarom steevast voor duurzame materialen. Indien je de vogelkooi na afloop graag in een nieuw kleurtje wilt steken, dan zul je bijgevolg op zoek moeten gaan naar de perfecte verf.

Om te bepalen welke verf het meest geschikt is om de vogelkooi te schilderen, is het belangrijk om rekening te houden met de gebruikte materialen. Zo zul je heel wat meer mogelijkheden hebben wanneer de vogelkooi uit hout vervaardigd is dan wanneer die uit staal of metaal gemaakt is. Kies bij voorkeur voor een waterachtige verf die diervriendelijk en bijgevolg niet giftig blijkt te zijn.

Q4: Hoe groot moet een vogelkooi zijn voor 2 parkieten?

We hebben het al even vermeld maar hoe groter de vogelkooi hoe beter. Uiteraard zijn er altijd minimale afmetingen waarmee je rekening zou kunnen houden. Zo is een papegaai niet hetzelfde als een duif of parkieten. Ben je dus van plan om 2 parkietjes aan te kopen dan zul je op zoek moeten naar een kooi van minstens 40 bij 35 cm en met een hoogte van minimaal 55 cm.

Het is belangrijk dat de vogelkooi voldoende groot is zodanig dat de diertjes van tijd tot tijd hun vleugels eens kunnen uitslaan. Indien dat niet mogelijk is dan is de vogelkooi jammer genoeg veel te klein. Zorg er daarnaast ook voor dat je kiest voor een rechthoekig exemplaar zodat de dieren in staat zijn om de begrenzingen duidelijk in te stellen.

 

 

Laatste update: 04.12.22

 

Beste volières – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Vanaf het moment dat je beslist om vogels te houden is het eerste wat op je lijstje staat, de aankoop van een degelijke vogelkooi. Het assortiment is bijzonder uitgebreid en daarom hebben wij voor jou al 3 volières uitgekozen om samen eens de voor- en nadelen te bekijken. Zo zou je kunnen kiezen voor de Ferplast Vogelkooi Voliere Nota die gemaakt is uit kunststof en bovendien een metalen dak heeft waardoor hij heel geschikt is om kanaries en parkieten in te houden. Ook de Voltrega Voliere 420 lijkt heel interessant omdat deze binnenvolière wel 5 deurtjes heeft waardoor je  makkelijk overal bij kunt.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

 5 beste volières (Reviews) van 2022

 

Ben je op zoek naar een mooie vogelvolière om binnen te plaatsen zodat je papegaai zijn eigen plekje heeft? Of geef je de voorkeur aan een buitenvolière eventueel met volière verwarming om je collectie kanaries een veilig onderkomen te geven? We hebben 5 volières geselecteerd aan de hand van de reviews van klanten. Neem gerust even de tijd om alles goed te bestuderen. Vraag eventueel het advies aan leden van een vogelvereniging om daarna de beste volière uit te kiezen voor jouw vogeltjes en misschien is het wel een leuke aanbieding.

 

1. Ferplast Vogelkooi Voliere Nota met accessoires

 

Het Italiaans bedrijf Ferplast behoort tot de topproducenten op het gebied van kwaliteitsvolle en mooie huisdier verblijven. Ferplast wordt vaak beschouwd als het beste merk dat oplossingen biedt voor het welzijn van je huisdieren. De ruime Ferplast volière heeft een afmeting van 76,5 x 57 x 161,5 cm en hij is daardoor geschikt om meerdere kanaries en exotische vogels in onder te brengen.

De kooi is gemaakt uit kunststof in een combinatie van de kleuren zwart en wit en hij heeft bovendien een metalen dak. Daarnaast zijn er ook meerdere deurtjes voorzien zodat je gemakkelijk in de kooi kunt komen om bijvoorbeeld de voederbakjes en de drinkfles te vullen. Door de wieltjes die onder de kooi zijn bevestigd, kun je hem vlot verplaatsen waardoor hij zowel binnen als buiten kan staan.

De uitschuifbare lade zorgt ervoor dat de kooi zonder al te veel moeite kan worden schoongemaakt zonder dat je de vogels moet storen. Deze kooi wordt geleverd met een volière inrichting waaronder zitstokken, een drinkfles en een voederbakje. In de reviews merken we dat de mensen heel tevreden zijn over hun aankoop en ze vinden dit trouwens een prachtige kooi.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: deze kooi kan zowel  voor binnen als voor buiten worden gebruikt.

Verplaatsbaar: doordat er wieltjes onder de volière zijn gemonteerd kun je hem gemakkelijk verplaatsen.

Uitzicht: de Nota volière heeft een mooie afwerking in het wit en zwart met een metalen dak. 

Accessoires: de vogelkooi wordt geleverd met zitstokjes, een drink- en een voederbakje.

 

Nadelen:

Montage: een tweetal klanten had problemen bij het monteren van de kooi.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Voltrega Voliere 420 Vogelkooi 

 

Voltrega is een toonaangevend familiebedrijf voor alles wat te maken heeft met huisdieren. Bovendien is deze Voltrega volière de populairste kooi onder de vogelliefhebbers. Deze vogelkooien zijn heel geliefd bij vogelliefhebbers waardoor ze ook worden geëxporteerd naar verschillende landen. Deze kooi is beschikbaar in de kleuren grijs en donkergroen.

De volières worden gemaakt in Spanje en zijn vervaardigd uit hoogwaardige niet-toxische materialen zoals in dit geval een combinatie van metaal en polypropyleen. De rechthoekige kooi weegt slechts 8 kg en hij meet 65 x 54 x 150 cm waardoor de volière geschikt is om alle soorten vogels in onder te brengen. Dankzij de 5 geïntegreerde deurtjes is deze binnenvolière heel toegankelijk zodat de voederbakjes en dergelijke vrij vlot kunnen worden omgewisseld. Doordat de kooi een heel strak design heeft kan hij gelijk waar in de woning worden geplaatst. 

Daarnaast zijn onderaan de kooi wieltjes geplaatst om hem gemakkelijk te kunnen verplaatsen zodat je ook eronder kunt schoonmaken. Sommige vogels durven wel eens kwistig zijn met hun zaadjes en strooien alles in het rond. De bak onderin de kooi is trouwens eenvoudig te reinigen dankzij een ladesysteem. In de reviews zien we een goede tevredenheid over de prijs-kwaliteitverhouding van dit product.

 

Voordelen:

Montage: de Voltrega volière is snel en  eenvoudig in elkaar te zetten met 2 personen.

Onderhoud: door de ladebak onderin de vogelkooi is hij gemakkelijk en snel schoongemaakt.

Het prijskaartje: deze volière valt in de laagste prijsklasse.

Toegankelijk: door de 5 geïntegreerde deurtjes kun je overal goed bij waardoor je vlot de voederbakjes en de drinkfles kunt vervangen.

 

Nadelen:

Lade: de lade onderin de kooi blijkt te laag te zijn waardoor er steeds zand wordt gemorst.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Volière 3221FL met uitneembaar looprooster en schuiflade

 

Deze volière heeft een goedkope prijs waardoor hij voor iedereen toegankelijk is. Hij kreeg bovendien in de reviews een goede beoordeling met ruim 4 van de 5 sterren. De klanten zijn vooral tevreden over de extra opbergruimte onder de kooi waar je bijvoorbeeld de voorraad voeding kunt op plaatsen of je kunt het wat opleuken met planten. Het onderstel en de kooi zijn bovendien apart te gebruiken want ze zijn niet aan elkaar bevestigd.

De klanten zijn minder tevreden over het feit dat de tralies verticaal lopen waardoor de kooi niet geschikt is voor klimmers en kromsnavels. De binnenvolière meet 81 x 54 x 157 cm en hij is volledig gemaakt uit antraciet grijs metaal. Door zijn sobere kleur en zijn eenvoudig design past hij heel goed in elk interieur. Daarnaast is hij voorzien van zwenkwielen om hem makkelijk te kunnen verplaatsen bijvoorbeeld wanneer je hem wil schoonmaken. 

Dit kan trouwens heel eenvoudig door de uitneembare schuiflade en het uitneembare looprooster onderin de kooi. Deze vogelkooi wordt geleverd met de volière inrichting waaronder verschillende zitstokken, voeder en drinkbakjes, een uitneembaar looprooster, schuiflade en een los onderstel met zwenkwielen. Deze volière heeft aan de voorkant een grote deuropening waardoor hij vrij vlot toegankelijk is.

 

Voordelen:

Design: door zijn sobere zwarte kleur en zijn eenvoudig design past hij in elk interieur.

Gebruiksvriendelijk: deze volière bestaat uit 2 losse delen die eventueel apart kunnen gebruikt worden.

Onderhoud: door het uitneembare looprooster en schuiflade is deze kooi heel gemakkelijk te onderhouden.

Het prijskaartje: deze volière is de goedkoopste in onze lijst met topproducten waardoor hij voor iedereen toegankelijk is.

 

Nadelen:

Verticaal: de kooi bestaat volledig uit verticale tralies waardoor hij niet geschikt is voor klimmers en kromsnavels.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Duvo+ Voliere Asti in hout met metalen schuiflade

 

Deze witte houten volière is van het merk Duvo dat zijn focus legt op kwalitatief hoogstaande producten die de band tussen huisdier en baasje alleen maar versterkt. Duvo beschouwt het als zijn taak om net als jij, elk huisdier te behandelen en te verwennen als een volwaardig lid van de familie. Deze knappe kleine volière is daar het perfecte voorbeeld van.

Door zijn beperkte afmetingen van 82 x 40 x 160 cm is de volière geschikt om kleine vogels in te houden die in de winter graag binnen vertoeven en in de zomer genieten van het zonnetje buiten. Deze vogelkooi heeft een deur aan de zijkant waardoor je makkelijk de voederbak en de drinkfles kunt vervangen. Daarnaast heeft deze volière 2 zitplaatsen die willekeurig in de kooi kunnen worden verplaatst zodat de vogels regelmatig van een ander uitzicht kunnen genieten.

De staande kooi heeft onderin een metalen schuiflade om het schoonmaken gemakkelijker te laten verlopen. Bovendien is deze volière geschikt om verschillende soorten exotische vogels in te houden vooral met name parkieten. In de reviews merken we dat de meeste klanten tevreden zijn over de aankoop van deze mooie vogelkooi.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: de houten volière kan zowel binnen als buiten worden geplaatst.

Vogelsoorten: de kooi is vooral geschikt voor kanaries, parkieten en andere kleine tropische vogelsoorten.

Onderhoud: de vogelkooi heeft een metalen schuiflade om hem gemakkelijker te kunnen schoonmaken.

Design: het hout van deze knappe vogelkooi is in het wit geverfd. Hij ziet er gewoon heel mooi uit met een spits lopend dak.

 

Nadelen:

Bescherming: wanneer je van plan bent om hem buiten te plaatsen geeft een klant de raad om het houtwerk nog te voorzien van 2 lagen houtbeits.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Volière strong 60 de luxe Strong Housten 2 binnenvolière

 

De volière van Strong is een binnenvolière die gemaakt is met een combinatie van hout en metaal die een harde poedercoating kreeg in een antracietgrijze kleur. Hij heeft een strak design waardoor hij mooi past bij elke woninginrichting. Daarnaast heeft hij een afmeting van 60 x 49 x 155 cm en daardoor is hij geschikt voor het houden van een papegaai of verschillende kleinere vogels samen.

Door zijn uitsluitend horizontale tralies die op een afstand geplaatst zijn van 1,3 cm is hij de beste keuze om klimmers in te houden. Bovendien is de vogelkooi voorzien van zwenkbare wielen waardoor hij heel gemakkelijk kan verplaatst worden. Hierdoor kun je hem regelmatig op een ander plaats zetten of je kunt hem zelfs even buiten plaatsen bij mooi weer.

Bovendien heeft deze kooi een hele leuke volière inrichting met houten etages en houten trappen waarmee je dieren zich zeker zullen vermaken. Onderin de kooi ligt een uitneembaar looprooster en ook een uitschuifbare lade om de kooi gemakkelijk te kunnen reinigen. Er zijn voor deze volière nog geen reviews geplaatst.

 

Voordelen:

Verrijdbaar: door de zwenkwielen kan deze kooi bij mooi weer ook even buiten worden geplaatst.

Inrichting: de volière heeft houten etages en houten trappen zodat je huisdier zich zeker zal vermaken.

Design: de eenvoudige en strakke look zorgen ervoor dat hij past in elk interieur.

Tralies: de tralies zijn allemaal horizontaal waardoor hij uitermate geschikt is voor klimmers en kromsnavels.

 

Nadelen: 

Montage: om de kooi in elkaar te zetten moet je toch met 2 personen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Volières Koopgids

 

Een gewone vogelkooi is oké als je maar 1 of 2 vogeltjes hebt. Echter, wanneer je wil uitbreiden en meerdere vogelsoorten houden, dan is een degelijke volière van grote waarde voor het welzijn van je dieren. Het type volière dat je uitkiest is relevant aan het aantal vogels en de vogelsoorten die je wil houden want niet elk type kooi is bijvoorbeeld geschikt voor een papegaai. Daarnaast moet je je afvragen of je een binnenvolière wil of eentje die je enkel buiten kunt plaatsen. Neem de tijd om de verschillende mogelijkheden te vergelijken en vraag eventueel een aanbeveling aan een vogelkweker.

Wat is een volière en waarvoor wordt hij gebruikt

In een volière worden vogels gehouden die eigenlijk in gevangenschap leven. Je kunt volières vinden die net groot genoeg zijn om een 5-tal vogels in te houden maar je hebt ook exemplaren waarin je als mens kunt rondwandelen. Deze vogelkooien vind je veelal terug in dierentuinen maar ook bij grote vogelliefhebbers die genieten van het gezelschap van hun gevederde vrienden. In streken waar het tijdens de wintermaanden heel koud kan worden zul je vaak volières vinden die afgesloten zijn en bovendien ook nog worden verwarmd, afhankelijk van de vogelsoorten die erin worden gehouden.

Andere volières zijn bovenaan open en hebben maar een hoogte van 1 m. Hierin wordt dikwijls pluimvee gehouden dat niet of niet goed kan vliegen. Een volière is meestal volledig gemaakt uit draad of traliewerk alhoewel een vogel meer beschermd is in een kooi met glazen zijwanden. Deze worden echter steeds minder gebruikt omdat sommige vogels zich verwonden door tegen het glas aan te vliegen. Daarnaast kan een volière wanneer die ruim genoeg is, voorzien worden van beplanting om de vogels een goede beschutting te geven en een natuurlijke omgeving te bieden.

 

De verschillende types 

Er zijn diverse soorten volières die elk hun specifieke waardes hebben die je in overweging moet nemen nemen. Zo is er de vogelkooi al dan niet op een staander. Deze modellen zijn vooral geschikt om binnenshuis vogels te houden en in kleine aantallen. Een vogelkooi is meestal maar voorzien om een koppeltje of in sommige grotere varianten 2 koppeltjes te houden. Deze soort kooi kun je ook eventueel aan de muur bevestigen of gewoon op de kast of op de tafel zetten.

Daarnaast heb je de volières die merkelijk veel groter zijn van formaat. Er zijn volières om binnen te plaatsen en er zijn ook buitenvolières die weerbestendig zijn. Ook hier is de keuze van het type volière afhankelijk van de vogelsoort die je wilt houden en de grootte van de vogelcollectie die op je verlanglijstje staat. In een volière kunnen meerdere vogelsoorten bij elkaar geplaatst worden waardoor je een mooie klank- en kleurcombinatie kunt creëren. Bovendien zijn volières ook geschikt om kromsnavels en andere klimmers in te houden op voorwaarde dat de volière stevige en horizontale tralies heeft.

 

Het formaat en de gebruikte materialen

Het formaat van de kooi is een groot en belangrijk aandachtspunt bij het kiezen van de volière. We kunnen stellen dat een volière met veel ruimte altijd beter is. Je moet natuurlijk wel rekening houden met de beschikbare ruimte en welke vogelsoorten je erin wil onderbrengen. Je moet er zeker op letten dat de dieren hun vleugels kunnen spreiden en wanneer de vogels de mogelijkheid hebben om te kunnen vliegen is dit zelfs nog beter. Het is ook belangrijk dat ze zich even in een hoekje kunnen terugtrekken wanneer dit nodig is.

Een volière bestaat uit duurzame materialen, vaak een combinatie van kunststof en metaal. De tralies zijn in metaal en het frame is samengesteld uit een hoogwaardige kwaliteit kunststof. Daarnaast heb je volières die volledig zijn gemaakt uit roestvrij staal dat meestal een poedercoating heeft. Informeer je steeds goed of deze constructies weersbestendig zijn. Tenslotte heb je de volières met een houten frame en een metalen bedrading. Deze zijn dikwijls al behandeld zodat ze zowel binnen als buiten kunnen worden geplaatst.

Het onderhoud en het prijskaartje

De meeste volières zijn eigenlijk vrij gemakkelijk te onderhouden. Vaak zijn ze voorzien van een uitneembaar looprooster dat kan worden afgeborsteld en onder de kraan worden afgespoeld. Daarnaast is de kooi bijna altijd voorzien van een uitneembare schuiflade die je kunt vullen met vogelzand of andere materialen waar vogels graag in scharrelen. Deze lade kun je gewoon uit de volière schuiven om te ledigen en te reinigen.

Tot slot bekijken we nog het gemiddelde budget dat je wellicht aan een volière zal besteden. Het prijskaartje is altijd afhankelijk van het formaat, het soort kooi, waaruit de volière gemaakt is en of er al dan niet een volière inrichting wordt bijgeleverd. Voor een degelijke volière met een gemiddeld formaat zoals we hieronder bespreken zul je moeten rekenen op een bedrag tussen 120 en 180 euro. Misschien kun je ook even kijken bij de aanbiedingen waar je misschien wel de perfecte match zal vinden.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Welke vogels kunnen er in een volière buiten worden gehouden?

Enkele vogelsoorten die buiten kunnen gehouden worden in een niet verwarmd hok met nachtverblijf zijn onder andere zebravinkjes, goudmussen, diamantduifjes, Chinese dwergkwartel, witkopnon, zangkanarie, Japans meeuwtje en de bandvink. Daarnaast zijn er nog de bourke parkiet, valkparkiet, diamantvink, de zang- en kleurkanarie, de elegantparkiet en het oranjekaakje. Tenslotte ook nog het Mozambiquesijsje en de ceres-amadine.

Vogels die je wil buiten houden moeten voldoende geacclimatiseerd zijn en bovendien de mogelijkheid hebben om uit de tocht, droog en vorstvrij te zitten. Vraag steeds advies aan een vogelkweker of vogelvereniging welke vogels goed met elkaar overweg kunnen. 

 

Q2: Welke vogels kunnen er samen in een volière worden gehouden?

Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Elke vogel heeft specifieke karaktertrekjes en verdragen wel of niet bepaalde andere vogelsoorten. Zo is er bijvoorbeeld het Mozambiquesijsje die heel makkelijk te onderhouden is, maar hij zorgt voor problemen als je hem bij edelzangers plaatst. Je vraagt best raad aan de vogelkweker of aan een vogelvereniging welke collectie je kunt samen zetten. 

Daarnaast is de kanarie een sociale vogel die goed gedijt met andere vogels in een gezelschapsvolière. Zorg ervoor dat je volière niet overbevolkt raakt en dat iedere vogel zijn levensruimte heeft.

Q3: Welke planten kunnen er in de volière worden gezet?

Niet elke plant is geschikt om in een volière te plaatsen. Er zijn veel planten die vaak niet giftig zijn voor de inheemse vogels die je terug kunt vinden in je tuin. Echter, volièrevogels die meestal van tropische origine zijn, kunnen er niet tegen. Bovendien lusten alle vogels heel graag jonge scheuten die uit de planten komen, zelfs de kanarie en de zebravink. Jonge boompjes zullen dus heel snel kaalgevreten zijn. Voor kromsnavels is het belangrijk dat de beplanting tegen een stootje kan.

Bomen en struiken worden het best achteraan in de volière geplaatst om rust en beschutting te bieden. Naar voren toe kun je van groot naar klein grassoorten plaatsen zoals varkensgras, Engels raaigras en gewoon straatgras. Daarnaast is vogelmuur, paardenbloem, bosaardbei, viooltjes, goudsbloem en munt een goed idee. Vogels zijn ook gek op trosgierst, onkruidzaad, millet en panis.

 

Q4: Welke spar of den kan in de volière worden geplant?

Wanneer je bomen en struiken in een volière plant, moet je er ook rekening mee houden dat deze regelmatig moeten worden gesnoeid. Een gewone spar zoals de kerstboom en een lariks spar kun je gemakkelijk in een volière planten. Een nordmann spar wordt afgeraden vanwege zijn giftige naalden. Ook de gewone conifeer kan zonder problemen als beschutting in een volière worden geplant.

Andere sparren en dennen die niet giftig zijn voor onze tuinvogels, zullen mogelijks niet geschikt zijn voor de tropische vogelsoorten in de volière. Vraag steeds raad aan ervaringsdeskundigen.

 

Q5: Welke parkieten kunnen samen in een volière worden geplaatst?

Grasparkieten, valkparkieten, bourke of andere neophema-soorten en catharina’s kunnen gemakkelijk bij elkaar in een volière worden gehouden. Helaas passen forpussen daar niet bij. Alle papegaaisoorten die groter zijn dan valkparkieten kun je beter niet samenhouden met grasparkieten. Dan denken we aan de dwergpapegaai en verwanten aan de agapornis familie, die andere soorten heel gemeen kunnen bijten. Het grote probleem bij het samenhouden van verschillende soorten is vaak de ruimte.

 

 

Laatste update: 04.12.22

 

Beste vogelvoer – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Vogelvoer is voor heel wat vogels het belangrijkste onderdeel van hun dag. Het juiste voer zorgt voor een aangenaam vetlaagje waardoor ze probleemloos de winter kunnen overbruggen of draagt bij aan een hoger energieniveau zodanig dat ze eitjes kunnen leggen en hun jongen kunnen verzorgen in de lente. Wij zetten in de tabel hieronder graag 3 hedendaagse toppertjes binnen dit segment in de kijker. Zo kun je enerzijds opteren voor het bekende Versele-laga Classic vogelvoer dat met name geschikt is voor grote parkieten. Wil je graag de buitenvogels en vogels in de tuin van extra voedingsstoffen voorzien, dan is het Allbirds&Co Pindanetje een betere aanbeveling.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste vogelvoer (Reviews) van 2022

 

Het beste vogelvoer is het voer dat 100% tegemoet komt aan de noden en behoeften van het dier. Echter is het gamma vogelvoer vandaag de dag behoorlijk uitgebreid wat het niet altijd makkelijk maakt om een keuze te maken. Moet je nu voor pellets vogelvoer kiezen of toch beter voor een vogelvoer krans of vogelvoer standaard? En hoe zit het dan met de merken? Zo kun je bijvoorbeeld opteren voor het bekende Versele Laga vogelvoer of kwalitatieve Vivara vogelvoer. Wij selecteerden alvast 6 topproducten rekening houdend met de online reviews en het advies van experts. Bekijk het even en misschien zit er wel een leuke aanbieding tussen!

 

1. Versele-laga Classic Grote Parkieten Basis zadenmengeling Inhoud: 20 kg

 

Net zoals andere huisdieren hebben ook vogels nood aan een juist en evenwichtig voer dat hen voorziet van alle nodige stoffen en voedselbestanddelen. Neem nu bijvoorbeeld dit vogelvoer van Versele-Laga uit de bekende Versele-Laga Classic serie waarbij een basis zadenmengeling aangeboden wordt, geschikt voor (grote) parkieten. Bovendien telt de verpakking maar liefst 20 kg waardoor het prijskaartje er al meteen een pak gunstiger uitziet.

Zo omvat de mengeling een bepaalde hoeveelheid tarwe, kempzaad, gele millet en kanariezaad dat wordt aangevuld met gepelde haver, paddy rijst, witte millet, nigerzaad, boekweit, lijnzaad, milo, cardy en rode millet. Houd er wel rekening mee dat het vogelvoer niet voldoende mineralen en vitaminen bevat en je deze best nog zelf toevoegt onder de vorm van fruit en/ of groenten.

Een blik op de online reviews laat meteen een mooie gemiddeld eindscore van 5 sterren zien waardoor we kunnen besluit dat dit vogelvoer tot de populairste uit het rijtje behoort. Klanten reageren duidelijk positief over de aangeboden kwaliteit in combinatie met zijn relatief goedkope prijskaartje.

 

Voordelen:

Verpakking: het vogelvoer wordt geleverd in een stevige verpakking met een inhoud van maar liefst 20 kg.

Samenstelling: dit volledig diervoeder omvat een basis zadenmengeling bestaande uit gele millet, witte millet, rode millet, boekweit, tarwe, milo, paddy rijst, nigerzaad, lijnzaad, gepelde haver, kanariezaad, kempzaad en cardy.

Budgetvriendelijk: in tegenstelling tot wat je eerst zou verwacht hebben, lijkt het prijskaartje uiteindelijk best wel mee te vallen.

Vogels: dit unieke diervoeder is voornamelijk bedoeld voor de zogenaamde grote parkietachtigen.

 

Nadelen:

Geen mineralen: zaden alleen is jammer genoeg niet voldoende en dus zul je zelf nog wat extra mineralen en vitaminen moeten voorzien door de dieren fruit en groenten te geven.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Allbirds&Co Pindanetje Buitenvogelvoer 4 x 200 g Aanvullend diervoeder

 

Ben je op zoek naar het geschikte vogelvoer voor tuinvogels? Dan kan dit product van Allbirds & Co misschien wel wat voor jou betekenen. Dit buitenvogelvoer, bestaande uit pindanetjes, wordt geleverd in verpakkingen van telkens 4 keer 200 gram. Dit betekent dus dat elk afzonderlijk pindanetje een inhoud telt van 200 gram pinda’s en voldoende is om enkele vogels van een maaltijd te voorzien.

Daar pinda’s heel wat energie bevatten en daarnaast nog eens makkelijk te verteren zijn, zijn ze meteen het ideale vogelvoer voor in de winter. Bovendien kun je de netjes makkelijk en snel ergens in de boom bevestigen en, aangezien ze per 4 geleverd worden ook nog eens verspreiden over meerdere bomen/ struiken.

Houd er wel rekening mee dat dit geen volwaardig vogelvoer voor buitenvogels is en dat er altijd nog wat mineralen en/ of vitaminen zullen ontbreken. Desondanks blijven ze een goede aanbeveling omdat ze de dieren in de winter van en vetlaagje helpen voorzien. En daar lijken ook alle klanten het tot op heden mee eens te zijn.

 

Voordelen:

Verpakking: de verpakking telt maar liefst 4 afzonderlijke pindanetjes van elk 200 gram en biedt een bijgevolg een totaalpakket van 0,8 gram aan.

Pinda’s: de netjes zijn voornamelijk voorzien van pinda’s die niet alleen rijk zijn aan energie maar bovendien ook makkelijk te verteren zijn.

Bevestiging: je kunt ze, vanwege het netje, makkelijk en snel in de bomen ophangen.

Duurzaam: deze pindanetjes kun je een hele poos bewaren en dat beschouwen ook heel wat klanten als een pluspunt.

 

Nadelen:

Aanvullend diervoeder: echter is het geen volwaardig vogelvoer en zullen er altijd nog de nodige vitaminen en mineralen ontbreken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Gevriesdroogde Meelwormen Buitenvogelvoer 5 l Ideaal wintervoer

 

Met deze gevriesdroogde meelwormen kies je misschien wel voor het smakelijkste buitenvogelvoer met de laagste prijs? Uit de vele positieve online reviews en de mooie bijbehorende gemiddelde eindscore van 4,9 sterren, kunnen we stellen dat heel wat klanten er net hetzelfde over lijken te denken.

Deze vorm van aanvullend diervoeder bevat, net zoals de pinda’s, heel wat energie en blijkt daarnaast rijk aan eiwitten. Dat maakt deze gedroogde meelwormen werkelijk ideaal om vogels en egels tijdens de koude wintermaanden van voedsel te voorzien. Daarnaast kun je ze ook makkelijk blijven doorgeven aan het begin van het seizoen wanneer de diertjes uit hun winterslaap komen.

De meelwormen worden geleverd in een stevige hersluitbare zak met een totale inhoud van maar liefst 5 kg. Kortom, voldoende voedsel om meerdere diertjes van een goede vetlaag te voorzien. En zelfs kippen kunnen meegenieten van deze gezonde snack!

 

Voordelen:

Verpakking: je krijgt een stevige hersluitbare verpakking toegestuurd met een maximale inhoud van ongeveer 5 kg.

Meelwormen: de verpakking omvat een heleboel gedroogde meelwormen die niet alleen rijk zijn aan eiwitten maar tevens ook bijdragen aan energie.

Toepassing: het voer is bedoeld om niet allen vogels maar ook egeltjes tijdens de winter van voldoende voedingsstoffen te voorzien. Ook wanneer de egeltjes na hun winterslaap weer wakker worden, is dit een uitgelezen voedingsbron.

 

Nadelen:

Aanvullend: ook hier moeten we er wel even op wijzen dat het om een aanvullend soort diervoeder gaat en bijgevolg bepaalde vitaminen en mineralen zullen ontbreken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Strooivoer Buitenvogelvoer 5 kg Strooivoer voor de buitenvogels

 

Uiteraard moeten we niet alleen extra attent zijn tijdens de koude wintermaanden maar bij voorkeur het hele jaar door. Zo wenden vogels hun verkregen energie in de winter bijvoorbeeld aan om hun lichaam op temperatuur te houden en in het voorjaar om eitjes te leggen en jongen groot te brengen. Dit strooivoer is dan ook de perfecte combinatie om buitenvogels van de belangrijkste voedingsstoffen te voorzien.

Het voer wordt geleverd in een stevige verpakking die een totale inhoud van maar liefst 5 kg kent en voornamelijk bestaat uit een heleboel granen, zaden en peulvruchten. Uiteraard moet je jezelf er wel bewust van zijn dat het ook hier om een aanvullend diervoeder gaat.

Desondanks reageren klanten duidelijk positief en belonen ze het strooivoer met een mooie eindscore van 4,8 van de 5 sterren. Slechts één koper, die het strooivoer voornamelijk voor zijn eigen huisdieren gebruikt, vermeldt dat zijn dieren het voeder helemaal niet lekker vinden.

 

Voordelen:

Verpakking: het strooivoer wordt jou aangeboden en thuis geleverd in een stevige verpakking met een maximale inhoud van maar liefst 5 kg.

Samenstelling: het vogelvoer omvat een mengeling van zaden, peulvruchten en granen.

Handig in gebruik: dit strooivoer is makkelijk en snel over het gazon of vogelhuisje uit te strooien. Bovendien is het voer geschikt om het hele jaar door te geven.

Budgetvriendelijk: het is één van de meest budgetvriendelijke soorten vogelvoer uit deze top 6 selectie.

 

Nadelen:

Slechte smaak: één klant maakt jammer genoeg melding van een slechte smaak en matige kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Vivara Vetbollen in emmer 30 x 95 g De beste kwaliteit vetbollen

 

Ben je echter bewust op zoek naar vetbollen om in de bomen en vogelhuisjes te bevestigen, dan is dit product gelijk waar jij naar op zoek bent. De vetbollen worden geleverd door het bekende, en misschien door velen eveneens beschouwd als het beste, merk Vivara en staan garant voor kwaliteit en duurzaamheid.

De vetbollen worden per 30 stuks geleverd in een stevige plastic emmer met bijbehorend hersluitbaar deksel. Elke afzonderlijke vetbol kent een gewicht van ongeveer 95 gram en is nog eens extra omgeven door een groen netje, wat het makkelijker maakt om ze in de bomen te hangen. Hun specifieke samenstelling zorgt overigens voor een rijk caloriegehalte wat hen geschikt maakt als vogelvoer voor in de winter.

De meeste kopers zijn dan ook 100% overtuigd van hun aankoop en raden het product aan. Slechts enkele klanten hebben toch zo hun bedenkingen. Zo is er één koper die vindt dat er te weinig vetbollen geleverd werden en een andere klant vindt dan weer de netjes maar niets.

 

Voordelen:

Verpakking: de vetbollen worden geleverd in een stevige grote plastic emmer met een bijbehorende deksel. Op die manier kun je de verpakking steeds weer hermetisch afsluiten.

Samenstelling: de vetbollen bestaan voornamelijk uit een mengeling van zaden en pitten en bieden een hoog caloriegehalte aan.

Inhoud: de emmer telt maar liefst 30 vetbollen met elk afzonderlijk een gewicht van 95 gram.

 

Nadelen:

Te weinig: ondanks het feit dat er toch wel al 30 bollen worden geleverd, vindt één gebruiker dat het er toch wel wat meer hadden mogen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Voederkrans met pindanet en decoratie Ø 28 cm. Cadeautip! Krans voor buitenvogels

 

We kunnen het rijtje vogelvoer uiteindelijk afsluiten met dit unieke vogelkransje geleverd en aangeboden door Gebr. De Boon. Deze voederkrans met bijbehorende decoratie en pindanet kent een maximale doorsnede van maar liefst 28 cm en blijkt uitermate geschikt als vogelvoer voor buitenvogels.

De voederkrans, die overigens een inhoud van ongeveer 750 gram aanbiedt, is voorzien van diverse snacks en lekkernijen om tuinvogels van (extra) energie te voorzien. Zo herken je er onder andere vast en zeker walnoten, appel, zonnebloempitten, kardizaad, tarwe, boekweit, haver en gepelde pinda’s in. Ondanks het feit dat dit unieke gemengde pakket heel wat verschillende lekkernijen aanbiedt, blijft het een aanvullend diervoeder waarbij sommige mineralen en vitaminen zullen ontbreken.

Jammer genoeg kunnen wij jou geen verder advies geven over de gebruikerservaringen aangezien er tot op heden nog geen enkele koper een reactie heeft geplaatst. Het hoge prijskaartje zou hier misschien wel een verklaring voor kunnen zijn.

 

Voordelen:

Formaat: de voederkrans kent een doorsnede van maximaal 28 cm en weegt ongeveer 750 gram.

Samenstelling: de krans is voorzien van allerlei lekkernijen en snacks zoals bijvoorbeeld boekweit, tarwe, gepelde pinda’s, haver, appel, walnoten en diverse soorten zonnebloempitten.

Handig in gebruik: de voederkrans werd afgewerkt met enkele leuke decoratietjes en wordt jou aangeboden met een handige pindanetje waardoor je de krans makkelijk in de boom kunt hangen.

 

Nadelen:

Prijzig: het is niet meteen één van de goedkope producten uit onze selectie en bijgevolg misschien net iets minder toegankelijk.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Vogelvoer Koopgids

 

Of je nu zelf meerdere vogels hebt of als grote vogelliefhebber regelmatig wat vogelvoer te grabbel legt in de tuin, het is belangrijk om rekening te houden met de juiste voedingsstoffen. Zo zijn niet alle bestanddelen even veilig en bestaan er diverse soorten vogelvoer afhankelijk van het ras, de leeftijd en de ruiperiode. Het is daarom een goed idee om deze vogelvoer koopgids even door te nemen alvorens je verschillende opties met elkaar gaat vergelijken. Houd daarbij rekening met de aanbevelingen van experts en andere klanten die jou mogelijks ook op enkele leuke aanbiedingen en promoties kunnen wijzen.

Wat is vogelvoer en welke voedingsstoffen bevat het

Net zoals andere dieren hebben ook vogels nood aan de juiste voedingsstoffen die bevorderlijk zijn voor én bijdragen aan een goede gezondheid. Het hedendaagse uitgebreide assortiment maakt het jammer genoeg niet altijd even makkelijk om een keuze te maken. Zo bestaan sommige soorten vogelvoer uit een combinatie van allerlei zaden, peulvruchten en pitten en worden andere soorten voer dan weer aangevuld met bepaalde fruitsoorten, groenten en andere belangrijke voedingsmiddelen.

Indien je op zoek bent naar een bepaald type vogelvoer dat in staat is om een gezond en evenwichtig voedingspatroon te ondersteunen, dan moet het voer standaard uit 4 pijlers bestaan: zaden, groenten, noten en vers fruit. Deze combinatie zal vast en zeker voor een uitgebalanceerd en overheerlijk menu zorgen. En uiteindelijk eten wij mensen ook niet alleen maar fruit of vlees maar is ons gemiddeld eetpatroon een combinatie van verschillende voedingsstoffen.

 

Wat zijn mogelijk giftige voedingsstoffen

Toch willen wij nog even wijzen op de gevaren van verkeerde voedingsstoffen. Zo gaan velen er onterecht van uit dat vogels eender welke soort groente, fruit of noten kunnen eten want de duiven op straat eten het ook. Dat is jammer genoeg niet waar en zorgt ervoor dat heel wat vogels vroeg of laat bij de dierenarts belanden.

Net zoals bij honden vermijd je dus ook bij vogels maar beter chocolade aangezien ze kunnen leiden tot overgeven en diarree. Daarnaast wordt ook het geven van zout, suiker en avocado afgeraden. Zelfs de pitten van appelen en peren kunnen al voldoende zijn om allerlei gezondheidsproblemen te veroorzaken. Avocado ligt bijvoorbeeld vaak aan de basis van allerlei nier- én hartproblemen. Kortom, als dierenvriend is het belangrijk om aan de gezondheid van je huisgenoten te denken.

 

De verschillende soorten vogelvoer in verhouding tot de leeftijd, het ras en de ruiperiode

Zoals reeds aangegeven bestaan er wel degelijk verschillende soorten vogelvoer. Echter lijkt de samenstelling ervan in de meeste gevallen de 4 pijlers te ondersteunen waarbij zaden, noten, vers fruit en groente elkaar goed aanvullen. Toch is het belangrijk om niet alleen rekening te houden met de samenstelling van het vogelvoer maar eveneens aandachtig te zijn voor enkele externe factoren. Zo is elke vogel anders en zal elk dier zijn unieke eigenheid hebben op het gebied van voedingsinname.

Naast het unieke karakter van elk dier zal ook het ras, de leeftijd en de ruiperiode een bepalende factor zijn om te kiezen voor een bepaald soort vogelvoer. Het spreekt voor zich dat een jong dier net iets meer vetten en andere belangrijke voedingsstoffen nodig heeft dan een volwassen vogel en de behoeften hier dus duidelijk verschillend zijn. Daarnaast is de snavel van jonge vogeltjes vaak nog niet voldoende ontwikkeld om harde peulvruchten en fruit probleemloos aan te kunnen.

Hoe vaak dien je vogelvoer aan te vullen/ geven

In vergelijking met sommige andere dieren, zijn vogels wel degelijk in staat om te weten wat ze moeten eten en in welke mate. Er zijn dan ook maar weinig vogels die zich overmatig zullen volproppen waardoor de kans op overgewicht bij deze dieren miniem tot vrijwel onbestaande is. Jij moet er alleen maar voor zorgen dat ze een voldoende gevarieerd dieet aangeboden krijgen én dat hun voeder- en drinkbakje, bij voorkeur dagelijks wordt schoongemaakt.

In de meeste gevallen volstaat het dus om elke ochtend het voederbakje op te vullen met de nodige voedingsstoffen. De dieren zullen dan zelf wel bepalen hoeveel ze precies moeten eten om de dag door te komen. Uiteraard zijn er bepaalde vogelsoorten die een grotere hoeveelheid voedingsstoffen nodig hebben en dus geneigd zijn om iets meer en vaker te eten. Denk bijvoorbeeld maar aan ara’s of andere papegaaisoorten waarbij het belangrijk is om het voederbakje meermaals per dag even aan te vullen.

 

Enkele bijkomende tips

Tot slot willen we deze koopgids afsluiten met enkele nuttige tips die misschien wel van pas kunnen komen bij de zoektocht naar het juiste vogelvoer. Zo is en blijft het uitermate belangrijk om rekening te houden met je dier. Vermijd daarom eventuele abrupte veranderingen in het dieet.

Wil je echter dat jouw vogel aan meerdere soorten voer gewend raakt, probeer dan om diverse soorten vogelvoer met elkaar af te wisselen. Doe dit echter geleidelijk aan en houd rekening met de grenzen die door het dier worden aangegeven. Zo kun je bijvoorbeeld geleidelijk aan eens een stukje fruit of groente aan het dieet toevoegen indien jouw vogel voornamelijk zaden, peulvruchten en pitten verorbert.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe maak je vogelvoer?

Het is wel degelijk mogelijk om zelf vogelvoer te maken. Zo leert een korte zoektocht ons dat het internet tal van recepten aanbiedt om vetbollen en vogelkransjes te maken. Vetbollen zijn misschien wel het makkelijkst en snelst klaar te maken doordat je enkel frituurvet en zadenmengsel nodig hebt. Kies bij voorkeur geen kippenvoer aangezien dergelijke zaden net iets te groot zijn en te hard aanvoelen.

Zo moet je het frituurvet allereerst in een pan smelten om er vervolgens, eenmaal het vet warm aanvoelt, het zadenmengsel beetje bij beetje aan toe te voegen. Je kunt, indien gewenst, het mengsel aanvullen met enkele meelwormen en/ of rozijnen. Eenmaal alles goed is doorgeroerd, dien je het warme goedje in één of ander vormpje te gieten. Laat even afkoelen alvorens je de vetbol eruit haalt.

Q2: Wat zit er in vogelvoer?

Het uitgebreide assortiment aan vogelvoer zorgt dat er een onderscheid kan gemaakt worden op basis van de leeftijd, het ras, de ruiperiode en de samenstelling. Toch is het belangrijk om er op toe te zien dat het vogelvoer gekenmerkt wordt door 4 belangrijke voedingsstoffen namelijk zaden, noten, groenten en vers fruit.

Vogels, vrij dan wel in gevangenschap, zullen voornamelijk op zoek gaan naar noten en zaden om zich vervolgens tegoed te doen aan water. Toch is het minstens even belangrijk dat hun voedingspatroon wordt aangevuld met peulvruchten, groenten en andere soorten fruit, die optimaal zijn om de vertering in gang te zetten, en om op die manier van een uitgebalanceerd menu te kunnen genieten.

 

Q3: Waar en wanneer kun je vogelvoer ophangen?

Wanneer je van plan bent om vogelvoer op te hangen dan is het in eerste instantie belangrijk om op zoek te gaan naar een rustig eetplekje waar de volgens niet gestoord kunnen worden. Bij voorkeur is dat ook nog eens dichtbij een boom of ergens aan een struik zodat, indien het nodig mocht zijn, ze daar meteen in kunnen wegvluchten.

Echter is niet alleen de plek maar ook het moment waarop je het vogelvoer zult ophangen belangrijk om weten. In principe is het mogelijk om het hele jaar door vogelvoer op te hangen maar toch net dat tikkeltje meer tijdens de koude winterperiode. Zorg er overigens voor dat je niet alle vogelvoer tegelijk op het plankje legt maar verdeel het over 2 porties in de ochtend en naar het einde van de middag toe.

 

Q4: Waarom kun je vogelvoer niet eten?

Uiteraard is het niet verboden om even te proeven van het vogelvoer van je trouwe huisdier. Uiteindelijk zullen heel wat personen dit wel al eens geprobeerd hebben, al dan niet voor een weddenschap.

Vogelvoer op zich kan dan ook weinig kwaad aangezien het vaak uit een mengeling van zaden bestaat zoals haver, tarwe, boekweit, zonnebloempitten en noem maar op. Uiteraard kunnen sommige zaden, afhankelijk van persoon tot persoon een bepaalde allergische reactie uitwerken.

Daarnaast bestaan er ook heel wat andere soorten vogelvoer zoals vetbollen en gedroogde meelwormen die minder uitnodigend zijn om zomaar even uit te proberen.

 

 

Laatste update: 04.12.22

 

Beste kippenvoer – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Net zoals eender welk andere dier, brengen ook kippen – hoe klein soms ook – heel wat verantwoordelijkheid met zich mee. Zo is het niet alleen belangrijk om te voorzien in hun fysiek en mentaal actief welzijn maar tevens ook op zoek te gaan naar de geschikte voeding. Omdat wij begrijpen dat het ruime aanbod best voor heel wat stress kan zorgen, zijn we zelf reeds op zoek gegaan naar enkele toppertjes binnen dit segment. Zo zou je kunnen kiezen voor de Scharrelmix – Kippenmix – Boerderijmix indien je op zoek bent naar een evenwichtige én volwaardige voeding rijk aan vitaminen, mineralen en eiwitten. Daartegenover staat het Versele-Laga Country’s Best Gra-Mix dat uitermate geschikt is als aanvullend kippenvoer.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste kippenvoer (Reviews) van 2022

 

Koop jij je kippenvoer online of geef je de voorkeur aan één van de vele fysieke verkooppunten? En ga je daarbij meteen voor een kippenvoer voordeelverpakking van 20 of 25 kg of hou je het bij kleinere porties per keer? Wij maakten een selectie van 6 toppers binnen het segment “beste kippenvoer” en hielden daarbij rekening met het advies uit de online reviews. Zo kun je onder meer kiezen voor het Versele-Laga kippenvoer, biologisch kippenvoer, kippenvoer van Kasper (misschien wel het populairste en beste merk), Garvo kippenvoer, of legkorrel kippenvoer.

 

Kippenvoer 20 kg

 

1. Scharrelmix – Kippenmix – Boerderijmix (granen-korrels-grit) 20kg // Grevers Voeders

 

Ben je op zoek naar een geschikt soort kippenvoer boordevol voedingsstoffen, eiwitten en mineralen voor kippen vanaf de leeftijd van ongeveer 5 à 6 maanden? Dan is deze scharrelmix – in de volksmond ook wel omschreven als kippenmix of boerderijmix – alvast een stap in de goede richting. Doordat dit gemengde kippenvoer rijk is aan verschillende ingrediënten, wordt het foerageergedrag (het bij elkaar scharrelen van een heerlijke maaltijd) op natuurlijke wijze gestimuleerd.

Meer specifiek zien we dat dit kippenvoer bestaat uit een combinatie van meerdere granen met schelpengrit én een soort geperste kleine korrel die tal van belangrijke eiwitten, mineralen en vitaminen omvat. Het kippenvoer is afkomstig van het bekende merk Grevers Voeders en wordt jou aangeboden in een stevige zak met een inhoud van 20 kg. In combinatie met het laagste prijskaartje, is dit vast én zeker één van de populairste soorten kippenvoer uit het rijtje.

Klanten reageren alvast bijzonder positief en belonen deze unieke scharrelmix met een mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 5 sterren.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: qua prijs-kwaliteitverhouding zouden we hier wel eens durven spreken over een aanbieding.

Inhoud: de scharrelmix wordt jou aangeboden in een stevige verpakking met een royale inhoud van 20 kg.

Samenstelling: het betreft een unieke scharrelmix bestaande uit diverse granen, korrels en grit die allen rijk zijn aan vitaminen, eiwitten en mineralen.

 

Nadelen:

Niet biologisch: ben je specifiek op zoek naar biologisch kippenvoer, dan is dit product misschien niet de allerbeste aanbeveling.

Koop bij bol.com (€23.99)

 

 

 

 

Versele-Laga kippenvoer

 

2. Versele-Laga Country’s Best Gra-Mix pluimveemix met grit – kippenvoer – 20 kg

 

Net zoals het Teurlings kippenvoer, mag ook het kippenvoer van Versele-Laga volgens heel wat klanten tot de populairste en beste merken gerekend worden. Uit de online reviews zien wat dat het kippenvoer moeiteloos beloond wordt met een prachtige gemiddelde eindscore van 4,8 sterren wat het meer dan de moeite waard maakt om de voordelen ervan eens even op een rijtje te plaatsen.

Zo wordt de Country’s Best pluimveemix van Versele-Laga aangeboden in een stevige verpakking met een royale inhoud van zo’n 20 kg waarmee je best wel een tijdje verder kunt. Het betreft een unieke graanmengeling met grit bestaande uit een combinatie van granen, zaden én grof gebroken maïs die voornamelijk bedoeld is voor leghennen, eenden en kalkoenen.

Het geheel werd verder aangevuld met een bepaalde hoeveelheid grit die niet alleen fungeert als zogenaamde calciumbron maar daarnaast eveneens een belangrijk rol speelt in het onderhouden/ stimuleren van een gezonde spijsvertering. 

 

Voordelen:

Stofvrij: in tegenstelling tot heel wat andere soorten kippenvoer, is deze mengeling 100% stofvrij doordat de granen en zaden extra gereinigd werden.

Inhoud: de graanmengeling met bijkomend grit wordt aangeboden in een stevige verpakking die een ruime inhoud van maar liefst 20 kg telt.

Graanmengeling: het betreft een aanvullende graanmengeling bestaande uit een combinatie van granen, zaden en grof gebroken maïs. Dit werd verder aangelengd met een bepaalde hoeveelheid grit.

 

Nadelen:

Aanvullend: houd er rekening mee dat het een aanvullend voeder betreft en deze slechts 10% van het totale aangeboden voedsel mag uitmaken. 

Koop bij bol.com (€20.95)

 

 

 

 

Kasper kippenvoer

 

3. Kasper Gemengd Graan && Gebroken Maïs – Kippenvoer – 20 kg 

 

Het Kasper Faunafood kippenvoer wordt je aangeboden onder de noemer “multigraan kippenvoer” en bestaat dan ook uit een combinatie van gemengd graan en gebroken maïs. Dit maakt het uitermate geschikt als aanvullend voer voor leghennen, kalkoenen, eenden en andere soorten pluimvee. Let wel; doordat het een aanvullend voeder betreft, wordt geadviseerd om slechts 25% van een volwaardige rantsoen uit graan te laten bestaan.

Het voeder van Kasper wordt jou aangeboden in een stevige verpakking die – net zoals de voorgaande 2 producten – een ruime inhoud kent van maar liefst 20 kg. De vele reacties uit de online reviews leren ons alvast dat je daar makkelijk een hele poos mee verder kunt.

Heel wat klanten zijn dan ook overtuigd van de aangeboden kwaliteit en de samenstelling van dit unieke Kasper Faunafood kippenvoer wat eveneens resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren.

 

Voordelen:

Verpakking: het kippenvoer wordt geleverd in een stevige verpakking die een ruime inhoud van 20 kg telt.

Samenstelling: het Kasper Faunafood kippenvoer wordt gekenmerkt door een combinatie van gemengd graan met voedselrijk gebroken maïs.

Doelgroep: het voer is voornamelijk bedoeld voor leghennen maar kan ook bij eenden en kalkoenen een goede dienst bewijzen.

 

Nadelen:

Aanvullend: zorg ervoor dat dit kippenvoer slechts 25% van het totale dagelijkse rantsoen uitmaakt daar het een aanvullend soort voer betreft.

Koop bij bol.com (€25.95)

 

 

 

 

Biologisch kippenvoer

 

4. Bio Scharrelmix 12,5kg – biologisch kippenvoer // Via Organica – Kippenvoer

 

Ben je specifiek op zoek naar een biologische vorm van kippenvoer? En ben je daarvoor bereid om iets meer budget op tafel te leggen? Dan loont het alvast de moeite om deze bio scharrelmix van het bekende – en misschien voor velen ook wel beste – merk “Via Organica” even rustig onder de loep te nemen.

Met de “Bio Scharrelmix” van Via Organica kies je gelijk voor een biologisch en bijgevolg 100% plantaardig gemengd soort kippenvoer dat niet alleen vrij is van kunstmatige kleurstoffen maar tevens ook vrij blijkt van genetisch gemodificeerde zaden. De middelgrove structuur van de korrels maakt dit voer uitermate geschikt voor krielkippen en andere grote kippenrassen. Bovendien stimuleert zijn unieke samenstelling tevens ook het natuurlijke scharrelgedrag van de kip wat meteen een win-win situatie blijkt.

Hoewel niet alle kippen even dol zijn op dit voer, werd het alsnog beloond met een mooie eindscore van 4,6 sterren. Let wel; het prijskaartje is navenant en dus duurder dan een niet-biologisch product.

 

Voordelen:

Inhoud: de bio scharrelmix wordt jou aangeboden in een stevige verpakking met een inhoud van 12,5 kg.

Biologisch: het betreft een biologisch kippenvoer op geheel plantaardige basis inclusief de nodige zonnebloempitten. Het is daarbij vrij van genetisch gemodificeerde zaden én enige vorm van kunstmatige kleurstoffen.

Scharrelgedrag: door de combinatie van meerdere korrels, gebroken maïs en zaden wordt het natuurlijke scharrelgedrag van de kip gestimuleerd.

 

Nadelen:

Prijskaartje: de hoge prijs zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen worden.

Koop bij bol.com (€28.57)

 

 

 

 

Garvo kippenvoer

 

5. Garvo Alfamix Kippen – Kippenvoer – 3 x 4 kg // Productgewicht: 12 kg

 

Hoewel het Garvo Alfamix kippenvoer niet meteen tussen de goedkope voeders te bespeuren valt, lijkt een overgrote meerderheid duidelijk overtuigd van de kwaliteit, samenstelling en aangeboden hoeveelheid. Dit maakt het uiteraard meer dan de moeite waard om de kenmerkende eigenschappen ervan alvast even onder de loep te nemen.

Het kippenvoer bestaat uit een unieke graanmengeling inclusief de nodige korrels én bijkomende vlokreeftjes wat het uitermate geschikt maakt voor volwassen kippen, eenden en/ of kalkoenen. Zo kun je onder meer een goede hoeveelheid aan kalksteentjes, maisgrutten, dari rood, tarwe, spinaziezaad en wortelkorrels in de samenstelling onderscheiden die elk op hun beurt rijk zijn aan vitaminen, eiwitten en mineralen.

Het voeder wordt jou aangeboden in 3 stevige zakken die elk een inhoud kennen van zo’n 4 kg wat het totaalpakket op maar liefst 12 kg brengt. Daarnaast kun je het Garvo kippenvoer eveneens in andere hoeveelheden aankopen gaande van 4 tot 12,5 en zelfs 25 kg.

 

Voordelen:

Inhoud: de verpakking telt 3 afzonderlijke zakken Garvo kippenvoer die elk een inhoud aanbieden van 4 kg wat het totale plaatje op zo’n 12 kg brengt.

Samenstelling: het betreft een volwaardige granenmengeling die verder wordt aangevuld met de nodige korrels en vlokreeftjes zoals tarwe, tarwevlokken, spinaziezaad, schelpengrit en maisgrutten.

Doelgroep: het voedsel is voornamelijk bedoeld voor volwassen kippen, kalkoenen en/ of eenden.

 

Nadelen:

Houdbaarheid: volgens één koper zou dit type kippenvoer jammer genoeg niet zo lang houdbaar zijn.

Prijs: de hoge prijs maakt de aanschaf van dit voer niet voor iedereen even evident.

Koop bij bol.com (€36.87)

 

 

 

 

Kippenvoer legkorrel

 

6. Via Organica Bio Legkorrels – Kippenvoer – 3 x 4 kg Bio // Productgewicht: 12 kg

 

We sluiten het rijtje af met dit unieke kippenvoer, jou eveneens aangeboden door het bekende merk Via Organica. Het voer wordt geleverd in 3 afzonderlijke verpakkingen die elk op hun beurt een inhoud kennen van 4 kg wat het totaalplaatje op maar liefst 12 kg brengt. Heb je dit voeder al eerder gebruikt en ben je overtuigd van zijn werking en goede samenstelling? Dan kun je eveneens opteren voor een grote voordeelverpakking van maximaal 25 kg.

Het Via Organica kippenvoer werd op een 100% biologische wijze geteeld en blijkt bovendien 100% plantaardig. Dit maakt ze niet alleen vrij van kunstmatige kleurstoffen maar tevens ook van genetisch gemodificeerde zaden. Met andere woorden; dit is het ideale voer voor zij die het welzijn van hun dier voorop stellen én belangrijker vinden dan de productie van eieren.

Het voeder bevat een hoge waarde aan ruwe eiwitten en dito vetten aangevuld met de nodige hoeveelheid calcium, fosfor, natrium, lysine en methionine waardoor de dieren de nodige vitaminen, mineralen en eiwitten zomaar krijgen toegestopt. Hoewel heel wat klanten overtuigd zijn, laat 1 koper weten dat zijn kippen er toch niet zo dol op zijn.

 

Voordelen:

Verpakking: de verpakking telt 3 afzonderlijke zakken die elk op hun beurt een inhoud kennen van 4 kg wat het totaalplaatje op 12 kg brengt.

Biologisch: het voeder werd biologisch geteeld en is bijgevolg 100% plantaardig. Dit maakt het niet alleen vrij van chemische kleurstoffen maar tevens ook van genetisch gemodificeerde zaden.

Doelgroep: het biologische kippenvoer is bedoeld voor krielkippen en andere grote (reeds volwassen) kippenrassen.

 

Nadelen:

Prijskaartje: ook hier durft het prijskaartje wel eens roet in het eten te gooien.

Geen silo: ben je op zoek naar kippenvoer om in silo/ bulk aan te kopen? Dan is dit misschien nog net iets te compact.

Koop bij bol.com (€32.97)

 

 

 

 

Kippenvoer Koopgids

 

Heb je kippen of ben je van plan om er binnenkort enkele in huis te halen? Dan is het uiteraard belangrijk om op de hoogte te zijn van alle do’s en don’ts. Net zoals andere huisdieren vragen ook kippen een zekere verantwoordelijkheid; een goed stukje loopterrein met een bijkomende slaapplek en eventuele legplek zijn uiteraard niet voldoende. Kippen hebben daarnaast ook nood aan vers drinkwater en de juiste voeding. In de onderstaande gids gaan we even dieper in op het aspect “kippenvoer”. Een echte aanbeveling indien je voor het eerst kippen in huis haalt en een must om even door te nemen alvorens je de verschillende soorten kippenvoer met elkaar gaat vergelijken.

Het belang van het juiste kippenvoer

Voor zij die reeds kippen gehad hebben of momenteel in huis hebben; hoeft het belang van de juiste voeding in principe niet langer een “struggle” te zijn. Echter, indien je binnenkort voor het eerst enkele kippen in huis neemt, kan het uitgebreide aanbod kippenvoer wel meer dan eens tot keuzestress en paniek leiden. Toch geldt de belangrijkste regel steevast; houd rekening met de diertjes, de soort kippen en hun leeftijd. 

Het spreekt voor zich dat kuikentjes een ander soort kippenvoer zullen verlangen dan reeds volwassen kippen. Kuikens bevinden zich nu eenmaal in de groeifase waarin de nood aan belangrijke voedingsstoffen een echte must blijkt. Reeds volwassen kippen hebben niet langer nood aan de rijke voedingsstoffen die bedoeld zijn voor kuikentjes. 

Daarnaast is ook het type kip en de doelstelling waarmee deze gekweekt worden een belangrijke – zoniet bepalende – factor. Zo zullen legkippen een ander type voeding verlangen dan kippen die bijvoorbeeld puur voor het vertier en de gezelligheid (binnen een gezin) gehouden worden.

 

Met welk prijskaartje hoef je rekening te houden?

Alvorens we hier verder op ingaan, willen we toch even wijzen op het mogelijke prijskaartje dat met de aankoop van het kippenvoer gepaard gaat. Zo kan de prijs makkelijk variëren van enkele eurootjes tot maar liefst 200 à 250 euro. 

Daarbij wordt de prijs – in meer of mindere mate – beïnvloedt door de aangeboden hoeveelheid, het type kippenvoer, de samenstelling en het merk. Zo zullen meelwormen net iets duurder zijn dan granen en zal kippenvoer van de bekende merken Kasper of Versele-Laga een pak duurder zijn dan eender welk gelijkaardig wit product. 

Kies je toch voor een duurder type kippenvoer dan kan het helpen om uit te kijken naar aanbiedingen, voordeelverpakkingen en/ of eventuele aantrekkelijke promoties teneinde alsnog een voordeel te slaan bij de aankoop ervan.

 

Het type kippenvoer in relatie tot het dier

Zoals hierboven reeds min of meer duidelijk werd, bestaan er wel degelijk verschillende soorten kippenvoer. Het is daarom belangrijk om – bij het maken van je keuze – rekening te houden met de kwaliteiten en karaktereigenschappen van de diertjes in kwestie zoals bijvoorbeeld de leeftijd en het ras. Het spreekt voor zich dat kuikens die zich in de groeifase bevinden, andere voedingsstoffen nodig hebben dan volwassen kippen. Kies in dergelijke situaties voor een kippenvoer dat specifiek ontwikkeld werd met het oog op kuikentjes.

Daarnaast bestaat er ook kippenvoer voor legkippen, onderhoudsvoer en gemixt kippenvoer. Algemeen kunnen we een onderscheid maken tussen diverse soorten op basis van hun samenstelling gaande van korrel tot meel, mix of graanvoer.

De samenstelling van kippenvoer

Hoewel er verschillende soorten kippenvoer in de winkelrekken ligt, zullen de meeste vormen bestaan uit een combinatie van wormen en insecten, groenvoer, zaden en granen. 

Bij granen mag je behoorlijk ruim denken gaande van tarwe tot gerst en zelfs sorghum. Dit wordt dan weer aangevuld met tal van eiwitrijke producten die – op basis van hun voedingsstoffen – worden onderverdeeld in plantaardige en dierlijke eiwitten. Denk bij plantaardige eiwitten aan bepaalde pitten en zaden zoals zonnebloempitten en/ of oliezaden. Dierlijke eiwitrijke producten vertalen zich dan weer onder de vorm van vis- én vleesmeel.

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Wat zit er in kippenvoer?

De aanschaf van kippen brengt – net zoals bij eender ander dier – uiteraard een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee. Zo hebben ze nood aan een aanzienlijk stukje terrein waarop ze zich actief kunnen bezighouden, een slaap- én/ of legplaats, een kommetje vers drinkwater en het nodige vaste kippenvoer. 

Tegenwoordig is er een brede waaier aan verschillende soorten kippenvoer voorhanden waarbij de meeste vormen een combinatie lijken aan te bieden van zaden en granen, groenvoer, wormen en insecten. Wanneer we het hebben over granen denk dan specifiek aan tarwe, gerst en sorghum. De eiwitrijke producten zijn dan weer onder te verdelen in de plantaardige – zoals bijvoorbeeld oliezaden en zonnebloempitten – en de dierlijke – zoals in vis- én vleesmeel.

Kies je specifiek voor legkippen dan is de keuze voor bijbehorend legvoer of onderhoudsvoer uiteraard aangewezen. 

Q2: Waar koop je kippenvoer?

In diverse dierenspeciaalzaken is het vandaag de dag mogelijk om – naast heel wat andere benodigdheden – op zoek te gaan naar het geschikte kippenvoer. Daarnaast kun je het gewenste kippenvoer tegenwoordig ook gewoon online bestellen waarna het – afhankelijk van het bedrijf en de specifieke levertermijn – vaak de dag nadien aan huis wordt afgeleverd. Denk maar aan webpagina’s zoals bol.com, Welkoop of SupraBazar.

 

 

 

Laatste update: 04.12.22

 

Vogelhuizen test van 2022

 

Of je nu over een grote, middelgrote of kleine tuin beschikt, is de winter is het altijd wel een uitstekend idee om één of meerdere vogelhuisjes in overweging te nemen. Zo kunnen de vogeltjes in de koude wintermaanden altijd wel even schuilen en verder op krachten komen. Het assortiment vandaag de dag is dan ook bijzonder groot en de keuze daardoor niet altijd makkelijk. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor het Buzzy Birds Love Birds vogelhuisje. Indien je niet alleen op zoek bent naar kwaliteit maar ook naar een opvallend design dan is dit vogelhuisje misschien wel iets voor jou. Ook met het Best For Birds Pimpelmees vogelhuisje mag je zeker zijn van een duurzaam en degelijk product. Ideaal voor kleinere vogeltjes zoals bijvoorbeeld de koolmeesjes of de pimpelmeesjes.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Vogelhuis Reviews – Top 5

 

In de winter kan het een goed advies zijn om een vogelhuisje in de tuin te plaatsen. Op die manier kunnen de vogeltjes even schuilen voor de gure wind en de koude. Er zijn heel wat goedkope vogelhuizen op de markt tegenwoordig. Toch is het belangrijk om ook voor kwaliteit te gaan. Uit de online reviews hebben we dan ook heel wat informatie bekomen die ons geholpen heeft om een top 5 samen te stellen. Bekijk deze topproducten hieronder eens rustig en kies er dan voor jezelf het beste vogelhuis uit.

 

 

1. Buzzy Birds Love Birds

 

In vergelijking met sommige andere modellen uit deze top 5, zul je meteen denken dat het hier om een vogelhuis aanbieding gaat. De voordelige prijs kan zeker door heel wat kopers duidelijk gewaardeerd worden.

Het vogelhuisje is afkomstig van het bekende merk Buzzy Birds en is gemaakt uit stevig en duurzame boomschors. Het huisje meet ongeveer 15 x 10 x 16 cm en is daardoor vooral geschikt voor kleinere vogeltjes zoals de koolmees, de kuifmees en de boomklever.

We kunnen duidelijk vaststellen dat de overgrote meerderheid van de kopers helemaal overtuigd is van de kwaliteit. Verder geven de meesten ook een positief advies over het design en de mooie rustieke kleuren. Slechts enkele kopers vinden dat het huisje best wel waterdicht had mogen zijn en iets minder kwetsbaar.

Ben je van plan om een leuk vogelhuisje in de tuin of op het terras te plaatsen? En hecht je niet alleen belang aan kwaliteit maar ook aan design? Dan kan het een leuk idee zijn om dit exemplaar van Buzzy Birds alvast even van naderbij te bekijken. Wij zetten de populairste kenmerken alvast op een rijtje.

 

Voordelen:

Kostenplaatje: de vriendelijke prijs doet vermoeden dat het hier mogelijks wel eens om een koopje zou kunnen gaan.

Materiaal: bij de productie van dit prachtige vogelhuisje heeft men voornamelijk beroep gedaan om de positieve eigenschappen van boomschors.

Formaat: het is een vrij compact vogelhuisje met een totale afmeting van 15 x 10 x 16 cm. Handig op te tillen en te installeren.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: volgens enkele klanten zou het vogelhuisje helemaal niet waterdicht en bijgevolg dus heel kwetsbaar zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Best For Birds Pimpelmees

 

In de winter is het zeker en vast een leuk idee om een vogelhuisje in de tuin te plaatsen. Op die manier biedt je de vogeltjes niet alleen wat te eten maar bovenal ook een plaats om even te schuilen en op adem te komen.

Dit vogelhuisje van Best for Birds is net zoals het voorgaande model helemaal uit hout gemaakt. Het huisje is vrij compact en daardoor ook net weer ideaal voor kleinere vogelsoorten. Denk maar aan de pimpelmeesjes of de kuifmeesjes.

Zodra we de verschillende online reviews van de kopers bekijken dan kunnen we alleen maar vaststellen dat de klanten duidelijk tevreden zijn. De meesten zijn het erover eens dat dit product over een correcte prijs-kwaliteitverhouding beschikt. In combinatie met het leuke design is dit voor hen dan ook een topproduct.

Tijdens de winterperiode zijn er heel wat pimpelmeesjes en andere kleine vogelsoorten die op zoek gaan naar voedsel. Wil jij deze diertjes graag even helpen? Kies dan voor dit unieke vogelhuisje, jou aangeboden en geleverd door misschien wel het beste merk “Best For Birds”.

 

Voordelen:

Materiaal: ook voor dit vogelhuisje heeft men voornamelijk gebruik gemaakt van de sterkte en stevigheid van natuurlijk hout.

Formaat: het compacte formaat van 16,5 cm lang, 14 cm breed en ongeveer 25,5 cm hoog, maakt dit vogelhuisje vooral ideaal voor kleine vogelsoorten.

Installatie: het is de bedoeling om dit vogelhuisje hangend te monteren door het bijvoorbeeld in een boom te plaatsen.

 

Nadelen:

Te klein: voor grote vogelsoorten is dit vogelhuisje jammer genoeg niet meteen een aanbeveling.

Design: verder durven we vermoeden dat het design voor sommige klanten misschien te eenvoudig zal zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Portland Met Leistenen Dak

 

Indien je toch graag een vogelhuisje wilt aankopen dat meteen ook een echte blikvanger is, dan zit je met dit model van Portland meteen goed. Houd er wel rekening mee dat je misschien iets meer budget zult hoeven te voorzien.

Het grootste gedeelte van het vogelhuisje is uit FSC hout gemaakt. De bovenkant van het dak is dan weer uit leisteen vervaardigd en is bijzonder stevig en duurzaam. Dankzij de vliegopening van ongeveer 28 mm, is het huisje vooral geschikt voor pimpelmezen en andere soorten meesjes.

We kunnen hier jammer genoeg alleen maar vaststellen dat de meningen verdeeld zijn. Voor sommigen is dit een topproduct en anderen zijn dan weer iets minder overtuigd. Laat je hierdoor zeker en vast niet afschrikken. Verdeelde meningen kunnen ervoor zorgen dat het product alleen maar beter wordt.

Kies je echter voor dit unieke vogelhuisje van Portland dan kies je duidelijk niet alleen voor kwaliteit maar ook voor stevigheid, gebruiksvriendelijkheid en design. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van dit vogelhuisje? Dan raden wij jou aan om de voordelen en de nadelen ervan alvast even wat grondiger onder de loep te nemen.

 

Voordelen:

Materiaal: het vogelhuisje is voor het grootste deel vervaardigd uit duurzaam FSC hout. Het dak echter bestaan dat weer uit duurzame en kwalitatieve leisteen.

Vliegopening: het vogelhuisje wordt gekenmerkt door een vliegopening met een maximale diameter van ongeveer 28 mm. Ideaal om kleine vogeltjes een onderkomen in te laten zoeken.

Installatie: dit unieke vogelhuisje is bedoeld om ergens veilig en probleemloos in een boom op te hangen.

Formaat: het vogelhuisje wordt gekenmerkt door een maximale lengte van maar liefst 20 cm, een breedte van ruim 14 cm en een hoogte van wel 31 cm.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: we merken dat een kleine minderheid van de klanten toch wel wat twijfels blijkt te hebben over de aangeboden kwaliteit.

Te klein: dit huisje is, vanwege het compacte formaat, alleen maar een aanbeveling voor kleine vogelsoorten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. VidaXL hout set van 4

 

Het is eigenlijk altijd aan te raden om meerdere kleine vogelhuisjes in je tuin te plaatsen. En het best van al op verschillende plaatsen en dus niet allemaal in dezelfde boom. Dit model komt in een set van 4 leuke compacte vogelhuisjes die afkomstig zijn van het bekende merk vidaXL.

Alle vogelhuisjes zijn allemaal gemaakt uit bijzonder degelijk en duurzaam hout. Het dak van elk vogelhuisje steekt er lichtjes uit. Zo zijn de vogeltjes reeds beschut tegen de wind en de regen op het moment dat komen aanvliegen.

Op dit moment zijn er nog maar 5 reacties op dit product geplaatst. De meerderheid van de gebruikers is tevreden over het design en de gebruiksvriendelijkheid van de vogelhuisjes. Slechts één enkele klant vindt het design iets minder aantrekkelijk en eerder ouderwets.

Ben je van plan om niet 1 maar meerdere vogelhuisjes in de tuin te plaatsen? Zoek dan niet langer want dan hebben wij misschien wel het ideale product voor jou. Deze set vogelhuisjes wordt geleverd per 4 stuks en wordt jou aangeboden door, misschien wel het beste merk VidaXL. De populairste eigenschappen kun je hieronder raadplegen.

 

Voordelen:

Hout: alle 4 de vogelhuisjes zijn vervaardigd uit duurzaam en natuurlijk hout.

Handig in gebruik: het zal je vrijwel meteen opvallen dat het dak van het product toch wel wat uitsteekt. Op die manier is het mogelijk om al enige vorm van beschutting aan te bieden.

 

Nadelen:

Design: de vogelhuisjes zijn voorzien van een vrij eenvoudig doch bijzonder rustgevend design. Echter is het mogelijk dat sommige klanten het design eerder als saai zullen beschouwen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Esschert Design Winterkoning

 

Met dit vogelhuisje van Esschert Design haal je niet alleen een degelijk product maar meteen ook een echte blikvanger in je tuin. Het huisje is gemaakt uit bijzonder stevig hout en heeft een rechthoekige vorm.

Dankzij de rechthoekige vorm zul je merken dat je huisje veel gemakkelijker aan een boom of eventueel zelfs een wand of muur kunt bevestigen. Het is werkelijk ideaal voor pimpelmeesjes of andere kleine vogelsoorten die even willen schuilen.

Als we de kopers mogen geloven dan gaat het hier wel degelijk om een topproduct. De klanten zijn niet alleen laaiend enthousiast over het aangename design en de aantrekkelijke kleuren. Verder zijn de meesten ook tevreden over het gebruiksgemak ervan.

Tenslotte is er nog de mogelijkheid om te kiezen voor dit unieke vogelhuisje van het sterk gewaardeerde merk Esschert Design. Met dit product kies je niet alleen voor kwaliteit maar tevens voor een duidelijke blikvanger. Hieronder een selectie van de belangrijkste plus- en minpunten.

 

Voordelen:

Materiaal: net zoals de meeste andere vogelhuisjes uit dit lijstje, zul je merken dat ook dit exemplaar geheel uit duurzaam hout is vervaardigd.

Vorm: het vogelhuisje wordt gekenmerkt door een eenvoudige rechthoekige vorm wat het makkelijker maakt om het huisje ergens op te hangen.

Formaat: het vogelhuisje is maar liefst 14 cm lang, 12 cm breed en ongeveer 25 cm hoog. Dat maakt het vooral ideaal voor kleine vogelsoorten.

 

Nadelen:

Design: het is mogelijk dat het eenvoudige design door sommige klanten als saai en bijgevolg een minpunt beschouwd wordt. En dat is jammer.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Vogelhuizen koopgids

 

Ben je ook zo een grote dierenvriend? En is het voor jou belangrijk dat de dieren steeds kunnen voorzien in hun basisbehoeften? Dan is het een goede aanbeveling om even een kijkje te nemen tussen de beste vogelhuizen. Zo kun je een belangrijke rol spelen in het leven van vele vogeltjes die op zoek zijn naar voedsel en drinken. Wanneer je de vogelhuizen gaat vergelijken, dan zul je merken dat er ook heel wat verschillende materiaalsoorten aan bod komen. Daarnaast is er ook een grote keuze op het gebied van design, formaat en prijs. Kortom, ontdek de wereld van de vogelhuizen alvorens je er eentje of meerdere gaat aankopen.

 

 

Wat is een vogelhuis en het nut ervan

Zoals de naam het reeds doet vermoeden, is een vogelhuis een huisje voor vogels. Vaak zul je heel wat vogelhuizen tegenkomen bij mensen in de tuin of in grote natuurreservaten. Het biedt een plekje van bescherming aan tal van vogels. Ze kunnen er even uitrusten na een lange vliegtocht, even wat eten en drinken om vervolgens de tocht weer verder te zetten. Daarnaast wordt er in verschillende steden ook vaak aangeraden om, vooral in de winterperiode, vogelhuisjes te plaatsen.

Wanneer het in de winter vrij koud wordt, en de gure wind begint op te spelen, dan is het ook voor vogeltjes even aangenaam als ze kunnen schuilen. Dat is ook de reden dat heel wat personen beslissen om een vogelhuisje in de tuin te plaatsen. Indien je zelf ook belang hecht aan het uitzicht, dan kun je tegenwoordig ook kiezen voor een designvol vogelhuisje. Uiteraard zul je hier dan wel vaak wat duurder voor moeten betalen, aangezien het niet meer tot de goedkope vogelhuizen behoort.

 

Het formaat en de gebruikte materiaalsoorten

In je zoektocht naar het voor jou ideale vogelhuis zul je merken dat er heel wat formaten en materiaalsoorten mogelijk zijn. Zo kun je zelf kiezen of je voor een klein of een groot vogelhuis wilt gaan. Probeer bij de grootte van het vogelhuis op voorhand al even na te denken waar je het zou willen plaatsen. Indien je over een grote tuin beschikt, dan kun je misschien opteren voor een iets grotere huisje. Mensen die op een appartement met balkon wonen, zijn uiteraard beter af met een kleiner exemplaar.

Naast de verschillende formaten, groot en klein, zul je merken dat je ook een keuze zult moeten maken tussen de gebruikte materiaalsoorten. Zo zullen de meeste vogelhuizen gemaakt zijn uit bijzonder duurzame natuurlijke houtsoorten. Dit zijn vaak stevige houtsoorten die best wel tegen een stootje kunnen. Toch kun je ook vogelhuizen tegenkomen gemaakt uit kunststof of duurzaam plastic. Kortom, bedenk op voorhand even welke verwachtingen en wensen je hebt bij de aankoop van een vogelhuis.

 

Het type vogelhuis

Het spreekt natuurlijk voor zich dat er ook heel wat verschillende types vogelhuizen op de markt bestaan. De meeste standaard vogelhuizen zijn die exemplaren die je gewoon ergens in de boom of tussen de takken kunt ophangen. Ze zijn vaak iets kleiner en ideaal voor mezen en roodborstjes. Tegenwoordig bestaan er uiteraard heel wat meer mogelijkheden. Zo kun je nu ook opteren voor een staand vogelhuis. Dat is kan vaak een vogelhuisje zijn dat op een lange paal bevestigd is. Deze paal hoef je dan alleen maar in de grond te kloppen.

Verder bestaan er ook heel wat vogelhuizen die als een soort van voederbakjes worden gezin. Dat is vaak een vlak platform dat op een stevige paal bevestigd is. Daar kunnen de vogels dan even op uitrusten en wat voedsel inslaan. Maar het biedt natuurlijk geen bescherming tegen de koude of het natte weer. Kortom, er zijn heel wat mogelijkheden en dus ook heel wat elementen waar je rekening mee zou kunnen houden.

 

 

Het design, de extra kenmerken en de prijs

Je zult merken dat bepaalde vogelhuizen iets duurder zijn in vergelijking met andere huisjes. Dit prijskaartje kan beïnvloedt worden door het design. Zo zal een designvol vogelhuisje met speciale kleuren en prints, vaak duurder zijn in de aankoop. Uiteraard is het altijd mogelijk om aantrekkelijke aanbiedingen te spotten. Verder zullen sommige huisjes ook over iets meer mogelijkheden en kenmerken beschikken, en daardoor wat duurder in de aankoop zijn. Toch kunnen bepaalde eigenschappen best wel handig zijn.

Zo is het altijd nuttig indien het vogelhuisje volledig weersbestendig is. Zo is het ideaal om het te gebruiken in de zomer en de winterperiode. Daarnaast kan het een goed idee zijn om alvast even een kijkje te nemen tussen de verschillende online reviews. Daarin geven kopers vaak hun ongezouten mening over een bepaald vogelhuisje. Dit kan positief of negatief zijn maar het kan je wel verder op weg helpen in je zoektocht. Daarnaast is het ook mogelijk om op die manier een aantrekkelijke vogelhuis aanbieding tegen te komen.