Laatste update: 14.06.21

 

Beste aquariumplanten – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Aquariumplanten regelen de zuurstof in je water en zorgen voor een natuurlijk en mooi uitzicht. Het is belangrijk om voldoende waterplanten te voorzien in combinatie met andere decoratiestukken zodat je een gezond aquarium kunt creëren. We hebben voor jou 3 verschillende producten uitgezocht om even met elkaar te vergelijken. Zo zie je dat de Superfish Scapers Rock een decoratieve rots is die gemaakt is uit kunststof en waarin je bovendien 3 planten kunt zetten. Daarnaast kun je ook kiezen voor de Aqua Bilzen Verrassingsmix met wel 10 verschillende soorten aquariumplanten.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Aquariumplanten Koopgids

 

Enkele planten in je aquarium maken algauw een hemelsbreed verschil. Niet alleen geven ze een natuurlijke look aan je onderwaterwereld, ze zorgen ook voor een goed evenwicht inzake de gezondheid van je vissen en het water. Zo heb je verschillende soorten levende en kunstmatige planten die elk hun eigen onderhoud vragen en nogal kunnen verschillen in prijs. We raden je aan om de verschillende aquariumplanten eens goed te bekijken en te vergelijken. De aanbeveling van ervaren hobbyisten zullen je zeker helpen om de juiste keuze te maken.

Waarom heeft een aquarium planten nodig en hun functies

Net zoals de aarde en de mensen planten nodig hebben om te kunnen leven en overleven, zo heeft ook de onderwaterwereld aquariumplanten nodig. Ze zorgen voor een gezond evenwicht in het water zodat algen niet de bovenhand krijgen en daarnaast zijn ze ook de natuurlijke biotoop voor de bewoners van je aquarium. Er zijn heel veel verschillende soorten aquariumplanten die elk hun eigen nut hebben. Hiervoor plaats je best veel verschillende soorten aquariumplanten samen die goed groeien. 

Er is geen enkel toestel dat de waterplant kan vervangen in zijn fundamentele functies. Ze zorgen voor de aanmaak van verse zuurstof, nemen nitraten op en ontgiften het aquariumwater. Enkele planten geven zelfs antibiotica af aan het water. Daarnaast dienen ze als beschutting voor je vissen, zorgen ze voor een gezond bodemklimaat en bovendien zijn planten de ideale plaats voor de kuit die ze gedurende de paaiperiode achterlaten.

 

De verschillende soorten aquariumplanten 

Als je pas begint met een aquarium is het belangrijk om makkelijke en snelgroeiende planten te kiezen die een goed evenwicht creëren. Denk hierbij aan Waterpest, Cabomba en Belgisch groen omdat deze planten ook meteen het water zullen zuiveren en zuurstof toevoegen. Dit zijn bovendien aquariumplanten die weinig nodig hebben op het gebied van de juiste belichting, de waterkwaliteit en bemesting.

Planten hebben in een aquarium ook een decoratieve waarde en ze zorgen voor een natuurgetrouwe leefomgeving in je onderwaterwereld. Daarom kun je ook kiezen voor artificiële planten die bijzonder weinig onderhoud vragen. Deze planten zijn gemaakt uit een hoge kwaliteit kunststof en zijn soms bijna niet van echte planten te onderscheiden.

 

De juiste aquariumplant kiezen voor het design van jouw aquarium

Eén van de redenen waarom aquariumplanten worden aankocht, is gewoon voor de inrichting van je waterbak. Planten komen in verschillende kleuren, groottes en bladsoorten en bepalen samen welke stijl je wilt hebben voor het uitzicht van je onderwaterwereld. Populaire plantenkleuren zijn bijvoorbeeld lichtgroen of paars en rood. Daarnaast is ook de grootte van de plant van belang en moet je er dus voor zorgen dat je geen te groot exemplaar vooraan gaat plaatsen. Als je hier geen rekening mee houdt, hebben de planten die erachter staan geen enkel visueel nut.

Het is beter om niet zomaar willekeurig aquariumplanten uit te kiezen. Daarom kun je beter eerst eens goed je waterbak bekijken om te zien wat de mogelijkheden zijn. Test eerst je water zodat je weet wat de zuurtegraad is want niet elke plant is geschikt om bijvoorbeeld in zacht water te staan. De hoogte van je aquarium is ook van belang omdat veel planten met gemak tot 50 cm hoog kunnen groeien. Bekijk welke bemesting de planten nodig hebben en welke verlichting er in je aquarium aanwezig is want de ene plant heeft al meer licht nodig dan de andere. 

Het onderhoud van je aquariumplanten en de voeding

Net zoals de bomen en struiken in de tuin moeten ook de aquariumplanten onderhouden worden. Bij snelgroeiende planten is het belangrijk om ze regelmatig te snoeien. Daarvoor neem je best de volledige plant uit je aquarium om vervolgens de takjes die te veel of te lang zijn net boven een vertakking  schuin af te snijden . Dode takken of plantjes verwijder je beter meteen zodat ze niet kunnen rotten. Als je de planten terug in de bodem stopt moet je er goed opletten dat je enkel de worteltjes van de plant in de grond gaat duwen en geen bladeren en takjes.

Planten die slecht groeien, doodgaan of verkleuren zijn vaak een teken dat je aquarium uit balans is en dit kan leiden tot algen, visziektes en andere problemen. Je kunt dit echter snel oplossen door de juiste combinatie van aquariumplanten voeding en vloeibare CO2. Andere belangrijke aandachtspunten voor gezonde planten zijn het aantal uren verlichting die ze nodig hebben en daarnaast moet je ook zorgen dat je de juiste combinatie van plantensoorten bij elkaar plaatst. Gedetailleerde informatie hierover zullen de verkopers je met veel plezier geven. 

 

Het prijskaartje

Als je aquariumplanten gaat kiezen kun je het zo gek maken zoals je zelf wilt. Houd goed de bovenstaande informatie in gedachten om geen nodeloze kosten te maken aan planten die niet kunnen gedijen in jouw type aquarium. Voor levende planten mag je een kostprijs rekenen van om en bij de 4 euro à 7 euro per stuk. Veelal komen die in aanbiedingen van verschillende stuks in een verrassingspakket. Decoratieve planten in kunststof zul je vinden in de prijscategorie van gemiddeld 10 euro.

 

5 beste aquariumplanten (Reviews) van 2021

 

Bij het installeren van een aquarium denken we niet alleen aan kunstmatige zuurstof en voeding voor de vissen maar ook aan natuurlijke plantjes die zorgen voor de gezonde balans van het water en de decoratie van je bak. We hebben voor jou 5 topproducten geselecteerd aan de hand van de online reviews en met het advies van mensen die gespecialiseerd zijn in alles wat betreft aquariums. Kies er de beste aquariumplanten uit die het dichtst aanleunen bij jouw wensen en de inrichting van jouw onderwaterwereld.

 

1. Superfish Scapers Rock 12 Planty makkelijk in onderhoud

 

De Scapers Rock van Superfish is een artificiële rots die zorgt voor een leuke decoratieve waarde in je aquarium. Deze rots vervaardigd uit kunststof, is heel makkelijk te onderhouden door hem gewoon onder de kraan af te borstelen en na te spoelen. Deze Scapers Rock heeft een goedkope prijs als je minstens 4 stuks aankoopt.  

Het grote pluspunt bij deze decoratieve rots is dat je je waterplantjes meteen met het potje in de rots kunt plaatsen. Als je daarna de planten moet onderhouden hoef je ze niet steeds uit de bodem los te trekken. Bovendien is de voorziene ruimte geschikt om elk plantenmandje er direct in te passen.

Deze mooie rots heeft de afmetingen 24 x 14 x 19 cm en dankzij zijn grijze kleur komt hij zeer natuurgetrouw over. In de reviews zien we uiterst tevreden klanten die dit product sterk aanraden door zijn functionaliteit en de mooie vormgeving.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: door de 3 openingen die voldoende ruimte bieden om elk soort plantenmandje in te plaatsen, is dit een zeer gebruiksvriendelijke toevoeging aan je aquarium.

Onderhoud: de rots die gemaakt is uit kunststof kan eenvoudig onder de kraan afgeborsteld of afgespoeld worden.

Decoratief: deze natuurlijk ogende rots heeft een decoratieve waarde aan je aquariumlandschap.

Het prijskaartje: dit product is een aanbieding bij aankoop van meerdere stuks.

 

Nadelen:

Formaat: we merken op dat deze rotsformatie nogal groot is en hij  dus meer geschikt is voor aquariums met een grotere inhoud.

Koop bij bol.com (€19.1)

 

 

 

 

2. Aqua Bilzen Verrassingsmix met 10 verschillende soorten levende aquariumplanten

 

De Verrassingsmix die wordt aangeboden door Aqua Bilzen, bestaat uit 10 verschillende aquariumplanten in kleurnuances van groen tot rood. De levende planten zorgen voor een natuurlijk evenwicht in je aquarium. Bovendien zorgen ze niet alleen voor extra zuurstof in het water maar ze dienen ook als schuilplaats voor de vissen.

De plantenmix is een samenstelling van de populairste soorten die een natuurlijke weergave geven van een reële onderwaterwereld. Daarnaast zal deze selectie groeien tot een maximumhoogte van 40 cm waardoor de plantjes geschikt zijn om achteraan te plaatsen. Eens ze het wateroppervlak bereiken, mogen de planten worden teruggesnoeid door ze net boven een vertakking schuin af te snijden.

De plantjes worden geleverd in een speciale verpakking en zijn nog goed vochtig bij aankomst. Bovendien wordt er speciaal aandacht besteed aan de vervoerswijze zodat ze niet geknakt of kapot zijn bij levering. In de reviews zien we een uitstekende tevredenheid van alle klanten die geen enkel minpunt kunnen geven op deze mix.

 

Voordelen:

Verrassing: deze mix is een selectie van populaire aquariumplanten die aangeboden worden als een verrassingspakket.

Kwaliteit: de plantenselectie is van een uitstekende kwaliteit en soms zijn ze al zo groot dat je sommige meteen kunt uitplanten in verschillende bosjes.

Formaat: door hun maximumhoogte van 40 cm zijn ze geschikt om achteraan in het aquarium te plaatsen.

 

Nadelen:

Soorten: er kunnen soorten tussen zitten die jij minder goed vindt om in je aquarium te plaatsen omdat ze bijvoorbeeld snel worden afgegrazen of omdat ze gevoeliger zijn voor algen.

Koop bij bol.com (€29.95)

 

 

 

 

3. Tetra Decoart Plantastics Hygrophila natuurgetrouwe kopie

 

Tetra is voor de meesten onder ons gekend door de gele potjes met vissenvoer Tetramin. Zij waren de eerste fabrikant van vissenvoer in vlokvorm en het label is tegenwoordig uitgegroeid tot een specialist op het gebied van alles wat te maken heeft met aquariums, vijvers en reptielen. Velen beschouwen Tetra als veruit het beste merk wat betreft aquariumtoebehoren zowel voor de beginnende als de ervaren hobbyist.

Deze natuurgetrouwe kopie van de Hygrophila, beter bekend als Belgisch groen, is gemaakt uit kunststof en heeft een hoogte van 36 cm. De waterplant biedt een ideale schuilplaats voor de vissen en wordt ook vaak bezocht tijdens de paaiperiode. Deze kunststof plant is gemaakt met een uitzonderlijk hoge kwaliteit waardoor ze ook heel natuurlijk meebeweegt met de waterstroming in het aquarium.

De plant is verkrijgbaar in de maten small (22 cm), medium (29 cm) en large (36 cm) en is daardoor geschikt om in elk aquarium te plaatsen. We merken in de reviews dat alle klanten zeer tevreden zijn over hun aankoop en de prijs-kwaliteitverhouding van dit product.

 

Voordelen:

Materiaal: deze waterplant in kunststof is een natuurgetrouwe kopie van de Hygrophila.

Onderhoud: de plant is gemakkelijk onder de kraan te reinigen .

Beweging: door de uitstekende kwaliteit kunststof waaruit deze waterplant gemaakt is, volgt hij de beweging van het water in jouw aquarium.

 

Nadelen:

Fragiel: een klant merkt op dat dit een tamelijk kwetsbaar plantje is waardoor je hem voorzichtig moet behandelen als je hem reinigt.

 

 

 

 

4. Waterworld aquariumplanten mix Levend 3 stuks hoogte tussen 15 à 20 cm

 

De plantenmix van Waterworld zijn 3 verschillende plantjes met een hoogte die varieert tussen 15 cm en 20 cm. De plantjes worden geleverd in terracotta potjes zodat je ze gewoon zo in je aquarium kunt zetten. Je kunt ze natuurlijk ook volgens jouw eigen wensen uit de potjes halen om ze uit te planten in de bodem en zo je eigen onderwaterwereld te creëren.

In deze mix werd gekozen voor 3 verschillende soorten waterplanten zoals de Ludwiga Red, de Ludwiga Green en de Lysimachia. Bovendien zorgt deze combinatie voor een goede balans en zuurstofverhouding in je aquarium. Daarnaast zijn er ook nog pakketten beschikbaar met 5 of 10 verschillende planten. 

Deze plantjes houden van een aantal uren zonlicht om goed te kunnen groeien zodat ze een natuurlijke leefomgeving tot stand kunnen brengen. Een goede lamp is hier dus van belang. Daarnaast zorgen ze voor een goede waterkwaliteit en gezonde vissen in jouw aquarium. In de reviews zien we een gemiddelde tevredenheid over dit product. Voor één klant is de kwaliteit van de geleverde planten ondermaats.

 

Voordelen:

Natuurlijk: deze natuurlijke plantenmix zorgt voor een goede leefomgeving van je vissen en biedt bovendien een goed schuil- en/of paaiplaats.

Materiaal: de plantjes zitten in terracotta potjes die je gewoon op de bodem van je aquarium kunt plaatsen.

Levering: deze planten worden geleverd in een speciale verpakking waarin ze goed vochtig blijven en bovendien niet beschadigd kunnen raken.

 

Nadelen:

Niet geworteld: enkele klanten merken op dat deze planten eigenlijk enkel steeltjes zijn die geen worteltjes hebben.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Superfish mini aquariumplantjes set 5 stuks 5 cm in Nano pluggen

 

Deze set van 5 mini aquariumplantjes van Superfish zitten verankerd in Nano pluggen waardoor je ze gemakkelijk in de bodem van je aquarium kunt duwen in om het even welke grondlaag. Ze zijn gemaakt uit een uitstekende kwaliteit kunststof en bovendien zien ze er vrij realistisch uit zodat ze je aquarium een natuurlijk uitzicht geven. Deze mini set valt in de laagste prijscategorie van ons lijstje met topproducten.

Doordat het vrij kleine waterplantjes zijn met hun afmetingen van 5 x 2 cm kunnen ze her en der tussen andere decoratie worden geplaatst. Door hun kleine formaat  kunnen ze ook goed dienen om in een viskom te zetten om de goudvis een meer natuurlijke omgeving te geven. 

Als je kunststof waterplanten gebruikt als decoratie is het goed om regelmatig de waterwaarden in de gaten te houden. Soms kunnen artificiële planten en/of andere decoratiematerialen een stof afgeven in je aquarium waardoor de waarden van het water niet meer goed zijn en je even moet bijsturen met enkele toevoegingen.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: doordat de plantjes in Nano pluggen zitten, kunnen ze snel en gemakkelijk in de bodem van je aquarium worden geduwd.

Onderhoud: deze aquariumplantjes in kunststof kunnen makkelijk en snel onder de kraan worden gereinigd.

Formaat: door hun kleine formaat kunnen ze goed overal tussen worden geplaatst.

 

Nadelen:

Te klein: een klant merkt op dat deze plantjes eigenlijk meer geschikt zijn om te gebruiken in een viskom, ze zijn gewoon heel klein.

Koop bij bol.com (€9.99)

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe plaats je planten in een aquarium?

De beste manier om waterplanten in een aquarium te plaatsen is met de hulp van een plantstokje. Hiermee kun je de planten iets dichter tegen elkaar plaatsen dan wanneer je dit gewoon met de hand zou doen. Het is ook beter voor de vissen omdat je minder diep je hand in het water moet stoppen. Nieuwe planten zijn meestal bij elkaar gebonden met lood of een rekker en net op die plaatsen zijn er kneuzingen die in het water kunnen gaan rotten. Je kort dus beter de stengels wat in voordat je ze elk afzonderlijk gaat planten.

Vervolgens maak je met het plantstokje een kuiltje in de bodem en je duwt de plant erin zonder ze te kwetsen. Afhankelijk van welke soort plant zal die meteen blijven staan of andere zullen ontelbare keren terug naar het oppervlak komen. Je moet ze iedere keer terugplaatsen zodat de wortels zich kunnen verankeren. Plantjes in kunststof plaats je net op dezelfde manier in het aquarium.

Q2: Hoe kun je aquariumplanten onderhouden en hoe vaak moet je ze vervangen?

Net zoals bij planten die in de tuin groeien moeten ook aquariumplanten regelmatig gesnoeid worden. Dit draagt bij aan de gezondheid van de planten maar ook aan die van de vissen. De beste manier om ze te snoeien is om de plant er volledig uit te halen en ze schuin boven een vertakking af te snijden. Als je ze uiteindelijk wilt terugplaatsen, moet je er wel voor zorgen dat je alleen maar de wortels  in de grond duwt en geen bladeren.

Planten die niet gesnoeid worden kunnen door hun snelle groei gaan verstikken. Dode planten en bladeren kunnen bovendien beter onmiddellijk uit het aquarium worden verwijderd en vervangen worden door nieuwe plantjes. Om ze gezond te houden geef je bij voorkeur wekelijks een klein scheutje plantenvoeding.

 

Q3: Hoe plant je waterpest planten in je aquarium?

Eigenlijk moet waterpest niet in de bodem van je aquarium geplant worden. Hij zal uit zichzelf in de bodem wortelen met hele kleine en korte worteltjes want waterpest heeft niet echt een wortelstok. Als je de plant laat drijven dan zullen er hele fijne lange wortels groeien die hun voedingsstoffen gaan zoeken in het water. Waterpest is een snelgroeiende plant die regelmatig moet worden gesnoeid. De minder mooie stukken en de gele blaadjes kun je gewoon weghalen.

 

Q4: Welke lampen gebruik je best voor de planten in een aquarium?

De lampen die je nodig hebt voor je aquarium zijn afhankelijk van welk soort platen je hebt of zult aankopen. Ook het al dan niet toevoegen van kooldioxide en/of kunstmest zijn een belangrijk gegeven om te kiezen voor een bepaald type lamp. Voor het kweken en de goede gezondheid van aquariumplanten heb je de combinatie nodig van koolstofdioxide, kunstmest en een lamp. Deze straalt bij voorkeur licht uit  in een rood en geelachtig kleurengamma. 

Daarnaast hebben planten aan de onderkant van het aquarium ultraviolet licht nodig om fotosynthese te laten plaatsvinden. Kijk dus uit voor een lamp die een zacht niet-agressief ultraviolet licht geeft voor het welzijn van al het leven in je aquarium.

 

 

Laatste update: 14.06.21

 

Beste aquarium stofzuigers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ongeacht het formaat, een aquarium dient degelijk onderhouden te worden in het belang van de planten en vissen die erin leven. Zo is het handig om te investeren in een degelijke aquarium stofzuiger die deze belangrijke taak, al dan niet volledig, op zich neemt. Zo zou je kunnen opteren voor de Eheim Quick Vac Pro aquarium stofzuiger die werkt op basis van een stel krachtige batterijen. Daarnaast blijkt ook de Fluval provac bodemreiniger een schot in de roos en ben je, bij aankoop van dit apparaat, verzekerd van een krachtige continu aanzuiging. In de tabel hieronder hebben we ook nog een derde topper aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de bijbehorende voor- en/ of nadelen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Aquarium stofzuigers Koopgids

 

Het is vanzelfsprekend dat, wanneer je een aquarium aankoopt, dit regelmatig gereinigd wordt zodat een schone leefomgeving kan worden gecreëerd voor de vissen die erin leven. Echter, begrijpen we dat dit best wel een lastige en tijdrovende klus kan zijn. Het is daarom een goede aanbeveling om te investeren in een kwaliteitsvolle bodemstofzuiger. Maar welk type aquarium stofzuiger dien je aan te kopen en hoe zit het dan met het prijskaartje? Wij zoeken het graag voor jou uit zodanig dat het makkelijker wordt om de verschillende apparaten en eventuele aanbiedingen te vergelijken.


Wat is een aquarium stofzuiger en het gebruiksgemak

Mensen die in het bezit zijn van een aquarium, groot of klein, zullen het vast en zeker weten te beamen. Het schoonmaken en onderhouden ervan is vaak een moeilijke en tijdrovende klus, maar toch is het noodzakelijk. Zo stapelt het meeste vuil zich voornamelijk op, op de bodem van het aquarium waardoor deze een ware bron vormt voor eventuele infecties, slakken, visziektes en algen. Jammer genoeg volstaat het dus niet om het water van je aquarium frequent te verversen. Regelmatig, liefst 1 keer per week, de bodem van het aquarium reinigen is minstens even belangrijk met het oog op het welzijn van de dieren.

Gelukkig bestaan er vandaag de dag tal van praktische hulpmiddeltjes die kunnen bijdragen aan een grondige schoonmaak en onderhoud. Zo kun je investeren in de aanschaf van een degelijke bodemstofzuiger. Met dit handige apparaatje, vaak elektrisch op basis van batterijen, kun je de bodem van eender welk aquarium in een mum van tijd weer schoon krijgen. En bovendien bespaar je er jezelf heel wat bloed, zweet en tranen mee. En je aquariumbewoners zullen je na afloop meer dan dankbaar zijn.

 

Mogelijke prijskaartje

Ben je overtuigd en heb je besloten om een aquarium stofzuiger aan te kopen, dan zul je zien dat de verschillende apparaten geleid hebben tot het ontstaan van diverse prijskaartjes. Zo kun je tegenwoordig al een bodemstofzuiger aankopen voor amper 5 euro. Alhoewel er ook professionele apparaten bestaan waarvan het prijskaartje kan oplopen tot minstens 50 euro of misschien wel meer.

Kortom, gemiddeld zul je toch wel rekening moeten houden met een gemiddeld prijskaartje van ongeveer 25 tot 30 euro wil je een kwalitatieve bodemstofzuiger mee naar huis nemen.

 

Het type bodemstofzuiger

Zoals de verschillende prijskaartjes al deden vermoeden, kunnen we een uitgebreid assortiment van verschillende aquarium stofzuigers waarnemen. Zo heb je de standaard bodemstofzuigers en eenvoudige varianten net zoals er tegenwoordig ook heel wat geavanceerde modellen werden ontwikkeld. Deze laatste blijken vaak uitgerust met één van de meest krachtige interne filtersystemen die niet alleen het vuil opzuigen maar het water ook zullen filteren.

Op basis daarvan kun je opteren voor de elektrische bodemstofzuigers die, zoals de naam doet vermoeden, werken op basis van stroom geleverd door batterijen en/ of het lichtnet. Indien je kiest voor een bodemreiniger die functioneert op batterijen, zorg er dan voor dat de batterijen oplaadbaar zijn en bijgevolg meermaals kunnen worden gebruikt. Besef wel dat de zuigkracht bij een aquarium stofzuiger op batterijen steeds lager zal zijn dan eentje die je aansluit op de netstroom.

Luchtdruk bodemstofzuigers daarentegen werken dan weer op basis van een krachtige ingebouwde luchtpomp. De druk stuwt het water van het aquarium omhoog waarna al het vuil van de bodem in een, vaak meegeleverd, zakje wordt opgevangen. Dergelijke zakjes kunnen na gebruik grondig worden afgespoeld en vervolgens opnieuw worden gebruikt.

Mag het nog net iets meer zijn dan kun je opteren voor de oppervlakte afzuigers, ook wel oppervlakte skimmers genoemd. Dergelijk type aquarium stofzuiger is zodanig krachtig dat niet alleen het vuil maar ook een eventuele algenlaag probleemloos kan worden verwijderd. Houd er wel rekening mee dat het kostenplaatje hier iets hoger ligt. De goedkoopste variant blijkt echter de handmatige bodemreiniger te zijn, waarbij de vuilklok op een slang moet worden aangesloten waarna een degelijke zuigkracht ontstaat. Deze techniek vraagt wel iets meer arbeid maar is dan weer goedkoper.

Extra tips en kenmerken

Tot slot willen we nog enkele tips meegeven die grondig van pas kunnen kopen wanneer je op zoek gaat naar de voor jou beste aquarium stofzuiger. Zo is het belangrijk om rekening te houden met de grootte en de diepte van het aquarium. Zorg er tevens voor dat er sprake is van een degelijke beveiligingssysteem of beschermingsrooster waardoor de vissen niet in de motor van het apparaat kunnen belanden. En gebruik, bij voorkeur, na het reinigen steeds een “aquarium sand flattener” die de bodem er echt als nieuw laat uitzien.

 

5 beste aquarium stofzuigers (Reviews) van 2021

 

Zodra je een aquarium in huis haalt, is het belangrijk om te voorzien in het onderhoud ervan. Zo dien je het water niet alleen regelmatig te filteren maar is het minstens even belangrijk om het aquarium te stofzuigen. Een degelijke aquarium stofzuiger is daarvoor het meest aangewezen instrument. De beste aquarium stofzuiger is dan ook dat toestelletje dat perfect aan de eisen van het desbetreffende aquarium kan voldoen. Bekijk daarom de 5 toppertjes hieronder alvorens een oordeel te vellen. Wij willen jou het advies geven om ook de online reviews even door te nemen alvorens je op zoek gaat naar een stofzuiger voor het aquarium.

 

1. Eheim Quick Vac Pro Aquariumstofzuiger Op Batterijen

 

Jammer genoeg zul je deze Quick Vac Pro aquarium stofzuiger niet meteen tussen de goedkope apparaten hoeven te verwachten, wat hem dus al niet met het laagste prijskaartje opzadelt. Desondanks zien we een heel mooie eindscore van 4,5 sterren verschijnen waaruit blijkt dat de meeste klanten duidelijk overtuigd zijn van hun aankoop en zich geen zorgen maken over de hoge prijs. Slechts één koper blijkt niet tevreden te zijn over de aangeboden kwaliteit.

Toch behoort deze bodem aquarium stofzuiger tot de populairste apparaten uit het desbetreffende segment, wat hem de moeite waard maakt om even grondig te bekijken. Zo zul je zien dat de Eheim stofzuiger voornamelijk vervaardigd blijkt uit duurzaam kunststof en gekenmerkt wordt door een lengte van maximaal 60 cm.

Verder blijkt deze aquarium stofzuiger te werken op basis van een stel krachtige batterijen, die overigens worden meegeleverd én die een gebruiksduur garanderen van wel 4 uur lang. Het is een handige en makkelijk te gebruiken vuilzuiger die eveneens is uitgerust met een aanzuigmond inclusief verlengstuk én een ingebouwd filterelement die bijdraagt aan een snelle en optimale reiniging.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: je zult zien dat de aquarium stofzuiger eenvoudig te gebruiken is en bovendien ook geschikt is voor aquaria die gevuld zijn met zeewater.

Voeding: deze unieke aquarium stofzuiger maakt gebruik van een stel krachtige batterijen die overigens op het moment van aankoop worden meegeleverd. Op die manier kan de vuilzuiger makkelijk 4 uurtjes lang aan het werk.

Gebruiksgemak: naast het ingebouwde filterelement blijkt deze stofzuiger eveneens voorzien van een aanzuigmond en bijbehorende verlengstuk.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: jammer genoeg blijkt de kwaliteit van deze vuilzuiger niet helemaal aan de verwachtingen van 1 koper te voldoen.

Koop bij bol.com (€55.5)

 

 

 

 

2. Fluval provac bodemreiniger aquariumstofzuiger Sterke continu aanzuiging

 

Net zoals het voorgaande product blijkt ook deze aquarium stofzuiger van Fluval niet meteen een aanbieding te zijn. Toch blijken heel wat klanten overtuigd van hun aankoop en van de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van dit apparaat wat resulteert in een mooie eindscore van 4,5 sterren. Slechts één gebruiker uit kritiek op de slechte kwaliteit van de filter maar beschouwt Fluval nog steeds als veruit het beste merk.

Met de Fluval Provac kies je dus gelijk voor een elektrische aquarium stofzuiger die 100% waterdicht blijkt te zijn en voorzien is van een krachtige motor waardoor het schoonmaakproces van een leien dakje verloopt. Dankzij het geïntegreerde ledlampje is dit apparaat eveneens geschikt voor onderhoud en reinigingen in donkere wateren en plekken.

Verder zul je zien dat deze unieke vuilzuiger voorzien is van een kwaliteitsvolle cartridge filter die je makkelijk kunt losmaken, legen en eventueel kunt vervangen. Het kiezelscherm zorgt er dan weer voor dat kiezelsteentjes in de motor van het apparaat terechtkomen en draagt op die manier bij aan de veiligheid. Tot slot zorgt het verlengstuk ervoor dat deze stofzuiger geschikt is voor aquariums van meer dan 25 cm diepte.

 

Voordelen:

Ledlampje: de aquarium stofzuiger blijkt uitgerust met een handige ledlampje waardoor ook donkere plekken geen enkel probleem meer vormen.

Filterpads: de kwaliteitsvolle makkelijk te verwijderen cartridge filter wordt aangevuld met diverse andere filterpads die een optimale reiniging garanderen.

Kiezelscherm: de stofzuiger blijkt eveneens voorzien van een bijzonder handig kiezelscherm. Op die manier wordt voorkomen dat eventuele kiezelsteentjes in de motor van het apparaat terecht kunnen komen.

 

Nadelen:

Slechte filter: volgens één klant had de kwaliteit van het filtersysteem toch wel wat beter gekund.

Koop bij bol.com (€64.95)

 

 

 

 

3. Tetratec bodem stofzuiger voor aquarium GC 40 Inclusief slang van 180 cm

 

Wil je liever niet teveel geld spenderen aan een degelijke aquarium stofzuiger? Dan kunnen wij jou dit exemplaar van Tetra ten stelligste aanbevelen. Zo blijkt de Tetratec bodemstofzuiger geleverd te worden inclusief een slang met een lengte van 180 cm en maar liefst 2 bijbehorende slanghouders. Dit maakt de aquarium stofzuiger geschikt voor middelgrote aquaria.

Verder blijkt hij eveneens voorzien van een handig snelstartventiel waardoor het water makkelijk en snel kan worden aangezogen. Het beschermrooster moet er dan weer voor zorgen dat er geen steentjes en/ of visjes in de bodemstofzuiger terechtkomen. In tegenstelling tot heel wat andere aquarium stofzuigers blijkt dit apparaat uitgerust met een innovatieve draaiknop waardoor de reiniger zich automatisch aanpast aan iedere beweging van de slang.

Dankzij de profielgreep geniet je een comfortabel en veilig gebruik en de aparte constructie van de zuigpijp maakt deze stofzuiger ideaal om zelfs moeilijk te bereiken plekjes te reinigen. Kortom, een degelijke aquarium stofzuiger die perfect doet wat hij moet doen!

 

Voordelen:

Toebehoren: de aquarium stofzuiger wordt geleverd met een 180 cm lange slang en maar liefst 2 slanghouders.

Zuigpijp: de zuigpijp kent een aparte driehoekige constructie waardoor er zelfs op moeilijk te bereiken plekjes, grondig kan worden gereinigd.

Beschermrooster: het beschermrooster moet ervoor zorgen dat er geen stukjes grind, kiezelsteentjes en/ of visjes in de motor van het apparaat verdwijnen.

 

Nadelen:

Ingewikkeld: een kleine minderheid van de klanten vindt het toch een hele klus om de correcte werkwijze onder de knie te krijgen.

Koop bij bol.com (€16.5)

 

 

 

 

4. ProAqua Aquarium met Filter Stofzuiger Elektrisch op Batterijen 

 

Je kunt natuurlijk altijd nog kiezen voor deze unieke elektrische aquarium stofzuiger van het, al dan niet bekende merk DirectSupply. Deze unieke vuilzuiger blijkt voornamelijk uit ABS plastic te zijn vervaardigd en werkt op basis van 2 krachtige en duurzame C/LR14 batterijen. Houd er rekening mee dat deze niet worden meegeleverd op het moment van aankoop, wat voor sommigen een vervelende meerkost kan betekenen.

Verder blijkt deze elektrische stofzuiger uitschuifbaar tot op een lengte van maximaal 85 cm wat hem geschikt maakt voor aquaria met een maximale diepte van wel 52 cm. Hij wordt overigens geleverd inclusief een Hose & Filterzak en ondersteunt daarnaast 2 afzonderlijke leidingmaten die hem geschikt maken voor kleine én grotere aquaria.

Ondanks al deze mogelijkheden en pluspunten lijken de meningen van klanten op het product eerder verdeeld. Voor sommigen blijkt deze aquarium stofzuiger werkelijk een topproduct te zijn terwijl anderen niet overtuigd raken van de aangeboden kwaliteit.

 

Voordelen:

Voeding: het betreft een 100% elektrische aquarium stofzuiger die het grootste werk volledig uit handen neemt.

Toepassingen: naast het reinigen van kleine en grote aquaria blijkt deze vuilzuiger eveneens geschikt voor gebruik als watersifon of om het desbetreffende aquarium helemaal te legen.

Verstelbaar: je kunt de hoogte makkelijk verstellen tot maximaal 85 cm.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: een kleine minderheid van de klanten blijkt jammer genoeg niet tevreden te zijn over de kwaliteit van de stofzuiger die werd geleverd.

Geen batterijen: ben je van plan om deze aquarium stofzuiger aan te kopen, dan zul je zelf nog op zoek moeten naar bijpassende batterijen.

Koop bij bol.com (€24.99)

 

 

 

 

5. Superfish AquaVac Aquarium Stofzuiger Verstelbaar 2 maten zuigpijp

 

Tot slot kunnen we het rijtje van de 5 topproducten afsluiten met deze unieke aquarium stofzuiger van Superfish die gekenmerkt wordt door de handige 2 maten zuigpijp. Hierdoor geniet je een minimale waterdiepte van ongeveer 30 cm en een maximale waterdiepte van ruim 52 cm, wat hem geschikt maakt voor kleine en grotere aquaria.

Daarnaast blijkt de aquarium stofzuiger, die voornamelijk uit kunststof vervaardigd blijkt, te werken op basis van 2 krachtige batterijen. Hij wordt geleverd inclusief een filterzak die een doorstroom kan garanderen van maar liefst 520 liter per uur. Kortom een handige stofzuiger om de bodem van je aquarium er weer als nieuw te laten uitzien.

Jammer genoeg blijken de reacties niet altijd even positief te zijn. Zo zijn sommige kopers wel degelijk overtuigd van de kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid terwijl anderen zich vragen stellen bij de geleverde kwaliteit.

 

Voordelen:

Materiaal: het is een degelijke aquarium stofzuiger die voor het grootste gedeelte uit kunststof blijkt gemaakt en best wel tegen een stootje kan.

Voeding: hij behoort tot de elektrische aquarium stofzuigers die werken op basis van 2 krachtige en duurzame batterijen.

Hevelfunctie: het is mogelijk om een slang eenvoudig op de uitlaat van de stofzuiger aan te sluiten en op die manier het water volledig te verversen.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: volgens een kleine minderheid van de klanten blijkt de aanzuigkracht bijzonder zwak en laat het toestel bijgevolg te wensen over.

Koop bij bol.com (€18)

 

 

 

 

Laatste update: 14.06.21

 

Beste aquariumfilters – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Een degelijk aquariumfilter draagt bij aan de fauna en flora van het aquarium. Het water wordt gezuiverd, nieuwe zuurstof wordt aangevoerd en eventuele afvalstoffen, bacteriën en andere ziekteverwekkers kunnen worden gedood. Toch zorgt het ruime assortiment aan filters bij velen vaak voor keuzestress. Daarom zetten we graag enkele hedendaagse toppertjes in de kijker. Zo blijkt de Eheim buitenfilter eXperience uitermate geschikt voor gebruik in aquaria met een inhoud tot 350 liter. Is je aquarium echter iets compacter inclusief een inhoud van maximaal 100 tot 200 liter, dan kies je beter voor de Aquael unifilter 500. In de onderstaande tabel hebben we nog een derde topproduct toegevoegd dat eveneens de moeite waard is om even te bekijken.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Aquariumfilters Koopgids

 

Een aquariumfilter kan worden beschouwd als één van de belangrijkste onderdelen om het aquarium te reinigen én leefbaar te houden. Wil je er toch enkele jaartjes geniet van hebben, dan raden wij aan om te investeren in een kwalitatief apparaat. Bedenk of je hierbij opteert voor een binnen- dan wel buitenfilter en eentje met een mechanische dan wel biologische filterwerking. Ook het debiet kan een bepalende factor zijn tijdens het beslissende keuzemoment. Houd daarom zeker rekening met de aanbevelingen van experts als je de diverse optiemogelijkheden en eventuele aanbiedingen gaat vergelijken.

Waarom is een aquariumfilter zo belangrijk

Aquariumfilters zorgen ervoor dat de balans in het aquarium zoveel mogelijk behouden blijft en streven dan ook naar een optimale waterkwaliteit. Zonder het juiste aquariumfilter betekent dit dat de dieren en planten in het aquarium geen lang leven beschoren zullen zijn. Niet onterecht worden aquariumfilters dan ook beschouwd als, misschien wel het belangrijkste onderdeel van eender welk aquarium groot of klein.

Echter willen we jou er nadrukkelijk op wijzen dat er heel wat verschillende soorten filters, sterkten en formaten bestaan elk met hun voor- én nadelen. Zo blijkt een sponsfilter bijvoorbeeld een goede aanwinst te zijn voor ondiepe aquaria waarin voornamelijk garnalen andere kleine diertjes leven. Daarnaast is het minstens even belangrijk om het filter regelmatig schoon te maken en eventueel om de zoveel tijd even te vervangen. Met deze koopgids proberen wij een duidelijk antwoord te bieden op de meest prangende vragen en op die manier de zoektocht iets makkelijker te maken.

 

De verschillende types filtersystemen

De eerste knoop die moet worden doorgehakt, heeft te maken met het type filter. Algemeen kunnen we een onderscheid maken tussen 5 filtersystemen waaronder de binnenfilter, de externe filter, de sponsfilter, de hang on back en de trickle filter. Heel wat aquariumkits omvatten een binnenfilter waardoor ze allicht tot de populairste filtersystemen kunnen gerekend worden. Echter moet je er wel rekening mee houden dat deze budgetvriendelijke filters vrij veel geluid produceren wat als storend kan overkomen. Toch zijn ze een prima oplossing voor kleine aquaria.

Minder populair voor kleine aquaria maar toch één van de betere opties op het gebied van filtratie, is de externe filter, vaak omschreven als potfilters. Dergelijke filtersystemen worden aan de buitenkant van het aquarium geplaatst en kunnen op die manier eventueel worden weggeborgen in de bijbehorende aquariumkast. Een krachtig filtersysteem waarbij er voldoende ruimte aangeboden wordt voor eventueel biologisch filtermateriaal. Echter, zijn externe filters vaak iets duurder in de aankoop en moeilijker om te installeren.

Hang on back filters, ook wel afgekort tot hang on filtersystemen worden dan weer aan de achterkant van het bassin geïnstalleerd. Ze blijken voornamelijk geschikt voor kleine aquaria vanwege de rustige uitstroom. Houd er wel rekening mee dat dergelijk filtersysteem niet voorzien is van biologisch filtermateriaal en dat ze gekenmerkt worden door een beperkter vermogen.

In het verlengde van de hang on filter zou je eveneens kunnen opteren voor de sponsfilters. Dergelijke filtersystemen worden, in tegenstelling tot de vorige, aangedreven door lucht en zijn daardoor beperkt in hun vermogen. Dit maakt ze geschikt voor kleine specifieke aquaria zoals bijvoorbeeld quarantainebakken, slakkenkweekbakken of garnalenaquaria. Tot slot is er dan nog de trickle filter, ook wel vijverfilter genoemd vanwege zijn gebruik in binnenvijvers en grote aquaria. Dergelijk type filtersysteem wordt onderaan het aquaria geïnstalleerd en is minder prijzig dan de eerstgenoemde externe filtersystemen.

 

Werking van het aquariumfilter en de diverse filtermedia

Zoals onderhand wel duidelijk is geworden, biedt het aquariumfilter een dubbele werking aan die enerzijds mechanisch en anderzijds biologisch is. Zo staat de mechanische filtering in voor het onmiddellijk afvangen van, al dan niet zichtbare, afvalstoffen terwijl de biologische filtering bedoeld is om, door middel van gezonde bacteriën, de uiteindelijke afvalstoffen te gaan afbreken. Deze filterwerking, hetzij mechanisch hetzij biologisch, wordt aangevuld door zogenaamde filtermedia waaronder we verschillende opties kunnen onderscheiden.

Zo zijn sommige filters voorzien van filterschuim dat niet alleen een mechanische maar ook biologische filterwerking aanbiedt. Hierbij kunnen we een onderscheid maken tussen fijn en grof filterschuim waarbij het grove geschikt is om grote vuildeeltjes tegen te houden en het fijne schuim bedoeld is om het water zo efficiënt mogelijk te filteren. In het verlengde hiervan zou je eventueel ook kunnen opteren voor een filter bestaande uit filterwatten. Dergelijk type filtermedia is bovendien ook iets goedkoper om aan te kopen.

Tot slot zijn er nog de filters die zijn uitgerust met koolstofspons, ook wel omschreven als los actief koolstof. Dergelijke filtermedia is in staat om niet alleen de fijne verontreinigen maar ook de zogenaamd giftige verbindingen te gaan vastleggen. Houd er wel rekening mee dat koolstofsponzen zodanig krachtig zijn dat ze zelfs in staat zijn om medicijnresten uit het water te verwijderen. Indien bepaalde vissen een behandeling moeten ondergaan, verwijder je dus maar beter de koolstofsponzen.

Het filterdebiet, extra tips en eventuele accessoires

Let bij aankoop van het aquariumfilter tenslotte ook even op het aangegeven filterdebiet. Daarmee bedoelen we de hoeveelheid water die op 1 uur tijd door het filtersysteem kan worden omgezet, en bovendien steevast wordt uitgedrukt in liter. Hoe krachtiger het apparaat, hoe meer liter per uur kan worden omgezet en bijgevolg hoe beter de filtratie van het aquarium zal zijn. Dit komt niet alleen je plantjes ten goede maar ook de dieren.

Tot slot laten experts weten dat het beter is om meerdere filtersystemen met elkaar te combineren. Overweeg daarnaast om een betrouwbare CO2 reactor op het filtersysteem te installeren met de bedoeling het CO2-systeem van het aquarium te verbeteren. En besteed voldoende aandacht aan het onderhoud van de filters en de vervanging van de sponzen en watten.

 

5 beste aquariumfilters (Reviews) van 2021

 

Het regelmatig schoonmaken van het aquariumfilter draagt bij aan de levenskwaliteit van planten en dieren. Echter, moet hij regelmatig eens worden vernieuwd. Ben je daarom op zoek naar een, al dan niet goedkope filter voor het aquarium, dan hopen wij jou op weg te helpen met deze toppertjes. Naast Juwel aquariumfilters kun je ook opteren voor merken zoals Eheim, JBL en Superfish die hun kwaliteit en duurzaamheid al meer dan eens bewezen hebben. Maak voor jezelf uit welk type filter je wilt aanschaffen. Zo bestaan er niet alleen ingebouwde of externe aquariumfilters en biologische aquariumfilters maar ook tal van uv filters voor het aquarium. Bekijk het even, rekening houdend met de online reviews en het advies van experts.

 

1. Eheim buitenfilter eXperience 350 met filtermassa 

 

Ben je op zoek naar een externe buitenfilter voor je aquarium? Dan is deze Eheim aquariumfilter misschien wel wat voor jou? Bovendien wordt de Eheim eXperience buitenfilter geleverd inclusief al de nodige aansluitmaterialen, filtermaterialen én maar liefst 3 jaar garantie. Hij mag dan wel niet voorzien zijn van de laagste prijs, misschien kan hij voor jou wel de beste aquariumfilter uit het rijtje worden.

Ondanks zijn compacte formaat waarbij een hoogte van 37 cm wordt aangevuld met een lengte en breedte van 21 cm, blijkt deze filter met kunststof behuizing bijzonder krachtig te zijn. Zo biedt hij een vermogen van 24 watt aan en een capaciteit van maar liefst 1050 liter per uur. Dit maakt dat deze aquarium filterpomp, inclusief een opvoerhoogte van 2 meter, uitermate geschikt is voor aquaria tot 350 liter inhoud.

Verder moet je rekening houden met een variabele slangmaat waarbij de diameter zich situeert tussen 16 en 22 mm. Een blik op de online reviews toont aan dat werkelijk alle klanten tevreden zijn over hun aankoop en het product dan ook gelijk belonen met een mooie gemiddelde score van 5 sterren.

 

Voordelen:

Materiaal: de behuizing van deze unieke aquarium filter blijkt te zijn vervaardigd uit duurzaam kunststof.

Formaat: ondanks zijn compacte formaat en een overeenkomstige inhoud van ongeveer 4,9 liter, kan deze aquariumfilter een ruim vermogen van 24 Watt garanderen.

Toepassing: hij kan gebruikt worden voor kleine tot middelgrote aquaria met een inhoud van maximaal 350 liter.

 

Nadelen:

Prijzig: dat het geen aanbieding betreft, wordt meteen duidelijk als we een vergelijkende studie doen met de andere aquariumfilters uit het rijtje.

Koop bij bol.com (€175)

 

 

 

 

2. Aquael unifilter 500 Aquarium Filter met UV Binnenfilter

 

In tegenstelling tot het vorige product, kies je met de Aquael unifilter 500 voor een krachtige binnenfilter geschikt voor aquaria met een waterinhoud van 100 tot 200 liter. Je zult overigens gelijk zien dat deze unieke aquariumfilter uitgerust is met een antenne die makkelijk boven het wateroppervlak uitsteekt en waarlangs nieuwe verse zuurstof wordt aangezogen. Op die manier is er steeds voldoende zuurstof in het water van je aquarium te vinden, wat de dieren en planten die erin leven alleen maar ten goede komt.

Verder blijkt dit apparaatje eveneens voorzien van een geïntegreerde uv-filter onder het mom van een uv-lamp. Deze zal er nog eens extra voor zorgen dat eventuele bacteriën en ziekteverwekkers volledig worden gedood. Hij biedt verder een stroomverbruik van ongeveer 5 Watt aan aangevuld met een regelbare output van maximaal 500 liter per uur.

Houd er wel rekening mee dat dit type filter geleverd wordt inclusief een grote spons en bijgevolg minder geschikt is voor garnalenaquaria. Echter kun je de spons altijd nog op maat knippen zodanig dat hij ook in dergelijke aquaria perfect functioneert. Desondanks reageren de meeste klanten tot op heden positief.

 

Voordelen:

Formaat: het betreft een compacte binnenfilter die uitermate geschikt is voor gebruik in kleine aquaria met een maximale inhoud van 100 tot 200 liter.

Antenne: de filter is voorzien van een uitschuifbare antenne die tot boven het wateroppervlak komt. Op die manier kan verse lucht en bijgevolg extra zuurstof probleemloos worden aangezogen.

Stroomverbruik: hij garandeert een maximaal stroomverbruik van 5 Watt in combinatie met een regelbare maximale output van ongeveer 500 liter per uur.

 

Nadelen:

Grote spons: de grote spons waarmee deze filter geleverd wordt, is minder geschikt voor garnalenaquaria.

Koop bij bol.com (€41.99)

 

 

 

 

3. JBL CristalProfi E1502 Aquariumfilter 1400 L/H

 

Verder behoort ook de JBL aquariumfilter alvast tot de populairste apparaten uit deze selectie. JBL is dan ook een bekend, zoniet veruit het beste merk op het gebied van aquaria benodigdheden en staat garant voor kwaliteit en duurzaamheid. En als we er even de online reacties bij nemen en een mooie gemiddelde score van 4,8 sterren zien verschijnen, dan kunnen we alleen maar besluiten dat ook klanten het daar volop mee eens zijn.

Zo blijk je met de JBL CristalProfi E1502 greenline voor een krachtige buitenfilter te kiezen. Ondanks zijn compacte formaat van 20 x 23 x 48 cm is hij toch in staat om een vermogen van 20 Watt te leveren en hierdoor een maximale pompcapaciteit te garanderen van maar liefst 1400 liter per uur. Dit maakt hem dan ook uitermate geschikt voor aquaria met een inhoud van 200 tot maximaal 700 liter water.

Ondanks de hoge en krachtige pompcapaciteit mag je er zeker van zijn dat deze aquariumfilter rustig en vrijwel geluidloos functioneert, wat uiteindelijk alleen maar ten goede komt van de biologische filter. Bovendien vindt zowel het mechanisch als biologisch filteren plaats ter hoogte van het filterhuis dat dan weer een inhoud van maximaal 12 liter kent. Het apparaat wordt vervolgens aangevuld met een waterstop, een 360° draaibare aansluiting én enkele eenvoudig te verwisselen filtermassa’s.

 

Voordelen:

Vermogen: de aquariumfilter kan een vermogen genereren van maximaal 20 Watt waardoor een pompcapaciteit van wel 1400 liter per uur kan worden geleverd.

Filterhuis: het filterhuis is de plek in de filter waar zowel de mechanische alsook biologische filtering gebeurt en kent een inhoud van ongeveer 12 liter.

Materiaal: net zoals heel wat andere aquariafilters zul je zien dat ook dit exemplaar voornamelijk uit duurzaam kunststof werd vervaardigd.

 

Nadelen:

Filters: volgens één koper zou het niet zo makkelijk zijn om nieuwe filters te vinden en aan te kopen.

Koop bij bol.com (€179.95)

 

 

 

 

4. Superfish AquaFlow XL Biofilter Aquariumfilter 500 L/H

 

Ben je op zoek naar een betaalbare aquariumfilter voor gebruik in een tropische en/ of koudwateraquarium, dan lijkt de Superfish misschien wel wat voor jou te zijn. Ondanks zijn compacte formaat van 10 x 15 x 32 cm levert hij toch een ruim vermogen aan waardoor een maximale pompcapaciteit van 500 liter per uur kan worden bereikt. Dit maakt hem uitermate geschikt voor aquaria met een inhoud van 100 tot 200 liter.

In tegenstelling tot de eerste filter uit dit rijtje, gebeurt de mechanische filtering niet met een sponsje maar wel met behulp van 100% filterschuim. Verder garandeert het apparaat eveneens een filtering met actieve kool zodanig dat chemicaliën, organische vuildeeltjes en eventuele kleurstoffen feilloos kunnen worden verwijderd. Dit geheel wordt nog eens versterkt met het poreuze filtermediam Crystal-Max dat zelfs de allerkleinste afvalstoffen probleemloos aanpakt.

Een blik op de reacties bij deze Aqua-Flow XL filter van SuperFish laat meteen een mooie score van 4,7 sterren zien. Daaruit kunnen we opmaken dat de meeste klanten duidelijk overtuigd zijn van hun aankoop. Echter vindt één koper het jammer dat de filter niet onderhoudsvrij is.

 

Voordelen:

Toepassingsveld: de Aqua-Flow XL filter van het bekende merk SuperFish is bedoeld voor gebruik in tropische en/ of koudwateraquaria met een inhoud van 100 tot 200 liter.

Pompcapaciteit: dankzij het aanzienlijke vermogen kan hij makkelijk een pompcapaciteit van wel 500 liter water per uur garanderen.

Filtersysteem: de filter werkt door 3 stappen te doorlopen. Zo gebeurt de mechanische filtering op basis van filterschuim, is er verder een actieve kool filter en wordt dit alles aangevuld met het krachtige poreuze filtermedium Crystal-Max.

 

Nadelen:

Niet onderhoudsvrij: volgens één gebruiker zou dit type filter toch wel behoorlijk wat onderhoud vragen.

Koop bij bol.com (€29.59)

 

 

 

 

5. Eden 511 Aquariumfilter Buitenfilter 600 L/H

 

We kunnen het rijtje topfilters uiteindelijk afsluiten met deze unieke buitenfilter van Eden. Zo blijkt de Eden 511 aquariumfilter gekenmerkt door een behoorlijk compact formaat van 20 x 12 x 24 cm aangevuld door een relatief laag vermogen van 11 Watt. Ondanks het lage vermogen is deze buitenfilter echter wel in staat om een hoge pompcapaciteit van maximaal 600 liter per uur te garanderen. Dit maakt hem dan ook geschikt voor allerhande aquaria met een inhoud van maximaal 120 liter.

Verder blijkt de filter, die overigens voornamelijk uit kunststof blijkt vervaardigd, voorzien van een slang met een variabele diameter van 12 – 16 mm. De filter is bijzonder makkelijk te installeren, eenvoudig te onderhouden en doet precies wat hij moet doen.

Desondanks nemen we enige verdeeldheid waar in de reacties van klanten. Zo is dit voor sommigen een waar topproduct gebleken terwijl anderen niet overtuigd zijn van de kwaliteit en de duurzaamheid. Toch krijgt hij uiteindelijk een mooie gemiddelde eindscore van 4,6 sterren.

 

Voordelen:

Materiaal: de aquariumfilter wordt gekenmerkt door een stevige kunststof behuizing.

Toepassingsveld: hij kan gebruik worden in combinatie met diverse aquaria zolang een inhoud van 120 liter niet overschreden wordt.

Pompcapaciteit: ondanks het lage vermogen kan deze aquariumfilter zonder problemen een ruime pompcapaciteit van maar liefst 600 liter per uur garanderen.

 

Nadelen:

Niet onderhoudsvrij: ook hier zijn er enkele klanten die vinden dat de filter behoorlijk veel onderhoud vraagt.

Kwetsbaar: volgens één gebruik zou de filter allesbehalve stevig zijn en vrij snel stuk gaan.

Koop bij bol.com (€59.95)

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe kun je de aquariumfilter schoonmaken en hoe vaak moet dit gebeuren?

Zo nu en dan is het belangrijk om de filter van het aquarium even grondig schoon te maken. Wanneer je dat precies moet doen, is moeilijk te zeggen aangezien dit afhankelijk is van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld maar aan de stabiliteit van het bassin, het soort voer, de temperatuur, het aantal vissen en het type aquariumfilter. Gemiddeld genomen zul je de filter ongeveer 1 keer per maand moeten schoonmaken. Indien het aquarium heel wat afvalstoffen verspreidt dan zal dit zelfs wekelijks moeten gebeuren.

Als je de filter moet schoonmaken is het belangrijk om eerst en vooral de stekker uit het stopcontact te verwijderen. Giet vervolgens het overgebleven aquariumwater in een bakje en spoel er de sponzen even in schoon. Indien de sponzen moeten vervangen worden, dan doe je dit uiteraard. Vervolgens voeg je een bepaalde hoeveelheid filterbacteriën toe alvorens de stekker terug in het stopcontact te pluggen.

Q2: Hoe diep moet de filter in het aquarium worden geplaatst?

Het onderscheid tussen de externe aquariumfilters en de binnenfilters zorgt er uiteraard voor dat enkele de interne filtersystemen in het water zullen worden geplaatst. Indien je dan ook opteert voor een dergelijk binnen filtersysteem, is het belangrijk om te weten hoe diep je deze kunt plaatsen.

Algemeen wordt aangeraden om de binnenfilter ergens in de hoek ter hoogte van de achterwand te plaatsen en dit bij voorkeur enkele centimeters boven de bodem van het aquarium. Op die manier kan de uitstroom zonder problemen het volledige wateroppervlak in beroering gaan houden. Bovendien draagt dit ook bij aan het onderhoudsgemak.

 

Q3: Wat verbruikt een externe filter voor een aquarium?

Jammer genoeg kunnen we geen rechtlijnig antwoord bieden op deze vraag aangezien het verbruik van een externe filter, ook wel potfilter genaamd, afhankelijk blijkt van verschillende factoren. Zo dien je in eerste instantie rekening te houden met het wattage van de aquariumfilter, dat kan verschillen naargelang het type, en meestal vermeld staat op het typeplaatje of de meegeleverde handleiding.

Daarnaast zal ook de tijdspanne waarin de filter ingeschakeld staat, uitgedrukt in aantal uren per dag, en de looptijd berekening een grote invloed uitoefenen op het totaalplaatje. Daar komen dan ook nog eens de energiekosten per kWh bij die afhankelijk blijken te zijn van de energiemaatschappij waar je geregistreerd staat. Op internet zijn er tevens verschillende berekeningsmodules te vinden waarop je al deze gegevens kunt ingeven en ze de berekening automatisch voor jou uitvoeren.

 

Q4: Hoe vaak dien je de filter van het aquarium te vervangen?

Net zoals bij de vraag over het schoonmaken van de filter, is het ook hier bijzonder moeilijk om een eenduidig en rechtlijnig antwoord te bieden. Algemeen wordt gesteld dat, indien de filter correct op het aquarium afgesteld wordt, het mogelijk is om het een maandje uit te houden met dezelfde koolstoffilter. Indien dat niet het geval is dan zul je de aquariumfilter reeds vroeger moeten vervangen.

 

 

Laatste update: 14.06.21

 

Beste aquariumpompen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Steeds meer mensen kiezen voor een degelijk aquarium om de woonkamer net dat tikkeltje meer sfeer te geven. Echter, is het onderhoud van datzelfde aquarium minstens even belangrijk om van een prachtige fauna en flora te kunnen blijven genieten. Zo is de keuze voor een kwalitatieve aquariumpomp bijzonder belangrijk aangezien het zorgt voor meer zuurstof in het water. Echter, het uitgebreide aanbod zorgt vaak voor heel wat keuzestress en daarom willen wij jou even op weg helpen. Zo zou je kunnen opteren voor de Juwel Eccoflow 1000 waterpomp die opvalt vanwege zijn geruisloze en energiezuinige karakter. Daarnaast blijkt echter ook de Eheim Luchtpomp een schot in de roos én bovendien regelbaar, wat een echte meerwaarde blijkt.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Aquariumpompen Koopgids

 

Wil je het water in je aquarium van voldoende zuurstof voorzien én tevens op een correcte manier kunnen laten doorstromen? Dan is de keuze voor een kwalitatieve aquariumpomp alvast snel gemaakt. Besef wel dat er heel wat verschillende types pompen bestaan, elk met hun eigen mogelijkheden en sterktes en bijgevolg geschikt voor een bepaald type aquarium. Het lijkt ons daarom een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids alvast even door te nemen alvorens de verschillende aquariumpompen en eventuele aanbiedingen met elkaar te vergelijken. Wees daarbij eveneens alert voor het advies van klanten en experts omtrent de verschillende pompmogelijkheden.

Waarom kiezen voor een aquariumpomp?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een aquarium, groot of klein, in huis te halen. Het zorgt nu eenmaal voor een bepaalde vorm van rust en gezelligheid die best wel aangenaam kan zijn na een lange vermoeiende werkdag. Echter, vergis je niet! Aan een aquarium heb je minstens evenveel, of misschien zelfs nog meer, werk als met andere diersoorten. 

Zo steunt het principe van de fauna en de flora op de aanwezigheid van een correcte zuurstofbalans in het water. Dat betekent dus dat het water een bepaalde hoeveelheid zuurstof nodig heeft om vissen te laten leven en waterplanten te laten groeien. Op het moment dat er een deficit in deze zuurstofbalans te noteren valt , zullen waterplanten al gauw afsterven en vissen naar het wateroppervlak komen om vervolgens lucht te happen. 

Je zou dit probleem tijdelijk kunnen oplossen door het water regelmatig te verversen, echter is voldoende waterbeweging minstens even belangrijk om het zuurstofgehalte in het water op peil te houden. Kortom, hoe je het draait of keert, een degelijke aquariumpomp is echt wel levensnoodzakelijk.

Echter willen wij er toch even op wijzen dat het niet de bedoeling is om zomaar de eerste de beste waterpomp aan te kopen. Houd rekening met de grootte van je aquarium en de planten en vissen die erin leven. Zo ben je niets met een krachtige aquariumpomp van 600 liter per uur als je aquarium amper een inhoud kent van 100 liter en vice versa. Ook qua plaatsing dien je nauwkeurig te werk te gaan. Zo hebben tropische vissoorten nood aan een uitstekende watercirculatie ter hoogte van het wateroppervlak waardoor je de pomp iets naar boven dient te richten.

 

Is het gebruik van een aquariumpomp verplicht?

In tegenstelling tot wat je misschien dacht, is het gebruik van een aquariumpomp niet meteen verplicht. Echter moeten we daar gelijk een kanttekening bij maken aangezien we het hier vooral hebben over de compacte vissenkommen of kleine aquaria waarin slechts een beperkt aantal visjes en/ of waterplanten aan bod komen. In dergelijke gevallen is er vaak voldoende zuurstof aanwezig om de fauna en flora niet in gevaar te brengen.

Zodra er echter meerdere dieren of planten deel gaan uitmaken van deze biotoop, zou er wel eens snel een zuurstoftekort kunnen ontstaan. In dergelijke gevallen kan een compacte circulatie- of luchtpomp soelaas bieden en ervoor zorgen dat alle vissen en planten het overleven. De waterstroming die dankzij deze pomp ontstaat, zorgt ervoor dat de door de vissen uitgestoten CO2 makkelijker het water kan verlaten. Wat dan weer resulteert in een zuurstofrijke omgeving. 

Daarnaast kan het eventueel handig zijn om deze pompen aan te vullen met bepaalde accessoires. Dat kan gaan van een bepaald filtersysteem tot draaiende wielen of andere decoratiehulpmiddeltjes die de werking van een aquariumpomp alleen maar kunnen verbeteren.

 

Het type aquariumpomp

Zoals reeds eerder vermeld, bestaan er wel degelijk verschillende soorten aquariumpompen. We zouden bijvoorbeeld een onderscheid kunnen maken op basis van de uitvoering, hun sterkte of formaat. Zo bestaan er heel wat aquariumpompen die je in het water moet onderdompelen net zoals er externe exemplaren bestaan die je buiten het aquarium dient te monteren. Welke je hier ook kiest, is niet alleen afhankelijk van je eigen persoonlijke voorkeur maar ook van de grootte van het aquarium en de planten en vissen die er deel van uitmaken.

In de meeste gevallen zal het echter gaan om een krachtige circulatie- of luchtpomp waarmee een bepaalde hoeveelheid lucht in het aquarium wordt geblazen. Op die manier ontstaan een soort van luchtbelletjes die, zodra aan de oppervlakte gekomen, meteen openknappen en zorgen voor meer zuurstof in het water. Daarnaast worden heel wat aquariumpompen eveneens gecombineerd met een bepaald filtersysteem waardoor het water meteen ook gefilterd wordt. Deze zijn misschien iets duurder maar een echte meerwaarde, zeker voor grote aquaria.

Stroomverbruik en capaciteit van de pomp in verhouding tot formaat aquarium

Wanneer je op zoek gaat naar een degelijke aquariumpomp dan is het uiteraard ook belangrijk om even stil te staan bij het stroomverbruik en de capaciteit van de pomp. Dit alles staat in nauw verwantschap met de grootte van het aquarium. Het spreekt voor zich dat een compacter aquarium minder stroomverbruik en vermogen nodig zal hebben dan een aquarium van ruim 600 liter water of meer. Kortom, niet elke aquariumpomp kan zomaar in eender welk aquarium worden geïnstalleerd.

Stel dat je een circulatiepomp aankoopt van 50 liter, dan zal deze niet voor voldoende zuurstof zorgen in een aquarium met een inhoud van 100 liter. Als je een dergelijk lage stroomcapaciteit echter wel zou gebruiken, dan kan het gebeuren dat waterplanten afsterven en vissen naar het wateroppervlak komen om naar lucht te happen. 

Anderzijds mag een pomp ook niet te sterk en krachtig zijn. Zo is een waterpomp van 300 liter voor een aquarium van 100 liter evenmin aan te raden. Een te krachtige pomp zorgt namelijk voor te veel beweging in het water en dit kan dan weer voor onrust onder de vissen zorgen.

 

Plaatsing van de aquariumpomp

Tot slot willen we het nog even kort hebben over de plaatsing van de pomp. Zoals reeds aangehaald bestaan er pompen die je extern/ buiten het aquarium dient te installeren en andere modellen die onder water gedompeld moeten worden. Denk dus goed na waar je de pomp precies hebben wilt en kies bij voorkeur een massief oppervlak aangezien een hol oppervlak vaak voor heel wat geluid en stoorzenders kan zorgen.

Hang de pomp bij voorkeur evenmin aan het aquarium, noch plaats je hem op het deksel. Op die manier kun je extra vibraties en trillingen vermijden zodat de vissen minder stress ervaren.

 

5 beste aquariumpompen (Reviews) van 2021

 

Een goede filtering van het aquarium draagt bij aan een optimaal onderhoud en is zijn investering dus meer dan waard. Of je daarbij kiest voor een aquariumpomp met verwarming, een externe aquariumpomp dan wel een aquarium filterpomp of aquarium zuurstofpomp, blijft grotendeels afhankelijk van het type aquarium en je eigen persoonlijke voorkeur. Wij selecteerden alvast 5 hedendaagse topproducten waarbij we niet alleen rekening hielden met de kwaliteit maar ook met het klantenadvies vermeld in de online reviews. Bekijk de mogelijkheden even rustig alvorens er de voor jou beste aquariumpomp uit te kiezen.

 

1. Juwel Eccoflow 1000 Aquariumpomp Juwel stromingspompen

 

Ben je op zoek naar een krachtige pomp voor het aquarium dan kan dit apparaat van Juwel misschien wel voor een oplossing zorgen. Houd er wel rekening mee dat hij, in vergelijking met de andere waterpompen uit deze selectie, niet meteen voorzien is van de laagste prijs. Echter, lijken de meeste klanten zich daar niet aan te ergeren wat meteen een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren oplevert.

Deze krachtige Eccoflow waterpomp van Juwel blijkt voorzien van een stevige kunststof behuizing aangevuld met dubbel gelaagde impellers die nauwkeurig werden afgestemd op de motorcapaciteit. Op die manier kan niet alleen een lage stroomopname worden gegarandeerd maar ook een uiterst stille werking wat niet alleen jou maar ook alle faune en flore ten goede komt.

Bovendien kun je dit type waterpomp in diverse capaciteitsklassen aankopen waaronder 300, 500, 600, 1000 en 1500 liter per uur. Neem je daarbij het aanbod van de apart verkrijgbare keramische assen aan, dan kun je hem bovendien ook in zoutwater aquaria perfect gebruiken wat van hem een veelzijdige aquariumpomp maakt.

 

Voordelen:

Nevenstroomprincipe: deze krachtige aquariumpomp wordt gekenmerkt door het nevenstroomprincipe waardoor de rotorkamer continu en geheel automatisch gereinigd wordt.

Veiligheidsstandaard: dit type aquariumpomp is meermaals getest en goedgegkeurd bevonden wat hem uiterst veilig maakt in gebruik. Dit wordt aangetoond met het Tüv/GS certificaat.

Handig in gebruik: hij werkt niet alleen bijzonder stil maar verlangt daarnaast ook weinig stroom waardoor hij tot de energiezuinige aquariumpompen behoort.

 

Nadelen:

Prijzig: ondanks het feit dat het geen aanbieding of goedkope aquariumpomp betreft, kan hij nog steeds tot de populairste pompen uit het rijtje gerekend worden.

Koop bij bol.com (€40.95)

 

 

 

 

2. Eheim Luchtpomp Regelbaar 3701 100 L/H met 1 M slang + 1 UIT

 

Je zou natuurlijk ook kunnen opteren voor deze unieke Eheim aquarium pomp die jou wordt aangeboden tegen een vriendelijk en betaalbaar prijskaartje. Eheim staat bekend om zijn jarenlange garantie, uitstekende kwaliteit en duurzaamheid en wordt niet voor niets door velen als veruit het beste merk omschreven. Dit wordt nog maar eens bevestigd wanneer we de mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren zien verschijnen waarbij klanten duidelijk overtuigd zijn van de prijs-kwaliteitverhouding van deze onderhoudsvrije luchtpomp. 

Op het eerste gezicht lijkt deze aquariumpomp vrij klein, maar vergis je niet want hij is wel degelijk in staat om een krachtig vermogen te leveren. Bovendien kun je dit type luchtpomp met kunststof behuizing in maar liefst 3 capaciteitsklassen aankopen waaronder 100, 200 en 400 liter. Elke klasse wordt overigens als een complete set geleverd wat betekent dat hij geleverd wordt inclusief een luchtslang en 1 of meerdere uitstromers.

In tegenstelling tot sommige andere aquariumpompen blijkt bij dit type zowel de capaciteit als de uitstromer 100% regelbaar en geluidloos te werken wat uiteraard een echte meerwaarde betekent. Naast het feit dat hij met wandbevestiging is uitgerust, kun je hem ook op de vibratie remmende rubberen voetjes plaatsen indien je dat wenst.

 

Voordelen:

Installatie: deze unieke luchtpomp kan perfect, met behulp van de meegeleverde wandbevestiging, aan de wand van het aquarium worden bevestigd. Echter kun je hem ook op de vibratie remmende rubberen voetjes installeren.

Uitstromer: afhankelijk van de gekozen capaciteit worden 1 of 2 uitstromers meegeleverd die je zonder problemen eigenhandig kunt regelen. Bovendien functioneert het apparaat zo goed als geruisloos.

Complete set: hij wordt jou aangeboden als complete set waarbij naast de pomp geleverd wordt inclusief een uitstromer en luchtslang.

Budgetvriendelijk: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien verschijnen van het aanvaardbare prijskaartje.

 

Nadelen:

Geen CO2 pomp: ben je op zoek naar een CO2 aquariumpomp dan is dit exemplaar misschien niet meteen een goede aanbeveling.

Koop bij bol.com (€34.99)

 

 

 

 

3. Superfish Air Flow Mini Aquariumpomp Beluchting 6 x 9 cm

 

Ben je op zoek naar een mini aquariumpomp dan is de Air Flow van Superfish alvast een meer dan goede aanbeveling. Zo wordt deze compacte luchtpomp met kunststof behuizing gekenmerkt door een maximaal formaat van 6 bij 9 cm wat hem uitermate geschikt maakt voor de kleine aquaria. Uiteraard kun je deze Air Flow luchtpomp eveneens aankopen voor gemiddelde en grote aquaria aangezien hij in 4 capaciteitsklassen te verkrijgen is.

Net zoals het vorige apparaat wordt hij eveneens geleverd als een complete set die je gewoon maar in het aquarium dient te installeren. Je krijgt er bij aankoop zelfs een gratis vervangingsmembraan bij waardoor je hij nog net dat tikkeltje langer kan meegaan. Afhankelijk van het formaat en de capaciteitsklassen waarin je hem aankoopt, biedt hij 1 tot 4 uitgangen aan.

Wanneer we de online reacties bekijken dan zien we echter dat de meningen nogal verdeeld zijn. Voor velen is dit duidelijk een topproduct gebleken terwijl anderen niet helemaal overtuigd zijn van de kwaliteit en vinden dat de pomp veel lawaai maakt.

 

Voordelen:

Uitgang: deze mini Air Flow luchtpomp wordt gekenmerkt door slechts 1 uitgang en blijkt dan ook geschikt voor compacte aquaria.

Capaciteitsklassen: aangezien hij in meerdere capaciteitsklassen te verkrijgen is, zal ook het aantal uitgangen verschillen en variëren van 1 tot 4. Hoe meer uitgangen de luchtpomp telt, hoe krachtiger het apparaat en bijgevolg meer geschikt voor grote aquaria of aquaria met heel wat decoratie en planten.

Materiaal: net zoals de vorige apparaten blijkt ook deze luchtpomp voorzien van een slijtvaste kunststof behuizing.

 

Nadelen:

Veel geluid: volgens enkele kopers zou deze luchtpomp toch wel behoorlijk veel lawaai produceren.

Koop bij bol.com (€13.03)

 

 

 

 

4. Tetra APS 400 Luchtpomp 400 L/H 4,5 W Geruisloos en bijzonder krachtig

 

Met de Tetra aquariumpomp kies je, volgens velen, voor een uiterst krachtige doch geruisloze luchtpomp waarbij kwaliteit en betrouwbaarheid hand in hand gaan. Zo blijkt de Tetra APS 400 luchtpomp een ruim vermogen te leveren van maar liefst 400 liter per uur aan een maximaal verbruik van amper 4,5 Watt. Dit maakt deze krachtige luchtpomp uitermate geschikt voor gebruik in aquaria met een inhoud van 250 tot 600 liter.

Bovendien geniet je een constante hoge luchtstroom dankzij de aanwezigheid van het uiterst duurzame membraan. Verder blijkt deze luchtpomp eveneens voorzien van een handige luchtkraan waarmee je de luchtstroom eigenhandig kunt controleren. Dankzij het aanwezige Tüv/GS label mag je er trouwens van uit gaan dat hij 100% veilig is in gebruik.

Ondanks al deze mogelijkheden en pluspunten moeten we ook hier vaststellen dat de meningen toch enigszins verdeeld zijn. Zo zijn velen duidelijk overtuigd van de aangeboden kwaliteit en duurzaamheid maar vindt één koper het toestel niet onderhoudsvriendelijk.

 

Voordelen:

Veiligheid: de luchtpomp blijkt voorzien van een TÜV/GS certificaat dat aantoont dat hij meermaals getest en veilig bevonden werd.

Membraan: het duurzame membraan zorgt voor een constante en geheel automatische hoge luchtstroom.

Luchtkraan: dankzij de aanwezige luchtkraan wordt het mogelijk om de luchtstroom van deze aquariumpomp te controleren.

Handig in gebruik: de pomp wordt gekenmerkt door een uiterst krachtig vermogen van 400 liter per uur aan een verbruik van ongeveer 4,5 Watt. Dit maakt hem geschikt voor middelgrote tot grote aquaria van 250 tot 600 liter.

 

Nadelen:

Niet onderhoudsvrij: volgens één koper zou deze luchtpomp allesbehalve onderhoudsvrij zijn.

Koop bij bol.com (€41.99)

 

 

 

 

5. Aquarium Filter Pomp Met Actieve Koolstof 600 L/H

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke actieve koolstofhoudende filterpomp die gekenmerkt wordt door een maximaal formaat van 58 x 41 x 167 mm en waterdichte roestvrije omhulsels en askernen. Dit maakt hem dan ook geschikt om volledig in het aquarium onder te dompelen, ongeacht of het een zout- dan wel zoetwater aquarium betreft.

De filterpomp levert een ruim vermogen van maar liefst 600 liter water per uur aan een maximaal verbruik van 8 Watt. Je dient hem hiervoor aan te sluiten om een aansluitspanning van 220 tot 240 Volt rekening houdend met een frequentie van 50 Hz. 

Jammer genoeg blijken er tot op heden nog geen online reacties te zijn geplaatst wat het voor ons bijzonder moeilijk maakt om jou verder advies te geven over de gebruikerservaringen.

 

Voordelen:

Voltage: deze filterpomp met plastic behuizing kan makkelijk aangesloten worden op een voedingsspanning van 220-240 Volt.

Output: eenmaal correct aangesloten kan hij makkelijk 600 liter water per uur filteren aan een verbruik van ongeveer 8 Watt.

Watertype: je kunt deze actieve koolstofhoudende filterpomp zowel in zoet- als zoutwater aquaria plaatsen.

 

Nadelen:

Prijzig: we durven vermoeden dat sommige klanten het prijskaartje misschien toch net iets te duur zullen vinden.

Koop bij bol.com (€27.95)

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Waar plaats je de pomp in een aquarium?

De plaatsing van de aquariumpomp is vooral afhankelijk van het type pomp dat je besluit aan te kopen en de grootte van het aquarium zelf. Zo bestaan er heel wat aquariumpompen die je in het water van het aquarium moet onderdompelen, al dan niet naar het wateroppervlak gericht rekening houdend met de vissen en planten die erin leven. 

Andere aquariumpompen worden extern geplaats en bijgevolg dus buiten het aquarium. Let daarbij op dat de pomp niet zomaar aan de wand hangt noch op het deksel geplaatst wordt. Op die manier kun je onnodige vibraties en trillingen vermijden wat dan weer voor minder stress zorgt bij de vissen. Let daarnaast ook op een massief oppervlak in plaats van een hol, om dezelfde reden in verband met de trillingen.

Q2: Welke pomp moet je gebruiken voor een 60 of 200  liter aquarium?

Welke type aquariumpomp je uiteindelijk kiest, is vooral afhankelijk van de grootte van het aquarium. Zo mag een pomp maar beter niet te zwak zijn aangezien er dan niet voldoende zuurstof in het water ontstaat, wat nefast kan zijn voor de aanwezige fauna en flora die er in heerst. Anderzijds mag een aquariumpomp ook niet té krachtig zijn aangezien er dan teveel waterbeweging en trillingen ontstaan die voor heel wat stress kunnen zorgen bij de vissen.

Als je dus op zoek moet naar een aquariumpomp voor een 60 liter aquarium dan zal een pomp tussen 50 en 100 liter ruim ok zijn. Meer of minder zorgt voor teveel trillingen of te weinig zuurstof. Naar analogie kun je voor een aquarium van 200 liter maar beter kiezen voor een 200 of 250 liter aquariumpomp.

 

Q3: Hoe vaak dien je de aquariumpomp schoon te maken of te vervangen?

Het spreekt voor zich dat een aquarium, en bijgevolg ook alle benodigdheden en accessoires heel wat onderhoud vraagt. Zo is het belangrijk om de aquariumpomp regelmatig schoon te maken en van tijd tot tijd te vervangen. Wanneer je dat precies doet is afhankelijk van de grootte van het aquarium en de hoeveelheid planten, decoratie, ornamenten en vissen er in leven.

Een groot aquarium dat bestaat uit verschillende vissoorten en waterplanten dient regelmatig schoongemaakt te worden. Algemeen kunnen we stellen dat de pomp bij voorkeur 2 tot 3 maandelijks wordt schoongemaakt. De meeste aquariumpompen kunnen, bij correct onderhoud, makkelijk een jaartje of 2 meegaan alvorens deze te vervangen.