Laatste update: 14.06.21

 

Beste kippenhokken – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Indien je besluit kippen in huis te halen, dan is het belangrijk om in hun behoeften te kunnen voorzien. Zo wordt aangeraden om de kippen overdag voldoende beweging te geven door te kiezen voor een grote kippenren. ’S avonds is het dan weer beter indien de kippen worden opgesloten en zo veilig zitten voor vossen en andere roofdieren. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, hebben we een selectie gemaakt van 3 hedendaagse topproducten. Zo kun je kiezen voor het Gegalvaniseerde Kippenhok dat gekenmerkt wordt door een maximaal formaat van 131 x 70 x 72 cm. Echter kun je ook kiezen voor het Duvo Woodland kippenhok dat geleverd wordt inclusief een stevige en handzame legbak.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Kippenhokken Koopgids

 

Kippenhokken bestaan er in verschillende vormen en formaten. Verder kan ook de inrichting behoorlijk verschillen. We raden jou daarom aan om niet zomaar het eerste het beste kippenhok aan te kopen. Houd rekening met de verschillende mogelijkheden en probeer diverse hokken met elkaar te vergelijken. Wil je liever niet zoveel budget spenderen dan kan het handig zijn om te letten op mogelijke aanbiedingen en promoties. Veel succes!


Het nut van een kippenhok

Zodra je van plan bent om één of meerdere kippen aan te schaffen, is het belangrijk om uit te kijken naar een degelijk en duurzaam kippenhok. Een kippenhok wordt beschouwd als één van de basisbehoeften bij kippen, naast vers water en eten. Bij voorkeur kijk je best uit naar een kippenhok dat voorzien is van een bijbehorende buitenren. Op die manier kun je de kippen overdag lekker laten rondscharrelen in de ren en ’s avonds gewoon weer veilig opsluiten.

Ben je van plan om legkippen te houden, zorg er dan voor dat het kippenhok voorzien is van een unieke legkast. Je kunt tegenwoordig kiezen uit tal van formaten en vormen evenals verschillende soorten materialen. Zo bestaan er heel wat gegalvaniseerde kippenhokken evenals hokken vervaardigd uit duurzaam hout. Het is een goed advies om geen overhaaste beslissing te nemen maar de verschillende mogelijkheden te bekijken.

 

Het formaat van het kippenhok

Met betrekking tot het formaat van een degelijk kippenhok moet je niet alleen rekening houden met het type kip maar ook met het aantal. Zo zal de aanschaf van 5 kippen meer ruimte eisen dan de aanschaf van slechts 2 kippen. Ook het type kip kan een belangrijke factor zijn in de bepaling van het formaat. Kies je voor fijne kleine krielkipjes of ben je eerder op zoek naar een legkip? Daarnaast zijn er ook nog tal van kippensoorten zoals de Jersy Giant, die echt tot de grote kippen behoren en bijgevolg meer ruimte nodig zullen hebben.

In theorie geldt dat een krielkip ongeveer 0,25 m2 ruimte moet hebben in het nachthok en zo’n 0,50 m2 in de ren. Bij een gewone standaard kip mag je hier al gauw het dubbele voor rekenen en dus moet je 0,50 m2 per kip in het nachthok voorzien en 1 m2 in de ren. Uiteraard geldt; hoe groter het kippenhok en de ren hoe beter!

 

De ventilatie en de lichtinval

Het lijkt misschien niet zo voor de hand liggend maar probeer ook even stil te staan bij de lichtinval en de ventilatie. Zo hebben kippen van nature een vrij hoge lichaamstemperatuur die zich situeert rond de 41 graden Celsius. Indien het nachthok niet voorzien is van ventilatie dan kan de temperatuur, en dan met name in de zomerperiode, behoorlijk oplopen. Dit zorgt er onder andere voor dat de ontlasting begint te geuren.

In de winterperiode is de temperatuur weer lager en is er dus sprake van een vrij groot temperatuurverschil met de kans op bevriezing. Zorg daarom voor een goede ventilatie binnen in het nachthok. Zo kan lichtinval in de zomer voor net iets meer warmte zorgen maar in de winterperiode dan weer noodzakelijk zijn. Het komt er dus op aan om het correcte evenwicht te vinden.

Waaruit moet het kippenhok bestaan

Kippenhokken kunnen nogal van elkaar verschillen alhoewel bepaalde elementen helemaal niet mogen ontbreken. Je zou het bijna kunnen omschrijven als een vorm van basisregels. Zo is het belangrijk dat elk kippenhok voorzien is van een stevig nachthok dat je bij voorkeur op slot kunt doen. Zo kun je vermijden dat vossen en andere roofdieren de kippen doden en opeten. Ook de aanwezigheid van legnesten op een donker plekje, is een goede aanbeveling.

Zorg ervoor dat het kippenhok voorzien is van meerdere zitstokken met een lengte van ongeveer 20 tot 30 cm. Het kippenhok wordt bij voorkeur aangevuld met een stevige kippenren waarin de kippen overdag naar hartelust kunnen rondrennen. Ook één of meerdere toegangsdeuren, al dan niet in combinatie met een loopplank kunnen best wel handig zijn. Stroomvoorziening is dan weer geen verplichting maar eerder een meerwaarde! Denk bijvoorbeeld maar aan een drinkbakverwarmer.

 

Het onderhoud

Tot slot lijkt het ons ook belangrijk om even aandacht te besteden aan het onderhoud van het kippenhok. Doordat kippen vooral een zure ontlasting hebben, zul je al snel te kampen hebben met vieze geurtjes. Het is dan ook een aanrader om het kippenhok, indien mogelijk, regelmatig even grondig schoon te maken. Je vermijdt er bovendien niet alleen vieze geurtjes mee maar je kunt ongedierte en bepaalde ziektes zoals bloedluis vermijden.

Zo is het aan te raden om het kippenhok regelmatig even grondig te ontsmetten. Wat betreft de kippenren, raden wij jou aan om de grond regelmatig even om te spitten. Eenmaal per week moet voldoende zijn. Indien je dit vaker kunt doen dan is dat uiteraard een meerwaarde en de diertjes zullen je hiervoor trouwens ook dankbaar zijn!

 

5 beste kippenhokken (Reviews) van 2021

 

Een kippenhok met ren of zonder ren, dat is vooral een persoonlijke keuze. Het gamma vandaag de dag is bijzonder uitgebreid en de keuze daarom niet altijd even makkelijk. Daarom zijn wij alvast op zoek gegaan naar 5 topproducten. Het is een goed advies om ook de bijbehorende online reviews even grondig te bekijken. Neem rustig de tijd en kies er vervolgens het voor jou beste kippenhok uit. Veel succes!

 

 

1. Gegalvaniseerd Kippenhok 131x70x72 cm One Size

 

Met dit unieke kippenhok, kies je meteen voor kwaliteit en een modern design. Het hok is vervaardigd uit gegalvaniseerd metaal en werd afgewerkt in een donkergroene kleur. Het kippenhok wordt gekenmerkt door een lengte van wel 131 cm, een hoogte van maar liefst 72 cm en een breedte van ruim 70 cm. Dit maakt het hok voldoende groot om meerdere kippen in te laten huisvesten.

Het kippenhok is roestbestendig en kan bijgevolg perfect buiten worden geplaatst. Bovendien is het hok ook voldoende stevig evenals voorzien van meerdere veiligheidssloten, zodanig dat vossen geen kans krijgen. Zowel de lade onderaan het hok alsook het rooster kunnen makkelijk worden verwijderd, wat het reinigen aanzienlijk bevordert. De loopplank met antislip draagt verder alleen maar bij aan het comfort.

Ondanks het feit dat dit kippenhok niet tot de goedkope hokken kan worden gerekend, merken we alleen maar positieve reacties van klanten op. Het product wordt door hen, unaniem, beloond met een maximumscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

Formaat: het kippenhok is ongeveer 131 cm lang, ruim 72 cm hoog en maar liefst 70 cm breed. Geschikt dus om meerdere kippen van normale grootte in onder te brengen.

Materiaal: bij de productie van dit hok heeft men gekozen om gebruik te maken van gegalvaniseerd metaal dat ook nog eens roestbestendig blijkt te zijn.

Handig in gebruik: het hok is voorzien van een stevige loopplank die is afgewerkt met een antislip coating. Daarnaast is het eenvoudig schoon te maken en kun je hem veilig afsluiten met behulp van de diverse veiligheidssloten.

 

Nadelen:

Budget: ben je van plan om dit kippenhok aan te kopen, dan zul je meteen kunnen vaststellen dat het niet meteen het product met de laagste prijs is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Duvo Woodland Kippenhok Met Legbak 136x90x99 cm

 

In vergelijking met het vorige kippenhok, lijkt het hier wel om een aantrekkelijke aanbieding te gaan. Het kippenhok wordt jou aangeboden door het bekende merk Duvo+ en staat garant voor kwaliteit en design. Het hok is volledig uit duurzaam natuurlijk hout vervaardigd en werd vervolgens afgewerkt in een neutrale rustgevende witte kleur.

Met een maximale lengte van maar liefst 136 cm, een hoogte van ruim 99 cm en een breedte van wel 90 cm, is dit kippenhok geschikt voor maximaal 8 volwassen standaard kippen. Doordat het hok veilig op slot kan, kun je de dieren beschermen tegen vossen. De afwerking van het dak maakt het mogelijk om het hok buiten te plaatsen en weerstand te bieden tegen om het even welke weersomstandigheid.

Wanneer we de online reviews bekijken dan stellen we vast dat de meeste klanten duidelijk bijzonder tevreden zijn met hun aankoop. Slechts een enkele koper is jammer genoeg niet helemaal overtuigd van de duurzaamheid van het product.

 

Voordelen:

Prijskaartje: de lage prijs van dit kippenhok doet vermoeden dat het hier wel eens om een leuke promotie of koopje zou kunnen gaan.

Materiaal: dit kippenhok van Duvo, veruit het beste merk, bestaat voornamelijk uit kwalitatief stevig hout.

Formaat: het betreft hier een vrij groot kippenhok waarbij de lengte ruim 136 cm is, de hoogte makkelijk 99 cm haalt en de breedte maar liefst 90 cm blijkt te zijn.

Veiligheid: je hoeft je alvast geen zorgen te maken voor vossen of andere roofdieren daar je het hok ’s nachts veilig op slot kunt doen.

 

Nadelen:

Niet duurzaam: volgens één gebruiker had het hok toch wel wat duurzamer mogen zijn. Voor hem of haar is het dus niet meteen één van de populairste kippenhokken.

Koop bij bol.com (€224.9)

 

 

 

 

3. Kippenhok Camille 3 tot 5 Kippen 200 cm

 

Ben je op zoek naar een ruim kippenhok dat geschikt is voor zo’n 3 tot 5 legkippen? Dan loont het vast en zeker de moeite om dit Camille kippenhok alvast even onder de loep te nemen. Het kippenhok is onderverdeeld in een praktisch en comfortabel nachthok, een legkast en een vrij grote buitenren. Op die manier kunnen de kippen overdag naar hartelust scharrelen en ’s avonds veilig binnen slapen.

De 4 aanwezige toegangsdeuren maken het niet alleen comfortabel voor de dieren maar ook voor jou. Zo kun jij de diertjes makkelijk van vers water en eten voorzien en het hok proper houden. Net zoals het vorige kippenhok, is ook dit exemplaar voornamelijk uit duurzaam hout vervaardigd. Je geniet hierbij een lengte van maximaal 200 cm, een breedte van ongeveer 86 cm en een hoogte van maar liefst 150 cm.

We stellen vast dat de klant duidelijk op-en-top tevreden is met de aanschaf van dit kippenhok. Echter is het wel belangrijk om te beseffen dat het hier niet meteen om een aanbieding gaat en je dus maar beter iets meer budget voorziet.

 

Voordelen:

Inrichting: het is een groot en degelijk kippenhok bestaande uit een nachthok, een prachtige buitenren en een comfortabele legkast.

Toegangsdeur: het hok is voorzien van maar liefst 4 verschillende toegangsdeuren. Dit maakt het makkelijker om de kippen te voederen, eitjes weg te nemen of het hok schoon te maken.

Materiaal: ook hier heeft men bij de productie van het hok voornamelijk gekozen om gebruik te maken van duurzaam hout.

 

Nadelen:

Prijzig: indien je op zoek bent naar kwaliteit én betaalbaarheid dan is dit hok, vanwege de hoge prijs, niet echt een goed idee.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Alice’s Garden Chabo 6 kippen, houten kippenren 140 cm

 

Wil je de kippen de kans geven om overdag lekker buiten te rennen en rond te scharrelen? Dat kan ook echt met dit unieke kippenhok van het bekende merk Alice’s Garden. Het hok, dat voornamelijk dienst doet als kippenren, is vervaardigd uit stevig natuurlijk hout en vandaar ook de natuurlijke look ervan.

Het hok is maar liefst 140 cm lang, zo’n 80,6 cm breed en wel 106,3 cm hoog. Dit maakt het hok bijzonder geschikt om maximaal 6 standaard kippen in te plaatsen. Met een gewicht van maximaal 15000 gram, is deze kippenren nog vrij eenvoudig te tillen en te verplaatsen.

Tot op heden heeft er nog maar 1 koper een reactie bij het hok geplaatst. Hierbij wordt niet alleen een positief advies gegeven omtrent het mooie design maar ook vanwege de uitstekende kwaliteit en duurzaamheid. Het lijkt voor deze koper dan ook een topproduct te zijn. Houd er wel rekening mee dat de kippen niet beschermd zijn tegen de verschillende weersomstandigheden.

 

Voordelen:

Materiaal: net zoals sommige andere kippenhokken uit dit lijstje, werd ook hier gebruik gemaakt van duurzaam hout.

Formaat: het hok wordt gekenmerkt door een lengte van 140 cm, een breedte van ongeveer 80,6 cm en een hoogte van ruim 106,3 cm.

Gewicht: doordat het hok/ ren amper 15000 gram weegt, zul je merken dat je hem makkelijk kunt verplaatsen.

 

Nadelen:

Geen bescherming: indien er toch een klein puntje van kritiek mag vermeld worden betreffende dit product, dan heeft dit vooral te maken met het feit dat het vooral als ren gebruikt wordt. ’S nachts genieten de kippen dus geen bescherming.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Kippenhok Mylene 155.7 x 103 x 91.5 cm Met kippenren

 

Tot slot is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor dit unieke Mylene kippenhok dat voornamelijk uit duurzaam natuurlijk hout werd vervaardigd. Vervolgens werd het afgewerkt in rustieke kleuren waarbij wit en bruin moeiteloos werden gecombineerd.

De maximale lengte van het hok bedraagt maar liefst 156 cm, verder aangevuld met een hoogte van 92 cm en een breedte van ruim 103 cm. Ook dit hok is bij deze geschikt om meerdere standaard kippen in te huisvesten. Het kippenhok is voorzien van een vrij groot kippenren zodanig dat de dieren overdag naar hartelust kunnen rondscharrelen en ’s avonds veilig binnen zitten. Het is mogelijk om het dak van het hok open te stellen zodanig dat er toch wel wat ventilatie kan plaatsvinden.

Het kippenhok is verder uitgerust met gegalvaniseerd gaaswerk inclusief een metalen bodem die je makkelijk kunt verwijderen. Dit maakt het onderhoud een pak eenvoudiger. Ook hier reageren klanten voornamelijk positief alhoewel je rekening moet houden met een hoger prijskaartje.

 

Voordelen:

Materiaal: het zal je misschien niet meteen verwonderen maar ook hier werd voornamelijk gekozen voor de stevigheid van hout.

Formaat: het hok is ongeveer 156 cm lang, zo’n 92 cm hoog en ruim 103 cm breed.

Handig in gebruik: het grote voordeel van dit unieke product is, dat je niet alleen over een nachthok beschikt maar ook over een ren. Hierdoor hebben de kippen overdag de vrijheid om rustig rond te wandelen en kunnen ze ’s nachts weer veilig worden opgesloten.

 

Nadelen:

Prijzig: indien je interesse hebt in dit product dan zul je jammer genoeg wel wat extra budget moeten voorzien vanwege de hoge prijs.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe groot moet een kippenhok zijn?

De grootte van het kippenhok is afhankelijk van bepaalde factoren zoals het type kip en het aantal kippen die je wilt aankopen. Wanneer we het hebben over krielkippen dan moet je een oppervlakte van 0,25 m2 voorzien in het nachthok én minstens 0,50 m2 in de kippenren. Ben je van plan om een gewone, al dan niet legkip aan te schaffen dan moet je vrijwel het dubbele reken. Dus ongeveer 0,50 m2 per kip in het nachthok én ruim 1 m2 per kip in de kippenren.

Besef wel dat het hier om gemiddelde formaten en afmetingen gaat. Uiteraard zullen sommige kippen toch nog iets groter zijn en anderen dan weer behoorlijk klein en fijn blijven. Algemeen geldt; hoe groter het kippenhok, hoe beter.

Q2: Hoe maak je een kippenhok?

Je hoeft niet per sé een kippenhok aan te kopen, je kunt er ook gewoon eentje maken. Zo bespaar je heel wat geld en het is nog leuk ook. Alvorens je begint te bouwen, is het belangrijk om te weten waar je de kippen wilt houden en welke materialen je daarvoor wenst te gebruiken. Heel wat kippenhokken zijn vervaardigd uit hout maar je hebt ook exemplaren die uit gegalvaniseerd staal bestaan.

Bij het bouwen van het kippenhok is het alvast belangrijk om een stuk grond van 20 cm diep uit te graven. Dit is bedoeld als een soort van fundering, net hetzelfde principe als wanneer je een huis zou bouwen. Een kippenhok staat beter wat hoger van de grond af, en wordt aangevuld met een loopplankje. Bij voorkeur wordt ook aandachtig gekeken naar een mogelijke kippenren. Dit kun je makkelijk maken door enkele brede palen in de grond te slaan en af te werken met kippengaas.

 

Q3: Waar moet een kippenhok aan voldoen?

Steeds meer mensen kiezen voor kippen. Kippen zijn dan ook makkelijk in onderhoud, eten het restafval zonder problemen op en zorgen dagelijks voor een lekker eitje. Toch is het belangrijk om het kippenhok aan bepaalde normen en waarden te laten voldoen. Zorg er dus voor dat het kippenhok kan onderverdeeld worden in een nachthok en een grote buitenren. Op die manier kunnen de kippen ’s nachts veilig rusten en overdag lekker rond pikken.

Ook de aanwezigheid van meerdere zitstokken en legnesten is alvast een meer dan goede aanbeveling. Zorg dat het kippenhok, eventueel meerdere toegangsdeuren heeft. Dit maakt het makkelijker voor jou om het hok schoon te maken en ook comfortabeler voor de kippen.

 

Q4: Wat kun je doen tegen bloedluis in het kippenhok?

Bloedluis, ook wel bloedmijt genaamd, kan beschouwd worden als één van de meest hardnekkige vormen van ongedierte bij kippen. Ze hoeven niet altijd voor te komen al is de kans wel behoorlijk groot. Om alle ongemakken zoveel mogelijk te vermijden, is het belangrijk om de bloedluis preventief te bestrijden.

Zo zou je kunnen gebruik maken van producten zoals witkalk die het kippenhok niet alleen licht maar ook bijzonder droog maken. Twee factoren waar bloedluizen helemaal niet tegen kunnen. Verder blijken ook tabakstekenof en nestkruiden omwille van hun specifieke indringende geur, een goede werking te bieden.

Q5: Hoe ziet een kippenhok er vanbinnen uit?

De inrichting van het kippenhok is eerder persoonlijk alhoewel het belangrijk is om meerdere zitstokken te voorzien en ervoor te zorgen dat het kippenhok toch wat hoger boven de grond staat. Zorg er ook zeker voor dat er een aparte ruimte aanwezig is voor de zogenaamde legnesten. Het voedsel voor je kippen kun je dan zonder problemen om de bodemplaat van het kippenhok uitstrooien.

 

 

Laatste update: 14.06.21

 

Beste broedmachines – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Met de Broedmachine HQ-GL  56 kies je voor een krachtig en volautomatisch apparaat waarbij je de mogelijkheid hebt om maar liefst 56 eitjes per keer te gaan uitbroeden. Net zoals het vorige apparaat blijkt ook de Broedmachine met geïntegreerde schouwlamp jou die mogelijkheid aan te bieden. Maar door de aanwezigheid van de geïntegreerde schouwlampen kun je het proces net iets veiliger en comfortabeler laten verlopen. In de tabel hieronder hebben we ook nog een derde broedmachine toegevoegd aangevuld met de voor- en nadelen. Bekijk de verschillende mogelijkheden even en we hopen jou hiermee verder op weg te helpen in je zoektocht.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Broedmachines Koopgids

 

De aanschaf van een broedmachine moet weloverwogen en niet overhaast gebeuren, rekening houdend met het type, de luchtvochtigheid, de temperatuur en het keerproces. In de koopgids hieronder trachten we dan ook enkele factoren wat verder uit te diepen. Op die manier hopen we dat het voor jou makkelijker wordt om de verschillende broedmachines met elkaar te vergelijken en een keuze te maken. Aandachtig zijn voor aanbiedingen en/ of leuke promoties, is minstens een even goede aanbeveling daar de prijskaartjes nogal eens kunnen oplopen.

Het nut van een degelijke broedmachine

Een broedmachine is een handig apparaatje waarmee het mogelijk wordt om eieren, zonder tussenkomst van een broedse hen, uit te broeden. De machine, die gekenmerkt wordt door een afgesloten ruimte waarin de eieren worden geplaatst, creëert vervolgens niet alleen de ideale temperatuur maar tevens ook luchtvochtigheid. Afhankelijk van het type broedmachine dat je aankoopt, bestaat al dan niet de mogelijkheid om bepaalde factoren eigenhandig te gaan instellen.

De aanschaf van een broedmachine is dan ook een goede investering indien de kippen niet broeds worden of het uitbreiden van de eieren geen 21 dagen lang volhouden. Ook wanneer het aantal uit te broeden eieren te hoog is, kan een broedmachine handig van pas komen. Algemeen gegeven kunnen we stellen dat het uitbroeden van een kippenei ongeveer 21 dagen in beslag neemt en dat een broedse hen maximaal zo’n 16 eitjes tegelijk kan uitbroeden. Daarnaast is het gebruik van een kwalitatieve broedmachine ook veilig daar de kans op overdracht van ziektes en/ of parasieten minimiem wordt.

 

De verschillende types broedmachines

Jammer genoeg is de aankoop van een broedmachine niet zo voor de hand liggend aangezien er heel wat types bestaan. Zo kunnen we een onderscheid maken tussen verschillende machines waaronder de zogenaamde vlakbroeders, de motorbroeders of de contactbroeders, elk met hun eigen voor- en nadelen.

De eerste commerciële broedmachines die op de markt verschenen waren de vlakbroeders. Daarin worden de eitjes op één niveau gelegd en wordt de ruimte vervolgens met stilstaande lucht verwarmd. Het gebrek aan een ventilator maakt dat de broedmachine een pak schoner zal blijven op het moment dat de kuikentjes uit het ei komen. Een minpunt van dergelijk type broedmachines is dat de temperatuur minder stabiel blijft en vaak durft schommelen. Doordat ze tot de oudere machines behoren zijn hun mogelijkheden dus beperkter ten opzichte van de andere 2 types.

Aangezien de vlakbroeders weinig tot niet meer verkocht worden, is de keuze voor een motorbroeder voor de hand liggend. Een motorbroeder maakt gebruik van een ventilator waardoor de warme lucht op een mooie en gelijkmatige manier over de volledige broedmachine wordt verdeeld. Dit maakt dat er eveneens op meerdere lagen kan worden gebroed en de temperatuur stabieler blijft. Echter moet je er wel rekening mee houden dat het gebruik van een ventilator voor heel wat schoonmaakwerk zal zorgen op het moment dat de kuikentjes uitkomen.

Mag het echt allemaal nog ietsje meer zijn en ben je op zoek naar een uiterst geavanceerde broedmachine, dan kun je opteren voor een contactbroeder. Dergelijk type broedmachine imiteert een vogel door middel van een verwarmde zak die op de eieren wordt geplaatst. Voor standaard kippeneieren is een dergelijk type broedmachine vaak niet nodig alhoewel ze een goede investering kunnen zijn. Let wel dat het prijskaartje eveneens een pak hoger ligt.

 

Plaatsing van het apparaat

De aanschaf van een broedmachine vereist natuurlijk een goed overzicht op het gebied van plaatsing. Zo is het belangrijk om de broedmachine zoveel mogelijk waterpas te plaatsen en dit bij voorkeur in een ruimte waar de temperatuur en luchtvochtigheid constant zijn. Bij voorkeur is de ondergrond eveneens trillingsvrij, schijnt er geen direct zonlicht op en is de ruimte vrij van enige vorm van toch. Op die manier zou je een broedmachine eventueel in de kelder, garage of bijkeuken kunnen plaatsen.

Temperatuur en luchtvochtigheid

Zoals reeds vermeld is het belangrijk dat de temperatuur en de luchtvochtigheid zoveel mogelijk stabiel blijven. Sommige broedmachines bieden je de mogelijkheid om dit allemaal zelf te regelen en in te stellen alhoewel heel wat recente apparaten dit allemaal automatisch voor jou zullen regelen.

Wanneer je dus kippeneieren wilt uitbroeden en je gekozen hebt voor een motorbroeder, dan wordt de ideale temperatuur op ongeveer 37,5 graden Celsius geschat. Bij een vlakbroeder ligt deze iets hoger op 37,7 graden Celsius en bij de contactbroeder wordt dit automatisch voor jou geregeld. Houd er rekening mee dat de temperatuur in een vlakbroeder en motorbroeder steeds een heel klein beetje kan afwijken. Daarom wordt aangeraden om tijdens de laatste week van het uitbroedproces de temperatuur iets lager te gaan instellen.

Naast de temperatuur blijkt ook de luchtvochtigheid een belangrijke factor en bepalend bij het uitkomen van het kuikentje. Tijdens het uitbroeden ademt het ei waardoor het ook een bepaalde hoeveelheid vocht zal verliezen. Dat is echter een noodzakelijk proces aangezien er op die manier een ruimte kan gecreëerd worden voor de luchtkamer. Zodra het kuikentje uit het ei begint te komen, heeft het die luchtkamer nodig om de longen te activeren. Een te kleine luchtkamer maakt dit uitbroedproces moeilijk tot zelfs onmogelijk. Dit maakt dat de meest recente broedmachines voorzien zijn van een ingebouwde hygrometer.

 

Het keerproces

Tot slot willen we nog even wijzen op het keerproces. Zodra je besluit om eieren te gaan uitbroeden, is het belangrijk om deze regelmatig even te keren. De meest recente broedmachines zijn voorzien van een automatisch keersysteem waardoor dit proces echter geheel automatisch wordt uitgevoerd en jij je verder geen zorgen hoeft te maken. Is dit niet het geval dan wordt aangeraden om de eieren zelf minstens 2 keer per dag te gaan keren zodanig dat de dooier/ het embryo niet aan de binnenkant van de eierschaal kan blijven kleven.

 

5 beste broedmachines (Reviews) van 2021

 

Een broedmachine is een goed advies indien de hen niet voldoende broeds is of het broedproces niet volhoudt. Of je hierbij dan kiest voor een grote dan wel een kleine broedmachine of een mini broedmachine, blijft vooral een persoonlijke keuze. Bedenk dat er automatische broedmachines en volautomatische broedmachines bestaan. Echter blijft het basisprincipe min of meer hetzelfde. Zo dien je de eieren in de broedmachine te leggen en afhankelijk van het type apparaat wordt de temperatuur in de broedmachine en de luchtvochtigheid in de broedmachine eigenhandig dan wel automatisch geregeld. Bekijk alvast de 5 toppertjes hieronder even alvorens je er de beste broedmachine uitkiest.

 

1. Broedmachine HQ-GL 56 Nieuwe krachtige keermotor

 

In vergelijking met heel wat andere broedmachines uit dit lijstje, blijkt dit exemplaar uiteindelijk toch tot de goedkope machines te behoren. Of het een aanbieding is, dat valt nog even af te wachten. Toch zien we momenteel alleen maar positieve reviews verschijnen waarin heel wat kopers aangeven enthousiast en tevreden te zijn met hun aankoop.

Met dit apparaat kies je dan ook voor één van de meeste recente broedmachines van HQ, gekenmerkt door een automatisch geïntegreerd keersysteem, een volledig automatische temperatuurregeling én de mogelijkheid om maar liefst 56 eitjes te plaatsen. Bovendien worden alle parameters vooraf ingesteld alhoewel je altijd nog de mogelijkheid hebt om aanpassingen te doen via het digitale aanraakscherm.

Verder blijkt de broedmachine vervaardigd uit gerecycleerde materialen en werd hij aan de buitenkant extra geïsoleerd met behulp van piepschuim. Dankzij het doorzichtige deksel waarmee de machine is afgewerkt, kun je het volledige broedproces nauwlettend in de gaten houden. Tot slot is hij voorzien van een duurzaam raster waar de kuikens rustig kunnen uitkomen en is hij na afloop makkelijk weer schoon te maken.

 

Voordelen:

Display: de broedmachine maakt gebruik van een digitaal aanraakscherm waarop je alle parameters kunt instellen en/ of kunt bijsturen.

Piepschuim: het piepschuim aan de buitenkant is bedoeld om extra isolatie te voorzien.

Gebruiksgemak: het transparante deksel, het eenvoudige onderhoud en het efficiënte rooster dragen niet alleen bij aan jouw eigen comfort maar ook aan dat van de kuikens.

Handig in gebruik: de broedmachine biedt je de mogelijkheid om maar liefst 56 eitjes te plaatsen. Hij wordt hierbij aangevuld met een automatisch geïntegreerd keersysteem en een automatische temperatuurregelaar.

 

Nadelen:

Prijzig: ondanks het relatief lage prijskaartje in vergelijking met heel wat andere apparaten, blijft het voor sommige klanten toch nog steeds een struikelblok.

Koop bij bol.com (€129.99)

 

 

 

 

2. Broedmachine voor 56 eieren met geïntegreerde schouwlamp Dieko Staphorst

 

Net zoals het vorige product blijkt ook deze broedmachine van Dieko Staphorst een XL apparaat met de mogelijkheid om maar liefst 56 eitjes correct te plaatsen. Toch zul je er iets meer budget voor opzij moeten zetten en dat heeft vooral te maken met de geïntegreerde schouwlamp waarover deze broedmachine beschikt. Desondanks blijken de meeste klanten zich hier niet meteen iets van aan te trekken wat resulteert in een mooie eindscore. Slechts één koper had misschien toch iets meer kwaliteit en duurzaamheid verwacht.

De broedmachine is eenvoudig op het stroomnet aan te sluiten, rekening houdend met een aansluitspanning van 220 Volt. Eenmaal vervolgens correct ingeschakeld, is hij in staat om een piekvermogen van 80 Watt te genereren. Daarnaast blijkt de broedmachine, die overigens uit stevige kwaliteitsvolle materialen is opgebouwd, voorzien van een volautomatisch draaisysteem alsook een automatische temperatuurregeling.

Bovendien wordt de machine geleverd inclusief een hygrometer zodat je ten alle tijde de vochtigheidsgraad nauwlettend in de gaten kunt houden. Via het digitale display kun je dan vervolgens alle belangrijke gegevens zoals temperatuur, draaien, incubatie en vochtigheid aflezen en/ of bijstellen. Kortom, een handig apparaatje maar wel eentje dat lastig te reinigen is.

 

Voordelen:

Voeding: de broedmachine kan zonder problemen op het lichtnet worden aangesloten waarbij een aansluitspanning van 220 Volt wordt getolereerd.

Handig in gebruik: naast het automatische draaisysteem geniet je ook een automatische temperatuurregeling, een geïntegreerde schouwlamp én een meegeleverde hygrometer.

Display: je zult zien dat de broedmachine is uitgerust met een display waarop alle belangrijke gegevens en data feilloos worden weergegeven en eventueel kunnen worden aangepast.

 

Nadelen:

Onderhoud: het mag dan wel voor velen het beste merk zijn, toch is deze broedmachine niet makkelijk schoon te maken.

Koop bij bol.com (€129.99)

 

 

 

 

3. Broedmachine 56 eieren (met hygrometer) Model-AC 56S+

 

Met de Model-AC 56S+ broedmachine van Animalcare Holland kies je voor een degelijk apparaat met een maximale afmeting van 46 x 48 x 20 cm en bijgevolg de mogelijkheid om tot wel 56 eieren te plaatsen. Bovendien maakt het type ei helemaal niet uit en kan het dus om eieren van kippen, kwartels, eenden of reptielen gaan.

Dankzij het 1 meter lange snoer kun je de broedmachine probleemloos op het lichtnet aansluiten en vervolgens correct inschakelen. Je zult zien dat hij bovendien gekenmerkt wordt door maar liefst 56 geïntegreerde led schouwlampjes, een automatisch draaisysteem en een handig digitaal display. Op het display worden naast e temperatuur en de luchtvochtigheid overigens ook het keerproces en de incubatietijd weergegeven en de mogelijkheid aangeboden om de parameters eventueel bij te stellen.

Daarnaast is de machine evenzeer voorzien van een ingebouwde ventilator die een optimale luchtcirculatie moet garanderen en kan het meegeleverde piepschuim dienen ter extra isolatie. Jammer genoeg zijn er tot op heden nog geen reacties geplaatst en we vermoeden dat het hoge prijskaartje hier vast en zeker voor iets tussen kan zitten.

 

Voordelen:

Formaat: met een maximale afmeting van 46 x 48 x 20 cm, is deze broedmachine geschikt om tot wel 56 eieren correct te plaatsen. Ongeacht het feit of het kippeneitjes, kwarteleitjes, eendeneitjes of reptieleneitjes zijn.

Temperatuur: de temperatuur kan perfect en nauwkeurig worden ingesteld tussen 30 en 39,5 graden Celsius.

Display: het display biedt informatie over de incubatietijd, de temperatuur, de luchtvochtigheid en het automatische keerproces en geeft daarnaast de mogelijkheid om de parameters, indien nodig, bij te stellen.

Handig in gebruik: de waterbak is bedoeld om de vochtigheidsregeling op peil te houden terwijl de ingebouwde ventilator dan weer zorgt voor een optimale circulatie van de lucht.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: ben je op zoek naar de broedmachine met de laagste prijs, dan zal dit apparaat alvast niet tot de populairste machines behoren.

Koop bij bol.com (€139.99)

 

 

 

 

4. R-Com Broedmachine Insect Max 140 voor insecten, larven en bijenkoninginnen

 

In tegenstelling tot de vorige broedmachines, is dit exemplaar van R-Com voornamelijk bedoeld om de eitjes van insecten, larven en bijenkoninginnen uit te broeden. Zo zul je zien dat de R-Com broedmachine gekenmerkt wordt door een maximaal formaat van 63 x 52 x 17 cm en bijgevolg geschikt is om heel wat insecteneitjes op een veilige en comfortabele manier uit te broeden.

Bovendien betreft het hier een volautomatische broedmachine waarbij dus weinig tot geen interventie nodig is tijdens het volledige broedproces. Naast de temperatuur wordt dus ook de luchtvochtigheid constant gehouden alhoewel er altijd de mogelijkheid bestaat om te interfereren indien dat nodig mocht zijn. Zo is er een pomp voorzien om, indien het vochtgehalte te drastisch daalt, water van buitenaf de machine binnen te brengen.

Verder is de machine voorzien van een transparant deksel waardoor je het volledige broedproces nauwlettend in de gaten kunt houden. De machine is overigens makkelijk aan te sluiten op het stroomnet, rekening houdend met een aansluitspanning van 220-240 Volt. Kortom, een handig en veilig apparaatje dat precies doet wat hij moet doen.

 

Voordelen:

Voeding: met behulp van het snoer kun je de broedmachine op het lichtnet aansluiten met een stroomvoorziening van 220 tot 240 Volt. Vervolgens kan een vermogen van 25 tot 48 Watt worden gegenereerd.

Temperatuurbereik: het temperatuurbereik schommelt tussen 20 en 42 graden Celsius en wordt automatisch ingegeven.

Luchtvochtigheid: de luchtvochtigheid binnenin de machine schommelt tussen 20 en 70% en wordt, net zoals de temperatuur, automatisch geregeld. Bij een te laag vochtgehalte schakelt de pomp in werking.

 

Nadelen:

Prijzig: ben je van plan om deze broedmachine in het winkelkarretje te plaatsen dan zul je er jammer genoeg wel wat budget voor opzij moeten zetten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Olba brinsea Mini ECO broedmachine 12 eieren

 

We kunnen het rijtje van de 5 topproducten afsluiten met deze unieke broedmachine van Brinsea die gekenmerkt wordt door een maximaal formaat van 24 x 23 x 19 cm en bijgevolg de mogelijkheid biedt om 12 eieren per keer uit te broeden. Bovendien is de Brinsea broedmachine voorzien van een transparant deksel waardoor je het broedproces ten allen tijde nauwlettend in de gaten kunt houden.

Tevens blijkt het om een elektronische thermostaat broedmachine te gaan waarmee we bedoelen dat hij voorzien is van een instelbare en makkelijk regelbare thermostaat. Door middel van de geïntegreerde glasthermometer kun je dan makkelijk de temperatuur aflezen. Indien er toch een klein puntje van kritiek mag worden vermeld, dan heeft dit vooral te maken het met gebrek aan een automatisch keerproces.

Desondanks reageren klanten tot op heden positief en kent deze broedmachine een mooie eindscore van maar liefst 5 sterren. Dit maakt het één van de meest populaire compacte broedmachines uit dit lijstje.

 

Voordelen:

12 Volt adapter: je zult zien dat de thermostaat van deze unieke machine een 12 Volt adapter kent die niet alleen bijdraagt aan het comfort maar ook aan de veiligheid.

Formaat: met een totaal formaat van 24 x 23 x 19 cm blijkt deze broedmachine voldoende groot om maar liefst 12 eitjes tegelijk uit te broeden.

Thermostaat: je geniet een elektronische thermostaat die makkelijk af te lezen is en een eenvoudig kan worden afgesteld. De meetresultaten zijn bovendien bijzonder nauwkeurig.

 

Nadelen:

Geen automatisch keerproces: indien je besluit om deze broedmachine aan te kopen, besef dan wel dat je eigenhandig de eitjes zult moeten omkeren.

Koop bij bol.com (€122.95)

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een broedmachine?

Met behulp van een broedmachine is het mogelijk om eieren uit te broeden. Dit kan handig zijn indien er teveel eitjes om uit te broeden of wanneer de broedse hen de broedperiode niet volhoudt of wanneer de hen niet voldoende broeds is. In de meeste gevallen wordt een broedmachine kant en klaar geleverd. Je plaatst hierbij de eieren horizontaal op de, al dan niet verschillende niveaus en klaar is Kees! Vervolgens regelt de machine het keerproces, de temperatuur en de luchtvochtigheid.

Indien het geen volledig automatische broedmachine betreft, zul je zelf de temperatuur en de luchtvochtigheid alsook het keerproces in de gaten moeten houden. Zo wordt aangeraden om de eitjes minstens 2 maal dagelijks te keren.

 

Q2: Hoe leg ik eieren in de broedmachine?

Zoals hierboven reeds aangegeven worden de eitjes bij voorkeur horizontaal/ vlak op de verschillende niveaus of rollen gelegd. Hierbij is het belangrijk om zoveel mogelijk te vermijden dat de eieren op elkaar terecht komen. Dit zou er namelijk voor kunnen zorgen dat het ei tijdens het keerproces gaat breken.

Daarnaast willen we er nog even kort op wijzen dat je de eieren ongewassen in de broedmachine dient te leggen. Eieren die dus wat vuil zijn, zijn namelijk voorzien van een natuurlijk beschermlaagje waardoor bacteriën en andere mogelijke parasieten geen kans krijgen.

Q3: Hoe lang moet een ei in de broedmachine?

Jammer genoeg kunnen we geen eenduidig antwoord bieden op deze vraag aangezien het afhankelijk is van het type ei en de grootte ervan. In de veronderstelling dat we te maken hebben met standaard kippeneieren, wordt rekening gehouden met een broedperiode van 21 dagen. Hierbij zijn de eerste 18 dagen gericht op de ontwikkeling van het ei en de laatste 3 dagen voornamelijk op het uitkomen van de eitjes.

Heb je te maken met het uitbroeden van ganzen- en/of eenden eieren dan kan de broedperiode iets meer tijd in beslag nemen. In het laatste geval zul je soms rekening moeten houden met een broedperiode van 30 dagen of meer. Alles blijkt dus afhankelijk van het type ei, het dier en de grootte.

 

Q4: Hoe lang kunnen kuikens in de broedmachine blijven?

Gedurende de laatste 3 dagen van het uitbroedproces, komen de kuikentjes geleidelijk aan uit het ei gekropen. Eenmaal de kuikentjes uit het ei zijn, mogen ze maximaal 24 uurtjes in de desbetreffende broedmachine verblijven. Daarna worden ze overgeplaatst naar een zogenaamde kunstmoeder, wat in de meeste gevallen een krachtige warmtelamp is.

 

Q5: Hoe vaak moet je de eieren draaien in de broedmachine?

Tot slot is het uiterst belangrijk om rekening te houden met het keerproces. Indien de eieren niet gedraaid worden, blijft de dooier en dus het embryo aan één zijde van de schaal kleven met een uiteindelijk fatale afloop tot gevolg. Door het ei regelmatig te keren, verhinder je dat de dooier aan de eierschaal blijft kleven waardoor het kuikentje zich zonder problemen kan ontwikkelen.

De meest recente broedmachines zijn uitgerust met een automatisch keerproces waardoor je je helemaal geen zorgen meer hoeft te maken. Indien dat echter niet het geval is, dan wordt weliswaar aangeraden om de eieren minstens 2 keer per dag even te draaien.