Laatste update: 21.09.20

 

Beste krabtonnen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Of je nu één of meerdere katten in huis hebt, investeren in een degelijke krabton is altijd een goed idee. Toch is het niet de bedoeling om zomaar de eerste de beste krabton in huis te halen. Bedenk wat je katten leuk vinden en met welke materialen ze liefst in contact komen. Pluche kan bijvoorbeeld heel aangenaam zijn om even te rusten terwijl sisal en tapijt handig kunnen zijn om de nagels te vijlen. Kies je bijvoorbeeld voor de Beeztees Cats Crush ton dan kies je voor een vrij grote krabton van 42 bij 100 cm. De Duvo+ Krabpaal Tower is dan weer iets compacter en voornamelijk geschikt voor kittens of kleine katten.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Krabtonnen Koopgids

 

Wat is een krabton en waarvoor kan hij worden gebruikt? Bestaan er verschillende formaten en materiaalsoorten? Zijn er krabtonnen die net iets meer mogelijkheden aanbieden en heeft dit dan een invloed op het uiteindelijke prijskaartje? Wij trachten in deze koopgids een antwoord te bieden op deze en tal van andere vragen. Bekijk hem even rustig alvorens je de verschillende krabtonnen met elkaar gaat vergelijken. Daarnaast lijkt het ons een goede aanbeveling om eventuele aanbiedingen alvast niet uit de weg te gaan.

Wat is een krabton

Een krabton kun je min of meer vergelijken met een krabpaal alhoewel hij zich net iets makkelijker in de kamer of ruimte laat plaatsen. Hij bestaat in allerlei formaten, kleuren en designs. En ook op vlak van gebruikte materiaalsoorten is het mogelijk om hier en daar verschillen waar te nemen.

Een krabton is, zoals je kunt vermoeden, een cilindervormig meubelstuk. In de meeste gevallen is de buitenkant ervan voorzien van duurzaam sisaltouw of een andere materiaalsoort waar katten van nature graag lijken aan te krabben. Dat kunnen tapijten zijn maar evengoed ook een stukje stevig karton. In de meeste gevallen is hij voorzien van meerdere ingangen en diverse ligplekken. Uiteraard blijkt dat ook afhankelijk te zijn van de grootte van de krabton die je besluit aan te kopen.

 

Welke voordelen en mogelijkheden biedt hij

Of je nu één of meerdere katten in huis hebt en het niet echt ziet zitten om een krabpaal aan te kopen, dan lijkt de krabton alvast een goede aanbeveling te zijn. Bovendien zou je het onder de basisbehoeften kunnen catalogiseren. Katten zijn van nature jachtdieren en hebben bijgevolg ook de gewoonte om hun nagels te slijpen/ vijlen en onderhouden. Indien je niet wilt dat je kat hiervoor je muur, bank of stoelen gebruik; lijkt een krabton een logische aanbeveling.

Hij zorgt ervoor dat katten zich er vrij op kunnen uitleven. Ze kunnen er niet alleen hun nagels vijlen maar ook vuiltjes er makkelijk onder vandaan halen. Daarnaast kan het ook een vorm zijn om het territorium af te bakenen of om te ontstressen. Daarnaast biedt een krabton vaak ook 1 of meerdere ligplekken aan waardoor hij evenzeer geschikt is om als toevluchtsoord dienst te doen. Kortom, indien je nog mocht getwijfeld hebben, dan zal dit vast en zeker niet meer het geval zijn nu.

 

Het formaat van de krabton

Zodra je besloten hebt om een krabton in huis te halen, is het belangrijk om even stil te staan bij het formaat ervan. Zoals reeds aangehaald zijn ze te bekomen in tal van verschillende afmetingen. Wil je een compacte krabton aankopen dan zul je rekening moeten houden met een hoogte van maximaal 25 tot 30 cm. Logischerwijze bestaan dergelijke krabtonnen uit slechts 1 compartiment en zijn ze voornamelijk geschikt voor huishoudens met 1 kat of kitten.

Wil je echt de grootste krabton aankopen die er momenteel bestaat? Dan kies je voor een exemplaar met een maximale hoogte van maar liefst 2 meter en de mogelijkheid tot wel 6 verschillende compartimenten. Dergelijke krabtonnen zijn ideaal voor mensen met meerdere katten in huis of voor de specifieke grote raskatten zoals de Maine Coon. Een standaard krabton bevat ongeveer 2 tot 3 verschillende compartimenten en biedt een hoogte variërend van 60 cm tot maximaal 1 meter.

De gebruikte materiaalsoorten

We hebben het al even kort vermeld, maar het is wel degelijk belangrijk om ook stil te staan bij de gebruikte materialen. Zo zul je in de meest gevallen zien dat de krabton aan de buitenkant is uitgerust met sisaltouw. Dergelijk materiaal biedt je kat de mogelijkheid om haar nagels goed te slijpen en onderhouden. Daarnaast kan ook hout, MDF of stof gebruikt worden aan de buitenkant. De ligplekken zijn vaak vervaardigd uit comfortabel pluche zodanig dat je kat comfortabel ligt tijdens het slapen.

 

Opties, kenmerken en het mogelijke prijskaartje

Bij de aanschaf van een degelijke krabton zul je merken dat bepaalde exemplaren over net iets meer mogelijkheden beschikken. Zo kan het handig zijn indien de krabton geleverd wordt met speeltjes en indien bepaalde elementen wasbaar blijken. Is het mogelijk om de krabton te stofzuigen of niet? Ook dat is een belangrijke factor indien je hem steeds proper en hygiënisch wenst te houden. Bedenk of ook het design voor jou belangrijk is en of je wilt dat hij onderdeel wordt van het interieur.

Het spreekt voor zich dat al deze kenmerken en factoren een invloed zullen hebben op het uiteindelijke prijskaartje. Net zoals ook het formaat en de gebruikte materialen de prijs in meer of mindere mate zullen beïnvloeden. Zo wordt het gemiddelde prijskaartje geschat op ongeveer 90 euro. Uiteraard zullen sommigen tonnen veel goedkoper en andere dan weer iets duurder zijn. Bedenk daarom waar je naar op zoek bent, wat je verwachtingen zijn, hoeveel katten je hebt en welk budget je er maximaal wilt aan spenderen.

 

5 beste krabtonnen (Reviews) van 2020

 

Of de beste krabton nu een exemplaar is van 100 cm of eentje van amper 60 cm, dat blijft vooralsnog een persoonlijke keuze. Houd bij de keuze voor een bepaald exemplaar zeker rekening met de plaats waar je hem wilt installeren en natuurlijk ook met het aantal katten. Ben je op zoek naar een XXL krabton voor grote katten of heb je momenteel vooral kittens in huis. Bekijk de 5 topproducten hieronder alvast even en wees daarbij aandachtig voor het advies van klanten, vermeld in de verschillende online reviews.

 

1. Beeztees Cats Crush Krabton

 

Het is misschien niet meteen één van de goedkope krabtonnen uit het lijstje, maar toch lijken heel wat klanten tevreden met hun aankoop. De krabton wordt geleverd door het bekende en sterk gewaardeerde merk Beeztees en is beschikbaar in 2 verschillende formaten. Ben je op zoek naar een iets groter exemplaar, dan zit je bij dit product aan het juiste adres.

De krabton wordt dan ook gekenmerkt door een maximale afmeting van 42 x 100 cm en biedt maar liefst 4 heerlijke pluche ligplekken aan. Zo kunnen de diertjes zich even afzonderen als ze nood hebben aan wat rust. Het beperkte gewicht van 12,1 kg maakt de krabton behoorlijk handzaam en makkelijk te verplaatsen. Het is een stevige krabton die aan de buitenkant is afgewerkt met tapijt.

Een blik op de online reviews toont aan dat klanten het product beoordeeld hebben met een maximale score van maar liefst 4,9 sterren. Kopers blijken niet alleen tevreden over de aangeboden kwaliteit maar ook het design kan op heel wat bijval rekenen. Slechts één gebruiker vindt de krabton eerder onstabiel.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: de krabton ziet er niet alleen erg fraai uit maar biedt ook een uitstekende kwaliteit. Hij is voornamelijk afgewerkt met tapijt en pluche waardoor hij zowel geschikt is om te spelen als te rusten.

Gewicht: het gewicht van de krabton wordt geschat op ongeveer 12 kilogram wat hem vrij makkelijk te verplaatsen maakt.

Formaat: de krabton biedt een totaal formaat van 42 bij 100 cm aan wat de mogelijkheid biedt tot wel 4 ligplekken.

 

Nadelen:

Onstabiel: volgens één koper zou de krabton helemaal niet zo stabiel staan als wordt beweerd.

Prijzig: ben je van plan om deze krabton aan te kopen dan zul je rekening moeten houden met een iets hoger budget.

Koop bij bol.com (€139.99)

 

 

 

 

2. Duvo+ Krabpaal Tower Krabpaal

 

Deze krabton van Duvo+ mocht alvast niet in het rijtje ontbreken. Heel wat gebruikers beschouwen Duvo+ als veruit het beste merk inzake dierenbenodigdheden. Het loont dan ook de moeite om deze krabton even grondig te bekijken als je op zoek bent naar een leuk speel- en rustplekje voor de kittens.

In vergelijking met de vorige krabton, is dit exemplaar net iets compacter. Met een hoogte van amper 70 cm is deze ton dan ook makkelijk te verplaatsen. Bij de productie heeft men voor de buitenkant voornamelijk gekozen om te werken met sisal materiaal. De 3 ligplekjes zijn dan weer afgewerkt met zacht en comfortabel pluche.

We stellen vast dat heel wat kopers tevreden zijn over het unieke design en de stevigheid van deze krabton. Echter moeten we ook vermelden dat een kleine minderheid van de gebruikers vindt dat de openingen toch wel behoorlijk klein zijn. Deze hadden net iets groter mogen zijn zodat de katten er makkelijk in- en uit kunnen.

 

Voordelen:

Formaat: indien je op zoek bent naar een compacte krabton, dan is dit exemplaar van maximaal 70 cm hoog misschien wel iets voor jou.

Materiaal: deze unieke krabton is vervaardigd uit enerzijds sisal materiaal en anderzijds pluche.

Ligplekken: ondanks het compacte formaat van dit unieke product, worden er toch nog 3 comfortabele ligplekken voorzien.

 

Nadelen:

Kleine openingen: volgens een beperkt aantal kopers hadden de openingen van de krabton net een tikkeltje groter mogen zijn.

Koop bij bol.com (€68)

 

 

 

 

3. Petrebels krabton champions only giant dome

 

Heb je niet bepaald een budget vooropgesteld en ben je bereid om zelfs iets meer te spenderen in de zoektocht naar de beste krabton? Dan loont het alvast de moeite om dit product van Petrebels even wat grondiger te bekijken. De krabton is beschikbaar in 1 formaat en wordt geleverd in een grijs of bruin design.

Dankzij het ruime formaat van 55 x 55 x 150 cm, blijkt deze krabton voornamelijk geschikt voor grote katten. Ook wanneer je meerdere standaard katten in huis hebt, lijkt dit alvast een uitstekende krabton te zijn. Ook hier heeft men gebruik gemaakt van duurzaam sisal materiaal in combinatie met comfortabel pluche voor de 6 ligplekken. Een stevige en stabiele krabpaal dus, die best wel tegen een stootje kan.

Ondanks het feit dat het helemaal geen aanbieding betreft en het toch wel zwaardere gewicht, blijken de klanten helemaal overtuigd te zijn van hun aankoop. Zo wordt het product beloond met een maximumscore van maar liefst 5 sterren!

 

Voordelen:

Formaat: met een maximale afmeting van maar liefst 55 x 55 x 150 cm, behoort hij alvast tot de grote krabtonnen uit het rijtje.

Materiaal: bij de productie van deze ton heeft men gekozen om te werken met verschillende materialen zoals pluche en sisal.

Ligplekken: het grote formaat van deze krabton garandeert maar liefst 6 afzonderlijke ligplekjes.

 

Nadelen:

Prijzig: ook hier moeten we jammer genoeg wijzen op het toch wel hogere prijskaartje van de krabton.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Trixie Krabton Gracia Onze size

 

Door te kiezen voor de krabton van Trixie kies je meteen voor kwaliteit en een neutraal en elegant design. De krabton wordt gekenmerkt door een behoorlijk compact design van maximaal 38 x 38 x 85 cm, wat hem makkelijk te transporteren en plaatsen maakt.

In tegenstelling tot de vorige krabtonnen, werd hier voor het grootste gedeelte gewerkt met een pluche/vilt bekleding. Dit voelt aangenaam zacht en comfortabel aan en zorgt bijgevolg voor een aangenaam plekje om te vertoeven. Het krabvlak is dan weer uit stevig sisal en hout gemaakt. Kortom, deze krabton biedt niet alleen een veilig rustoord aan maar ook voldoende speelmogelijkheden.

Wanneer we de online beoordelingen bekijken dan stellen we vast dat werkelijk alle klanten tevreden zijn met dit product. Zo wordt niet alleen een positief advies gegeven omtrent de unieke design maar ook de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Echter zul je merken dat hij niet voorzien is van de laagste prijs en dat dit mogelijks voor sommigen een spelbreker zou kunnen zijn.

 

Voordelen:

Formaat: de krabton meet ongeveer 38 x 38 x 85 cm en is daardoor dan ook bijzonder compact te noemen.

Materiaal: Naast het bekende sisal en hout materiaal, werd ook gebruik gemaakt van comfortabel en zacht aanvoelend pluche en vilt.

Handig in gebruik: de combinatie van de verschillende materialen zorgt ervoor dat deze krabpaal niet alleen geschikt is om tot rust te komen maar ook om de nagels van je kat te onderhouden.

 

Nadelen:

Prijzig: jammer genoeg ligt het prijskaartje hier misschien toch iets hoger dan eerst verwacht.

Koop bij bol.com (€95.65)

 

 

 

 

5. D&D Cote Ivoire Krabton Duurzaam Jute

 

Tot slot is er altijd nog de mogelijkheid om te opteren voor deze unieke D&D krabton die verkrijgbaar blijkt in 2 neutrale designs. Zo zou je kunnen kiezen voor een crème-achtige of zwarte krabton.

Op het moment van productie werd hoofdzakelijk gekozen om te krabton te bekleden met jute. Dit is een aangenaam en uniek materiaal waaraan je kat zijn of haar nageltjes kan slijpen en kan onderhouden. De krabton wordt gekenmerkt door een compact design van 34 x 34 x 72 cm en biedt maar liefst 2 ingangen aan. De ingangen inclusief ligplekken zijn dan weer bedekt met comfortabel pluche.

We stellen vast dat heel wat klanten tevreden zijn over het unieke design en de gebruiksvriendelijkheid van dit product. Daardoor durven we vermoeden dat het misschien wel één van de populairste krabtonnen uit dit lijstje betreft. Echter blijkt één koper niet tevreden te zijn en van mening dat de kwaliteit toch wel beter had gekund.

 

Voordelen:

Jute: dankzij het unieke jute materiaal, is je kat in staat om zijn of haar nagels te onderhouden en te slijpen.

Formaat: de krabton biedt een totale afmeting aan van ongeveer 34 x 34 x 72 cm in combinatie met 2 ingangen.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: de reviews tonen aan dat één gebruiker toch wel wat meer had verwacht van de aangeboden kwaliteit en dat is uiteraard jammer.

Koop bij bol.com (€52)

 

 

 

 

Laatste update: 21.09.20

 

Beste kattenluiken – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Als de kat van huis is….
Wij hebben voor jou weer 5 topproducten geselecteerd die we gaan bestuderen en ditmaal zijn het kattenluiken. Of beter gezegd: “Huisdierenluik”, want je hondje kan er uiteraard ook doorheen. Maar als je kat van huis is, dan willen we natuurlijk niet dat de muizen op tafel dansen. Een luikje dat stevig dicht zit is dan wel erg handig, wat bij de SureFlap zeker het geval is. De overige producten zoals bijvoorbeeld de Petsafe 600 die reageert op de chip van je viervoeter, zijn ook zeker het lezen waard.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Kattenluiken Koopgids

 

Bij de aanschaf van een kattenluik is het van belang dat je bedenkt wat je ervoor uit wilt geven, maar niet minder belangrijk is wat je voor je geld krijgt. Bij het kijken naar een wat lagere prijsklasse zul je zien dat je een product zult krijgen waar niet al teveel poespas bij zit. Een degelijk product wat doet waar het voor gemaakt is. Bij de wat hogere prijsklasse krijg je te maken met luikjes waar bijvoorbeeld elektronica in is verwerkt voor meer gebruiksgemak. Lees gerust verder om meer te weten te komen!

Het gebruiksgemak van een kattenluik

Bij het nemen van een huisdier wil je natuurlijk dat je beestje zich heerlijk vrij kan bewegen. Mocht je een ruime tuin hebben, dan is het misschien fijn dat je hond naar buiten kan wanneer hij daar behoefte aan heeft. Voor een kat geldt hetzelfde. Een kat is in het algemeen vrij op zichzelf en doet waar hij zin in heeft. Je kunt een kat prima binnen houden, maar sommige katten willen toch wel erg graag naar buiten. Een kattenluikje is dan een goede uitkomst, want zo kan je viervoeter er zelf voor kiezen wanneer hij naar binnen en buiten wandelt. 

De montage is wellicht even een werkje, maar daarna heeft je huisdier veel vrijheid en staat hij niet continue aan de deur te krabben omdat hij naar binnen wil om vervolgens na 10 minuten weer naar buiten te willen. Met dit product geef je hem als het ware zijn eigen huissleutel en jij hoeft niet continue naar de deur te wandelen om deze open of dicht te doen.

Als we het hebben over gebruiksgemak dan kun je dat ook weer onderverdelen in verschillende categorieën en daar zullen we hieronder nog wat dieper op ingaan.  

 

Hoeveel geld wil je uitgeven aan een kattenluik

Wanneer je naar kattenluiken gaat kijken en je gaat ze met elkaar vergelijken dan zie je dat er vele prijsklassen zijn. Onze aanbeveling is dan ook om goed te kijken naar wat je eigen wensen zijn en natuurlijk te letten op de eventuele aanbiedingen. 

Een kattenluik heb je al vanaf ongeveer 14 euro en ze kunnen oplopen tot wel 275€. Mocht je de installatie zelf niet kunnen uitvoeren dan dien je ook rekening te houden met installatiekosten die tussen de 80€ en 350€ kunnen liggen. 

Bij een kattenluik van 14€ hebben we het wel over een basismodel en deze is bijvoorbeeld niet uitgerust met elektronica om de chip van je viervoeter te herkennen waardoor andere dieren evengoed naar binnen kunnen wandelen. Ga je in een wat hogere prijsklasse zitten van bijvoorbeeld 65€ dan praat je over een variant die je kat identificeert aan de hand van zijn chip of halsband en daarmee voorkom je dat andere katten de kattenbrokjes van jouw kat oppeuzelen. 

Bij de elektronische variant kun je meestal tot wel 32 chips registreren bij desbetreffende luik. Ook heb je in die prijsklasse vaak een wat robuustere uitvoering en wellicht wat meer design in handen. Als we in de wat hogere prijsklasse blijven, dan kun je het luikje elektronisch afsluiten wanneer je bijvoorbeeld niet wilt dat je kat na een bepaalde tijd aan de wandel gaat. Bij een luikje van bijvoorbeeld 14€ dien je dit handmatig te doen.

 

Wat voor soorten kattenluiken zijn er 

Voor ieder wat wils zeggen we dan. Er zijn luiken met of zonder chip herkenning. De meeste luikjes zijn in vrijwel alle deuren of muren te monteren, maar ze zijn er ook om in bijvoorbeeld een glazen deur te monteren. Neem daarvoor wel contact op met de glashandelaar. 

Verder is het belangrijk te letten op de grootte van je luik in combinatie met je viervoeter, want je wilt natuurlijk niet dat je kat klem komt te zitten. Er zijn luikjes voor katten tot 7 kg, maar heb je een grotere kat dan kun je wellicht beter één aanschaffen tot 10 kg. Ook kun je een extra grote variant aanschaffen waar een huisdier van maximaal 100 kg doorheen kan. 

Als je kijkt naar de sluiting van het luik kun je het beste gaan voor een die met een magneetstrip sluit nadat je kat er doorheen is gegaan. Een bijkomend voordeel van de magneetstrip is dat het ook minder tocht in huis. Let er ook op dat je een model kiest die niet al teveel lawaai maakt bij het openen en het sluiten, want dat is toch wel een punt waar veel gebruikers opmerkingen over hebben. 

Extra kenmerken en optiemogelijkheden

Een kattenluik is er in diverse kleuren te vinden. Houd je van strak dan is een aluminium variant wellicht iets voor jou. Misschien is je deur en kozijn wel bruin, dan is het toch wel mooi als je daar een bijpassend luikje bij hebt.

Mocht je huisdier niet over een chip bezitten dan zijn er ook luikjes te koop die op infrarood werken. Je doet je kat de bijgeleverde halsband om en dan gaat het luikje dus alleen open als jouw eigen kat ervoor staat. 

 

5 beste kattenluiken (Reviews) van 2020

 

Je kunt natuurlijk kiezen voor een luikje zonder al te veel poespas, maar mocht je een wat luxere variant willen, dan zijn er diverse topproducten te krijgen. Ons advies is dan ook om de verschillende producten met elkaar te vergelijken, want je wilt toch het beste kattenluik aanschaffen!

 

 

1. SureFlap Microchip Basismodel Kattenluik 14 x 12 cm

 

Heb je een kat of hond met chip? Met dit kattenluik van 14 x 12 cm geef je je huisdier als het ware een eigen elektronische huissleutel. In combinatie met zijn of haar eigen chip opent het luikje om naar binnen en buiten te gaan. Op die manier krijgt hij vrijheid om te gaan en staan waar en wanneer hij dat wil. Tevens heb je geen ongewenste katten of andere dieren in huis, want hij opent alleen in combinatie met de chip van je viervoeter. Op dit luikje kun je tot maximaal 32 dieren registreren.

Het luikje is gemaakt uit plastic met 4 sluitingsmogelijkheden. Ook is het makkelijk te bevestigen op een houten deur. 

Het artikel wordt geleverd met 3 jaar garantie en werkt op batterijen met een levensduur van minimaal 6 maanden. Met de instructievideo op de website kun je dit product, volgens de reviews is de SureFlap zeer makkelijk zelf monteren in alle deuren of muren. 

 

Voordelen:

Werking: je kat of hond hoeft geen halsband meer om, want dit product werkt in combinatie met je huisdier zijn chip 

Installatie: volgens de reviews is dit product zeer makkelijk te installeren in alle deuren en muren.

Uitbreiding: dit is het basismodel, maar je kunt dit product verder uitbreiden met bijvoorbeeld een optie tot tijd instelmogelijkheden of om hem aan te sluiten op je telefoon. 

 

Nadelen:

Geluid: volgens een aantal gebruikers maakt het luikje een stevig geluid als je huisdier er doorheen loopt. 

Reiniging: om de werking te garanderen is het aan te raden de sensoren regelmatig te reinigen met een vochtig doekje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Petsafe 600 Kattenluik Aluminium

 

Dit Petsafe huisdierenluik is volgens velen het populairste en beste merk dat er op de markt te verkrijgen is. Doordat het product in verschillende afmetingen te bestellen is, kun je het ook gebruiken voor bijvoorbeeld een grote hond. Heb je een kat of kleine hond dan schaf je een aan voor een huisdier tot maximaal 7 kg, maar schaf je een groter model aan dan kun je ook je hond van maximaal 100 kg hier doorheen laten lopen.

Met een aluminium geraamte haal je een robuust en duurzaam product in huis wat gemakkelijk te onderhouden en te reinigen is. Met een slijtvaste flexibele flap met UV-bescherming kan je huisdier hier dus gemakkelijk doorheen kruipen. 

Sluiten gebeurt middels een magnetische strook aan de onderkant van de flap en mocht je het luikje niet willen gebruiken dan kun je het gemakkelijk sluiten met het afsluitpaneel. Doordat er aan de zijkant borsteltjes zitten, is het product in gebruik of bij harde wind vrijwel geluidloos. 

 

Voordelen:

Fraai design: de reviews maken duidelijk dat de kopers erg tevreden zijn over het mooie aluminium design.

Vrijwel geluidloos: doordat er aan de zijkanten borsteltjes zitten maakt het luikje weinig geluid bij het openen en sluiten. Ook bij harde wind hoor je geen geklepper.

Met afsluitpaneel: wil je het luikje bijvoorbeeld ´s avonds afsluiten? Met het afsluitpaneel is dit zeer gemakkelijk te realiseren. 

 

Nadelen:

Afmeting luikje: de afmeting van dit luikje is iets groter dan de standaard luikjes. Mocht je een al bestaand luikje hebben, dan dien je het gat daarvan waarschijnlijk iets te vergroten. 

Koop bij bol.com (€46.95)

 

 

 

 

3. Cat Mate Kattenluik 234 met Tweewegsluiting 19,2 x 20cm

 

Met dit product heb je één van de goedkope kattenluikjes in huis, maar de laagste prijs betekent niet perse dat het geen degelijk product is. De reviews zijn toch zeker positief. 

Met dit product kan je kat of kleine hond geheel zelfstandig naar binnen of buiten lopen. Als je liever hebt dat je huisdier binnen blijft, dan kun je hem gemakkelijk afsluiten. Volgens diverse gebruikers is de montage zeer makkelijk en kun je het luikje in deuren of muren tot een dikte van 50mm monteren. Verkrijgbaar in de kleuren wit en bruin. 

Doordat het “deurtje” licht getint is zie je krassen of andere vlekjes vrijwel niet. Bij het heen en weer lopen van je huisdier en bij bijvoorbeeld harde wind is het deurtje van dit product vrijwel geluidloos en het bekende “geklepper” heb je met dit luikje ook niet, want het sluit door middel van een sterke magneet. 

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: het luikje is gemaakt van krasbestendig materiaal en is licht getint zodat pootafdrukken en andere vlekjes minder snel te zien zijn. 

Montage: volgens diverse gebruikers is het monteren erg makkelijk en de schroefjes zijn mooi afgedekt.

Water- en winddicht: je huisdier is waarschijnlijk een wiebelkont en loopt graag naar binnen of buiten. Volgens de reviews is dit product vrijwel geluidloos. Ook tegen harde wind of regen is dit product goed bestand. 

 

Nadelen:

Design: een enkele gebruiker geeft aan dat het design van het product niet naar wens is. Dit is natuurlijk ook een kwestie van smaak. 

Koop bij bol.com (€29.95)

 

 

 

 

4. Staywell 730 Kattenluik S 23,6 x 19,8 cm

 

Het merk Staywell biedt huisdierluiken aan in 3 verschillende afmetingen voor dieren van verschillende groottes. Zo is de kleinste variant voor huisdieren tot 7 kg en de grootste variant is voor dieren tot 45 kg. Tevens zijn er verschillende kleuren te verkrijgen zoals bruin, wit en zilver, zodat je het kunt matchen met kozijnen of deuren. Het luikje zelf is half doorzichtig om “inkijken” te voorkomen. 

Als we naar de prijs kijken zien we dat dit product tot de goedkope luiken behoort, maar het kan ook zeer zeker zijn dat het hier om een aanbieding gaat. Hoe dan ook moet je voor deze prijs geen technische hoogstandjes verwachten. Het is een kattenluik en daaraan voldoet het zeker volgens de gebruikers. 

Na het lezen van de gebruiksaanwijzing kun je overgaan tot de installatie in de meeste deuren of muren, en heeft je huisdier de vrijheid om naar binnen en buiten te lopen wanneer hij dat wil.

 

 

Voordelen:

Installatie: diverse gebruikers melden dat ze de installatie als zeer makkelijk hebben ervaren. Wel is enig technisch inzicht nodig. 

Openen en sluiten: het open en dichtgaan van het klepje als je huisdier er doorheen wandelt, werkt naar behoren en klemt niet. Door middel van een magneetsluiting blijft het klepje dicht. Mocht je je huisdier binnen willen houden, dan met het afsluitingspaneel het luikje op slot doen. 

Formaat: niet iedere kat of hond is even groot en daarom biedt dit merk luikjes in verschillende afmetingen aan. 

 

Nadelen: 

Geluid: uitgaande van de diverse reviews is het luikje niet geluidloos. Bij het sluiten van het klepje zorgt het magneetsysteem ervoor de er een klik systeem ontstaat wat als vervelend kan worden ervaren. 

Koop bij bol.com (€16.75)

 

 

 

 

5. Ferplast Swing Microchip Kattenluik 22,5 x 16,2 x 25,2 cm

 

Het luikje van Ferplast is er eentje in de wat hogere prijsklasse, maar gebruikers zijn zeer tevreden met het product. Met een speciale antenne wordt de chip van uw huisdier gemakkelijk gedetecteerd zodra hij of zij dichterbij het luikje komt. Erg handig natuurlijk, want zo hou je de dieren van de buren op afstand. Het vastleggen van de microchip van uw dier is eenvoudig en snel. Mocht uw viervoeter geen chip hebben, dan kun je gebruik maken van de gratis bijgeleverde halsband. 

Dit huisdierenluik beschikt over het speciale 4-weg openingssysteem. Uw dier kan naar buiten en naar binnen, maar u kunt ook instellen dat het luikje automatisch op slot gaat als je hij of zij weer binnen is. Volledig op slot en open is uiteraard ook mogelijk. 

Ook kunt u door middel van een klein plastic vlaggetje bij het luik zien of uw dier zich binnen of buiten bevindt wat erg handig is als u naar hem op zoek bent. Het luikje is gemaakt uit kunststof en met een totale afmeting van 22,5 x 16,2 x 25,2 dus geschikt voor katten met een normale grootte. 

 

Voordelen:

Installatie: naast de gebruikelijk inbouw methodes in deuren of muren is het bij deze ook mogelijk om in glas te worden ingebouwd. Het advies van de verkoper is hierbij wel om voor de montage een glashandelaar te contacteren. 

Vastleggen microchip: je hoeft alleen uw dier te benaderen en op de geschikte geheugentoets te drukken om de chip op te slaan. Je kunt dit proces herhalen voor maximaal 32 chips. Dit proces werkt op batterijen, maar geen zorgen, mocht de batterij leeg zijn dan blijven de chips in het geheugen staan. 

 

Nadelen:

Installatie op metaal: let er op dat het elektronische systeem niet werkt op een metalen deur of in de buurt van metaal. Wilt u het wel installeren, isoleer dan in en rondom het luikje met bijvoorbeeld hout of ander materiaal. 

Koop bij bol.com (€94.99)

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een kattenluik met chip

Een kattenluik met chip werkt in combinatie met de chip die ingebracht is bij je viervoeter door de dierenarts. De chip van je huisdier kun je vervolgens zelf heel makkelijk programmeren. Aan de hand van die registratie gaat het luik alleen open als je kat met zijn eigen chip voor het luikje staat. Vaak kunnen wel tot 32 chips geregistreerd worden. 

Q2: Hoe maak je een kattenluik in de deur

Met een beetje technisch inzicht kun je de meeste luikjes wel zelf monteren. Let bij aanschaf van het luik natuurlijk op de afmeting van je kat en of hij er doorheen past. Bij de luikjes zit wel een gebruiksaanwijzing en sommige fabrikanten hebben online wel een video handleiding staan.

Meestal wordt er wel een sjabloon meegeleverd. Bepaal de plaats op deur of muur en plak het sjabloon en markeer de boorgaatjes. Boor de gaatjes en vervolgens kun je met een decoupeerzaag rondom het gat uitzagen. Monteer vervolgens het kattenluik en schroef vast. 

 

Q3: Hoe krijg ik mijn kat door het kattenluik

Mocht je kat het niet gewend zijn door een luikje te lopen dan kan het in het begin wat onwennig voor hem zijn. Waarschijnlijk snapt hij niet wat hij moet doen. Je kunt het beste het luikje in het begin open laten staan. Mocht je kat er niet doorheen lopen dan kun je aan de andere kant iets lekkers leggen waar hij waarschijnlijk wel naar toe zal willen. Mocht hij dit een aantal keren gedaan hebben, dan kun je het luikje sluiten met iets lekkers erachter en dan is het meestal een kwestie van geduld tot je kat snapt dat hij er tegenaan moet duwen. 

Als je kat echt naar buiten wil dan zal het vanzelf gaan komen, maar het is belangrijk om rustig af te wachten, want de meeste katten zijn eigenzinnig en bepalen hun eigen tempo. 

 

Q4: Hoe groot moet een kattenluik zijn

De grootte van een kattenluik hangt af van hoe groot je viervoeter is. De kleinere luikjes zijn er voor katten of kleine hondjes tot 7 kg. Ook zijn er luiken van 10 kg mocht je een wat grotere kat hebben. Tevens zijn er luiken verkrijgbaar tot 100 kg. 

Je kunt je kat het beste wegen en aan de hand daarvan bepalen welke maat je nodig bent. Mocht je twijfelen of ligt het gewicht van je kat ongeveer in het midden van een kleine of grotere variant kun je het beste voor de grotere variant gaan, want je wilt natuurlijk dat je kat er zonder problemen doorheen kan kruipen.

Q5: Waar kan ik een kattenluik plaatsen

Vrijwel alle kattenluikjes zijn te plaatsen in de meeste deuren en muren. Let bij aanschaf wel op de afmeting (diepte) van het product en hoe diep je deur of muur is. Mocht je een glazen deur hebben, dan kun je hiervoor het beste contact opnemen met een glashandelaar voor de installatie. Let er bij de koop dan wel op dat het geschikt is voor installatie in glas.

 

 

Laatste update: 21.09.20

 

Beste kattenvoer – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Bij de keuze van het kattenvoer is het belangrijk om niet alleen rekening te houden met het prijskaartje maar vooral met de kwaliteit van het voer. Is je kat allergisch aan granen, kies dan uiteraard graanvrij kattenvoer uit. Het brede gamma maakt het niet altijd makkelijk om een weloverwogen keuze te maken en daarom willen wij jou helpen. Wij zijn op zoek gegaan naar de 3 best beoordeelde hedendaagse producten. Zo zou je onder andere kunnen kiezen voor het Felix kattenvoer dat je wordt aangeboden in een soort van gelei-achtige vorm. Ook het Royal Canin kattenvoer kan, vooral voor hele jonge katjes, best wel een goede aanbeveling zijn.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Kattenvoer Koopgids

 

Ben je van plan om één of meerdere katten in huis te halen? Bedenk dan op voorhand wat je allemaal nodig zult hebben. Voedzaam kattenvoer is uiteraard één van de belangrijkste basisbehoeften. Maak de overweging tussen droog of nat kattenvoer, of misschien wel een combinatie van beide? Het is een aanbeveling om verder ook even rekening te houden met de leeftijd en de levensfase van de kat alsook met het ras. Vind je bepaalde kattenvoer vrij duur? Kijk dan zeker uit naar mogelijke aanbiedingen.

Het nut van het juiste kattenvoer

Zodra je beslist om een dier in huis te halen, dan ben je daar voor de rest van zijn of haar leven verantwoordelijk voor. Dat wil zeggen dat je moet voorzien in de basisbehoeften van je huisdier. Kies je voor een kat, zorg er dan voor dat je dier dagelijks vers water voorgeschoteld krijgt evenals voedzaam kattenvoer, een mandje en wat speelgoed. Het is minstens even belangrijk om je dier fysiek en mentaal bezig te houden, ook dat wordt beschouwd als een basisbehoefte.

Op het gebied van kattenvoer zul je een breed gamma aan soorten kunnen onderscheiden. Verschillende merken zoals Royal Canin, Felix en Whiskas bieden zowel natvoer als droogvoer aan. Aan jou de keuze om uit te maken wat het beste is voor je huisdier. Bedenk bij het kiezen of je kat last heeft van bepaalde aandoeningen en/ of allergieën. Hoe zit het met de spijsvertering bijvoorbeeld? Neem alvast de tijd om de verschillende soorten kattenvoer met elkaar te vergelijken.

 

Het type kattenvoer

Zoals reeds min of meer aangehaald, bestaan er wel degelijk verschillende soorten kattenvoer. Zo kunnen we een onderscheid maken op basis van 3 soorten: vers vlees, droogvoer of natvoer. Droogvoer komt het vaakst voor en bestaat voor het grootste gedeelte uit grote of kleine brokjes. Droogvoer bevat van nature uit maar heel weinig water waardoor het mogelijk is om het gedurende een langere periode te bewaren. Uiteraard is het niet de bedoeling om het voer een jaar lang bij te houden.

Natvoer daarentegen bestaat voor het grootste gedeelte uit water. Denk maar aan zo’n 70 tot maximaal 90% De geur van natvoer is daardoor ook veel sterker dan die van bijvoorbeeld droogvoer, en zorgt daardoor evenals voor een grotere aantrekkingskracht naar katten toe. Natvoer kan een goede optie zijn indien je merkt dat je kat niet voldoende drinkt. Op die manier krijgt je huisdier toch nog voldoende vocht binnen.

Tot slot is er ook altijd nog de mogelijkheid tot vers vlees. Ben je van plan om je huisdier vers vlees te geven, bedenk dan dat het effectief om alleen maar vlees gaat. Indien je kiest om je kat vers vlees of natvoer te geven, dan wordt dit beter gecombineerd met een kleine hoeveelheid droogvoer.

 

De soort kat; raskat of niet

Bij het bepalen van het kattenvoer is het minstens even belangrijk om rekening te houden met het ras. Zo biedt elk ras bepaalde kenmerken die je kunt helpen om voor een bepaald type kattenvoer te kiezen. Perzische katten bijvoorbeeld worden gekenmerkt door een behoorlijk dikke pluizige vacht inclusief korte pootjes. Dergelijke raskatten zijn van nature vrij rustig en worden vooral als binnenshuis kat beschouwd. Doordat ze beperkt actief zijn, kies je beter voor caloriearm kattenvoer.

Anderzijds heb je ook katten die vrij veel beweging nodig hebben en bijzonder sociaal zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Britse Korthaar, de Ragdoll of de bekende Maine Coon. Bij dergelijke rassen is het belangrijk uit te kijken naar kattenvoer speciaal ontwikkeld voor de Maine Coon en Britse Korthaar. Dan zijn er ook katten, zoals de Sphynx kat, die haarloos zijn en waar je dus iets meer aandacht moet besteden aan de verzorging van de huid. Ook hier is een speciaal kattenvoer best wel op z’n plek.

Leeftijd en levensfase

Ook de leeftijd en de levensfase waarin je kat zich bevindt, is minstens even belangrijk. Zo hebben jonge katjes in volle ontwikkeling nood aan extra vitamines, mineralen en bouwstoffen. Meer nog dan een volwassen kat of senior kat. Ben je dus van plan om een kitten aan te schaffen, ga dan bij voorkeur specifiek op zoek naar kattenvoer ontwikkeld voor kittens jonger dan 1 jaar oud. Dergelijk voer bevat namelijk heel wat calorieën die de kitten nodig heeft.

Volwassen katten, vanaf ongeveer 2 jaar oud, zijn minder energiek en hebben bijgevolg niet zoveel nood aan calorierijk voedsel. Ga daarom op zoek naar kattenvoer geschikt voor katten tussen 2 en 8 jaar oud. Vanaf 8 jaar kan een kat beschouwd worden als senior. Oudere senior katten hebben weinig behoefte aan extra calorieën. Dergelijke senior kattenvoer wordt verder nog aangevuld met bepaalde extra vitaminen en mineralen die positief kunnen zijn voor de gewrichten.

 

Extra kenmerken en mogelijkheden

Tot slot willen we het nog even hebben over enkele belangrijke mogelijkheden en opties. Zo bestaan er heel wat katten die te kampen hebben met één of andere allergie. Andere katten ondervinden dan weer problemen met hun spijsverteringsstelsel, al dan niet chronisch. Het is belangrijk om, bij de beslissing van het kattenvoer, hier rekening mee te houden.

Kies bijvoorbeeld speciaal kattenvoer uit dat graanvrij is en/ of hypoallergeen blijkt te zijn. Ook heel wat biologische en natuurlijke soorten kattenvoer kunnen alvast een uitkomst bieden. Daarnaast komen ook blaasstenen bij katten heel vaak voor. In dergelijke gevallen is bepaalde dieetvoeding best wel op z’n plaats. Wanneer katten gesteriliseerd worden, dan wordt ook aangeraden om te kiezen voor een speciaal kattenvoer op maat.

 

7 beste kattenvoer (Reviews) van 2020

 

Bestaat er zoiets als het beste kattenvoer of blijkt dat juist een ijdele illusie? Heel wat merken zoals Perfect Fit, Hourmet, Origen, Hills, Lams en Smolke zijn alvast overtuigd van hun uitstekende kwaliteit. Wij raden jou aan om vooral ook rekening te houden met je huisdier. Sommige katten verteren alleen biologisch kattenvoer terwijl andere katten zweren bij hypoallergeen voer. Bekijk de 7 topproducten hieronder alvorens een oordeel te vellen. En wie weet zit er wel een leuke aanbieding tussen.

 

 

1. Felix Mix Selectie In Gelei Kattenvoer 44 x 100 g

 

Je zult het misschien niet meteen verwachten, maar toch behoort dit Felix kattenvoer tot de goedkope producten uit het lijstje. Het voer wordt geleverd door het bijzonder bekende en sterk gewaardeerde merk Felix, dat gelijk staat aan kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid. De verpakking telt maar liefst 44 zakjes verwerkt vlees waarbij elk zakje een inhoud aanbiedt van ruim 100 gram.

Extra mineralen en vitaminen werden aan het verwerkt vlees toegevoegd, zodanig dat alle nodige bouwstoffen worden aangeboden. Bovendien hoef je helemaal geen rekening te houden met de levensfase van je kat, aangezien dit kattenvoer geschikt is voor alle leeftijden. Echter zal de hoeveelheid wel veranderen. Zo mag een volwassen kat met een gemiddeld lichaamsgewicht van 4 kg, makkelijk 3 tot 4 zakjes per dag krijgen. Een kitten uiteraard minder.

Een blik op de online reviews toont voornamelijk heel wat positieve reacties aan van klanten. Slechts één koper blijkt jammer genoeg niet helemaal overtuigd te zijn door de aangeboden kwaliteit.

Het kattenvoer van Felix behoort alvast tot de populairste uit dit rijtje. Het is dus niet verwonderlijk dat heel wat klanten het ook als veruit het beste merk beschouwen. Of het Felix kattenvoer ook voorzien is van de laagste prijs, dat valt nog even af te wachten.

 

Voordelen:

Prijskaartje: bij het zien van de prijs, zul je vrijwel meteen aangenaam verrast zijn.

Verpakking: op het moment van levering zul je merken dat maar liefst 44 zakjes van elk 100 gram worden aangeboden.

Leeftijd: de leeftijd of levensfase van je kat maakt bij dit Felix kattenvoer weinig of niet uit.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: we moeten jammer genoeg vaststellen dat één koper van mening is dat de kwaliteit beter had gekund.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Royal Canin Kitten Kattenvoer 10 kg

 

Kattenvoer van het bekende merk Royal Canin mag alvast niet in het lijstje van topproducten ontbreken. Houd er wel rekening mee dat dit voer niet alleen bekend staat omwille van z’n kwaliteit en duurzaamheid maar jammer genoeg ook vanwege het hogere prijskaartje. Ondanks de hoge prijs, zien we voornamelijk alleen maar tevreden klanten verschijnen die dit kattenvoer gelijk aanbevelen.

Dit kattenvoer komt specifiek uit de Royal Canin Feline Health Nutrition serie, en is speciaal ontwikkeld voor kittens vanaf 4 maanden oud tot en met de leeftijd van 1 jaar oud. Jonge katjes hebben nu eenmaal andere bouwstoffen nodig dan volwassen katten, en het is belangrijk om hen die met de juiste voeding door te geven. De verpakking telt een inhoud van maar liefst 10 kg, maar je kunt ook altijd kiezen voor een kleinere of juist nog grotere verpakking.

Je zult zien dat de brokjes behoorlijk fijn en klein zijn, waardoor het makkelijker wordt voor de kitten om deze te eten. Houd er wel rekening mee dat dit product helemaal niet graanvrij is, wat bij sommige katten misschien wel voor problemen zou kunnen zorgen.

Je kunt natuurlijk altijd nog kiezen voor het kattenvoer dat jou aanbevolen wordt door Royal Canin. Ben je benieuwd of dit product al dan niet iets voor jou en je trouwe vriend is? Dan loont het de moeite om de voor- en nadelen hieronder alvast even te bekijken.

 

Voordelen:

Leeftijd: heb je thuis een katje jonger dan 1 jaar oud? Dan is dit speciale kattenvoer van Royal Canin precies waar je naar op zoek moet.

Inhoud: het kattenvoer wordt geleverd in een inhoud van ruim 10 kg. Echter heb je de mogelijkheid tussen kleine of grote verpakkingen.

Comfort: de brokjes zijn klein en fijn van structuur wat het voor de kitten een pak aangenamer maakt.

 

Nadelen:

Prijzig: jammer genoeg is het niet meteen het kattenvoer met de laagste prijs.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Whiskas 1+ Adult Voordeelpak Maaltijdzakjes Vis in Gelei Kattenvoer 40 x 100 g

 

Door te kiezen voor het kattenvoer van Whiskas kies je niet alleen voor kwaliteit maar ook voor betaalbaarheid. Net zoals het eerste product, bestaat de verpakking uit maar liefst 40 pakjes kattenvoer, elk met een maximale inhoud van zo’n 100 gram.

Het verwerkte vlees, voelt wat aan zoals gelei, is geschikt voor junior katten met een leeftijd tussen 1 en 3 jaar oud, en volwassen katten tot en met 8 jaar oud. Het kattenvoer is jammer genoeg niet geschikt voor kittens die jonger zijn dan 1 jaar, doordat het niet alle nodige bouwstoffen bevat voor de ontwikkeling en groei.

Dit type kattenvoer draagt niet alleen bij aan de verzorging van de huid en de vacht maar zorgt er ook voor dat de urinewegen gezond zijn en blijven. Het voer bevat verschillende soorten vitaminen en mineralen die daartoe bijdragen. Het kattenvoer smaakt naar koolvis en bevat helemaal geen conserveermiddelen. Klanten reageren bijzonder positief en raden het product gelijk aan.

Zijn jij en je kat een grote fan van Whiskas? Dan lijkt dit kattenvoer een goede aanbeveling te zijn. Het kattenvoer wordt in een vrij grote verpakking aangeboden en dus lijkt het prijskaartje best wel mee te vallen. We zetten toch maar eventjes de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje.

 

Voordelen:

Comfort: het betreft hier verwerkt vlees dat makkelijk te eten is en aangenaam aanvoelt in de mond.

Verpakking: de verpakking telt ongeveer 40 pakjes van 100 gram kattenvoer.

Leeftijdscategorie: dit speciale kattenvoer is voornamelijk geschikt voor katten vanaf de minimale leeftijd van 1 jaar oud.

 

Nadelen:

Geen kittens: voor jonge katjes jonger dan 1 jaar oud, is dit kattenvoer jammer genoeg niet meteen de beste aanbeveling.

Koop bij bol.com (€18.45)

 

 

 

 

4. Purina One Adult Zalm/ Volkoren Granen Kattenvoer 1,5 kg

 

Geef je toch eerder de voorkeur aan het merk Purina One, bekijk dan even dit kattenvoer. De verpakking telt een maximale inhoud van 1,5 kg en bevat smakelijk kattenvoer op basis van zalm en volkoren granen. Heb je katten met een granenallergie, dan is dit type kattenvoer uiteraard geen goede aanbeveling.

Dit type droogvoer is speciaal voor volwassen katten ontwikkeld, maar kun je eigenlijk perfect toedienen in eender welke levensfase. Let wel op, dat de verhouding bij een volwassen kat anders ligt dan wanneer je nog met een kitten zit. Het kattenvoer bevat dan ook heel wat eiwitten, omega 6 vetzuren en andere belangrijke bestanddelen, en werd aangevuld met tal van mineralen en vitaminen.

Jammer genoeg moeten we vaststellen dat er tot op heden nog geen online reviews zijn geplaatst. Dit maakt het voor ons natuurlijk een pak moeilijker om jou verdere informatie te verschaffen omtrent de gebruikerservaringen. Laat je hier niet direct door afschrikken maar bekijk het even.

Door te kiezen voor het kattenvoer van Purina One, kies je duidelijk niet alleen voor kwaliteit maar ook voor duurzaamheid en smaak. De verpakking biedt een inhoud aan van wel 1,5 kg. Echter blijkt het evengoed mogelijk te zijn om te kiezen voor een grotere verpakking met iets meer inhoud.

 

Voordelen:

Droogvoer: het betreft hier droogvoer waardoor het net iets langer houdbaar zal zijn dan verwerkt vlees en natte voeding.

Leeftijdsfase: ook hier hoef je niet bepaald rekening te houden met de leeftijd van je kat. Het voer is geschikt voor jong en oud.

 

Nadelen:

Granenallergie: het is echter wel belangrijk om er rekening mee te houden dat er een bepaalde hoeveelheid granen in het kattenvoer zijn verwerkt. Niet voor katten met een granenallergie dus!

Koop bij bol.com (€15.19)

 

 

 

 

5. Carocroc Kat lam 7 kg Adult kat (2-8 jaar)

 

Heb je één of meerdere volwassen katten in huis, dan kan dit kattenvoer van Carocroc misschien wel de oplossing zijn. De verpakking telt een inhoud van maar liefst 7 kg, tegen een aanvaardbaar prijskaartje in vergelijking met sommige andere soorten kattenvoer. Echter heb je ook de mogelijkheid om een compactere of grotere verpakking aan te kopen.

Het Carocroc kattenvoer staat bekend als een complete voeding speciaal ontwikkeld voor volwassen katten die vaak last hebben van hun spijsvertering. Dit verklaart meteen de keuze van lamsvlees in combinatie met rijst. Uiteraard bevat deze licht verteerbare voeding ook nog tal van andere belangrijke bestanddelen zoals bietenpulp, zalmolie en tal van plantaardige vezels, vitaminen en mineralen.

We stellen vast dat de meeste klanten helemaal in de ban zijn van dit uitzonderlijke kattenvoer. Zo zijn er heel wat klanten die een positief advies geven over de smaak, de kwaliteit en de houdbaarheid van het kattenvoer. Als er al eens een negatieve review komt, dan heeft dit vooral te maken met de smaak die niet goede aarde valt bij de kat.

Indien je kat of katten de minimale leeftijd van 2 jaar oud hebben bereikt en/ of niet ouder zijn dan 8, is het een optie om te kiezen voor de Carocroc kattenvoeding. De voeding wordt jou aangeboden in een vrij grote verpakking met een inhoud van wel 7 kg. Echter is er een optie om te kiezen voor een nog grotere verpakking of juist eentje met een kleiner formaat.

 

Voordelen:

Spijsvertering: heb je al gemerkt dat je kat/ katten regelmatig te kampen hebben met spijverteringsproblemen? Dan is dit kattenvoer een schot in de roos.

Samenstelling: het betreft hier een uiterst licht verteerbaar kattenvoer dat voornamelijk bestaat uit mager lamsvlees gecombineerd met een kleine portie rijst.

 

Nadelen:

Smaak: volgens sommige klanten lijken niet alle katten even dol te zijn op de speciale smaak van het voer.

Koop bij bol.com (€31.95)

 

 

 

 

6. Prins Vitalcare Cat Hypo Allergeen Vis&Gevogelte&Rund Kattenvoer 2 x 1.5 kg

 

Ben je specifiek op zoek naar hypoallergeen kattenvoer? Dan kan dit product van Prins misschien wel iets voor jou en je trouwe huisdier zijn. De verpakking telt maar liefst 2 zakken van 1,5 kg, wat het totaal op 3 kg kattenvoer brengt. De basis van het voer bestaat voornamelijk uit een correcte combinatie van enerzijds vis en anderzijds gevogelte en rund.

Katten die te kampen hebben met een bepaalde voedselallergie en/ of voedselintolerantie, kunnen erg gebaat zijn bij dit kattenvoer. Bovendien is het geschikt voor eendere welke levensfase alhoewel de hoeveelheid per leeftijd zal verschillen. Zo zal een volwassen kat een andere dagelijkse hoeveelheid moeten krijgen ten opzichte van een kitten.

Het voer bevat niet alleen eiwitten, ruwe vet en vocht maar ook heel wat andere belangrijke bestanddelen zoals mineralen en vitaminen. Houd er wel rekening mee dat het voer niet graanvrij is. Ook hier moeten we enige vorm van gebruikersinformatie verschuldigd blijven aangezien er nog geen online reacties zijn geplaatst.

Tegenwoordig bestaat er ook de mogelijkheid om te kiezen voor hypoallergeen kattenvoer. Dit type kattenvoer wordt jou aangeboden door het bekende en sterk gewaardeerde merk Prins. Om het allemaal wat makkelijker te laten verlopen, kun je hieronder de voor- en nadelen raadplegen.

 

Voordelen:

Verpakking: op het moment van levering zul je merken dat de aankoop 2 zakken van anderhalve kilogram telt.

Samenstelling: het kattenvoer wordt gekenmerkt door een bepaalde hoeveelheid vis gecombineerd met gevogelte en rund.

Leeftijd: het voer is geschikt voor jonge, volwassen en oudere katten.

Handig in gebruik: dit hypoallergene kattenvoer is een echte aanrader indien je huisdier last heeft van bepaalde allergieën of misschien te kampen heeft met voedselintolerantie.

 

Nadelen:

Niet graanvrij: besef wel dat dit kattenvoer een bepaalde hoeveelheid granen bevat.

Koop bij bol.com (€31.9)

 

 

 

 

7. Yarrah brokjes in saus biologische kip en rund, kuipje 16×100 gr

 

Tenslotte kunnen we het rijtje afsluiten met dit kattenvoer van Yarrah. Misschien niet meteen een merk dat een belletje doet rinkelen, maar toch handig om even grondig te bekijken. De verpakking telt maar liefst 16 doosjes natte kattenvoeding die elk een inhoud aanbieden van ruim 100 gram.

Dit biologisch verwerkt vlees is speciaal ontwikkeld voor volwassen katten vanaf de minimum leeftijd van 3 jaar oud tot en met de maximum leeftijd van ongeveer 8 jaar oud. Je kunt kiezen tussen verschillende smaken zoals rund en kip of eventueel afwisselen. De vloeibare kattenvoeding wordt uiteraard aangevuld met tal van belangrijke bestanddelen zoals ruwe vetten, ruwe eiwitten, mineralen en vitaminen.

Tot op heden blijkt er jammer genoeg geen enkele koper een reactie te hebben geplaatst op dit kattenvoer. Misschien zit de prijs daar wel voor iets tussen. Echter is het ook mogelijk dat het om een vrij recent type kattenvoer gaat. Bekijk het even alvorens te oordelen.

We kunnen het rijtje van de 7 topproducten afsluiten met deze unieke brokjes van het bekende merk Yarrah. Het betreft hier biologisch kattenvoer dat geschikt is voor volwassen katten. We hebben de belangrijkste kenmerkende eigenschappen alvast even op een rijtje geplaatst.

 

Voordelen:

Verpakking: de natte kattenvoeding wordt geleverd in een totaal van 16 doosjes van 100 gram.

Leeftijd: de minimale leeftijd om van dit voer te genieten is 3 jaar oud. Bovendien kun je het probleemloos blijven geven tot je kat 8 jaar oud is.

 

Nadelen:

Kostenplaatje: jammer genoeg blijkt het prijskaartje ook hier iets boven het gemiddelde uit te steken waardoor het niet meteen toegankelijk is voor het grote publiek.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat zit er in kattenvoer?

Katten zijn dieren die uit zichzelf wel eens durven vergeten om te drinken. Daarom bevatten heel wat soorten kattenvoer reeds een bepaalde hoeveelheid vocht. Denk bijvoorbeeld maar aan natvoer waarbij 60 tot 70% uit vocht bestaat. Naast vocht blijken ook kwalitatief hoge eiwitten een belangrijke factor te zijn, evenals vetten.

Uiteraard zijn ook bepaalde mineralen en vitamines levensnoodzakelijk. Denk maar aan vitamine A, vitamine E, zink, fosfor en calcium. Sommige soorten kattenvoer bevatten ook een bepaalde hoeveelheid granen en/ of groenen maar dat kan eigenlijk als overbodig worden beschouwd.

Q2: Hoe lang is kattenvoer houdbaar?

De houdbaarheid van kattenvoer is uiteraard afhankelijk van het type kattenvoer. Zo kunnen we een onderscheid maken tussen natvoer, droogvoer en onbewerkt vlees. Als je de voorkeur geeft aan natvoer, dan is de houdbaarheidsdatum uiteraard veel beperkter dan droogvoer. Nat voer kun je wel een weekje of 2 bewaren tenzij het pakje al open is.

Aangezien er bij droogvoer weinig of geen water en vocht aan te pas komt, ligt de houdbaarheidsdatum uiteraard een pak hoger. Zo kun je droogvoer makkelijk enkele weken of maanden bijhouden, maar bij voorkeur niet langer dan 1 jaar. Onbewerkt vlees is dan weer een beetje hetzelfde principe als bij natvoer.

 

Q3: Welk kattenvoer voor kittens?

Wanneer je van plan bent om een kitten in huis te nemen, dan moet je beseffen dat het heel belangrijk is om op zoek te gaan naar de juiste voeding. De leeftijd van je kitten is hierbij van groot belang. Betreft het een heel jonge kitten van slechts enkele dagen, misschien weken oud, dan kies je voor speciale kittenmelk. Koemelk is hierbij helemaal niet aan de orde daar die teveel lactose bevat, wat voor kittens gevaarlijk kan zijn.

Kan de kitten duidelijk al wat vastere voeding en brokjes eten? Kies dan steevast voor een speciale kattenvoeding. Dergelijke brokjes zijn veel kleiner en fijner qua structuur en bevatten ook specifieke bouwstoffen die nodig zijn voor de groei en de lichaamsontwikkeling.

 

Q4: Geen kattenvoer in huis wat nu?

Bij gebrek aan kattenvoer, is helemaal niet erg om je kat te laten proeven van het typische “mensen eten”. Denk hierbij vooral aan onbewerkt vlees zoals een stukje magere kip, varkensvlees, rund of vis. Houd er wel rekening mee dat het vlees of de vis minstens gekookt moet worden om eventuele gezondheidsklachten te kunnen vermijden.

Ook bepaalde stukjes groenten zoals courgette, wortel en biet kunnen een aanbeveling zijn. Evenals bepaalde soorten fruit. Denk hierbij maar aan peren, appelen of perziken. Kortom, niet getreurd indien er door bepaalde omstandigheden, is geen kattenvoer in huis voorradig mocht zijn.

Q5: Waarom graanvrij kattenvoer?

Net zoals ook honden te kampen kunnen hebben van bepaalde allergieën, is dat bij katten helemaal niet anders. Zo zijn er heel veel katten die last hebben van een, al dan niet, chronische voedselallergie. In veel gevallen betreft het hier dan een allergie met betrekking tot granen.

In dergelijke gevallen is het uiteraard belangrijk om specifiek op zoek te gaan naar kattenvoer dat volledig graanvrij is. Het is mogelijk dat graanvrij kattenvoer iets duurder is qua prijs, maar je bent er dan wel 100% zeker van dat je kat er helemaal geen last van zal hebben.Meestal staat het reeds duidelijk vermeld op de voorkant van de verpakking.

 

 

Laatste update: 21.09.20

 

Beste kattenmanden – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Kattenmanden bestaan in allerlei vormen, formaten, materialen, kleuren en designs. Het is niet meer dan normaal dat de keuze voor een kattenmand vaak voor heel wat stress zorgt. Houd bij de keuze van de mand niet alleen rekening met je eigen wensen en eisen maar sta ook even stil bij wat jouw huisdier wenst. Sommige katten houden van een overdekte kattenmand terwijl andere katten de voorkeur geven aan een open rieten mand. We stellen jou graag de 3 best beoordeelde hedendaagse manden voor. Zo blijkt de Curver Cozy Pet Bed alvast een schot in de roos te zijn. Het neutrale bleke design zorgt voor een tijdloze en klassevolle kattenmand. Daarnaast blijkt ook de District Nordic Kattenmand een goede optie te zijn voor zowel kittens als kleine tot middelgrote kattenrassen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Kattenmanden Koopgids

 

Katten slapen van nature heel wat uurtjes en gaan daarbij gewoonlijk op een stoel of sofa liggen. Heb je dat liever niet, dan is het een goede aanbeveling om uit te kijken naar een duurzame kattenmand. De keuze is jammer genoeg niet altijd snel gemaakt, daar het assortiment behoorlijk ruim is. Probeer niet alleen rekening te houden met de materialen en het formaat maar bedenk ook even hoe het zit met het comfort en de toegankelijkheid.

Het nut van een kattenmand en het design

Je mag een kattenmand gerust één van de basisbehoeften noemen zodra je 1 of meerdere katten in huis haalt. Katten slapen heel wat uurtjes per dag en zoeken daarbij graag even een rustig en comfortabel plekje uit. Dit kun je creëren met behulp van de juiste kattenmand. Zorg er niet alleen voor dat de mand toegankelijk is voor je kat, maar tevens heel wat comfort aanbiedt. Het is de bedoeling dat je kat er tot rust kan komen en misschien even kan ontsnappen aan de dagelijkse drukte.

Het is uiteraard niet gelijk de bedoeling om de eerste de beste kattenmand aan te kopen. Het brede gamma biedt je de mogelijkheid om verschillende opties met elkaar te vergelijken alvorens een keuze te maken. Zo zul je merken dat er niet alleen heel wat mogelijkheden zijn op het gebied van kleuren, vormen en designs maar ook qua gebruikte materialen en het formaat. Hecht je zelf heel wat belang aan het design? Of vind je de kwaliteit een pak belangrijker? Wil je liever niet teveel geld spenderen? Dan kun je gelijk uitkijken naar aantrekkelijke aanbiedingen of promotie.

 

De gebruikte materiaalsoorten

Je hebt heel wat onderscheid op het gebied van materialen. Zo kun je kiezen voor een kattenmand die voornamelijk uit duurzame natuurlijke stoffen is vervaardigd. Uiteraard zal dit geen goede aanbeveling blijken, indien je kat te kampen heeft met bepaalde allergieën. In dergelijke gevallen zou je bijvoorbeeld kunnen overwegen om een kattenmand uit synthetische materialen aan te kopen, al dan niet hypoallergeen.

Het grote pluspunt bij de aankoop van een stoffen kattenmand, is dat je die makkelijk even door de wasmachine kan laten reinigen. Dat is uiteraard niet mogelijk als je kiest voor een mand uit plastic, riet of kunststof. Kunststof en plastic kun je wel even snel schoon wrijven met een vochtig doekje. Kortom, bedenk bij de materiaalkeuze waar je zelf naar op zoek bent en wat goed zou kunnen zijn voor jouw huisdier.

 

Het formaat en de toegankelijkheid

Het is minstens even belangrijk om stil te staan bij het formaat van de kattenmand en uiteraard ook de toegankelijkheid. Op vlak van formaat kun je kiezen voor grote, kleine en middelgrote manden. Ben je op zoek naar een mand voor een kitten, dan hoef je alvast niet de grootste mand aan te kopen. Bedenk wel dat een kitten, naarmate de tijd vordert, ook ouder wordt én groeit. Raskatten zoals de Maine Coon zijn van nature vrij groot, en hebben dus nood aan een iets grotere kattenmand.

Houd dus zoveel mogelijk rekening met de grootte en het gewicht van je kat, om het formaat van de mand te kunnen bepalen. Een mand die bijvoorbeeld veel te groot is, zal zorgen voor meer tocht en/ of koude. Als je bijvoorbeeld voor een kitten toch een grote mand wilt aankopen op de groei, zorg er dan voor dat de mand voorzien is van opstaande randen. Op die manier kan het katje toch nog wat bescherming zoeken. Zorg er tegelijk wel voor dat de kat makkelijk in- en uit de mand kan klauteren.

Het comfort en de mogelijke accessoires

Tijdens de zoektocht naar de perfecte kattenmand is het niet onbelangrijk om ook even stil te staan bij het comfort. De meeste katten kunnen een zachte en comfortabele ondergrond best wel waarderen. Ben je dus van plan om een rieten kattenmand aan te kopen, zorg er dan voor dat je er een heerlijke warm kussentje en/ of dekentje in kunt leggen.

Verder kun je het comfort voor je huisdier vergroten door op zoek te gaan naar bijkomende accessoires. Denk bijvoorbeeld maar aan een gezellig slaapzakje speciaal ontwikkeld voor je kat. Katten kruipen graag ergens tussen, onder of op. Zorg eventueel voor een zacht pluche knuffeltje of speeltje. Kortom, er zijn heel wat manieren om de kattenmand zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor je kat. Veel succes!

 

Hoe kun je de kattenmand onderhouden

Tot slot vinden wij het belangrijk dat de kattenmand makkelijk te onderhouden is. Koop je bijvoorbeeld een kattenmand inclusief kussen, bedenk dan of het kussen voorzien is van een afneembare hoes. Is het mogelijk om de hoes op een standaard wasprogramma te reinigen of niet? En wat met de droogtrommel?

Ben je van plan om een stoffen kattenmand aan te kopen, bedenk dan ook hier of de wasmachine een optie is. Of misschien kun je de mand makkelijk stofzuigen? Bij de aankoop van een mand uit kunststof of plastic, kun je makkelijk opteren voor vochtig doekje eventueel met wat schoonmaakmiddel. Op die manier kun je ervoor zorgen dat de kattenmand proper en hygiënisch blijft.

 

5 beste kattenmanden (Reviews) van 2020

 

Of je nu 1 of meerdere katten in huis hebt, een degelijke kattenmand is alvast geen overbodige luxe. Sommige katten voelen zich het beste in een rieten exemplaar terwijl andere katten kiezen voor een curver of fluffy kattenmand. Wat de beste kattenmand is, is dan ook heel moeilijk te zeggen. Wij zijn alvast op zoek gegaan naar 5 hedendaagse topproducten. Neem rustig de tijd om deze even te bekijken en bedenk wat er vermeld wordt in de bijbehorende online reviews. Het advies van klanten kan vaak nuttig zijn.

 

 

1. Curver Cozy Pet Bed Crème Kattenmand 50 cm

 

Deze prachtige curver kattenmand zul je misschien niet meteen tussen de goedkope manden hoeven te verwachten. Het hoge prijskaartje kan dan ook door sommige klanten als een minpuntje worden beschouwd alhoewel de reviews voorlopig anders vertellen.

De kattenmand heeft een doorsnede van 50 cm en wordt daarmee als een kattenmand van middelgroot formaat beschouwd. Het grootste gedeelte van de mand bestaat uit stevig kunststof terwijl de vulling voornamelijk uit polyester gemaakt is. De mand is verder afgewerkt in een neutrale crème achtige kleur die makkelijk in eender welk interieur past.

Houd er wel rekening mee dat de kattenmand niet geschikt is om buitenshuis te plaatsen daar deze niet waterafstotend blijkt te zijn. Het is een degelijke en kwalitatieve mand die je makkelijk en snel van de ene naar de andere ruimte kunt verplaatsen. Geschikt voor kittens en katten van standaard grootte.

Door te kiezen voor de Curver kattenmand kies je duidelijk niet alleen voor kwaliteit maar evenzeer voor design. Of de kattenmand ook voorzien is van de laagste prijs dat valt natuurlijk nog even af te wachten. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zetten we de populairste kenmerken alvast even op een rijtje.

 

Voordelen:

Formaat: met een totale doorsnede van ongeveer zo’n 50 cm, wordt deze kattenmand voornamelijk aangeraden om te gebruiken bij kittens en kleine kattensoorten.

Materiaal: bij de productie heeft men voornamelijk gekozen om te werken met duurzaam kunststof. De vulling daarentegen voelt, dankzij het gebruik van polyester, lekker zacht en comfortabel aan.

Design: de prachtige crème achtige kleur zorgt ervoor dat de kattenmand heel stijlvol en elegant oogt en makkelijk in eender welke ruimte kan worden geplaatst.

 

Nadelen:

Prijzig: jammer genoeg blijkt het niet meteen een koopje te zijn.

Koop bij bol.com (€56)

 

 

 

 

2. District 70 Nordic Kattenmand Zilver M 40 x 40 x 35 cm

 

 

Net zoals het vorige product zul je merken dat het ook hier helemaal geen kattenmand aanbieding betreft vanwege de hogere prijs. De kattenmand wordt gekenmerkt door een formaat van 40 x 40 x 35 cm en is daardoor geschikt voor kleine tot middelgrote katten. Bovendien heb je de mogelijkheid om een keuze te maken uit de 3 beschikbare neutrale kleuren zoals grijs, bruin en beige.

Bij de productie van deze kattenmand heeft men voornamelijk gebruik gemaakt van polyester. Dit voelt niet alleen zacht en comfortabel aan maar is ook makkelijk te onderhouden. Alhoewel je er rekening mee zult moeten houden, dat het vooral handwas betreft.

Wanneer we de online reviews bij het product bekijken dan stellen we vast dat er voorlopig alleen maar tevreden klanten zijn. Zo wordt niet alleen positief advies gegeven over de stevigheid en de handige montage maar ook over de kwaliteit en het design. Dit resulteert in een unanieme beoordeling met een maximumscore van 5 sterren.

Ook wanneer je kiest voor de District Nordic kattenmand, kies je voor een mand met een vrij compact formaat. Dit maakt de mand voornamelijk geschikt voor jonge katjes en kleine volwassen katten. Ben je benieuwd naar de verdere mogelijkheden? Aarzel dan niet en lees vooral even verder.

 

Voordelen:

Design: het is mogelijk om de kattenmand in verschillende neutrale designs te bekomen. Denk maar aan grijs, beige en bruin.

Materiaal: het is een originele en duurzame kattenmand die voor het grootste gedeelte uit comfortabel en zacht polyester is gemaakt.

 

Nadelen:

Handwas: ben je van plan om deze kattenmand aan te kopen dan is het wel belangrijk om te beseffen dat enkel handwas tot de mogelijkheden behoort.

Koop bij bol.com (€36.5)

 

 

 

 

3. Let’s Sleep Pet Cave TeePee Kattenmand 50 x 45 cm

 

Wil je niet gelijk heel wat geld spenderen maar toch wel zeker zijn van een kwalitatieve en aantrekkelijke kattenmand? Dan lijkt het de moeite waard te zijn om deze kattenmand van Let’s even grondig te bekijken. De kattenmand wordt gekenmerkt door een uniek standaard formaat van 50 x 45 cm en is daarmee geschikt voor kittens en/ of kleinere volwassen katten.

De one size kattenmand wordt gekenmerkt door een driehoekig design en is voornamelijk uit duurzaam en stevig textiel vervaardigd. De kattenmand is licht van gewicht en daarmee makkelijk van de ene naar de andere ruimte te verplaatsen. Houd er wel rekening mee dat het niet mogelijk is om de kattenmand te wassen en dat de mand al helemaal niet waterafstotend blijkt te zijn.

Desondanks zien we momenteel alleen maar positieve reacties en bijgevolg tevreden klanten. Zo wordt er gelijk een positief advies gegeven over het unieke design, de duurzaamheid en optimale kwaliteit van de mand.

Je kunt natuurlijk ook altijd nog kiezen voor de kattenmand van, misschien wel het beste merk, Let’s. Het driehoekige design van deze kattenmand springt natuurlijk meteen in het oog. Ben je op zoek naar een echte blikvanger dan blijkt deze mand alvast een aanrader te zijn.

 

Voordelen:

Formaat: de kattenmand heeft een totale afmeting van 50 x 45 cm en is een goede aanbeveling voor jonge katjes en kleine volwassen kattensoorten.

Materiaal: bij de productie heeft men vooral gekozen om te werken met stevig textiel.

Comfort: de mand is niet alleen compact maar tevens ook licht van gewicht. Dit maakt de mand handzaam indien je hem wilt verplaatsen.

Prijskaartje: je zult aangenaam verrast zijn bij het zien van het mooie prijskaartje.

 

Nadelen:

Onderhoud: jammer genoeg is het niet mogelijk om deze kattenmand in de wasmachine te stoppen.

Koop bij bol.com (€29.05)

 

 

 

 

4. Trixie Relax Iglo Cat Vilt Kattenmand 38 x 35 x 37 cm

 

Ben je op zoek naar een vilten kattenmand? Bekijk dan even deze unieke mand, jou aanbevolen en geleverd door Trixie. De one size mand wordt gekenmerkt door een neutraal ovalen design en is voornamelijk uit stevig en comfortabel polyester vervaardigd.

Het product kenmerkt zich door een maximale lengte van 38 cm, een hoogte van 35 cm en een breedte van 37 cm. Dit maakt de kattenmand voornamelijk geschikt voor kittens of kleine kattensoorten. Ook hier is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je de kattenmand niet kunt wassen en dat de bijbehorende handleiding alleen maar in het Frans beschikbaar is.

Wanneer we de reacties van klanten op het product bekijken, dan stellen we inderdaad vast dat de meningen nogal verdeeld zijn. Zo zijn er heel wat kopers voor wie deze kattenmand een waar topproduct is, terwijl de kwaliteit en duurzaamheid voor andere gebruikers dan weer te wensen over laat. Laat je niet afschrikken en bekijk het even want het prijskaartje valt wel bijzonder goed mee.

Indien je specifiek naar een vilten kattenmand op zoek bent, dan kunnen wij jou dit exemplaar van Trixie wel aanbevelen. De mand wordt gekenmerkt door een onze size formaat en is afgewerkt in een neutraal ontwerp en dito kleur. Ben je benieuwd? Bekijk dan het overzicht van de voor- en nadelen hieronder.

 

Voordelen:

Formaat: de kattenmand is ongeveer 38 cm lang, zo’n 35 cm hoog en ruim 37 cm breed. Ideaal voor jonge katjes en/ of kleine volwassen katten.

Comfort: de mand voelt heel zacht en comfortabel aan, wat het voor katten dan weer extra aantrekkelijk maakt.

Kostenplaatje: je zult versteld staan zodra je het vriendelijke prijskaartje onder ogen krijgt.

 

Nadelen:

Onderhoud: we melden even dat het niet mogelijk is om de kattenmand in de wasmachine of droogtrommel te stoppen.

Koop bij bol.com (€26.26)

 

 

 

 

5. Beeztees Baskie Rieten Kattenmand 40 x 40 x 18 cm

 

Een rieten kattenmand past altijd wel goed in eender welk interieur. Deze unieke kattenmand wordt jou aangeboden door het niet onbekende merk Beeztees en wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 40 x 40 x 18 cm. Daardoor behoort deze kattenmand tot de manden van middelgroot formaat, geschikt voor kittens en kleinere volwassen kattensoorten.

De behuizing van de kattenmand is voornamelijk uit duurzaam riet vervaardigd en wordt verder aangevuld met een donzen vulling. Comfort en gebruiksgemak worden dan ook moeiteloos gecombineerd met een rustiek en neutraal design. Het ronde design maakt de kattenmand ook makkelijk te plaatsen.

Wanneer we ons richten op de online beoordelingen van klanten dan stellen we vast dat de meeste kopers tevreden zijn. Zo wordt niet alleen positief gereageerd op de kwaliteit en het design maar ook het gebruiksgemak. Slechts één koper vindt de mand net iets te klein.

Tot slot is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor deze unieke kattenmand van Beeztees. De mand wordt gekenmerkt door een prachtig rieten design dat bijzonder goed oogt in eender welke ruimte. Een overzichtje van de belangrijkste kenmerken kun je hieronder raadplegen.

 

Voordelen:

Formaat: de kattenmand heeft een totale afmeting van 40 x 40 x 18 cm. Het middelgrote formaat maakt de mand ideaal voor jonge katjes en/ of kleine volwassen katten.

Materiaal: voor de behuizing heeft men gekozen voor riet terwijl de vulling dan weer uit dons bestaat.

Comfort: het zachte kussentje maakt de mand extra aantrekkelijk voor katten. Verder zorgt het lichte gewicht ervoor dat de mand makkelijk te verplaatsen is.

 

Nadelen:

Te klein: een blik op de online reviews toont aan dat de mand toch wel wat groter had mogen zijn voor één klant.

Koop bij bol.com (€29.72)

 

 

 

 

Laatste update: 21.09.20

 

Beste kattenbakken – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Of je nu 1 of meerdere katten in huis neemt, het is alvast belangrijk om in hun basisbehoeften te voorzien. Naast eten en drinken, zul je dus ook op zoek moeten naar een handzame kattenbak. De keuze tegenwoordig is niet altijd makkelijk en dat heeft vooral te maken met het ruime assortiment. Wij zijn dan ook alvast op zoek gegaan naar 3 topproducten die we hieronder graag aan jou voorstellen. Zo blijkt de Curver Kattenbak alvast een goede keuze te zijn. Een compacte en lichtgewicht kattenbak die makkelijk te verplaatsen is. Ook de PeeWee EcoDome alvast tot de topproducten gerekend worden. Bovendien kun je deze kattenbak in 3 prachtige kleuren en designs bekomen. Aan jou de keuze dus!

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Kattenbakken Koopgids

 

Het spreekt voor zich dat dieren ook basisbehoeften hebben, en één daarvan is op een voor hen aangename manier hun behoeften kunnen doen. Bij katten moet je daarvoor op zoek gaan naar de perfecte kattenbak. Het is daarom een goede aanbeveling om zoveel mogelijk kattenbakken met elkaar te vergelijken. Daar sommige producten soms iets duurder kunnen uitvallen, is het handig om aanbiedingen alvast niet uit de weg te gaan. Let niet alleen op het type maar ook op de plaatsing en het onderhoud.

Het nut van een degelijke kattenbak

De knoop is eindelijk doorgehakt en je bent van plan om een huisdier te nemen, meer bepaald een kat. Het is dan ook belangrijk om in de basisbehoeften van het dier te voorzien. En dan hebben we het niet alleen over aangepaste voedingen en een lekker bakje fris water, maar ook speeltjes, een mandje en natuurlijk niet te vergeten; de kattenbak.

Een kattenbak is een handig hulpmiddel voor je huisdier om zijn of haar behoeften in te doen. Echter bestaan er heel wat verschillende soorten kattenbakken, van groot tot klein tot overdekt en open. Welke kattenbak je uiteindelijk uitkiest, is vooral afhankelijk van je huisdier. Bedenk waar hij of zij zich comfortabel bij voelt en laat dit je keuze beïnvloeden.

 

Het type kattenbak

We hebben het al min of meer vermeld, maar er bestaan wel degelijk verschillende soorten kattenbakken. Het eerste grote onderscheid kunnen we waarnemen op het gebied van open of dichte kattenbakken. Door te kiezen voor een open kattenbak, kies je voor een eenvoudige en bovendien betaalbare bak. Handig om schoon te maken en bovendien heeft je kat ook net iets meer ruimte. Als je voor een open kattenbak kiest, kies dan bij voorkeur voor eentje met een licht opstaande rand.

Echter zul je zelf ook kunnen vaststellen dat de meeste kattenbakken dicht zijn, al dan niet voorzien van een klapdeurtje. Toch is het aan te raden om het deurtje er meteen af te halen, daar de meeste katten daar niet echt verzot op zijn. Dergelijke dichte kattenbakken zijn misschien iets duurder in de aanschaf maar zorgen voor iets minder kattenbakvulling naast de bak, en bieden meer privacy aan je huisdier. Indien het allemaal net iets meer mag zijn dan kun je altijd nog kiezen voor een kattenbak met zeefje of een zelfreinigend exemplaar.

 

De grootte van de kattenbak

Zodra je besluit op zoek te gaan naar een degelijke kattenbak dan is het ook belangrijk om even stil te staan bij het formaat ervan. Om het formaat van de bak te bepalen, is het niet alleen raadzaam om rekening te houden met de plaatsing maar ook met de wensen van je huisdieren. Een kattenbak moet makkelijk te betreden zijn en voldoende groot zodanig dat je kat zich makkelijk kan draaien in de bak. Katten begraven hun behoeften en vegen hun pootjes ook weer schoon. Met andere woorden, hoe groter de kattenbak hoe beter.

Kies daarom bij voorkeur voor een rechthoekige kattenbak met een minimaal formaat van 56 bij 43 centimeter. Op voorwaarde natuurlijk dat je besluit een kat met gemiddelde grootte te adopteren. Kies je voor een grote raskat zoals de Maine Coon dan moet de kattenbak nog veel groter zijn dan 56 x 43 cm. Als je dus besluit een kattenbak aan te kopen, kies dan steevast voor het grootst mogelijke formaat. Echter kun je er ook altijd zelf eentje maken, indien je een echte doe-het-zelver bent.

 

Waar moet je de kattenbak plaatsen

Je komt dan thuis met de duurzame kattenbak, maar waar moet je deze nu plaatsen? Katten houden ervan om hun behoefte op een rustig plekje te doen maar willen tegelijk de ruimte ook voldoende kunnen inschatten en in de gaten houden. Je zou daarom de kattenbak eventueel ergens in de woonkamer, de slaapkamer of eventueel de keuken kunnen plaatsen.

Houd er rekening mee dat je de kattenbak beter niet ergens in een hoekje of een donker plekje installeert. Het is belangrijk dat de kat zich veilig en zeker voelt. Zorgt er ook voor dat de weg naar de kattenbak makkelijk te bereiken is. Het is niet de bedoeling dat je kat een volledig parcours moet afleggen in de zoektocht naar de kattenbak.

Welke kattenbakvulling

Als je besluit een kattenbak aan te kopen dan zul je ook rekening moeten houden met de kattenbakvulling. Zo bestaan er wel degelijk verschillende soorten kattenbakvullingen. Kies de vulling die niet alleen het beste bij je dier maar ook bij jezelf past. Zo kun je kiezen voor een plantaardige kattenbakvulling zoals houtkorrels of eventueel papierenkorrels. Maar je kunt ook kiezen voor een vulling gebaseerd op mineralen zoals kattengrind of eventueel kattengrit.

Sommige van deze kattenbakvullingen zullen biologisch afbreekbaar zijn. Houd er wel rekening mee dat het prijskaartje vaak ook iets hoger ligt dan gemiddeld. Daarnaast kan het handig zijn om te kiezen voor een vullingen die klonters gaat vormen op het moment dat het in aanraking komt met vocht. Dit kan handig zijn om de kattenbak dagelijks te verschonen daar je dan de klonters en andere uitwerpselen makkelijker kunt verwijderen.

 

Het onderhoud van de kattenbak

Dat brengt ons dan meteen bij het onderhoud van de kattenbak. Hoe vaker je de kattenbak gaat verschonen hoe beter natuurlijk. Niet alleen voor je kat maar ook voor jezelf en je omgeving omdat je op die manier nare geurtjes kunt voorkomen. Toch zijn er enkele regeltjes die je minstens zou moeten naleven.

Een kattenbak wordt maar beter dagelijks verschoont. En daarmee bedoelen we dat het aan te raden is om de uitwerpselen en plasjes dagelijks uit de kattenbak te verwijderen. Daarnaast is het aanbevolen om minstens 1 keer per week de kattenbak grondig te verschonen. Verwijder dus alle kattenbakvulling en maak de bak schoon met behulp van schoonmaakproducten. Ververs vervolgens de bijbehorende kattenbakvulling.

Echter zijn de schoonmaak regeltjes natuurlijk ook afhankelijk van het aantal katten. Het spreekt voor zich dat een huishouden met 6 katten misschien de kattenbak beter enkele malen grondig verschoont dan iemand die slechts 1 kat in huis haalt.

 

5 beste kattenbakken (Reviews) van 2020

 

Ben je van plan om een kat te adopteren? Dan is het belangrijk om in de basisbehoeften van het dier te voorzien. Een degelijke kattenbak hoort daar dan ook alvast bij. De beste kattenbak is voldoende groot en biedt je huisdier de mogelijkheid om zijn of haar behoefte te doen. Sommigen zullen kiezen voor een ombouw exemplaar terwijl anderen toch geneigd zijn om voor een curver of zelfreinigende kattenbak te kiezen. Bekijk daarom de 5 topproducten alvast even en houd hierbij rekening met de online reviews en het advies van klanten; positief of negatief.

 

 

1. Curver Kattenbak 51 x 38,5 x 39,5 cm Rattan Met lade

 

Het is misschien niet meteen één van de goedkope kattenbakken uit het lijstje, maar toch krijgt deze unieke curver kattenbak heel wat positieve commentaren van diverse klanten. De kattenbak heeft een totaal formaat van maar liefst 51 x 38,5 x 39,5 cm en zou daardoor misschien wel tot de kleine kattenbakken kunnen gerekend worden.

De kattenbak is vervaardigd uit bijzonder duurzaam en degelijk rotan, een soort gevlochten kunststof, en is afgewerkt in een prachtige neutrale mokka achtige kleur. Echter heb je de mogelijkheid nog uit tal van andere leuke kleurtjes een keuze te maken. Deze prachtige design kattenbak wordt gekenmerkt door een standaard rechthoekige vorm en is dan ook makkelijk een plekje te geven.

Een blik op de online reviews toont echter aan dat de meningen nogal verdeeld zijn. Voor sommige klanten gaat het hier wel degelijk om een topproduct terwijl andere kopers ervan overtuigd zijn dat de kwaliteit toch net iets beter had gekund. Laat je hier niet meteen door afschrikken maar bekijk het even alvorens te oordelen.

Het is niet altijd makkelijk een keuze te moeten maken uit de verschillende soorten en vormen kattenbakken. Want welke kattenbak is nu eigenlijk de beste keuze? Dit product wordt jou aangeboden door Curver en wordt duidelijk als één van de populairste kattenbakken uit het rijtje beschouwd.

 

Voordelen

Formaat: je zult merken dat het om een vrij compacte kattenbak gaat die je makkelijk kunt optillen en verplaatsen en eventueel kunt meenemen als je op vakantie vertrekt.

Materiaal: bij de productie van deze prachtige kattenbak heeft men voornamelijk gebruik gemaakt an stevig rotan. Rotan is een duurzame materiaalsoort die je zou kunnen vergelijken met gevlochten kunststof.

 

Nadelen

Prijzig: jammer genoeg is deze kattenbak niet meteen voorzien van de laagste prijs.

Matige kwaliteit: een kleine minderheid van de klanten is van mening dat de kwaliteit niet helemaal aan hun verwachtingen voldoet.

Koop bij bol.com (€38.99)

 

 

 

 

2. PeeWee EcoDome Kattenbak Startpakket Grote kattenbak kunststof

 

Ben je wel degelijk op zoek naar een XL of grote kattenbak? Dan loont het in elk geval de moeite om dit exemplaar van PeeWee even grondig onder de loep te nemen. Deze unieke kattenbak maakt deel uit van de bekende PeeWee EcoDome serie en is beschikbaar in maar liefst 3 verschillende doch neutrale kleuren.

De verpakking telt uiteraard niet alleen de kattenbak maar bevat onder meer ook een handig schepje en maar liefst 3 kilogram PeeWee korrels. Zo kun je de kattenbak al meteen gebruiksklaar maken. De rechthoekige kattenbak is 66,5 cm lang, 48,5 cm breed en 46,5 cm hoog. Voor het grootste gedeelte heeft men hier gebruik gemaakt van kunststof, wat bovendien ook makkelijk te onderhouden is.

Houd er wel rekening mee dat het hier geen kattenbak met zeef betreft, wat misschien voor sommige klanten wel een probleem zou kunnen zijn. Ook het ietwat hoge prijskaartje zou mogelijks voor wat twijfel kunnen zorgen. Echter zijn de meeste kopers wel degelijk tevreden en raden ze het product meteen aan.

In tegenstelling tot de vorige kattenbak zul je merken dat dit exemplaar van PeeWee vast en zeker al een heel stuk groter is. Ideaal dus voor mensen die over meerdere katten beschikken of eventueel volwassen katten. We zetten de belangrijkste voor- en nadelen alvast even op een rijtje.

 

Voordelen

Levering: je zult merken dat de levering niet alleen een XL kattenbak telt maar tevens ook een stevig schepje en een zak van ruim 3 kg PeeWee korrels.

Formaat: de kattenbak heeft een totale lengte van 66,5 cm, een breedte van ruim 48,5 cm en een hoogte van maar liefst 46,5 cm.

Onderhoud: je hoeft je helemaal geen zorgen te maken wat betreft het onderhoud daar je de kattenbak makkelijk met een vochtig doekje kunt schoon wrijven.

 

Nadelen

Geen zeef: indien er toch een klein puntje van aandacht mag vermeld worden dan gaat het er vooral om dat de kattenbak zonder zeef betreft.

Koop bij bol.com (€57.9)

 

 

 

 

3. Savic Hop In Kattenbak Grijs 58,5 x 39 x 39,5 cm

 

Sommige mensen kiezen voor een kattenbak van Catit terwijl andere gebruikers dan weer zweren bij een exemplaar aangeboden door Savic. Deze Savic kattenbak wordt bovendien gekenmerkt door een vriendelijk prijskaartje en lijkt daarmee wel een echte aanbieding te zijn. Wil je dus niet teveel betalen maar toch zeker zijn van een degelijke kattenbak, dan bekijk je maar beter even dit product.

De kattenbak heeft een totaal formaat van wel 58,5 x 39 x 39,5 cm en wordt gekenmerkt door een standaard rechthoekige vorm. Verder heeft men ook hier gebruik gemaakt van duurzaam kunststof en werd de kattenbak nadien afgewerkt in een neutrale donkergrijze kleur. Dit unieke product is makkelijk te plaatsen en leent zich ertoe makkelijk te onderhouden.

We stellen dan ook vast dat de meeste klanten aangenaam verrast zijn door de kwaliteit, gebruiksvriendelijk en de duurzaamheid van het product. Een kleine minderheid van de klanten vindt het design van deze kattenbak niet echt aantrekkelijk en dat is uiteraard best wel jammer.

Beschouw jij Savic als veruit het beste merk op het gebied van kattenbakken? Dan loont het alvast de moeite om dit product even van naderbij te bekijken. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zetten we de meest kenmerkende eigenschappen alvast even op een rijtje.

 

Voordelen

Materiaal: deze unieke kattenbak is volledig vervaardigd uit bijzonder stevig en makkelijk te onderhouden kunststof.

Kostenplaatje: je zult vrijwel meteen versteld staan bij het zien van het mooie en bovenal betaalbare prijskaartje van dit product.

Formaat: de totale afmeting van deze unieke kattenbak wordt geschat op maar liefst 58,5 x 39 x 39,5 cm en is ideaal voor kittens en/ of kleinere kattensoorten.

 

Nadelen

Lelijk design: we stellen vast dat enkele kopers toch niet helemaal overtuigd blijken te zijn bij het zien van het aparte design.

Koop bij bol.com (€27.65)

 

 

 

 

4. Omega Paw Zelfreinigende Kattenbak L 50 x 56 x 50 cm

 

Met deze unieke zelfreinigende kattenbak kies je voor een kwalitatief product dat bijzonder makkelijk en snel te onderhouden is. Een echte must have indien je toch wel te kampen hebt met een druk werkschema. De kattenbak heeft een maximaal formaat van 50 x 56 x 50 cm en is beschikbaar in meerdere neutrale kleuren.

Je zult merken dat de kattenbak voornamelijk uit duurzaam doch bijzonder stevig kunststof is vervaardigd en voorzien is van een, uitneembare, lade. Deze grote zelfreinigende kattenbak maakt best gebruik van duurzame korrels. Bovendien gaat het hier om een duurzame automatische kattenbak die ook nog eens voorzien is van een zeefje. Een degelijk en gebruiksvriendelijk product dat zeker de moeite waard is om te bekijken.

Ondanks het feit dat sommige klanten de kattenbak als behoorlijk kwetsbaar beschouwen, merken we toch hoofdzakelijk een algemene tevredenheid op. De meeste kopers raden het product aan vanwege de uitstekende kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid.

Door te kiezen voor de Omega Paw kattenbak kies je voor een wel heel degelijk en bovendien zelfreinigend product. De kattenbak kun je bovendien bestellen in diverse kleuren en designs. Zo is het mogelijk om de kattenbak te kiezen die je zelf het mooiste vindt. En dat is alvast een meerwaarde.

 

Voordelen

Materiaal: net zoals heel wat andere kattenbakken uit het rijtje, zul je merken dat ook dit product geheel uit stevig kunststof gemaakt is.

Met zeef: de kattenbak blijkt niet alleen zelfreinigend te zijn maar blijkt ook nog eens uitgerust te zijn met een stevige zeef.

Lade: de kattenbak is voorzien van een stevige lade die je bovendien zonder problemen kunt verwijderen.

 

Nadelen

Kwetsbaar: jammer genoeg moeten we vaststellen dat een kleine minderheid van de kopers bepaalde onderdelen aan de kattenbak als vrij kwetsbaar beschouwen.

Koop bij bol.com (€46.5)

 

 

 

 

5. Trixie Berto Xl Kattenbak met zeef 47 x 26 x 69 cm

 

Tenslotte is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor deze unieke kattenbak die jou geleverd wordt inclusief zeef. De kattenbak heeft een totale afmeting van maar liefst 47 x 26 x 69 cm en is met z’n rechthoekige vorm makkelijk ergens in huis te plaatsen. Het product is afkomstig van het bekende merk Trixie dat kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid garandeert.

De witte met antraciet gecombineerde kleur oogt heel neutraal en designvol. Indien je toch niet zo’n fan bent van dit design dan kun je nog uit tal van andere kleuren een keuze maken. Net zoals de meeste andere producten uit het lijstje, is ook deze kattenbak vervaardigd uit kunststof en makkelijk te onderhouden.

Wanneer we de online beoordelingen op het product bekijken, dan stellen we vooral heel wat positieve reacties van klanten vast. Kopers beoordelen het product als veilig, gebruiksvriendelijk en kwalitatief. Echter blijkt één klant het daar niet volledig mee eens te zijn. Deze persoon is van mening dat de zeefbak weinig nut heeft en dus niet gehoeven had.

De top 5 kan makkelijk worden afgesloten met deze prachtige kattenbak van het sterk gewaardeerde en populaire merk Trixie. De kattenbak wordt gekenmerkt door een overwegend rechthoekige vorm en is dan ook eenvoudig om ergens een geschikt plekje te geven.

 

Voordelen

Compact: je zult merken dat het om een behoorlijke compacte kattenbak gaat met een totale afmeting die geschat wordt op 47 x 26 x 69 cm.

Materiaal: het zal je misschien niet meteen verwonderen maar ook deze kattenbak blijkt uit kwalitatief en duurzaam kunststof te zijn vervaardigd.

Onderhoud: deze kattenbak leent zich ertoe om makkelijk en snel even schoon te maken met een vochtig doekje.

 

Nadelen

Matige kwaliteit: slechts één gebruiker blijkt toch niet helemaal overtuigd te zijn van de kwaliteit die wordt aangeboden en dat is jammer.

Koop bij bol.com (€32.41)

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe vaak moet je de kattenbak verschonen?

Een grondige schoonmaakbeurt van de kattenbak wordt toch wel minstens 1 keer per week aangeraden. Daarmee bedoelen we dus dat je de kattenbakvulling volledig verwijdert, de kattenbak reinigt met ontsmettende schoonmaakmiddelen en vervolgens gebruik maakt van nieuwe kattenbakvulling.

De andere dagen van de week, kun je besluiten om de kattenbak slechts gedeeltelijk te verschonen. Je neemt dus enkel het gedeelte van de kattenbakvulling weg waar je huisdier zijn of haar behoefte heeft achtergelaten. Er zijn tegenwoordig heel wat vullingen die samenklitten op het moment dat je kat plast. Dit maakt het makkelijker om de vuile deeltjes probleemloos te verwijderen.

Q2: Waarom poepen katten naast de kattenbak?

Van nature uit zijn katten heel zindelijke dieren. Dat wil dus zeggen dat ze al op heel jonge leeftijd hun behoeften steeds op dezelfde plek zullen doen. Katten die steeds naar buiten kunnen, zullen hun plasje en uitwerpselen bijvoorbeeld steevast onder dezelfde boom doen. Katten die voornamelijk binnenshuis leven, maken gebruik van een kattenbak.

In slechts enkele gevallen kan het zijn dat je huisdier zijn of haar plasje en/ of uitwerpselen naast de kattenbak doet. In de meeste gevallen gaat het hier dan ook om een medisch probleem, eventueel samenhangend met een gedragsmatig probleem. In slechts enkele gevallen kan er ook een probleem zijn met de kattenbak.

 

Q3: Waar moet je de kattenbak plaatsen?

Het lijkt misschien heel nutteloos maar toch is het aangewezen om even goed na te denken waar je de kattenbak wilt plaatsen. Bij voorkeur wordt de kattenbak dan ook op een bijzonder rustige plaats geïnstalleerd die, indien mogelijk, uitzicht biedt over de volledige ruimte. Dat kan bijvoorbeeld in je woonkamer of slaapkamer zijn. Maar ook de eetkamer of keuken kunnen een goede plek zijn.

Wat absoluut geen aanbeveling is, zijn kleine donkere ruimtes want daar zal je kat zich niet veilig voelen. Zorg er bovendien voor dat de weg naar de kattenbak vrij is van enige vorm van obstakels. Als je zelf naar toilet moet, dan zou je het ook beslist niet leuk vinden indien je een volledig parcours moet afleggen om er te geraken.

 

 

Laatste update: 21.09.20

 

Beste krabpalen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Zodra je besluit om één of meerdere katten in huis te halen dan is het noodzakelijk om in hun basisbehoeften te voorzien. Aangezien katten van nature uit veel krabben, is een degelijke krabpaal alvast een absolute must. Toch is het niet altijd makkelijk om een keuze te maken uit de verschillende soorten krabpalen. Om het voor jou allemaal al wat makkelijker te maken, hebben we alvast 3 topproducten geselecteerd. Zo zou je onder ander kunnen opteren om voor de Petrebels Krabpaal Maine 90 Cappuccino. Zoals je zult vermoeden, is deze krabpaal maar liefst 90 cm hoog. Echter blijkt de Feandrea Kattenboom XL alvast een meer dan evenwaardig topproduct te zijn. Ideaal voor iets grotere en/ of zwaardere katten.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Krabpalen Koopgids

 

Het is niet altijd makkelijk om een keuze te maken uit de beste krabpalen. Het is daarom alvast een goede aanbeveling om diverse producten te bekijken en deze, op vlak van verschillende factoren, met elkaar te vergelijken. Zo zou je kunnen rekening houden met het type, het formaat, de extra kenmerken, het gewicht en de draagkracht. Aangezien heel veel krabpalen best wel duur zijn, is het een goed idee om eventuele aanbiedingen niet uit de weg te gaan. Het is altijd leuk om met een koopje huiswaarts te keren.

Wat is een krabpaal en het gebruiksgemak

Je zou een krabpaal kunnen omschrijven als een soort van speelgoed dat speciaal voor katten is ontwikkeld. De meest standaard exemplaren bestaan uit een dikke paal die voorzien is van een duurzame laag sisal touw en/ of ruw tapijt. Echter kun je vandaag de dag al heel wat varianten noteren die gebaseerd zijn op dat ene standaard exemplaar. Zo is het tegenwoordig mogelijk om te kiezen tussen diverse soorten krabpalen, vormen, formaten en materialen. Dit maakt de keuze er nou niet bepaald veel makkelijker op.

Toch is het belangrijk om rustig en weloverwogen op zoek te gaan naar de geschikte krabpaal. Katten zijn van nature uit dieren die regelmatig gaan krabben. De redenen waarom ze dit doen zijn heel uiteenlopend. Enerzijds krabben katten zich om hun nagels te onderhouden. Ze kunnen de nagels slijpen en het eventuele vuil verwijderen. Echter is het ook een manier om te ontstressen of om een territorium af te bakenen. Kortom, neem rustig de tijd en dan zul je vroeg of laat de geschikte krabpaal vinden.

 

Het type krabpaal

Zoals reeds vermeld, bestaan er wel degelijk verschillende soorten krabpalen. We kunnen een onderscheid maken tussen de krabpaal, de krabplank of het krabmeubel. Om te weten welk exemplaar voor jou en je huisdier ideaal is, is het handig om rekening te houden met je kat(ten), je budget en de beschikbare plaats.

Door te kiezen voor de krabpaal kies je uiteraard voor het standaard exemplaar, bestaande uit 1 dikke paal die is afgewerkt met touw of ruw tapijt. Tegenwoordig bestaan er ook al heel wat varianten op die voorzien zijn van meer dan 1 paal, bekleedt met sisal touw of tapijt. Dergelijke krabpalen zijn voorzien van een vriendelijk prijskaartje, compact en makkelijk te plaatsen. Ideaal voor katten die vooral verticaal krabben.

Heb je gemerkt dat je kat vooral geniet van horizontaal krabben en ook steeds op het vloerkleed of aan de grond krabt? Kies dan voor de krabplank. Dergelijk product is een stevige plank waarvan het oppervlak is afgewerkt met ruwe materialen. Ideaal voor je huisdier om zich op uit te leven. Indien je kat zowel verticaal als horizontaal krabt dan lijkt het krabmeubel de beste aanbeveling. Het meubel wordt vaak ook aangevuld met een leuk en knus slaapplekje.

 

Het formaat en de plaatsing van de krabpaal

Eenmaal je beslist hebt welk type krabpaal je wilt aankopen, dan lijkt het aan te raden om even stil te staan bij het formaat. Om het formaat van de krabpaal te bepalen, kun je rekening houden met de beschikbare ruimte en het aantal katten. Waar wil je de krabpaal plaatsen? Hoeveel ruimte heb je ter beschikking? Heb je één kat of heb je meerdere katten?

Indien je bijvoorbeeld over meerdere katten beschikt, dan kun je kiezen voor een krabmeubel. Dergelijke producten zijn vaak groter en beschikken over iets meer draagkracht. Dit maakt het krabmeubel ook geschikt om te gebruiken voor grote raskatten zoals de Maine Coone. Heb je slechts één katje dan volstaat een compact kattenmeubel. Houd hierbij ook rekening met de krabrichting van je kat; verticaal of horizontaal.

Stevigheid, draagkracht en gewicht

Het mag ondertussen wel al duidelijk zijn, dat het belangrijk is om voor een stevige en duurzame krabpaal te kiezen. Het is dus belangrijk dat het product niet kapot gaat zodra je kat er éénmaal aan krabt. Is de bodemplaat van de krabpaal voldoende dik en groot? Is het mogelijk om de palen stevig vast te maken aan de bodemplaat? Indien de krabpaal ook over een plafondplaat beschikt, dan gelden uiteraard dezelfde regels.

Indien je echt grote raskatten hebt of meerdere katten in huis hebt, dan is het een goed idee om uit te kijken naar een krabpaal waarbij verschillende sisalpalen met éénzelfde bodem- of plafondplaat verbonden zijn. Dit komt de stevigheid van de paal ten goede. Verder is het ook handig om hierbij rekening te houden met het gewicht. Zo zal een krabpaal die zwaarder weegt uiteraard stabieler blijven staan en dus steviger zijn.

 

Opties, extra kenmerken en budget

In de zoektocht naar de voor jou beste krabpaal zul je merken dat bepaalde palen over net iets meer mogelijkheden beschikken dan andere. Zo kan het een meerwaarde zijn indien de krabpaal voorzien is van een gezellig knus huisje. Ideaal indien je huisdier even de rust wilt opzoeken. Meegeleverde speeltjes en hangmatjes zijn ook altijd een must en bijgevolg meerwaarde. Bedenk of de losse onderdelen van de krabpalen wasbaar zijn en is het mogelijk om de krabpaal in hoogte te verstellen.

Je hoort het al, tal van handige opties die vaak wel een meerwaarde kunnen bieden. Echter zullen ze er ook voor zorgen dat het prijskaartje, in meer of mindere mate zal stijgen. Het is dan ook een goed idee om voor jezelf op voorhand uit te maken waar je precies naar op zoek bent en wat je beschikbare budget is. Indien je twijfelt, kan het handig zijn om de verschillende online reacties van klanten even te bekijken. Veel succes!

 

7 beste krabpalen (Reviews) van 2020

 

Kies je voor een krabpaal van Trixie of Tectake? Kies je voor een grote houten krabpaal die voorzien is van heel wat touw of heb je toch liever het gebruik van bijvoorbeeld kokos matten? Is een krabpaal uit natuurlijke materialen duurder of zijn het eerder aanbiedingen? Je hoort het al, heel wat mogelijkheden waardoor de keuze niet makkelijk wordt. Wij hebben daarom 7 topproducten geselecteerd. Neem rustig de tijd om deze even te bekijken en kies er vervolgens de voor jou beste krabpaal uit. Houd hierbij rekening met de online reviews en het advies van klanten.

 

 

1. Petrebels Krabpaal Maine 90 Cappuccino 40 x 40 x 90 cm

 

Wil je niet gelijk heel wat geld spenderen aan een degelijke krabpaal dan loont het de moeite om dit exemplaar van Petrebels even grondig te bekijken. Omwille van de lage prijs zul je dit product vast en zeker tussen de goedkope krabpalen kunnen spotten.

Deze eenvoudige doch bijzonder stabiele krabpaal biedt een maximale hoogte aan van maar liefst 90 cm. Dit biedt je katten de mogelijkheid om zich uit te strekken tot maximaal 90 cm. Ideaal voor kleine en middelgrote katten dus. Het is een vrij eenvoudige krabpaal waarbij de verpakking niet alleen een stam maar ook bodemplaat en schroeven telt. Het product is vervaardigd uit een combinatie van pluche en sisal en is afgewerkt in een prachtige cappuccino kleur. Echter zijn er nog tal van andere designs beschikbaar.

Een blik op de online reviews toont aan dat de klanten allemaal tevreden zijn over de kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid. Dit wordt beloond met een vrij hoge score van maar liefst 4,8 sterren. Echter is deze krabpaal minder geschikt voor grote en zwaardere raskatten. Denk maar aan de Maine Coone.

We begrijpen dat het niet altijd makkelijk is om een keuze te maken tussen de beste krabpalen. Dit exemplaar wordt jou bovendien aangeboden door Petrebels en wordt misschien wel gekenmerkt door de laagste prijs. Laten we het product even grondig bekijken.

 

Voordelen

Verpakking: je zult meteen kunnen vaststellen dat de verpakking verschillende elementen bevat. Denk maar aan de bevestigingsschroeven, de bodemplaat en de stevige stam.

Formaat: het is een vrij compacte krabpaal die ongeveer 90 cm hoog blijkt te zijn en eenvoudig te verplaatsen is.

Design: de krabpaal is voorzien van een opvallende cappuccino achtige kleur maar kun je echter ook nog in andere neutrale kleuren bekomen.

Kostenplaatje: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien van de vriendelijke prijs.

 

Nadelen

Geen zware katten: heb je grote of zware katten in huis dan is dit product niet meteen een goede aanbeveling.

Koop bij bol.com (€23.5)

 

 

 

 

2. Feandrea Kattenboom XL Krabpaal 154 cm Klimboom Met Hangmat

 

Mag het toch allemaal net een tikkeltje meer zijn en ben je op zoek naar een extra grote krabpaal met alles erop en eraan? Kies dan voor deze unieke katten klimboom die jou wordt aangeboden door Songmics. Je betaalt misschien wel iets meer maar je krijgt er dan ook een echt kattenparadijs voor in de plaats. Bovendien heb je de mogelijkheid om een keuze te maken uit 3 neutrale kleuren en designs.

Deze prachtige katten klimboom is voor het grootste gedeelte vervaardigd uit duurzaam en comfortabel katoen. Het product is maar liefst 154 cm hoog en 154 cm lang waardoor het ook ideaal is voor zware katten. Deze unieke designkrabpaal biedt maar liefst 3 degelijke en stevige ligplaatsen aan. Verder is het kattenparadijsje afgewerkt met een hangmat, een lekker knus huisje waar je katten zich even in kunnen terugtrekken en heel wat leuke speeltjes.

Je hoeft dus niet meer te vrezen dat je kat aan de meubels of de muren zal krabben want met dit unieke product introduceer je niet alleen verschillende rustplekken maar ook heel wat activiteiten. Ondanks het hoge prijskaartje stellen we vast dat klanten tevreden zijn over het leuke stevige design, de optimale kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid.

Door te kiezen voor de Feandrea kattenboom kies je niet alleen voor kwaliteit en design maar ook voor een combinatie tussen rust en activiteit. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van deze krabpaal? Aarzel dan niet en lees gerust even verder.

 

Voordelen

Formaat: het is een vrij grote krabpaal waarvan de hoogte en de lengte ruim 154 cm bedraagt.

Comfort: de krabpaal wordt gekenmerkt door een prachtige leuke hangmat en een knus huisje en maar liefst 3 degelijke ligplekken. Verder worden nog heel wat leuke speeltjes meegeleverd.

 

Nadelen

Prijzig: wil je niet gelijk heel wat budget spenderen aan een degelijke krabpaal dan lijkt dit product niet meteen een goed idee te zijn.

Koop bij bol.com (€109.85)

 

 

 

 

3. Adori Krabpaal Luna 70 x 60 x 178 cm Inclusief hangmat en 5 ligplekken

 

Met de Adori krabpaal kies je niet meteen voor één van de goedkope producten. Je zult er dus toch wel wat meer budget voor moeten voorzien. Echter zul je meteen versteld staan van alle mogelijkheden die de krabpaal te bieden heeft. Zo is het de ideale plek voor je kat om zich even rustig terug te trekken maar is het ook de ideale plek om actief bezig te zijn.

De krabpaal wordt gekenmerkt door een maximale hoogte van maar liefst 178 cm en is bijgevolg ook geschikt voor grote en zwaardere katten. De bodemplaten en rustplekken zijn afgewerkt met zacht pluche terwijl de stammen met sisal touw bewerkt zijn en dienst doen als uitstekende krabpaal. Het krabmeubel biedt maar liefst 5 ligplekken aan en is niet alleen voorzien van een huisje maar ook van speeltjes en zelfs een hangmat.

Kopers hebben tot op heden alleen maar positief op het product gereageerd en belonen deze krabpaal met een uitstekende score van 4,9 sterren. De moeite waard dus om het even van naderbij te bekijken.

Ben je op zoek naar een krabpaal die niet alleen voldoende beweging en activiteit voorziet maar tevens ook een degelijke rustplaats? Bekijk dan dit product van Adori maar even. Ondanks de hoge prijs, heeft de krabpaal heel wat klanten kunnen overtuigen. Misschien is Adori wel gewoon het beste merk?

 

Voordelen

Slaapplek: het krabmeubel is vast en zeker voorzien van heel wat slaapplaatsen, maar liefst 5 om precies te zijn. Zo kan de kat gebruik maken van de beschikbare hangmat of het gezellige huisje.

Formaat: doordat dit krabmeubel maar liefst 178 cm hoog blijkt te zijn, zou je het ook perfect kunnen gebruiken voor katten die iets groter en zwaarder zijn.

Materiaal: de combinatie van de sisal touwen en het pluche op de slaapplaatsen, zorgt voor een stevige en duurzame krabpaal die alles biedt wat je huisdier nodig heeft.

 

Nadelen

Prijskaartje: ook hier zul je merken dat de prijs toch iets boven het gemiddelde ligt en dat is jammer.

Koop bij bol.com (€149)

 

 

 

 

4. RHRQuality Corner Coon Krabpaal Voor Grote Katten 60 x 45 x 151 cm

 

Door te kiezen voor de RHRQuality krabpaal kies je voor een prachtige krabpaal afgewerkt in neutrale beige tinten, geschikt voor meerdere katten. De krabpaal is voor het grootste gedeelte vervaardigd uit duurzaam en stevig hout. De 6 beschikbare ligplekken daarentegen zijn afgewerkt met wat pluche dat heel comfortabel en zacht aanvoelt.

De krabpaal is maar liefst 151 cm hoog en ongeveer 151 cm lang. Deze unieke designkrabpaal wordt verder aangevuld met een stevige hangmat en een huisje. Houd er wel rekening mee dat er geen speeltjes worden meegeleverd. De losse onderdelen en beschermhoezen zijn wasbaar en blijven daardoor proper en hygiënisch.

Wanneer we de online reacties bekijken dan stellen we vast dat klanten tevreden zijn over de stevigheid, de gebruiksvriendelijkheid en het prachtige cactus achtige design. Echter zul je toch wel rekening moeten houden met het prijskaartje dat een pak boven het gemiddelde ligt. Dat zou een struikelblok kunnen zijn.

Kies je voor de krabpaal van RHRQuality dan kies je niet alleen voor kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid maar duidelijk ook voor design. De crème achtige ietwat beige kleur laat de krabpaal in eender welk interieur perfect tot z’n recht komen. Wij zetten de populairste kenmerken alvast even op een rijtje.

 

Voordelen

Materiaal: bij de productie heeft men voornamelijk gebruik gemaakt van de positieve eigenschappen van hout. De bodemplaat en andere ligplekken zijn voorzien van een laagje comfortabel pluche.

Formaat: zowel de hoogte alsook de lengte van deze krabpaal worden geschat op maar liefst 151 cm.

Toebehoren: deze unieke krabpaal wordt niet alleen geleverd inclusief bodemplaat en stevige stammen maar verder ook met een hangmat en een huisje.

 

Nadelen

Geen speeltje: houd er wel rekening mee dat je zelf nog op zoek zult moeten gaan naar leuke speeltjes.

Koop bij bol.com (€189)

 

 

 

 

5. TecTake Krabpaal Lilou 120 x 61 x 165 cm – Polyester met pluchen overtrek

 

Deze massieve krabpaal, die jou wordt aangeboden door het bekende merk TecTake, is maar liefst 120 cm lang en ruim 165 cm hoog. Dit maakt de krabpaal ideaal om te gebruiken door meerdere katten en zelfs grote katten kunnen hier aan hun trekken komen. De krabpaal biedt maar liefst 4 degelijke ligplekken aan en is voorzien van een hangmat, een huisje en zelfs enkele leuke speeltjes.

De verpakking telt daarnaast ook het montagemateriaal en een duidelijke handleiding om de krabpaal makkelijk en snel te installeren. De 2 ligkommen zijn ideaal voor je huisdier om even lekker te luieren en het huisje kan een toevluchtsoord zijn om even aan de drukte te ontsnappen. De krabpaal is vooral uit duurzaam polyester vervaardigd en overtrokken met zachte pluche.

We merken dat de meeste kopers duidelijk positief reageren en tevreden zijn met de aankoop van deze krabpaal. Zo wordt niet alleen een positief advies gegeven over de kwaliteit maar ook het design en de gebruiksvriendelijkheid. Houd er wel rekening mee dat de krabpaal niet wasbaar is.

Door te kiezen voor deze TecTake krabpaal kies je voor een product met een maximale afmeting van maar liefst 120 x 61 x 165 cm. Ideaal ook wanneer je meerdere katten in huis hebt rondlopen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk de voor- en nadelen hieronder.

 

Voordelen

Comfort: de krabpaal is bijzonder degelijk en voorzien van voldoende uitdaging. Verder kan je huisdier ook genieten van 4 stevige ligplaatsen, een hangmat en zelfs een huisje.

Verpakking: de verpakking omvat natuurlijk niet alleen het montagemateriaal maar wordt verder aangevuld met een duidelijk instructieboekje.

Materiaal: het is een duurzame krabpaal die voor het grootste gedeelte uit stevig polyester bestaat, al dan niet voorzien van een pluchen coating.

 

Nadelen

Niet wasbaar: het is echter wel belangrijk om op voorhand te beseffen dat je de krabpaal helemaal niet kunt wassen.

Koop bij bol.com (€69.9)

 

 

 

 

6. RHRQuality Krabpaal Maine Coon Tower plafond voor grote en zware katten

 

Misschien heb je al wel eens van de Maine Coon gehoord. Dat zijn vrij grote en zware raskatten. In dergelijke gevallen is het uiteraard beter om uit te kijken naar een stevige en stabiele krabpaal die belastbaar zijn met het gewicht van grote en zware katten. Deze plafond krabpaal wordt jou aangeboden door het bekende merk RHRQuality en is te bekomen in 2 neutrale kleuren.

Het is een stevige en duurzame krabpaal die vervaardigd is uit een combinatie van degelijke materialen zoals hout en stof. Deze extra grote krabpaal wordt gekenmerkt door een maximale lengte van maar liefst 265 cm en een totale hoogte van ruim 265 cm. Het is een echte designkrabpaal die speciaal ontwikkeld is voor grote en/ of zware katten.

De krabpaal is niet alleen voorzien van 4 aangename ligplekken maar beschikt ook over een hangmat en is bovendien in hoogte verstelbaar. Wanneer we de reacties bekijken dan merken we over het algemeen tevreden klanten op. Echter is het volgens één koper toch een heel karwei om de krabpaal te monteren.

Opnieuw hebben we te maken met een krabpaal afkomstig van het bekende, en duidelijk één van de populairste merken RHRQuality. De krabpaal is er eentje om aan het plafond te bevestigen en daardoor geschikt voor grote en/ of zwaardere katten.

 

Voordelen

Formaat: met dit product kies je meteen voor een bijzonder grote krabpaal waarvan zowel de hoogte alsook de lengte maar liefst 265 cm zijn.

Design: je hebt de optie om een keuze te maken uit de 2 beschikbare kleurmogelijkheden.

Gebruiksgemak: het is een degelijke krabpaal die activiteit en beweging goed combineert met rust. Zo zijn er maar liefst 4 slaapplaatsen voorzien en een hangmat. Verder kun je de hoogte aanpassen.9200000110567467

Nadelen

Montage: een blik op de online reviews toont aan dat één klant het toch best wel veel werk vindt om de krabpaal te monteren.

Koop bij bol.com (€189)

 

 

 

 

7. Pet Toys Collection Krabpaal voor kat met speelbal en touw

 

Ben je eerder op zoek naar een standaard krabpaal die bovendien betaalbaar is? Dan zou dit exemplaar van Pets Collection misschien wel iets voor jou kunnen zijn. Deze krabpaal wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 30 x 30 x 35 cm en is, in vergelijking met de andere 6 producten die we besproken hebben, bijzonder compact. Dit kan handig zijn voor kittens en maakt het ook makkelijker om de krabpaal te verplaatsen en/ of mee te nemen.

Deze unieke krabpaal wordt geleverd inclusief een leuke speelbal en touw. Op die manier biedt de krabpaal niet alleen de mogelijkheid om te krabben maar ook om te spelen. Bovendien zorgt de speelbal en het touw ervoor dat de kat tot de krabpaal wordt aangetrokken.

De krabpaal is vervaardigd uit duurzaam kunststof en de bodemplaat is bedekt met zacht pluche. Jammer genoeg stellen we vast dat er nog geen online reacties bij dit product zijn geplaatst. Dit maakt het voor ons behoorlijk moeilijk om jou verder advies te geven over de eventuele gebruikerservaringen. Laat je hier niet meteen door afschrikken!

Tenslotte kunnen we het rijtje afsluiten met deze unieke krabpaal van Pets Collection. Ben je benieuwd naar de kenmerkende eigenschappen van dit product? Aarzel dan niet en lees alvast even verder. Hieronder een selectie uit de populairste voor- en nadelen.

 

Voordelen

Formaat: het compacte formaat van 30 x 30 x 35 cm zorgt ervoor dat je deze krabpaal makkelijk kunt verplaatsen en meenemen.

Verpakking: de verpakking telt uiteraard niet alleen een bijzonder stevige krabpaal maar tevens ook een touwtje met speelbal eraan.

Materiaal: het grootste gedeelte van de krabpaal is voorzien van kunststof terwijl de bodemplaat is uitgerust met een pluchen coating.

 

Nadelen

Geen zware of grote katten: houd er rekening mee dat deze krabpaal vooral geschikt is voor kittens en kleine katten van amper 2,5 kg.

Koop bij bol.com (€14.28)

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe leer je een kat de krabpaal gebruiken?

In eerste instantie is het belangrijk om voor de juiste krabpaal te kiezen. Houd je kat dus goed in de gaten en probeer te zien of je huisdier vooral verticaal of horizontaal krabt. Of misschien wel een combinatie van de beide? Kies vervolgens voor een krabpaal, een krabplank of een krabmeubel indien je kat zowel verticaal als horizontaal krabt. Vervolgens is ook de plaatsing van de krabpaal belangrijk. Heb je gemerkt dat je kat vooral aan in- en uitgangen krabt, plaats de krabpaal dan naast de deur.

Eenmaal je de ideale krabpaal in huis gehaald hebt en deze bovendien ook op de perfecte plaats hebt gezet, kun je je kat leren door deze te gebruiken. Maak bijvoorbeeld gebruik van een bepaald product of spray waardoor de kat tot de krabpaal aangetrokken wordt. Of til de kat zachtjes op en plaats hem of haar bij de krabpaal. Het is belangrijk om niet kwaad te worden en vooral heel veel geduld te tonen.

Q2: Waarom krabt een poes aan de krabpaal?

Er zijn verschillende redenen waarom een kat aan de krabpaal of het krabmeubel krabt. De meest voor de hand liggende reden is het onderhoud van de nagels. Door te krabben kan de kat eventuele loszittende delen en/ of vuil verwijderen. Bovendien is het ook een manier om de nagels te vijlen en scherper te maken.

Echter krabben katten ook om heel wat andere redenen. Zo is het voor hen de ideale manier om hun geur te verspreiden en om die manier het territorium af te bakenen. Verder kan het ook een teken zijn van stress en het feit dat de kat zich niet op z’n gemak voelt of juist van ontspanning. Houd hier dan ook zoveel mogelijk rekening mee.

 

Q3: Hoe hoog moet een krabpaal zijn?

Er bestaan tegenwoordig diverse soorten krabpalen, in allerlei vormen, kleuren en formaten. Algemeen geldt dat een krabpaal minstens zo hoog moet zijn als wanneer de kat zich op haar achterpoten uitstrekt. Zo kun je kiezen voor een kleine krabpaal van maximum 89 cm hoog. Dit kan een aanrader zijn voor kittens en kleine kattensoorten met een maximaal gewicht van 2,5 kilogram. Is de kat groter of heb je meerdere katten, kies dan voor een middelgrote krabpaal.

Een middelgrote krabpaal is minimaal 90 cm hoog en maximaal 149 cm hoog. Ideaal voor katten met een gewicht van ongeveer 4 kilogram. Kies je voor de grote krabpaal dan kies je voor een product met een minimale hoogte van 150 cm. Ideaal voor grote raskatten zoals de Maine Coone. Ook ideaal voor baasjes met meerdere katten in huis.

 

Q4: Waarom een krabpaal

We hebben het al min of meer vermeld bij de tweede vraag. Een krabpaal is een noodzakelijke behoefte voor je kat, die van nature uit gewoon zijn om te krabben. Katten krabben om hun nagels te onderhouden maar ook om hun geur te verspreiden en gewoon om zich even languit te rekken en te strekken. Het kan ook een teken van stress zijn of juist van ontspanning.

Echter is een degelijke krabpaal veel meer dan dat. Katten kunnen heel actief zijn maar vinden het ook leuk om zich ergens hoog in een hoekje even af te zonderen. Een krabpaal biedt die mogelijkheid. Afhankelijk van het type krabpaal dat je aankoopt, kan je kat zich tot op een bepaalde hoogte gaan terugtrekken en misschien is er wel wat extra activiteit voorzien onder de vorm van een hangmat of huisje.

Q5: Hoe maak je een krabpaal?

Het is niet alleen mogelijk om een krabpaal aan te kopen, je kunt deze ook gewoon zelf maken. Bovendien zul je op die manier heel wat extra geld uitsparen. Voor een standaard krabpaal heb je alleen een stevige bodemplank nodig, een dikke paal en wat sisal touw of ruwe kokosmatten. Bedenk op voorhand wat je kat leuk vindt.

Het sisal touw kun je vervolgens rond de dikke houten paal bevestigen en de ruwe kokosmatten kun je eventueel als bedekking van de bodemplank gebruiken. Mag het toch allemaal wat meer zijn? Koop dan eventueel een Ikea kastje aan en bedek het met ruwe kokosmatten en sisal touw. Zo creëer jij het ideale kattenhuisje voor je trouwe huisdier.