5 beste Paludaria Test van 2024

Laatste update: 21.11.24

 

Beste Paludaria – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Een paludarium is een combinatie van een aquarium en een terrarium en is bijgevolg speciaal ontwikkeld voor dieren die zowel een land- als watergedeelte nodig hebben om te overleven. Denk maar aan bepaalde reptielsoorten zoals hagedissen en kleine slangen, sommige vissoorten en amfibieën zoals kikkers. Toch is het niet altijd makkelijk om een keuze te maken en daarom hebben we alvast enkele toppertjes op een rijtje geplaatst. Zo blijkt het Exo Terra Paludarium alvast een goede aanbeveling en zodanig ontwikkeld om reptielen zoals kleine hagedissen en salamanders te huisvesten. Daarnaast zou je ook kunnen opteren voor het Exo Terra Rainforest, een terrarium dat makkelijk om te bouwen is naar paludarium door toevoeging van een watergedeelte.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste paludaria (Reviews) van 2024

 

Vind je het zelf veel te veel moeite om een paludarium te bouwen en ben je bijgevolg op zoek naar een compleet paludarium? Dan zul je zien dat het assortiment tegenwoordig bijzonder uitgebreid is, wat vaak heel wat keuzestress met zich meebrengt. Daarom hebben we alvast een selectie gemaakt van 5 toppertjes, rekening houdend met de online reviews en het advies van experts. Bekijk de mogelijkheden even en wees daarbij aandachtig voor de mogelijke paludarium planten en paludarium dieren die je erin kunt onderbrengen. Zo zul je vast en zeker met het voor jou beste paludarium huiswaarts keren en wie weet is het wel een leuke aanbieding.

 

1. Exo Terra paludarium Reptiel 90x45x90cm

 

Door te kiezen voor een paludarium kies je eigenlijk voor een onderkomen waarbij de mogelijkheden van het aquarium en terrarium worden gecombineerd. Een degelijke paludarium zal dus een land- én watergedeelte aanbieden voor specifieke diersoorten zoals reptielen die zowel op het land als in het water leven. Je kunt dit perfect zelf bouwen en eigenhandig het paludarium inrichten, echter kiezen velen toch voor de aankoop van een afgewerkt exemplaar.

Zo zou je kunnen opteren voor dit unieke paludarium dat gekenmerkt wordt door een maximaal formaat van 90 x 45 x 90 cm. Op basis van de afmetingen en de bijbehorende afbeelding, kunnen we stellen dat het hier om een verticaal paludarium gaat voorzien van een beperkte hoeveelheid water en tal van exotische planten. Dit maakt hem uitermate geschikt voor het houden van kleine reptielen of bepaalde amfibieën zoals kleine kikkersoorten.

De binnenwand van het paludarium is afgewerkt uit stevig piepschuim en voorzien van boomschors en hars die de natuurlijke habitat zoveel mogelijk benaderen. De transparante glazen buitenwanden zijn eenvoudig open te schuiven wat het onderhoud alleen maar makkelijker maakt. Jammer genoeg zijn er tot op heden nog geen reacties geplaatst.

 

Voordelen:

Formaat: het paludarium van Exo Terra is voorzien van een 90 x 45 x 90 cm formaat en bijgevolg handig en makkelijk om te plaatsen.

Onderhoud: je kunt de wanden van het paludarium makkelijk open schuiven en op die manier het water snel en probleemloos verversen/ vervangen.

Diersoort: dit type paludarium is geschikt voor het houden van bepaalde kleine reptielen en amfibieën.

 

Nadelen:

Prijzig: ben je op zoek naar het paludarium met de laagste prijs, dan zul je met dit exemplaar jammer genoeg bedrogen uitkomen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Exo Terra Rainforest Terrarium S X-Tal Paludarium

 

Net zoals het vorige exemplaar wordt ook dit paludarium jou aangeboden door het bekende, en misschien wel veruit het beste, merk Exo Terra. Hij wordt gekenmerkt door een lengte van 45 cm, een breedte van 45 cm en een hoogte van 90 cm. Ook hier betreft het dus een paludarium dat in de hoogte werd opgebouwd en voorzien is van voldoende plantenbegroeiing en een beperkte hoeveelheid water.

Dit maakt dit unieke paludarium voornamelijk geschikt om kleine reptielen te houden zoals bepaalde hagedissoorten. Ook hier blijken de wanden hoofdzakelijk uit stevig transparant glas te zijn vervaardigd die je overigens makkelijk kunt openschuiven. Handig als je het paludarium wilt schoonmaken en onderhouden.

Een blik op de online reviews toont voorlopig nog geen reacties van klanten aan. Het is mogelijk dat het om een vrij recent paludarium gaat dat nog niet zo lang in de verkoop staat. Laat je alvast niet afschrikken en bekijk de mogelijkheden rustig.

 

Voordelen:

Formaat: het paludarium kent een hoogte van maximaal 90 cm aangevuld met een lengte van 45 cm en een breedte van 45 cm.

Comfort: het compacte formaat inclusief het beperkte gewicht van ongeveer 10 kg maken dat je dit paludarium eenvoudig kunt tillen en verplaatsen.

Onderhoud: de glazen buitenwanden kun je zonder problemen openschuiven waardoor het onderhoud van het paludarium een fluitje van een cent wordt.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: we durven vermoeden dat het niet zo goedkope prijskaartje ook hier een struikelblok zou kunnen zijn voor sommige klanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Exo Terra paludarium Reptiel 30x30x60cm

 

In vergelijking met de vorige 2 paludaria kunnen we gelijk vaststellen dat het prijskaartje hier een pak lager ligt wat hem meteen toegankelijker maakt bij het grote publiek. Ondanks zijn budgetvriendelijke prijskaartje lijken er ook hier nog geen reacties te zijn geplaatst. Toch durven we stellen dat hij, vanwege de combinatie tussen kwaliteit, betaalbaarheid en duurzaamheid, mogelijks één van de populairste paludaria uit de selectie kan worden.

Het betreft hier opnieuw een paludarium dat voornamelijk in de hoogte werd gebouwd en gekenmerkt wordt door een maximale afmeting van 30 x 30 x 60 cm. Iets compacter dus en voornamelijk bedoeld voor kleine reptielen of visjes die zowel land- als water nodig hebben. Hij blijkt voorzien van verschillende exotische planten, voldoende boomstammetjes, kiezelsteentjes en een aanzienlijke hoeveelheid water.

Wat het onderhoud betreft, hoef je je evenmin zorgen te maken. Zo kunnen de glazen wanden vanaf een bepaalde hoogte makkelijk worden geopend waardoor het onderhoud een stuk eenvoudiger en sneller zal verlopen.

 

Voordelen:

Prijskaartje: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien verschijnen van het vriendelijke en betaalbare prijskaartje.

Afmeting: het is een iets compacter paludarium met een totaal formaat van 30 x 30 x 60 cm.

Diersoort: de specifieke plantenbegroeiing en de aanzienlijke hoeveelheid water maken hem geschikt voor bepaalde kleine reptielsoorten en vissoorten.

 

Nadelen:

Geen hagedissen: voor hagedissen zou dit paludarium enigszins te compact kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Exo Terra paludarium Reptiel Exo Terra

 

Het zal je allicht niet verwonderen maar opnieuw hebben we een paludarium van Exo Terra in de aanbieding. Op het gebied van aquaria, paludaria en terraria is het merk Exo Terra een vaste waarde geworden die garant staat voor kwaliteit, duurzaamheid en design.

Dit unieke paludarium, dat overigens ook in de hoogte werd gebouwd, wordt gekenmerkt door een relatief compact formaat van 45 x 45 x 60 cm. Aangekleed met diverse plantensoorten, boomschors en een vochtige omgeving blijkt hij voornamelijk geschikt voor het houden van bepaalde reptielsoorten. Denk bijvoorbeeld aan kleine salamanders en hagedissen.

De transparante glazen wand maakt het niet alleen voor jou aangenaam om naar de diertjes te kijken maar draagt ook bij aan het onderhoud. Zo kun je de wand vanop een bepaalde hoogte probleemloos openen. Jammer genoeg kunnen wij jou geen verder advies geven omtrent de gebruikerservaringen aangezien er nog geen reviews werden geplaatst.

 

Voordelen:

Formaat: het paludarium biedt een maximale afmeting van 45 x 45 x 60 cm aan.

Diersoort: hij wordt aangeraden voor het houden van bepaalde kleine reptielsoorten zoals hagedissen en salamanders.

Onderhoud: ook hier kun je de glazen wand vanaf een bepaalde hoogte in elkaar schuiven wat het onderhoud alleen maar makkelijker en sneller doet verlopen.

 

Nadelen:

Budget: je zult opnieuw iets meer budget hoeven te voorzien wanneer je dit paludarium in het winkelmandje plaatst.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Exo Terra Terrarium Paludarium Glas

 

We kunnen het rijtje van de 5 top paludaria afsluiten met dit unieke verticaal gebouwde paludarium van Exo Terra. Hij wordt geleverd in 1 stuk en gekenmerkt door een lengte van 60 cm, een breedte van 45 cm en een hoogte van 90 cm wat hem dan weer makkelijk te plaatsen maakt. Zijn hoge prijskaartje zou evenwel een verklaring kunnen bieden voor het uitblijven van online reviews. Echter krijg je wel degelijk waar voor je geld.

Zo zul je zien dat het Exo Terra glaspaludarium vooral bedoeld is voor het houden van bepaalde amfibieën en reptielen zoals kikkers en slangen. De deuren vooraan kunnen overigens probleemloos worden geopend zodat je het paludarium makkelijk kunt onderhouden en de dieren eenvoudig kunt voeren. De bovenzijde is verder afgewerkt met staalgaas zodanig dat UVB en infrarood kunnen worden doorgelaten zodat de natuurlijke habitat van deze dieren zoveel mogelijk benaderd kan worden.

De achterzijde van het ontwerp is dan weer voorzien van maar liefst 5 afsluitbare ingangen waarlangs snoeren en/ of buizen kunnen worden geplaatst. Extra handig indien je dus een waterval, warmterotsten of dergelijke meer aan het geheel wilt toevoegen.

 

Voordelen:

Ingangen: je zult zien dat beide achterzijden van het draadrooster uitgerust zijn met 5 afzonderlijke uitgangen die eveneens kunnen worden afgesloten. Handig indien je een waterval, warmterots of andere sensoren aan het totaalplaatje wenst toe te voegen.

Voorruit: de hoge voorruit biedt tal van mogelijkheden gaande van een dikke bodembedekking voor gravende diersoorten, een watergedeelte of een combinatie van beide.

Formaat: het paludarium blijkt maar liefst 60 cm lang, 45 cm breed en maar liefst 90 cm hoog te zijn.

 

Nadelen:

Prijzig: dit unieke paludarium dat ontworpen werd door Europese herpetologen kent jammer genoeg een iets hoger prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Paludaria Koopgids

 

Wat is een paludarium en welke mogelijkheden biedt het zoal? Welke dieren en planten kun je erin kwijt en in welk opzicht moet je rekening houden met het formaat en de inrichting? Je hoort het al, er steken heel wat vragen de kop op. Met deze koopgids proberen we hierop dan ook een antwoord te bieden. Neem de tijd om hem even rustig door te nemen alvorens je de verschillende paludaria en eventuele aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken. We zijn er van overtuigd dat de zoektocht aanzienlijk makkelijker zal worden en wensen je alvast veel succes!

Wat is een paludarium en waarvoor wordt het gebruikt

Wanneer we het hebben over een paludarium dan hebben we het eigenlijk over een eenvoudige “moerasbak” waarbij een biotoop gecreëerd wordt met een water- én landgedeelte. Denk maar aan de typische bakken waarbij poeltjes en kleine watervallen overgroeid worden door compacte bossages en eventuele overhangende planten, bloemen en takken. Kortom, een paludarium is een samensmelting van een standaard aquarium met een ouderwets terrarium.

Bepaalde diersoorten én planten hebben nu eenmaal nood aan een warme en vochtige omgeving. Denk bijvoorbeeld maar aan kleine reptielsoorten zoals bepaalde slangen en hagedissen. Maar ook tal van amfibieën zoals kikkers en én zelfs bepaalde vissoorten en insecten zweren bij een biotoop waarin een water- en landgedeelte hand in hand gaan.

Indien je nog maar een beetje handig bent en creatief uit de hoek kunt komen, kun je een paludarium makkelijk zelf bouwen. Ben je echter niet zeker van je stuk, dan lijkt het aangeraden om op zoek te gaan naar een degelijk paludarium. Het is daarbij een aanbeveling om niet meteen het eerste het beste paludarium aan te kopen maar rekening te houden met bepaalde factoren. Welke dieren en planten wil je er graag in onderbrengen en hoeveel budget kun er maximaal aan spenderen?

 

Is de aanschaf van een paludarium budgetvriendelijk?

Alvorens we ons verder verdiepen in de inrichting en de mogelijkheden die een paludarium te bieden heeft, willen we het toch even kort hebben over het mogelijke prijskaartje. Indien je een standaard paludarium van degelijke kwaliteit wilt aankopen, zul je toch rekening moeten houden met een gemiddeld prijskaartje van ongeveer 200 euro. Dit kan makkelijk oplopen in de richting van 450 euro of meer, afhankelijk van het formaat, de inrichting en de begroeiing.

Uiteraard zijn er ook budgetvriendelijke alternatieven te vinden voor amper 100 euro. En wil je graag zo goedkoop mogelijk gaan, dan is er altijd nog de mogelijkheid om het paludarium eigenhandig in elkaar te steken.

 

Het formaat en de inrichting

In eerste instantie is het belangrijk om aandachtig te zijn voor het formaat en de inrichting van het paludarium. Om deze beide factoren te kunnen bepalen, moet je niet alleen rekening houden met de diersoort die je erin wilt huisvesten maar ook met de beschikbare ruimte en uiteraard je te spenderen budget. Een groot paludarium zal al snel meer budget verlangen dan een compact exemplaar dat je makkelijk ergens op de kast kunt zetten.

Bedenk daarom waar je het paludarium wilt plaatsen en welke ruimte je bijgevolg ter beschikking hebt. Houd daarbij ook de bepaalde diersoort in rekening. Zo zullen krokodillen logischerwijze een groter en ruimer paludarium nodig hebben dan kikkers, padden en bepaalde hagedissoorten. Op die manier kun je een onderscheid maken tussen vrijstaande of ingebouwde paludaria en verticaal om horizontaal gebouwde paludaria.

Eenmaal je de grootte hebt bepaald, dien je je te focussen op de inrichting ervan. Elk paludaria bestaat uiteraard uit een land- én watergedeelte maar de verhoudingen kunnen afwijken naargelang de noden van de bepaalde diersoort. Zo zal het water- en landgedeelte bij krokodillen vaak recht evenredig zijn terwijl longvissen meer water dan land nodig hebben en hagedissen of slangen meer land dan water.

 

Welke planten behoren tot de mogelijkheden

Wanneer je van plan bent om een paludarium in de winkel aan te kopen, dan is de keuze voor een bepaalde plantenbegroeiing reeds voor jou gemaakt. Ben je toch wel handig en wil je het paludarium liever eigenhandig en geheel naar eigen wens in elkaar steken, dan kun je ook zelf kiezen welke planten, bloemen en boompjes of takken je erin opneemt. Echter, raden verschillende experts aan om heel klein te beginnen met enkele eenvoudige plantensoorten.

Over het algemeen kun je opteren voor dezelfde plantenbegroeiing die je eveneens in tal van aquaria terugvindt. Denk bijvoorbeeld maar aan diverse moerasplanten zoals de Javavaren en Anubias planten. Qua vorm en kleur lijken dergelijke planten vooral familie van de aronskelkachtigen.

Verder kun je het paludarium aanvullen met de Braziliaanse waternavel, ook wel bekend onder de naam “Hydrocolyle leucocephala”. Deze plant groeit vanuit het water zomaar het landgedeelte op en zorgt op die manier mede voor een vochtige omgeving. Qua landplanten denken we bijvoorbeeld aan de Vriessia soorten en Tillandsia planten. Al deze plantensoorten kun je overigens in tal van tuincentra bekomen of zijn verkrijgbaar bij de plaatselijke bloemist.

Voor welke diersoorten is het paludarium geschikt?

Een paludarium wordt uiteraard alleen maar aangeraden voor die organismen die zowel het water als het land nodig hebben om te kunnen overleven. Denk hierbij bijvoorbeeld maar aan verschillende soorten kikkers, kleine slangetjes, padden en diverse soorten schildpadden. Zelfs sommige hagedissen zoals de anolissen, de wateragames en basilisken zijn dol op de verhouding tussen water én land. Daarnaast zijn er ook tal van insecten en sommige vissoorten zoals longvissen, die de voorkeur geven aan een combinatie van een land- én watergedeelte.

Echter, is het minstens even belangrijk om goed rekening te houden met de natuurlijke habitat van de bepaalde diersoorten. Zo zullen de verhoudingen tussen het land- én watergedeelte niet bij iedere diersoort even gelijklopend zijn. Het spreekt bijvoorbeeld voor zich dat longvissen een groter watergedeelte en kleiner landgedeelte nodig zullen hebben in tegenstelling tot bepaalde slangen en/ of hagedissen. Houd dus rekening met deze noodzakelijke minimale oppervlaktes wanneer je een diersoort en bijbehorend paludarium uitkiest.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een paludarium?

In principe kun je een paludarium vergelijken met een uitgebreide moerasbak waarin een specifieke kunstmatige leefomgeving wordt gecreëerd die gekenmerkt wordt door een land- én watergedeelte. Afhankelijk van de diersoorten die erin worden ondergebracht, zal een bepaalde oppervlakteverhouding worden gehanteerd. Zo hebben sommige diersoorten meer nood aan een watergedeelte terwijl andere diersoorten dan weer om een groter landgedeelte vragen.

In de basis zouden we dus kunnen stellen dat een paludarium een samensmelting is van een klassiek aquarium en traditioneel terrarium waarbij het ideale van beide werelden wordt gecombineerd.

Q2: Welke dieren kunnen in een paludarium worden ondergebracht?

Aangezien een paludarium gekenmerkt wordt door zowel een land- als watergedeelte, is het niet meer dan logisch dat enkel de organismen die in beide leefwerelden kunnen overleven, in de moerasbak worden opgenomen. Denk hierbij meteen aan bepaalde soorten kikkers, paddens, krokodillen en diverse schildpaddensoorten. Daarnaast zijn er ook heel wat, vaak kleine, hagedissen die in beide leefwerelden perfect kunnen gedijen. Neem nu bijvoorbeeld de bekende wateragame hagedissen of de anolissen en basilisken.

Er zijn zelfs bepaalde insecten én vissoorten, zoals de longvisjes, die helemaal in hun sas zijn wanneer ze zowel over een land- als watergedeelte beschikken.

 

Q3: Hoe vaak moet je het water van het paludarium verversen?

Net zoals een aquarium en terrarium, dient ook het paludarium goed onderhouden te worden. Een goed onderhoud draagt namelijk bij aan een uitstekende biotoop voor de fauna en flora die erin leven.

Zo vraagt bij een paludarium voornamelijk het watergedeelte wel wat onderhoud. Daarbij raden verschillende experts en ervaringsrijke klanten aan om telkens zo’n 20% van het water te verversen en dit ongeveer elke 3 tot maximaal 4 weken. Op die manier kun je eventuele vervuiling tegengaan en kun je er eveneens voor zorgen dat het water steeds voldoende zuurstof bevat en bijgevolg gezond blijft. Indien je je nauwkeurig aan deze onderhoudsbeurten houdt, zal een grote schoonmaakbeurt minder frequent moeten plaatsvinden.

 

Q4: Hoe kun je zelf een paludarium maken en welk piepschuim is hiervoor geschikt?

Het is niet alleen mogelijk om een afgewerkt paludarium aan te kopen, je kunt er ook gewoon zelf eentje in elkaar knutselen. Zo kun je starten met een standaard terrarium waar je vervolgens een bak gevuld met water, in plaatst. Echter beginnen de meesten bij het principe van het aquarium en kiezen bijgevolg voor een grote/kleine glazen bak mét afgekitte glasplaten. Aan deze bak wordt vervolgens een landgedeelte toegevoegd waarvan de oppervlakte afhankelijk zal zijn van de diersoort die erin terecht komt.

Voor het maken van de (aflopende) bodem en bepaalde decoraties en wanden, kun je gebruik maken van piepschuim. Je kunt hierbij kiezen voor tempex en/of het bekende PUR schuim maar zelfs het meest standaard piepschuim is ruim voldoende. Pas helemaal op het einde komen tenslotte de begroeiing, het water, de eventuele watervallen, sensoren en diertjes erbij.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu