Beste aquariumverwarmingen – Vergelijkingstest & Koopgids
Door te kiezen voor de Juwel Aquarium verwarmer ben je verzekerd van een heus topproduct dat geschikt is voor gebruik in aquaria met een inhoud van maximaal 200 liter. Daartegenover staat de Aquael Ultra Heater 100W die dan weer in het oog springt vanwege zijn ultraslanke design en behoorlijk hoge verwarmingsvermogen van maar liefst 100 watt. In de onderstaande tabel hebben we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. Hopelijk maken we de zoektocht en het overzicht op die manier voor jou net iets aangenamer.
Vergelijkingstabel
Onze eerste keuze
De Juwel aquariumverwarming garandeert - bij correct gebruik - een maximaal vermogen tot 200 watt en kan - afhankelijk van de omgevingstemperatuur én de grootte van het aquarium - een watertemperatuur van makkelijk +28ºC leveren.
Houd er rekening mee dat het een vrij krachtige aquariumverwarming betreft die bijgevolg niet geschikt is voor compacte aquaria of zogenaamde nano-aquaria met een inhoud van minder dan 50 liter. Dat is zeker een puntje van aandacht.
De Juwel aquariumverwarming wordt gekenmerkt door een regelbare thermostaat waarmee je de temperatuur eigenhandig kunt aanpassen. Het apparaat is tevens slagvast én 100% hittebestendig.
De tweede keuze
De Aquael Ultra Heater garandeert dan weer een vermogen van maximaal 100 watt wat hem uitermate geschikt maakt voor aquaria met een totale inhoud tot maximaal 100 liter. Hij biedt daarbij een temperatuurbereik van 20 tot 33ºC.
In vergelijking met heel wat andere gelijkaardige aquariumverwarmingen, kunnen we stellen dat de prijs van dit product misschien toch wel wat boven het gemiddelde uitsteekt. Dat zou wel eens een minpuntje kunnen zijn voor sommige klanten.
De aquariumverwarming kent een lengte van 20,8 cm en een dikte van 8 mm en is uitgerust met een elektronisch aangestuurde thermostaat waarmee je de temperatuur eigenhandig kunt regelen.
Overweeg ook
We sluiten het rijtje af met de Superfish Smart Heater die gekenmerkt wordt door een maximale lengte van 30 cm en - indien correct gebruikt - een ruim vermogen tot 500 watt garandeert wat hem geschikt maakt voor aquaria tot 350l.
Vanwege zijn ruime vermogen is dit type verwarmingssysteem uiteraard minder geschikt voor nano-aquaria of aquaria met een beperkte inhoud van minder dan 100 liter. Zeker iets om bij stil te staan alvorens een aankoop te overwegen.
De verwarming kent een formaat van 30 x 5 cm en wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een regelbare thermostaat. Op die manier kun je zelf de temperatuur - binnen een bereik van 17 tot 34ºC - gaan aanpassen.
6 beste aquariumverwarmingen (Reviews) van 2024
De beste aquariumverwarming is degene die voldoet aan de eisen van het desbetreffende aquarium. Zo kun je opteren voor een relatief goedkope aquariumverwarming van Superfish, een krachtige aquariumverwarming van 150 watt of meer voor kleine tot gemiddelde aquaria volumes of een aquariumfilter mét verwarming. Bekijk alvast de 6 toppertjes inclusief het advies uit de online reviews hieronder even. Zo zul je zien dat wij onder meer een aquariumverwarming van 500 watt, een aquariumverwarming met thermostaat en een aquarium buitenfilter met verwarming wisten te selecteren.
Aquariumverwarming 200 watt
1. Juwel Aquarium verwarmer – 200watt // Regelthermostaat verwarmer
Aangezien bepaalde – tropische – fauna en flora nood hebben aan een warmere watertemperatuur, is het maar beter om in een degelijke aquariumverwarming te installeren. Dit apparaatje van het bekende merk Juwel werd overigens vervaardigd uit duurzaam hittebestendig én slagvast borosilicaatglas en voldoet daarmee aan de meest strenge veiligheidsvoorwaarden inzake verwarmingssystemen.
Door hem in de filterbehuizing te plaatsen, kun je hem vrijwel geheel onzichtbaar maken waardoor hij niets afdoet aan het zicht van het aquarium. De Juwel aquariumverwarming kent een ruim vermogen van 200 watt en kan – weliswaar afhankelijk van de grootte van het aquarium en de omgevingstemperatuur – makkelijk een watertemperatuur garanderen van +28ºC.
Een blik op de online reviews bij deze 200 watt aquariumverwarming laat meteen een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren zien. Klanten zijn alvast enthousiast over de aangeboden kwaliteit en vinden de relatie met de prijs uitermate gerechtvaardigd.
Voordelen:
Regelbaar: in tegenstelling tot heel wat andere verwarmingssystemen kun je dit exemplaar van Juwel zonder problemen eigenhandig bijsturen indien nodig.
Vermogen: hij levert een ruim vermogen van 200 watt maar blijkt ook beschikbaar in andere groottes gaande van aquariumverwarming van 50 watt tot 100 en 300 watt.
Materiaal: de Juwel aquariumverwarming werd vervaardigd uit duurzaam borosilicaatglas (veiligheidsglas) en blijkt niet alleen slagvast maar ook hittebestendig waardoor hij tot de populairste exemplaren behoort.
Nadelen:
Compact aquarium: ben je op zoek naar een aquariumverwarming voor aquaria van maximaal 60 liter dan is dit exemplaar van 200 watt net iets te krachtig.
Aquariumverwarming 100 watt
2. Aquael Ultra Heater 100W – Aquarium Verwarming – tot 100 liter – 20,8 cm
Met de Aquael Ultra Heater kies je gelijk voor een duurzame aquariumverwarming van 100 watt wat hem geschikt maakt voor aquaria met een inhoud van maximaal 100 liter. Hij wordt daarbij gekenmerkt door zijn eenvoudige One-Touch bedieningssysteem in combinatie met de befaamde ring van leds; waarmee de huidige alsook ingestelde temperatuur probleemloos worden aangegeven.
Dankzij de aanwezigheid van een elektronische thermostaat kun je met een bijzonder grote nauwkeurigheid de temperatuur van het water instellen rekening houdend met een bereik van 20 tot 33ºC. Dit wordt aangevuld met een geïntegreerd oververhitting systeem zodanig dat de veiligheid van de aanwezige fauna en flora gewaarborgd blijft.
Heel wat klanten lijken alvast enthousiast over de aangeboden prijs-kwaliteitverhoudingen en belonen deze aquariumverwarming unaniem met een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren. Let wel; niet voorradig in andere groottes en dus geen goede aanbeveling indien je bijvoorbeeld op zoek bent naar een aquariumverwarming van 25 watt.
Voordelen:
Formaat: de Aquael Ultra Heater kent een compact formaat met een lengte van 20,8 cm en een dikte van amper 9 mm.
Vermogen: hij garandeert een ruim vermogen tot 100 watt wat hem geschikt maakt voor aquaria met een inhoud van 60 tot 100 liter.
Thermostaat: met behulp van de elektronische thermostaat kun je de temperatuur bijzonder nauwkeurig instellen binnen een bereik van 20 tot 33ºC.
Nadelen:
Prijskaartje: we durven stellen dat zijn hogere prijskaartje – hoewel door velen gerechtvaardigd – mogelijks een domper op de feestvreugde betekent.
Aquariumverwarming Superfish
3. Superfish Smart Heater Digital 30 cm – Verwarming – 500 Watt Tot 350 Liter
Superfish is een populair – zoniet misschien wel het beste – merk binnen het segment van de aquariumverwarmingen en mocht alvast niet in ons lijstje ontbreken. Of hij eveneens voorzien is van de laagste prijs, valt nog even af te wachten. Toch lijkt hij – in vergelijking met de andere toppertjes binnen ons segment – onder de aanbiedingen te vallen, wat hem alvast bijzonder aantrekkelijk maakt.
De Superfish Smart heater is dan ook een digitaal verwarmingssysteem met een maximale lengte van 30 cm. Ondanks zijn relatief compacte formaat is hij in staat om een ruim vermogen tot 500 watt te garanderen wat hem geschikt maakt voor aquaria met een inhoud tot maximaal 350 liter. Daarbij is het mogelijk om – via de regelbare thermostaat – de temperatuur eigenhandig in te stellen binnen een bereik van 17 à 34ºC.
Het plaatje wordt verder aangevuld met een duurzame behuizing uit 2 mm kwarts veiligheidsglas in combinatie met een kunststof projector die bijdragen aan het gebruiksgemak en de veiligheid van de aanwezige fauna en flora. Heel wat klanten zijn overtuigd van de aangeboden kwaliteit en belonen het product met een eindscore van 4,9 sterren.
Voordelen:
Formaat: de aquariumverwarming van Superfish kent een totaal formaat van 30 bij 5 cm.
Vermogen: onder de juiste omstandigheden kan hij een ruim vermogen van 500 watt garanderen wat hem geschikt maakt voor aquaria met een inhoud tot 350 liter.
Temperatuur: je bent verzekerd van een regelbare thermostaat waarmee je de temperatuur eigenhandig kunt instellen en/ of bijsturen binnen een bereik van 17 a 34ºC.
Materiaal: de heater werd voorzien van een stevige behuizing uit 2 mm kwarts veiligheidsglas en afgewerkt met een kunststof projector.
Nadelen:
Geen kleine aquaria: voor kleine aquaria met een relatief compacte inhoud is deze verwarming net iets te krachtig.
Aquariumverwarming 500 watt
4. SunSun Aquarium Verwarming – 500 Watt – Lengte snoer: 150 cm
Op zoek naar een krachtig en makkelijk te bevestigen verwarmingssysteem voor gebruik in het aquarium of de quarantainebak? Dan is dit apparaat van SunSun misschien wel iets voor jou. Hij kent daarbij een langwerpig formaat met een lengte van ongeveer 38 cm aangevuld met een behoorlijk lang snoer van maar liefst 150 cm.
Dankzij de meegeleverde zuignappen, kun je dit verwarmingssysteem makkelijk in het aquarium gaan bevestigen waarna hij een ruim vermogen weet te leveren van maar liefst 500 watt. Dit maakt hem dan ook geschikt voor aquaria met een grote inhoud van maar liefst 350 liter of meer. Bovendien kun je de temperatuur eigenhandig instellen dankzij de regelbare thermostaat rekening houdend met een temperatuurbereik gaande van 18 tot 34 graden Celsius.
Een blik op de online reviews laat meteen een mooie eindscore van 4,8 sterren zien. Klanten lijken daarbij een positief advies te geven op de uitstekende kwaliteit, het eenvoudige design en de onderhoudsvrije uitvoering van het verwarmingssysteem.
Voordelen:
Vermogen: ondanks zijn compacte formaat weet dit verwarmingssysteem een ruim vermogen van maximaal 500 watt te genereren.
Temperatuurbereik: je geniet een regelbare thermostaat met een ruim temperatuurbereik van 18 tot maximaal 34 graden.
Zuignappen: de meegeleverde zuignappen maken het mogelijk om de aquariumverwarming eenvoudig in het aquarium te installeren.
Nadelen:
Geen display: in tegenstelling tot heel wat andere toppertjes binnen dit segment, is deze aquariumverwarming niet voorzien van een bijbehorend display.
Aquarium buitenfilter met verwarming
5. Eden 511-100W Aquariumfilter Buitenfilter Inclusief Verwarming – 600l/u
Met de Eden 511-100W kies je voor een krachtige buitenfilter inclusief ingebouwd verwarmingssysteem die geschikt blijkt voor aquaria met een maximale inhoud tot 100 liter. Hij kent daarbij een relatief compact formaat van 20 x 12 x 24 cm maar weet een ruim vermogen van maar liefst 100 watt te leveren inzake het ingebouwde verwarmingssysteem.
De buitenfilter garandeert dan weer een capaciteit van ongeveer 600 liter per uur rekening houdend met een maximaal filteroppervlak van 1950 cm³. Bij aankoop zul je zien dat deze externe aquariumverwarming/ filter geleverd wordt als volwaardige set met onder meer een doorstroomregelaar, een adapter, een thermofit en een waterverstuiver.
Hoewel de overgrote meerderheid duidelijk tevreden is over de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid, lijkt één koper dat jammer genoeg niet. Eenmaal geladen zou het toestel behoorlijk zwaar wegen wat nadelig is voor het gebruiksgemak.
Voordelen:
Multifunctioneel: met de Eden 511-100W kies je voor een multifunctioneel toestel bestaande uit een buitenfilter inclusief ingebouwde verwarmingssysteem.
Vermogen: het verwarmingssysteem garandeert een ruim vermogen van maar liefst 100 watt, wat hem geschikt maakt voor aquaria met een inhoud tot 100 liter.
Buitenfilter: de buitenfilter is voldoende krachtig om zo’n 600 liter water per uur te zuiveren en wordt geleverd als volwaardige set met adapter, doorstroomregelaar, aanzuig- én uitstroombuis en bijbehorende waterverstuiver.
Nadelen:
Niet gebruiksvriendelijk: eenmaal geladen zou het toestel volgens één koper net iets te zwaar wegen, wat nefast is voor het gebruiksgemak.
Aquariumverwarming met thermostaat
6. Wifi Titanium Led Aquarium Verwarming 2000 watt // Super Pond
We sluiten het rijtje af met de Super Pond aquariumverwarming die meteen in het oog springt vanwege zijn ruime maximale vermogen tot 2000 watt en het bijbehorende bedieningspaneel mét wifi bediening. Dankzij zijn unieke plug & play systeem is dit type heater makkelijk en in een mum van tijd te installeren weliswaar rekening houdend met een maximale belasting van 10A.
De aquariumverwarming – overigens vervaardigd uit duurzaam titanium – kent een maximale lengte van 52 cm en een doorsnede van 25 mm. Eenmaal ingeschakeld, is het mogelijk om de verwarmingstijd eigenhandig in te stellen rekening houdend met een bereik tussen 1 en 72 uren. Net zoals de verwarmingstijd kan ook de temperatuur worden geregeld binnen een marge van 20 tot maximaal 35ºC, hoewel het apparaat een ruimer meetbereik kent gaande van -40ºC tot +100ºC.
Deze unieke aquariumverwarming is werkelijk op alles voorbereid en biedt – naast comfort en gebruiksvriendelijkheid – eveneens garantie op een veilig en betrouwbaar product. Desondanks werden er tot op heden nog geen reacties geplaatst en we vermoeden dat zijn hogere prijskaartje hier misschien wel voor iets tussen zit.
Voordelen:
Vermogen: de aquariumverwarming van Super Pond garandeert een bijzonder ruim verwarmingsvermogen tot maximaal 2000 watt.
Wifi thermostaat: de wifi thermostaat is uitgerust met 2 aparte sensoren die ervoor moeten zorgen dat de verwarming – weliswaar in bepaalde gevallen – automatisch wordt uitgeschakeld. Op die manier wordt de aanwezige fauna en flora onder meer beschermd tegen oververhitting.
Instelbereik: hoewel het verwarmingssysteem een ruim meetbereik kent gaande van -40ºC tot +100ºC, geniet je een instelbereik van 20 tot maximaal 35ºC.
Nadelen:
Prijskaartje: hoewel zijn prijskaartje niet veel lijkt te verschillen met sommige 300 watt aquariumverwarmingen, kan het weliswaar een domper op de feestvreugde betekenen.
Aquariumverwarmingen Koopgids
Tropische vissen/ garnalen verlangen een andere – ietwat warme – omgevingstemperatuur waardoor het gebruik van een degelijke aquariumverwarming in dergelijke aquaria een must is. Welk type heater je besluit aan te kopen alsook zijn verwarmingsvermogen zullen in grote mate bepaald worden door het type aquarium en zijn uiteindelijke inhoud. Met de onderstaande koopgids willen we kort de aandacht vestigen op enkele belangrijke aandachtspunten. Het lijkt ons dan ook een goede aanbeveling om de gids even door te nemen alvorens de verschillende verwarmingsopties en aanbiedingen met elkaar te vergelijken.
Waarom kiezen voor aquariumverwarming?
Ben je van plan om te investeren in een duurzaam aquarium? Dan is het uiteraard belangrijk om voldoende rekening te houden met de fauna en flora die je in het aquarium wenst onder te brengen. Zo verlangen heel wat tropische vissen en garnalen een andere – vaak warmere – omgevingstemperatuur van zo’n 24 à 26ºC standaard. Het spreekt voor zich dat dergelijke aquaria dan ook steevast moeten uitgerust worden met een kwalitatief verwarmingssysteem.
En daar knelt het schoentje vaak. Tegenwoordig is er een bijzonder ruim aanbod aan verschillende aquariumverwarmingen waardoor het maken van een goede keuze niet altijd vanzelfsprekend is. Bij de keuze is het vooral belangrijk om – naast het formaat – eveneens stil te staan bij het verwarmingsvermogen. Zo kan een té ruim vermogen de duurzaamheid van het apparaat aantasten terwijl een te beperkt vermogen dan weer overuren moet draaien om de temperatuur van het water continu op hetzelfde peil te houden. Kortom, een weldoordachte beslissing is meer dan aangewezen!
Vermogen in functie van de hoeveelheid water
Zoals onderhand wel duidelijk is, dien je bij de keuze voor een bepaald type aquariumverwarming in eerste instantie rekening te houden met het vermogen. Het vermogen – overigens steevast uitgedrukt in watt – bepaalt de kracht van het verwarmingssysteem én de snelheid waarmee het apparaat in werking treedt en de gewenste temperatuur bereikt. Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger het apparaat en hoe sneller de gewenste temperatuur kan worden bereikt.
Maar! Een grote “maar”, aangezien je rekening dient te houden met de grootte van het aquarium. Kies je een aquariumverwarming met een té ruim vermogen in verhouding tot het aantal liter, dan zal het apparaat continu moeten aan/uitschakelen wat op termijn nefast blijkt voor de duurzaamheid. Anderzijds is een te beperkt vermogen evenmin aangewezen aangezien dergelijke apparaten overuren moeten draaien om de watertemperatuur op peil te houden. Dit kan ervoor zorgen dat de het verwarmingselement vroeg of laat doorbrandt. Kortom, het is belangrijk om op zoek te gaan naar het juiste vermogen in verhouding tot het aantal liters waaruit het aquarium bestaat.
Experts raden aan om per liter water rekening te houden met ongeveer 1 watt aan vermogen. Kent je aquarium een totale inhoud van maar liefst 150 liter water? Dan dien je bij voorkeur op zoek te gaan naar een aquariumverwarming met een minimaal vermogen van 150 watt. Afhankelijk van het type heater en het merk, kun je tegenwoordig uit diverse vermogens kiezen gaande van 25 en 50 watt tot 75, 100, 150, 200, 300 en 500 watt. In beperkte mate zijn hogere vermogens mogelijk tot 2000 watt.
Let wel; stel dat je aquariumgrootte tussen 2 verwarmingsvermogens valt, kies dan steevast voor de heater met het grootste vermogen. Voor een aquarium van 60 liter, kies je dan bijvoorbeeld beter voor een 75 watt heater dan voor een 50 watt heatersysteem.
Het type heater in relatie tot de thermostaat
Tot slot willen we nog even wijzen op het verschil in heater op basis van de thermostaat. Zo zullen de meeste moderne verwarmingssystemen steevast zijn uitgerust met een geïntegreerde thermostaat aan de bovenkant in combinatie met een krachtig verwarmingselement aan de onderkant. Hoewel de meest recente exemplaren ter hoogte van het verwarmingselement zijn voorzien van een draaiknop zodoende de temperatuur aan te passen en in te stellen, is dat bij de oude modellen nog niet altijd het geval.
De thermostaat aan de bovenkant, is dan weer het gedeelte die de temperatuur van het water continu in de gaten houdt en – indien nodig – tijdig zal in/ uitschakelen. Bij kleine aquaria is het momenteel zelfs mogelijk om te kiezen voor een heater met een ingebouwde thermostaat en dito voorgeprogrammeerde temperatuur.
Daarnaast willen we jou ook aanraden om – bij voorkeur en indien mogelijk – steevast te kiezen voor een heater met een ingebouwde display waarop alle belangrijke gegevens steevast in kaart worden gebracht en makkelijk kunnen worden aangepast indien nodig.
Veelgestelde vragen
Q1: Waar dien je de aquariumverwarming te plaatsen?
Sommige aquaria verlangen de aanwezigheid van een bijkomende aquarium verwarming waarbij het vermogen en de plaatsing uiteraard bijzonder belangrijk zijn. Daarbij wordt de plaatsing in grote mate bepaald door het type verwarmingssysteem en de stroming in het betreffende aquarium. De 2 meest frequent voorkomende verwarmingssystemen zijn de bodemverwarming en de staafverwarming. Slechts in beperkte mate wordt gekozen voor een extern verwarmingssysteem.
Zoals de naam doet vermoeden, wordt bij bodemverwarming het systeem op de bodem van het aquarium geïnstalleerd. Kies je echter voor de positieve kenmerken van een staafverwarming dan dien je daarnaast nog rekening te houden met de stroming in het aquarium.
In aquaria met weinig tot geen stroming wordt de aquariumverwarming bij voorkeur zo laag mogelijk bij de bodem én tegen de achterwand geïnstalleerd. Je geniet hier dus een horizontale plaatsing van de verwarming. Een verticale installatie wordt dan weer aangeraden in aquaria met een gemiddelde tot (heel) sterke stroming.
Q2: Hoe werkt een aquariumverwarming?
De werking van aquariumverwarming is uiteraard afhankelijk van het type verwarmingssysteem waarvoor je kiest. Zo kun je onder meer opteren voor bodemverwarming die – zoals de naam doet vermoeden – ter hoogte van de bodem van het aquarium wordt geïnstalleerd en bestaat uit enkele verwarmingsdraden die evenwijdig van elkaar worden geplaatst. Dergelijk type verwarming garandeert een optimale temperatuur zonder bijkomende temperatuurschommelingen maar is vaak duurder dan de standaard staafverwarming.
Daarnaast kun je eveneens kiezen voor de zogenaamde staafverwarming die – zoals bij vraag 1 duidelijk werd – verticaal of horizontaal kan worden geïnstalleerd. Dergelijke verwarmingssystemen zijn vaak goedkoper dan bodemverwarming maar lijken wel grotere temperatuurschommelingen in de hand te hebben, wat nefast kan zijn voor bepaalde organismen.
Q3: Hoeveel watt kent een degelijke aquariumverwarming?
Om het vermogen van de aquariumverwarming te kunnen bepalen, kun je vasthouden aan een bekende vuistregel die stelt dat 1 watt overeenkomt met 1 liter water. Echter geldt deze regel voor ruimtes/ kamers die voldoende verwarmd en goed geïsoleerd zijn. Is dat – om wat voor reden – niet het geval, dan wordt aangeraden om 1,5 watt per liter water te rekenen.
Dat betekent dat er vandaag de dag een ruim assortiment aan verschillende soorten verwarmingssystemen te vinden zijn waarbij het vermogensbereik makkelijk kan variëren van 25 tot maar liefst 500 watt. (Let wel; er kunnen eventuele verschillen optreden per merk.) Ben je dus op zoek naar een geschikte aquariumverwarming voor een aquarium met een inhoud van 150 liter? Dan dien je steevast op zoek te gaan naar een verwarming met een vermogensbereik tot 150 watt.
Lasa un comentariu
0 Comentariu