Op zoek naar een kat die op een tijger lijkt? Dan is de Bengaalse kat alvast een stap in de goede richting. Zo wordt de Bengaal omschreven als een uniek kattenras; een echte huistijger en dat ook meteen in de meest letterlijke betekenis van het woord aangezien heel wat rasfokkers bij aanvang gebruik maakten van een kleine hoeveelheid bloed van wilde katten. Wil je meer weten over de afkomst/ oorsprong van deze huiskat en ben je benieuwd hoe het karakter van deze unieke tijgerkat eruit ziet? Lees dan zeker even verder!
Oorsprong en afkomst
Alvorens we verder ingaan op het karakter en de uiterlijke kenmerken van de bengal of Bengaalse kat, is het misschien verstandig om even terug te gaan in de tijd; meer bepaald naar 1963. Zo vonden, onder leiding van de bekende Amerikaanse geneticus Jean Mill in 1963, de eerste fok-experimenten plaats tussen de Aziatische luipaardkat (ook wel “Prionailurus bengalensis” genaamd) enerzijds en de traditionele huiskat anderzijds. Het doel van deze experimenten was het “creëren” van een relatief tamme huiskat maar dan met het uiterlijke voorkomen van zijn wilde voorouders. Kortom, het was Jean Mill – in sommige naslagwerken nog bekend onder de naam “Jean Sugden” – die mee aan de basis stond als grondlegger van het Bengaalse kattenras.
In vergelijking met tal van andere kattenrassen, is de Bengaal bijgevolg een relatief jong kattenras dat gecreëerd werd door een Amerikaanse geneticus en gekenmerkt wordt door heel wat uiterlijke én karakteriële eigenschappen van wilde katten. Hoewel de Bengaal allesbehalve een dwergkatje blijkt te zijn, wordt hij vandaag de dag beschouwd als één van de meest bijzonder geliefde kattenrassen bij tal van kattenliefhebbers. Wil je weten hoe dit tot uiting komt in zijn karakter en uiterlijke kenmerken? Lees dan vlug verder!
Uiterlijke kenmerken
Zoals in het introducerende stukje reeds min of meer duidelijk werd, kent de Bengaalse kat zijn oorsprong in het kruisen van tamme huiskatten met wilde luipaardkatten, wat meteen verklaart waarom hij ook omschreven wordt als “Leopard Bengaal” of “Leopardette”. Zijn prachtige pantertekening die hem met recht en rede uitroept tot unieke en fiere panterkat, zorgen ervoor dat de Bengaal bijzonder geliefd is bij katteneigenaars.
Maar dat is natuurlijk nog niet alles, want daarnaast kent deze kat met panterprint een klein tot middelgroot formaat dat wordt aangevuld met een gemiddeld gewicht van 4 tot 7 kg voor respectievelijk een poes dan wel kater. Hoewel zijn afkomst anders doet vermoeden, kent de Bengaalse kat een relatief normale grootte. Ondanks hun relatief slanke en gestroomlijnde lichaam, zijn ze bijzonder sterk en gespierd en dit voornamelijk ter hoogte van de achterpoten wat aanduidt dat ze tot de uitstekende springers behoren. Zijn typische uiterlijke kenmerken worden verder aangesterkt met een vrij rond hoofdje in combinatie met kleine oren die relatief ver uit elkaar lijken te staan en een korte tot middellange staart met een bijbehorende afgeronde punt.
Verder kenmerken Bengaalse katten zich omwille van hun relatief korte vacht waarbij vachtkleuren zoals bruin, sneeuw en zilver in combinatie met groene, gele of blauw-getinte ogen het meest frequent lijken voor te komen. Een prachtige zilvergekleurde Bengaal of een volledig witte Bengaalse kat spotten is dus helemaal niet zo moeilijk als misschien gedacht. Naast deze unieke kleuren worden ook heel wat variaties officieel erkend. We denken hierbij onder meer aan Black Spotted Tabby, Mink, Lynx Point, Seal Lynx Point Spotted en Sepia Spotted Tabby. De kin, buik, borst én de binnenkant van de poten worden in de meeste gevallen getypeerd door zachte basiskleuren gaande van crème tot wit waardoor een schril contrast ontstaat met de kleur ter hoogte van de rug en de zijkanten.
Karakter
Maar hoe zit het dan met het Bengaalse kat karakter? Nu we weten dat ze afkomstig zijn van wilde katachtigen, valt het makkelijker te verklaren dat deze katten niet alleen levendige maar ook bijzonder zelfverzekerde wezens zijn. Ze zijn daarnaast ook nog eens bijzonder intelligent en ingenieus, leren snel iets bij en voelen zich niet te bevreesd om je duidelijk te maken wat ze wel/ niet willen.
Net zoals heel wat andere dieren, heeft ook de Bengaalse tijgerkat bepaalde natuurlijke instincten die we niet zomaar uit het oog mogen verliezen. Zo houden ze er onder meer van om hoog in de bomen te klimmen en zijn ze dol op water. Kortom, Bengaalse kittens zorgen zonder twijfel voor een heleboel plezier en gezelligheid in de huiskamer.
Let wel; hun hoge activiteitsdrang alsook het ietwat dominante karakter ten opzichte van andere huiskatten; zorgt ervoor dat dit type kat een ietwat hardere hand nodig heeft. We bedoelen hier uiteraard niet mee dat je de dieren moet pijnigen, wat overigens nooit goed te keuren valt. We hebben het eerder over een consequente opvoeding waarbij het gebruik van snoepjes of een clicker goed gedrag kan belonen. Wees je er tevens ook van bewust dat de Bengaalse kat – mede door zijn dominante kantje – moeilijker zal kunnen aarden met andere territoriale of extreem rustige katten. Anderzijds hoef je de Bengaal niet alleen te laten en kan hij perfect samen worden geplaatst met andere katten waarvan het temperament aansluit bij dat van de Bengaal.
Wist je trouwens dat de vachtkleuren in meer of mindere mate invloed kunnen hebben op het karakter van de Bengaalse kat? Zo wordt wel eens gezegd dat de zogenaamde sneeuwvacht katten net iets zachter, rustiger én aanhankelijker zijn in tegenstelling tot de bruine Bengaalse katten. Uiteraard is daarnaast ook de opvoeding een belangrijke factor in het bepalen van het Bengaalse karakter alsook de beslissing tussen een Bengaalse kitten dan wel een oudere Bengaalse kat.
Voeding en gezondheid
Op vlak van gezondheid kan de Bengaalse kat – net zoals heel wat andere katachtigen – te maken krijgen met specifieke rastypische ziektes. We denken hierbij aan PRA-b (progressieve retinale atrofie) die – in de eerste levensjaren – vrij snel tot blindheid kan leiden of PKDEF (pyruvaatkinase deficiëntie) waarbij de rode bloedlichaampjes verstoord worden wat op termijn leidt tot anemie. Het lijstje kan verder aangevuld worden met HCM; een bekende hartziekte onder katachtigen waarbij een verdikking van de hartspier wordt veroorzaakt. Waar de eerste 2 ziektes makkelijk kunnen worden vastgesteld via genetisch onderzoek, kan de hartziekte opgespoord worden door middel van een (jaarlijkse) echo van de hartspier.
Uiteraard hoeft het adopteren/ kopen van een Bengaal niet in rechtstreeks verband te staan met deze ziektes. We willen gewoon bewustzijn creëren en aantonen dat elk dier een bepaalde verantwoordelijkheid en zorg met zich meebrengt. Ben je toch nog steeds overtuigd en ga je op zoek naar een Bengaalse kit/ volwassen kat; kies dan steeds voor een erkend fokker zodoende de kans op dergelijke erfelijke ziektes zoveel mogelijk te kunnen vermijden.
Besteed daarnaast ook voldoende zorg en aandacht aan de verzorging en voeding. Katten zijn van nature geneigd om minder water te drinken. Het is daarom een goed idee om de droge kattenvoeding aan te vullen met een (geringe) hoeveelheid natte voeding. Op die manier heeft je vriendje de mogelijkheid om toch wel wat extra vocht tot zich te nemen indien hij/ zij vergeet om water te drinken. Kies daarbij voor een gerichte voeding op maat van de Bengaalse kat waarbij je eveneens rekening houdt met de leeftijd. Zo hebben kittens andere behoeften dan volwassen katten.
Een Bengaal in huis!
Kortom, heb je na lang twijfelen de knoop doorgehakt en besluit je een Bengaalse kat te adopteren dan wel een Bengaalse kitten in huis te halen? Bereid de komst dan op voorhand zo goed mogelijk voor. Zorg voor een geschikte en kwaliteitsvolle voeding, 1 of meerdere krabpalen, enkele speeltjes waardoor je kat zowel fysiek als mentaal kan worden uitgedaagd en een stevige kattenbak. Indien je katachtige vriendje toestemming krijgt om zich ook buitenshuis te begeven, kan het gebruik van 1 of meerdere kattenluiken eveneens aangewezen zijn.
Lasa un comentariu
0 Comentariu