Alles wat je moet weten over de Vlaamse Reus

Laatste update: 27.12.24

 

Ze worden steeds populairder en worden bijgevolg steeds vaker tot huisdier gebombardeerd; de Vlaamse Reus. Zijn kenmerkende brede kop en gemiddelde lichaamsgewicht van maar liefst 6,5 à 7 kg op volwassen leeftijd, maken dat Vlaamse Reuzen één van de grootste konijnen ter wereld zijn. Toch is het een echte goedzak met een aangenaam en vrolijk karakter. Interesse? Ga samen met ons mee op ontdekkingstocht in de wondere wereld van één van de populairste huidige konijnenrassen.

 

Afkomst en oorsprong

Alvorens we verder inspelen op het karakter en de lichamelijke kenmerken van deze grootste Vlaamse reus, is het misschien verstandig om ons even te verdiepen in de afkomst en oorsprong ervan. Zo komt de Vlaamse Reus – zoals zijn naam misschien wel al doet vermoeden – oorspronkelijk uit België waar hij bij aanvang eerst bekend stond onder de naam “Gentse Reus”. De reden daarvoor is vrij eenvoudig en heeft vooral te maken met het feit dat – tussen 1825 en 1880 om precies te zijn – in de Vlaamse stad Gent gewerkt werd aan de creatie van een behoorlijk groot konijnenras waaruit uiteindelijk de Vlaamse Reus – ook wel de reus van België – is ontstaan.

Maar daar bleef het niet bij want in Duitsland werd toen besloten om met de Vlaam of Reus van België verder te fokken zodoende een konijnenras te creëren dat nóg groter was. Het resultaat daarvan werd de Duitse Reus en zowel qua gewicht als lichaamslengte nog net iets groter. Toch moet onze Vlaamse Reus niet onderdoen voor zijn Duitse neef en behoort hij nog steeds met recht en rede tot de categorie van de grote konijnenrassen.

 

Lichamelijke kenmerken

Dat de Vlaamse Reus een flinke kanjer is, hoeft onderhand al niet meer te verwonderen. Maar hoe groot wordt een Vlaamse Reus dan wel en wat is de levensverwachting van de Vlaamse Reus? Wij zoeken het graag allemaal voor jou uit!

Zo werd dit Vlaams konijn vroeger voornamelijk gefokt om als vleeskonijn te dienen wat meteen verklaart waarom zowel de grootte alsook het lichaamsgewicht een belangrijke factor waren. Zo kan het gewicht van de Vlaamse Reus op volwassen leeftijd makkelijk oplopen in de richting van 7 à 10 kg wat – ter vergelijking met bijvoorbeeld een dwergkonijntje van 1,5 kg – een wereld van verschil is. 

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want naast zijn aanzienlijke gewicht en omvang, kun je de Vlaamse Reus eveneens herkennen aan zijn grote parmantig rechtopstaande oren die – bij volwassene versies – makkelijk tot wel 17 à 21 cm lang kunnen worden. Dit gaat gepaard met een middellange vacht  inclusief bijbehorende stevige wollen ondervacht die – bij voorkeur dagelijks – goed moet worden gekamd. Hoewel er op het gebied van vachtkleuren heel wat mogelijkheden zijn, zijn er tot op de dag van vandaag slechts 10 ook officieel erkend. We denken daarbij aan:

1. haaskleur

2. konijngrijs

3. ijzergrauw

4. blauwgrijs

5. blauwgrauw

6. zwart

7. blauw

8. geel

9. chinchilla

10. wit

Wat betreft de leeftijd van de Vlaamse Reus dien je rekening te houden met een gemiddelde van zo’n 6 jaar wat – in vergelijking met bijvoorbeeld de eerder vernoemde dwergkonijnen – relatief weinig is. Toch zijn er altijd uitzonderingen mogelijk en bestaan er heel wat Vlaamse Reuzen die toch wel enkele jaartjes extra op de teller weten aan te tikken.

 

Karakter van de Vlaamse Reus

Algemeen is het vrij moeilijk om het karakter van een konijn te definiëren aangezien hun karakter allesbehalve herleidbaar is naar het gehele konijnenras. Dat betekent dus dat sommige konijnen vrij mensgericht zijn terwijl andere konijnen dan eerder gereserveerd zijn of zelfs verkiezen om met rust gelaten te worden. Het is echter wel een feit dat – net zoals bij heel wat andere dieren trouwens – de grote konijnenrassen over het algemeen rustiger in de omgang zijn. Dat wordt grotendeels verklaard door hun beperkingen die worden opgelegd door hun grote lichaamslengte en dito gewicht. Kortom, hoewel hij er misschien vrij imposant uitziet, is de Vlaamse Reus een echte goedzak.

Toch is het belangrijk om – en zeker in het geval van de Vlaamse Reus – op zoek te gaan naar een degelijk onderkomen hetzij in een hok binnen/ buiten hetzij gewoon los in de tuin. Let wel; het houden van konijnen in de tuin kan enkel wanneer de diertjes vrij tam zijn en het perceel voldoende is afgezet. In elk geval is het dus belangrijk om goed doordacht te werk te gaan wat betreft de huisvesting van de Vlaamse Reus. Ga op zoek naar een vrij groot hok – bij voorkeur in combinatie met een geschikt buitenverblijf waar de Vlaamse Reus naar hartenlust kan vertoeven. 

Naast de grote mate aan bewegingsvrijheid is het eveneens aangewezen om te investeren in speeltjes zodoende het dier fysiek en mentaal te stimuleren. Bovendien is het ook een manier om een vertrouwensband met je konijn op te bouwen die – zeker in het geval van de Vlaamse Reus – best wel eens positief kan uitdraaien. Zo is de Vlaamse Reus bijzonder intelligent en in staat om – net zoals een puppy – een goed onderbouwde zindelijkheidstraining te doorlopen. Best wel handig indien je besluit om je Vlaamse Reus gewoon buiten- én/ of binnenshuis rond te laten lopen.

 

Benodigdheden en extra weetjes

Hoewel in het voorgaande stukje reeds min of meer duidelijk werd dat een groot konijnenhok – én bijgevolg voldoende bewegingsruimte – één van de belangrijkste vereisten is voor dit reuzenkonijn, is dat alleen uiteraard niet voldoende. Zo dient het hok van de Vlaamse Reus eveneens te worden uitgerust met enkele typerende konijnenbenodigdheden gaande van een konijnentoilet tot een robuuste hooiruif én voeder- én drinkbak. Het spreekt voor zich dat ook dergelijke benodigdheden van een behoorlijk groot formaat dienen te zijn zodat ze het gewicht van deze kanjer perfect kunnen trotseren.

Wees je er tevens van bewust dat de Vlaamse Reus een echte bourgondiër is die niet alleen graag maar ook goed en veel kan eten. Wat ergens ook logisch is gezien zijn lichaamslengte en bijbehorende gewicht. Kies bij voorkeur voor een op maat gemaakte voeding en/ of snacks die specifiek bedoeld is/ zijn voor de Vlaamse Reus. Zorg er wel voor dat een goede maaltijd tijdig wordt afgewisseld met voldoende beweging en activiteit, zowel mentaal als fysiek. Kies daarom voor een Vlaamse Reus konijnenhok met bijbehorende konijnenren zodoende voldoende bewegingsvrijheid te kunnen voorzien. Indien de konijnen los in de tuin kunnen, is het natuurlijk nog altijd beter.

En wist je trouwens dat de diertjes bij voorkeur niet solitair leven? Haal je dus een Vlaamse Reus in huis dan kies je maar meteen beter voor een koppeltje. Het kan hierbij gaan om 2 Vlaamse reus baby’s uit hetzelfde nest of gewoon een echt koppeltje waarbij een voedster en een ram worden samengezet. In het laatste geval is het uiteraard aangewezen om de konijnen tijdig te castreren wil je niet voor verrassingen komen te staan.

Een Vlaamse Reus als huisdier?

Ben je na het lezen van al deze informatie er nog steeds van overtuigd om een dergelijk reuze konijn in huis te halen dan heb je de mogelijkheid om een Vlaamse Reus te kopen of er eenvoudigweg eentje te adopteren. In het geval van een aankoop, is het uiteraard belangrijk om dit onder de juiste omstandigheden te doen bij een erkend fokker zodoende heel wat gezondheidsproblemen te kunnen uitsluiten.

Bereid tevens de komst van het Vlaamse Reus konijn zo goed mogelijk voor door op voorhand reeds op zoek te gaan naar de juiste huisvesting, de bijbehorende benodigdheden en/ of verzorgingsproducten. En vanaf dan is het enkel en alleen genieten. Geef je vriendjes de tijd om de eerste dagen te wennen en tot rust te komen alvorens er een vertrouwensband mee op te bouwen. Veel succes!

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu